فهرست مطالب

فصلنامه آفاق امنیت
پیاپی 6 (بهار 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/02/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • ابراهیم متقی صفحات 7-30
    تهدیدهای امنیتی بخشی از واقعیت های سیاست بین الملل اند. کشورهایی که دارای اهداف راهبردی معطوف به تغییر وضع موجود باشند، یا با اهداف قدرت های بزرگ و بازیگران منطقه ای هماهنگ نباشند، در وضعیت تهدید امنیتی قرار می گیرند. جمهوری اسلامی در زمره کشورهای دارای ژئوپولیتیک تهدید است. این کشورها در شرایطی به سر می برند و با بازیگرانی تعامل می کنند که اهداف امنیتی و راهبردی متفاوتی دارند. وضعیت امنیتی ایران در مدار تاریخی صد سال گذشته بیانگر چنین وضعی است. علیه امنیت ملی» تهدیدهای مرکب «در دوران پس از پیروزی انقلاب اسلامی شاهد شکل گیری ایران هستیم که ناشی از مولفه های ایدئولوژیک و راهبردی جمهوری اسلامی است. قدرتهای بزرگ درصدد کنترل فضای امنیتی ایران هستند، در حالی که بازیگران منطقه ای همانند عراق، عربستان و اسرائیل تلاش زیادی برای محدودسازی و مقابله با رهیافت های امنیتی ایران به انجام رسانده اند. چنین فرآیندی به گونه ای متفاوت در قرن 21 نیز ادامه یافته است.
    در این مقاله تلاش می شود تهدیدهای امنیتی امریکا علیه اهداف راهبردی ایران، در دوران جورج بوش و باراک اوباما با یکدیگر مقایسه شود. برای تبیین این موضوع از دکترین امنیت ملی امریکا در این دو مرحله استفاده می شود. از سوی دیگر، الگوهای رفتاری و همچنین مواضع راهبردی امریکا و متحدانش در چارچوب سیاست و نهادهای بین المللی مورد توجه قرار خواهد گرفت. ادبیات سیاسی به کار رفته توسط زمامداران و استراتژیست های امریکایی نشان می دهد که جلوه هایی از تهدید، رویارویی و مقابله در دو دوره تاریخی یادشده وجود داشته است. این تهدیدها در دوران بوش با ادبیات تهاجمی تری مطرح می شد، در حالی که امکان عملیاتی شدن آنها محدود بود. تهدیدهای امنیتی دوران اوباما، ادبیات منعطف تری در مقایسه با دوران بوش دارد، در مقابل، امکان عملیاتی شدن آنها تهدیدهای امریکا در دوران، » رهیافت رئالیسم تدافعی «افزایش یافته است. در این مقاله براساس بوش و اوباما مورد تبیین مقایسه ای قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: تهدیدهای امنیتی، اهداف راهبردی، ادراک تهدید، نشانه های تهدید، عمل گرایی، رادیکالیسم، متقاعدسازی، ترغیب
  • کیهان برزگر صفحات 31-50
    این پژوهش به بررسی زمینه های تئوریک و عملی امکان برقراری گفتگوهای مستقیم و استراتژیک بین ایران و آمریکا و همچنین آثار سیاسی – امنیتی آن بر منافع و امنیت ملی ایران می پردازد. دیدگاه غالب نزد نخبگان سیاسی حاکم در ایران و آمریکا اینست که با وجود تضادهای عمیق ایدئولوژیک، سیاسی و استراتژیک بین دو کشور در مسائل منطقه ای و جهانی و همچنین عدم وجود اجماع داخلی هرگونه گفتگوی مستقیم و استراتژیک بین دو طرف در شرایط فعلی ممکن نیست. نویسنده ضمن پذیرش بحث فوق، معتقد است که اکنون تضاد های ایدئولوژیک و استراتژیک همزمان بین دو کشور وجود دارند با این تفاوت که در حال حاضر نقش تعارضات استراتژیک پر رنگ تر شده و بطور عملی میان دو کشور جاری است. این تعارضات ضمن اینکه چاش های زیادی را در روابط دو کشور به همراه داشت، ظرفیت های نزدیکی دو طرف را نیز دارد. بطوریکه برای اولین بار زمینه های گفتگوی مستقیم میان طرفین بعد عملی تری به خود گرفته است. مثلا نوع و ماهیت برنامه هسته ای جمهوری اسلامی به گونه ای هست که تهران و واشنگتن را نهایتا در شرایط تقابل و جنگ و یا تعامل و گفتگو قرار میدهد. از نظر نویسنده شرایط منطقه ای و وجود نیازهای متقابل استراتژیک سبب می شوند که دو طرف به سوی گزینه دوم یعنی تعامل رقابتی و استراتژیک پیش میروند. این پژوهش ضمن شناسایی زمینه های تاریخی و موضوعی امکان گفتگوی استراتژیک به بررسی زمینه های لازم و همچنین بایست ها و نبایست های ورود به گفتگوی استراتژیک در حوزه منافع و امنیت ملی ایران می پردازد. نویسنده نتیجه می گیرد که تاکید بر منابع مستقل ملی و ایدئولوژیک در راهبرد سیاست خارجی ایران، آمریکا را سرانجام مجبور به پذیرش نقش منطقه ای ایران و ورود به گفتگوهای استراتژیک با جمهوری اسلامی ایران خواهد کرد.
