فهرست مطالب
مجله غدد درون ریز و متابولیسم ایران
سال پانزدهم شماره 3 (پیاپی 69، شهریور 1392)
- تاریخ انتشار: 1392/06/19
- تعداد عناوین: 10
-
-
صفحات 237-243مقدمه
هدف پژوهش حاضر بررسی ارتباط بین شاخص های التهابی با اجزای تشکیل دهنده ی سندرم متابولیک و نمایه ی توده ی بدن در افراد بزرگسال بود.
مواد و روش هاروش مطالعه ی حاضر مورد شاهدی بود که در آن 80 فرد مبتلا به سندرم متابولیک و 160 فرد فاقد سندرم متابولیک به ترتیب به عنوان گروه های مورد و شاهد بررسی شدند. بیماران مبتلا به سندرم متابولیک بر اساس معیار پانل درمانی بزرگسالان شناسایی، و شاخص های تن سنجی، بیوشیمیایی و التهابی تعیین شد.
یافته هامیانگین سن افراد شرکت کننده در گروه سندرم متابولیک و گروه شاهد به ترتیب 3/8±4/41 و 7/7±3/41 سال بود که به دلیل همسان سازی سن و جنس در دو گروه هیچ تفاوت آماری معنی داری بین دو گروه از لحاظ سن و جنس وجود نداشت. غلظت hsCRP سرم و آمیلوئید A سرم در گروه سندرم متابولیک در مقایسه با گروه شاهد به طور معنی داری بیشتر بود. در زنان در هر دو گروه مبتلا به سندرم متابولیک و گروه شاهد، غلظت hsCRP سرم ارتباط مستقیمی با نمایه ی توده ی بدن داشت. در زنان فاقد سندرم متابولیک ارتباط مستقیم و معنی داری بین غلظت آمیلوئید A سرم با نمایه ی توده ی بدن مشاهده گردید. تنها ارتباط مستقیمی بین غلظت hsCRP سرم با دور کمر در مردان مبتلا به سندرم متابولیک وجود داشت.
نتیجه گیریغلظت hsCRP در افراد مبتلا به سندرم متابولیک افزایش می یابد، و در زنان با نمایه ی توده ی بدن و در مردان با دور کمر ارتباط مستقیم دارد.
کلیدواژگان: سندرم متابولیک، آمیلوئید A سرم، پروتئین واکنش دهنده C -
صفحات 244-252مقدمهیکی از سالم ترین گروه های غذایی مغزها می باشند، اما همیشه به سبب محتوای چربی و انرژی بسیار زیاد، مصرف آن ها به منظور کنترل وزن حذف یا محدود شده است، پژوهش حاضر به بررسی ارتباط مصرف مغزها و چاقی شکمی، چاقی و اضافه وزن پرداخت.مواد و روش هادر پژوهش مقطعی حاضر 550 نفر دختر نوجوان 18-15 ساله از دبیرستان های دخترانه شهر نجف آباد به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند. داده های تن سنجی به روش استاندارد اندازه گیری گردید. دریافت مغز و دیگر داده های تغذیه ای توسط پرسش نامه ی FFQ نیمه کمی مورد ارزیابی قرار گرفت. فعالیت بدنی توسط پرسش نامه ی IPAQ و داده های زمینه ای توسط پرسش نامه ی کتبی اندازه گیری شدند. به منظور ارزیابی چاقی شکمی از صدک 75 دور کمر نوجوانان ایرانی استفاده شد. چاقی و اضافه وزن با استفاده از حدود مرزی (IOTF) تعریف شدند.یافته هاشیوع چاقی شکمی، چاقی و اضافه وزن به ترتیب 9/48% و 7/25% بود. میانگین مصرف مغزها در این جامعه 36/22 گرم در روز، و میانه مصرف 35/10 گرم در روز بود. پس از تعدیل عوامل مخدوش کننده، افرادی که در بالاترین چارک مصرف مغز قرار داشتند، شانس کم تری به منظور بروز چاقی و اضافه وزن (نسبت شانس 25/0 و فاصله اطمینان 95%: 54/0 تا 11/0) و چاقی شکمی (نسبت شانس 43/0 و فاصله اطمینان 95%: 84/0 تا 22/0) در مقایسه با افراد پایین ترین چارک داشتند.نتیجه گیریمصرف بیشتر مغزها با کاهش خطر چاقی شکمی، چاقی و اضافه وزن همراه است. یافته های پژوهش حاضر نشان داد مغزها یکی از اجزا مهم رژیم غذایی از دید کنترل وزن و چاقی شکمی می باشد.
