فهرست مطالب

نشریه پرستاری و مامایی ارومیه
سال یازدهم شماره 8 (پیاپی 49، آبان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/08/06
  • تعداد عناوین: 10
|
  • زهرا عبدیزدان، سهیلا احسان پور *، الهه همتی صفحه 570
    پیش زمینه و هدف

    در سال های اخیر به دلیل راه اندازی بخش های متعدد مراقبت ویژه نوزادان (NICU) شانس بقاء نوزادان V L B W و L B W در کشورهای مختلف جهان و از جمله ایران افزایش یافته است. ولی این نگرانی وجود دارد که این افزایش بقاء همراه با افزایش میزان ناتوانی های متعدد باشد. لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی روند تکامل کودکان با وزن تولد طبیعی، کم و خیلی کم انجام شد. ما در پی پاسخ به این سوال هستیم که آیا بین وزن زمان تولد و شاخص های تکاملی کودک ارتباط وجود دارد؟

    مواد و روش ها

    این پژوهش یک مطالعه گذشته نگر می باشد که در آن 214 کودک دارای شرایط ورود به مطالعه در سه گروه NBW، LBW و VLBW شر کت داده شدند. شاخص های تکاملی آن ها در سنین بعد از تولد تا سن 15 ماهگی بر اساس اطلاعات مندرج در پرونده بهداشتی آن ها که از طریق مصاحبه با مادر ثبت شده بود مورد ارزیابی قرار گرفت. داده ها با استفاده از آزمون های آزمون کروسکال والیس، کای اسکوار، آنالیز واریانس و ضریب همبستگی پیرسون توسط نسخه 11 نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    عدم دستیابی به شاخص تکامل در ابعاد حرکتی، حسی در تمامی رده های سنی در کودکان VLBW بیشترین فراوانی را داشت. بین عدم وجود شاخص حرکتی و وزن زمان تولد رابطه معکوس معنی دار وجود داشت. ولی تکامل گفتاری کودک و همچنین تکامل ادراکی اجتماعی در سه گروه تفاوت معنی دار نداشت.

    بحث و نتیجه گیری

    اختلال تکاملی در کودکان کم وزن بیشتر در حیطه حرکتی اتفاق می افتد، لذا به کلیه کارکنان واحدهای بهداشتی توصیه می گردد به نکات کلیدی تکامل حرکتی توجه ویژه داشته باشند تا بتوان در صورت مشاهده هرگونه علائمی دال بر تاخیر تکامل در کودک نسبت به ارجاع هرچه سریع تر به سطوح بالاتر درمانی اقدام نمود.

    کلیدواژگان: شاخص های تکامل ی، کودک، وزن زمان تولد
  • فاطمه ریگی، آرام فیضی، محسن ناصری، شهیاد صالحی، پروین بازدار صفحه 578
    پیش زمینه و هدف
    یکی از مشکلات رایج بیماران تحت عمل جراحی بای پس عروق کرونر اضطراب می باشد که می تواند در آنان پیامدهای نامطلوبی را به دنبال داشته باشد. لذا این مطالعه با هدف بررسی تاثیر ماساژ بازتابی پا بر اضطراب بیماران تحت عمل جراحی بای پس عروق کرونر انجام شد.
    مواد و روش کار
    این مطالعه یک کارآزمایی بالینی است که بر روی 52 بیمار تحت عمل جراحی بای پس عروق کرونر انجام شد. ابزار جمع آوری داده ها شامل پرسشنامه جمعیت شناسی و پرسشنامه اضطراب اشپیل برگر بود. بیماران به صورت تصادفی در دو گروه آزمون و کنترل قرار گرفتند. سپس در گروه آزمون ماساژ بازتابی پا به مدت 30 دقیقه انجام شد. قبل و بعد از مداخله میزان اضطراب بیماران اندازه گیری شد. در گروه کنترل هیچ مداخله ای انجام نشد و میزان اضطراب بیمار به فاصله 30 دقیقه دو بار اندازه گیری شد.
    یافته ها
    میزان اضطراب بیماران در گروه مداخله بعد از انجام ماساژ بازتابی پا به شکل معنی داری کاهش یافته بود (000/0 P=). اما در گروه کنترل اختلاف معنی داری مشاهده نشد. همچنین میانگین نمره اضطراب بین دو گروه در مرحله قبل از مداخله از نظر آماری معنی دار نبود. اما میانگین نمره اضطراب بین دو گروه در مرحله بعد از مداخله از نظر آماری معنی دار بود (000/0 P=).
    بحث و نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه نشان داد که می توان از ماساژ بازتابی پا به عنوان یک مداخله پرستاری موثر ایمن و مقرون به صرفه در کاهش اضطراب بیماران تحت عمل جراحی بای پس عروق کرونر استفاده نمود.
    کلیدواژگان: جراحی بای پس عروق کرونر، ماساژ بازتابی پا، اضطراب
  • حسین حبیب زاده، یاسر مرادی*، داود رسولی، ناصر شیخی صفحه 584
    پیش زمینه و هدف

    یادگیری از موضوعات اساسی در آموزش پرستاری و نیازمند استراتژی های جدید آموزشی است. تدوین نقشه مفهومی به عنوان یک استراتژی، تسهیل کننده تفکر، آموزش، یادگیری و ارزشیابی است. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر آموزش به روش نقشه مفهومی بر میزان یادگیری درس بررسی وضعیت سلامت در دانشجویان پرستاری صورت گرفت.

