فهرست مطالب

دانش سیاسی - سال نهم شماره 1 (پیاپی 17، بهار و تابستان 1392)

مجله دانش سیاسی
سال نهم شماره 1 (پیاپی 17، بهار و تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/05/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • جلال درخشه، محمد جواد هراتی * صفحات 5-18

    از نظر تاریخی وجه مشترک انقلاب اسلامی ایران و انقلاب های اخیر در جهان اسلام، ریشه در بیداری اسلامی یکصد سال اخیر دارد اما در نوع نظام سازی دو گونه انقلاب مورد بحث، تمایزهایی را می توان برشمرد که عوامل موثر بر آن از موضوعات مهم برای پژوهش است. مساله مقاله حاضر،تبیین وجوه تمایز بسترسازهای شکل دهی به نارضایتی انقلابی در ایران و کشور های اسلامی منطقه و تاثیر آن در نظام سازی آینده انقلابی این کشور ها است. سئوال مقاله این است که چه وجوهی از تمایز در شکل گیری نارضایتی انقلابی در ایران و دیگر انقلاب های اخیر در جهان اسلام را می توان احصاء نمود و این عوامل چه تاثیری بر ماهیت ساختار سیاسی- اجتماعی نظام های برآمده از آن داشته وخواهد داشت. نگارندگان تلاش می کنند، فرضیه پژوهش را با در نظر گرفتن متغیر استقلال و تاکید بر فرهنگ محوری انقلاب اسلامی ایران از یک سو و با محور قرار دادن مساله تلاش برای ارائه الگوی پیشرفت اسلامی – ایرانی در تقابل با شبه ترقی غربی در ایران معاصر، به تبین تمایزهای مذکور می پردازد. یافته های پژوهش نشان می دهد که اگر چه هر دو تحول مورد بحث برگرفته از مبانی بیداری اسلامی است اما علاوه بر تفاوت در اندیشه های سیاسی اسلامی در شکل گیری نوع نظام سیاسی در این کشور ها با انقلاب اسلامی ایران،برخی تفاوت های ظریف جامعه شناختی در بسترهای شکل دهنده نارضایتی منجر به حرکت انقلابی، در نظام سازی و شکل گیری ساختار سیاسی پس از انقلاب نمود پیدا کرده است. این موضوع انقلاب اسلامی ایران را از تمامی انقلاب های جهان که شامل انقلاب های کلاسیک و انقلاب های جدید است جدا می نماید.

    کلیدواژگان: بیداری اسلامی، نارضایتی انقلابی، انقلاب اسلامی ایران، انقلاب مصر، جهان اسلام
  • فرشاد شریعت صفحات 19-30
    این مقاله بر آن است تا محتوای دموکراسی را با توجه به منظر کلاسیک جدید مورد مطالعه قرار داده و نشان دهد که چرا و چگونه دموکراسی جدید، به جای پرداختن به مسئله دموکراسی و اینکه دموکراسی به عنوان روشی برای حکومت مناسب است یا خیر، به این مسئله پرداخته است که ترازوی دموکراسی فارغ از مطلوبیت برای تشخیص حکومت مختار، گریز راه ممکن است. این مقاله همچنین نشان می دهد که دموکراسی جدید به جهات اومانیستی آن، با آنچه که در مکاتب دینی به جهت توجه به مسئله سعادت از سیاست مدن مورد تقاضا قرار می گیرد، متفاوت است. این مقاله با مرور مسئله دموکراسی، ضمن بازخوانی دموکراسی و بحران های ناشی از دوره سرمایه داری در ادغام لیبرالیسم با دموکراسی که به روش تاویل متن و تجربه تاریخی از دموکراسی قرائت می کند، و نیز بازخوانی دموکراسی جدید، ضمن توجه به محتوای دموکراسی، و نه قالبها، به دنبال این پرسش است که آیا دموکراسی مبتنی بر نظام لیبرالیستی و اخلاق سرمایه داری که در عصر سکولار مورد توجه تجددگرایان بوده است، بدون رویکرد دینی، با محوریت آموزش و تربیت انسان، می تواند بدون در غلتیدن در بحران معنویت و ویرانگری انسان مدرن را به سعادت رهنمون کند. این مقاله نشان می دهد که چرا و چگونه غایت اندیشی و اخلاق فضیلت، در نظام مردمسالاری دینی می تواند به عنوان مکملی برای خروج از بحران معاصر در جریان دموکراسی باشد.
