فهرست مطالب

مجله مطالعات علوم پزشکی
سال بیست و چهارم شماره 3 (خرداد 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/03/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • هرمز سنایی نسب، رضا توکلی، اسماء فرخیان، علی اکبر کریمی زارچی، زهرا حاجی امینی صفحات 163-169
    پیش زمینه و هدف
    استئوپروز به عنوان یک بیماری خاموش درنظر گرفته شده است زیرا به آرامی و بدون هیچ علامتی استخوان های فرد را تحت تاثیر قرار می دهد. داشتن آگاهی و عقاید صحیح بهداشتی می تواند در بکارگیری رفتارهای پیشگیری کننده از این بیماری تاثیر داشته باشد. از این رو این مطالعه با هدف تعیین تاثیر مداخله آموزشی با مدل اعتقاد سلامت بر آگاهی، ادراکات و خودکارآمدی نوجوانان دختر در زمینه بیماری استئوپروز انجام گردید.
    مواد و روش کار
    این مطالعه نیمه تجربی بر روی 45 نفر از دختران نوجوان مقطع دبیرستان یکی از شهرک های منطقه یک شهر تهران در سال 1389 انجام گردید، ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ای روا و پایا شده و مشتمل بر سه بخش مشخصات فردی، اجزاء مدل اعتقاد سلامت و خودکارآمدی بود که قبل و بعد از مداخله آموزشی مورد استفاده قرار گرفت. مداخله آموزشی بر اساس سازه های مدل اعتقاد سلامت و با استفاده از روش های آموزش مستقیم و غیرمستقیم انجام گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار spss15 و آزمون آماری تی زوجی انجام گرفت.
    یافته ها
    یافته های مطالعه حاضر و مقایسه میانگین ها نشان داد که تفاوت معنی داری بین میانگین نمره آگاهی دانش آموزان دختر قبل و بعد از مداخله آموزشی وجود دارد (05/0p<). همچنین در خصوص سازه های مدل اعتقاد سلامت بین میانگین نمرات (حساسیت درک شده، موانع درک شده فعالیت بدنی، خودکارآمدی کلسیم و خودکارآمدی فعالیت بدنی قبل و بعد از مداخله آموزشی) تفاوت معنی داری دیده شد (05/0p<).
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به نتایج مداخله آموزشی انجام شده با مدل اعتقاد سلامت که منجر به افزایش آگاهی، حساسیت درک شده و رفع موانع درک شده فعالیت بدنی و خودکارآمدی دریافت کلسیم و فعالیت بدنی در راستای پیشگیری از بیماری استئوپروز گردید پیشنهاد می شود برای ارتقاء آگاهی، ادراکات و خودکارآمدی نوجوانان دختر مداخله آموزشی با استفاده از مدل اعتقاد سلامت انجام گردد.
    کلیدواژگان: مداخله آموزشی، مدل اعتقاد سلامت، آگاهی، ادراکات، خودکارآمدی، استئوپروز
  • فرحناز نوروزی نیا، یوسف رسمی، محمد عطارد، محمد قلیزاده، محمدحسن خادم انصاری صفحات 170-175
    پیش زمینه و هدف
    سرطان معده یکی از سرطان های شایع دستگاه گوارشی بوده که شیوع جهانی داشته و یکی از شایع ترین نوع سرطان ها در ایران می باشد. این مطالعه با هدف تعیین میزان شیوع تومورهای معده و محل انتشار آناتومیک آن ها با توجه به نمونه های پاتولوژی بیماران در ارومیه انجام گردیده است.
    مواد و روش کار
    جامعه آماری این مطالعه شامل تمام نمونه های ارسالی به آزمایشگاه پاتولوژی بیمارستان امام خمینی ارومیه بود که در یک دوره 5 ساله 1386- 1381 مورد مطالعه قرار گرفت و پرونده های گزارش پاتولوژی آن ها در بخش پاتولوژی موجود می باشد. اطلاعات استخراج شده شامل سن، جنس، مصرف سیگار، نوع عمل جراحی، محل تومور و هیستوپاتولوژی تومور بود که با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    از 452 نمونه گزارش پاتولوژی بیمار بررسی شده در این مطالعه، 336 نفر مرد بودند. شایع ترین سن ابتلا به سرطان معده در مردان و زنان بالای 70 سال و به ترتیب با فراوانی 7/42درصد و 74/34درصد مشاهده گردید. 9/33درصد از مردان و 23درصد از زنان سیگار مصرف می کردند. از نظر نوع عمل جراحی، 88درصد از بیماران تحت عمل بیوپسی و 12درصد تحت عمل گاستروکتومی معده قرار گرفته بودند. از نظر هیستوپاتولوژی شیوع سرطان آدنوکارسینوم، سلول های سنگفرشی و راندسل به ترتیب 5/95درصد، 04/4درصد و 46/0درصد بوده و شیوع آدنوکارسینوم در مردان 3 برابر زنان می باشد. انحنای کوچک، کاردیا، آنتروم، فوندوس و محل های مشترک به ترتیب با (9/35%)155، (4/26%)114، (4/19%)84، (3/9%)40 و (2/9%)39 نمونه، فراوانی محل گرفتاری تومور را نشان می دهند.