کلیدواژگان: مغزها، چاقی و چاقی اضافه وزن، چاقی شکمی، مطالعه اپیدمیولوژی -
صفحات 253-261مقدمههدف پژوهش حاضر مقایسه ی تاثیر سه روش، مصرف عصاره ی چای سبز، تمرین های هوازی و ترکیب این دو روش بر سطح کمرین سرم در زنان چاق بود.مواد و روش ها36 زن (سن 78/4±63/33 سال و نمایه ی توده ی بدن 11/4±80/33 کیلوگرم بر متر مربع) به طور تصادفی به چهار گروه تمرین هوازی، مصرف عصاره ی چای سبز، ترکیب تمرین هوازی و مصرف عصاره ی چای سبز، و کنترل تقسیم شدند. برنامه ی تمرین هوازی شامل 3 جلسه در هفته و به مدت 12 هفته بود. گروه عصاره ی چای سبز روزانه 3 کپسول عصاره ی 500 میلی گرمی پس از هر وعده ی غذایی اصلی به مدت 12 هفته مصرف کردند. گروه ترکیبی به طور همزمان به مدت 12 هفته به تمرین های هوازی و مصرف عصاره ی چای سبز پرداخت. ترکیب های بدنی، سطح سرمی گلوکز، انسولین و کمرین در هر چهار گروه قبل و بعد از مداخله اندازه گیری شد. به منظور مقایسه ی بین گروهی از روش آماری تحلیل واریانس یک طرفه (ANOVA) استفاده شد.یافته هایافته ها نشان داد پس از 12 هفته، در مقایسه بین گروهی، وزن، BMI، درصد چربی، WHR، سطوح سرمی کمرین، انسولین، گلوکز و شاخص مقاومت به انسولین تغییر معنی داری را نشان نداد (05/0P<).نتیجه گیریهر سه روش می تواند سبب کاهش ترکیبات بدن شود، اگرچه این مقادیر معنی دار نیست، ولی شاید بتوان با افزایش مدت و شدت تمرین به یافته های مطلوب دست یافت. در مورد سایر متغیرهای تمرین تغییر معنی داری بین گروه ها وجود ندارد، ولی به علت عدم کنترل برخی موارد مانند تغذیه و انگیزه آزمودنی ها، این یافته ها باید با احتیاط تفسیر شود.
کلیدواژگان: عصاره ی چای سبز، تمرین های هوازی، سطح کمرین سرم، زنان چاق، مقاومت به انسولین -
صفحات 262-268مقدمهامروزه کبد چرب غیرالکلی (NAFLD) به عنوان تظاهر کبدی سندروم متابولیک و شایع ترین بیماری مزمن کبدی مطرح است. با این که هنوز درمان قطعی برای آن وجود ندارد ولی گفته می شود باید رویکرد اصلی بر پایه ی اصلاح شیوه ی زندگی باشد. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر رژیم کم کالری با کربوهیدرات متوسط در مبتلایان به NAFLD طراحی گردید.مواد و روش هاتعداد 19 نفر از افراد دارای اضافه وزن یا چاق مبتلا به NAFLD در کارآزمایی بالینی حاضر، به مدت 6 هفته مورد بررسی قرار گرفتند. رژیم غذایی کم کالری با کربوهیدرات متوسط (سهم کربوهیدرات 55% از انرژی) برای هر بیمار تنظیم گردید. در ابتدا و انتهای پژوهش اندازه گیری های بیوشیمی شامل گلوکز ناشتا، الگوی لیپیدی شامل تری گلیسرید، کلسترول تام، کلسترول با دانسیته ی بالا و پایین (به ترتیب کلسترول HDL و (LDL، آنزیم های کبدی، انسولین و نیز ارزیابی تن سنجی شامل قد، وزن و فشار خون انجام گرفت. داده ها به وسیله ی نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل گردید.یافته هامیانگین سنی افراد 56/8±94/38 سال و نمایه ی توده ی بدن (BMI) 88/2±44/29 کیلوگرم بر مترمربع بود. پس از 6 هفته مداخله ی رژیمی، وزن، سطح گلوکز ناشتا و آنزیم آسپارتات آمینوترانسفراز (AST) به طور معنی داری کاهش، و کلسترول HDL افزایش یافت. یافته های به دست آمده از سونوگرافی کبدی، حاکی از بهبود نسبی 6 نفر و بهبود کامل یکی از بیماران بود که از لحاظ آماری در مرز معنی داری قرار داشت (055/0P=).نتیجه گیرییافته های بررسی حاضر حاکی از نقش رژیم کم کالری با کربوهیدرات متوسط در بهبود بارز عوامل متابولیک و وضعیت کبد در بیش از یک سوم بیماران NAFLD در مدت 6 هفته بود.
