فهرست مطالب
مجله جنگل ایران
سال پنجم شماره 1 (بهار 1392)
- تاریخ انتشار: 1392/04/11
- تعداد عناوین: 10
-
-
صفحه 1کارگران جنگل در بسیاری از کارها در معرض منابع بی شمار صدا قرار می گیرند. اره موتوری به عنوان یکی از منابع تولید صدا، اولین و تنها ابزار قطع و تبدیل درخت در جنگل های شمال ایران است. هدف این تحقیق، اندازه گیری تراز فشار صدا در مواجهه شغلی کارگران با اره موتوری در کار تبدیل و نیز تعیین مدت زمان مواجهه کارگران است. این پژوهش در بخش نمخانه جنگل خیرود اجرا شد. در این تحقیق، شدت صدای اره موتوری و نیز مدت زمان برش در مرحله بینه بری، هر 15 ثانیه یک بار برای هر بینه و در مجموع به طور متوسط برای بینه های هر تنه اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که در مرحله بینه بری، اره موتورچی به طور دائم در معرض صدای بیش از حد استاندارد (85 دسی بل) قرار دارد (7/122- 9/107 دسی بل) که به طور تقریبی تا آستانه دردناکی پیش می رود. در طول عملیات بینه بری، مدت زمان اندازه گیری صدا در محدوده بین 03/12- 12/0 دقیقه بود که در آن اره موتورچی در معرض صدای 116 دسی بل قرار داشت. با توجه به استاندارد ایران و ACGIH، فرد مجاز است حدود 24 ثانیه در معرض این حد صدا قرار بگیرد که در این پژوهش، این مدت 02/12 دقیقه بود و در بیشتر مواقع (بیش از 95 درصد زمان سنجی ها) مدت زمان مواجهه، بیش از حد مجاز بوده است. همچنین نتایج نشان داد که با افزایش قطر تنه، کارگر مدت زمان بیشتری در معرض صدای غیرمجاز قرار می گیرد.
کلیدواژگان: جنگلداری، اره موتورچی، بینه بری، صدای اره موتوری، تراز فشار صدا -
صفحه 11ارزیابی اثرات محیط زیستی روشی موثر برای حفاظت از منابع طبیعی است. با توجه به نیاز روزافزون انسان به طبیعت و اثرات نامطلوب استفاده بیش از حد بر محیط زیست از جمله خاک، ضروری است که فرایند ارزیابی آثار محیط زیستی در تعیین اهداف، بررسی شرایط پایه ای و همچنین پیش بینی و تخمین آثار محیط زیستی اجرای پروژه ها، به کار گرفته شود. در این تحقیق برای ارزیابی اثرات تفرج بر وزن مخصوص ظاهری خاک در پارک جنگلی نور، از مدلسازی فازی استفاده شد. ابتدا سه منطقه تفرج متمرکز، تفرج گسترده و شاهد، انتخاب و سپس یک شبکه منظم-تصادفی با 30 قطعه نمونه در هر منطقه پیاده شد. در هر قطعه نمونه تعداد گردشگر و مدت زمان اقامت به عنوان شاخص های ورودی محاسبه و وزن مخصوص ظاهری خاک به عنوان شاخص خروجی برداشت شد. سپس شاخص های ورودی و خروجی، طبقه بندی و قواعد فازی بر اساس سیستم استنتاج ممدانی تعریف شد. براساس مقایسه نتایج مدل با نتایج داده های تجربی، خطای مدل 6 درصد بود که بیانگر دقت مناسب مدل است. نتایج نشان می دهد که با افزایش تعداد گردشگران و مدت اقامت آنها در منطقه، وزن مخصوص ظاهری خاک افزایش می یابد و زمانی که تعداد گردشگران به 20 نفر و مدت اقامت به 1 ساعت می رسد، کوبیدگی خاک به حداکثر می رسد و افزایش این دو عامل دیگر تاثیری بر مقدار کوبیدگی خاک ندارد. همچنین نتایج نشان دهنده توانمندی مدلسازی فازی در پیش بینی اثرات فعالیت های تفرجی است.