    بحث و نتیجه گیری
    بر اساس مطالعه حاضر آدنوکارسینوم شایع ترین نوع سرطان معده در ارومیه بوده و شایع ترین محل انتشار آناتومیک آن انحنای کوچک و کاردیا می باشد.
    کلیدواژگان: شیوع، سرطان معده، آدنوکارسینوم، اپیدمیولوژی، هیستوپاتولوژی
  • مرضیه پازکیان، فریده یغمایی صفحات 176-183
    پیش زمینه و هدف
    پوکی استخوان و شکستگی های ناشی از آن به دلیل ایجاد ناراحتی، ناتوانی، کاهش کیفیت زندگی و مرگ یک مسئله بهداشتی مهم در دنیا است. با توجه به اهمیت ثبت و گزارش دهی بیماری پوکی استخوان، این مطالعه با هدف طراحی و اعتبار سنجی «فرم بررسی پوکی استخوان» در افراد جامعه انجام شده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه یک مروری منظم است که با مرور متون، جستجوی اینترنتی و مطالعات کتابخانه ای در مورد فرم ارزیابی استئوپورز با کلید واژهای «فرم»، «استئوپورز»، «بروز» و«بررسی» بین سال های 1997-2008 آغاز شد. در این مطالعه 2 فرم و 3 پرسشنامه که در مورد پوکی استخوان در این زمینه بدست آمد، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و سپس «فرم بررسی پوکی استخوان» طراحی گردید. جهت تعیین اعتبار فرم، از اعتبار محتوا استفاده شد و فرم طراحی شده به 5 نفر متخصص پرستاری، 2 نفر از پزشکان در مراکز سنجش تراکم استخوان و 3 فیزیوتراپ که در مورد پوکی استخوان، علل بروز، عوارض تجربه و دانش کافی داشتند ارائه گردید و نظرات آن ها بررسی و اعمال گردید.
    یافته ها
    در این مطالعه «فرم بررسی پوکی استخوان» طراحی و مورد اعتبارسنجی قرا گرفت. از مزیت های فرم طراحی شده ی«بررسی علل بروز پوکی استخوان» می توان به موارد زیر اشاره کرد: در بسیاری از فرم های بدست آمده در مورد تاریخچه هورمونی در مردان از بیمار سوالی نمی شد و یا به عوامل خطر ایجاد استئوپوز در مردان توجه نمی شود در حالی که مطالعات قبلی نشان داد که اختلالات هورمونی از قبیل کمبود تستوسترون، ابتلا به سرطان پروستات که می تواند خطر ابتلا به استئوپورز را بیشتر کند. بنابراین در این فرم سوالاتی در این حیطه طراحی شده که فرد به طور کامل بررسی می کند، همچنین این فرم جهت تمام افراد مراجعه کننده به مراکز بهداشتی و سنجش تراکم استخوان، مدارس، دانشگاه ها و در نهایت کل جامعه قابلیت کارایی دارد.
    نتیجه گیری
    «فرم بررسی پوکی استخوان» یک فرم جامع بوده و اطلاعات آن می تواند بیماری پوکی استخوان و شکستگی آن را شناسایی کند. اطلاعات حاصل می تواند سبب پیشگیری از وخامت بیماری شود.
    کلیدواژگان: طراحی، اعتبار سنجی، فرم بررسی پوکی استخوان
  • سیداحمد طباطبایی، شاهین نریمان، رضا تقی پور، قمر تاج خان صفحات 184-192
    پیش زمینه و هدف
    بیماری فیبروز کیستیک از فراوان ترین بیماری های کشنده اتوزومال مغلوب در کودکان سفید پوست می باشد. موتاسیون در ژن CFTR باعث عدم تعادل یون ها در طرفین غشاء شده و نهایتا مایع سطح مجاری اصلی تنفسی کاهش قابل توجهی یافته و زمینه را برای کلونیزه شدن باکتری های فرصت طلب، به ویژه پسودوموناس آئروژینوزا در ریه این بیماران فراهم می نماید که باعث اختلال عملکرد ریه ها می شود. هدف از این بررسی تعیین حساسیت آنتی بیوتیکی و ژنوتیپپسودوموناس آئروژینوزا در بیماران مبتلا به فیبروزکیستیک است.
    مواد و روش کار
    در این مطالعه مقطعی توصیفی-تحلیلی از 46 بیمار برای تعیین سویه های باکتری از نمونه خلط و یا سوآب فارنژیال تحتانی استفاده شد. جهت تعیین حساسیت آنتی بیوتیکی از سویه استانداردP. aeruginosa ATCC27853استفاده شد و از یک سویهB. Cepacia به عنوان استاندارد و جهت مقایسه استفاده شد. جهت تعیین الگوی حساسیت آنتی بیوتیکی از 11 دیسک آنتی بیوتیکی استفاده شد و جهت تعیین الگوی ژنتیکی سویه های پسودوموناس آئروژینوزا از روش RAPD با استفاده از PCR بهره گرفتیم.
