فهرست مطالب

مجله مطالعات ناتوانی
سال دوم شماره 1 (بهار و تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/05/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سیده حمیده بخشایش، فاطمه بهمنی، پروانه شفیع نیا، محمد کمالی صفحات 1-11
    هدف
    در اکثر مسابقات ورزشی دیده شده که بازیکنان حرفه ای در دقایق حساس بازی نمی توانند ساده ترین مهارت ها را انجام دهند و باعث می شوند تیمشان امتیازی به دست نیاورد و یا در آن مسابقه شکست بخورد. هدف از انجام این تحقیق بررسی تاثیر خودآگاهی و توجه بر انسداد تحت فشار در ورزشکاران معلول در مهارت باز و بسته بسکتبال بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه که به صورت نیمه تجربی انجام شد، از ورزشکاران معلول شرکت کننده در رشته ورزشی بسکتبال با ویلچر خوزستان، به روش تصادفی ساده، 60 ورزشکار مرد انتخاب شدند. سپس در چهار گروه آزمایشی خودآگاهی (بالا/پایین) و توجه (مربوط/نامربوط) سازماندهی شدند. ابزارها و آزمون های به کار رفته شامل مهارت پرتاب آزاد بسکتبال، پرسشنامه خودآگاهی و پرسشنامه اضطراب رقابتی حالتی جهت سنجش فشار آزمودنی ها بود. داده های حاصل با استفاده از آزمون تحلیل واریانس چند متغیره تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین میانگین نمرات مهارت پرتاب پنالتی بسکتبال در شرایط فشار بالا و پایین تفاوت معناداری وجود داشت (0٫001>P). همچنین بین میانگین نمرات مهارت دفاع تک به تک بسکتبال در شرایط فشار بالا و پایین تفاوت معناداری مشاهده شد (0٫001>P). نتایج نشان داد که افراد با خودآگاهی بالا صرف نظر از نوع توجه مربوط یا نامربوط و نوع مهارت باز یا بسته افت عملکرد بیشتری را تجربه کردند (0٫001>P).
    نتیجه گیری
    افراد با خودآگاهی بالا به طور کلی بیشتر از افراد با خودآگاهی پایین برانگیخته می شوند. افراد با خودآگاهی بالا عقیده دارند که در معرض مشاهده دیگران قرار دارند. از این رو، یافته های این پژوهش از مدل حواس پرتی حمایت می کند.
  • فرهاد فیروزی، ایروان مسعودی اصل، فاطمه فرج زاده صفحات 12-18
    هدف
    هدف پژوهش تعیین شاخص های بیمارستانی مصدومین حوادث شغلی منجر به قطع عضو جهت بهره برداری کاربردی سطوح مختلف مدیریت درمان این مصدومین است.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر نوعی مطالعه توصیفی - تحلیلی است مبتنی بر تحلیل ثانویه اطلاعات موجود پرونده های مصدومین حوادث شغلی قطع عضو شده مراجعه کننده به بیمارستان لاله طی سال های 1384 الی 1388 (135=N) که به صورت تمام شماری انجام شده است. گردآوری داده ها با فرم انتقال داده انجام شده که با استناد به مطالعات مختلف و نظرات متخصصان تدوین و در چند مرحله معتبر سازی شده است. داده ها با استفاده از آمارهای توصیفی و شاخص های بیمارستانی تجزیه و تحلیل شده است.
    یافته ها
    انتقال مصدومان با وسایل نقلیه شخصی نسبت به انتقال با آمبولانس نتایج موفقیت آمیزتری در زمینه پیوند داشت. فاصله زمانی از وقوع حادثه تا رسیدن به اورژانس بیمارستان هدف با وسایل نقلیه شخصی(5ساعت و 57 دقیقه) و با آمبولانس (5ساعت و 5دقیقه) بود. متوسط اقامت در بیمارستان در پیوند موفق عضو قطع شده 7 روز، پیوند ناموفق 4 روز و در موارد عدم امکان پیوند 1 روز بود. طول مدت جراحی در پیوند موفق 7 ساعت، پیوند ناموفق(5ساعت و 37دقیقه) و قطع عضو(یک ساعت و 46دقیقه)بود. میانگین زمان انتظار از پذیرش تا شروع جراحی حدود 5 ساعت بود.
    نتیجه گیری
    بهره برداری از اطلاعات شاخص های بیمارستانی مصدومین حوادث شغلی منجر به قطع عضو می تواند بهبود مدیریت درمان، سازماندهی اصولی مراکز پیوند، امداد به موقع و ارجاع درست این مصدومین و افزایش بهره وری منابع بیمارستانی را به دنبال داشته باشد.