کلیدواژگان: کبد چرب غیرالکلی، چاقی، رژیم کم کالری، کربوهیدرات، الگوی لیپیدی -
صفحات 269-278مقدمههدف پژوهش حاضر تاثیر تمرین استقامتی همراه با روزه داری و یک دوره بی تمرینی بر لپتین و فروکتوزآمین سرم مردان دارای اضافه وزن بود.مواد و روش هادر پژوهش کنونی تعداد 21 آزمودنی مرد (میانگین±انحراف معیار سن، 7/3±2/25 سال؛ وزن 7/12±3/78 کیلوگرم، و نمایه ی توده ی بدن، 7/3±1/26) در دو گروه روزه داری (F) و تمرین استقامتی + روزه داری (F+ET) شرکت نمودند. گروه F+ET در طول ماه رمضان سه جلسه در هفته روی نوارگردان دویدند. مقدار کالری مصرفی هر جلسه تمرین استقامتی در هفته ی اول ماه رمضان 500 کیلوکالری بود که تا هفته آخر ماه رمضان به 800 کیلوکالری در جلسه افزایش یافت. پس از پایان ماه رمضان آزمودنی های گروه F+ET فعالیت و روزه داری خود را متوقف، و دو هفته بی تمرینی داشتند و آزمودنی های گروه F نیز روزه داری را متوقف، و به رژیم غذایی عادی خود برگشتند. شاخص های تن سنجی و نمونه های خونی در سه مرحله ی قبل و پایان ماه رمضان، و نیز دو هفته پس از ماه رمضان اندازه گیری شدند. داده ها با استفاده از آنالیز واریانس مکرر با عامل بین گروهی آنالیز شدند.یافته هامقایسه ی بین گروهی داده ها نشان داد تغییرات لپتین و فروکتوزآمین در دو گروه F+ET و F اختلاف معنی داری ندارند (05/0نتیجه گیریبر اساس یافته های پژوهش حاضر می توان نتیجه گیری نمود ترکیب تمرین استقامتی و روزه داری اثری فراتر از روزه داری تنها بر غلظت لپتین و فروکتوزآمین سرم ایجاد نمی کند.
کلیدواژگان: آدیپوکاین، لپتین، فروکتوزآمین، فعالیت استقامتی، انرژی مصرفی -
صفحات 279-284مقدمههورمون آدیپونکتین سوخت و ساز قند، چربی و وزن بدن را تحت تاثیر قرار می دهد. با توجه به نقش مهم هورمون های تیروئیدی در سوخت و ساز کلی بدن و تنظیم وزن، تغییرات سطح سرمی آدیپونکتین در اختلالات تیروئیدی محتمل می باشد. هدف پژوهش حاضر ارزیابی ارتباط سطح سرمی آدیپونکتین با اختلالات عملکرد تیروئید در افراد کم کار و پرکار تحت بالینی تیروئید بود.مواد و روش هاپژوهش کنونی روی 68 نفر با کم کاری و پرکاری تیروئید به صورت تحت بالینی (در گروه های مساوی) و 34 نفر دارای تیروئید با کارکرد طبیعی، مراجعه کننده به پژوهشکده ی علوم غدد درون ریز و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی انجام شد. مقادیر سرمی آدیپونکتین، FT3، FT4، TSH، انسولین، گلوکز، پروفایل لیپیدی و نمایه ی توده ی بدن در تمام افراد ارزیابی گردید. آدیپونکتین سرمی با روش الایزا، FT3 و FT4 به روش الکتروکمی لومینسانس ایمونواسی و TSH به روش ایمونورادیومتری اسی اندازه گیری شدند. داده ها با آزمون تی، آنالیز واریانس یک طرفه، همبستگی پیرسون وSPSS نسخه ی 16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.یافته هاغلظت آدیپونکتین در دو گروه کم کار و پرکار تیروئید (به ترتیب؛ 02/5±91/11 و 84/5±87/11 نانوگرم بر میلی لیتر) در مقایسه با گروه شاهد (88/5±13/15 نانوگرم بر میلی لیتر) کاهش قابل ملاحظه ای یافت (05/0P<). همبستگی معنی داری میان غلظت سرمی آدیپونکتین باTSH، FT3، FT4 و نمایه ی توده ی بدن وجود نداشت.نتیجه گیریکاهش سطح سرمی آدیپونکتین در افراد کم کار و پرکار تیروئید می تواند نشان دهنده ی ارتباط معنی دار غلظت آدیپونکتین با اختلالات عملکرد تیروئید باشد.
کلیدواژگان: آدیپونکتین، کمکاری تیروئید، پرکاری تیروئید، تحت بالینی -
صفحات 285-291مقدمههیپوتیروئیدی مادرزادی عوارض جبران ناپذیر مغزی و مادام العمر مانند عقب ماندگی ذهنی را به دنبال دارد. پژوهش حاضر با هدف تعیین ارزیابی تاثیر آموزش بهداشت بر اساس الگوی اعتقاد بهداشتی بر مشارکت مادران در برنامه ی غربالگری هیپوتیروئیدی نوزادی انجام شد.
