فهرست مطالب
فصلنامه مدیریت نظامی
پیاپی 39 (پاییز 1389)
- تاریخ انتشار: 1389/07/01
- تعداد عناوین: 7
-
صفحات 11-32دولت الکترونیک بحث برانگیزترین موضوع بعد از انقلاب صنعتی است که به عنوان ابزاری قدرتمند برای بهبود کارایی داخلی دولت و کیفیت ارائه خدمات و همچنین مشارکت بخش عمومی در نظر گرفته می شود. دولت بزرگترین سازمان در هر کشور است که سازمان های بزرگ دیگری را زیرمجموعه خود دارد. الکترونیکی شدن این سازمان بزرگ می تواند روابط بین سایر قسمت ها را تسهیل کرده و گام موثری در جهت پیشبرد اهداف جامعه باشد. به نظر می رسد برای قرار گرفتن ایران در رده کشور های جهان سوم، عمده موانع موثر بر عدم توسعه دولت الکترونیک در ایران زیرساخت های فنی و قانونی باشد. عدم توسعه یافتگی دولت الکترونیک پیامدهای محتملی چون ضعف در اجرای مردم سالاری هماهنگ با نیازهای روز مردم و همچنین عدم موفقیت در اجرای تمرکززدایی اختیارات و سازماندهی مجدد خدمات خواهد داشت. این تحقیق از نوع کاربردی و از حیث روش تحلیلی می باشد که بر آن است تا شاخص های ارتقا دهنده زیر ساخت فنی و قانونی را شناسایی و میزان تاثیرگذاری و تاثیرپذیری هر یک را بسنجد، سپس آنها را اولویت بندی نماید و راهکارهایی را برای تسریع در توسعه دولت الکترونیک در ایران ارائه نماید.
برای تعیین عوامل تاثیرگذار و تاثیرپذیر از تکنیک دیمتل استفاده گردیده و نتایج حاصل از تحلیل داده ها بیانگر این است که بایستی در زمینه زیرساخت فنی شاخص «قابلیت های سازمانی» و در زمینه زیرساخت های قانونی و قانونگذاری، «ایجاد فضای باز سیاسی/دموکراسی» در اولویت قرار گیرند تا ارتقای آنها، توسعه دولت الکترونیک در ایران را تسریع نماید.
کلیدواژگان: دولت الکترونیک، زیرساخت فنی، زیرساخت قانونی و قانونگذاری، قابلیت های سازمانی، فضای باز سیاسی، دموکراسی -
صفحات 33-76فرهنگ سازمانی سلسله مراتبی که در آن برتری سلسله مراتب یک هنجار است و سرپرستی و نظارت مستمر بر کارکنان وجود دارد، کارکنان را مجبور می سازد تسلیم دستورات مافوق شوند. در این پژوهش، نقش فرهنگ سلسله مراتبی در اثربخشی سازمانی مورد بررسی قرارگرفته است. جمعیت آماری این پژوهش، دانشجویان سال آخر دانشگاه افسری امام علی(ع) در سال 1386 است. حجم نمونه 340 نفر و نمونه ها به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شده است. برای داوری در باب فرضیات، از روش جدول متقاطع سه بعدی و روش تحلیل رگرسیون (با استفاده از نرم افزار SPSS) استفاده شده است. یافته های تجربی نشان می دهد که راهبردهای آموزش نظامی، اثربخشی سازمانی را به میزان 4% و راهبردهای آموزش علمی، آن را تا 2% افزایش می دهد و فرهنگ سلسله مراتبی می تواند در صورت همسو بودن با راهبردهای آموزش علمی و نظامی منجر به افزایش اثربخشی شود.