  • قدسی احقر، محمدرضا محمدی، سمانه حسن آبادی صفحات 19-30
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر بخشی درمان شناختی- رفتاری و دارو درمانی و مقایسه اثر آنها بر کاهش علائم کودکان مبتلا به اختلال بیش فعالی-کمبود توجه صورت گرفت
    روش بررسی
    از بین مراجعه کنندگان 7 تا 14 ساله مبتلا به اختلال کمبود توجه-بیش فعالی به کلینیک روانپزشکی کودکان بیمارستان روزبه،40 نفر با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به دو گروه تخصیص یافته و در این پژوهش شبه تجربی از نوع پیش آزمون-پس آزمون شرکت کردند. جمع آوری داده هابا استفاده از پرسشنامه اختلال بیش فعالی همراه با کمبود توجه بر اساس معیارهایآماری و تشخیصی انجمن روانشناسی امریکا، مقیاس اختلال بیش فعالی کانرز (فرم معلم)، مقیاس بیش فعالی کانرز (فرم والدین)انجام شد. جهت تحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی (آزمون تحلیل کواریانس، آزمون تی) استفاده شد.
    یافته ها
    بررسی دو گروه از نظر میانگین کاهش علائم،با استفاده از هر 3 ابزار به کار رفته در هفته های چهارم و هشتم حاکی از کاهش علائم در آن ها بعد از مداخله بوده، لیکن کاهش میانگین علائم در گروه رفتار درمانی شناختی بیشتر از گروه دارودرمانی و اختلاف بین آن ها معنادار بوده است(0٫001>P).
    نتیجه گیری
    اگرچه رفتار درمانی شناختی و دارودرمانی هر دو بر کاهش علائم اختلال کمبود توجه-بیش فعالی موثرند، ولی درمان شناختی-رفتاری بیشتر از دارودرمانی در کاهش شدت این اختلال تاثیر دارد.
  • اصغر دادخواه، مهناز علی اکبری، ندا اصغری صفحات 31-38
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر معنا درمانی گروهی به عنوان روش توانبخشی بر کاهش افسردگی سالمندان انجام شده است.
    روش بررسی
    این تحقیق تجربی با بکارگیری طرح آزمایشی از نوع «پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل» اجرا شده است. جامعه این پژوهش شامل سالمندان زن فرهنگسرای سالمند بودند. برای انتخاب نمونه با اجرای تست افسردگی بک، افرادی که به افسردگی مبتلا بودند گزینش شد، و سپس از بین آن ها 20 نفر به طور تصادفی انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار داده شدند.گروه آزمایش به مدت 8 جلسه تحت روش معنا درمانی گروهی قرار گرفت. پس از اتمام دوره درمانی هر دو گروه مجددا مورد آزمون فوق قرار گرفتند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون کوواریانس، ضریب همبستگی پیرسون و آزمون معناداری ضریب همبستگی استفاده شده است.
    یافته ها
    روش معنا درمانی در بهبود افسردگی گروه آزمایش تاثیر داشت، به نحوی که نمرات افسردگی گروه آزمایش از 20٫8 (در پیش آزمون) به 12٫60 (در پس آزمون) کاهش یافت (0٫01>P).
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش نشان داد که معنا درمانی گروهی به عنوان روش توانبخشی در بهبود افسردگی سالمندان تاثیر بسزایی دارد. بنابراین لازم است توجه بیشتری به درمانک های غیر دارویی موثر در کاهش افسردگی سالمندان شود.
  • شیدا جوادی پور، حسن عشایری، محمد کمالی، ملاحت اکبر فهیمی، فرانک علی آبادی صفحات 39-45
    هدف
    هدف این مطالعه، بررسی ارتباط توجه انتخابی بینایی بر کیفیت دست نویسی افراد سالم است.
    روش بررسی
    این پژوهش به روش توصیفی-تحلیلی از نوع مقطعی انجام شد. پنجاه دانشجوی داوطلب سالم دانشکده علوم توان بخشی دانشگاه علوم پزشکی ایران (25 دختر،25 پسر) با میانگین سنی 20٫6 سال که به روش نمونه گیری غیر احتمالی ساده انتخاب شده بودند در این مطالعه شرکت کردند. از برنامه ارائه مطالب 2003 برای ساخت آزمون توجه انتخابی بینایی استفاده شد و در رایانه قابل حمل برنامه اجرا شد. زمان واکنش با زمان سنج دیجیتالی دستی ثبت شد. توجه انتخابی بینایی به عنوان متغیر مستقل و کیفیت دست نویسی به عنوان متغیر وابسته مورد سنجش قرار گرفتند.
