فهرست مطالب
فصلنامه مطالعات جامعه شناختی شهری
پیاپی 7 (تابستان 1392)
- تاریخ انتشار: 1392/09/03
- تعداد عناوین: 7
-
-
صفحات 1-24امروزه اهمیت و نقش روزافزون رسانه ها در حیات اجتماعی انسان معاصر، به حد غیر قابل انکاری رسیده است. تمامی گروه های اجتماعی هریک با سودایی در پی این ابزار قدرت بخش بوده و سهم خویش را از آن طلب می کنند. با توجه به هزاران کتاب، مقاله، سمینار، کنفرانس و ایجاد رشته های گوناگون دانشگاهی در ارتباط با مطالعه جنبه های گوناگون تاثیرگذاری رسانه ها، دیگر تردیدی در تاثیر رسانه ها در ساخت تصویر ذهنی از واقعیت های اجتماعی در جامعه وجود ندارد؛ تصویری که همواره منطبق بر واقعیت نمی باشد؛ بنابراین رسانه ها می توانند یکی از عوامل تاثیرگذار بر میزان ترس از جرم در جامعه باشند. در تحقیق حاضر با استفاده از روش پیمایش اجتماعی به مطالعه رابطه بین مصرف رسانه ای و ترس از جرم در میان شهروندان 18 سال به بالای کرج پرداخته ایم. نمونه مورد مطالعه (405 نفر)، به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شده اند و اطلاعات لازم با استفاده از ابزار پرسشنامه جمع آوری گردیده است. یافته ها حاکی از آن بود که رابطه مستقیم و مثبتی بین میزان تماشای شبکه های تلویزیون داخلی (105/0= r)، تماشای شبکه های تلویزیون خارجی (111/0= r)، و میزان مطالعه مطبوعات (213/0= r) با ترس از جرم وجود دارد. همچنین مشخص شد که بین میزان استفاده از اینترنت و گوش دادن به برنامه های رادیویی با ترس از جرم از لحاظ آماری رابطه معناداری وجود ندارد. در این میان میزان مطالعه مطبوعات دارای بالاترین ضریب تاثیر (182/0=Beta) در مقایسه با دیگر متغیرها در پیش بینی ترس از جرم می باشد.
کلیدواژگان: رسانه، ترس از جرم، تلویزیون، رادیو، مطبوعات، اینترنت -
صفحات 25-52پژوهش حاضر به بررسی پدیده مهاجرت و رضایت خانوارهای مهاجر به شهر تهران پرداخته است. هدف تعیین عوامل رضایت مهاجران و میزان تاثیرپذیری آنان از جنبه های مختلف محیطی در قالب تغییر شرایط اجتماعی، فرهنگی، رفاهی و نگرشی است که به صورت پیمایشی مورد مطالعه قرار گرفته است. تحلیل نهایی این پژوهش بر روی 200 خانوار مهاجر در بین خانوارهای معمولی ساکن در مناطق3، 6 و12 شهر تهران که لزوما دارای فرزند(ان) بالای 10 سال بوده اند انجام گرفته است.
نتایج پژوهش بر اساس تحلیلهای همبستگی پیرسون نشان می دهد که رابطه معناداری بین رضایت مهاجران و میزان استفاده از امکانات رفاهی و همچنین وضعیت اجتماعی فرزندان وجود دارد و این بدان معناست که هرچه میزان استفاده از امکانات رفاهی بیشتر و وضعیت فرزندان بهبود داشته مهاجر از جابجایی خود به شهرتهران رضایت بیشتری داشته است. در جریان تحلیل از طریق مدل سازی معادلات ساختاری، میزان تاثیرات متغیرها بر رضایت مهاجر بررسی شده است. تبیین فرضیات با تکیه بر دیدگاه های مثبت کارکردی و کلاسیک مهاجرت صورت گرفته است.