    یافته ها
    از مجموع 46 بیمار مورد بررسی، 19 بیمار (3/48%) مونث و 27 بیمار (7/58%) مذکر بودند. در بیماران مذکر 20 بیمار (1/74%) و در بیماران مونث 11 بیمار (9/57%) آلوده به پسودوموناس آئروژینوزا بودند. در این مطالعه هیچ سویه B. cepaciaشناسایی نشد. در بین بیماران، 9 بیمار آلوده با استافیلوکوک اورئوس و 7 بیمار با کلبسیلا و 11 مورد با کاندیدا آلبیکنس و 1 بیمار با سراشیامارسسنس شناسایی شد. از 31 بیمار (4/67%) میکروب پسودوموناس آئروژنیوزا بدست آمد که 15 مورد سویه های موکوئیدی و 12 مورد سویه های غیر موکوئیدی و 4 بیمار همزمان سویه های موکوئیدی و غیر موکوئیدی داشتند. در تعیین الگوی حساسیت آنتی بیوتیکی تمام موارد حساس به توبرامایسین و سیپروفلوکساسین بوده، 8/7درصد حساس به آمیکاسین و پیپراسیلین، 3/93درصد به جنتامایسین، 1/91درصد به تیکارسیلین، 7/86درصد به کولیسیتن، 80درصد به کاربنی سیلین، 9/48درصد به سفوتاکسیم، 7/26درصد به ایمی پنم و 1/11درصد به سفتازیدیم حساس بودند. در بررسی الگوی ژنتیکی باRAPD-PCRبرای اکثر سوش ها یکسان بود.
    بحث و نتیجه گیری
    این بررسی نشان داد که سویه های پسودوموناس آئروژینوزا مقاومت بالایی به ایمنی پنم و سفالوسپورین ها دارند. ارتباط خاصی بین سن بیماران و جنس آن ها با الگوی ژنتیکی و الگوی حساسیت آنتی بیوتیکی، مشاهده نشد. همچنین تفاوتی بین کلون های خاصی که از قابلیت انتقال بالاتر و یا قدرت بیماری زایی بیشتری نسبت به سایر کلون ها برخوردار هستند، مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: پسودوموناس آئروژینوزا، فیبروزکیستیک، آنتی بیوگرام، RAPD، PCR
  • فریبا نانبخش، محمدحسن خادم انصاری، فرزانه برومند سرخابی، پویا مظلومی صفحات 193-200
    پیش زمینه و هدف
    پره اکلامپسی اختلال بارداری با درگیری 5 تا 10 درصدی افراد باردار می باشد که منجر به ناتوانی ها و مرگ و میر مادری می شود.
    هموسیستئین اسید آمینه ای ضروری است برای رشد سلول ها و لیکن افزایش سطح هموسیستئین خون ریسک فاکتوری برای ایجاد آسیب های آندوتلیال عروق و تشکیل ترومبوز عروقی می باشد. را در خانم های باردار نرمال B12 ما در این مطالعه ارتباط بین غلظت خونی هموسیستئین و فولیک اسید و ویتامین با پره اکلامپسی شدید را با احتمال خطر پره اکلامپسی شدید بررسی نمودیم تا راهی برای پیشگیری از وقوع پره اکلامپسی شدید نشان داده شود.
    مواد و روش کار
    این مطالعه در بیمارستان شهید مطهری (دانشگاه علوم پزشکی ارومیه) در طی سال 1389انجام گردیده مطالعه آینده نگر بوده، نمونه خون 35 خانم بارداربا پره اکلامپسی شدید و 35 خانم با بارداری نرمال در سه ماهه سوم Case-Control بارداری گرفته شده پلاسمای آن ها را منجمد کرده، غلظت سطح خونی هموسیستئین و فولیک اسید و ویتامینB12 را درپلاسمای ذوب شده اندازه گیری کرده و در دو گروه مقایسه شد. داده های بدست آمده با SPSS جمع آوری وبا روش T -TEST آنالیز شده و خطر نسبی و فاصله اطمینان محاسبه شد.
    یافته ها
    خانم های با پره اکلامپسی شدید افزایش غلظت هموسیستئین بیشتر و کاهش غلظت سطح خونی اسید فولیک و ویتامین B12 کمتری نسبت به گروه کنترل داشتند (P<0/05).
    بحث و نتیجه گیری
    همراه با افزایشB12 در این مطالعه افزایش هموسیستئمین خون در سه ماه آخر بارداری و کاهش سطح اسید فولیک و ویتامین B12 ریسک ابتلاء به پره اکلامپسی شدید بود. این ارتباط نقش افزایش هموسیستئین و کاهش اسید فولیک و ویتامین را در روند بروز پره اکلامپسی تائید می کنند. و به کارگیری آن شاید بتواند در گسترش رویکردهای تشخیصی و زود هنگام پره اکلامپسی شدید در بارداری کمک کننده باشد.
    کلیدواژگان: هموسیستئین، اسید فولیک، ویتامین B12، بارداری، پره اکلامپسی شدید
  • حمیدرضا فرخ اسلاملو، سیما اشنویی*، نجف احمدی، فریبا بابایی صفحات 201-209
    پیش زمینه و هدف