کلیدواژگان: مدلسازی فازی، اکوتوریسم، ارزیابی اثرات محیط زیستی، وزن مخصوص ظاهری خاک، پارک جنگلی نور -
صفحه 21هدف از این تحقیق، تعیین مقدار برداشت بهینه راش با استفاده از برنامه ریزی پویا در جنگل شفارود در استان گیلان است. در این بررسی، ابتدا برای پیش بینی رویش راش از مدل ریاضی لجستیک استفاده شد. در مرحله بعد با استفاده از داده های سری های زمانی قیمت و هزینه، معادلات قیمت چوب و هزینه متغیر بهره برداری راش بر اساس مدل خودکاهشی برآورد شد. سپس با استفاده از معادلات رویش، قیمت، هزینه متغیر بهره برداری و نرخ سود بانکی مقدار برداشت بهینه از جنگل با استفاده از فن برنامه ریزی پویا، به طوری که حداکثر ارزش فعلی مورد انتظار نصیب واحد تولیدی شود، محاسبه شد. برای بهینه سازی مقدار برداشت از مدل برنامه ریزی پویا در نرم افزار LINGO استفاده شد. به منظور بهینه سازی مدل، متغیرهای حداقل موجودی سرپای ممکن، مدل رویش، قیمت چوب در کنار جاده، هزینه متغیر بهره برداری، افق برنامه ریزی، هزینه انتقال گروه های قطع و وسایل بهره برداری به داخل جنگل و نرخ سود بانکی کدنویسی شدند. با توجه به متوسط موجودی سرپای منطقه که 490 متر مکعب در هکتار و حداقل موجودی سرپای ممکن در این تحقیق که 100 متر مکعب در هکتار است، مقدار برداشت بهینه و حداکثر ارزش فعلی مورد انتظار در یک دوره 100 ساله به ترتیب 6 تا 12 متر مکعب در سال و 32326 هزار ریال در هکتار برآورد شد. آنالیز حساسیت پذیری نشان داد که ممکن است مقدار برداشت بهینه با توجه به موجودی فعلی جنگل و حداقل موجودی سرپای ممکن، در نوسان باشد و حتی در مواردی هیچ برداشتی هم از جنگل صورت نگیرد.
کلیدواژگان: برداشت بهینه، مدل رویش، مدل قیمت، روش برنامه ریزی پویا، جنگل شفارود -
صفحه 31
هدف از این تحقیق بررسی تاثیر اعمال سطح تولیدی و قابل بهره برداری به جای کل سطح جنگل، در تعیین امکان برداشت و شاخص های مالی یک دوره طرح جنگلداری در جنگل آموزشی-پژوهشی خیرود است. به این منظور ابتدا بدون در نظر گرفتن سطح تولیدی و قابل بهره برداری جنگل، امکان برداشت و شاخص های مالی یک دوره ده ساله طرح جنگلداری محاسبه و سپس با اعمال سطح تولیدی و قابل بهره برداری به جای کل سطح جنگل، امکان برداشت و شاخص های مالی طرح جنگلداری در این حالت نیز محاسبه و با حالت اول مقایسه شد. امکان برداشت ده ساله بخش در حالت اول برای ضرایب برداشت 5/0، 1 و 2 درصد موجودی سرپا به ترتیب 16897، 33793 و 67586 سیلو و در حالت دوم به ترتیب 15859، 31718 و 63437 سیلو به دست آمد. ارزش خالص فعلی طرح در حالت اول برای ضرایب برداشت 5/0، 1 و 2 درصد موجودی سرپا به ترتیب 77/5910-، 81/2036- و 75/11509 میلیون ریال و نرخ بازدهی داخلی طرح به ترتیب 31-، 7- و 29 درصد برآورد شد. ارزش خالص فعلی طرح در حالت دوم برای ضرایب برداشت 5/0، 1 و 2 درصد موجودی سرپا به ترتیب 01/5976-، 92/1990- و 54/10099 میلیون ریال و نرخ بازدهی داخلی طرح به ترتیب 33-، 8- و 26 درصد به دست آمد. با اعمال سطح تولیدی و قابل بهره برداری جنگل، مقدار برداشت نسبت به حالتی که به عامل مذکور توجه نشود، کمتر خواهد بود. این مساله با واقعیت همخوانی بیشتری دارد و موجب می شود که بیشتر از توان تولیدی جنگل برداشت نشود و استمرار تولید جنگل به خطر نیفتد.