مواد و روش هادر مطالعه ی مداخله ای حاضر 46 زن باردار از سه مرکز بهداشتی و درمانی به صورت تصادفی به عنوان گروه مداخله و 46 زن باردار از سه مرکز دیگر به عنوان گروه کنترل انتخاب شدند. پرسش نامه ی الگوی اعتقاد بهداشتی مشتمل بر حساسیت درک شده، شدت درک شده، منافع درک شده، موانع درک شده و راهنمای عمل بود. به منظور سنجش اعتبار پرسش نامه، از نظر متخصصین و برای سنجش پایایی، از آزمون آلفای کرونباخ استفاده گردید. بعد از تکمیل پرسش نامه، 4 جلسه آموزشی برای گروه مداخله انجام شد. بعد از آموزش، پرسش نامه دوباره در دو گروه تکمیل گردید. داده ها با استفاده از آزمون های 2χ و ANCOVA با نرم افزار آماری SPSS نسخه ی 16 آنالیز شد.یافته هامیانگین نمره ی حساسیت درک شده، شدت درک شده، منافع درک شده و راهنمای عمل در دو گروه مداخله و کنترل بعد از آموزش، اختلاف معنی داری را نشان داد (001/0P<). ولی میانگین نمره ی موانع درک شده بعد از آموزش در دو گروه از نظر آماری معنی دار نبود (16/0P=). مراجعه به موقع مادران برای انجام غربالگری در بین دو گروه بعد از آموزش از نظر آماری معنی دار بود (001/0>P).نتیجه گیریبرنامه ی آموزشی بر اساس الگوی اعتقاد بهداشتی بر زمان مراجعه ی مادران برای غربالگری نوزادان موثر است. پیشنهاد می گردد آموزش های مبتنی بر الگوهای آموزش بهداشت در برنامه ی غربالگری هیپوتیروئیدی نوزادی انجام گیرد.
کلیدواژگان: زن باردار، الگوی اعتقاد بهداشتی، هیپوتیروئیدی نوزادی، غربالگری -
صفحات 292-302مقدمهتغذیه ی ناسالم از جمله عوامل موثر بر افزایش ابتلا به بیماری ها غیرواگیر می باشد. هدف پژوهش حاضر تبیین تجارب بیماران دارای عوامل خطرساز بیماری های قلبی عروقی و کارکنان واحد دیابت از تعیین کننده های رفتار تغذیه ای براساس مدل اعتقاد بهداشتی بود.مواد و روش هاپژوهش کیفی حاضر از نوع تحلیل محتوا به مدت شش ماه در سال 2012 در واحد دیابت مراکز بهداشتی شهر کرج وابسته به دانشگاه علوم پزشکی البرز صورت گرفت. داده ها به صورت مصاحبه ی فردی و نیمه ساختارمند از 50 نفر بیمار دارای عوامل خطرساز بیماری های قلبی عروقی و 12 نفر از کارکنان واحد دیابت به دست آمد. آنالیز داده ها هم زمان با جمع آوری آن ها با استفاده از روش آنالیز محتوا کیفی هدایت شده صورت گرفت.یافته هاتحلیل داده ها منجر به استخراج تعداد 54 کد اولیه گردید که در پنج طبقه از پیش تعیین شده ی مدل اعتقاد بهداشتی (تهدید، منافع و موانع درک شده، خودکارآمدی و حمایت اجتماعی) قرار گرفتند. مشکل عمده ی بیماران این بود که نمی توانستند به طور منظم رژیم غذایی را رعایت نمایند.نتیجه گیرییافته های به دست آمده از پژوهش کنونی نشان گر تعیین کننده های موثر بر رفتار تغذیه ای می باشند و به برنامه ریزان کمک می نماید تا مناسب ترین روش ها و استراتژی ها را به منظور تغییر این تعیین کننده ها به منظور کاهش رفتار تغذیه ای ناسالم و پیشگیری از بیماری های قلبی عروقی انتخاب نمایند.