    شیوع سوء تغذیه پروتئین - انرژی، روند کاهنده ای را در کودکان زیر 5 سال دارا بوده است، ولی این مشکل در برخی از استان ها از جمله آذربایجان غربی همچنان یکی از اولویت های مهم حوزه سلامت می باشد. در این بررسی شیوع سوئ تغذیه در کودکان زیر پنج ساله تعیین و با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی، مناطق پر خطر که نیازمند مداخله هستند، به تصویر کشیده می شود.

    مواد و روش ها

    در یک طراحی مقطعی و با روش نمونه گیری خوشه ایتعداد 3341 کودک زیر پنج سال در مناطق شهری و روستایی استان آذربایجان غربی مورد بررسی قرار گرفتند. نمره Z شاخص های قد برای سن، وزن برای قد و وزن برای سن هر کودک بدست آمد. درصد شیوع سوء تغذیه بر اساس شاخص های کم وزنی، کوتاه قدی و لاغری برای شهرستان های استان با استفاده از نرم افزار ARC GIS 9.3 رسم گردید.

    یافته ها

    شیوع کوتاه قدی تغذیه ای، لاغری و کم وزنی متوسط تا شدید در کودکان زیر 5 سال در سطح استان به ترتیب 7/8، 5/7 و 3/4 درصد محاسبه شد. شیوع شاخص های سوء تغذیه در سطح استان یکنواخت نبوده و کودکان ساکن در شهرستان پیرانشهر بیشترین شیوع کوتاهی قد (5/30 درصد) و شهرستان سردشت بیشترین شیوع لاغری (6/9 درصد) را داشتند. شیوع کوتاهی قد در کودکان ساکن در مناطق روستایی بیشتر از مناطق شهری بود‎(P<0.05) ولی این تفاوت در مورد لاغری و کم وزنی معنی دار نبود ‎(P>0.05)‎.

    بحث و نتیجه گیری

    شیوع سوء تغذیه مزمن درکودکان زیر 5سال در سطح استان بیش از دو برابر بیشتر از میانگین کشوری بوده و در برخی شهرستان ها مانند پیرانشهر بیش از هشت برابر میانگین کشوری است که جزو مناطق با شیوع بالا طبقه بندی می شود. به نظر می رسد طراحی و اجرای مداخله ای در زمینه بهبود تغذیه و سایر شاخص های اقتصادی و اجتماعی به عمل آید.