    مواد و روش ها

    در یک مطالعه نیمه تجربی با طرح دو گروهی قبل- بعد آموزش، 40 نفر از دانشجویان ترم سوم پرستاری با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به روش تصادفی به دو گروه مداخله و کنترل تقسیم شدند. پس از اجرای پیش آزمون، دانشجویان گروه مداخله به مدت شش جلسه دو ساعته و گروه کنترل پنج جلسه دو ساعته به ترتیب تحت آموزش با روش نقشه مفهومی و روش مرسوم و سنتی قرار گرفتند و سپس پس آزمون اجرا شد. ابزار جمع آوری داده ها آزمون محقق ساخته ای متشکل از دو بخش: بخش اول آن شامل مشخصات جمعیت شناختی و بخش دوم مشتمل بر چهل سوال چهار گزینه ای جهت ارزشیابی سطح یادگیری درس بررسی وضعیت سلامت بود. نتایج با استفاده از نرم افزار آماری spss 19 و با روش های آمار توصیفی و آمار استنباطی نظیر آزمون های تی مستقل و تی زوج و آزمون بای نومینال مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که آموزش به روش نقشه مفهومی در درس بررسی وضعیت سلامت توانسته است میزان یادگیری دانشجویان را در گروه مداخله نسبت به گروه کنترل ارتقاء ببخشد طوری که اختلاف میانگین قبل و بعد، در گروه مداخله (11/3 ± 60/3) و در گروه کنترل (97/0 ± 65/0) خود گویای مطلب مذکور می باشد (001/0 P=).

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش موید تاثیر روش نقشه مفهومی بر یادگیری دانشجویان پرستاری است. بنابراین توصیه می شود زمانی که نیاز به یادگیری عمیق مطالب درسی وجود دارد از این روش آموزشی استفاده گردد.

    کلیدواژگان: آموزش، نقشه مفهومی، یادگیری، بررسی وضعیت سلامت
  • داود حکمت پو، محمدعلی عروجی، محسن شمسی * صفحه 593
    پیش زمینه و هدف

    مصرف دخانیات به عنوان یکی از عوامل اصلی افزایش دهنده بار بیماری ها در جهان محسوب می شود. ترک سیگار می تواند باعث پیشگیری از این مرگ و میرها شود. ولی میزان موفقیت در ترک سیگار زیاد نیست. الگوی بین نظریه ای، یکی از الگوهایی است که در آموزش سلامت با موفقیت جهت ترک سیگار بکار گرفته شده است. هدف این مطالعه تعیین تاثیر برنامه آموزشی بر مبنای الگوی بین نظریه ای بر فرایندهای شناختی و رفتاری ماندگاری ترک سیگار می باشد.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر از نوع کارآزمایی بالینی و بر روی 110 نفر سیگاری که به طور تصادفی به دو گروه درمان و مقایسه تقسیم بندی شدند صورت پذیرفته است. ابزار گردآوری داده ها شامل مشخصات دموگرافیک، پرسشنامه استاندارد بر اساس سازه های الگوی بین نظریه ای شامل فرایندهای شناختی و رفتاری بود. برای گروه درمان 5 جلسه مداخله انجام و پس از 3و 6 ماه میزان ترک سیگاری سنجیده شد. داده ها از طریق آزمون آنالیز واریانس با تکرار مشاهدات، تی مستقل و آنالیز کوواریانس تجزیه تحلیل شد.

    یافته ها

    میانگین سنی افراد گروه درمان و مقایسه به ترتیب برابر 14/9 ±12/38 و 12/9 ±16/39 سال بود که اختلاف معنی داری نداشتند (322/0= p). در پیگیری 6 ماهه میانگین نمره فرایندهای شناختی در گروه ترک کرده و ترک نکرده به ترتیب 33/0±45/3 و 55/0±14/3 بود که با یکدیگر اختلاف معنی داری داشتند (014/0= p). همچنین میانگین نمره فرایندهای رفتاری در هر دو گروه به ترتیب برابر 18/0±48/4 و 74/0±73/2 بود که اختلاف معنی داری مشاهده شد (024/0= p).

    بحث و نتیجه گیری

    میزان ماندگاری ترک سیگار در گروه درمان بیشتر از گروه مقایسه بود. پیشنهاد می گردد سازمان های مربوطه نسبت به آموزش جامعه و پایش و پیگیری فعال افرادی که تمایل به ترک سیگار دارند اقدام لازم به عمل آورند.