کلیدواژگان: رفتار تغذیه، عوامل خطرساز، بیماری قلبی، عروقی، مطالعه ی کیفی، مدل اعتقاد بهداشتی -
صفحات 303-310مقدمههیرسوتیسم یکی از شایع ترین اختلالات هورمونی در زنان سنین باروری محسوب می شود. تعریف و حد آستانه ی هیرسوتیسم برای ارزیابی بالینی و تشخیصی به طور کامل مشخص نمی باشد. هدف پژوهش حاضر، ارایه ی یک روش ساده بر مبنای سیستم امتیازدهی فریمن- گالوی بود که با بررسی نواحی کمتر، دارای حساسیت و ویژگی قابل قبولی نیز باشد.مواد و روش ها1000 زن 45- 18 ساله ی شرکت کننده در مطالعه ی قند و لیپید تهران با نمونه گیری سیستماتیک تصادفی پژوهش حاضر شرکت نمودند. داده ها از راه پرسش نامه و معاینه ی بالینی جمع آوری شد. نمره ی کل فریمن- گالوی تعدیل شده (mF-G)، برای نواحی مختلف بدن محاسبه، و منحنی راک ترسیم گردید. برای بهترین ترکیب نواحی حساسیت، ویژگی، قدرت پیشگویی مثبت و منفی محاسبه شد.یافته هابررسی ترکیب پنج ناحیه ی بالای لب، چانه، ران، بالا و پایین شکم، حساسیت 5/97% و ویژگی 9/89%، (0001/0P<، 92/0%=R2) را به دست آورد و نزدیک ترین ترکیب از نظر حساسیت و ویژگی با روش اصلی mF-G بود. هم چنین، ترکیب سه ناحیه ی بالای لب، پایین شکم و ران (نمره 4) با حساسیت 5/91% و ویژگی 92%، دارای بالاترین قدرت پیشگویی مثبت (2/72%) و درصد توافق (9/91%) با استاندارد طلایی (8≤ mF-G) نیز بود.نتیجه گیریترکیب بالای لب+ پایین شکم+ ران ها با نمره معیار 4 یا بالاتر می تواند روشی ساده و مقبول در تشخیص هیرسوتیسم بوده و در پژوهش های گسترده مورد استفاده قرار گیرد.
کلیدواژگان: هیرسوتیسم، سیستم امتیازدهی فریمن، گالوی تعدیل شده، مطالعه ی قند و لیپید تهران، زنان ایرانی -
صفحات 311-321مقدمههدف پژوهش حاضر، بررسی اثر چاقی و کاهش وزن ناشی از تمرین های استقامتی بر بیان ژن UCP3 mRNA در موش های چاق نژادC57BL/6 بود.مواد و روش ها24 سر موش نژاد C57BL/6 به مدت 12 هفته از غذای پرچرب و 6 سر دیگر (گروه NB) نیز از غذای معمولی تغذیه کردند. 6 سر موش چاق (گروه OB) پس از دوره چاق شدن کشته شدند.12 سر پس از دوره چاق شدن در دو گروه جداگانه تمرین با شدت بالا (گروه HI) (معادل 75% VO2max) و تمرین با شدت پائین (گروه LI) (معادل 50% VO2max) به مدت 12 هفته و هر هفته 5 جلسه تمرین کردند. گروه کنترل (گروه OC) نیز تا پایان دوره بدون هیچ فعالیتی در قفس نگه داری شدند. وزن موش ها به صورت هفتگی اندازه گیری و ثبت شد. بیان ژنUCP3 در سطح mRNA در عضله ی دوقلوی موش ها با استفاده از روش Real Time PCR و FFA پلاسما به روش الایزا اندازه گیری شدند.یافته هاکاهش وزن گروه های تمرینی از هفته ی 8 کاهش معنی داری داشت (05/0>P). میانگین میزان بیان نسبی UCP3 mRNA در گروه HI و LI به طور معنی داری کمتر از گروه OC بود (25/0±5/0 و96/0±04/1 واحد در مقابل 57/0±58/2 واحد، 05/0>P). میانگین FFA در گروه OB و HI به طور معنی داری کمتر از گروه LI بود (05/0>P).نتیجه گیریزمانی که انرژی دریافتی افزایش یافته و در پی آن وزن بدن افزایش می یابد، UCP3 نیز افزایش می یابد تا گرمازایی و هم چنین اکسیداسیون اسیدهای چرب را افزایش دهد. اما در مقابل، با کاهش وزن ناشی از فعالیت ورزشی، مقادیر UCP3 نیز کاهش می یابد تا با این روند مقابله کند.
کلیدواژگان: چاقی، کاهش وزن، تمرین های استقامتی، UCP3 mRNA
-
Pages 237-243Introduction
Our objective was to study the association between inflammatory markers and the metabolic syndrome and body mass index in adults.
Material And MethodsThis case control study was conducted on 80 subjects with metabolic syndrome as cases and 160 controls without metabolic syndrome. The metabolic syndrome in patients was defined based on Adult Treatment Panel III. Anthropometrics، biochemical profiles، and inflammatory markers (high sensitive C reactive protein and serum amyloid A) were documented.
ResultsThe study included 39 women and 41 men with metabolic syndrome as cases، and 78 women and 82 men in the control group، with average ages of 41. 4±8. 3 and 41. 3±7. 7 years، respectively. In subjects with the metabolic syndrome، high sensitive C reactive protein and serum amyloid A concentrations were higher than in those without the metabolic syndrome. In women of both the case and control groups، high sensitive C reactive protein concentration was positively associated with body mass index. In women without metabolic syndrome a positive association was found between serum amyloid A and body mass index. In men with metabolic syndrome، a positive association was found between high sensitive C reactive protein and waist circumference.
