فهرست مطالب

دانش حقوق عمومی - سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، بهار 1392)

نشریه دانش حقوق عمومی
سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، بهار 1392)

  • بهای روی جلد: 50,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1392/05/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین خلف رضایی صفحه 1
    قانون اساسی زیربنای نظام حقوقی ملی و عامل تضمین حقوق افراد و تقسیم اقتدارات حاکمیتی است. صیانت از این سند بنیادین و جلوگیری از انحراف یا تخطی از آن، جز با پیش بینی نهادی به منزله مرجع مفسر نهایی و ناظر بر عدم تخطی سایر قوانین و مقررات از آن میسر نیست. به طور معمول، این کارویژه به دیوان های عالی کشور، دادگاه های قانون اساسی و یا شوراهای قانون اساسی واگذار شده است.
    دادگاه قانون اساسی آلمان به عنوان نهاد ناظر قانون اساسی و با هدف حصول اطمینان از اینکه تمامی دستگاه های کشور از قانون اساسی پیروی می کنند در سال 1951 تاسیس شد. این دادگاه به مثابه سازوکاری برای تضمین نظم عمومی و صیانت از ارزش ها و اصول مقوم نظام حقوقی آلمان به ویژه حقوق بنیادین و اصل دموکراسی معرفی می شود و تصمیمات این دادگاه تنها مبتنی بر قانون اساسی است. در این مقاله به مطالعه تطبیقی ساختار و کارویژه های دادگاه قانون اساسی آلمان به عنوان نهاد متناظر شورای نگهبان قانون اساسی در نظام جمهوری اسلامی ایران می پردازیم.
    کلیدواژگان: دادگاه قانون اساسی، دادخواهی اساسی، فدراسیون، لاندر، حقوق بنیادین، قانون اساسی
  • ولی رستمی، سید مجتبی حسینی پور اردکانی * صفحه 27

    نظارت قضایی و حاکمیت قانون نسبت به سازمان ها و مقامات عمومی از جمله شاخصه های نظام های مردم سالار و تضمین کننده حقوق فردی و اجتماعی افراد جامعه به شمار می آیند. موسسات و نهادهای عمومی غیردولتی نیز به عنوان یکی از مصادر امور عمومی که با برخورداری از اقتدارات ناشی از قدرت عمومی دارای جایگاهی معتنابه در صحنه های مختلف امور اجتماعی و اداره امور عمومی جامعه گردیده اند از این امر مستثنی نمی باشند. نظارت قضایی بر اینگونه موسسات می تواند ابزار موثری در پاسخگویی و مسئولیت پذیری موسسات مزبور و تضمین حقوق افراد در برخورد با این موسسات به شمار آید. برای تحقق چنین هدفی وجود حاکمیت قانون و معیارهای بنیادین آن در خصوص نظام حقوقی این موسسات از ضروریات می باشد. لیکن با بررسی مولفه های حاکمیت قانون نسبت به این موسسات مشاهده می شود که در این خصوص موسسات مزبور از ضعف اساسی برخوردار می باشند.
    مقاله حاضر سعی دارد با بررسی مفهوم حاکمیت قانون و عناصر بنیادین آن به عنوان اساس نظارت قضایی و اعمال این معیارها در خصوص نظام حقوقی موسسات و نهادهای عمومی غیردولتی، به بررسی نظارت قضایی بر این موسسات بپردازد.

