فهرست مطالب

Geopersia - Volume:3 Issue: 1, Winter-Spring 2013

Geopersia
Volume:3 Issue: 1, Winter-Spring 2013

  • تاریخ انتشار: 1392/02/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدرضا کمالی*، زیبا زمانی، محمد معین پور، محمود معماریانی، شهرزاد اکبرپور صفحات 1-9
    نشت های نفتی آلاشت، لاپور و جنیسم از نظر بعضی ترکیبات، مانند؛ پراکندگی و غلظت آلکان های نرمال، ترپان ها و استران ها قرابت هایی دارند. این نفت ها تشابهاتی نیز با رسوبات ژوراسیک (گروه شمشک، سازند کلاریز) که بصورت سیستماتیک از معدن زغال سنگ گلندرود برداشت شده بودند، دارند. مطالعات ژئوشیمیایی اخیر در این منطقه نشان داد که گروه شمشک از مواد آلی غنی بوده و پتانسیل تولید نفت و به خصوص گاز را دارد. سازند کلاریز در این منطقه شامل 350 متر گل سنگ، سیلت و ماسه های ریز دانه با بیش از 30 رگه زغالی می باشد. به نظر می رسد این سازند منشاء نفت های آلاشت و لاپور باشد. کروماتوگرام های GC و GC-MS نفت جنیسم هیچ تشابهی با نفت های ذکر شده در بالا و سازند شمشک ندارد. لذا، نفت جنیسم از سنگ منشاء دیگری تولید شده که نامعلوم می باشد.
    کلیدواژگان: البرز، گروه شمشک، نشت های نفتی، سنگ منشاء، تطابق، بیومارکر
  • بیژن بیرانوند*، ابراهیم قاسمی نژاد، محمدرضا کمالی صفحات 11-24
    مطالعات آماری انجام شده بر روی محتوای پالینولوژیکی سازند گورپی با سن کرتاسه پسین-پالئوژن پیشین در یک برش سطح الارضی در حوضه زاگرس واقع در جنوب غرب ایران نشان دهنده تغییرات مشخص در فراوانی، تنوع و نسبت S/C پالینومرف های دریایی، شاخص دریایی پالینولوژیکی (PMI) و رخساره آلی است. این تغییرات پالینولوژیکی بطور آشکار مبین نوسانات سطح آب دریا و شرایط محیط رسوبگذاری بوده و بنابراین در شناسایی سیستم تراکت ها، واحدهای شاخص رسوبی و سطوح سکانسی مورد استفاده قرار گرفته اند. بطوریکه افزایش بیش از حد PMI، تنوع گونه های پالینولوژیکی و نسبت S/C توام با تغییر پارامترهای رخساره ای نشان دهنده یک سیستم پیشرونده دریایی و کاهش شاخص دریایی پالینولوژیکی، تنوع گونه ها و نسبت S/C توام با افزایش فراوانی فیتوکلاست ها و گیاهان خشکی تخریب شده حاکی از پسروی آب دریا می باشد. بر این اساس روند تغییرات متوالی پارامترهای پالینولوژیکی می تواند گویای یک چرخه کامل تغییرات نسبی سطح آب دریا باشد. از طرفی نیز فراوانی اشکالی نظیر اسپینیفریدها، آکومواسفراها، آرئولیژراها و کلئیسفریدیوم ها همزمان و حضور اشکال پریدینیوئیدی حاکی از شرایط آب و هوای گرم در بخش بالایی شلف میانی در دریای تتیس در زمان انبایش سازند گورپی است. نتیجتا بر اساس مطالعات پالینولوژیکی انجام شده نه سکانس رسوبی قابل انطباق با چرخه های رده سوم نوسانات سطح آب دریا در مقیاس جهانی در سازند گورپی شناسایی گردید. ضمنا سطوح سکانسی شاخصی نظیر سطح بیشینه غرقابی K180 متعلق به 68 میلیون سال پیش در شمال شرق صفحه عربی نیز با همین محدوده سنی در این سازند شناسایی شد.