کلیدواژگان: مهاجرت، رضایت، امکانات رفاهی، اجتماعی و فرهنگی -
صفحات 53-76شهرها در عصر حاضر از جهات گوناگون اهمیت یافته اند و به طور فزاینده ای بر زندگی تعداد زیادی از افراد تاثیر می گذارند. اینکه زندگی در شهر چگونه بر روابط اجتماعی ساکنان آن تاثیر می گذارد، از مسائل مهم جامعه شناسی است. هدف این مقاله بررسی تطبیقی روابط اجتماعی در شهر و روستا به منظور آزمون میزان تاثیر شهرنشینی بر روابط اجتماعی است. چارچوب نظری تحقیق با کمک دیدگاه های لوئیس ویرث، هربرت گنز و کلود فیشر تدوین شده است.روش تحقیق پیمایش و ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه و جامعه آماری شامل کلیه افراد 20 تا 60 ساله شهرستان سمیرم بود که از بین آن ها، 385 نفر از دو شهر و 10 روستا با شیوه نمونه گیری متناسب با حجم انتخاب شدند. متغیر وابسته روابط اجتماعی بود که توسط روابط با اعضای خانواده، روابط با دوستان، روابط با همسایگان، روابط با اقوام و آشنایان سنجیده شد. اعتبار ابزار تحقیق از نوع صوری و ضریب آلفای کرونباخ پایایی آن 75/0 بود. برای آزمون رابطه بین متغیرها از ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل واریانس یکطرفه و آزمون t استفاده شده است. نتایج نشان داد که روابط اجتماعی در حد متوسط (22/3 از 5)، اعتماد اجتماعی نیز در حد متوسط (29/3 از 5)، اعتقادات مذهبی بالاتر از متوسط (63/3 از 5) و وضعیت اقتصادی پایین تر از متوسط (68/2 از 5) بود. آزمون های آماری نشان از غیرمعنادار بودن رابطه محل سکونت و جنسیت با روابط اجتماعی داشت. وضعیت تاهل، تحصیلات و اعتقادات دینی با روابط اجتماعی دارای رابطه معناداری بود.
کلیدواژگان: روابط اجتماعی، تحصیلات، شهرنشینی، اعتقادات دینی، سمیرم -
صفحات 77-104شاخص ردپای بوم شناختی، مبنایی برای سنجش تفاوت میان آنچه طبیعت برای مصرف به ما عرضه می کند و آنچه ما در زندگی مصرف می کنیم، به عنوان معیار جدید برنامه ریزی برای اقدامات فردی و جمعی برای حفظ محیط زیست و رفتار مسوولانه در قبال آن شناخته شده است. کنترل میزان و نوع مصرف می تواند میزان ردپای بوم شناختی را کاهش دهد؛ این امر مستلزم داشتن آگاهی کافی در این زمینه است. جامعه آماری پژوهش حاضر شهروندان تبریز و نمونه آماری آن 443 نفر از شهروندان 15 تا 75 سال می باشند که با به کارگیری شیوه پیمایش و روش نمونه گیری خوشه ای، با استفاده از ابزار پرسشنامه و تکنیک مصاحبه مورد بررسی قرار گرفته اند. روایی ابزار با تکنیک تحلیل عاملی و محاسبه KMO و پایایی آن با محاسبه آلفای کرونباخ بررسی شده است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که با توجه به ارتباط معنا دار بین متغیر مستقل با متغیر وابسته و مولفه های سازنده آن، پایین بودن میزان سواد بوم شناختی در بالا بودن میزان ردپای بوم شناختی شهروندان مورد مطالعه تاثیرگذار است.
کلیدواژگان: ردپای بوم شناختی، سواد بوم شناختی، مخاطرات محیط زیست، شهروندان تبریز -
صفحات 105-134در بستر افزایش توجهات بین المللی به محیط زیست و مسائل مربوط به کیفیت زندگی، تلاش برای دستیابی به پایداری اجتماعی در بین محلات اهمیت ویژه ای یافته است. در این میان، محله به عنوان مبنای فیزیکی –اجتماعی می تواند نقش بسیار مهمی در زمینه پایداری شهرها ایفا کند. هدف این پژوهش بررسی عوامل موثر بر پایداری اجتماعی در بین محلات قدیم و جدید شهر یزد می باشد. روش تحقیق در پژوهش حاضر از نوع پیمایشی و ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه است. جامعه آماری پژوهش را شهروندان شهر یزد تشکیل داده و براساس فرمول کوکران تعداد 400 نفر به عنوان نمونه، به روش نمونه گیری چند مرحله ای انتخاب شده اند. در مرحله اول از روش نمونه گیری خوشه ایبرای انتخاب محلات و در مرحله دوم از نمونه گیری سیستماتیک استفاده شده است. پس از جمع آوری اطلاعات، داده ها توسط نرم افزار Spss مورد پردازش قرار گرفته و میزان روایی از طریق آلفای کرونباخ به دست آمده است. یافته ها نشان می دهد مقایسه بین محلات قدیم، جدید و مجتمع های مسکونی بیانگر این است که محلات قدیم ناپایدارتر و محلات جدید دارای پایداری بیشتری هستند. همچنین براساس نتایج رگرسیون از بین 8 متغیر مستقل وارد شده به معادله رگرسیون، در محلات قدیم از جمله متغیرهای: رضایت از محله، رضایت از مسکن، مشارکت اجتماعی و سن، در محلات جدید متغیرهای: رضایت از محله، رضایت از مسکن و در بین مجتمع های مسکونی متغیرهای: رضایت از محله، رضایت از مسکن در تبیین پایداری اجتماعی سهم بیشتری را ایفا می کنند.