    یافته ها
    بین توجه انتخابی بینایی و کیفیت دست نویسی ارتباط معناداری وجود دارد (0٫05>P) همبستگی بین دو متغیر (0٫46) از نوع متوسط است.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان می دهد که توجه انتخابی بینایی با کیفیت دست نویسی ارتباط دارد، اما از آنجا که کیفیت دست نویسی از اجزا و عوامل گوناگونی تشکیل شده است بررسی کلیه اجزا و نقش آن ها ضروری است.
  • محمدرضا کیهانی، علی قربانی، یونس امیری شوکی، امین مدرس زاده صفحات 46-51
    هدف
    این پژوهش به منظور بررسی توانایی درک و بیان اسامی در کودکان فارسی زبان طبیعی با استفاده از دو ابزار ارزیابی به نام های آزمون تصویری درک اسامی و آزمون تصویری بیان اسامی انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تحقیقی و مقطعی تعداد 252 کودک 2٫5 تا 4 ساله از 32 مهد کودک در شهر اصفهان به روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شده و مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده های به دست آمده از دو آزمون تصویری درک و بیان اسامی، با استفاده از روش های آماری آنالیز واریانس یک-طرفه، آزمون ضریب همبستگی اسپیرمن، و آزمون های ناپارامتری کروسکال والیس مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفتند.
    یافته ها
    این پژوهش نشان داد که میانگین امتیازات درک و بیان اسامی در گروه های سنی 2٫5، 3، 3٫5 و 4 ساله مورد مطالعه، به طور معناداری با یکدیگر تفاوت داشته (0٫001>P) و با افزایش سن، بر مقدار آن ها افزوده می شود. با افزایش سن، از میزان انحراف معیار امتیازات درک و بیان کاسته می شود. همچنین داده ها حاکی از وجود رابطه مستقیم بین میانگین امتیازات درک و میانگین امتیازات بیان بودند (0٫001>P و 0٫803=r).
    نتیجه گیری
    با افزایش سن کودکان، توانایی درک به موازات توانایی بیان و با تقدم نسبت توانایی درک بر بیان، افزایش می یابد. کاهش میزان انحراف معیار در پی افزایش سن، می تواند دلیلی بر نزدیک شدن توانایی های درک و بیان اسامی کودکان به یکدیگر و کاسته شدن از تفاوت های بین فردی باشد. دو آزمون درک و بیان اسامی به خوبی می توانند تفاوت توانایی درک و بیان اسامی را در گروه های سنی مورد مطالعه نشان دهند.
  • زیبا نریمان صالح فام، آرش میراب زاده، مینا اوحدی صفحات 52-57
    هدف
    اختلالات سایکوتیک دارای شیوع 3٫84٪ و مرتبط با آسیب عصبی هستند. Sox5 در تکامل سیستم عصبی با کنترل نوروژنز و گلیوژنز ایفای نقش می کند. این مطالعه به منظور بررسی نقش ژن Sox5 در اختلالات سایکوتیک، دمین های HMG-box وCCDD این ژن را از نظر وجود جهش در 100 بیمار مبتلا به سایکوز از شهر تهران مورد بررسی قرار می دهد.
    روش بررسی
    در این مطالعه مورد- شاهدی نمونه گیری به صورت غیر احتمالی آسان از افراد مبتلا به سایکوز مراجعه کننده به دو کلینیک خصوصی در شهر تهران صورت گرفت که بیماری سایکوز آن ها طبق معیارهای تشخیص DSM-IV-TR و توسط روانپزشک مورد تایید قرار گرفته بود. استخراج DNA از نمونه خون محیطی با روش Salting out انجام شد. پس از مطالعات بیوانفورماتیکی با استفاده از پایگاه اطلاعاتی NCBI و Ensemble بروی ژن Sox5، توالی های مورد نظر به پنج قطعه مجزا تقسیم شدند و در نتیجه برای هر نمونه پنج قطعه و در کل 500 قطعه تکثیر شده و سپس با تکنیک SSCP مورد بررسی قرار گرفت. در صورت مشاهده تغییر، توالی یابی به روش ABI PRISM انجام شده و توالی قطعه با توالی مرجع ژنوم انسان در پایگاه Ensemble مقایسه می گردید و در صورت تایید، تغییر مشاهده شده در 100 نمونه کنترل بررسی می شد. برای تحلیل داده ها از آزمون مجذور خی استفاده شد.