    کلیدواژگان: سوئ تغذیه پروتئین انرژی، شیوع، نقشه توزیع جغرافیایی، سیستم اطلاعات جغرافیایی
  • میر روح الله سیدمهدوی اقدم، مجید محمود علیلو، امید رضایی صفحات 210-218
    پیش زمینه و هدف
    از عوامل محیطی که در بروز اختلال های شخصیت می تواند موثر باشد تجارب دوران کودکی است. هدف مطالعه حاضر بررسی رابطه بین تجربه انواع مختلف سوء رفتار دوره کودکی با اختلال های شخصیت گروه B بود.
    مواد و روش ها
    جامعه پژوهشی مطالعه حاضر شامل تمامی دانشجویان دانشگاه تبریز بود که 293 نفر (179 نفر زن و 115 مرد) به عنوان نمونه، به صورت نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب گردید. آزمودنی ها به پرسشنامه بالینی چند محوری میلون- 3 ((MCMI- III) و پرسشنامه کودک آزاری (CASRS) پاسخ دادند.
    یافته ها
    بین سوء رفتار جنسی و اختلال شخصیت ضد اجتماعی، مرزی و نمایشی همبستگی مثبت معنی داری وجود داشت. سوء رفتار عاطفی با اختلال شخصیت خودشیفته رابطه منفی و با اختلال شخصیت مرزی و ضداجتماعی رابطه مثبت داشت. همچنین بین سوء رفتار جسمی و تجربه غفلت با اختلال شخصیت ضداجتماعی و مرزی رابطه مثبت معنی دار وجود داشت. تحلیل رگرسیون نشان داد که سوء رفتار جسمی، جنسی و غفلت اختلال شخصیت ضداجتماعی را پیش بینی می کنند، سوء رفتار عاطفی و جسمی اختلال شخصیت مرزی را پیش بینی می کنند، سوء رفتار جنسی اختلال شخصیت نمایشی را پیش بینی می کند و سوء رفتار عاطفی و جسمی اختلال شخصیت خودشیفته را پیش بینی می کنند.
    نتیجه گیری
    در کل نتایج مطالعه حاضر نشان داد که ابعاد مختلف سوء رفتار با اختلال های شخصیت خوشه B رابطه دارند، و نشانه های اختلال شخصیت بر اساس تجربه سوء رفتار قابل پیش بینی است.
    کلیدواژگان: سوء رفتار کودکی، اختلال شخصیت، خوشه B
  • امیر منفردان، کریم شمس اسنجان، مجید فرش دوستی حق، ناهیده کریمیان فتحی، علی اکبر موثق پوراکبری صفحات 219-225
    پیش زمینه و هدف
    جهش ژنتیکی 1691G>A یکی از پلی مورفیسم های شایع در ژن فاکتور 5 انعقادی بوده که توارث آن با افزایش خطر ترومبوز همراه است. بررسی این جهش در جمعیت های مختلف می تواند در پیش آگهی ابتلا به اختلالات ترومبوتیک، بیمارهای قلبی عروقی، سقط مکرر سایر عوامل ترومبوتیک مفید باشد. بررسی هایی همانند مطالعه حاضر با استفاده از راهکارهای درمانی مناسب و همچنین ارائه اطلاعات اپیدمیولوژیکی برای مطالعات آینده کمک کننده خواهند بود. بدین منظور در این تحقیق فراوانی جهش 1691G>A در ژن فاکتور 5 انعقادی در جمعیت سالم استان آذربایجان شرقی بررسی شد.
    مواد و روش کار
    200 فرد سالم بدون سابقه بیماری های قلبی عروقی و اختلالات ترومبوتیک، به عنوان نمونه ای از جمعیت سالم استان آذربایجان شرقی وارد مطالعه گردید و پس از اخذ خون محیطی و انجام ARMS-PCR نسبت به تعیین میزان فراوانی الل نرمال و جهش دارG1691A فاکتور 5 انعقادی اقدام گردید.
    یافته ها
    میزان فراوانی الل Gدر جنس مونث 86 درصد و در جنس مذکر 91 درصد بود، در حالی که این میزان فراوانی الل Aدر جنس مونث 14 و در جنس مذکر 9 درصد بود.میزان فرکانس اللی در جمعیت استان آذربایجان شرقی برای ژنوتیپ های GG، GA و AA به ترتیب 94/0، 06/0، 0 به دست آمد.
    بحث و نتیجه گیری
    در مطالعه حاضر میزان فراوانی جهش فاکتور 5 لیدن مورد ارزیابی قرار گرفته است و الگوی به دست آمده حاکی از آن است که میزان فراوانی ژنوتیپی با سایر نقاط ایران همسانی نسبی دارد.
    کلیدواژگان: جهش نقطه ای، فاکتور 5 لیدن، فراوانی آللی، G1691A
|
  • Dr Hormoz Sanaei Nasab, Dr Reza Tavakoli, Asma Farrokhian, Dr Ali Akbar Karimi Zarchi, Zahra Haji Amini Pages 163-169
    Background and Aim
    Osteoporosis is considered as a silent disease. Having knowledge and correct health beliefs can be effective on preventive behaviors in osteoporosis disease. This study aimed to determine the impact of educational intervention on knowledge، perceptions and self-efficacy among adolescent girls.
    Materials and Methods
    this quasi-experimental study was performed on 45 adolescent girls from one town of Tehran. The data collection instrument was a validated and reliable questionnaire in 3 sections: demographic; health belief model component; and self-efficacy that was used before & after the education. The educational intervention based on health belief model with direct and indirect methods was conducted. The data was analyzed by SPSS 15 software and we used paired t-test for statistical analysis of the data.
    Results
    The findings of this study and comparing the means showed a significant difference between the mean scores of students، Knowledge before and after the educational intervention (p<0/05) and so also on the mean scores of health belief model structures، perceived susceptibility، perceived barriers of physical activity، self efficacy of calcium intake، self- efficacy of physical activity before and after the intervention (p<0/05).
    Conclusion
