فهرست مطالب

نامه آموزش عالی - پیاپی 19 (پاییز 1391)

نشریه نامه آموزش عالی
پیاپی 19 (پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/08/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • صفحه 7
  • حمید شفیع زاده صفحه 9
    تحقیق حاضر با هدف بررسی موانع بهسازی اعضای هیئت علمی در دانشگاه آزاد اسلامی انجام شده است. این تحقیق توصیفی از نوع پیمایشی است که برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده است. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه اعضای هیئت علمی تمام وقت دانشگاه آزاد اسلامی در مناطق 8 و 12 بوده که 360 نفر از آنها ازطریق روش نمونه گیری طبقه ای نسبتی انتخاب شده اند. ابزار تحقیق از نظر روایی محتوایی و بر اساس نظر تعدادی از اساتید صاحب نظر در حوزه آموزش عالی مورد تایید قرار گرفت و برای تعیین پایایی پرسشنامه نیز از آلفای کرونباخ استفاده شد که ضریب آن برابر 81/ 0 به دست آمد. تحلیل داده ها با استفاده از برنامه نرم افزاری SPSS نسخه 5/ 11 انجام شد. نتایج نشان داد که از 13 مانع بهسازی هیئت علمی، میانگین 8 مانع بالاتر از میانگین متوسط بوده است؛ از طرف دیگر، نتایج آزمون فریدمن نیز نشان داد که مهم ترین موانع شامل در نظر نگرفتن نیازها و اولویت های اعضای هیئت علمی، عدم حمایت لازم از طرف مدیران ارشد دانشگاه ها، اجباری بودن برنامه ها و نبودن آزادی عمل برای انتخاب آنها و فقدان انگیزه و مشوق های لازم بوده است. بررسی متغیرهای جمعیت شناختی نیز نشان داد که هیچ کدام از متغیرهای جنس، سابقه هیئت علمی، درجه علمی و رشته تحصیلی، ارتباط معنی داری با موانع بهسازی هیئت علمی نداشتند.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، منابع انسانی، برنامه های بهسازی، هیئت علمی و موانع بهسازی
  • محمد جواد صالحی، شادی روحانی*، یعقوب انتظاری صفحه 27
    سرمایه انسانی، دارای آثار اقتصادی و غیراقتصادی فراوانی است که رشد و توسعه کشورهای جهان، بویژه کشورهای درحال توسعه را تسریع می بخشد. آثار غیربازاری سرمایه انسانی که عمدتا از آموزش زنان نشات می گیرد، تاثیر بسزایی در پیشبرد فرایند توسعه اقتصادی کشورها داشته است، و این در حالی است که نابرابری در سرمایه انسانی می تواند فرایند توسعه را کند نماید؛ بر این اساس، هدف از تدوین این مقاله، تعیین نابرابری سرمایه انسانی برای زنان و مردان در مناطق مختلف جهان طی سال های 1960 تا 2005 میلادی و مقایسه آن با کشور ایران است. در این مقاله ابتدا آثار غیر بازاری سرمایه انسانی مورد توجه قرار گرفته و سپس با استفاده از روش های آماری- ریاضی به محاسبه ضریب جینی سرمایه انسانی که نابرابری سرمایه انسانی را در زنان و مردان نشان می دهد، پرداخته شده است. نتایج کلی حاکی از آن است که نابرابری سرمایه انسانی در زنان و مردان طی سال های مورد مطالعه، به جز در کشورهای پیشرفته، همواره درحال کاهش بوده و این ضریب در زنان همواره از مردان بیشتر بوده است. نتیجه قابل توجه دیگر اینکه در سه دهه اخیر با افزایش سرمایه گذاری برای کاهش نرخ بی سوادی و همچنین گسترده شدن دانشگاه ها در ایران، از نابرابری سرمایه انسانی، بویژه در زنان، به طور چشمگیری کاسته شده است.