کلیدواژگان: پایداری اجتماعی، محلات قدیم، محلات جدید، مشارکت اجتماعی -
بررسی رابطه بین عملکرد سازمانی و ایجاد سرمایه اجتماعی شهروندان (مورد مطالعه: شهرداری منطقه 15 تهران)صفحات 135-166امروزه سرمایه اجتماعی نقش بسیار مهم تری نسبت به سرمایه فیزیکی و انسانی در جوامع ایفا می کند و شبکه های روابط جمعی انسجام بخش میان انسانها و سازمانهاست. بدون سرمایه اجتماعی پیمودن راه های توسعه و تکامل فرهنگی و اقتصادی ناهموار و دشوار می شوند. به نظر می رسد شناخت و بررسی ابعاد عملکرد سازمانی شهرداری، می تواند به افزایش سرمایه اجتماعی بینجامد.
در این راستا در این پژوهش سعی شده به تشریح ابعاد «عملکرد سازمانی شهرداری» و «سرمایه اجتماعی شهروندان» پرداخته و چگونگی رابطه «عملکرد سازمانی شهرداری» بر «سرمایه اجتماعی شهروندان» منطقه 15 تهران مورد بررسی قرار گیرد. برای این کار پس از مرور ادبیات و شناسایی شاخص ها، پرسشنامه «عملکرد سازمانی شهرداری» و «سرمایه اجتماعی» بین شهروندان شهرداری منطقه 15 تهران توزیع و در نهایت 447 پرسشنامه تکمیل شده برگشت داده شد. روش تحقیق در این پژوهش توصیفی- همبستگی است و برای آزمون فرضیات و پاسخگویی به سوالات تحقیق، از آزمونهای «ضریب همبستگی» و «مدلسازی معادلات ساختاری» استفاده شد.
همسو با فرضیات تحقیق، ضرایب همبستگی نشان می دهند برای ایجاد و ارتقای «سرمایه اجتماعی منطقه 15 تهران» شهروندان باید «عملکرد سازمانی شهرداری» را افزایش داد. نتایج مدل سازی معادلات ساختاری در حوزه عملکرد سازمانی شهرداری، به ترتیب بر ابعاد «عملکرد اجتماعی-فرهنگی»، «عملکرد حمل و نقل و ترافیک»، «عملکرد خدمات شهری» و «عملکرد فنی-عمرانی» تاکید دارد. همچنین در حوزه سرمایه اجتماعی شهروندان، عوامل «اعتماد درونی»، «اعتماد تعمیم یافته»، «شرکت در فعالیت های داوطلبانه»، «مشارکت اجتماعی متقابل» و «احساس هویت»، اهمیت می یابند.
کلیدواژگان: عملکرد سازمانی، سرمایه اجتماعی شهروندان، مدلسازی معادلات ساختاری، شهرداری منطقه 15 تهران -
صفحات 167-192شهر به عنوان بستر زیست انسان شهرنشین، نیازمند استانداردهایی است که در یک نگاه می توان آن را استانداردهای کیفیت زندگی نامید. کیفیت زندگی مفهومی چند بعدی و پیچیده است که از سوی متفکران علوم شهری و دیگر اندیشمندان علوم مختلف مطرح و مورد پژوهش قرار گرفته است. در این مقاله هدف بررسی تطبیقی نواحی مختلف شهری تبریز بر اساس شاخص های تعریف شده در رابطه با کیفیت زندگی است. محدوده مورد مطالعه در این پژوهش، شامل 4 محله از دو بافت متفاوت (روستایی و طراحی شده) شهری است. روش پژوهش مقاله حاضر، توصیفی- تحلیلی می باشد. ابتدا مطالعات اکتشافی به صورت کتابخانه ای و بازدید مقدماتی صورت گرفته و مطالعه میدانی با استفاده از پرسشنامه انجام شده است. برای تعیین حجم نمونه در محدوده های مورد مطالعه، از فرمول کوکران و برای توزیع پرسشنامه، از روش تصادفی ساده استفاده شده است و در هرکدام از بافت ها 130 پرسشنامه توزیع شده است و در پایان برای تحلیل از آمار های توصیفی، تحلیل واریانس یکطرفه (آزمون Anova) و تحلیل عاملی استفاده شده است.