    The educational intervention based on health belief model، may lead to increased knowledge، perceived susceptibility، increased elimination of perceived barriers of physical activity، increase in the self efficacy of calcium intake and physical activity. Therefore in order to prevent osteoporosis، we suggest the educational intervention based on health belief model in promoting knowledge، perceptions، and self-efficacy.
    Keywords: Educational intervention, Health belief model, Perceptions, Self, efficacy, Osteoporosis
  • Dr Farahnaz Nourozinia, Dr Yousef Rasmi, Dr Mohammad Otarod, Mohammad Golizadeh, Dr Mohammad-Hassan Khadem-Ansari Pages 170-175
    Background and Aims
    Gastric cancer is one of the common gastrointestinal cancers with global incidence and one of the most common cancers in the northwestern of Iran. This study aimed to determine the prevalence of gastric tumors and their anatomical location using the pathologic specimens of patients have been conducted in Urmia.
    Materials and Methods
    The study population comprised all samples sent to Pathology Laboratory of Imam Khomeini Hospital، Urmia; in a 5- years period during 2002-2007 were studied، and their documents are available. Information extracted included: age، sex، smoking habit، type of surgery، tumor location and histopathology of tumor type. data were analyzed by using SPSS software.
    Results
    Of 452 patient samples in this study، 336 were men. The most common age of stomach cancer observed in both men and women over 70 years with prevalence 42. 7% and 34. 74%، respectively. 33. 9% of men and 23. 0% of women were smoker. Regarding to type of surgery، 88. 0% of patients undergoing biopsy and 12. 0% gasrtoctomy. Histophatologically، incidence of adenocarcinoma، squamous cell carcinoma and Round cell was 95. 5%، 4. 04% and 0. 46%، respectively. Incidences of adenocarcinoma in men were three-fold greater than women. Lasser sace، cardia، antrum، fondus and other overlapped locations showed tumor involved (with number of samples prevalence of) 155 (35. 9%)، 114 (26. 4%)، 84 (19. 4%)، 40 (9. 3%) and 39 (9. 1%)، respectively.
    Conclusion
    According to this study، adenocarcinoma is most common cancer in Urmia. Most common anatomical distributions locations are Lasser sace and Cardia.
    Keywords: prevalence, gastric cancer, adenocarcinoma, epidemiology, histopathology
  • Marzeyeh Pazokian, Dr Farideh Yaghmaie Pages 176-183
    Background and Aims
    Osteoporosis and the related fractures due to discomfort، disability، decreased quality of life and death are major health problems in the world. According to the importance of recording and reporting osteoporosis، the aim of this study was development and psychometric evaluation of an «Assessment Form of Osteoporosis».
    Materials and Methods
    This study is a systematic review of the literature review، Internet search and library studies on osteoporosis assessment form with the key word «Form»، «Osteoporosis»، «Incidence» and «Investigation» began between the years 1997-2008. In this searching، we obtained 2 forms and 3 questionnaires in this field and performed analyses and developed «Assessment Form of Osteoporosis». For validity of the form، researchers used content validity and consulted with experts in this field (5 nurse specialists، 2 orthopedic specialists in Bone Marrow Densitometry Center، 3 physiotherapists) about osteoporosis، its causes، the complications of the disease. After gaining enough knowledge and experience، their comments were reviewed and applied carefully.
    Results
    In this study «Assessment Form of Osteoporosis» developed and evaluated validity. Benefits of the form is as follows: in many forms there was not any question related to hormonal history in men or did not pay attention to the risk factors for osteoporosis in men، whereas the previous studies showed that hormonal disorder such as testosterone deficiency and prostate cancer can increase the risk for osteoporosis. So in this form، questions were designed in domains that assess individuals perfectly. The new form is applicable for all patients referring to health centers and bone marrow densitometry، schools، universities، and ultimately the whole community has the performance capabilities.
    Conclusion
    «Assessment Form of Osteoporosis» is a comprehensive form and its data can identify the disease osteoporosis and the fractures. The data can prevent worsening of the disease.
    Keywords: Development, Psychometric evaluation, Assessment Form of Osteoporosis
  • Dr Seyyed Ahmad Tabatabaee, Dr Shahin Nariman, Dr Reza Taghipour, Dr Ghamar Taj Khanbabaee, Nazanin Hosseinkhani, Dr Fereshte Eftekhar, Dr Ali Aghayar Macooie, Dr Saeed Sadr Pages 184-192
