فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات تولیدات دامی
سال یکم شماره 1 (بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/03/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سعید حسنی، مریم اردلان فر، سعید زره داران، محمدباقر صیادنژاد صفحات 1-7
    در اصلاح نژاد گاوهای شیری علاوه بر تولید شیر توجه به سایر صفات تولیدی و تولیدمثلی نیز ضرورت دارد. برای تعیین بهترین میزان توارث نژاد هلشتاین در جمعیت گاوهای شیری آمیخته ایران، از رکوردهای دوره اول شیردهی 4917 راس گاو شیری آمیخته که در مرکز اصلاح نژاد دام کشور طی سال های 1370 تا 1386 جمع آوری شده بود، استفاده شد. بررسی روی گاوهای آمیخته با نسبت های مختلف توارث نژاد هلشتاین شامل 5/12، 25، 5/37،50، 5/62،70 و 5/87 درصد انجام شد. ابتدا مولفه های واریانس و کوواریانس فنوتیپی و ژنتیکی صفات تولید شیر، تولید چربی، تعداد روزهای شیردهی و سن اولین زایش با استفاده از روش حداکثر درست نمایی محدود شده و مدل حیوانی یک صفتی و دو صفتی برآورد شدند. سپس شاخص انتخابی برای ترکیب بهینه این صفات ساخته شد و بهترین میزان توارث هلشتاین در آمیخته ها براساس این شاخص با مقایسه میانگین های حداقل مربعات این شاخص برای سطوح مختلف توارث نژاد هلشتاین و رگرسیون خطی ساده تعیین شد. بر اساس این تحقیق بهترین میزان توارث هلشتاین در آمیخته ها 5/87 درصد به دست آمد.
  • مرتضی مهدوی، عاطفه سیددخت، علی اصغر اسلمی نژاد، مجتبی طهمورث پور، حسین نعیمی پور، مهسا ضابطیان حسینی صفحات 9-18
    در این پژوهش از یک مدل روزآزمون با تابعیت تصادفی برای برآورد پارامترهای ژنتیکی، پیش بینی ارزش اصلاحی حیوانات و برآورد روند ژنتیکی تولید شیر 305 روز استفاده شد. داده ها شامل 171360 رکورد روزآزمون ماهانه شیر دوره اول شیردهی در 96 گله، متعلق به 34257 گاو هلشتاین و سه بار دوشش بود که در سال های 1999 تا 2008 زایش داشتند. در مدل استفاده شده، اثر ثابت گروه همزمان استان- گله- سال رکوردگیری- ماه زایش (PHYM)، متغیر همراه سن گاو هنگام زایش (Age) و متغیر همراه درصد ژن هلشتاین (HF%) قرار داده شد. از تابع چند جمله ای لژاندر با توان سوم، جهت درنظر گرفتن شکل منحنی شیردهی گاوها در دو سطح ژنتیکی افزایشی و محیطی دائمی حیوان استفاده شد. نتایج نشان داد که شیردهی در ماه های نیمه دوم دوره شیردهی، وراثت پذیری بیشتری نسبت به ماه های نیمه اول دوره شیردهی دارند. کمترین مقدار وراثت پذیری در ماه اول (09/0) و بیشترین مقدار آن برای ماه های هشتم و نهم شیردهی (20/0) به دست آمد. همبستگی ژنتیکی بین ماه های شیردهی با افزایش فاصله بین آنها کاهش یافت. رگرسیون خطی میانگین ارزش های اصلاحی برآورد شده بر سال زایش برای برآورد روند ژنتیکی تولید شیر 305 روز استفاده شد. روند ژنتیکی تولید شیر برای حیوانات نر و ماده به ترتیب 13/25 و 45/15 کیلوگرم در سال برآورد شد.