    کلیدواژگان: گفتگوی استراتژیک، امنیت ملی، برنامه هسته ای ایران، ژئوپلتیک خاورمیانه، ایدئولوژی، انقلاب اسلامی، روابط ایران و آمریکا
  • سعید توکلی صفحات 51-74
    زندگی و زنده ماندن گروه های تروریستی بخصوص القاعده،جذب اعضاء جدید در کنار از دست دادن کادر میباشد.واقعه یازده سپتامبر 2001 تاثیر غیرقابل انکاری بر فرایند عضوگیری گروه ها گذاشت.در این مقاله به مدلهای عضوگیری،ویژگی های نیرو،طبقه بندی اعضاء،مکان های عضویابی، ابزار عضوگیری نگاه مناسبی کرده وسپس به بررسی عضوگیری در قبل از یازده سپتامبر به تغییرات عضوگیری و محدودیتهای ایجادشده پس از یازده سپتامبر میپردازد. در نهایت روش عضوگیری القاعده در شرائط جدید و راهکارهای مقابله غربی ها با آن بیان شده است.
    کلیدواژگان: عضو(نیرو)گیری، القاعده، یازده سپتامبر
  • سید ابراهیم قلی زاده صفحات 75-93
    از گذشته های دور جمعیت یکی از مباحث اصل محققین، فلاسفه و دولتمردان بوده است. در همین زمینه دیدگاه های مختلفی نیز ارائه شده است. در ایران نیز سیاست جمعیتی پس از یک سری فراز و نشیب هایی در حال حاضر بر پایه تنظیم خانواده و کنترل جمعیت قرار گرفته است که در طی زمان اجرا با موفقیت هایی نیز همراه بوده است. اما اخیرا توسط برخی ادامه آن مورد تردید قرار گرفته و ضررت تغییر آن بیان می گردد. در این مطالعه سعی بر این بود ه تا با یک روش تحقیق توصیفی – تحلیلی ضرورت آن تبیین و پیامدهای امنیتی احتمالی آن بررسی گردد. پس از پژوهش مشخص گرددید که در شرایط کنونی کشور هیج گونه ضرورتی برای تغییر سیاست جمعیتی قبلی وجود ندارد و در صورت تغییر پیامدهای امنیتی در پی خواهد داشت که در راس آن وابستگی هر چه بیشتر کشور به استکبار جهانی است.
