فهرست مطالب
فصلنامه تازه های علوم شناختی
سال پانزدهم شماره 3 (پیاپی 59، پاییز 1392)
- تاریخ انتشار: 1392/09/10
- تعداد عناوین: 7
-
-
صفحات 1-11هدفتعدادی از پژوهش ها نشان داده اند که مشکلات خواندن با نارسایی های دیداری مرتبط است، اما پژوهش هایی که به تاثیر مداخلات دیداری بر عملکرد خواندن (صحت خواندن، نوع و تعداد اغلاط خواندن و درک مطلب) پرداخته اند اندک اند و نتایج آنها نیز متناقض. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیرات احتمالی مداخله دیداری بر عملکرد خواندن در گروهی از دانش آموزان مبتلا به مشکلات خواندن و واجد نارسایی کارکردهای بینایی است.روشدر این پژوهش که طرح آن از نوع شبه آزمایشی با گروه آزمایش و گواه است، پس از ارزیابی بینایی،10 نفر از کودکان مبتلا به مشکل خواندن که واجد نارسایی کارکردهای بینایی بودند به عنوان گروه آزمایش و 10 نفر از خوانندگان ماهر که از نظر بینایی نیز سالم بودند، به عنوان گروه گواه انتخاب شدند. پس از ارزیابی عملکرد عمومی شناختی، مهارت های خواندن و کارکردهای پایه بینایی هر دو گروه، گروه آزمایش تحت 15 جلسه مداخله دیداری قرار گرفت. پس از اجرای مداخلات، مجددا همه آزمون ها برای هر دو گروه اجرا شد و برای پیگیری دوباره، یک ماه بعد از پایان مداخله، کارکردهای پایه بینایی مورد سنجش قرار گرفت.یافته هانتایج نشان دادند که در گروه آزمایش هم زمان با بهبود کارکردهای پایه بینایی، توانایی صحت خواندن و درک مطلب به طور معنا داری ارتقا و تعداد غلط های خواندن به طرز چشمگیری کاهش یافته است.نتیجه گیریبه نظر می رسد که مداخله دیداری با بهبود بخشیدن به کارکردهای بینایی نارسا مرتبط با خواندن توانسته است سبب بهبود عملکرد خواندن شود؛ نتیجه اینکه مداخله دیداری در بهبود خواندن موثر بوده است. از سوی دیگر، یافته های این مطالعه تاثیر مداخلات دیداری بر مشکلات خواندن را نشان می دهد.
کلیدواژگان: مهارت های خواندن، مداخله دیداری، کارکردهای پایه دیداری -
صفحات 12-23هدفدرخودماندگی اختلالی تحولی است که مشخصه آن وجود ناهنجاری در رفتار اجتماعی، زبان و شناخت است. با وجود آنکه بیش از 25 درصد کودکان درخودمانده بی کلام هستند، اما برای بهبود وضعیت کلامی آنها هنوز راه کارهای مداخله ای و بالینی کافی ارائه نشده است. این پژوهش اولین بار براساس خصوصیات نوایی زبان فارسی، تاثیر روش آواز آهنگین را با اقتباس از مدل آلبرت، هلم و اسپارکس (1973) طراحی وتاثیر آن را بر کیفیت گفتار این کودکان بررسی کرده است. از آنجاکه تاثیر این روش بر سایر زبان ها اثبات شده، هدف این پژوهش آن است که با اجرای این روش، گامی درجهت تسهیل مشکلات گفتاری کودکان درخودمانده فارسی زبان برداشته شود.روشاین پژوهش از نوع کاربردی و نیمه تجربی است. پس از پژوهش آزمایشی که روی یک کودک درخودمانده 10 ساله به صورت موردی و در مدت یک ماه انجام شد و نتایج موثری به دست آمد، 13 نمونه (نه نفر بی کلام) درمرکز اوتیسم اصفهان به صورت نمونه دردسترس انتخاب شدند. شاخص های کیفیت گفتار آنها شامل میانگین طول پاره گفتار، تعداد فعل، سرعت گفتا رتوصیفی و درصد پژواک گویی به صورت مصاحبه مستقیم و آوانگاری نمونه های گفتاری محاسبه و رشد مهارت های گفتاری و زبان بیانی آنها نیز با آزمون سنجش رشد نیوشا ارزیابی شد. همه شاخص ها دوبار به صورت پیش آزمون و پس آزمون بررسی و تحلیل آماری شدند و هر آزمودنی به عنوان کنترل خودش ارزیابی شد. شایان ذکر است که روش آواز آهنگین به مدت چهار ماه و در قالب 48 جلسه20 تا30 دقیقه ای (سه روز درهفته) اجرا شد.یافته هابعد از اجرای روش آوازآهنگین، شاخص های کیفیت گفتار پیوسته، میانگین طول پار ه گفتار، تعداد فعل، سرعت گفتارتوصیفی به صورت معنا داری افزایش (001/0=p) و درصد پژواک گویی یا اکولالیا به صورت معنا داری کاهش یافت(007/0=p). پیشرفت مهارت های گفتاری و زبان بیانی کودکان نیز درآزمون رشد نیوشا چشمگیر بود.نتیجه گیریروش آواز آهنگین بر شاخص های کیفیت گفتارکودکان درخودمانده تاثیرمثبت دارد، بنابراین توصیه می شود از این روش به عنوان یکی از درمان های مکمل در گفتاردرمانی این کودکان استفاده شود.