کلیدواژگان: فرهنگ سلسله مراتبی، اثربخشی سازمانی، راهبردهای آموزش نظامی، راهبردهای آموزش علمی -
صفحات 77-108گستره یادگیری و آموزش الکترونیک، نویدبخش اجرایی شدن آرمان های دور از دسترس دو دهه قبل کشور بوده است. نیازهای گسترده مهارتی جوامع دانش محور و مبتنی بر فناوری اطلاعات با ادامه استفاده از روش های سنتی نظام آموزش، قابل پاسخگویی نیست. هدف از تحقیق حاضر، تعیین عوامل موثر بر ارتقای رضایت کاربران آموزش های مجازی تحت وب با استفاده از مدل کانو می باشد. در این تحقیق، ارائه مدل مفهومی عوامل موثر بر رضایتمندی کاربران آموزش مجازی با استفاده از دو مدل تجربی و عمومی در محدوه زمانی شش ماهه (از مهرماه تا بهمن ماه سال 1387)، در بین کاربران دو دانشگاه مجازی استان تهران اجرا شده است. نوع جامعه آماری از نوع تصادفی و عوامل مورد بررسی شامل عوامل آموزشی، مشخصات انسانی، واسط کاربر، زیرساخت، محتوا و تعامل در نظر گرفته شد. در این راستا نظرات 71 دانشجو مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفت. بررسی نظرات دانشجویان مورد مطالعه، از طریق پرسشنامه و پس از تایید پایایی و روایی آن انجام شد. برای این منظور پرسشنامه طراحی شده، حاوی 20 سوال پنج گزینه ای (بر اساس طیف لیکرت) تهیه گردید. تحلیل اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون کای - دو انجام و نتایج حاصل با استفاده از مدل کانو طبقه بندی شد. بر اساس نتایج به دست آمده، مشخص گردید که بیشترین عوامل تاثیرگذار بر رضایت کاربران «بعد واسطه کاربر و تعامل» و بیشترین عوامل موثر بر نارضایتی کاربران «بعد زیرساخت و محتوا» می باشد.
کلیدواژگان: آموزش مجازی تحت وب، مدل کانو، رضایت کاربر -
صفحات 109-130در عصر دانایی که دانش مهمترین سرمایه هر سازمان و جامعه ای محسوب می شود، مدیریت دانش وظیفه سازمان هایی است که می خواهند به سازمان یادگیرنده تبدیل شوند. بسیاری از سازمان ها که می خواهند بقا و موقعیت رقابتی خود را حفظ کنند، مدیریت دانش را در پیش گرفته اند. اما موفقیت این امر مستلزم آن است که عوامل سازمانی مختلف موجود در یک سازمان از جمله ساختار و فرهنگ سازمانی دارای ویژگی های خاصی بوده و از انسجام و هماهنگی لازم برخوردار باشند. وجود شکاف و ناهماهنگی در بین این عوامل، مانع مدیریت دانش خواهد شد. در این پژوهش از میان عوامل سازمانی متعددی که در مدل های سازمانی مختلف ذکر شده اند، به بررسی دو عامل کلیدی «ساختار سازمانی» و «فرهنگ سازمانی» در رابطه با مدیریت دانش پرداخته می شود. «خلق دانش» و «انتقال دانش» به عنوان دو فعالیت اصلی و کلیدی مدیریت دانش در نظر گرفته شده اند که ارتباط عوامل سازمانی با این دو عامل کلیدی مورد بررسی قرار گرفت.
روش پژوهش به صورت (توصیفی- پیمایشی) است و برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه و منابع کتابخانه ای استفاده شده است. جامعه آماری در این تحقیق کلیه فرماندهان، مدیران و استادان دانشگاه افسری با مدرک کارشناسی به بالا می باشد. نتایج نشان می دهد که رابطه معناداری بین این عوامل سازمانی و مدیریت دانش وجود دارد. بنابراین باید به سازمان به عنوان یک «سیستم» نگاه کرد و همه این عوامل را مورد توجه قرار داده و وضعیت آنها شناسایی و تحلیل شود. بررسی وضعیت عوامل سازمانی از حیث ویژگی های لازم در رابطه با مدیریت دانش، اقدام اولیه مهمی است که می تواند بنیان مستحکمی برای اقدامات بعدی در این راستا فراهم سازد.