    Background and Aims
    Cystic Fibrosis is one of the most prevalent fatal autosomal recessive diseases among white children. Mutation in CFTR gene cause ion imbalance of membranes and reduce the fluid in the face of main pulmonary airways which in turn provide proper medium for opportunistic bacteria specially pseudomonasaeroginosa and may lead to lung dysfunction. The aim of this study was to state antibiogram and genotype of pseudomonasaeroginosa in cystic fibrosis patients.
    Material and Methods
    In this cross sectional study، we obtained specimen of sputum or deep pharyngeal swaps from 46 patients for determining the bacterial species. We used standard lineage P. aeruginosa ATCC27853 for antibiotic susceptibility test and one type of B. cepacia for standardization and comparison. We also used 11 antibiotic discs for antibiogram. The method for determination of genetic lineage was RAPD-PCR.
    Results
    from the total of 46patients with fibrous cystic 58. 7% were male and 48. 3% were female. There were 20 patients (74. 1%) in the male group and 11 patients (57. 9%) in the female group with pseudomonasaeroginosa colonization and there was not B. cepacia colonization. There were 9 patients with staphylococcus aureous، 7 with Klebsiela، 11 with Candida albicans، and 1 with Serachia marsensis colonization. The pseudomonas aeroginosa was detected in 31 patients (67. 4%) which had three lineages: mucoid (15 patients)، non-mucoid (12 patients)، and mucoid & non-mucoid (4 patients). Antibiogram shows the sensitivity to Tobramycin and Ciprofloxacin in all patients; there was also sensitivity to Amikacin (7. 8%)، Piperacilin (93. 3%)، Gentamicin (91. 1%)، Ticarcilin (86. 75)، Colicitin (80%)، Carbenicilin (48. 9%)، Cefotaxim (26. 7%)، Imipenem (26. 7%)، and Ceftazidim (11. 1%). There was hemogenocity in genetic phenotyping with RAPD-PCR method.
    Conclusion
    This study showed high resistant to Imipenem and Cephalosporins in pseudomonaslineages. There was not any relation between genotype and antibiogram and demographic characteristics of patients (sex and age). In addition، there was no difference among species according to potency and transmission properties.
    Keywords: Pseudomonas aeroginosa, Fibrous cystic, Antibiogram, RAPD, PCR
  • Dr Fariba Nanbakhsh, Dr Mohammad Hassan Khadem Ansari, Dr Farzane Boroumand Sorkhabi, Dr Poya Mazloomi Pages 193-200
    Background and Aims
    Preeclampsia complicates 5 to 10 percent of all pregnancies that contribute greatly to maternal morbidity and mortality rates. Although homocysteine is a necessary amino acid to maintain cell growing and developing but at the serum levels above normal is a risk factor for some endothelial damages and thrombosis inside blood vessels. In the present study، we investigated the relationship among with serum levels of homocysteine، folic acid، and vitamin B12 and the risk of sever preeclampsia in normal pregnant women suffering from it. The aim of this study was introducing a way to prevent sever preeclampsia.
    Materials and Methods
    This study was carried out at Shahid Motahari Hospital (Urmia University of Medical Sciences) on 2010. This study was a case-control prospective one. Serum samples of 35 preeclamptic patients and 35 women with normal pregnancy at their third three-month period were collected and their plasma samples were separated and then frozen till assayed. Serum levels of homocysteine، folic acid، and vitamin B12 were then measured on melted plasma samples، and then the results were compared between the two groups. Statistical analysis was carried out by SPSS program and T-Test، and proportional risk as well as confidence distance was also calculated.
    Results
    In the pregnant women suffering from severe preeclampsia، the concentration of homocysteine was higher but the concentration of folic acid and vitamin B12 were lower than the control group. (P < 0. 05)
    Conclusion
    In our study، the third semester hyper-hemosysteinemia and lower blood levels of folic acid and vitamin B12 were related to sever preeclampsia، which demonstrates their role in pathological process/progress of the condition. Therefore، we suggest testing their blood levels in early diagnosis of preeclampsia.
    Keywords: Homocysteine, Folic acid, vitamin B12, Pregnancy, Acute preeclampsia
  • Dr Hamid Reza Farrokh-Eslamlou, Sima Oshnouei, Najaf Ahmadi, Fariba Babaei Pages 201-209
    Background and Aims