  • قاسم متقی نیا، همایون فرهنگ فر، محسن احمدی شاهرخت، عبدالاحد شادپرور، مجید جعفری صفحات 19-28
    در این پژوهش از رکوردهای وزن 6030 بره ایران بلک (3051 نر و 2979 ماده) فرزند 141 قوچ و 1525 میش که طی 28 سال \\\«1362 تا 1389\\\» در ایستگاه اصلاح نژاد عباس آباد مشهد جمع آوری شده بود، برای بررسی روند تبار آمیزی و اثر آن بر صفات وزن بدن استفاده شد. صفات مورد مطالعه شامل اوزان تولد، شیرگیری، شش، نه، دوازده ماهگی و افزایش وزن روزانه از تولد تا شیرگیری بود. ضریب تبار آمیزی حیوانات با استفاده از نرم افزار CFC محاسبه و تجزیه داده ها توسط یک مدل مختلط خطی و با استفاده از نرم افزارSAS انجام شد. از بین کل بره های دارای رکورد، 5333 راس (%44/88) هم خون بودند که این امر بیانگر پایین بودن شمار موثر افراد در جمعیت پایه، می تواند باشد. میانگین و انحراف معیار ضریب تبار آمیزی برای کل حیوانات و حیوانات هم خون به ترتیب 34/6±78/8 و 83/5±33/9 درصد بود. حداقل و حداکثر ضریب تبار آمیزی به ترتیب صفر و 48/38 درصد بود. میانگین ضریب تبار آمیزی برای بره های نر و ماده در کل جمعیت به ترتیب 31/6±75/8 و 37/6±82/8 درصد و برای بره های تک قلو و دوقلو 25/6±69/8 و 37/6±90/8 درصد بود. تبار آمیزی، اثر منفی و معنی داری بر صفات شیرگیری، شش ماهگی، نه ماهگی و یک سالگی در بره های نر دوقلو و صفت وزن تولد و نه ماهگی در بره های ماده دوقلو داشت. روند تغییرات سالیانه ضریب تبار آمیزی برای کل حیوانات و حیوانات هم خون به ترتیب 2022/0 و 1632/0 درصد و به لحاظ آماری معنی دار بود (P<0.0001).
  • مرادپاشا اسکندری نسب، ثریا رفیعی، داریوش سلیمی، طاهر هرکی نژاد، روناک خرمتایی صفحات 29-36
    در تحقیق حاضر اقدام به تولید نرم افزار MAS شد. این نرم افزار برای پیش بینی ارزش ارثی از تلفیق اطلاعات کمی و مولکولی استفاده می نماید. بعضی از ژن هایی که یک صفت را کنترل می کنند، می توانند نسبت به بقیه دارای اثرات بزرگی باشند. این قبیل ژن ها، ژن های با اثر بزرگ نامیده می شوند که در QTL ها مکان یابی می شوند. دنبال کردن الگوی توارث این قبیل QTLها می تواند برای کمک به انتخاب مورد استفاده قرار بگیرد. این موضوع مجالی برای افزایش برنامه های پیشرفت ژنتیکی حیوانات اهلی به وسیله انتخاب به کمک نشانگرها (MAS) را فراهم می سازد. کارایی انتخاب به کمک نشانگرها بر شاخصی متشکل از اطلاعات فنوتیپی و مولکولی پایه گذاری شده است. نرم افزار MAS براساس روش های مدل مختلط (MMM) با زبان برنامه نویسی C# تهیه شد. در این نرم افزار از مدل دام برای پیش بینی ارزش ارثی به فرم ماتریسی استفاده شد. با تعیین پلی مورفیسم ناحیه پروموتور ژن DGAT1، پس از استخراج DNA از نمونه های خون، مراحل PCR روی نمونه های DNA انجام گرفت. فراوانی های آللی و ژنوتیپی حیوانات مشخص شد. از نرم افزار MAS برای پیش بینی ارزش ارثی تعداد 80 راس از بره های نر گله اصلاح نژادی طرح ملی اصلاح نژاد گوسفند افشاری مزرعه آموزشی دانشگاه زنجان استفاده شد. جهت مقایسه نتایج پیش بینی ارزش ارثی با روش مذکور، از نرم افزار SAS استفاده شد. مقایسه نتایج پیش بینی ارزش ارثی با نرم افزار MAS و SAS، نشان دهنده اثر ورود نشانگرهای مولکولی در انتخاب براساس تلفیق اطلاعات کمی و مولکولی است.
  • علی اصغر اسلمی نژاد، مرتضی بیطرف ثانی صفحات 37-42
    دوره خشکی گاو اهمیت خاصی از لحاظ اثر گذاری روی میزان تولید شیر گاو و همچنین تولید مثل دام دارد. تداوم تولید گاوهای شیری پرتولید باعث افزایش درآمد حاصل از تولید شیر به ازای هر راس گاو در سال می شوند. از طرف دیگر مدیریت تغذیه گاوهای خشک به خاطر تغییرات کمتر جیره غذایی تسهیل می شود. تاثیر طول دوره خشکی روی بهره وری تولید شیر با استفاده از 1780 رکورد ثبت شده گاو شیری هلشتاین در استان یزد بررسی شد. متوسط تعداد روزهای خشکی در گاوهای پرتولید استان یزد 59 روز برآورد شد در حالی که این رقم برای گاوهای متوسط تولید 68 روز بود. کاهش تعداد روزهای خشکی از 60 به 40 روز در گاوهای پرتولید استان یزد باعث بهبود 8 درصدی درآمد منهای هزینه خوراک به ازای هر روز از فاصله زایش به ازای هر راس گاو می شود.