کلیدواژگان: اطلاعات، دانش، مدیریت دانش، خلق دانش، انتقال دانش، عوامل سازمانی، ساختار سازمانی، فرهنگ سازمانی -
صفحات 131-162نتایج تحقیقات اخیر نشان می دهد که هوش هیجانی کارکنان در موفقیت و کارآمدی سازمان ها نقش مهمی ایفا می کند. از طرفی مشخص شده است که وظیفه شناسی یکی از متغیرهای دخیل در (چگونگی) مدیریت و فرماندهی است. با بررسی های اولیه مشخص شده که هوش هیجانی در افراد وظیفه شناس به میزان قابل توجهی بالا است. با توجه به این که دانشجویان دانشگاه افسری امام علی(ع) پس از فارغ التحصیلی مسئولیت های مدیریتی را به عهده می گیرند، مطالعه اندازه و چگونگی رابطه هوش هیجانی و وظیفه شناسی در دانشجویان مذکور می تواند نتایج کاربردی و موثری را در ارتقای سطح کیفیت فرماندهی آنان به دنبال داشته باشد. در این پژوهش که از نوع همبستگی است، پرسشنامه هوش هیجانی بار- آن و پرسشنامه شخصیتی NEOPI -R بر روی 507 نفر از دانشجویان دانشگاه امام علی(ع) که به روش تصادفی طبقه ای انتخاب شده بودند، توزیع گردید. داده ها به وسیله نرم افزار SPSS و به کمک روش های آماری همبستگی پیرسون، آنالیز واریانس یک طرفه و روش رگرسیون خطی تحلیل شدند. نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان دادند که بین تمامی ابعاد مختلف هوش هیجانی و وظیفه شناسی همبستگی قوی (معنی داری در سطح 01/0) وجود دارد. همچنین برابر نتایج حاصل از تحلیل واریانس یک طرفه، میانگین نمرات هوش هیجانی و وظیفه شناسی دانشجویان، با افزایش سال تحصیلی کاهش می یابد. تحلیل رگرسیون نیز نشان داد که هوش هیجانی، به تنهایی حدود 42 درصد از کل تغییرات متغیر وظیفه شناسی را توجیه می کند. آموزش ابعاد مختلف هوش هیجانی سبب افزایش میزان وظیفه شناسی می گردد، به گونه ای که دانشجوی دارای هوش هیجانی بالا، دارای قدرت طرح ریزی خیلی فعال، فردی هدفمند، با اراده و مصمم می باشد.
کلیدواژگان: هوش هیجانی، ضریب هوش هیجانی، وظیفه شناسی، دانشگاه امام علی(ع) -
صفحات 163-194رشد سریع مفهوم معنویت در محیط دانشگاهی، محیط کار و سازمان ها و کاربردهای آن برای رهبران، مدیران و روسای منابع انسانی از اهمیت فراوانی برخوردار است؛ بدین سبب، این مسئله ضرورت دارد که اگر معنویت در محیط دانشگاهی و محیط کاری به کار گرفته شود، سعادت و خلاقیت فردی ایجاد و هماهنگی سازمانی را افزایش می دهد. این پژوهش با هدف بررسی عوامل موثر بر تقویت و ارتقای معنویت دانشجویان با بررسی موردی دانشجویان دانشگاه افسری امام علی(ع) صورت پذیرفته است.
در راستای این هدف، از فرضیات و عوامل موثر بر ارتقای معنویت متغیرهای رفتار کارکنان عقیدتی سیاسی، ارتباط با روحانیت، ایجاد کلاس های قرآن، شرکت در نماز جماعت، نقش فرماندهان و ارزش های جامعه- که می تواند در ارتقای معنویت نقش آفرینی کند- استفاده شده است.
روش تحقیق توصیفی و همبستگی است که داده ها به وسیله نمودارهای کای اسکوئیر و نرم افزار spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج پژوهش نشان می دهد که برنامه ها و رفتار کارکنان عقیدتی سیاسی7/82%، ارتباط منظم و هماهنگ بین دانشجویان و روحانیت 2/86%، وجود کلاس های فوق برنامه قرآن و نهج البلاغه 82%، شرکت در نماز جماعت و مراسم مذهبی نماز جمعه، دعاها و جشن ها 8/92%، رعایت شئونات اسلامی و اخلاقی فرماندهان و استادان 4/78% و هنجارها و ارزش های موجود در جامعه 4/62% را نشان می دهد.