    کلیدواژگان: دموکراسی، مردمسالاری دینی، سکولاریسم، آزادی، معنویت
  • سید امیر مسعود شهرام نیا، نازنین نظیفی نایینی صفحات 31-44
    با وقوع جنبش های مردمی اخیر در خاورمیانه و شمال آفریقا، بسیاری بر این باورند که این موج ادامه امواج دموکراسی مطرح شده توسط ساموئل هانتینگتون است. وی با تقسیم بندی گذارهای دموکراسی در سه موج از 1820 تا کنون، به توصیف تاثیر پذیری اغلب نقاط جهان از این امواج می پردازد و برخی تلاش دارند تحولات منطقه را دراین چارچوب تحلیل نمایند.این درحالی است که بیداری اسلامی چارچوبی متفاوت را برای فهم این تحولات پیشنهاد می نماید. در این پژوهش ضمن تبیین نقش حائز اهمیت گرایش های مذهبی در جهان عرب ذیل نظریه امواج اسلام خواهی، به تحلیل انتقادی دیدگاه هانتینگتونپرداختهو وضعیت جهان عرب را تحلیل می نماید. سوال اصلی این است: آیا می توان جنبش هایمنطقه را موج جدیدی از دموکراسی خواهی دانست؟ یافته های محققان دلالت بر آن دارد که تحولات مزبور به دلیل نقش موثر انقلاب اسلامی ایران، پیشینه اسلام گرایی و گرایش های دینی در منطقه، گسترش مطالبات شهروندی، آگاهی سیاسی و مبارزه با استبداد،بیشتر با نظریه«مردم سالاری دینی» تا امواج دموکراسی قابل درک و تحلیل است.موضوعی که نگارندگان از آن به موج جدید اسلام خواهی تعبیر نموده اند
    کلیدواژگان: اسلامی، مردم سالاری دینی، امواج دموکراسی، انقلاب اسلامی ایران، اسلام گرایی
  • نورالله قیصری صفحات 45-62
    امنیت پایدار از جمله موضوعات سیاست های کلان برنامه پنجم توسعه نظام جمهوری اسلامی ایران است که ابعاد تبیینی و اجرایی آن کمتر مورد توجه قرار گرفته است. از این رو پرسش اصلی در این مقاله این است که«چگونه می توان سیاست های کلان امنیت پایدار را تبیین و اجرایی ساخت؟» در پاسخ تلاش شده با نظر داشت مضامین و محتوای ایده های سیاست های کلی، الگویی کلان در ابعاد نظری وراهبردی جهت تمهید مقدمات تبیینی و اجرایی شدن سیاست های کلی این موضوع فراهم گردد. در طراحی الگوی اصلی و بسط اجزا و انواع الگوهای فرعی، از روش های الگوسازی فرمال و غیر فرمال به صورت مجزا و ترکیبی بهره گیری شده است. الگوی کلان بدست داده شده شامل الگوهای فرعی مفهومی و سناریوهای اجرایی در چهار عرصه مفهومی، آرمانی، رویکردی واقدام است که نقشه راه تبیین و اجرایی شدن سیاست های امنیت پایدار را به دست می دهد. امنیت پایدار حاصل تقارن حالت های وضعیت و سیستم است.
    کلیدواژگان: پایداری، امنیت پایدار، سیاست های کلان، الگو، نظام جمهوری اسلامی ایران
  • محمود کریمی، سلمان مرتضوی صفحات 63-74
    انقلاب اسلامی مسائل سیاسی و حقوقی زیادی را فراروی اندیشمندان قرار داده است. یکی از این مسائل چگونگی ارتباط مجتهدین با حاکم در نظام سیاسی اسلام است. دراین نظام فقیه جامع الشرایطی که در راس جامعه اسلامی است حاکم شرعی جامعه است و مجتهدان جامع الشرایط دیگری در جامعه اسلامی هستند که به امر افتا مشغولند. حاکم جامعه اسلامی به عنوان نایب امام، اختیاراتی از طرف معصوم دارد؛ از جمله این اختیارات حکم حکومتی است. گاهی حکمی حکومتی صادر می شود و این حکم با حکم یا فتوای مجتهدین دیگر در تعارض است. مقاله حاضر این مساله را مورد بررسی قرار داده با تتبع در آراء فقهاء، نسبت بین حکم حکومتی و فتاوا و احکام مجتهدین را تبیین کرده مشخص می کند در چه مواردی حکم حکومتی حاکم با احکام و فتاوای دیگر فقهاء قابل جمع است و مجتهدین و مقلدین می توانند هم به فتاوا و احکام خود و هم به حکم حکومتی حاکم عمل کنند و در چه مواردی امکان جمع بین فتاوا و احکام مجتهدین و حکم حکومتی وجود ندارد.