    کلیدواژگان: ترک سیگار، فرایند شناختی، فرایند رفتاری، الگوی بین نظریه ای
  • حمیده خلیل زاده، معصومه همتی مسلک پاک، حمیده محدثی، زهرا زارع فضل الهی صفحه 606
    پیش زمینه و هدف
    امروزه، ایمنی بیمار یکی از ا جزای مهم در کیفیت مراقبت های بهداشتی است. مشکل اصلی ارائه دهندگان خدمات بهداشتی در ارتقاء کیفیت مراقبت ها، نگرش و رفتارهای غیر ایمن کارکنان است که با بروز خطاها و حوادث بیمارستانی ارتباط دارد. لذا این مطالعه با هدف تعیین نگرش کارکنان دانشگاه علوم پزشکی ارومیه در مورد ایمنی بیمار انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی است که در آن 120 نفر از کارکنان شاغل در بخش کوثر و درمانگاه های بهداشتی شهری وابسته به دانشگاه علوم پزشکی ارومیه با روش نمونه گیری در دسترس شرکت داشتند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه ی استاندارد نگرش ایمنی (SAQ) استفاده شد. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از آمارهای توصیفی و آزمون آماری کای اسکور انجام گرفت.
    یافته ها
    یافته های مطالعه نشان داد که اکثریت کارکنان (90 درصد) نسبت به ایمنی نگرش متوسط و کمترین آن ها (3/3 درصد) نگرش ضعیف داشتند. آزمون آماری کای اسکور بین حرفه کارکنان و برخی از ابعاد ایمنی بیمار از جمله کار تیمی، رضایت شغلی و بعد استرس شغلی با 05/0 P < ارتباط معنی داری نشان داد.
    بحث و نتیجه گیری
    اکثر نمونه ها در این مطالعه نگرش در سطح متوسط نسبت به ایمنی بیمار داشتند. اهتمام مدیران و کارکنان بیمارستان ها در ارتقاء ایمنی بیماران امری مهم و ضروری است و برای نیل به این هدف می توان از راهکارهایی نظیر ارتقاء نگرش کارکنان، ارتقاء تمایل مدیریت ارشد سازمان به ایمنی، ایجاد سیستم گزارش حوادث و توسعه کار تیمی را نام برد.
    کلیدواژگان: نگرش، ایمنی، کارکنان
  • بهلول رحیمی، نرجس کاظمی، یوسف محمدپور، لیلی رحمت نژاد، نصرااله جباری * صفحه 614
    پیش زمینه و هدف

    افت تحصیلی دانشجویان یکی از مشکلات مهم در آموزش عالی محسوب می شود. این مطالعه با هدف بررسی عوامل موثر بر افت تحصیلی از دیدگاه دانشجویان دانشکده پیراپزشکی ارومیه انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی است که در آن 165 نفر از دانشجویان دانشکده پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی ارومیه به صورت نمونه گیری خوشه ایانتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. رشته تحصیلی دانشجویان شامل رادیولوژی، علوم آزمایشگاهی، فناوری سلامت، هوشبری و اتاق عمل بودند. مشخصات دموگرافیک و دیدگاه دانشجویان در رابطه با عوامل موثر افت تحصیلی به وسیله پرسشنامه ای پژوهشگر ساخته جمع آوری گردید و با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته های تحقیق نشان داد افت تحصیلی در بین دانشجویان رشته هوشبری بیش از سایر رشته ها بود (005/0 p=). مهم ترین عوامل موثر بر افت تحصیلی از دیدگاه دانشجویان، وضعیت اقتصادی خانواده (00/0 p=). و میزان ساعات مطالعه طی روز (003/0 p=) بود. همین طور در بررسی دیدگاه دانشجویان نه تنها علل آموزشی ارتباط معنی داری با افت تحصیلی داشتند، بلکه دانشجویان عوامل خانوادگی و اقتصادی را نیز در افت تحصیلی دخیل می دانستند. به علاوه نتایج ارتباط معنی داری بین دیدگاه دانشجویان با سن، وضعیت تاهل و وضعیت شغلی آنان نشان نمی دهد(05/0 P>).

    بحث و نتیجه گیری

    ویژگی های فردی، وضعیت اقتصادی خانواده، میزان ساعات مطالعه و علل آموزشی از عوامل افت تحصیلی هستند. توجه بیشتر به محتوای آموزشی، عوامل مرتبط با آموزش دهنده، علاوه بر پیشگیری از افت تحصیلی دانشجویان از اتلاف وقت و هزینه های جاری مراکز آموزش عالی کشور جلوگیری و سبب بهبود و توسعه سیستم آموزش کشور می شود.