کلیدواژگان: امکان برداشت، بخش گرازبن، سطوح تولیدی و قابل بهره برداری جنگل، شاخص های مالی، طرح جنگلداری -
صفحه 43به عقیده متخصصان، نقش آفرینان سازمانی به منظور رسیدن به اهداف خود از همکاری های رسمی و غیر رسمی در راستای هم استفاده می کنند. روابط غیر رسمی محدودیت هایی را در عملکرد سازمان ها به وجود می آورند، اما در صورت شناخت و مدیریت بجا، می توانند نیروی سازنده ای برای گردش کار سازمان ها باشند. اداره کل منابع طبیعی استان هرمزگان با وجود ناکارامدی هایی مانند کمبود نیروی انسانی مجرب که به طور معمول همه ادارات به آن دچارند، در مجموع تا کنون موفق عمل کرده است. این پژوهش با هدف ترسیم و تحلیل شبکه روابط رسمی و غیر رسمی میان کارکنان این اداره در بخش های مرتبط با مدیریت منابع طبیعی انجام گرفته و در این راستا از رویکرد تحلیل شبکه ای و نرم افزارهای UCINET و NetDraw استفاده شده و مرکزیت های درجه ورودی و خروجی و نیز مرکزیت بینابینی محاسبه شده است. نتایج نشان داد که روابط غیررسمی در این اداره به صورت شبکه ای است و نقاط قوت بسیاری دارد که سبب تاثیر مثبت آن بر روابط رسمی شده است. همچنین شبکه روابط رسمی تا حد زیادی از چارت سازمانی موجود پیروی می کند. در نهایت نتیجه گیری شد که تحلیل شبکه ای به عنوان رهیافتی جدید در حل مسائل مدیریتی، می تواند به مدیران در شناسایی افراد تاثیرگذار در شبکه های ارتباطی رسمی و غیررسمی و نیز افزایش مقدار بهره وری نیروی انسانی یاری رساند.
کلیدواژگان: روش تحلیل شبکه ای، شبکه روابط رسمی و غیر رسمی، مرکزیت های درجه و بینابینی، مدیریت سازمانی، اداره کل منابع طبیعی استان هرمزگان -
صفحه 55این تحقیق به منظور تعیین مناطق مناسب کشت گونه زیتون (L. Olea europea) که مختص اقلیم مدیترانه ای است و با هدف گسترش جنگل های دست کاشت بومی استان چهارمحال و بختیاری با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی انجام گرفت. پس از جمع آوری اطلاعات و نقشه های پایه موجود، از نقشه های توپوگرافی با مقیاس 1:25000، سه لایه اطلاعاتی مختلف تولید شد. برای دسته بندی اقلیم همگن، استان به سه زیرحوضه تقسیم و رگرسیون های مربوط محاسبه شد. لایه های آماری هواشناسی لازم با استفاده از مدل رقومی ارتفاع منطقه برای ماه های مختلف و خشک در شش لایه تولید شد. رقومی کردن نقشه های خاک از منابع مختلف به تشکیل بانک اطلاعاتی خاک با شش لایه منجر شد. لایه کاربری اراضی برای هشت طبقه اراضی زراعی آبی، اراضی زراعی دیم، مرتع، جنگل، جنگل با زیراشکوب زراعی، رخنمون سنگی، اراضی شهری و دیگر اراضی تولید شد. با آگاهی از نیازهای اکولوژیکی این گونه و تولید لایه های مختلف مورد نظر و استفاده از دو منطق بولین و فازی، مناطق مناسب تعیین شد. مساحت این مناطق با منطق های بولین و فازی به ترتیب 8708 و 7238 هکتار تعیین شد که با اعمال محدودیت بافت خاک به ترتیب به 693 و 2010 هکتار کاهش یافت.