  • مهرداد محمدی، متین قلی نیا، نوید قوی حسین زاده صفحات 43-50
    متریت از جمله بیماری های مطرح در گاوداری های سنتی و صنعتی است. هدف از این بررسی گذشته نگر مطالعه عوامل موثر بر وقوع متریت و نیز اثرات آن بر عملکرد تولیدی و تولید مثلی در گاوداری های شرکت سفیدرود بود. داده های مربوط به سال های 79 تا 83 مورد بررسی قرار گرفت و تجزیه داده ها به روش رگرسیون لوجستیک و مدل خطی انجام شد. در این تحقیق میزان بروز متریت در طول پنج سال در دو گله سفیدرود 99/19 درصد بود. نتایج نشان داد که سال و گله اثر معنی داری روی بروز متریت داشت (01/0> P) به طوری که بیشترین میزان بروز در سال1382و در گله شماره 1 مشاهده شد اما دو عامل جنس گوساله و فصل تاثیر معنی داری روی بروز متریت نداشتند. متریت همچنین تاثیر معنی داری روی میانگین تولید شیر تا 5 ماهگی داشت (01/0> P)، به طوری که میانگین تولید شیر تا 5 ماهگی در گاوهایی که دچار متریت بودند و گاوهایی که متریت نداشتند به ترتیب73/20 و 76/21 کیلوگرم در روز بود. علاوه بر این متریت تاثیر معنی داری روی برخی معیارهای تولیدمثلی داشت (01/0> P)، به طوری که طول روزهای باز در گاوهای مبتلا به متریت 82/17روز بیشتر از گاوهایی بود که دچار متریت نبودند، همچنین فاصله زایش تا اولین تلقیح 33/6 روز طولانی تر از گاوهایی بود که دچار متریت نبودند اما متریت بر تعداد تلقیح به ازای آبستنی اثر معنی داری نداشت (05/0< P). به طورکلی نتایج این بررسی نشان داد گله و سال بر متریت اثر معنی داری داشت و متریت بر تولید شیر، تعداد روزهای باز و فاصله زایش تا اولین تلقیح گاوداری های شرکت سفیدرود تاثیرگذار بود.
  • سید عباس رافت، سعادت صادقی، جلیل شجاع غیاث، سعیدآزادی اسکویی، رامین رضازاده گلی صفحات 51-60
    این آزمایش به منظور تعیین خصوصیات شیردهی و بررسی خلق و خوی حیوان هنگام دوشش در بزهای رائینی انجام گرفت. بزها از هفته اول شیردهی و به مدت دو ماه با استفاده از دستگاه شیردوشی گوسفندی دوشیده شدند و در مدت این دو ماه هر دو هفته یک بار رکورد گیری شیر صورت گرفت. برای آنالیز داده های مقدار شیر روزانه، سرعت شیردهی و مدت زمان دوشش از رویه MIXED و برای رفتار حیوان هنگام دوشش از رویه CATMOD نرم افزار آماری SAS (9. 1) استفاده شد. میانگین تولید شیر 16/787 گرم در روز بود. اوج تولید شیر در هفته پنجم با میانگین 24±909 گرم در روز بود. تعداد بزغاله در هر زایش، شکم زایش، مرحله شیردهی، حیوان و وزن حیوان در شروع زایش، اثر معنی داری (05/0P<) روی میزان تولید شیر روزانه داشتند. حیوان و مرحله شیردهی اثر معنی داری (05/0P<) روی سرعت شیردهی و مدت زمان دوشش داشتند. تعداد زایش و مرحله شیردهی اثر معنی داری (05/0P<) روی رفتار حیوان هنگام دوشش داشتند. میانگین و اشتباه معیار تولید شیر برای دوقلوزاها و تک قلوزاها به ترتیب، 38±856 و 26±738 گرم بود (05/0>P). میانگین و اشتباه معیار مقدار شیر روزانه برای بزهای زایش اول و دوم به بالا به ترتیب 37±724 و 30±871 گرم بود (05/0>P). مدت زمان دوشش و سرعت شیردهی به ترتیب 35/87 ثانیه و 69/9 گرم بر ثانیه به دست آمد. بز رائینی دارای پتانسیل بالایی از نظر تولید شیر و همچنین دارای خوی آرام هنگام دوشش با دستگاه شیردوشی ماشینی است. با بهبود صفات شیری و به نژادی در بزهای نژاد رائینی، می توان نژادی دومنظوره کرکی- شیری پرورش داد و حداکثر بهره اقتصادی را در جنبه های پرورشی از این حیوان به عمل آورد.