    کلیدواژگان: نابرابری جنسیتی، سرمایه انسانی، ضریب جینی، آموزش، آثار غیر بازاری
  • حسنعلی آقاجانی، کریم کیاکجوری*، فروغ رودگرنژاد صفحه 53
    هدف تحقیق حاضر، تبیین نقش برنامه های آموزشی دانشگاه مازندران در پرورش ویژگی های کارآفرینانه دانشجویان بوده است؛ بر این اساس، از جامعه آماری 2601 عضوی دانشجویان سال آخر دانشگاه مازندران، تعداد 335 نفر از طریق روش های نمونه گیری گروه بندی شده و تصادفی انتخاب شدند و سپس با جمع آوری داده های مورد نیاز با استفاده از ابزارهای مستندات، مصاحبه و بویژه پرسشنامه با ضریب پایایی 9/ 0، به استخراج مدل معادله ساختاری مربوط اقدام، و با استفاده از آزمون های آماری تکمیلی آلفا کرونباخ، فریدمن، و همبستگی، به تحلیل فرضیات پرداخته شده است. یافته ها نشان داده اند که هر پنج متغیر: تاسیس و اداره کردن یک کسب وکار، ریسک پذیری، خلاقیت و نوآوری، فرصت شناسی و استفاده از آن و بالاخره سایر متغیرها، ضمن تایید کلیت مدل احصا شده، هر کدام با شدت و ضعف خاص خود، هم به صورت مستقیم و هم به صورت غیرمستقیم و تعاملی، بر عملکرد برنامه های آموزشی تاثیرگذار بوده اند.
    کلیدواژگان: معادله ساختاری، عملکرد، برنامه های آموزشیی، دانشگاه مازندران، کارآفرینانه، دانشجویان
  • ستاره موسوی*، مصطفی شریف، سعید رجایی پور صفحه 71
    هدف پژوهش حاضر، مطالعه سطوح به کارگیری فناوری اطلاعات از سوی اعضای هیئت علمی دانشگاه اصفهان به عنوان معیاری برای پذیرش نوآوری برنامه درسی بر مبنای الگوی پذیرش مبتنی بر علاقه «سی بام» می باشد. نوع پژوهش توصیفی- پیمایشی بوده و نمونه آماری شامل 126 نفر از استادان دانشگاه اصفهان از طریق روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبتی انتخاب شده است. ابزار به کارگرفته شده، پرسشنامه استاندارد سنجش سطوح کاربرد فناوری در آموزش بر مبنای الگوی پذیرش مبتنی بر علاقه (نسخه1.1) است. اطلاعات جمع آوری شده با به کارگیری آماره های «آزمون تی»، آنالیز واریانس یکراهه «آنوا»، همبستگی و نیز تشکیل جدول توافقی تحلیل گردید. نتایج تحقیق نشان داد: 1) با ارجاع به الگوی پذیرش مبتنی بر علاقه، اکثریت استادان دانشگاه (9/ 65%) در سطوح 2 تا 5 (آمادگی تا استفاده عادی) از به کارگیری فناوری اطلاعات قرار دارند. 2) استادان زن در مقایسه با مرد و استادان در مرتبه مربی و استادی در مقایسه با استادان در مرتبه های دانشیاری و استادیاری در سطح پایین تری از به کارگیری فناوری اطلاعات قرار دارند. 3) سابقه خدمت استادان رابطه معنی داری با سطح به کارگیری فناوری توسط آنها ندارد.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات، تلفیق فناوری، الگوی پذیرش منتنهی بر علاقه، نوآوری برنامه درسی، دانشگاه
  • غلامرضا ذاکرصالحی* صفحه 95
    هدف از نوشتار حاضر، ترسیم تحولات آموزش عالی مالزی به عنوان یکی از رقبای جدی ایران در آسیا، در دو بعد کیفی و کمی است. روش تحقیق در بخش تحولات کیفی، مطالعه اسنادی، و در بخش های دیگر بررسی آماری است.
    یافته ها نشان می دهد که مالزی با تدوین دو برنامه موسوم به 2010 و 2020 در این بخش به دستاوردهای مهمی بویژه در توسعه ظرفیت های دسترسی و ایجاد فرصت های برابر نائل شده است.