کلیدواژگان: زیتون، چهار محال و بختیاری، بولین، فازی، اقلیم مدیترانه ای -
صفحه 65در این پژوهش تاثیر سرب در محیط کشت آبی بر تبادلات گازی برگ دو گونه شالک و سپیدار، به همراه برخی دیگر از شاخص های فیزیولوژیک شامل محتوای نسبی آب، بیشینه هدایت الکتریکی و نرخ نشت الکترولیتی اندام ها و عملکرد فتوسیستم 2 بررسی شد. نهال های یکساله دو گونه صنوبر در محیط کشت آبی تحت تیمار سرب (PbCl2) با غلظت های 15، 45 و 90 بخش در میلیون و به صورت کلاته شده قرار گرفتند و شش هفته پس از استقرار در غلظت هدف برداشت شدند. نتایج نشان داد که حداکثر هدایت الکتریکی در برگ هر دو گونه در تیمار شدید (90 بخش در میلیون) افزایش یافت، اما تنها در گونه شالک افزایش غلظت سرب در تیمار شدید با افزایش نرخ نشت الکترولیتی همراه بود. محتوای نسبی آب اندام ها در هر دو گونه ثابت ماند، درحالی که افزایش سرب در تیمار شدید تنها موجب کاهش هدایت روزنه ای در گونه سپیدار شد. هر دو گونه قادر به حفظ عملکرد فتوسیستم 2 در طول تنش بودند، اما نرخ خالص فتوسنتز در گونه سپیدار کاهش یافت. محدودیت فتوسنتزی در هر دو گونه با توجه به کاهش کارایی مصرف آب داخلی (A/gs) مشاهده شد که در گونه سپیدار اغلب از نوع محدودیت روزنه ای و در شالک از نوع محدودیت های غیرروزنه ای بود. در مجموع می توان نتیجه گرفت که در نهال های شالک، افزایش سرب به تخریب غشای سیتوپلاسمی و آنزیم های موثر در تثبیت کربن و در نتیجه حفظ هدایت روزنه ای و تعرق منجر می شود. در مقابل بروز محدودیت های روزنه ای در نهال های سپیدار از آسیب های فیزیولوژیکی ناشی از ورود سرب به اندام های آن جلوگیری می کند.
کلیدواژگان: سرب، صنوبر، تبادلات گازی برگ، کلاته کننده، آسیب غشایی -
صفحه 77کرم سفید ریشه درختان (Melolontha kraatzi persica R.) در وضعیت طغیان یکی از آفت های مهم نهالستان ها و عرصه های جنگلی است. بررسی شرایط زیست طبیعی این کرم با اهمیت خاکزی، در حفظ بهداشت جنگل و اجرای مناسب عملیات پرورشی اهمیت دارد. این تحقیق به منظور بررسی تراکم جمعیت کرم های سفید ریشه در جنگلکاری های بلوط، افرا، توسکا، زربین و جنگل های مخروبه مجاور انجام گرفت. ابتدا در هر تیمار، یک قطعه یک هکتاری و شامل ده قطعه 100 مترمربعی به صورت منظم تصادفی انتخاب شد. در هر فصل، بیست نمونه و در طول یک سال 400 نمونه برداشت شد. ده نمونه هر عرصه شامل برداشت خاک از سطح یک مترمربع و در عمق 30 سانتی متر بود. کرم های سفید ریشه بالغ با روش دستچین جمع آوری شد. جداسازی کرم های سفید ریشه نوزاد نیز از ده نمونه دیگر و با استفاده از قیف های برلیزی انجام پذیرفت. میانگین سالانه فراوانی کرم سفید ریشه در جنگلکاری زربین و افرا، به ترتیب، کمترین و بیشترین مقدار را داشت و در بین دیگر تیمارها اختلاف معنی داری مشاهده نشد. البته تراکم کرم سفید ریشه درختان در این مناطق از نظر شدت خسارت وارد بر توده ها اهمیت چندانی نداشت. تجزیه وتحلیل مولفه های اصلی نیز نشان داد که تغییرات فصلی جمعیت کرم سفید ریشه درختان در تیمارهای مختلف، تحت تاثیر متغیرهای بارندگی، شدت نور نسبی (به عنوان یک شاخص برای دمای خاک)، رطوبت خاک و مقدار متوسط فراوانی های سوسک های بالغ کرم ریشه، درختان و پوشش گیاهی در سطح قطعه است.