ConclusionsHigh sensitive C reactive protein concentration increased in subjects with the metabolic syndrome and was positively associated with BMI in women and with waist circumference in men.
Keywords: Metabolic syndrome, Serum amyloid A, C reactive protein -
Pages 244-252IntroductionNuts are one of the most healthy food groups، but due to their fat content and high energy density their consumption is mostly restricted for weight control. The aim of this study was to assess the association between nuts consumption and abdominal obesity، overweight and obesity.Materials And MethodsIn this cross-sectional study، data were collected on 550 female adolescents، aged 15-18 years، selected by multistage cluster random sampling from Najafabad high schools. Anthropometric measurements were obtained using standard methods. Intakes of nuts and other food groups were evaluated by a semi quantitative food frequency questionnaire. Physical activity was measured using the International Physical Activity Questionnaire (IPAQ) questionnaire. Other required variables were collected by general questionnaires. Abdominal obesity was defined on basis of the 75th Waist circumference percentiles for Iranian children and adolescents. Overweight and obesity were defined on the basis of International Obesity Task Force (IOTF) cut-points.ResultsThe prevalence of abdominal obesity and overweight or obesity were 48. 9 and 25. 7 percent respectively. Mean and median intakes of nuts in this community were 22. 36 and 10. 35 gr/day respectively. After controlling for potential confounders، the subjects in the top quartile of nut consumption were less likely to have overweight and obesity [odds ratio (OR): 0. 25; 95% CI: 0. 11-0. 54] and abdominal obesity (OR: 0. 54; 95% CI، 0. 28-1. 03)، compared to those in the lowest quartile.ConclusionConsumption of nuts was associated with lower risk of abdominal obesity، overweight and obesity. The results of this study suggest that incorporating nuts into diets might help weight control.Keywords: Nuts, Obesity, overweight, Abdominal obesity, Epidemiologic study
-
Pages 253-261IntroductionThe study compared the effectiveness of three methods of green tea extract consumption، aerobics and a combination of these two methods، on the chemerin level and insulin resistance in obese women.Materials And MethodsThis semi-experimental study was conducted in 1391 in Isfahan on 36 females aged 33. 63±4. 78 years with BMI 33. 80±4. 11 kg/m2، selected and grouped randomly into four groups the aerobic exercise، green tea extract، combined (green tea extract along with aerobic exercise) and the control group. The aerobic training program included three sessions per week for 12 weeks; the green tea extract group consumed 500mg green tea extract capsule for 12 weeks، three times a day after meals، and the third group underwent a combination of aerobic exercise and consumption of green tea extract. Body composition، glucose، insulin and chemerin level were measured in all four groups before and after intervention. Insulin resistance index (HOMA-IR) was calculated by the relevant equation. Analysis of variance (ANOVA) was used for between group comparisons (significance level P<0. 05).ResultResults showed that after 12 weeks، in the exercise group no significant differences in weight، BMI، fat percent، WHR، serum levels of chemerin، insulin، glucose and insulin resistance index (P>0. 05).ConclusionAll three methods reduced body composition، although not significantly. Increasing the exercise intensity or duration could lead to more desirable results. Regarding other exercise variables there was no significant change between groups، but these results need to be interpreted cautiously as the motivation and diets of participants were not controlled.Keywords: Green tea extract, Aerobic exercise, Serum Chemerin level, Obese women, Insulin resistance
-
Pages 262-268IntroductionAt present، non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD) as the hepatic manifestation of the metabolic syndrome is the most common chronic liver disease. Although there is no cure for it yet، it is considered a priority among approaches for lifestyle modifications. This study was aimed to investigate the effect of moderate-carbohydrate، low-calorie diet in patients with NAFLD.Materials And MethodsA total of 19 overweight or obese subjects with NAFLD were studied for 6 weeks in a randomized controlled clinical trial. A low-calorie moderate-carbohydrate diet (55% energy from carbohydrate) was designed based on dietary habits، age، gender، height and weight of patients. At beginning and end of the study، biochemical parameters including fasting glucose، liver enzymes، insulin، triglycerides، total cholesterol، high-density lipoprotein (HDL-C) and low-density lipoprotein (LDL-C) cholesterol were assessed and height، weight and blood pressure were measured. Data were analyzed by SPSS software.ResultsThe average age was 38. 94±8. 56 years and body mass index (BMI) was 29. 44±2. 88 kg/m2. After six weeks of dietary intervention، weight، fasting glucose levels and enzyme aspartate amino transferase (AST) decreased significantly and HDL cholesterol increased. Hepatic ultrasound findings also showed a relative improvement in 6 patients، and one patient who had a complete remission، statistical significance borderline (p=0. 055).ConclusionsThe findings of the present study suggest the role of carbohydrate in low-calorie diets، which significantly improved metabolic status of the liver in NAFLD patients، in more than one third of the subjects over a period of 6 weeks.Keywords: Non, alcoholic fatty liver disease, Obesity, Low, calorie diet, Carbohydrate, Lipid profile