|
  • S. Hassani, M. Ardalan Far, S. Zerehdaran, M. B. Sayadnejad Pages 1-7
    In dairy cattle breeding, in addition to milk yield, consideration of other productive and reproductive traits is necessary. In order to determine optimum Holstein inheritance in Iranian crossbred dairy cattle, first lactation records of 4917 crossbred dairy cattle collected by Animal Breeding Center between 1991 to 2007 were utilized. Crossbred cows were consisted of different Holstein inheritance including 12.5, 25, 37.5, 50, 62.5, 75 and 87.5 percent. Phenotypic and genetic (co) variance components for milk yield, fat yield, lactation length and age at first calving were estimated by restricted maximum likelihood using single and multiple traits animal models. Then, a selection index was constructed to combine these traits. Optimum Holstein inheritance based on this index was determined by least squares mean comparisons of the index for different Holstein inheritance and simple linear regression. Results indicated that 87.5 percent Holstein inheritance was the optimum level.
    Keywords: Combined traits, Crossbreeding, Dairy cattle, Optimum Holstein inheritance
  • A. Seyeddokht, A. A. Aslaminejad, M. Tahmoorespur, H. Naeeimipour, M. Mahdavi, M. Zabetiyan Hosseini Pages 9-18
    In this research a random regression test day model was used to estimate genetic parameters and genetic trend for 305-day milk yield in Iranian Holsteins. A total of 171360 monthly test day milk records obtained from 34257 first lactation Iranian Holstein cattle (three times a day milking) distributed in 96 herds and calved from 1999 to 2008, were used. The fixed effects of province-herd- year-season of test day as contemporary group and age at calving and Holstein gene percentage as covariates were fitted in the model of analysis. Orthogonal Legendre polynomial up to order 3 was implemented to take account of genetic and environmental aspects of milk production over the course of lactation. The results showed that average of heritability estimates for the second half of lactation period was higher than that of the first half. The heritability estimate for the first month was lowest and for the eighth and ninth months of the lactation were the highest compared to the other months of lactation. The genetic correlations between monthly test day records decreased by increasing the distances between months of lactation. Linear regression of estimated breeding values on calving year was used to estimate genetic trend. Estimated genetic trends for sires and dams for milk yield were 25.13 and 15.45 kg per year, respectively. In this research, genetic trends were estimated by a random regression test day model; therefore using this method is the exact way to take account of genetic trend rather than the other ways.
    Keywords: Genetic trend, Holstein Cattle, Random regression, Test, Day
  • G. Mottaghinia, H. Farhangfar, M. Ahmadi Shahrakht, A. A. Shadparvar, M. Jafari Pages 19-28
    A data set consists of 6,030 weight records of Iran Black sheep (3,051 males and 2,979 females) progeny of 141 rams and 1525 ewes of Iran Black collected during 1973-2010 from Abbas Abad breeding centre, Mashhad were utilized for investigating inbreeding trend and its effect on body weight traits. The traits under consideration were birth weight (BW), weaning weight (WW), weight at 6-month (W6), weight at 9-month (W9), yearling weight (YW) and pre-weaning daily gain (PWDG). Inbreeding coefficient of all animals was computed using CFC software. A mixed linear model was applied for analyzing the data using SAS software. Among the animals, 5,333 (88.44%) were inbred indicating that the effective number of base population might be low. Average (standard deviation) of inbreeding coefficient were found to be 8.78 (6.34) and 9.33 (5.83) % for whole and inbred populations, respectively. Minimum and maximum inbreeding coefficients were 0 and 38.48 %, respectively. In whole population, average (standard deviation) of inbreeding coefficients were 8.75 (6.31) and 8.82 (6.37) % for male and female lambs, respectively. The corresponding figures were 8.69 (6.25) and 8.90 (6.37) % for single and twin lambs, respectively. Inbreeding depression was detected for WW, W3, W6, W9 and YW in twin males, for BW in twin females, and for W9 in twin females. Annual trends of inbreeding coefficient were 0.2022 and 0.1632 % for whole and inbred animals which were found to be statistically significant (P<0.0001).