کلیدواژگان: کرم سفید ریشه، تراکم، زی وزن، جنگلکاری، جنگل طبیعی -
صفحه 89این تحقیق به منظور بررسی اثر آبیاری بر زنده مانی و رشد بلوط همیشه سبز (Quercus ilex L.) در مرزن آباد، با کاشت نهال گلدانی یکساله از بذر پایه مادری با مبدا فرانسه در چارچوب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار و چهار تیمار بدون آبیاری، آبیاری 10 روز، 20 روز و 30 روز یک بار در ماه های اردیبهشت تا شهریور به مدت پنج سال به اجرا در آمد. آمار زنده مانی و رشد نهال ها، هر سال جمع آوری شد و در پایان سال پنجم مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. تحلیل شرایط خاکی و اقلیمی در مدت یادشده (1385 تا 1389) نشان داد که سه تا شش ماه خشک در فصل بهار و تابستان اتفاق افتاد و در بیشتر سال ها میانگین بارندگی کمتر از میانگین بلندمدت بود. سردترین زمستان چند دهه اخیر با 19 روز یخبندان در سال 1386 رخ داد. با وجود این شرایط، در پایان سال پنجم، تیمار آبیاری 10روز یک بار با 65 درصد زنده مانی در مقایسه با 39 و 32 درصد برای دو تیمار دیگر، برتری خود را نشان داد و تفاوت آن با تیمارهای دیگر در سطح یک درصد معنی دار بود (1%p<). مرگ ومیر نهال ها درپی یخبندان سال 1386 نیز محسوس، ولی در حد طبیعی بود. آبیاری بر میانگین بلندی نهال ها موثر بود، ولی تفاوتی در تیمارهای موفق مشاهده نشد. در مجموع مهم ترین عوامل محدود کننده استقرار و رشد بلوط همیشه سبز در این ناحیه، خشکی محیط و قلیایی بودن خاک است.
کلیدواژگان: بلوط همیشه سبز، نهالکاری، آبیاری، خشکی، زنده مانی، مرزن آباد -
صفحه 99قطع درختان می تواند اثرهای مختلفی در جنگل ها داشته باشد. در این تحقیق دو منطقه جنگلی به عنوان مناطق قطع و شاهد انتخاب شدند تا تغییراتی که در اثر قطع درختان بر روی عمق، جرم مخصوص و دمای برف در جنگل رخ می دهد، بررسی شود. برای اندازه گیری عمق برف متناسب با توپوگرافی، شیب و مساحت منطقه،10 پیکه در قطعه قطع و 10 پیکه در قطعه شاهد نصب شد و هر 5 روز، ارتفاع برف در محل پیکه ها اندازه گیری شد. به منظور تعیین جرم مخصوص، هر 5 روز یک بار چاله ای در برف حفر و با وسیله نمونه برداری با حجم 500 سانتی متر مکعب در عمق های مختلف به فاصله 10 سانتی متر از هم و از سطح برف تا سطح زمین از داخل برف نمونه برداری شد. به کمک دماسنج، دمای برف نیز در عمق های مختلف اندازه گیری شد. نتایج نشان می دهد که میانگین جرم مخصوص برف در منطقه قطع 178/0 گرم بر سانتی متر مربع و در منطقه شاهد 151/0 گرم برسانتی متر مربع می باشد که از نظر آماری تفاوت معنی داری بین آنها مشاهده نمی شود. همچنین کاهش تاج پوشش ناشی از قطع درختان با عمق برف و افزایش آن ارتباط معنی دار دارد و سبب عمق برف بیشتر می شود، به طوری که میانگین ارتفاع برف در منطقه شاهد 88/13 سانتی متر است و با انجام قطع مقدار آن به 15/21 سانتی متر افزایش می یابد. افزایش دمای برف نیز رابطه معنی دار با کاهش تاج پوشش دارد. به طوری که میانگین دمای برف در قطعه شاهد 3/3- درجه سانتی گراد است که با قطع درختان به 3/10- درجه سانتی گراد می رسد.