کلیدواژگان: درخودماندگی (اوتیسم)، روش گفتاردرمانی آواز آهنگین، خصوصیات نوایی زبان -
صفحات 24-31هدفهدف این مطالعه، تعیین اثر درمان فراشناختی ولز بر افکار وسواسی و تاثیر غیرمستقیم این روش بر میزان سازگاری یک مورد مبتلا به اختلال وسواسی-جبری بود. شواهد نشان می دهند که باورهای فراشناختی در بروز اختلال وسواس دخیل اند؛ از این رو در این پژوهش از روش درمان فراشناختی، که از درمان های کوتاه مدت موثر براختلال وسواس است، استفاده شد.روشدر اولین جلسه پیش از آغاز درمان، آزمودنی پرسش نامه های وسواس فکری-عملی مادزلی، باورهای فراشناختی و سازگاری بل و داس 21 را تکمیل کرد و در ضمن تحت 13 جلسه درمان فراشناختی ولز نیز قرار گرفت. در آخرین جلسه پس از درمان، پرسش نامه ها یک بار دیگر تکمیل و داده ها به وسیله نمودارها و یافتن تفاوت درصدی پیش و پس از درمان تحلیل شدند.یافته هابررسی داده ها نشان داد که درمان فراشناختی ولز بر کاهش باورهای فراشناختی مثبت در مورد افکار وسواسی و در نتیجه کاهش نشانه های وسواس موثر بوده و علاوه بر آن غیرمستقیم باعث افزایش سازگاری، به ویژه سازگاری عاطفی و خانگی، شده است.نتیجه گیریدر مجموع یافته های این مطالعه بر نقش موثر درمان فراشناختی ولز در کاهش وسواس ناشی از باورهای مثبت در مورد افکار وسواسی و در نتیجه افزایش سازگاری فرد تاکید دارد.
کلیدواژگان: درمان فراشناختی ولز، سازگاری، وسواس فکری، عملی -
صفحات 32-39هدفهدف پژوهش حاضر، بررسی اثرآموزش مهارت های روانی- حرکتی بر کارکردهای اجرایی(حل مسئله، برنامه ریزی و سازمان-دهی رفتاری- هیجانی) کودکان پیش دبستانی دارای اختلالات یادگیری غیرکلامی شهر اصفهان است.روشدر این پژوهش که از نوع آزمایشی است، از طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل استفاده شده است. بدین منظور در سال 90- 91 با استفاده از روش نمونه گیری چندمرحله ای از بین کودکان پیش دبستانی پنج تا شش و نیم ساله شهر اصفهان به صورت تصادفی 20 کودک که دارای ملاک های ورود به پژوهش بودند انتخاب و در دو گروه کنترل و آزمایش جای داده شدند. اطلاعات با استفاده از پرسش نامه عصب-روان شناختی کانرز، که روایی و پایایی آن تایید شده است، جمع آوری و با روش تحلیل کوواریانس و با بهره گیری از نرم افزار آماری spss 16 تجزیه و تحلیل شد.یافته هاتجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که در پس آزمون عملکرد دو گروه آزمایش و کنترل در پرسش نامه عصب روان شناختی (در خرده مقیاس سازمان دهی رفتاری- هیجانی) تفاوت معناداری دارد(p≤0.05).نتیجه گیریآموزش مهارت های روانی- حرکتی باعث بهبود عملکرد آزمودنی ها در مقیاس های عصب روان شناختی(سازمان دهی رفتاری- هیجانی) شده و به کاهش این مشکلات در کودکان پیش دبستانی دارای اختلالات یادگیری غیرکلامی می انجامد.