کلیدواژگان: معنویت، دانشجو -
صفحات 195-224به منظور بررسی عوامل موثر بر فرسودگی شغلی کارکنان، نمونه ای با حجم 300 نفر از کارکنان ارتش ج.ا.ا به صورت خوشه ایانتخاب گردیدند. پژوهش حاضر از نوع همبستگی بوده و برای اندازه گیری متغیرهای آن، از پرسشنامه فرسودگی شغلی مازلاک (که سه جنبه از فرسودگی شغلی شامل تحلیل عاطفی، مسخ شخصیت و احساس عدم موفقیت فردی را بررسی می نماید) و پرسشنامه محقق ساخته ای که در برگیرنده چهار عامل جو سازمانی، شرایط محیط کار، ویژگی های شغل و تعهدات فردی به عنوان عوامل اثرگذار بر فرسودگی شغلی کارکنان که پس از اطمینان از اعتبار و روایی آنها استفاده گردید. پس از جمع آوری پرسشنامه ها و داده پردازی، داده های معتبر از طریق نرم افزار آماری SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند که نتایج حاصل به شرح زیر است: میزان فرسودگی شغلی کارکنان و مولفه های آن (تحلیل عاطفی، مسخ شخصیت و احساس عدم موفقیت فردی) با عوامل جو سازمان، شرایط محیط کار، ویژگی های شغل و تعهدات فردی رابطه منفی و معنی دار وجود دارد. تحلیل رگرسیون همزمان نشان داد که 28.4 درصد از واریانس فرسودگی شغلی کارکنان به وسیله عوامل چهارگانه (عوامل جو سازمانی، شرایط محیط کار، ویژگی های شغل و تعهدات فردی) تبیین و از بین این عوامل، شرایط محیط کار و تعهدات فردی بیشترین تاثیر را داشته اند.
کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، تحلیل عاطفی، مسخ شخصیت، احساس عدم موفقیت فردی، جو سازمان، شرایط محیط کار، ویژگی های شغل، تعهدات فردی
-
Pages 11-32E – government is the most controversial issues standing second the Industrial revolution as it is identified as a powerful instrument as to improving internal efficiency of governments, quality improvement in service rendering and encouraging public participation. As the biggest organization in each state, government covers many other bigger organizations. Development of E – government can facilitate inter-sectoral relations and achievement of society objectives.It seems that technical–legal barriers ahead of E–government development have caused Iran remain in the list of third world states. under development of E – government has had likely consequences such as deficiencies in implementing coordinated democracy with the people's needs and also failure in decentralization of power and reorganization of servicing. As an applied and analytic study, this research aims at measuring the effectiveness of parameters improving technical - legal infrastructures of developing E – government in Iran, ranking their and finally offering solutions to the development of it in Iran.Dematel technique was employed to determine the effective and affected parameters. The data analysis show that "organizational capacity" and "open political- democratic atmosphere" should be given priority in the fields of technical and legal – legislative, respectively, so that, the process of E- government development in Iran can be facilitated.Keywords: E_government_technical infrastructure_legal_legislative infrastructures_organizational capacity_open political – democratic atmosphere
-
Pages 33-76Organizational culture of commanding hierarchy in which hierarchical superiority is a norm and staff members are continuously observed and managed, they are obliged to obey the orders of the senior staff members. This study was an investigation into the role of culture of command hierarchy in the efficiency of military organization. For this purpose 340 senior cadets form Imam Ali Military University were randomly selected. Following data collection, the data was analyzed based on three-dimensional cross- table and regression [via SPSS], the findings revealed that strategies of military training and those of scientific education improve organizational efficiency about %4 and %2, respectively. It is, then, concluded that a culture of commanding hierarchy coordinated with the strategies of both scientific and military training can lead to organizational efficiency.Keywords: culture of commanding hierarchy, organizational efficiency, strategies of military, scientific training
-
Pages 77-108Development of E-learning and E-teaching is a promise for realization of far-fetched aspiration of the last two decades in Iran. Wide spread skill needs of knowledge – based or IT– based societies along with the sustainment of traditional training system fail to be met thereby. To this end, this study was an attempt to identify factors affecting satisfaction of web-based virtual training users based on Kano's model. Then, a conceptual model of the factors based on two models including experimental and general ones was implemented among the users in two virtual–training universities in Tehran, selected randomly factors such as training variables human specifications, user mediator, infrastructure, Content and interaction. chi – square analysis of the ideas of 71 students collected through a "Likert" scale scored and already validated questionnaire via SPSS revealed that" user mediator and interaction" has had the highest effect on their dissatisfaction.Keywords: Web based virtual training, Kano's model, user satisfaction
-