    کلیدواژگان: افت تحصیلی، دیدگاه دانشجویان، عوامل خانوادگی
  • فرحناز صدوقی، رضا صفدری، مرضیه معراجی، ناهید رمضان قربانی، مرجان قاضی سعیدی صفحه 622
    پیش زمینه و هدف
    با توجه به وسعت بیماری سرطان، ثبت سرطان به عنوان پایه و اساس برنامه مبارزه با سرطان است و داده های حاصله از آن ارزش زیادی در اجرای تحقیقات، پیشگیری اولیه و ثانویه، برنامه ریزی بهداشتی و مراقبت از بیماران و کنترل سرطان دارد. از این رو هدف این پژوهش ارائه ی مجموعه ی حداقل داده های نظام ملی ثبت سرطان ایران و استاندارد سازی این داده ها بوده است.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر از نوع کاربردی بود که به روش توصیفی تطبیقی انجام گردیده است. جامعه پژوهش شامل کشورهای ایران، مالزی، استرالیا، ژاپن، دانمارک و انگلستان بود. گردآوری داده ها از طریق منابع کتابخانه ای و اینترنت و با استفاده از فرم استخراج داده صورت گرفت. تحلیل داده ها با استفاده از جداول تطبیقی و تعیین وجوه اشتراک و افتراق مجموعه ی داده ها در کشورهای تحت مطالعه انجام شد. سپس بر اساس نظر شش متخصص سرطان شناسی و مدیریت اطلاعات سلامت مجموعه ی حداقل داده ها برای نظام ملی ثبت سرطان در ایران پیشنهاد شد.
    یافته ها
    در این پژوهش مجموعه حداقل داده های نظام ملی ثبت سرطان برای کشور ایران بر اساس نتایج حاصل از مطالعه تطبیقی و با توجه به وجوه اشتراک و افتراق مجموعه حداقل داده های نظام ها مذکور طراحی گردید. این مجموعه حداقل داده های پیشنهادی شامل سه بخش اصلی اطلاعات دموگرافیک بیمار، اطلاعات مربوط به تومور و درمان آن و اطلاعات مربوط به فوت بیمار می باشد.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به اهمیت مجموعه حداقل داده های نظام ملی ثبت سرطان در گزارشات آماری و تصمیم گیری در سطح ملی و لزوم توافقی ملی جهت استفاده از داده های همسان و تسهیم داده های سرطانی با استاندارد تعریف شده در کلیه مراکز سرطان استفاده از این مجموعه در سطح کشور ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: ثبت سرطان، مجموعه ی حداقل داده ها، نظام ملی ثبت سرطان
  • سمیه نقی زاده، فهیمه صحتی شفایی*، مرتضی قوجازاده صفحه 630
    پیش زمینه و هدف

    توجه به زمان پذیرش زنان جهت زایمان می تواند مانع از ایجاد بسیاری از مشکلات برای مادر و نوزاد گردد. یکی از عوارض و مشکلات زایمانی، خونریزی بعد از زایمان می باشد. خونریزی بعد از زایمان از علل مهم مورتالیته و موربیدیته مادران باردار محسوب می شود، این مطالعه به منظور بررسی مقایسه ای خونریزی بعد از زایمان بر اساس مقادیر هموگلوبین و هماتوکریت در زنان بستری شده در فاز نهفته و فعال زایمان در بیمارستان طالقانی تبریز انجام گرفت.

    مواد و روش کار

    این مطالعه توصیفی- مقایسه ای بر روی 500 نفر که به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شده بودند، در بیمارستان طالقانی تبریز انجام گرفت. نمونه ها به طور تصادفی از دو گروه انتخاب شدند، گروه اول افرادی که در فاز نهفته زایمان (250 نفر) و گروه دوم زنانی که در فاز فعال زایمان (250 نفر) بستری شده بودند. اطلاعات مورد نیاز از طریق مشاهده سیر زایمان، مصاحبه با مادران و مطالعه مندرجات پرونده بیمار گردآوری شد. ابزار جمع آوری اطلاعات در این پژوهش، شامل پرسشنامه ای بود که بر اساس اهداف مطالعه تنظیم شده بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار آماری SPSS (ver.13) استفاده شد.

    یافته ها

    در مورد خونریزی پس از زایمان با 5 0/0 P< اختلاف آماری معنی داری بین دو گروه مشاهده شد. میانگین هموگلوبین و هماتوکریت قبل از ترخیص از بیمارستان در گروه اول (بستری در فاز نهفته زایمان)به ترتیب 4/1± 8/10 و 9/3± 1/33 و در گروه دوم (بستری در فاز اکتیو زایمان) به ترتیب 1/3± 6/11 و 8/4± 7/33 بود، آزمون همبستگی نشان داد که میزان هموگلوبین (007/0 P<) و هماتوکریت (008/0 P<) بین دو گروه اختلاف آماری معنی داری دارد. هر چند اقدامات انجام شده جهت کنترل خونریزی بلافاصله بعد از زایمان در مرحله چهارم زایمان در گروه فاز نهفته بیشتر از فاز فعال بود اما فقط در مورد ماساژ رحم از روی شکم 001/0 P= اختلاف آماری معنی داری بین دو گروه بدست آمد.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد میزان خونریزی بر اساس مقادیر HG و HCT در زنانی که در فاز نهفته بستری شده بودند بیشتر از زنانی بود که در فاز فعال بستری شده بودند. بنابراین پذیرش زنان در مرحله نهفته زایمان با افزایش عوارض و مداخلات انجام شده بر روی مادر همراه است. لذا پیشنهاد می گردد در مراقبت های دوران بارداری آموزش کافی به تمام زنان باردار در مورد علائم شروع مرحله فعال زایمان داده شود و به آن ها توصیه گردد در صورت نداشتن مشکل، با وارد شدن در مرحله فعال زایمان در بیمارستان پذیرش شوند تا از عوارض ناشی از بستری شدن زودرس آن ها جلوگیری شود.