    کلیدواژگان: نظارت قضایی، حاکمیت قانون، موسسات و نهادهای عمومی غیردولتی، تحدید قدرت، دیوان عدالت اداری
  • علی غلامی، علی بهادری جهرمی صفحه 51
    سیاستهای کلی نظام حاوی چارچوب و مبنای جهت گیری کلی کشور در همه عرصه های حکومتی است که ازسوی مقام معظم رهبری به موجب بند اول از اصل یکصدودهم قانون اساسی تعیین می شود و همچون حلقه پیوندی بین اصول و اهداف نظام با وظایف دستگاه ها و نهادهای حکومتی نقش ایفا می نمایند. هدف اصلی این سیاست ها ایجاد انضباط در کشور معرفی شده که مشخص کننده هندسه کلی نظام نیز خواهند بود.
    بند دوم اصل یکصدودهم قانون اساسی به لزوم وجود نظارت بر حسن اجرای این سیاستها تاکید کرده و آن را نیز بر عهده مقام رهبری دانسته است. این وظیفه که مشخص سازنده ماهیت الزامی سیاتهاست و اهمیت اجرایی شدن سیاستها را از منظر تدوین کنندگان قانون اساسی روشن می سازد، مطابق ذیل اصل یکصدودهم به به مجمع تشخیص مصلحت نظام واگذار شده است.
    مقاله حاضر پس از تحلیل مفهوم و ماهیت سیاستهای کلی نظام و تبیین مبانی و اهمیت نظارت بر حسن اجرای آنها، شیوه کنونی نظارت بر حسن اجرای این سیاستها را مورد نقد قرارداده و لزوم بازنگری در شیوه آن را مورد تاکید قرار داده است.
    کلیدواژگان: سیاستهای کلی نظام، مفهوم، ماهیت، نظارت
  • فرید محسنی، سیدمحمدمهدی غمامی صفحه 73
    نظارت بر مصوبات دولت از مهمترین دغدغه هایی است که تمامی نظام هایی حقوقی برای تضمین سلسله مراتب قوانین و حاکمیت قوانین بر مقررات عمومی چه از طریق نهادهای سیاسی و چه قضایی در پی آن بوده و هستند. در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران نیز اصول (85) و (138) قانون اساسی و قبل از آن نیز اصل (126) سابق، مصوبات دولت را تحت نظارت یک مقام سیاسی قرار داده بود تا مقررات گذاری همانند قانونگذاری توسط مرجعی سیاسی و مسلط به قوانین مورد بررسی و نظارت قرار گیرد. ماحصل این نظارت مطابق اصول مذکور و ماده واحده «قانون نحوه اجراء اصول 85 و 138 قانون اساسی در رابطه با مسئولیت های رئیس مجلس شورای اسلامی»، ملغی الاثر شدن مصوبات مغایر قانون (عادی) هیئت وزیران یا کمیسیون های متشکل از چند وزیر است. با وجود این برخی از حقوقدانان با ادله ای که اظهار می دارند در جهت توجیه عدم اجرای این اصول و مواد قانونی هستند. در این مقاله نگارنده با استناد به اظهارات مذکور و نقد آن، به عمده علل مغایرت های مصوبات دولت با قوانین می پردازد. بر این اساس عمده مغایرت ها یا ناشی از الغاء و پیگیری برخی برداشت های خاص از قانون و یا به دلیل برخی اقتضائات و سهوهای مقررات گذار یا قانونگذار است.
    کلیدواژگان: نظارت، رئیس مجلس شورای اسلامی، هیئت وزیران، اصول (85) و (138) قانون اساسی، هیئت بررسی و تطبیق مصوبات دولت با قوانین
  • سهراب صلاحی، علی فتاحی زفرقندی * صفحه 97

    بررسی نقش و جایگاه مردم در نظریات مربوط به تشکیل حکومت در عصر حاضر از اهمیت ویژه ای برخوردار است تا جایی که پذیرش یا عدم پذیرش مردم ضابطه ای برای تقسیم حکومت ها به اقتدارگرا و مردمسالار تبدیل شده است. از طرف دیگر از آن جا که تشکیل حکومت اسلامی یکی از خواسته های شارع مقدس در جهت سعادت بشر و اقامه دین الهی می باشد که بر مبنای منابع شرعی تحقق آن در همه دوران ها واجب و ضروری به نظر می رسد بررسی نقش و جایگاه مردم در تشکیل حکومت اسلامی ضروری است. براین مبنا در این مقاله سعی شده تا نقش مردم در تشکیل حکومت اسلامی بر مبنای آراء فقها در مشروعیت بخشی به ولایت فقیه جامع الشرایط بر اساس نظریه انتصاب و انتخاب تبیین شود. سپس نقش و جایگاه مردم در تشکیل حکومت اسلامی در موازین دینی اعم از دلایل عقلی، نقلی و سیره ائمه معصومین مورد بررسی قرار گیرد و در پایان نیز ازمجموعه استنادات و استدلال های فوق تحلیلی در این باره ارائه شود. به نظر می رسد مردم در تشکیل حکومت اسلامی نقشی اساسی و تعیین کننده دارند و تحقق حکومت اسلامی مبتنی بر پذیرش یا عدم پذیرش آنان است. هرچند عدم پذیرش حکومت اسلامی به وسیله مردم موجبات مسئولیت در برابر خداوند متعال و عقوبت اخروی آنان را در پی خواهد داشت.