نتایج به دست آمده از پژوهش نشان می دهد که میزان رضایت مندی بافت روستایی در بعد اجتماعی (61/13 درصد)، نسبت به بافت طراحی شده (99/12 درصد) در سطح مطلوبتری قرار دارد اما میزان رضایت مندی در بعد کالبدی و میزان نارضایتی در بعد زیست محیطی بافت طراحی شده، به ترتیب با 18/38 درصد و 58/11 درصد نسبت به بافت روستایی (کالبدی 48/33 درصد و زیست محیطی 37/18 درصد) از سطح کیفی مطلوبی برخوردار است. نتایج به دست آمده از تحلیل عاملی، نشانگر این است که در بافت روستایی عامل های رضایت مندی از امکانات و زیست محیطی و در بافت طراحی شده رضایت مندی از امکانات و محیط کالبدی بیشترین و مهم ترین نقش را در شکل گیری میزان رضایت مندی ساکنان نسبت به محلات خود را ایفا می کنند.
کلیدواژگان: کیفیت زندگی، روستاهای ادغام شده، هسته های طراحی شده، تبریز
-
A Study of the Relationship between Media Usage and Fear of Crime (case of study: the city of Karaj)Pages 1-24Mass media have assumed great importance in the lives of contemporary human so much so that it is impossible to deny their influence. All social groups compete to get ever more access to this means of power. One area in which the media can have enormous impact, due to their widespread usage, is the area of fear of crime. Therefore, the present paper, using a survey design, aims to assess the influence of the media on the fear of crime in the city of Karaj. The research population consisted of all Karaji residents who were above 18 years of age, of which 405 individuals were chosen using a multi-stage cluster sampling design. A questionnaire was used to collect the necessary data. The results showed that there was a direct and positive relation fear of crime and watching domestic television (r= 0.105), watching foreign television channels (r=0.111), and reading printed media (r=0.213). It was also shown that Internet usage and listening to domestic radio was not statistically related to fear of crime. Of the different variables, reading printed media had the largest impact (Beta=0.182) on fear of crime.Keywords: Mass media, fear of crime, Television, Radio, printed medai
-
Pages 25-52The present study assesses the level of satisfaction of migrants’ families to the city of Tehran. It aims to study the effects of social, cultural, life-facility, and attitudinal factors on their levels of satisfaction. In this regard, functional and classical theories of migration were utilized as the theoretical framework of the study. The research population consisted of families who had migrated to Tehran of which 200 migrant families residing in districts three, six, and twelve who had children above ten years of age were studied. Needed data were collected via a questionnaire which had face validity and its reliability was assessed via Cronbach’s Alpha. Pearson correlation coefficients and structural equation modeling were used to analyze the data. The results showed that there was a statistically significant relation between satisfaction of migration and usage of life-facilities (r=0.289) and also between satisfaction of migration and the status of children (r=0.235), meaning that to the extent that migrants could make use of urban facilities and to the extent that the situation of their children had improved, their satisfaction of their decision to come to Tehran was higher.Keywords: satisfaction of migration, usage of life, facilities, status of children, cultural factors
-
Pages 53-76Urban areas have assumed enormous importance in recent years and are increasingly influencing the lives of many people. The issue of how living in cities affects the social relations of their residents has been an important sociological issue for many years. This paper aims to present a comparative study of social relations in urban and rural areas to assess the impact of urbanization on social relations. The theories of Louis Wirth, Herbert Gans, and Claud Fischer have provided the theoretical framework of the study. This is a survey research that has used questionnaires to collect needed data. The research population consisted of all 20-60 year-old residents of the province of Semirom of which 385 individuals of two cities and ten villages were selected as the sample via quota sampling. The dependent variable was measured through relationships with the family, with friends, with neighbors, and with relatives. The research instrument had face validity and the Cronbach’s coefficient for reliability was 0.75. Pearson correlation coefficient, one-way analysis of variance, and the t-test were used to test relationships between variables. The results showed that the level social relations was at the medium level (3.22 of 5), social trust was, also at the medium level (3.29 of 5), religious beliefs was above medium (3.63 of 5), and socio-economic status was below the medium level (2.68 of 5). Statistical tests showed no significant associations between the place of residence and social relations. Gender also was not significantly related to social relations. Marital status, education, and religiosity were significantly related to social relation.Keywords: Social relations, Education, Urbanization, Religiosity, Semirom
-