    کلیدواژگان: سیاست جمعیتی، پیامدهای امنیتی، جمعیت متناسب، نرخ رشد، منابع
  • روح الله قادری کنگاوری، نبی الله ابراهیمی صفحات 95-114
    این نوشتار درصدد است تا با یک روش علمی یعنی«تحلیل گفتمان»، علل و انگیزه های پشت صحنه «گفتمان تغییر» در قبال جهان اسلام را مورد واکاوی و بررسی قرار داده و به این پرسش کلیدی پاسخ دهد که اوباما به دنبال چه نوع تغییر گفتمانی با جهان اسلام است؟بنابراین هدف اصلی این نوشتار تحلیل گفتمان سیاست خارجی باراک اوباما -رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا- در قبال جهان اسلام می باشد. با به قدر رسیدن باراک اوباما در نوامبر 2008 راهبرد ایالات متحده دستخوش دگرگونی های مفهومی و عملگرایانه تری قرار گرفت، که این دگرگونی خود را در قامت اتخاذ رویکرد تکثرگرایی اجماع محور و چندجانبه گرایی استراتژیک مبتنی بر قدرت هوشمند یعنی استفاده درست و بموقع از هر دو عنصر سخت و نرم با در نظرگرفتن شرایط و مقتضیات حاکم بر مناسبات و تحولات بین المللی آراست.در چنین فضایی دولت اوباما به دنبال تغییر و دگرگونی افکار عمومی به شکل تکوینی از حوزه اسلام هراسی به ایران هراسی است. در این روند با بهره گیری از انواع سناریوها، برجسته سازی ها، عملیات روانی، دیپلماسی عمومی و رسانه ای، جنگ سایبری و فضای مجازی چهره اسلام به طور عام تهدیدزدایی و چهره ایران به طور خاص، تهدیدزایی می شود.به بیان دیگر آمریکا به موازت کاستن از عمق اسلام هراسی بر شیب ایران هراسی می افزاید.
    جهان اسلام به عنوان بخشی از آن دسته گفتمان های متناقض و گاه متضاد با گفتمان آمریکاگرایی محسوب می شود. جهان اسلام با توجه به خرده گفتمان های متعدد شیعی، سنی، آسیایی، آفریقایی و عربی به کلی با بسیاری از شالوده های تشکیل دهنده اصول و اهداف سیاست خارجی ایالات متحده آمریکا در تضاد است.بخش مهمی از جهان اسلام مخاطب گفتمان «تغییر» باراک اوباما قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: گفتمان، تحلیل گفتمان، گفتمان تغییر، جهان اسلام، قدرت هوشمند، سیاست خارجی
  • صفت الله قاسمی صفحات 115-138
    تقابل رژیم صهیونیستی با فلسطینی ها در نوع خود در جهان بی نظیر و منحصر به فرد است. دو طرف حدود 60 سال است که به خشن ترین صور پیکار، بی محابا با یکدیگر مبارزه می کنند. این مبارزه امروزه به دورانهای سرنوشت خود نزدیک می شود و دو طرف در پی شکست مذاکرات در ادوار مختلف بدنبال یافتن راه حل هایی برای خروج از بحران هستند. اما سیاستهای امنیتی رژیم صهیونیستی همچنان جاری است و فلسطینی ها تحت این سیاستها زندگی دشواری را سپری می کنند. در این مقاله در پی ترسیم شرایطی هستیم که به صورت عینی زندگی در فلسطین را احاطه کرده است. بنابراین در متن مقاله یکی از اصلی ترین عوامل تاثیر گذار بر اوضاع یعنی سیاستهای امنیتی رژیم صهیونیستی، دگرگونی های این سیاستها، انواع و اشکال آنها مورد بررسی قرار گرفته است. به علاوه علل و عوامل دگرگونی این سیاستها در مقاطع گوناگون مطرح شده و تاثیر و کارآمدی آنها به صورت مجزا بررسی شده است. در خاتمه نیز این سیاستها با دو دسته از معیارهای کمی و کیفی مورد ارزیابی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: سیاستهای امنیتی، اسرائیل، مبارزین فلسطینی، امنیتی
  • جواد امام جمعه زاده، محمودرضا رهبر قاضی، رضا محموداوغلی صفحات 139-154
    با اتمام جنگ جهانی اول و فروپاشی امپراطوری عثمانی، کشوری جدید از زیر خاکسترهای آن به نام جمهوری ترکیه بوجود آمد. یکی از اهداف اصلی رهبران جمهوری جدید این بود که تمام عناصر هویتی مربوط به اسلام را به عنوان عناصری که مربوط به زمان های گذشته معرفی می شد، از بین ببرند. اما این امر با مقاومت سرسختانه گروه های اسلامی ترکیه مواجه شد. البته به نظر می رسد که پس از گذشت نزدیک به هشتاد سال هنوز این گروه ها نتوانسته اند با اقدامات سکولاریستی دولت مقابله کنند. در این راستا بود که نیاز به گفتمان جدیدی در جامعه ترکیه احساس می شد که بتواند با مشروعیت روز افزون کمالیسم مقابله کند. حال، ماهیت، علل پیدایش و ویژگی های این گفتمان جدید موضوع بحث ما در این مقاله خواهد بود.