کلیدواژگان: اختلالات یادگیری، اختلالات یادگیری غیرکلامی، مهارت های روانی، حرکتی، کارکردهای اجرایی، کودکان پیش دبستانی -
صفحات 40-50هدفپژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط باورهای فراشناختی با رفتارذخیره ای/ احتکار در جمعیت غیر بالینی انجام شد.روشروش پژوهش توصیفی- همبستگی و جامعه آماری پژوهش دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه های شهر اصفهان بودند. تعداد370 دانشجو از طریق نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند، 355 نفر از آنان (198زن و 157مرد) به پرسشنامه رفتار ذخیره ای شامل ابعاد سه گانه: درهم ریختگی، اندوخته سازی و کسب اشیاء، وپرسشنامه فراشناخت-30 شامل ابعاد پنج گانه: باورهای مثبت درباره نگرانی، کنترل ناپذیری و خطر، اطمینان شناختی، کنترل افکار و خودآگاهی شناختی پاسخ دادند. تحلیل داده ها با روش های آماری ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه انجام شد.یافته هانتایج نشان داد بین رفتار ذخیره ای/ احتکار و باورهای فراشناختی همبستگی مثیت معنادار وجود دارد (01/0p<). نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد که 5/20 درصد از واریانس عامل درهم ریختگی توسط باورهای مثبت درباره نگرانی و خودآگاهی شناختی، 8/25 در صد از واریانس عامل اندوخته سازی توسط باورهای مثبت درباره نگرانی، کنترل ناپذیری و خطر و اطمینان شناختی، و 9/20 درصد از عامل کسب اشیاء توسط باورهای مثبت درباره نگرانی، کنترل ناپذیری و خطر، کنترل افکار و خود آگاهی شناختی تبیین می شود.نتیجه گیریبر اساس یافته های این پژوهش، سه بعد فراشناختی: باورهای مثبت درباره نگرانی، کنترل ناپذیری و خطر، و خودآگاهی شناختی نقش جدی در پیش بینی رفتارذخیره ای/احتکار دارند که لازم است توسط پژوهشگران و درمانگران بیشتر مورد توجه قرار گیرند.
کلیدواژگان: رفتار ذخیره ای، احتکار، باورهای فراشناختی، دانشجویان -
صفحات 51-72مقدمهطرح واره کانتی را غیرمتجسد و مبنایی برای عقل محض توصیف می کنند، درحالی که مفاهیم و طرح واره ها در انگاره متجسد ذهن در علوم شناختی، حاصل فعالیت عصبی مغز هستند. بر این اساس، کانت در همان سنت متافیزیکی مورد انتقاد علوم شناختی قرارمی گیرد. از سوی دیگر، در برخی مطالعات عصب شناختی تناظری میان انگاره شناختی کانت با یافته های عصب شناختی برقرار می شود؛ مثلا، ذاتی بودن بستر عصبی بخشی از ادراک مکان با مکان پیشینی کانت مقایسه شده است. اما مسئله مورد مناقشه، چگونگی پیشینی بودن ادراک مکان بر بستری عصبی است که در تجربه تحقق می یابد. در مقاله حاضر سعی بر آن است که نشان دهیم در انگاره شناختی کانت، به دلیل خصلت دوگانه طرح واره، میان عقل محض و تجربه نسبتی برقرار می شود که قابل تعمیم به انگاره عصب شناسی شناختی و اختلاف میان توصیف های خردگرا و تجربه گرا از طرح واره تصویری است.روشروش بررسی در مقاله حاضر استدلال مبتنی بر نتایج بررسی های تجربی و آزمایشگاهی است که از منابع معتبر گزارش می شود.یافته هابا بازتوصیف «شهود پیشینی» زمان و مکان به صورت «ادراک ضمنی، خودکار و ضروری»، می توان تناظر انگاره شناختی کانت و انگاره عصب شناختی را تایید کرد. با تمایزی که میان طرح واره و طرح واره تصویری پیشنهاد می شود، طرح واره در تناظر با «مفهوم متعلق شناسایی» و «طرح-واره تصویری» در تناظر با «مقولات محض فاهمه» قرار می گیرند.نتیجه گیریبحث حاضر «عقل متجسد» در انگاره عصب شناسی شناختی را در کنار «عقل محض» کانت قرار می دهد.