    کلیدواژگان: پالینومورف، نوسانات سطح آب، سازند گورپی، جنوب غرب ایران
  • طاهره حبیبی*، مهدی یزدی، ساینا زارعپور، مهناز پروانه نژاد شیرازی صفحات 25-34
    نهشته های عمدتا کربناته سازند بهرام با سن فامنین در برش باقر آباد (ایران مرکزی) حاوی ریز بقایای ماهی های chondrichthyan sarcopterygian، actinopterygian، است. در این مجموعه سه جنس مربوط به ماهی های chondrichthyan شناسایی شد که عبارتند از: Phoebodus turnerae، Ph. spp.، Deihim mansureae (M2، M3)، Stethacanthus sp. دندانها و قطعات ماهی های acanthodian وsarcopterygian نیز شامل: استخوان،Dipnoi indet.، Onychodonthid tooth Osteichthyes، Paleonisciformes indet. است. نهشته های مورد مطالعه از یک شلف کم عمق واقع در حاشیه شمالی گندوانا در زمان دونین پسین گزارش می گردند.
    کلیدواژگان: ریز بقایای ماهی ها، فامنین، شلف کم عمق، ایران مرکزی
  • منوچهر چیت سازان، غلامرضا رحمانی*، احمد نیامد پور صفحات 35-46
    در این مقاله روش شبکه عصبی مصنوعی به منظور شبیه سازی سطح آب زیرزمینی دشت عقیلی در جنوب غرب ایران مورد استفاده قرار گرفته است. یک طرح بهینه برای دو لایه مخفی با چهار الگوریتم مختلف تکمیل شده است: کاهش گرادیان با مومنتم(GDM)، لورنبرگ مارکوات(LM)، پس انتشار برگشت پذیر(RP) و گرادیان همگرای درجه بندی شده(SCG).بارندگی،تبخیر، رطوبت نسبی، درجه حرارت(ماکزیمم و مینیمم)، دبی کانال های آبیاری و دبی جریان آب زیرزمینی از مرزهای تغدیه کننده دشت به عنوان ورودی و سطح آب زیرزمینی به عنوان خروجی استفاده شده اند.قبل از آموزش، داده های موجود بر اساس خصوصیات هیدروژئولوژیکی بخش های مختلف دشت که پیزومترها در آنهاواقع شده اند، به سه دسته تقسیم شده اند. بدین ترتیب، بهترین نتیجه در مطالعه حاضر برای همه ی گروه های هیدروئولوژیکی، الگوریتم FFN-LMمی باشد. در نهایت نیز با هدف ارزیابی تقسیم بندی انجام شده، شبکه ای واحد با کل داده ها با استفاده از الگوریتم LM آموزش داده شده است. صحت سنجی این شبکه نشان می دهد دسته بندی داده ها و تفکیک منطقه براساس خصوصیات هیدروژئولوژیکی و طراحی شبکه های مجزا، دقت بیشتری را در شبیه سازی سطح آب زیرزمینی در دشت بدست می دهد. میزان دقت مدل ANNدر پیش بینی قابل قبول است. از اینرو، می تواند اینطور بیان کرد که ANNیک روش مناسب جهت پیش بینی سطح آب زیرزمینی در دشت عقیلی را فراهم می کند.
    کلیدواژگان: شبکه عصبی مصنوعی، شبکه عصبی پیشرو، شبیه سازی، سطح آب زیرزمینی، دشت عقیلی
  • امیر صابری نصر*، محسن رضایی، مجید دشتی برمکی صفحات 47-55
    به منظور ارزیابی کیفیت منابع آبی استان یزد از شاخص فازی کیفی آب (FWQI) استفاده گردید. در این مطالعه همچنین قابلیت کاربرد این شاخص جدید، ارزیابی شد. بدین منظور از 12 پارامتر شیمیایی مختلف، شامل فلزات سنگین سمی و غیر سمی، در 71 نمونه آب زیرزمینی جمع آوری شده از منابع آب شرب روستایی استفاده گردید. در شاخص فازی کیفی آب، داده های ورودی بر اساس استانداردهای کیفیت آب شرب به 3 متغیر زبانی «مطلوب یا کم، قابل قبول یا متوسط و غیرقابل قبول یا زیاد» و داده های خروجی بر اساس شاخص کیفی آب (WQI) به 5 رده «ضعیف، نسبتا ضعیف، متوسط، خوب و عالی» تقسیم شدند. نتایج این مطالعه نشان می دهد که 8 نمونه آب زیرزمینی با سطح اطمینان 33/5 تا 67/76 درصد در رده عالی، 41 نمونه با سطح اطمینان 5/8 تا 5/96 درصد در رده خوب، 8 نمونه با سطح اطمینان 14 تا 5/93 درصد در رده متوسط، 1 نمونه با سطح اطمینان 5/36 درصد در رده نسبتا ضعیف و 13 نمونه با سطح اطمینان 8/54 تا 5/81 درصد در رده ضعیف برای اهداف شرب قرار دارد. شاخص پیشنهاد شده را می توان به عنوان ابزاری مفید در مسائل زیست محیطی و تصمیم گیری استفاده کرد.