    کلیدواژگان: خونریزی بعد از زایمان، هموگلوبین، هماتوکریت، فاز نهفته و فعال زایمان
  • ملیحه سهرابی وفا، بابک معینی، سید محمد مهدی هزاوه ای، علیرضا سلطانیان، لقمان رضایی صفحه 639
    پیش زمینه و هدف
    آموزش رفتارهای بهداشتی دهان و دندان به دانش آموزان، یک موضوع مهم در پیشگیری از بیماری های دهان و دندان در سنین مدرسه می باشد. رویکرد جدید در زمینه خدمات بهداشتی استفاده از مدل ها و تئوری های آموزشی مناسب می باشد. پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش مبتنی بر مدل اعتقاد بهداشتی در کاهش پلاک دندانی دانش آموزان دختر مقطع اول راهنمایی شهر همدان انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مداخله ای نیمه تجربی، 120 نفر از دانش آموزان به طریق نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده که در2 مدرسه و 6 کلاس قرار داشتند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه 60 نفره شاهد و مداخله قرار گرفتند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه طراحی شده بر اساس سازه های الگوی اعتقاد بهداشتی، آگاهی، رفتار و تعیین شاخص پلاک دندان به وسیله قرص های آشکار کننده بود. مداخله آموزشی شامل 4 جلسه آموزشی 60 دقیقه ای بود که فقط در گروه مداخله اعمال گردید. دو گروه، دو ماه پس از مداخله پیگیری شدند و در نهایت داده های بدست آمده با استفاده از نرم افزار 16 SPSS تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که بین دو گروه از نظر متغیرهای دموگرافیک تفاوت معنی داری نبود. پس از انجام مداخله بین دو گروه مداخله و شاهد از نظر میانگین نمرات سازه های الگوی اعتقاد بهداشتی، شدت درک شده (001/0> p)، موانع درک شده (001/0> p)، خود کارآمدی (001/0> p)، منافع درک شده (015/0> p)، آگاهی و رفتارهای بهداشتی (001/0> p) و شاخص پلاک دندانی (001/0> p) تفاوت معنی داری مشاهده شد. اما در سازه حساسیت درک شده تفاوت معنی دار مشاهده نشد (095/0= p). در نهایت عملکرد مطلوب با کاهش میزان پلاک دندان در گروه مداخله نسبت به گروه شاهد به خوبی نشان داده شد.
    بحث و نتیجه گیری
    یافته ها نشان داد که مداخله آموزشی بر مبنای الگوی اعتقاد بهداشتی می تواند سبب ارتقاء رفتارهای بهداشتی دهان و دندان و کاهش پلاک دندانی در دانش آموزان گردد.
    کلیدواژگان: آموزش بهداشت، پلاک دندان، دانش آموزان، دختر
  • وحید زمان زاده، لیلا ولی زاده *، خدیجه نصیری صفحه 649
    پیش زمینه و هدف

    پرستاری در دهه های اخیر پیشرفت های قابل توجهی به طرف حرفه ای شدن نسبت به دهه های گذشته داشته است و با استفاده از برنامه های آماده سازی دانشگاهی و پژوهشی، پایه محکم علمی برای آن تامین شده است. اما پژوهش ها در خصوص ادراکات دانشجویان از حرفه خود در ابتدا و انتهای تحصیل در ایران کافی به نظر نمی رسد. لذا مطالعه حاضر با هدف تبیین ماهیت تصویر از حرفه پرستاری در بین دانشجویان سال اول و آخر پرستاری مقطع کارشناسی انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر از نوع کیفی می باشد. شرکت کنندگان در مطالعه 20 نفر از دانشجویان پرستاری سال اول و چهارم بودند. پس از توضیح هدف پژوهش و اخذ رضایت کتبی، از مصاحبه عمیق و غیرساختار یافته برای جمع آوری اطلاعات استفاده شد. روش نمونه گیری هدفمند بود. داده ها همزمان جمع آوری و تحلیل گردید. روش تجزیه و تحلیل همزمان به روش آنالیز محتوا انجام گرفت.

    یافته ها

    در مطالعه حاضر حیطه های ادراکی دانشجویان مقطع کارشناسی در خصوص حرفه در سال اول و آخر شامل: ماهیت علم و شغل پرستاری، منزلت اجتماعی حرفه و پرستاری بالفعل (در حال اجرا) بودند که در سال آخر کامل تر و نزدیک تر به واقعیت پرستاری بود. همچنین طبقه دیگری تحت عنوان عوامل منفی و مثبت تاثیرگذار بر ادراکات نیز شناسایی گردید.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر نشان می دهد که ادراکات دانشجویان مقطع لیسانس از حرفه در سه حیطه می باشد. بنابراین اقدامات برای آگاهی دادن به روش صحیح جهت ادامه تحصیل از روی شناخت و مبنی بر واقعیت در این سه حیطه، جزو ضروریات به نظر می رسد، که می تواند در نظام مشاوره استاد راهنما گنجانده شود. همچنین مداخله در عوامل تاثیرگذار مهم می باشند.