کلیدواژگان: طرح واره کانتی، عقل متجسد، عصب شناسی شناختی، مفهوم، زمان، مکان -
صفحات 73-82مقدمهدر پژوهش حاضر، اثر آموزش حل مسئله بین فردی بر بهبود مهارت های اجتماعی و توانایی حل مسئله در کودکان پیش-دبستانی و دانش آموزان پایه اول بررسی شده است.روشمطالعه با روش شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون، بدون گروه کنترل اجرا شد. نمونه، که به صورت نمونه دردسترس در پژوهش شرکت کردند، شامل 32 دانش آموز پیش دبستانی (نه دختر و 23 پسر) و 20 دانش آموز پایه اول (نه دختر و 11 پسر) بود که در سه مدرسه غیرانتفاعی در شهر تهران مشغول تحصیل بودند. برنامه حل مسئله شناختی «من می توانم مشکل را حل کنم.»در هر کلاس به صورت گروهی، طی چهار ماه، به وسیله معلمان آموزش داده و با استفاده از مصاحبه بالینی راه حل های مختلف و فرم های والدین و معلم پرسش نامه مهارت های اجتماعی گرشام و الیوت ارزیابی شد.یافته هانتایج تحلیل اندازه گیری مکرر و مقایسه اطلاعات به دست آمده از پیش آزمون و پس آزمون نشان می دهد که تغییرات نمره کل مهارت های اجتماعی فرم های والدین و معلم به لحاظ آماری معنادار بوده و برنامه مداخله مهارت های همکاری (فرم معلم)، مسئولیت پذیری (فرم های والدین)، جرات ورزی (فرم معلم و والدین) و خودکنترلی (فرم معلم) دانش آموزان را افزایش داده که این افزایش از نظر آماری نیز معنادار است. همچنین برنامه مداخله در افزایش ارائه راه حل ها (سیالی) و طبقات مرتبط (انعطاف پذیری)، که حاکی از توانایی حل مسئله بین فردی است، موثر بوده و تفاوت میانگین های پیش آزمون و پس آزمون به لحاظ آماری معنادار است، اما تغییرات ایجاد شده در میانگین خرده عامل همکاری و خودکنترلی در فرم والدین و پاسخ های نامرتبط معنادار نیست.نتیجه گیرییافته های پژوهش حاضر همسو با نتایج تحقیقات دیگر تاییدی است بر کارآیی مداخلات شناختی حل مسئله در روابط اجتماعی. در پایان، درباره لزوم توجه به آموزش مهارت های حل مسئله، به عنوان بخشی از برنامه های درسی مدارس و تاثیر آن بر رفتارهای کودکان و عملکرد تحصیلی آنها، بحث شده است.
کلیدواژگان: روش حل مسئله، آموزش مهارت های اجتماعی، مداخلات شناختی، رفتاری
-
Pages 1-11IntroductionSome evidence suggest that poor reading is partially related to basic visual function deficiencies، including: distance visual acuity (DVA)، near visual acuity (NVA)، accommodative facility (AF) and saccadic eye movements (SEM). There are few controversial studies investigating the efficacy of vision therapy on reading abilities (i. e. reading accuracy، type and frequency of reading errors and reading comprehension). The aim of this study was to explore any possible effect of basic visual function therapeutic interventions on reading and phonological abilities in monolingual Persian speaking students.MethodThis quasi-experimental study assessed the basic visual functions of 10 poor readers from primary schools in Tehran (mean age=10. 2 years، female=3، male=7) and a sex-age-matched control group (mean age= 10. 5) using the Snellen chart، ±2. 00 D lenses and a fixation-refixation technique. Each participant was enrolled in the study following basic assessments of his/her general cognitive functions، reading skills and basic visual functions. The Assessment of the Persian Reading Abilities (APRA)، Spoonerisms and Raven’s Progressive Matrices were also used in both groups. Poor readers received 5 weeks interventions for AF، SEM، only. Both groups were retested in 5 weeks and then one month later.ResultsAt baseline، poor readers performed significantly worse than controls in reading accuracy (p<0. 01)، reading comprehension (p<0. 01)، SEM (p<0. 01) and AF (both near & distance p<0. 01) with no significant differences on DVA، NVA. After vision therapy، the poor reader group showed a remarkable improvement in reading accuracy (p<0. 01) and reading comprehension (p<0. 01) associated with the enhancement of both AF (both near and distant، p<0. 01) and SEM (p<0. 01).ConclusionVisual therapy appears to improve basic visual functions، reading skills and phonological abilities. The latter improvement may be due to the saccadic intervention that may improve magnocellular function and in turn enhancement of the higher cognitive performance such as attention.Keywords: reading problems, reading accuracy, reading comprehension, vision therapy, basic visual deficiencies, APRA
-