    کلیدواژگان: فازی، شاخص کیفی آب، یزد، آب شرب، آب زیرزمینی
  • فریدون قدیمی*، محمود میرزایی، محمد قمی، مجید مینا عراق صفحات 57-68
    در این تحقیق ویژگی های هیدرو شیمیایی چشمه های آبگرم و سرد منطقه محلات تحت تجزیه و تحلیل آماری چند متغیره قرارگرفت. تجزیه و تحلیلی فاکتوری، چهار فاکتور هیدروشیمیایی موثر را برای چشمه های آبگرم نشان داد. در چشمه های آبگرم، اولین فاکتور مربوط به یونهای کلسیم، منیزیم، سدیم و پتاسیم بوده که حاصل شستشوی سنگها توسط آبهای جوی است. فاکتور دوم مربوط به یون سولفات بوده که ار انحلال ژیبس حاصل شده است. فاکتور سوم نشاندهنده یون بیکربنات بوده که حاصل انحلال سنگ آهک است. یون سیلیس به عنوان فاکتور چهارم حاصل تجزیه کانی های سیلیکاته است. نتایج مشابهی نیز برای چشمه های آب سرد در طی واکنش آب و سنگ حاصل شده است. نتایج مطالعات ایزوتوپ اکسیژن حاکی از وجود آبهای جوی در منطقه آبگرم محلات دارد. مقایسه های شیمیایی دو دسته از چشمه های آبگرم و سرد در منطقه محلات نشان از سیستم هیدروترمال نابالغ را دارد. بعلاوه، ترمومتری حاصل از مطالعات کوارتز و کلسدونی، درجه حرارت مخزن آبگرم را در طیف 96 تا 131 درجه سانتیگراد نشان می دهد.
    کلیدواژگان: داده های هیدرو شیمیایی، تجزیه و تحلیل چند متغیره، چشمه های آبگرو و سرد، ایران
  • داریوش اسماعیلی، رضا مقدور مشهور *، امیرعلی طباخ شعبانی صفحات 69-78
    بیوتیت های موجود در واحدهای گرانودیوریتی، مونزوگرانیتی و کوارتزدیوریتی کمپلکس گرانیتوئیدی بروجرد واقع در زون سنندج سیرجان ایران توسط میکروپروب الکترونی مورد آزمایش قرار گرفت. ترکیب بیوتیت ها از واحدهای مختلف روی چهارگوش آنیت، سیدروفیلیت، فلوگوپیت، استونیت(ASPE) پلات شد و ترکیب شیمیایی متمایز و بدون هم پوشانی را نشان می دهند که منعکس کننده ترکیب سنک میزبان هر کدام از آنها می باشد. بیوتیت های واحد کوارتزدیوریتی تغییرات در یک محدوده تقریبا ثابتFe/(Fe+Mg) را در مقابل تغییرات گسترده درصد Al نشان می دهند. بیوتیت های سنگهای گرانودیوریتی محدوده وسیعی از آلومینیوم، بیش از 32/3 اتم در واحد فرمول (afpu)، را نشان می دهند در حالی که نسبت Fe/(Fe+Mg) بین 6/0 تا 7/0 متغیر است. بیوتیت های موجود در مونزوگرانیت ها محدوده کوچکی از تغییرات در Fe/(Fe+Mg) را شامل می شوند در حالی که آلومینیوم کل در محدوده کوچکی بین 1/3 تا 3/3 (afpu) تغییر می کند. افزایش قابل توجه Al کل و مقدار بالای Fe نشان می دهد که دو واحد اخیر بطور کلی از مواد پوسته ای مشتق شده اند. بیوتیت های موجود در کوارتز دیوریت