    کلیدواژگان: اسلام گرایی ترکیه، کمالیسم، جنبش نگرش ملی، حزب عدالت و توسعه
  • صفحه 155
  • جواد امام جمعه زاده، محمودرضا رهبر قاضی، رضا محمود اوغلو صفحه 163
|
  • Ebrahim Mottaghi Pages 7-30
    Security threats are parts of international political realities. Countries with strategic goals focused on changing the status quo، or not synchronized with the big powers objectives and regional actors are subject to security threat. The Islamic Republic of Iran is among countries with geopolitical threat. These countries are subject to conditions and interacting with actors who have different security and strategic objectives. Iranian security situation in the historic circuit of the last hundred years has indicated such a situation. In the period after the Islamic Revolution victory we have witnessed a «combined threat» of national security that is caused by ideological and strategic components of the Islamic Republic. Great powers have sought to control Iran>s security environment، while regional actors like Iraq، Saudi and Israel are doing a great effort to limit and deal with Iran>s securityapproaches. Such a process although different، has continued in the 21st century. In this article the U. S. security threats against Iran>s strategic objectives during George Bush and Barack Obama will be compared. To explain the matter، U. S. national security doctrine in these two stages is used. On the other hand، behavior patterns and strategic positions of the U. S. and itsallies in the framework of politics and international institutions will be considered. Political literature used by the U. S. rulers and strategists shows that there are some aspects of the threat، confrontation and coping in the two mentioned historical periods. These threats were proposed by a more aggressive literature during the Bush era، while the possibility of threat to become operational was limited. Security threats during Obama has a more flexible literature compared to Bush era but the possibility of threat to become operational has increased. In this paper، based on «defensiverealism approach»، comparison of the American threats during the Bush and Obama has been explained.
    Keywords: security threats, strategic objectives, perceived threats, threatening signs, pragmatism, radicalism, persuasion, persuade
  • Barzegar Keyhan Pages 31-50
    This study investigates the fields of theoretical and practical possibility of establishing strategic and direct talks between Iran and U. S. and its security - political effects on the national interests and security of Iran. Prevailing view among the ruling political elite in Iran and America is that withthe profound ideological، political and strategic conflicts between the two countries in regional and world and also the lack of internal consensus، any direct and strategic dialogue between the two sides is not possible in current conditions. While the author accepts this view، he believes that at present،there are ideological and strategic conflicts between the two countries at the same time، however، the role of strategic conflicts has become stronger and is ongoing practically between the parties. Although these confilicts carry many challenges in the relations between the two countries، they have proximity capacities between the two so that for the first time direct dialogue fields between the parties have become more practical. For example، type and nature of the Islamic Republic>s nuclear program is such a kind that eventually puts Tehran and Washington in conditions of conflicand war or puts them in the status of interaction and dialogue. In writers opinion، local conditions and the existence of mutual strategic pushes both sides towards the second option، ie competitive and strategic interaction. In this research identification of possible areas of historical and thematic fields of strategic dialogue is studied and it also explores the should and should not issues of entrance to the strategic dialogue in areas of interests and national security and explored. The author concludes that the emphasison independent national and ideological sources in foreign policy strategy of Iran، evantually forces the U. S. to accept the role of regional and entrance to strategic dialogue with the Islamic Republic of Iran.
    Keywords: strategic dialogue, national security, Iran>s nuclear program, Middle East Geopolitics, ideology, Islami revolution, Iran, America relations
  • Tavakolli Saeed Pages 51-74
    Life and survivel of terrorist groups، particularly al Qaeda depends on attractingnew members while losing the old ones. September 11، 2001 incidenthad an undeniable impact on recruiting process of these groups. Inthis article، recruiting models، member features، force classification، placesto find member and recruiting tools are studied moreover، recruiting beforeSeptember 11 and changes after the incident، has been studied and analyzed. Finally، al-Qaida recruiting methods and strategies in the new statusand Western coping strategies are defined.