    کلیدواژگان: حکومت اسلامی، مردم، نظریه انتخاب، نظریه انتصاب، مشروعیت، مقبولیت
  • توکل حبیب زاده، حمزه اشکبوس صفحه 121
    کار شایسته عنوان جدیدی است که با تکیه بر کرامت انسانی بیش از یک دهه از طرح آن در عرصه بین الملل کار نمی گذرد. رسوخ این مفهوم به نظام حقوقی جمهوری اسلامی ایران با توجه به عضویت ایران در سازمان بین المللی کار و الحاق به برخی از مقاوله نامه های مطرح در این زمینه از یک سو، و تاکید بر کرامت و ارزش والای انسان بعنوان یکی از ارکان نظام جمهوری اسلامی ایران از سوی دیگر، موجب گردیده است تحلیل این مفهوم در نظام حقوق داخلی با توجه به بسترهای آن در دین اسلام، لازم و ضروری جلوه نماید. همچنین با توجه به تفاوت دیدگاه غرب و اسلام نسبت به انسان و کرامت انسانی او، این مقاله درپی آنست تا ضمن تبیین این مفهوم و مولفه های مطرح در ذیل آن، به بررسی این مولفه ها در قانون اساسی و سیاست های کلی نظام بعنوان قواعد و هنجارهای بالادستی در نظام حقوقی کشور، با توجه به دیدگاه مذکور بپردازد. پیش فرض حاکم بر این مقاله آن است که، اموری که کار شایسته در پی تحقق آنهاست، در اسناد مذکور با توجه به ماهیت اسلامی نظام جمهوری اسلامی ایران و تحقق این امور در دین اسلام بعنوان دینی کامل و جامع در همه امور و عرصه های بشری و مبتنی بر کرامت انسان، به نحو مطلوبی متجلی شده است.
    کلیدواژگان: کار شایسته، مولفه های کار شایسته، کرامت انسانی، قانون اساسی، سیاست های کلی نظام
|
  • Hossein Khalaf Rezaee Page 1
    The constitution is the foundation of the national legal system. It has been established for the protection of the individual rights and to ensure the system of separation of powers. The respect and prevent deviations or violations of the constitution could not attained unless an ultimate interpreter has been predicted. Normally، such task vested on the supreme courts، the constitutional courts or the constitutional councils. The federal constitutional court of Germany (FCC) as guardian of the constitution with the goal of ensuring that all agencies follow the constitution was established in 1951. The Court as a mechanism for ensuring public order and for the preservation of the values and principles of the German legal system، particularly the fundamental rights and democratic principles is considered. The constitution is the only criterion for the court decisions. In this paper، we propose a comparative study of the structure and functions of the FCC as corresponding institution to the Guardian Council of the Constitution (Shora-ye Negahban-e Qanun-e Assassi).
    Keywords: The Federal Constitutional Court, Constitutional Complaint, Federation, Länder, The Fundamental Rights, The Constitution.
  • Vali Rostami, Seyyed Mojtaba Hosseinipoor Ardakani Page 27

    Judicial review and rule of law to public organizations and authorities Is considered of Principles of democratic systems and guarantee the individual and social rights of people. Non governmental public institutes and organizations as one of the references public affairs, that with having the authority of public power have important place In different scenes Social affairs and office public affairs society, dont get exception. Judicial control over these kinds of institutes can be counted as an effective tool to make them be accountable and responsibility these institutes and ensure individual rights In dealing with these institutions as one of the foundations running public affairs. for achieve this goal there is the rule of law and fundamental criteria of about legal system these institutions is essential. present article aims by surveying concept of rule of law and fundamental elements, as foundation judicial review, and apply these criteria about legal system Non governmental public institutes and organizations, survey Judicial review over these institutions.