-
Pages 269-278IntroductionThe purpose of the present study was to determine the effect of endurance training accompanied by fasting and a period of detraining on serum leptin and fructosamine in overweight men.Materials And MethodsTwenty-one healthy male subjects (Mean±SD; age 25. 2±3. 7 years; weight 78. 3±12. 7 kg; BMI 26. 1±3. 7) voluntarily participated in the study and were divided into the fasting (F) and endurance training+ fasting (F+ET) groups. The F+ET group performed a training program on treadmills for four weeks، 3 times per week during Ramadan. The energy expenditure in each exercise session during at the first week of Ramadan was 500 Kcal and increased to 800 Kcal per session by the last week of Ramadan. At the end of Ramadan، the F+ET group stopped training and fasting and underwent 2 weeks of detraining، and the F group returned to a normal diet during this period. Anthropometric characteristics were measured and three blood samples were taken before، at the end of Ramadan and after detraining. Data were analyzed by using repeated measures of ANOVA with a between group factor.ResultsThe between-group comparison showed that changes in serum leptin and fructosamine were not significantly different between the two groups (p>0. 05). Furthermore، serum leptin and fructosamine levels did not change (within-group comparison) in the F and F+ET groups (p>0. 05).ConclusionsBased on the findings of the present study it could be concluded that compared to fasting per se، combining endurance training and fasting do not induce more changes in leptin and fructoseamine.Keywords: Adipokine, Leptin, Fructoseamine, Endurance exercise, Energy expenditure
-
Pages 279-284IntroductionAdiponectin can influence glucose and lipid metabolism and body weight. As thyroid hormones play an important role in general metabolism and body weight regulation، changes in serum levels of adiponectin in thyroid dysfunctions are likely. The current study aimed at evaluating the association between serum adiponectin level and thyroid dysfunction in subclinical hypothyroid and hyperthyroid individuals.Materials And MethodsThis study was performed on 68 subclinical hypothyroid and hyperthyroid subjects (in equal groups) and 34 euthyroid who referred to the Research Institute for Endocrine Sciences، Shahid Beheshti University of Medical Sciences. In all participants، serum levels of adiponectin، TSH، FT3، FT4، insulin، glucose، lipid profiles and BMI were assessed. Serum adiponectin، FT3، FT4 and TSH were measured by ELISA، Electrochemiluminescence and Immunoradiometric assay (IRMA)، respecttively. Data were analyzed by T-test، One-Way ANOVA and Pearson correlation using SPSS 16.ResultsSerum concentrations of adiponectin in both the hypothyroid and hyperthyroid groups (11. 91±5. 02 and 11. 87±5. 84 ng/ml، respectively) were remarkably lower than the control group (15. 13±5. 88 ng/ml)، (P<0. 05). There was no significant correlation between serum levels of adiponectin and TSH، FreeT3، FreeT4، or BMI.ConclusionDecrease in serum levels of adiponectin in hypo- and hyperthyroid individuals may indicate a significant association between adiponectin concentrations and thyroid dysfunction.Keywords: Adiponectin, Hypothyroidism, Hyperthyroidism, Subclinical
-
Pages 285-291IntroductionCongenital hypothyroidism causes irreversible، irreparable damage and lifelong complications such as mental retardation. Using the Health Belief Model questionnaire، this study aimed to determine the effect of a health education program on mother’s participation for neonatal hypothyroidism screening program.Materials And MethodsIn the current interventional study، 46 pregnant women from three Health-medicine centers were randomly assigned to an intervention group and 46 pregnant women from three other health centers were assigned to the control group. The Health Belief Model questionnaire assessed perceived susceptibility، perceived severity، perceived benefits، perceived barriers، and cues to action. For measuring the scientific validity of the designed tool، there was an expert panel، and for reliability we used Cronbach’s Alpha. This questionnaire was completed by both groups before educational intervention. The educational intervention consisted of 4 educational sessions، implemented for the intervention group. After the training، the questionnaire was completed again by both groups. Data analyzed with SPPS software using χ2 and ANCOVA.ResultsThere were statistically significant deferencse between the two groups regarding the perceived susceptibility، severity، benefits and cues to action scores after the training sessions (p<0. 001). The difference in mean barrier scores of the two groups was not statistically significant after the training sessions (p=0. 16). Timely referral by mothers for neonatal hypothyroidism screening was higher in the intervention group (p<0. 001).ConclusionThe study indicated that educational programs based on Health Belief Model assessment are effective in timely participation of mothers for neonatal screening and its use is strongly recommended in screening programs.Keywords: Pregnant woman, Health belief model, Neonatal hypothyroidism, Screening