Pages 77-104The concept of ecological footprint, as a basis for measuring the difference between that which the nature offers us to use and that which we actually use in our lives, has been recognized as a new planning criterion in the assessment of individual and collective behaviors for the preservation of the environment. Controlling the amount and type of consumption can reduce the level of ecological footprint. This, of course, necessitates being knowledgeable in this area. The research population of this study consists of all Tabrizi residents who were between the ages of 15 and 75, of which, using a cluster sampling technique, 443 individuals were selected as the sample. Questionnaires and personal interviews were used to collect the necessary data. Factor analysis and the computation of KMO were used to assess the validity of the research instrument and Cronbach’s AlPha was use for reliability. The results showed that the level of ecological knowledge in residents is relatively low and therefore their ecological footprint is relatively high and the relationship between the two is statistically significant.Keywords: ecological footprint, Environmental dangers, ecological knowledge, Tabrizi residents
-
Pages 105-134In the context of increasing international attention to the environment and life quality issues, the achievement of social stability in localities and neighborhoods becomes especially important. The localities, as socio-physical bases of a society can play an important role in social stability. The aim of this study was to investigate the factor affecting social stability in old and new neighborhoods in the city of Yazd. Research methodology in this study is survey and the data was collected with questionnaires. The research population consisted of all the residents of the city of yazd, of which on the basis of Cochran formula 400 individuals were chosen as sample via multi-step sampling. At first cluster sampling was used to select neighborhoods and then the individuals were selected through systematic sampling. Data analysis was done using the SPSS software. The research instrument had face validity and its reliability was assessed by Cronbach alpha. The results show that old neighborhoods had lower stability than the newer neighborhoods. the results of regression analysis indicated that of the eight independent variables that were entered into the regression equation, in the old quarters, four variables (satisfaction with the neighborhood, satisfaction with housing, social participation, and age) were significantly related to social sustainability, whereas in the new quarters, two variables (satisfaction with the neighborhood, satisfaction with housing,) were significant in explaining social sustainability.Keywords: social stability, old, new neighborhoods, social participation, neighborhoosatisfaction, residential satisfaction
-
Pages 135-166Nowadays, social capital plays a more important role in human societies than physical and human capitals and the networks of collective relations functions as a cohesive force between people and organizations. Social development, cultural progress and economic growth become almost impossible without the existence of social capital. It appears that understanding the various dimensions of organizational performance of the municipality can enhance the promotion of social capital. In this regards, the present study aims to explain the effects of organizational performance of the municipality on residents’ levels of social capital in Tehran’s 15th district. Therefore, the research population consists of all the residents of that district, of which 447 individuals were chosen as the sample. A questionnaire was used to collect the necessary data. Correlation coefficients and structural equation modeling were used to analyze the data. The results showed that, in line with the main hypothesis of the paper, the organizational performance of the municipality does in fact have positive effects on residents’ levels of social capital. The results of structural equation modeling indicated that “socio-cultural performance”, “transportation and traffic performance”, “urban services performance”, and “technical-construction performance” had, respectively, the most impact on social capital. In the area of social capital, “internal trust”, “generalized trust”, “participation in voluntary activities”, “mutual social participation”, and “the feeling of identity” were of the most significance.Keywords: organizational performance, social capital, socio, cultural performance, transportation performance, generalized trust
-
Pages 167-192City as the urban context of human biology requires certain standards that can briefly be called quality of life standards. Quality of life is a multifaceted and complex concept that has been pondered about by social scientists including urban scholars. This paper aims to compare different areas of the city of Tabriz with regards to quality of life indices. Therefore, four neighborhoods (two in rural areas and two in newly designed areas) were compared. The research population included all adult individuals of these four neighborhoods. 130 individuals were chosen from each of these neighborhoods through simple random sampling. One-way ANOVA and factor analysis were used to analyze the data. The results showed that the level of social satisfaction was higher in rural neighborhoods (13.61 percent) than it was in newly designed neighborhoods (12.99 percent), but spatial satisfaction and ecological dissatisfaction in newly designed neighborhoods (38.18 and 11.58 percent respectively) were higher than that in rural neighborhoods (spatial satisfaction= 33.48 percent, and ecological dissatisfaction= 18.37 percent). Factor analysis results showed that satisfaction with life facilities and the environment were higher in rural neighborhoods and that satisfaction with life facilities and with space were higher among the residents of newly designed areas.Keywords: Quality of life, merged rural areas, newly designed urban areas, Tabriz