    کلیدواژگان: حرفه، دانشجو، پرستاری، مطالعه کیفی، ادراکات
|
  • Z. Abdeyazdan, S. Ehsanpour, E. Hemmati Page 570
    Background and Aims

    In recent years with the development of NICUs، survival rates of VLBW and LBW infants has increased in many countries including Iran. There is concern that this increased survival is associated with increased rates of some disabilities، but some studies have reported improved survival without increased morbidity. Until now، there are few studies about long term complications due to VLBW in developing countries including Iran. The present study investigated and compared the development of children with normal، low، and very low birth weight infants. We''re trying to answer the question whether there is any relationship between birth weight and child development.

    Materials and Methods

    In a retrospective study 214 infants who had inclusion criteria were enrolled. Their development indices were evaluated according to the information contained in their medical records. The data were analyzed using Kruskal-Wallis، chi-square، ANOVA and Pearson co efficient tests by using SPSS software version 11.

    Results

    Lack of the expected motor and sensory aspects of development had the highest frequency in VLBW infants from 2 – 15 months of age. There was inverse relationship between birth weight and lack of motor development، but there were no significant difference between NBW، LBW، and VLBW infants for their language and also cognitive development.

    Conclusion

    Developmental disorder in children with low birth weight occurred mostly in the motor domain. Therefore، it is recommended to all employees of the health services to pay special attention to the key points of motor development. If there is any symptoms suggestive of developmental delay immediate referral to higher levels of care should be taken.

    Keywords: Development, Millstones, birth weight, child
  • F. Rigi, A. Feizi, M. Naseri, Sh Salehi Ardabili, P. Bazdar Page 578
    Background and Aims
    One of the problems that patients with coronary artery bypass surgery encounter is anxiety that can have undesirable consequences. This research aims to investigate the effects of foot reflexology on anxiety in patients undergoing coronary artery bypass surgery.
    Materials and Methods
    This clinical trial was performed on 52 patients after coronary artery bypass surgery. Data collection instruments included a demographic questionnaire، and the Spielberg’s anxiety inventory. The patients were randomly assigned into two groups of experimental and control groups. Foot reflexology was performed for 30 min in the experimental group. Anxiety levels were measured before and after intervention. The control group did not receive any intervention and anxiety was measured twice within 30 minutes.
    Results
    Patients in the intervention group had significantly decreased in anxiety after the foot reflexology (P=0. 000). However، no significant difference was observed in the control group. The mean anxiety score between the two groups before the intervention was not statistically significant. But anxiety scores between the two groups after intervention was statistically significant (P= 0. 000)
    Conclusion
    This study showed that foot reflexology can be used as an effective، safe and cost-effective nursing intervention in reducing anxiety in patients undergoing coronary artery bypass surgery.
    Keywords: Coronary Artery Bypasses Surgery, Foot Reflexology, Anxiety
  • H. Habibzadeh, Y. Moradi, D. Rasoli, N. Sheikhi Page 584
    Background and Aims

    New educational strategies are needed in learning the basic issues in nursing education. Developed concept mapping is a strategy to facilitate the thinking, teaching, learning and evaluation. The aim of this study was to compare the effects of education in the form of concept mapping method on learning of health assessment lesson in nursing students.

    Materials and Methods

    In an experimental study with two groups, pre-test post-test design, 40 nursing students of the third semester were selected through convenient sampling method, and they were randomly divided into two groups of experiment and control. The pretest students in the experimental group were trained by using concept maps for six sessions of two hours, and the control group received conventional method training for five sessions of two hours. Then, they took the post-test. Data gathering tool was a researcher made test consisted of two parts: The first part included demographic characteristics and, and the second part consisted of forty multiple-choice questions to assess learning on health assessment. The results were analyzed by using binominal test, independent and paired t-tests by SPSS19 software.

    Results

    The mean and standard deviation of the students’ scores before and after applying the conventional method were (8.4 ±1.57) and (9.05 ±1.71) respectively, whereas it was (8.55±2.31) and (12.15±3.74) in the concept map group, respectively. The study results revealed a significant difference between the pre and post training scores in concept map group (P<0001), and in conventional group (P=0/008). Post training scores in concept map group (12.15±3.74) revealed a significant difference comparing to the conventional group (P=0/001).

    Conclusion

    Due to the effectiveness of concept mapping teaching methods in learning and performance of the students, it is highly recommended to use this method in order to enhance students'' critical thinking and deep learning.

    Keywords: Concept mapping, Education, Learning, Nursing
  • D. Hekmatpoue, Ma Ouroji, M. Shamsi Page 593
    Background and Aims

    Smoking as the leading cause of diseases in the world is increasing. Smoking cessetation can prevent the death، but the rate of quitting smoking is low. Transtheoritical model (TTM) is one of the models in health education that was applied successfully in quitting. The aim of this study was to investigate the duration of cessaation based on transtheoritical model on cognitive and behavioral processes.