-
Pages 292-302IntroductionUnhealthy nutrition plays an effective role in increasing non-communicable diseases. The aim of this study is to assess the experiences of patients with cardiovascular disease (CVD) risk factors، and healthcare providers working in diabetes unit of health centers، to ascertain the defeaminants of nutritional behavior based on the Health Belief Model.Materials And MethodsThis qualitative study utilized the content analysis approach، conducted over a six month period in 2012، at the diabetes units of health centers، associated with Alborz University of Medical Sciences، located in Karadj- Iran. The data was collected based on individual semi-structured interviews with 50 patients and 12 healthcare providers in the diabetes unit. Data analysis was performed simultaneous with data collection، using the content analysis directed method.ResultsAnalysis of the data resulted in finding 54 primary codes، all of which were placed into pre-determined categories of the Health Belief model، including threat perceived، benefits and barrier perceived، self efficacy and social support. Most patients were unable to follow healthy diets on a regular or continuous basis.ConclusionStudy results demonstrate the determinants of nutritional behavior as perceived by patients and healthcare providers and can help program planners in designing programs to select the most appropriate methods and applications to address these determinants in order to reduce unhealthy nutritional behavior and to eventually prevent CVDs.Keywords: Nutritional Behavior, Risk Factors, Cardiovascular Disease, Qualitative study, Health Belief Model
-
Pages 303-310IntroductionHirsutism is a common endocrine disorder among reproductive women. There is no clear definition and criterion for the clinical evaluation and diagnosis of hirsutism. The aim of present study is to introduce a simpler diagnostic method on the basis of modified Ferriman- Gallwey (mF-G) system، which examines fewer body areas، but with the same sensitivity، specificity and positive predictive value (PPV).Materials And MethodsA one thousand women، aged 18-45 years، participants of the Tehran Lipid and Glucose Study، were recruited by random systematic sampling. Data were collected by a questionnaire and clinical examination. The total mF-G score was calculated and ROC curve was drawn for subsets of areas. The new cut-off points were calculated for those subsets with optimal sensitivity، specificity، positive and negative predictive value and concordance percentage.ResultsThe subset of 5 areas of the lips، chin، thighs، upper and lower abdomen (cut-off point 5)، had sensitivity and specificity of 97/5% and 89/9% (R²= 0/92%، P<0. 0001) respectively، and was the nearest subset to mF-G method. The subset of lip، abdomen and thighs (cut- off point 4) was 91/5% sensitive and 92% specific، with the highest PPV (72/2%) and concordance percentage (91/9%) with the golden standard (mF-G score ≥ 8).ConclusionUsing the 3 area subset of lip+ lower abdomen+ thighs serves as a simple and more accepted method for hirsutism assessment and can be used in wide epidemiologic studies.Keywords: Hirsutism, modified Ferriman, Gallwey scoring system, Community based study, Iranian women
-
Pages 311-321IntroductionThe purpose of this study was evaluating the effect of obesity and weight reduction induced by endurance training on UCP3 mRNA expression in C57BL/6 mice.Materials And MethodsTwenty-four C57BL/6 mice consumed a high-fat diet، while 6 (NB Group) were fed a normal chow for 12 weeks. After the fattening period، 6 obese mice (OB Group) were sacrificed. Twelve mice trained 5 sessions per week for 12 weeks on a rodent treadmill with high (HI Group) (~75% VO2max) and/or low intensity (LI Group) (~50% VO2max) during a training period. The control group (OC Group) was kept inactive in the cages till the end of the period. Body weight was measured and recorded weekly. UCP3 mRNA expression was measured in gastrocnemius muscle using Real Time-PCR method and plasma FFA concentrations were measured using the ELISA method.ResultsIn the training groups، weight reduction was significant in the 8th week (p<0. 05). Average relative UCP3 mRNA expression was significantly lower in the HI and LI groups، than in the OC group (0. 5±0. 25 and 1. 04±0. 96، respectively، vs. 2. 58±0. 57 arbitrary unit; p<0. 05). Plasma FFA concentrations were significantly lower in the HI and OB groups compared to the LI group (p<0. 05).ConclusionWhen energy intake and consequently body weight increases، UCP3 increases to extend the thermogenesis and fatty acid oxidation’s process. In contrast، UCP3 downregulates with exercise-induced weight loss in order to counteract this process.Keywords: Obesity, Weight loss, Endurance training, UCP3 mRNA