    کلیدواژگان: حکم حکومتی، نقض حکم، فتوا، نظام سیاسی اسلام، حکم فقیه
  • حمید نساج صفحات 75-86
    شرق شناسی یک «گفتمان» است؛ گفتمانی که در آن تمایز میان غرب و شرق، اساس هر نوع بحث و استدلالی می باشد. شرق شناسی به عنوان یک نیروی خستگی ناپذیر فرهنگی و سیاسی، فرایند تولید و بازتولید شرق را امتداد بخشید و نقشی موثر در قوام و تکوین استعمار غربی ایفا کرد.برای محقق علاقه مند به حوزه اندیشه سیاسی اسلام و ایران است این پرسش شکل می گیرد که شرقیان آنگاه که از موضع استیلا با «دیگری» روبرو می شدند این سلطه یا غلبه به چه شکل و صورتی خود را در شناخت و تکوین تصور از دیگری نشان می داده است؟ و آیا مطالعات شرقیان درباره «دیگری»، مولفه های شرق شناسی غربیان را در خود دارد یا نه؟ در این مقاله با بررسی کتاب ماللهند اثر ابوریحان بیرونی نشان داده می شود که اکثر مولفه های نوع نگاه شرق شناسی بر اساس آنچه که ادوارد سعید برشمرده در این اثر غایب است. اگر این پژوهش در بررسی دیگر آثار شرقیان در باب «دیگری» امتداد یابد مبنایی برای نظریه «امتناع استعمارگری شرقیان» فراهم می گردد. در این مقاله از روش پژوهشی تطبیقی استفاده شده است.
    کلیدواژگان: شرق شناسی، استعمار، غرب شناسی، ماللهند ابوریحان بیرونی، ادوارد سعید
|
  • Jalal Dorakhshah, Mohammadjavad Harati Pages 5-18

    Historically the common point between the Islamic Revolution of Iran and recent revolutions in the Muslim World is rooted in the Islamic Awakening of the recent century. However concerning the type of system building of these two revolutions، there are certain distinctions the causes of which are among significant topics for research. The subject of the present article is explaining the distinguishing points of the contexts and formation of revolutionary discontent in Iran and the Muslim countries in the region and their influence on the future revolutionary system building of in these countries. The question of the article is: What are the distinguishing points in formation of revolutionary discontent in Iran and other contemporary revolutions in the Muslim World? And what are the influences of these factors on the nature of the socio political structure of their relevant systems? The authors emphasis on culture oriented current of the Islamic revolution in Iran on the one hand، and highlighting the attempts towards presenting the Islamic Iranian model of progress in contrast with western quasi progress in contemporary Iran. The findings of the research indicate that although both developments originate from the foundations of Islamic Awakening، there are certain differences in Islamic political thoughts affecting the formation of the type of the political system in these countries with the Islamic revolution in Iran. In addition، there are some delicate sociological differences in the contexts creating discontent leading to the revolutionary movement and to system building and the formation of the political structure after the revolution. This point distinguishes the Islamic revolution of Iran from all revolutions in the world including classic and modern revolutions

    Keywords: Islamic Awakening, Revolutionary discontent, Islamic Revolution of Iran, Egypt Revolution, Muslim World
  • Farshad Shariat Pages 19-30
    Reviewing the content of democracy، in context of new western ideology، the present article seeks to show why and how the new democracy concentrates on the priority of democracy over philosophy and virtues of ancient Platonic philosophy. As a matter of fact this paper shows that democracy، namely liberal democracy، in modern age concentrates on efficiency instead of citizenship virtues as it is interpreted in ancient political thought. In contrast، religious democratic methods of governing focus on supreme goods. Surveying the issue of democracy، revisiting the crises arising from democracy in the context of capitalism، and reviewing the discourses of modernity and its crises، this article puts a new question on your desktop whether democracy can guarantee happiness in a westernized society without a religious approach. However the response here is embracing morality which is only possible in religious methods of governing; or religious democracy as it is interoperated here.