    Materials and Methods

    In a randomized clinical trial study، 110 smokers were divided into two groups of treatment and control. Data collection was done by using demoghraphic variables as well as a questionnaire based on TTM construction standard measures including cognitive and behavioral processes. Treatment group received 5 sessions of intervention، and smoking cessation rates were measured after 3 and 6 months. Data analyzed using repeated mesure analysis of variance، analysis of covariance and independent sample of t-test.

    Results

    The mean age of the treatment and control groups was 38. 1 ± 9. 14 and 39. 16 ± 9. 12 respectively، which was not statistically significant (p=0. 322). In a 6 month followup after intervention، the mean cognitition score on the quitted، and nonquitted subjects was 3. 045 ± 0. 33، and 3. 14 ± 0. 55 respectively، which was statistically significant (p=0. 014). Moreover، the mean behavior processes was 4. 48 ± 0. 18 and 2. 73 ±. 74 respectively، which was significant as well (p=0. 024).

    Conclusion

    Based on the findings of this study، continuous abstinence rate was significantly high among treatment group subjects comparing to the control group. Relevant organizations are suggested to be active on education، monitoring and follow-up of those who want to quit smoking.

    Keywords: Smoking Cessetion, Cognitive Processes, Behavioral Processes, Transtheoritical Model
  • H. Khalilzadeh, M. Hemmati Maslakpak, H. Mohaddesi, Z. Zare Fazlollahi Page 606
    Background and Aims
    Today، Patient safety is a critical factor in the quality of health care. The main problem of health care providers in improving their quality of care is their unsafe attitudes and behaviors about patient safety، which may be related to errors and adverse events in the hospitals. This research tries to assess the attitude of health care staff toward patient safety in Kosar wards as well as in urban health clinics.
    Materials and Methods
    This is a descriptive-analytic study in which 120 people participated who were working in Kosar ward and urban health clinics affiliated to Urmia University of Medical Sciences. Safety Attitude Questionnaire (SAQ) was used to collect the data. Data analyzed using descriptive statistics and Chi-square test.
    Results
    The findings showed that most of the employees (90%) had the moderate attitude، and (3/3%) had a poor attitude toward patient safety. The Chi-square test showed a significant relationship (P <0/05) between the professional staff attitude and some aspects of patient safety (for example: teamwork، job satisfaction and job stress).
    Conclusion
    Most employees had the moderate attitude toward patient safety. An effort of hospital managers and the staff is essential and important to improve patient safety. To achieve this goal، solutions such as improving the attitude of the employees، senior management tends to patient safety، creation of the incident reporting system، and developing team working can be considered.
    Keywords: attitude, safety, staff
  • B. Rahimi, N. Kazemi, Y. Mohammadpour, L. Rahmatnejad, N. Jabbari Page 614
    Background and Aims

    Academic failure of the students in higher education is one of the major problems. This study aims to examine the factors affecting Academic failure of the college students at Urmia Medical University.

    Materials and Methods

    This descriptive - analytical study in which 165 students from the Faculty of Paramedical Sciences،Urmia University of Medical Sciences were selected by cluster sampling. The field of interest of the students included different disciplines such as radiology، laboratory science، health technology، anesthesiology، and the operating room. Demographic characteristics and attitudes of students with academic failure factors were collected by a researcher made questionaiere.

    Results

    The results showed that the academic failure was most frequent among anesthesiology students comparing to other courses. E conomic status، and unsuitable study hours were the major factors of academic failure according to the students’ point of view. Paying more attention to educational، and training related factors، in addition preventing academic failure of students can help to improve and develop the country.

    Conclusion

    Individual characteristics، economic status، number of hours of study and training are the major causes of educational failure.

    Keywords: academic failure, students perspective, Family Factors
  • F. Sadoughi, R. Safdari, M. Meraji, N. Ramzan Ghorbani, M. Ghazisaeedi Page 622
    Background and Aims
    Due to the widespread increase of cancer diseases، cancer registries as foundations for a struggle plan against the disease have been established. The resulting data of cancer research have great value in conducting a research on primary and secondary prevention، health care planning and cancer control. The purpose of this study was to design a minimum data set for national cancer registry system to standardize cancer data in Iran.
    Materials and Methods
    The present study was a descriptive –comparative investigation conducted in Iran. The population of the study consisted of six countries: Iran، Malaysia، Australia، Japan، Denmark and the United Kingdom. The study was a literature review including library resources and information on the databases using data extraction form. The data were analyzed by comparative tables using similarities and dissimilarities of the cancer registry systems in the countries under the study. Then، three oncologists in association with three health information management experts formed a panel to reach an agreement on a minimum data set on the basis of the new data.
    Results
    According to the findings of the comparative study a national minimum data set was proposed. This data set was comprised of three sub sets of information: demographics، tumor and its treatment، patient death.
    Conclusion
    Regarding the crucial role of minimum data set in decision makings، statistical reports، consensus on a uniform set of data، and deployment of standardized data in all cancer centers، the use of the proposed minimum data set of the present study is highly recommended.
    Keywords: Tumor Registry, Cancer Registry, Minimum Data Set (MDS), National Cancer Registry
  • S. Naghizadeh, F. Sehati Shafaei, M. Ghojazadeh Page 630
    Background and Aims

    Attention to admission time of women for delivery can prevent the majority of mother and neonate complications. One of the labor complications is postpartum Hemorrhage. Postpartum Hemorrhage is an important etiology of mortality and morbidity of pregnant mothers. This study was done to compare the PPH bases on the rate of HB and HCT in women admitted in Latent & Active Phase in Taleghani Hospital of Tabriz.