    این کشور با پیش بینی ساختاری مستقل در وزارت علوم تحت عنوان بخش مدیریت آموزش عالی خصوصی، به نحو چشمگیری به توسعه دانشگاه های خصوصی و جذب دانشجویان خارجی رو آورده است. پنج سیاست کلان آموزش عالی مالزی عبارتند از: افزایش استقلال دانشگاهی، ارتقای کیفیت، جهش در جذب دانشجویان خارجی، نوسازی تربیت معلم، و تغییر ساختار پذیرش دانشجو.
    در بخش مولفه های کمی نیز در اکثر زمینه ها شاهد توسعه ظرفیت ها و رشد چشمگیر هستیم؛ هر چند این تحول، آسیب ها و چالش هایی را چون عدم تعادل در نسبت استاد به دانشجو و مقوله تضمین کیفیت به همراه داشته است.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، سیاست آموزش عالی، ساختار، چشم انداز، شاخص های کمی و کیفی، مالزی
  • بتول جمالی زواره*، احمدرضا نصر، اعظم جمالی زواره صفحه 127
    گسترش شتابان دانشگاه ها در سال های اخیر به اشتغال دانش آموختگان دانشگاهی دامن زده، به گونه ای که جامعه با پدیده ای به نام فارغ التحصیلان بیکار مواجه شده است. ساختار های موجود دانشگاه ها نیز در حال حاضر با هدف آموزش تخصصی شکل گرفته است و کمتر آموزش کار آفرینی را مد نظر قرار داده است. هر چند در حال حاضر آموزش کار آفرینی در دانشگاه ها، تا حدودی مورد توجه قرار گرفته است با این حال تا رسیدن به وضع مطلوب فاصله زیادی وجود دارد. هدف مقاله حاضر بررسی آموزش کار آفرینی در دانشگاه ها است. از این رو به بررسی شیوه های آموزشی کار آفرینی در دانشگاه ها پرداخته شده و با استفاده از تجارب کشورهای موفق در آموزش کار آفرینی در سطح دانشگاه، مدلی را برای آموزش کار آفرینی ارائه می دهد. روش کار اسنادی است و برای گرد آوری اطلاعات از اسناد و مدارک داخلی و خارجی، پایگاه های اطلاع رسانی معتبر، کتاب ها و مقالات معتبر استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که کار آفرینی، مهارتی قابل آموزش بوده و شیوه های مختلفی برای آموزش آن وجود دارد. از جمله آنها آموزش کار آفرینی به صورت ارائه واحد های درسی، ارائه دوره های کار آفرینی به صورت رسمی در قالب دوره های کارشناسی ارشد و دکترا و ادغام مهارت های کار آفرینی با سایر دروس می باشد.
    کلیدواژگان: یادگیری، دانشگاه، کار آفرینی، آموزش
  • فاطمه وجدانی* صفحه 147
    یکی از اقدامات اساسی برای بهبود وضعیت آموزشی و تقویت تفکر خلاق، ابهام،زدایی از مبانی فلسفی و نظری خلاقیت است. این مقاله در راستای تقویت مبانی نظری خلاقیت تدوین شده و شامل یک بحث نظری در مورد ارتباط درونی سه عنصر عقل، عواطف و خلاقیت، و همچنین، دلالت های آن برای ایجاد فضای یادگیری خلاق در دانشگاه هاست.
    نتایج به دست آمده نشان داد که عقلانیت انواع و سبک های گوناگونی دارد، و از میان این سبک ها، تنها عقلانیت الگوریتمی هیچ ارتباطی با عواطف ندارد؛ اما برخی دیگر از سبک های عقلانیت (عقلانیت قضاوتی، هدف-وسیله ای، رابطه ای و تاملی) با عواطف در هم تنیدگی دارند؛ بنابراین، روشن شد که عواطف، نه تنها مخل یا حتی مجزا از عقل نیستند، بلکه بخش اجتناب ناپذیری از ساختار عقل و مکمل فرایندهای عقلانی مانند تصمیم گیری هستند؛ از سوی دیگر، مشخص شد که در هم آمیختگی عواطف با عقل، از طریق ایجاد گشودگی ذهنی و ممانعت از انجماد عقل، باعث فعال سازی و تحریک خلاقیت اکتشافی و فرارونده می شود. در پایان، پیشنهادهایی برای تلفیق عواطف و هیجانات با عقل ورزی در روش های تدریش، روش های ارزشیابی و فضای کلاس های درسی دانشگاهی مطرح شده است.