    Keywords: body weight, Inbreeding, Iran Black sheep
  • S. Rafiee, M. Eskandari Nasab, D. Salimi, T. Harkinezhad, R. Khoramtaei Pages 29-36
    The present study was attempted to produce MAS software. This software uses a combination of quantitative and molecular information for the prediction of breeding values. Some genes that control a trait have major effects comparing with others. These genes are called major genes which are located on QTLs (quantitative trait loci). Our understanding on inheritance pattern of QTL can be helpful in selection programs via marker assisted selection (MAS). This provides an opportunity to increase the genetic progress of domestic animals by MAS. The marker assisted selection performance are based on an index, consists of phenotypic and molecular markers data. The MAS software based on mixed model methods (MMM) was established with the C# programming language. This software designed based on animal models with matrix form for predicting breeding values. To identify polymorphism in promoter region of DGAT1 gene, DNA was extracted from blood samples, the PCR process performed on DNA samples. Allelic and genotypic frequencies of animals were characterized. MASS software was used for the prediction of breeding values for 80 male lambs of Afshari sheep in research-education farm of Zanjan University. To compare the results, analyses were also performed using SAS software. Comparing the predicted breeding values obtained from MAS software and SAS indicated the effect of molecular marker in selection based on the combination of molecular and phenotypic information.
    Keywords: Afshari sheep, Breeding value, Molecular Marker, QTL
  • M. Bitaraf Sani, A. A. Aslaminejad Pages 37-42
    Days dry affects especially on milk production and reproduction. Persistency of high milk production cows increases income over feed cost per cow per day of calving interval. Also a shorter dry period reduces the frequency of diet change and facilitates nutrition management. Effect of length of days dry on productive performance of Holstein cows in Yazd province was studied by 1780 records of dairy herds of Yazd province. Strategy of shortening days dry from 60-d to 40-d increases 8% in income over feed cost per cow per day of calving interval in Yazd province. This result suggests increases in the efficiency of milk production especially in hot and dry areas.
    Keywords: Days dry, Efficiency, Milk production, Reproduction
  • M. Mohammadi, M. Gholinia, N. Ghavi Hossein, Zadeh Pages 43-50
    Metritis as one of the substantial disorder is one of the major diseases in dairy farm. The purpose of this study was to evaluate the detrimental effects of metritis on a dairy farm complex in Guilan province. Data from years 2000 to 2004 was analyzed using logistic regression procedure. In this research, rate of metritis during the study period was 19.99 %. Results indicated that year and herd significantly affected the incidence of metritis (P<0.01). This rate was highest in year 2002 and for the herd of number 1. The sex and season had not significant effects on the incidence of metritis (P>0.05). Also metritis had a significant effect on mean milk yield by five months after parturition (P<0.01). The average milk yield in dairy cows that affected by metritis and cows without metritis were 20.73 and 21.76 kg, respectively. Furthermore, metritis had a significant effect on some of the reproductive parameters (P<0.01) and the average of days open in the cows with metritis was 17.82 day greater than the cows without metritis. Also, the average of interval from calving to first insemination was 6.33 days greater than cows without metritis. Metritis had not significant effect on services per conception (P >0.05). It is concluded that effects of herd and year on metritis and effects of metritis on mean milk yield and days open were effective.
    Keywords: Dairy cow, Metritis, Milk yield, Reproductive performance
  • S. Sadeghi, S. A. Rafat, J. Shodja Ghias, S. Azadi Oskoee, R. Rezazadeh Goli Pages 51-60
    This research was aimed to determine the lactaction performance and to study the animal behavior during milking in Raienian Cashmere goat using machine milking. The test-day milk records started at first week of lactation and then test-day milk records was recorded every two week and continued up to two months of lactation. The procedure used for the analysis of the test-day milk yield, milking rate and milking time was MIXED model and for animal behavior during milking was categorical data and generalized linear models (CATMOD) in the SAS software. Average milk yeild was 787.16 gr per day two months lactation. The peak of milk yield was in the fifth week in lactation and mean (±SE) of test-day milk yield in the peak yeild was 909±24 gr per day. The parity, latter size, stage of lactation, animal and animal weight had significant effects on test-day milk yield (P<0. 05). The stage of lactation and animal have significant effects on milking rate and milking time (P<0. 05). The stage of lactation and parity had significant effects on animal behavior during milking (P<0. 05). mean (±SE) of test-day milk yield in the peak yeild was 909±24 gram per day. Mean (±SE) of test-day milk yield for goats with two kids and goats with single kids were 856±38 and 738±26 gr per day, respectively. mean (±SE) of test-day milk yield for goats of first lactation and goats of second lactation were 727±37 and 871±30 gram per day, respectively. Average of milking rate and milking time of goats were 9.69 gr/sec and 87.35 sec, respectively.
    Keywords: Adaptation, Goat, Stage of lactation, Temperament