    The prevalence of protein-energy malnutrition has been a ‎prudent decrease in all malnutrition levels. ‎However، it is one of the important ‎health problems in the west Azerbaijan province. In this study we determine ‎the prevalence of malnutrition among children less than 5 years and identify ‎hot points of using Geographic Information System in West Azerbaijan ‎province. ‎

    Materials and Methods

    In cross-sectional study based on a cluster sampling، weight and height of ‎‎3341 children between 0-59 months ‎old in West Azerbaijan province in 2008 year were gathered. ‎Z scores calculated for three indicators: height for age، weight ‎for height and weight for age ‎. Geographical distribution pattern of underweight، stunting، and wasting indicators‎ in ‎1‎‎4‎ districts of the ‎province depicted by Geographical Information System (ARC GIS 9. 3) software. ‎

    Results

    8. 7%، 7. 5% and 4. 3 % of the children aged less than five years suffered from stunting، wasting، and underweight respectively; ‎the prevalence of malnutrition indexes varies at districts level of this province. The prevalence of ‎stunting (30. 5%) and wasting (9. 6%) were highest among piranshahr and sardasht children ‎respectively. The prevalence of stunting significantly higher among rural vs urban ‎children (P<0. 05)، although there is no significant difference between wasting and underweight ‎among rural vs urban areas (P>0. 05) ‎. ‎

    Conclusion

    The prevalence of protein-energy malnutrition was twofold higher ‎than mean national level among ‎children under five years old; piranshar district were classified as high prevalence of malnutrition (eight fold of ‎natial level). It appears that subjective strategies are required to improve the nutritional and ‎health، socioeconomic ‎indicators in this province. ‎

    Keywords: protein, energy malnutrition ý, prevalence, geographical distribution map, GIS
  • Mir Rohollah Seyyed Mahdavi Aghdam, Dr Majid Mahmoud Aliloo, Dr Omid Rezaee Pages 210-218
    Backgrounds &
    Aims
    Childhood experiences may be one of the effective factors in the development of personality disorders. The aim of the present study investigated the relationship between different experiences of childhood abuse and cluster B personality disorders.
    Materials and Methods
    The population of this research was all students of Tabriz University. 293 students (179 female and 115 male) were selected by multi-stage cluster sampling. All subjects were asked to complete the Millon Clinical Multiaxial Inventory (MCMI-III) and Child Abuse Self Report Scale.
    Results
    There was a significant relationship between sexual abuse and antisocial، borderline and histrionic personality disorder. There was a negative relationship between emotional abuse and narcissistic personality disorder and positive correlation between emotional abuse with borderline and antisocial personality disorders. Also there was a significant relationship between physical abuse and neglect with anti-social and borderline personality disorders. Regression analysis showed that physical abuse، sexual abuse and neglect، predict antisocial personality disorder. Emotional and physical abuse predicts borderline personality disorder. Sexual abuse predicts histrionic personality disorder، also emotional and physical abuse predicts narcissistic personality disorder.
    Conclusion
    Overall، the results of this study indicate that cluster B personality disorders associated with different aspects of abuse and based on the experience of abuse، personality disorder symptoms is predictable.
    Keywords: Childhood abuse, Personality disorders, Cluster B
  • Amir Monfaredan, Dr Karim Shams Snejan, Dr Majid Farshdousti Hagh, Dr Ali Akbar, Movassaghpour Akbari Pages 219-225
    Background and Aims
    Genetic mutation، 1691G> A common polymorphism in a gene that is inherited coagulation Factor 5 is associated with increased risk of thrombosis. This mutation in different populations can develop in the prognosis of thrombotic disorders، cardiovascular disorders; recurrent miscarriage and other thrombotic factors are useful. Study using appropriate strategies such as review of medical and epidemiological information will be helpful for future studies. In this study، the frequency of the mutation 1691G> A in the gene for clotting factor 5 in a healthy population of East Azerbaijan province was investigated.
    Materials and Methods
    This study was conducted on 200 normal individuals with no history of cardiovascular disease by eliminating patients with a history، as an example of Northwest''s population. After obtaining blood and ARMS-PCR to determine the frequency of alleles with G1691A، mutation of coagulation factor 5 was attempted.
    Results
    The frequency of G allele in 86% of females and males was 91%، while the A allele frequency in females and 14 males was 9%. Allelic frequency of G>A mutation in factor V for GG، GA and AA genotypes were 0. 94، 0. 06 and 0، respectively.
    Conclusion
    In our country، according to several ethnic members including a variety of native Persians، Turks، Kurds، Lors، Baluchis، Arabs، Bakhtiari، Turkmen، and Armenians، the allele frequencies for Factor 5 Leiden part of the region Ethnicity is a different disease.
    Keywords: Point mutation_Factor 5 Leiden_Allelic frequency_G1691A