    کلیدواژگان: عقل، عواطف، خلاقیت، آموزش عالی
|
  • Hamid Shafizadeh* Page 9
    Faculty members are the most important capital in universities and higher education institutes, and investment in Development programs and improving them is so important. The research goal is to study the obstacles of faculty members Development in Islamic Azad University. It is a descriptive survey research and used researcher-made questionnaire for gathering data. The statistic Society consists of all full-time faculty members of IAU in regions 8 and12. By means of stratified sampling method, 360 of them were selected. Research tool in validity aspect is content and was confirmed by some of the professional professors in higher education. Cronbach alpha is used for determining the questionnaire reliability) =0. 81). Data analysis was done by means of SPSS software program (version 11. 5). The results show that from 13 obstacles of faculty member improvement an average of 8 obstacles were higher than the middle average. Friedman test results show that the most important obstacles consist of ignoring faculty members’ needs and preferences, lack of enough support from university managers, non-arbitrariness of programs and lack of necessary motivations and encouragement. Investigating the demographic variables shows that there is no meaningful relation between variables (gender, faculty members work experience, scientific grade and educational course) and obstacles of faculty member improvement. Finally some proposals were presented to enhance the efficiency of faculty members’ improving programs.
    Keywords: Higher education, Human resource, Development programs, Faculty, Obstacles of Development
  • Mohammad Javad Salehi, Shadi Rouhani*, Yaghoub Entezari Page 27
    Human capital has economic and non- economic effects on development of countries around the world especially the developing countries. Despite the fact that non- market human capital effects originate from educating women, which improves the economic development, human capital gender inequality can reduce the speed of development. The main goal of this study is to determine the human capital inequality among men and women between 1960 and 2005 in different regions of the world in comparison with Iran. Regarding the non- market effect of human capital, the Gini coefficient is calculated through mathematical – statistical methods in order to illustrate the inequality between men and women. The results indicate that inequality trend has decreased through the years except in developed countries. However, the coefficient is continuously greater among women than men. In recent three decades, intensification of investment in order to decrease the illiteracy rate and expansion of universities, human capital inequality in Iran has remarkably decreased especially among women.
    Keywords: Gender Human Capital Inequality, Gini Coefficient, Education, Non Market Effects
  • Hassanali Aghajani, Karim Kia Kojouri*, Forough Rudgar Nezhad Page 53
    The goal of this research was investigation and explanation of Structural Equation Model of Educational Programs performance of Mazandaran University for nurturing students’ Entrepreneurial Specifications. Based on this, the literature of entrepreneurship in general and nurturing students by Educational Programs in particular was reviewed. The statistical population consisted of 335 elements that were chosen through both stratified and random sampling methods. Data collection instruments were Documents and Questionnaire specially, with reliability of 0.90 as non-experimental survey research. The statistical tests were Alpha Cronbach, Friedman, Correlation, and interactional Regression among variables (direct and indirect effects) in the format of Path Analysis using SPSS and Lisrel. The results of research state that the generality of model is confirmed, and all five variables of Educational Programs performance include Establishment and Administration of a business, Risk Taking, Creativity and Innovation, Cognition of Opportunities and utilization of them, affected and explained Educational Programs performance directly, indirectly and also internationally. Based on the direct relationship coefficients of Structural Equation Model, the Fifth variable (0.80) affected Educational Programs performance more than others, and from this viewpoint, variables of Second (0.79), First (0.70), Third (0.70) and Forth (0.68) were in next rating, respectively. Finally, discussion, summary of implications for managers, and directions for further work are included.