Pages 109-130In the era of wisdom in which knowledge is identified as the most important capital of every organization and society, knowledge management is the main function of organization intending to act as learner organizations. Many of the organizations willing to survive and protect their competitive situation follow knowledge management approach. Success of this approach depends on the fact that various organizational parameters including structure and culture can enjoy certain characteristics and be cohesive and coordinated. Existence of gap and lack of coordination between these factors prevent implementation of knowledge management. The study focused on two key variables: ''organizational structure'' and ''organizational culture'' in relation to knowledge management and ''knowledge creation'' and ''knowledge transfer'' as two key activities of knowledge management. Methodologically, the study is descriptive and field in nature and in order to collect the data, questionnaire and library materials were used. The participants were selected from among the commanders, managers and professors of the university holding at least BA or BS degrees. The findings revealed significant relationship between the variables. Then organization should be looked at as a system and totality of the factors should be taken into account. Analysis of organizational factors in terms of requirement in relation to knowledge management is the first and most important measure which can have a strong ground for further studiesKeywords: Information, Knowledge management, Knowledge creation, Knowledge transfer, Organizational factors, Organizational structure, Organizational culture
-
Pages 131-162Research findings support important role of artificial intelligence in the success and efficiency of organizations. Similarly, research shows that dutifulness is one of the variables affecting management and commanding. Preliminary studies sustain higher correlation between dutifulness and emotional quotation. Given the fact that the cadets are appointed to managerial positions in their official service lives, conducting study on the relationship between these two variables can entail practical and effective implications as to their commanding quality.To this end, Baron's emotional quotation and Neopi-R's personality questionnaires were administered among 507 stratified- randomly selected cadets. The data were put into SPSS software and statistical analyses like pearson-product correlation, one–way ANOVA and linear regression were run. The findings sustained significant correlations (p <0.01) between the variables. However, the findings revealed negative correlation between the two variables and years of education. Regression analysis proved, U2 covariance between the two variables and then teaching on E1 can improve the rate of dutifulness to the extent that a cadet with higher E1 level is supposed to be characterized by planning power, highly active, purposeful, and determined and willful.Keywords: EQ, EIQ, dutifulness, Imam Ali military university student
-
Pages 163-194Quick growth of spirituality in academic setting, Work place, organizations and its implications for leaders, managers, and heads of human resource departments is of great significance. To this end, it was hypothesized that spread of spirituality in academic settings and work places can result in individual creativity and prosperity as well as in organizational coordination. This study was an attempt to study the factors contributing spirituality among the cadets of Imam Ali Military University. To this end, a set of variables including: behavior of idea - political staff members, communication with clergymen, Quranic education, attending congregational prayer, role of commanders and social values were investigated.Descriptive correlation analysis of the data along with chi-square analysis by SPSS revealed following statistics as the rate of their effectiveness:Behavior of idea – political staff members = %82.7Communication with clergymen=% 86.2Quranic & Nahjolblalaghe education =%82Congregational prayer and other religious events = %78.4Social value=%62.4Keywords: Spirituality_Cadet_Imam Ali Military University Repeat of a research project granted
-
Pages 195-224In oder to investigate factors affecting job erosion among personnel, a sample of 300 staff members form the army of Iran was selected based on cluster sampling. To collect the data, Maslach's job erosion questionnaire addressing variables such as emotional analysis, personality metamorphosis and individual sense of accomplishment and a researcher-made queslionnaire covering four factors including orgaisational atmosphere, workplace conditions, job characteristics, and individual commitments was validated, then employed. The data were run via SPSS. The findings revealed that there is as significantly negative correlation between job erosion and its variables)emotional analysis personality metamorphosis and sense of individual accomplishment) with other parameters like organisational atmosphere workplace conditions, job characterstics and individual commitments simultaneous regression analysis also revaled that 28.4 of the erosion variance is attributed to the four sided- factors among which the work place conditions and indivdual commitments have had the highest effect.Keywords: job erosion, emotional analysis, personality metamorphosis, sense of individual accomplishment, workplace, organisational atmosphere, job charectristics, individual commitments