کلیدواژگان: درختان پهن برگ، عمق برف، قطع گروهی، دمای برف، جرم مخصوص برف
-
Page 1Forest workers are exposed to many noise sources such as chainsaw. Chainsaw these days is the only cutting trees instrument used in Caspian forests. The purpose of this study is to measure the noise of pressure levels of chainsaw and to determine the duration of worker exposures to that noise. The study area is located in Namkhane district, Kheyrud forest. The noise intensity of chainsaw and duration of cutting time in bucking phase were measured every 15 seconds, and then the average of noise intensity and cutting time for each trunk were calculated. The results showed that the workers usually work in exposure to the noise (107.9 122.7dB) higher than the standard level (85dB) that approximately shifts to painful threshold. The duration of bucking time was between 0.12 to 12.03 minutes and the noise intensity was 116 dB. According to the Iran standard and ACGIH, the standard bucking time is 24 seconds, while in this study it was 12.02 minutes. The duration of bucking time was more than standard level most of the time (more than %95 of time study). This study also showed that by increasing the trees trunk diameter, workers will be more exposed to the noise.Keywords: Forestry, Chainsaw operator, Bucking, Chainsaw, Noise level
-
Page 11Environmental impact assessment (EIA) is an effective way to protect the natural resources. Due to needs of human to nature and undesirable effects of over-exploitation on the environment including soil, environmental impact assessment process must be applied in determining the goals, studying the basic conditions, also forecasting and estimating the environmental impacts of project implementation. In this study, fuzzy modeling has been used to assess the environmental impacts in Nour forest park. Three regions containing intensive recreation, extensive recreation and control region were selected, and 30 sample plots were then established in the region as random-systematic. The number of tourists and duration of residence in each sample plot were calculated as input indicators and soil sample was considered as output index. Output and input indicators, classification and fuzzy rules were defined based on Mamdany system. Comparing Model’s results with experimental data showed mode’s error is 6% indicating that model accuracy is favorable. The results showed that with increasing the number of tourist and duration, soil bulk density is also increased, and when the number of tourist reaches to 20 people and duration to an hour, maximum soil compaction occur and further increasing of two factors have no effects on soil compaction. The results also indicated that a fuzzy modeling capability is suitable in predicting the effects of recreation activities and determining the capability of region.Keywords: Fuzzy modeling, Ecotourism, Assessing environmental impacts, Soil bulk density, Nour forest park
-
Page 21The aim of this research is to determine the optimal harvesting using dynamic programming in Shafarod forests at Guilan province. First of all, a logistic growth function was used to predict the growth model. Then, wood price function and variable harvesting cost function were estimated based on an autoregressive model and time series data. Finally, the optimal cutting maximizing the expected present value was computed using growth, price and variable cost functions. LINGO software was used for cutting optimization. Minimum acceptable volume, growth model, wood price at forest road side, variable harvesting cost, planning horizon, interest rate, and moving of cutting groups and harvesting equipment werecoded in LINGO software. Results indicated that the optimal cutting varies between 6 to 12 m3 per hectare in various stocks during 100 years regarding to the volume average of the study area (490 m3/ha) and the minimum acceptable volume (100 m3/ha).The maximum expected present value was estimated 323326 thousands Rials during 100 years. Sensitivity analysis showed that the optimal harvest could fluctuate over the planning horizon based on the volume average of the study area and the minimum acceptable volume even which in some cases harvesting is not required.Keywords: Optimal harvesting, Growth model, Price model, Dynamic programming, Shafarod forest
-
Page 31
The aim of this study was to investigate the effect of the productive and harvestable area instead of the total forest area on the allowable cut and financial indicators of a forestry planning in Kheyrud forest. Therefore at first, regardless of forest productive and harvestable area, allowable cut and financial indicators for a period of 10-year forestry planning were computed. Then by applying productive and harvestable area rather than the total forest area, allowable cut and financial indicators for a period of 10-year forestry planning were computed and compared with the first case. Ten-year allowable cut of district using harvest coefficient of 05, 1 and 2% was 16897, 33793 and 67586 Silve, respectively for the first case and 15859, 31718 and 63437 Silve for the second case. Present net value of forestry planning for the first case applying harvesting coefficient of 05, 1 and 2% was -5910.77, -2036.81 and 11509.75 million Rials and internal rate of plan return was calculated -31%, 7% and 29%. Present net value of planning in the second case for 05, 1 and 2% harvesting coefficient was computed -5976.01, 1990.92 and 10099.54 million rials and Internal rate of return plan was -33%, -8% and 26%. By applying forest productive and harvestable area, harvesting amount will be lower than the case in which the above-mentioned factor is not considered. This issue is more consistent with the fact and causes that more than forest productive capability is not harvested and sustainability of forest production is conserved in the long term.