    Keywords: Structural Equation, Model, University of Mazandaran, Educational Programs, Students Entrepreneurial, Characteristics
  • Setareh Mousavi*, Mostafa Sharif, Saeed Rajaeepour Page 71
    The main goal of the current study is to determine academicians’ levels of study using information technology in Isfahan University as a criterion for admission of curriculum innovation based on Concern-Based Adoption Model (CBAM). Another goal of this study is to investigate the comparative level of IT use by faculty members based on demographic factors (gender, job experience, academic rank). Type A is a descriptive survey and the sample included 126 cases of Isfahan University faculty members through stratified random sampling method. The Method tool is the standard questionnaire measuring levels of ICT usage in education based on Concern- Based Adoption Model (CBAM) (version 1. 1). Data were collected using statistical "t-test, ANOVA. Correlation and agreement were also analyzed. Results showed: 1) regarding Concern-Based Adoption Model (CBAM), the majority of professors (65.9%) are at levels 2 to 5 of application of information technology (i.e., ready to regular use) 2) Female faculty members(coaches, associate professors and assistant professors) are at the lower levels of information technology use compared to male faculty members. 3)There is no significant relation between professors’ use of information technology and their job experience.
    Keywords: ICT, technology integration, Concern Based Adoption Model, curriculum innovation
  • Gholamreza Zakersalehi* Page 95
    Malaysia higher education went through the stage of establishing the first institutions before 1957 when Malaysia gained its independence, and afterward, it has passed through four stages of development.The present study aims to illustrate both qualitative and quantitative aspects of higher education developments in Malaysia as one of Iran’s serious competitors in Asia. In the qualitative developments section, the research method is documentary study, and in other sections, the research method is statistical evaluation.The findings show that Malaysia has gained significant achievements especially in developing access capacities and creating equal opportunities through developing two programs named 2010 and 2020.This country, projecting an independent structure named “the Management Department of Private Higher Education” in the Ministry of Science, has a great tendency to develop private universities and attract foreign students. Five major policies regarding Malaysia higher education are increasing academic autonomy, quality promotion, and increase in attracting foreign students, reconstructing teacher training and restructuring student admissions.Concerning the quantitative components section, we distinguish an increase in capacities and considerable progress in most areas. However, this development was accompanied by some harms and challenges such as the inequality in the ratio of professors to students and quality assurance issues.
    Keywords: Higher Education, Higher Education Policy, Structure, Outlook, Quantitative, qualitative indexes, Malaysia
  • Batoul Jamali Zavareh*, Ahmadreza Nasr, Azam Jamali Zavareh Page 127
    One of the problems of university graduates is employment. Rapid expansion of universities in recent years has fueled the problem so that the community is faced with a phenomenon called unemployed graduates. The structures of the university are currently formed based on the aim of Specialized Training and less attention is paid to entrepreneurship education. Although more attention has been given to entrepreneurship education in universities, it is not desirable yet. The purpose of this paper is to investigate the methods of entrepreneurship education in universities and to provide a model for entrepreneurship education at university level by using the experiences of successful countries in entrepreneurship education.The method used is document, and internal and external documents, databases and authoritative information, books and articles are used for gathering data.. The results show that Entrepreneurship is a skill which can be taught, and there are various methods for teaching it such as offering entrepreneurship training courses, e.g., offering formal entrepreneurship courses at Master’s and PhD degrees and integration of Entrepreneurial skills with other subjects.
    Keywords: learning, university, entrepreneurship, education
  • Fateme Vodgdani* Page 147
    Universities are the most important institutes for producing new ideas and technologies, which depends on creative thinking. For reinforcing creativity among students, we need to learn more about theoretical bases of creativity.In this article, relationships between rationality, emotions and creativity are discussed, and then, some educational denotations for higher education are suggested.The results showed that there are different styles of rationality, and only algorithmic style is not related to emotions. But some other styles of rationality (such as relational, reflective, means-end and judgmental rationality) have internal relations with emotions. So, not only do emotions not disturb rationality, but also they are an important and supplementary part of rational processes such as decision-making. On the other hand, this essay showed that integrity of emotions with rationality enhances mind openness, prevents rationality freezing and activates explorative and transcendentive creativity. So, for integrating emotions to rationality and reforming teaching and assessment methods, some suggestions are put forward.
    Keywords: rationality, emotions, creativity, higher education