    Materials and Methods

    In this descriptive and comparative study، 250 women with low risk pregnancy، single fetus and vertex presentation، that had been admitted in their latent phase (group 1) and 250 women who had similar characteristics، had been admitted in their active phase (group 2) in Taleghani Hospital. They were assessed and compared randomly. Information recording form and check list were used for data collection. SPSS software (ver 13)، t-test، chi -square and regression logistic tests were used to analyze the obtained data. P<0. 05 was considered as the significant level.

    Results

    The results showed that there is a significant difference in two groups of women about postpartum Hemorrhage (p < 0. 05). Mean of Hb and Hct before Discharge from hospital were respectively 10. 8 ± 1. 4 and 33. 1 ± 3. 9 in Latent phase group and 11. 6 ± 3. 1 and 33. 7 ± 4. 8 in Active phase group. Pierson test showed that there is significant difference between 2 groups about Hb (p <0 /007) and Hct (p < 0. 008). Procedures were done for control of Hemorrhage in 4th stage of Labor was more in Latent phase group than Active phase but there was significant difference about Uterus Massage on Abdomen (p=0. 001).

    Conclusion

    The results showed that the rate of Hemorrhage based on Hb and Hct in women in Latent phase were more than women admitted in Active phase. Therefore admissions of women in Latent phase are increasing with complications and interference on mothers. It is suggested that pregnant women should be sufficiently instructed about prenatal care regarding the signs of the beginning of active labor and they had better refer to the hospital when in the active phase of labor in order to prevent complications which could be resulted from early admission.

    Keywords: Postpartum Hemorrhage, Latent phase, Active phase, Hb, Hct
  • M. Sohrabivafa, B. Moeini, S. Mm Hazavehei, Ar Soltanian, L. Rezaei Page 639
    Background and Aims
    Oral­-­dental health behaviors education to students is an important subject in the school to prevent dental problems. The use of suggested educational models and theories is a new way in health service fields. This study was done to determine the effect of health education based on HBM on the decreasing of dental plaque index among first grade of middle - school girl students in Hamadan.
    Materials and Methods
    In this quasi-experimental study، 120 students were chosen through the stratified random sampling which were in 2 schools and 6 classrooms، and they were placed in the experimental (n=60) and control groups (n=60). Data collection tool was a questionnaire based on HBM constructs (perceived severity، susceptibility، benefits، barriers and self-efficacy) ­، knowledge، dental health behaviors and determine dental plaque by disclosing agent. The educational intervention included 4 educational sessions ­­of 60 minutes. Two months after intervention، two groups were followed، and the data were analyzed by using SPSS16.
    Results
    There were no statistically significant differences in demographic factors in two groups. Significant differences were observed in perceived severity (P<0. 001)، perceived barriers (P<0. 001)، self efficacy (P<0. 001)، perceived benefits (P=0. 015)، knowledge، health behaviors and dental plaque index between the two groups after intervention (P<0. 001). There was no statistical significant difference between the two groups in perceived susceptibility­ (P=0. 095). Finally، the optimal performance as well as decreasing dental plaque index was shown in experimental group comparing to control group.
    Conclusion
    Findings showed that educational intervention based on HBM may be an effective method for promoting oral - dental health behaviors and decreasing dental plaque index in students.
    Keywords: Health education, Dental plaque, School's students
  • V. Zamanzadeh, L. Valizadeh, Kh Nasiri Page 649
    Background and Aims

    Nursing has considerable progresses towards becoming professional in recent decades in comparison with previous decades. It seems that researches on nursing students perceptions about nursing profession at first and at the end of their education in our country (Iran) ins’t enough. So this study was conducted with the aim of describing the nature of first and last year nursing bachelor students about their own profession.

    Materials and Methods

    This study is a qualitative one، and the participants of this study were 20 nursing students who were in the first and last year of their education in bachelor degree. Sampling method was purposeful. The data were collected and analyzed (content analysis) simultaneously. After explaining the aim of research to the participants، and taking written consent and keeping the record of interviews، unstructured interview was used to gather the data.

    Results

    In the current study، conceptual domains of bachelor’s degree students about this profession included: “The nature of nursing (knowledge/ job)”، “The profession’s social status” and “Actually/delivering nursing (nursing administering)”. The student were fully aware and close to nursing reality in their last year. Another classification as “effective (positive /negative) factors on nursing student’s perceptions about their own profession” were recognized as well.

    Conclusion

    According to findings of this study، it seems that some interventions must be conducted in order to assess and inform students about their profession in three dimensions of profession concerning factors which are affecting their perceptions.

    Keywords: profession, students, nursing, qualitative study