Pages 12-23IntroductionAutism as a developmental disorder of the brain is characterized by difficulties in social interaction، verbal and nonverbal communication and stereotyped or repetitive behaviors and in some cases، cognitive delays. Despite prevalent speech problems in almost one fourth of autistic children، there are few reliable interventions to improve their speech output. This study investigated the effects of the Melodic Intonation Therapy (MIT) (Albert et al. ’s model، 1973) on speech output in Persian-speaking autistic children. Although the positive effects of MIT on autistic children’s speech are vastly reported in other languages، no report on its effects based on the characteristics of Persian language has ever been published.MethodAn easy version of MIT، adapted for Persian language was designed by researchers. Then، after a successful pilot study on a 10 year-old boy for one month، 13 subjects were selected for the main study. The subjects were all autistic، male، right-handed 7-10- year old Persian children who underwent MIT for 48 sessions each 20-30 minute during 16 weeks. Background information was gathered from their parents using related questionnaire. Children’s speech sounds were recorded in a natural linguistic context. As pretest and post-test، some assessments were accomplished، such as NEWSHA; the Persian developmental scale which was used to assessing the speech and expressive language skills. Similarly، to investigate the quality of speech، MLU (Mean Length of Utterance)، speech rate، number of verbs and echolalia were assessed after phonetic transcription. Finally، data analysis was done using the SPSS software.ResultsOur findings indicated a significant increase in MLU، speech rate، number of verbs in sentence (P=0. 001) as well as a significant decrease in the percentage of echolalia (P=0. 007) following MIT. Furthermore، in NEWSHA; Persian developmental scale،there was an apparent post-MIT improvement in speech and expressive language skills in our subjects.ConclusionThere seem to be convincing evidence for the positive effects of melodic intonation therapy on the Persian autistic children’s linguistic features. It is therefore recommended as a supplementary method in speech rehabilitation of the autistic children.Keywords: Autism, Melodic Intonation Therapy, Prosody, Speech Therapy
-
Pages 24-31IntroductionThe purpose of this study was to determine the efficacy of Wells Meta cognition therapy on controlling of obsessive thoughts of a particular case of obsessive-compulsive disorder.MethodMaudsley obsessive-compulsive inventory، Meta cognition questionnaire، Bell adjustment inventory and Dass-21 were completed in first and last session of the therapy by the case. The case received 13 sessions of Meta cognition therapy. Data was analyzed before and after of therapy by charts and percentages differentiation.ResultThe analyzed show that Meta cognition therapy was effective in decreasing both positive Meta cognition beliefs and symptoms of obsessive-compulsive disorder. In addition this therapy indirectly caused increasing of adjustment، specially home and emotional adjustment.ConclusionMCT was remarkably effective for reducing obsessive thoughts which were resulted by positive beliefs about obsessions، also it caused improving adjustment.Keywords: Wells Meta cognition therapy, Adjustment, Obsessive, compulsive
-
Pages 32-39IntroductionThe current study aimed to evaluate the effectiveness of psycho-motor skills training on executive functions of pre-school children with non-verbal learning disabilities in the city of Isfahan.MethodIn this quasi-experimental pre-test and post-test controlled-study we used the sequential random sampling method from the city of Isfahan (2011-2012) during which twenty preschoolers aged 5 to 6. 5 years who fulfilled the inclusion criteria were recruited and assigned to either experimental or control group. To obtain basic neuropsychological data، the valid and reliable CONNERS’ questionnaire was employed. Findings were tested with analysis of covariance using the SPSS. 16 software.ResultsStatistical analysis revealed a significant difference in mean executive function subscales of the questionnaire between the two examined groups upon post-test (p<0/05).ConclusionAs our findings pointed out، psycho-motor skills training appear to improve performance (executive function subscales) thus helping to overcome some neuropsychological difficulties in young children with non-verbal learning disabilities.Keywords: Learning disorders, non, verbal learning disorders, psycho, motor skills, executive functions, pre, school children
-