ها روندی بدون هم پوشانی و متمایز از واحدهای گرانودیوریتی و مونزوگرانیتی نشان می دهند، از این رو چنین برداشت می شود که از یک ماگمای مادر با ترکیب متفاوت بوجود آمده اند. . log (XMg/XFe)در بیوتیت های مورد آنالیز از 2/0- تا 9/0- تغییر می کند. اغلب نمونه های کوارتزدیوریت درون محدودهI-WCو I-MC (تیپ I بطور کم و متوسط آلوده شده) می افتند در حالیکه دو واحد دیگر دارای بیوتیت هایی با 21/0 (XMg/XFe)<- هستند و به عنوان تیپ I-SCR (تیپ I احیایی شدیدا آلوده شده) طبقه بندی می شود. محاسبه فوگاسیته اکسیژن و آب در واحد کوارتزدیوریتی به ترتیب محدوده ای بین 4/15- تا 5/17- بار و 200 تا 560 بار را نشان می دهد. در ضمن فوگاسیته اکسیژن 66/17- بار و فوگاسیته آب 400 تا 700 بار نیز برای دو واحد گرانودیوریت و مونزوگرانیت محاسبه شد. بطور کلی ترکیب بیوتیت های کمپلکس گرانیتوئیدی بروجرد در ناحیه کالک آلکالن و پرآلومینوس دیاگرام FeO*–-MgO-Al2O3 قرار می گیرند. بیوتیت های موجود در کوارتزدیوریت ها در ناحیه کالک آلکالن می افتند، در حالی که در دو واحد دیگر یعنی گرانودیوریت ها و مونزوگرانیت ها در محدوده پرآلومینوس جای می گیرند که نشاندهنده طبیعت سنگ میزبان آنهاست.
    کلیدواژگان: بیوتیت، ترکیب شیمیایی، پتروژنز، فوگاسیته اکسیژن، گرانیتوئید، زون سنندج سیرجان، ایران
|
  • Mohammad Reza Kamali *, Ziba Zamani, Mohammad Moeinpour, Mahmoud Memariani, Shahrzad Akbarpour Pages 1-9
    Surface oil seeps from Alasht, Lapur and Jenesem share many compositional affinities including distributions and concentrations of normal alkanes, terpanes and steranes. These oils also show many similarities with that of Jurassic sediments (Shemshak Group, Klariz Formation) systematically sampled from the Galandrud Coal Mine. Recent geochemical studies in this area indicated that the Shemshak Group is rich in organic matter and has potential to generate oil and chiefly gas. The Kalariz Formation here is composed of350 m of mudstones, siltstones and fine-grained sandstones with over 30 coal seams. This formation is thought to have sourced Alasht and Lapur oil seeps. GC and GC-MS chromatograms of Jenesem oil are unique and show no any similarities with that of above mentioned oils or the Shemshak Formation. This indicates that the Jenesem oil has been generated from a different source rock but its origin is still unknown.