    یافته ها
    با تکنیک SSCP هیچ تغییری در HMG-box و CCDD در نمونه های تحقیق مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    یافته های این تحقیق نشان دهنده این است که جهش های HMG-box و CCDD از دلایل رایج اختلالات سایکوز نیستند.
|
  • Hamide Bakhshayesh, Fateme Bahmani, Parvane Shafienia, Mohammad Kamali Pages 1-11
    Objective
    In most professional sports players have been in the minutes of a game not be easy to do and makes them the most skill points as his team failed to achieve or the match fail. The purpose of this study was to evaluate the effectiveness of self-consciousness and attention on choking under pressure in disabled athletics in open and closed skill.
    Materials and Methods
    In this study which is a semi empirical research، of disabled athletics participating in the sport wheelchair basketball in Khuzestan، 60 male athleticswere selected in a simply random manner. Then، they organized into four groups of experiment in self-consciousness (high/less) and attention (relevant/ irrelevant) conditions. The tools which were used included basketball free throw skill، self-consciousness scale andcompetitive state anxiety Inventory to measure pressure of subjects. Data were analyzed using multivariate analysis of variance.
    Results
    Results showed that there was a significant difference between score mean penalty shoot skills of basketball in high and low pressure conditions (P<0. 001). Also there was a significant difference between score mean in basketball skills individually defend high and low pressure conditions (P<0. 001). Results showed that individuals with high self-consciousness experienced decrement performance regardless of the type of relevant or irrelevant attention and kind of open or closed skill (P<0. 001).
    Conclusion
    Individuals of high self-consciousness are generally more aroused than less self-conscious individuals. High self-conscious individuals believe themselves to be the target of others’ observations. Therefore، findings of this research support from distraction model.
  • Fateme Farajzade, Irvan Masoudi Asl, Farhad Firozi Pages 12-18
    Objective
    Objective of this research was to determine the hospital indicators regarding work-related casualties leading to amputation in order to be benefited by various level of treatment management.
    Materials and Methods
    This study was a descriptive - analytical study is based on secondary analysis of medical records data regarding work-related casualties leading to amputation admitted to Laleh general private hospital during 2005 to 2009 (N=135). All cases were reviewed and data were collected by check list.
    Results
    Transporting casualties by personal vehicles had more successful reattachment of amputated limb comparing transporting by ambulance. The Interval time of incident occurrence to admission in the emergency department of Laleh hospital with private vehicles was (5:57) and by ambulance was (5:05). The average operation time was 7 hours on successful limb reattachment، (5:37) on unsuccessful limb implantation and (1:46) in amputations. The average waiting time from hospital admission until start implantation surgery was about 5 hours for all casualties. The average length of stay in hospital was 7 days in successful limb reattachment، 4 days in unsuccessful limb reattachment and 1 day following replantation was not possible (amputation).
    Conclusion
    Taking advantage of the results of hospital indicators for work-related casualties leading to amputation can have direct effects on these fields: Improvement of treatment management; Reengineering of replantation centers; providing on time relief to these group of casualties and increasing utilization of health recourses.
  • Samaneh Hasan Abadi, Mohammad Reza Mohammadi, Ghodsi Ahghar Pages 19-30
    Objective
    The purpose of this research is study of effectiveness of Cognitive-Behavioral therapy (C. B. T) compared to drug therapy on decrease of hyperactivity disorder symptoms.
    Materials and Methods
    Forty children with attention deficit hyperactivity disorder who were 7-14 years old were elected by convenience sampling method and assigned into two groups in this quasi-experimental research with pre and post test. For gathering data it is made use of three main tools namely (a) questionnaire of hyperactivity disorder together with inattention based on Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders Forth edition-Three Revised (DSM-IV-TR); (b) Conners Scale of Hyperactivity (Teachers form); (c) Conners Scale of Hyperactivity (Parents form). In order to data analysis، descriptive statistics and inferential statistics (covariance analysis test and t-test) methods were used.
    Results
    Mean scores of symptoms decrease by all tree tools showed that the symptoms were reduced in both groups after intervention، but the symptom decrease was more in CBT group and this differences were significant (P<0. 001).
    Conclusion
    CBT and drug therapy are effective on symptoms reduce of children with attention deficit hyperactivity disorder، but Cognitive-Behavioral Therapy is more effective than drug therapy in decrease of attention deficit hyperactivity disorder.
  • Asghar Dadkhah, Neda Asghari, Mahnaz Aliakbari Pages 31-38
    Objective
    This study was aimed to examine the effects of «group logotherapy» on reducing the degree of depression between olds.