Pages 40-50IntroductionThis study was conducted to investigate the relationship between metacognitive beliefs with saving behavior/hoarding in a non-clinical population.MethodThis descriptive-correlation recruited a statistical population of graduate students of Isfahan universities. Within the study population (the 370 students who were selected via multi-stage cluster sampling)، 355 students (198 female and 157 male) completed the Saving Inventory consisting of three subscales i. e. cluttering، saving and acquisition and the Metacognition Questionnaire-30comprising five subscales i. e. positive beliefs about worry، lack of control and danger، cognitive confidence، thought control and cognitive self-awareness. Data were analyzed through Pearson’s correlation coefficient and multiple regression analysis.ResultsThere was a significant positive correlation between saving behavior/ hoarding and metacognitive beliefs (p< 0. 01). The multiple regression analysis indicated that positive beliefs about worry and cognitive self-awareness could predict 20. 5 percent of the cluttering variance. Meanwhile، the positive beliefs about worry، lack of control، danger and cognitive confidence could predict 25. 8 percent of the saving variance. Positive beliefs about worry، lack of control and danger، thought control and cognitive self-awareness could predict 20. 9 percent of the acquisition variance.ConclusionOur findings propose that three metacognitive beliefs including positive beliefs about worry، lack of control and danger، and cognitive self-awareness have a potential role in prediction of the saving behavior/hoarding which need to be considered by researchers and therapists.Keywords: Saving behavior, Hoarding, Metacognitive beliefs, Graduate students
-
Pages 51-72Introductionthe Kantian schema is described as being disembodied and a basis for pure reason، while in the embodied model of mind in Cognitive Science schemas are the results of neural activities in the brain; however، some neurocognitive studies propose a correspondence between some parts of the Kantian model of cognition and some recent neurocognitive findings; e. g. the innateness of neural strata contributing partial perceptions of space is compared to the Kantian a priori space; but how perceptions nested in the neural strata، hence empirical، could be a priori?Methodthis treatise tries to elaborate on the notion that the dual character of schema in the Kantian model of cognition، which maintains a relation between the pure reason and experience، could be applicable to the neurocognitive model of cognition and the rational and empirical views on image-schemas. The present paper is developed through an inductive method which is based on the empirical and experimental results reported from authenticated sources.Resultsby redescribing the Kantian “a priori intuition” of space and time as “implicit، automatic، and necessary” perceptions of space and time، a correspondence between the Kantian and the neurocognitive models of cognition could be confirmed. Based on the distinction proposed between “schemas” of objects and primitive “image schemas” grounding abstract reason، schemas could correspond to the Kantian “concepts of objects” and image schemas to the Kantian “categories”.ConclusionThe present discussion puts the neurocognitive model of “embodied reason” in line with the Kantian “pure reason”.Keywords: Kantian schema, neurocognitive schema, embodied reason, concept, space, time
-
Pages 73-82IntroductionIn the present study، the effectiveness of interpersonal problem solving training to improve social skills and problem solving ability amongst preschool children and first- grade students was evaluated.MethodThis study was conducted using a quasi-experimental method using a pretest/post-test without a control group. The population sample comprised 32 preschool students (9 girls and 23 boys) and 20 first-grade students (9 girls and 11 boys) who were enrolled in the study as unavailable sample. The Shure’s cognitive problem-solving program known as “I can problem solve” was taught in each class for four months by the teachers. The intervention was evaluated using the Alternative Solution Skills and Social Skills Rating System-parent and teacher forms.ResultsOur results from the repeated measure analysis comparing the pre-test and post-test scores indicated that intervention program was significantly effective in increasing total scores of social skills (parent and teacher forms)، cooperative skills (teacher form)، responsibility (parent form)، assertiveness (teacher and parent forms) and self-control (teacher form). Moreover، the intervention program was shown to significantly increase the scores on “relevant solutions” and “relevant category”. Meanwhile، changes in the means of the sub-factors “cooperation”، “self-control” in the parents form and “relevant solutions” were not statistically significant.DiscussionIn line with earlier body of evidence، our findings confirmed the effectiveness of interventions based on cognitive problem solving in social relationships. This survey discusses the importance of problem solving skill training، as part of school’s curriculum، and effectiveness of problem solving training on child behaviors and academic performance.Keywords: Problem solving method, Social Skills Training, Cognitive, behavioral interventions