    Keywords: Judicial review, Rule of law, Non governmental public institutes, organizations, Limitation of power, Court of Administrative Justice
  • Ali Gholami, Ali Bahadori Jahromi Page 51
    The general policies contain the framework and basis general direction of the country in all governmental spheres. That by the supreme leader is determined accordance with first paragraph of Article one hundred and tenth of constitution and like a link between principles and goals of the government play a role with tasks of devices and governmental institutions. The main objective of these policies was introduced discipline and order in the country that also determines the general geometry of government. Paragraphs II of Article one hundred and tenth of the Constitution, has stressed necessity of the presence supervising the implementation of these policies and it is known also the responsibility of leadership. These tasks which specify the necessary nature of policies and makes clear, the importance implementation of these policies In terms of framers of the Constitution according to following Article one hundred and ten has been entrusted to the Expediency Discernment Council. This paper after analyzing the concept and nature of general policies and explaining basics and importance of supervising on the good implementation criticized the current method of supervising good implementation of these policies and has been suggested recommendations for its improvement.
    Keywords: The general policies, Concepts, Nature, Supervised
  • Farid Mohseni, Seyyed Mohammad Mahdi Ghamami Page 73
    Monitoring on the government decrees is of the most important concerns for all law systems so as to guarantee the hierarchy of laws and the rule of law on public regulations which has been followed whether through political institutions or judiciary institutions.The monitoring on government decrees has been granted to a political authority by the principles (85) and (138) and also by the former principle 126 of Iran’s Constitution in order to have the regulatory, like legislation, evaluated and monitored by a political and dominant-on-law authority.The result of this monitoring, according to the mentioned principles and the single article of “Law enforcement of principles 85 and 138 about the chairman of the parliament’s responsabilities“is the abolition of the decrees contrary to the ordinary laws made by the government cabinet or the committees composed of several ministers. Nevertheless, several of lawyers with some evidences are to justify the non-implementation of these principles and legal materials.In this article, citing the mentioned declarations and having them criticized, the writer poses the main reasons of the government decrees Paradoxes with the ordinary laws. Accordingly, the major inconsistencies are due to the abolition and following of some specific interpretations of the law or due to some regulatory or legislative requirements and mistakes.
    Keywords: Monitoring, chairman of the parliament, the Cabinet, the principles (85), (138) of the Constitution, the committee of consideration, adjustment of government decrees with laws
  • Sohrab Salahi, Ali Fattahi Zafarghandi Page 97

    The consideration of people’s role in the theories concerning to the formation of the state is so important in the present day that people's acceptance or rejection is a criteria for the division of the states into authoritarian and democratic states.Moreover, since the establishment of the Islamic state is one of the holy legislator’s demands for human happiness and realization of the religion in which the fulfillment of that in all periods based on legal resources seems essential, The consideration of people’s role in the formation of Islamic state is mandatory.On this basis, this article strives to explain the role of people in the formation of Islamic state based on the opinions of jurists in Legitimizing to the qualified Velayate-faqih according to the theory of election and appointment. Then the role of people in the formation of Islamic state in religious rules whether rational, scriptural and the conduct of Imams will be examined and in the end, an analysis will be presented according to the mentioned documents and arguments. It seems that the people play an essential role in the formation of Islamic state and realization of the Islamic state is based on their acceptance or rejection. However, the rejection of people will make them responsible in front of God and the otherworldly punishments will follow them.

    Keywords: Islamic state, the people, theory of election, theory of appointment, legitimacy, credibility
  • Tavakkol Habibzadeh, Hamzeh Ashkboos* Page 121
    Decent work is a new title with the emphasis on human dignity which has been proposed just for a decade in the international arena.On the one hand, the entry of this concept into the legal system of Islamic republic of Iran due to Iran’s membership in ILO and the accession to some proposed protocols in this field and on the other hand the emphasis on human dignity and its high value as one of Islamic republic of Iran’s pillars has caused the analysis of this concept to be considered necessary in the internal legal system in the context of the Islam religion.Furthermore, according to the differences between Islam and West’s view on human being and its dignity, this article while explaining this concept and its components, is to examine these components in the constitution and the general policies in accordance to the mentioned viewpoint as the upstream rules and norms of the Iran’s legal system.The assumption of this article is that the issues in which the decent work is to compliment them and also the realization of these issues as a complete and comprehensive religion in all matters and in all fields of human being based on human dignity have been manifested in a favorable manner in the mentioned documents according to the Islamic nature of Islamic republic of Iran.
    Keywords: Decent work, components of decent work, human dignity, the constitution, the general policies