    Keywords: Alborz Range, Shemshak Group, Oil seep, Source rock, Correlation, Biomarker
  • Bijan Beiranvand, Ebrahim Ghasemi, Nejad, Mohammad Reza Kamali Pages 11-24
    Statistical studies on Palynology contents of Late Cretaceous to Paleocene age Gurpi Formation in a surface section in Zagros Basin, SW Iran indicate changes in abundance, species diversity, ratio of Spiniferites to Cyclonephelium (S/C), palynological marine index (PMI) values and organic facies. These palynological variations clearly reflect fluctuations in relative sea-level and depositional environment and can be used for recognition and differentiation of systems tracts and key horizons such as flooding surfaces and sequence boundaries. Dramatic increase in PMI, dinoflagellate species diversity and S/C ratio associated with sedimentary facies parameters indicate a marine transgressive systems tract while, a reduced species diversity, lower S/C ratio and PMI value along with increase in abundance of phytoclasts and degraded land-plant materials are characteristics of marine regression. The variation trends of the palynological parameters when consecutive indicate a complete cycle of relative sea-level change. Abundance of Spiniferites, Achomosphaera, Areoligera, and Cleistosphaeridium species and presence of peridiniacean dinoflagellate cysts show a warm Tethyan, upper bathyal to middle shelf environment of deposition for the Gurpi Formation. The nine depositional sequences identified here can be correlated to the global third-order sea-level cycles. The main regional sequence surfaces like 180 (maximum flooding surface) in the Late Cretaceous sequences (68Ma) in northeast of Arabian Plate are recognizable here.
    Keywords: Palynomorph, Sea, level fluctuation, Gurpi Formation, SW Iran
  • Tahereh Habibi*, Mehdi Yazdi, Saina Zarepoor, Mahnaz Parvanehnejad Shirazi Pages 25-34
    Well exposed Famennian, mainly carbonate rocks of the Bahram Formation in the vicinity of Bagher Abad village, Central Iran, yielded chondrichthyan teeth some sarcopterygii and actinopterygii teeth and fragments. Three different genera were recognized among the chondrichthyan teeth represented by: Phoebodus turnerae, Ph. spp., Deihim mansureae (M2, M3), Stethacanthus sp..Acanthodian and sarcopterygians teeth and fragments include: Dipnoi indet., Onychodonthid tooth?, Osteichthyes bone and Paleonisciformes indet. This assemblage recovered from a shallow shelf environment on the northern margin of Gondwana during Late Devonian time.
    Keywords: Fish micro remains, Famennian, Shallow shelf, Central Iran
  • Manouchehr Chitsazan, Gholamreza Rahmani *, Ahmad Neyamadpour Pages 35-46
    In this paper, the Artificial Neural Network (ANN) approach is applied for forecasting groundwater level fluctuation in Aghili plain, southwest Iran. An optimal design is completed for the two hidden layers with four different algorithms: gradient descent with momentum (GDM), levenberg marquardt (LM), resilient back propagation (RP), and scaled conjugate gradient (SCG). Rain, evaporation, relative humidity, temperature (maximum and minimum), discharge of irrigation canal, and groundwater recharge from the plain boundary were used in input layer while future groundwater level was used as output layer. Before training, the available data were divided into three groups, according to hydrogeological characteristics of different parts of the plain surrounding, each piezometer. Therefore, FFN-LM algorithm has shown best result in the present study for all three hydrogeological groups. At last, to evaluate applied division, a unit network with all data and using LM algorithm was trained. Validation of the network shows that dividing the piezometers into different groups of data and designing distinct networks gives more focus on simulating groundwater level in the plain. The degree of accuracy of the ANN model in prediction is acceptable. Thus, it can be determined that ANN provides a feasible method in predicting groundwater level in Aghili plain.
    Keywords: Artificial neural network, Forward neural network, Simulation, Groundwater level
  • Amir Saberi Nasr*, Mohsen Rezaei, Majid Dashti Barmaki Pages 47-55
    Fuzzy Water Quality Index (FWQI) was applied in order to assess the degree of drinking water resources in Yazd province, Iran. This study has also offered the creation of a new fuzzy water quality index (FWQI) to evaluate this tool’s applicability. 12 chemical parameters including toxic and non-toxic heavy metals measured in 71 groundwater samples collected from drinking water resources in rural areas were used. In FWQI, input data are categorized into three linguistic terms (“Desirable” or “Low”, “Acceptable” or “Medium” and “Not-acceptable” or “High”) based on water quality standards for drinking water, Whereas the output data are categorized into five classes (“Poor”, “Fair”, “Medium”, “Good” and “Excellent”) based on water quality index (WQI). The results show that 8 groundwater samples were classified in the “Excellent” class with a certainty level of 5.33-76.67%, 41 samples in the “Good” group with a certainty level of 8.5-96.5%, 8 samples were in the “Medium” category with a certainty level of 14-93.5%, 1 sample in the “Fair” level with a certainty level of 36.5%, and 13 samples were classified in the “Poor” class with a certainty level of 54.8-81.5% for potable purposes. The proposed Index can be a useful tool to be used in decision making and environmental.