    Keywords: Democracy, Religious democracy, Secularism, Freedom, Spirituality crisis
  • Amir Masoud Shahramnia, Nazanin Nazifi Naeni Pages 31-44
    Following the recent popular movements in the Middle East and North Africa (MENA)، many theorists believe that this wave is the continuation of the waves of democracy proposed by Samuel Huntington. He divided the democratic transitions in three waves، from 1820 to the present، to suggest that most parts of the world would be affected by these waves. Accordingly some seek to analyze the developments of the region in this context. However، Islamic Awakening proposes a different framework for understanding these developments. Explaining the significant role of religious trends in the Arab World under the theory of Waves of Islamism، the present article gives a critical analysis of Huntington´s views analyzing the situation of the Arab World. The main question in this research is: Can the movements of the region be considered as a new wave of democracy? Findings of researchers suggest that the above developments can be best understood and analyzed based on the theory of religious democracy rather than waves of democracy for the following reasons: the determining role of the Islamic Revolution of Iran، the background of Islamism and religious trends in the region، the expansion of democratic demands، and political awareness and fighting against tyranny. This is what the authors have termed it as the new wave of Islamism.
    Keywords: Islamic Awakening, eligious dmocracy, Waves of democracy, Islamic Revolution of Iran, Islamism
  • Nurullah Gheisari Pages 45-62
    Sustainable security is one of the topics of macro policies of the fifth development plan in the Islamic Republic of Iran؛ the explanatory and executive dimensions of which have not received due attention. Thus the main question of this article is: How is it possible to explain and implement the macro policies of sustainable security? Considering the contents of the general policies، the present article seeks to present a macro model in theoretical and strategic dimensions towards providing explanatory and executive preparations of implementing the above mentioned general policies. In the process of designing the prototype، expanding its parts، and defining its various auxiliary models، the article benefits from the method of formal and informal modeling separately and synthetically. The macro model obtained embraces auxiliary conceptual models، and executive scenarios in four fields i. e. conceptual، ideal، approach and action، offering the roadmap for explaining and implementing the policies of sustainable security. Sustainable security is the outcome of the correspondence of situation and system.
    Keywords: Sustainability, Sustainable security, Macro policies, Model, Islamic Republic of Iran
  • Mahmood Karimi, Salman Mortazavi Pages 63-74
    The Islamic revolution has presented many new political as well as legal issues before Muslim scholars. One of these problems is the quality of the relation between jurisprudents and the Islamic ruler in the political system of Islam. In this system، the fully qualified jurisprudent at the head of the Muslim community is the legitimate ruler of the society. However، there are other fully qualified jurisprudents in the Muslim community eligible to give fatwas. The ruler of the Muslim community as the deputy of the infallible Imam has certain authorities from him. One of these authorities is issuing governmental rulings. Occasionally there is a governmental ruling in conflict with the ruling or fatwa of other jurisprudents. Studying this problem، the present article explains the relation of governmental ruling with the rulings and fatwas of jurisprudents. It would determine in what cases the governmental ruling of the legitimate ruler can be reconciled with the rulings and fatwas of other jurisprudents so that the latter and their followers can practice not only their own rulings and fatwas but the governmental ruling. It would also discuss in what cases it is not possible to reconcile between the rulings and fatwas of jurisprudents and the governmental ruling.
    Keywords: governmental ruling, violation of ruling, fatwa, political system of Islam, ruling of jurisprudent
  • Hamid Nassaj Pages 75-86
    Orientalism is a «discourse»، a discourse in which the distinction between West and East، is the foundation of each type of discussion and argument. Orientalism as a tireless socio cultural force continued the process of production and reproduction of the East and played an effective role in the formation and consolidation of Western colonialism. The question that arises for scholars interested in the political thought of Islam and Iran is: what was the image and imagination of the eastern people towards other eastern countries when they dominated and concurred them? And Whether or not the studies by eastern people about other eastern countries can be labeled with the same orientalism components of western Orientalists? Reviewing the book “the Indica “by al-Biruni، the present article shows that most components of orientalism raised by Edward said are absent in this work. If this research continues with other oriental works in some other aspects”، the foundation for a theory of “impossibility of colonialism by eastern people «would be prepared. This paper follows a comparative research method.
    Keywords: Orientalism, Colonialism, Occidentalism, the Indica, Abū Rayḥān al Bīrūnī Edward Said