    Keywords: recruiting, Al Qaeda, September 11, Terrorism, Terrorist Group
  • Seyed Ebrahim Gholizadeh Pages 75-93
    Population has been one of the main topics of scholars، philosophers and statesmen and in this field different perspectives are presented since the distant past. Population policy in Iran after some ups and downs nowadays is based on family planning and population control that has been associated with success during the time of its implementation. But more recently some have questioned its continuation and the necessity of policy change is expressed. This research is trying to study the necessity or lack of necessity need to change the country’s population policy and its possible security implications by descriptive research method. After research it was found that there is no need to change the previous country’s population policy at present and the change might have security consequences headed by thecountry’s dependence ever more to the arrogant world.
    Keywords: population policy, security implications, proportional population, growth rate, resources
  • Rouhollah Ghaderi Kangavari, Nabiollah Ebrahimi Pages 95-114
    This article is going to analyse the reasons and behind the scene motives of «Discourse Change» towards the Muslim world by the scientific method of «Discourse Analysis» and answer this key question that Obama is looking for «what kind of dialogue» with the Muslim world. Therefore، the mainpurpose of this article is to analyses the foreign policy discourse of Barack Obama، President of United States of America، towards the Muslim world. With Barack Obama’s rise to power in November 2008، the U. S. strategy got conceptual change and became more pragmatic. This change adopted itself in pluralism and consensus based multilateral strategy based on smart power، namely the correct and timely use of both soft and hard elements with regard to conditions and requirements governing international relations and developments. In this atmosphere، the Obama administration wants to change and transformation of public opinion in the form of developmental domains from Islamophobia to Iranophobia. In this process by using various scenarios، highlighting، psychological operations، publicdiplomacy and the media، cyberspace and cyber warfare، threat of Islam face is reduced in general and threat creation of Iran face is increased in particular. In other words، America parallel to reduce the depth of Islamophobia، adds the dip of Iranophobia. Islam world is a part of contradictory discourses and even opposing with the American oriented discourse. Muslim world according to various Shia، Sunni، Asian، African and Arabic sub-discourse are in confilict with many of general principles and goals forming the foundation of United States of America foreign policy. An important part of the Islamic world has been the audience of Barack Obama’s discourse «change».
    Keywords: discourse, discourse analysis, discourse change, Islamic world, smart power, foreign policy
  • Sefatollah Ghasemi Pages 115-138
    Confrontation with the Palestinians in Israel is unique and unparalleled of its kind in the world. The two sides have been fighting fiercely and meaninglessly with each other for nearly 60 years. This fight is getting close to its fate now and the two sides following the failure of talks in various times، are looking for all solutions to go out of the crisis. But Israeli security policy is still ongoing and Palestinians are passing life under these difficult conditions. In this paper، the real picture of Palestinian life is drawn. Therefore، the main factors influencing the situation of Palestinians، ie، Israeli security policy، changes of these policies and their forms and shapes are studied. In addition، causes and factors of these policies in different time profiles are introduced and their impact and effectiveness have been studied separately. Finally، these policies with two types of quantitative and qualitative criteria have been evaluated.
    Keywords: security policy, Israel, Palestinian partisans, security
  • Javad Emam Jome Zadeh , Mahmoud Reza Rahbar Ghazi, Reza Mahmoud Oghlou Pages 139-154
    A new country called the Republic of Turkey was created under the ashes of the collapsed Ottoman Empire By the end of the First World War. One of the main goals of the new republic leaders was to destroy all elements relating to Islamic identity as elements belonging to the past which was faced with determined resistance of Islamic groups in Turkey. It seems، yet these groups have been unable to deal with secular government actions after nearly eighty years. In this regard، the need for a new discourse in the Turkish community could be felt that might be able to emphasis the dominion of the Muslim fundamentalists in the political arena. Now، the nature، causes، and characteristics of this new discourse will be the topic of our discussion in this article.
    Keywords: Islamism in Turkey, Kmalism, national attitude movement, Justice, Development Party (the AKP), Osmanism (Osman policy, oriented)