    Keywords: Fuzzy, Water quality index, Yazd, Drinking water, Groundwater
  • Feridon Ghadimi *, Mahmoud Mirzaei, Mohammad Ghomi Pages 57-68
    In this study multivariate statistical analysis are used to characterize relationships between hydrochemical properties of thermal and non-thermal springs. Four factors for thermal waters and two for non-thermal springs were extracted based on factor analysis. In thermal springs, the first factor showed high loading on Ca, Mg, Na and K and this factor was interpreted as leaching of cations in the rocks by meteoric thermal water. The second factor showed high loading on SO4 and it was assumed to be extracted from gypsum dissolution. The third factor showed loading on HCO3 and it was interpreted to be caused by dissolution of limestone. The forth factor showed high loading on SiO2 and it was supposed to be result of alteration of silicate minerals. The δ18O-enrichment with respect to the meteoric water line (MWL), confirms that thermal waters have been diluted by shallow waters with meteoric origin. Comparison of the chemistry of thermal and non-thermal springs and other evidences are indicative of an immature hydrothermal water system in Mahalat. Quartz and Chalcedony geothermometery show the range of 96oC to 131 oC temperature for the Mahalat reservoir.
    Keywords: Hydrochemical data, Multivariate analysis, non, thermal springs, thermal springs, Iran
  • Dariush Esmaeily, Reza Maghdour, Mashhour, Amir Ali Tabbakh Shabani Pages 69-78
    Biotite samples from different units of Boroujerd Granitoid Complex (BGC) of the Sanandaj-Sirjan Zone, western Iran, have been analyzed by electron microprobe for major elements. Biotite analyses from three units of quartzdiorite, granodiorite and monzogranite of BGC have their own distinct non-overlapping compositional fields in the annite – siderophyllite – phlogopite – eastonite quadrilateral (ASPE), reflecting their host rock compositions. Biotite from each rock unit has an increasing trend of Al contents at almost fixed Fe/(Fe+Mg) values. In quartzdiorite it shows an approximately constant range of Fe (Fe+Mg) with a low to moderate Al content from 2.5 to 3 atoms per formula unit (apfu). Biotite from granodiorite exhibits a fairly wide range of Al values reaching up to 3.32 apfu, at Fe/(Fe+Mg) from 0.6 to 0.7, whereas biotite from monzogranite have a relatively narrow range of Fe/(Fe+Mg) and total Al values of limited range of 3.1 to 3.3 apfu. Biotite compositions from these two latter units considered to be derived entirely from crustal material, characterized by a remarkable increase in total Al at relatively high Fe contents. Biotite samples of quartzdiorites define a distinct and non-overlapping trend from those of granidiorites and monzogranites and hence interpreted to be derived from a parental magma with different composition. Calculation of log(XMg/XFe) ranges from -0.09 to -0.0 and most of samples from quartzdiorite fall within weakly and moderately contaminated I-type field of log(XF/XOH) versus lo (XMg/XFe) diagram, whereas the other two units, containing biotites with log(XMg/ XFe)< -0.21, classified as strongly contaminated reduced I-type. Oxygen fugacity (log ƒO2) of -15.4 to -17.5 bars and ƒH2O of 200 to 560 bars were calculated for quartzdiorite. Likewise, log (ƒO2) of –17.66 bars and water fugacity (ƒH2O) of 400 and 700 bars were also calculated for granodiorite and monzogranites respectively. In the FeO*–MgO–Al2O3 biotite discrimination diagram, biotite compositions from BGC are distributed between the calc-alkaline and peraluminous fields, i.e., biotite from the qaurtzdioritic rocks fall principally in the calc-alkaline field, whereas those from the granodioritic and monzogranitic units plot almost exclusively in the peraluminous field consistent with their host rock nature
    Keywords: Biotite, Chemical composition, Petrogenesis, Oxygen fugacity, Granitoid, Sanandaj, Sirjan zone, Iran