Keywords: Allowable cut, Gorazbon district, Forest productive, harvestable area, Financial indicators, Forestry plane -
Page 43Specialists believe that organizational actors use both formal and informal collaborations to achieve their goals. Although informal relations have been caused restrictions in organization efficiency, but recognition and proper management of these relations could be useful in organizational workflow. Natural Resources Organization of Hormozgan Province, in spite of usual inefficiencies such as lack of sufficient experienced human resources, totally has been successful until now. This research was done in order to delineate and analysis the formal and informal relationship networks between the staffs of this organization and also to answer to these questions: whether informal relations of this organization form a network? Whether this network has positive impacts on formal relations or negative? Is formal relationship network similar to existing organizational chart? In this regard, Network Analysis Approach, UCINET and NetDraw softwares, and input and output degree centralities and betweenness centrality were used. Results showed that informal relations of this organization form a network and its strengths caused to positive impacts on formal relations. Also formal relationship network, more and less, is similar to existing organizational chart. Finally, it is concluded that network analysis as a new approach in managerial problem solving could be so helpful for managers in recognition of effective actors in formal and informal relationship networks and also to increase the human resource efficiency.Keywords: Network analysis approach, Formal, informal relationship network, Degree, betweenness centralities, Natural resources organization of Hormozgan Province
-
Page 55The present study were conducted to determine the potential habitat of olive (Olea europea L.) species adapted to Mediterranean climate in order to expand the native and man-made forests of Chaharmahal va Bakhtiary province using Geographic information systems. The first step of the project was to collect the athand data and maps. Then three different data layers were extracted from topographic maps with 1:25,000 scales. For climatic sorting, the province was divided into three homogenous sub-regions and regressions models were calculated. The required climatologically layers were created through DEM for various dry months. Digitizing the available existing soil maps from various sources led to six layers in data base. The land-use layers were produced in eight layers including irrigated agriculture lands, rain fed agriculture lands, range lands, forest lands, agro forestry lands, bare rock lands, urban lands and other lands. Considering the ecological requirements of the selected species, the produced environmental data layers were combined with Boolean and Fuzzy logics to depict the potential habitat. The areas of these sites were 8708 and 7238 ha with Boolean and Fuzzy method, respectively which decreased to 693 and 2010 ha after considering soil texture limitations.Keywords: Key words: Olive, Chaharmahal va Bakhtiari, Boolean logic, Fuzzy logic, Mediterranean climate
-
Page 65The effect of lead in hydroponic medium on leaf gas exchanges of two species of aspen and cottonwood, together with some other physiological indices including relative water content, maximum electrolyte conductivity and electrolyte leakage ratio of different organs and efficiency of photosystem II were investigated. One year old saplings of two poplar species were gradually subjected to chelated lead (PbCl2) treatments with concentrations of 15, 45 and 90 part per million in medium and were harvested two weeks after reaching to the final concentration. The results revealed that maximum electrolyte conductivity of leaves in both species increased under severe treatment, but the increment of lead concentration only in cottonwood was accompanied by increment of electrolyte leakage ratio. Relative water content of organs remained constant in both species, whereas increasing lead increment up to 90 ppm diminished stomatal conductance of aspen, and not affected cottonwood. Both species were able to maintain photosystem II efficiency under stress, but net photosynthesis ratio reduced in aspen. The photosynthetic limitations in both species was observed regarding to reduction of intrinsic water use efficiency (A/gs), that in aspen it was mostly posed by stomatal, and in cottonwood it was due to non stomatal restrictions. It can be concluded that, in cottonwood plants grown in the presence of excess Pb, plasma membrane integrity and efficiency of enzymes are related to carbon fixation which impaired due to maintenance of stomatal conductance and transpiration rate, whereas depletion of stomatal conductance in aspen prevented physiological damages.Keywords: Lead, Poplar, Leaf gas exchanges, Chelatore, Plasma membrane injury