    Materials and Methods
    The experimental design: pre-post test with control group was used in this study. The population was the female olds of the «house of the oldsters». The samples were selected by means of Beck inventory of depression. Then 20 persons were selected randomly. Then they were assigned to experimental and control groups. The experimental group was then exposed to 8 sections of group logotherapy. By ending the therapeutic period، both groups were examined by means of the mentioned inventory. Covariance analysis، Pearson correlation coefficient and the test for its meaningfulness were calculated for analyzing the raw data.
    Results
    This finding showed that logotherapy has statistically meaningful effect on curing depression (P<0. 01) and the scores of depression in experimental group decreased (from 20. 8 in pretest to 12. 6 in posttest).
    Conclusion
    Group logotherapy has considerable effect on curing depression between olds. Therefore it is necessary to pay more attention to nondrug treatments –which are helpful for curing depression between olds.
  • Mohammad Kamali, Sheyda Javadipour, Hassan Ashayeri, Faranak Aliabadi, Melahat Akbar Fahimi Pages 39-45
    Objective
    visual selective attention is one of the cognitive components that play an important role in different functions of daily living. The object of this study is to investigate the effect of visual selective attention on quality of handwriting in normal persons.
    Materials and Methods
    This study was done by descriptive-analysis، cross-sectional method. normal studentswho were selected simply & conveniently Rehabilitation Sciences school of Iran medical Sciences University (25 girls، 25 boys) that their mean ages was 20. 6، participated in this study. Power point presentation program used for producing visual selective attention test. Reaction time recorded by digital cornometr.
    Results
    There is a significant relationship between visual selective attention and quality of handwriting (P<0. 05). correlation between two parameters was show that was not proper for regretion model
    Conclusion
    Results of this study suggest that there is correlation between visual selective attention and quality of handwriting، but quality of handwriting composes of many factors and components that stuyding all components are necessary.
  • Amin Modarres Zadeh, Younes Amiri Shavaki, Ali Ghorbani, Mohammad Reza Keyhani Pages 46-51
    Objective
    The main objective of this study was to evaluate comprehension and expression of nouns in a statistically-sufficient sample of normal Farsi-speaking children aging 2. 5 to 4 years old. The assessment tools were two tests: a test on picture-naming and a test on picture-pointing. The study was carried out in Isfahan-Iran.
    Materials and Methods
    In this analyzed research، 2. 5-to-4-year-old children (n=252) were selected and assessed from 32 kindergartens by cluster sampling method. The raw data obtained from the picture-naming and picture-pointing tests were analyzed by statistical tests of one-way ANOVA، Spearman correlation coefficient، and non-parametric test of Kruskal-Wallis.
    Results
    results from this study indicate that، there was a significant difference among the 4 above-mentioned groups regarding mean scores of comprehension and expression of nouns (P<0. 001). This study provides evidence that mean scores of comprehension and expression increased consistent with chronological age. There was a positive direct relation between mean expression and compression scores (r=0. 803، P<0. 001).
    Conclusion
    the ability of comprehension and expression of nouns develop harmoniously with each other- with relative precedence of comprehension- according to age. The Decrease of standard deviation through 2. 5، 3، 3. 5 and 4-year-old groups may imply a decrease of inter-individual differences in receptive and expressive abilities therefore convergency of these abilities across the whole population. Finally، it is worth to say that picture-naming and picture-pointing tests are appropriate means of demonstrating children’s ability of comprehension and expression of nouns at the studied ages.
  • Ziba Nariman Saleh Fam, Arash Mirabzadeh, Mina Ohadi Pages 52-57
    Objective
    Psychosis has an overall frequency of about 3. 84% and is related to neural damages. The sox5 gene، which has an important role in nerve system development، is involved in controlling neurogenesis and gliogenesis. So، this study analysis the sequences of HMG-box and CCDD of sox5 gene in 100 patient afflicted with DSM-IV-TR-Diagnosed psychosis from tehran.
    Materials and Methods
    in this case-control study، samples were provided by non-randomized sampling method. 100 patients whose psychosis had been proved by psychiatric based on DSM-IV-TR diagnostic criteria were provided from two private clinics in Tehran. We performed blood sampling and then DNA extraction by salting-out method. Based on bioinformatics data obtained from NCBI and ensembl databases، we split these two domains into five fragments and overall 500 fragments (5 for every sample) were amplified and analyzed with SSCP technique. ABI PRISM sequencing would have carried out if a band shift had been seen. The results of sequencing would have compared with reference human sequence in ensembl database and if mutation had been proved، controls sequencing would have performed.
    Results
    No change in HMG-box and CCDD was observed in research samples with SSCP technique.
    Conclusion
    Findings indicate that mutations in HMG-box and CCDD are not a common cause of psychosis.