-
Page 77Feeding behavior of white grubs (Melolontha kraatzi persica R.) in soil causes damages on weeds, natural regeneration and various trees. This research studies the density of white grubs in different plantations of Alder (Alnus subcordata C. A. Mey.), Oak (Quercus castaneifolia C. A. Mey.), Maple (Acer velutinum Bioss.) and Cypress (Cupressus sempervirens var. horozontalis) with the adjacent mixed broad leaved stand in Darabkola, east of Mazindaran province in the Caspian region. To determine the seasonal variation of density, twenty samples were taken for each season. First, at each treatment one-1 ha sample plot was selected and then ten-0.01 ha circular sample plots random-systematically were established. Samples were taken from the depth of 30 cm and small white grubs were extracted using Berlese funnels and were counted by binocular. Various parameters of the stands and soils were recorded in each plot. This study showed that the mean annual density of white grubs in the Cypress plantation was the least, whereas in the Maple reforestation, it was the highest. The differences of density among other treatments were not statistically significant. However the population density of Melolontha kraatzi persica in this region was not significant regarding to a serious drawback to the stands. The analysis of PCA showed that the parameters of the density of white grubs, number of trees, number of vegetation cover, relative light intensity (as an indicator for soil heat) and moisture content of soil take an important role in seasonal differences of white grubs in each treatment.Keywords: White grube, Biomass, Density, Reforestation, Natural forest
-
Page 89The effects of different irrigation regime on survival and growth of holm oak (Quercus ilex L.) plantationwas studied in a semi-arid Mediterranean climate condition located in Marzanabad region (Mazindaran province). This study was done as Randomized Complete Block design with three replicates and four treatments, including no-irrigation and irrigation with 10, 20 and 30 day periods during dry months in growing seasons (spring and summer). Climate data analysis showed that a severe frost and three to six dry months annually occurred in growing season during study years (2006-2010). Height growth and survival of saplings were measured every year and at the end of 5th year. Analysis of data showed that irrigation treatment with 10-day intervals with a 65% survival is preferred and differences are significant (p %1). No difference was seen among treatments from height growth point of view. In general, the most important restricting factor on holm oak establishment and growth in this area are alkaline soil and dry environment conditions.Keywords: Holm oak, Plantation, Drought, Survival, Irrigation regime, Marzanabad
-
Page 99Tree cutting can affect different aspects of forests. To investigate the changes on snow accumulation, density and temperature due to tree cutting in the forest, two forestry regions were selected, one control and the other the cutting region. For measuring snow accumulation, 10 pickets in cut area and 10 pickets in control area were installed and snow height was measured every 5 days. For determining the density, a snow profile was dug and sampling was done with 500 cm3 sampler from different depths every 5 days. Finally snow temperature was measured in different depths with thermometer. The results indicate that the average of snow density in cutting region and control region are 0.178gr/cm3 and 0.151gr/cm3, respectively and there isnt any significant difference between them. Also decreasing in canopy due to tree cutting has a significant relation with snow accumulation and its depth, which increases and they all together result more snow accumulation. So average of snow height in control region was 13.88cm and after cutting increased to 21.15cm. Snow temperature increasing is significantly related to the decreases in canopy. Therefore the average of snow temperature in control region is -3.3°C which decreases to -10.3°C by cutting the trees.Keywords: Hardwood, Snow accumulation, Group cutting, Snow temperate, Snow density, Kheyrud forest