فهرست مطالب
فصلنامه برنامه ریزی رفاه و توسعه اجتماعی
پیاپی 14 (بهار 1392)
- تاریخ انتشار: 1392/05/20
- تعداد عناوین: 7
-
-
صفحه 1سلامت به لحاظ برخورداری از ابعاد جسمی، روانی، اجتماعی و معنوی مفهوم بسیار پویایی است. مجموع نظرات مربوط به معنویت را می توان در دو رویکرد کلی جمع بندی نمود؛ الف) معنویت به عنوان مفهوم عام معنایابی. ب) معنویت به عنوان به هم پیوستگی با خدا / الوهیت. از سویی هیچ یک از رویکردهای غربی قبول ندارند که انسان ها قرار است خلیفه خداوند روی زمین باشند. بنابراین سوال اصلی این پژوهش این است که بر اساس آموزه های اسلام سلامت معنوی شامل چه مولفه هایی است؟ پژوهش کیفی حاضر با روش کتابخانه ای و تفسیری از قرآن، کتب حدیثی، اخلاقی، و نرم افزارهای تخصصی گنجینه روایات نور، جامع تفاسیر نور و کتابخانه اهل البیت و با رویکردی علمی دینی؛ مولفه های توکل و حسن ظن به خدا، ایمان و توجه به رضایت الهی، انگیزه و نیت خالص، شکرگزاری، تواضع و فروتنی، صبر، تقوا، عدالت، نماز، ذکر خدا، توبه، تفکر و تعقل، تفکر، شناخت نفس و اعتقاد درست به زندگی پس از مرگ را به عنوان برخی از مولفه های سلامت معنوی مبتنی بر آموزه های اسلام به دست آورد. ضروری است نظام سلامت کشور و دستگاه های ذیربط برای ارتقای سلامت در سیاست ها و راهبردهای خود نهادینه سازی و گسترش این مولفه های بومی را مدنظر قرار دهند.
کلیدواژگان: سلامت، سلامت معنوی، آموزه های اسلام، مولفه -
صفحه 27توسعه همه جانبه و پایدار هر کشور در گرو کارآمدسازی و بهبود مستمر نظام آموزشی، ساختارهای پژوهشی و رویکردهای فناورانه آن می باشد، در همین خصوص بهره گیری از تمام ظرفیت ها و به تبع آن دستیابی به حداکثر کارایی در این زمینه نیازمند الگویی است که با دیدگاهی پویا، توسعه آموزشی عالی را در تمام جهات تامین نماید.
این پژوهش با هدف تدوین الگوی توسعه در حوزه آموزش عالی کشور جهت دهی شده است که از این رهگذر در سه حوزه آموزش، پژوهش و فناوری که سه کارکرد اصلی نظام آموزش عالی می باشند، عوامل موثر ده گانه ای مشتمل بر؛ ارزشی، دینی، اجتماعی، اقتصادی، سیاسی، مدیریتی سازمانی، فناوری، جغرافیایی، جمعیتی، امنیتی و زمانی، احصاء شده و سپس با بررسی نحوه، میزان و اولویت اثرگذاری و مشارکت هر یک از این عوامل درساختار توسعه آموزش عالی، به بسط و تبیین الگوی یاد شده و اجزای آن پرداخته و در نهایت الگوی کلان وضع مطلوب در این مسیر، تدوین شده است. این تحقیق که در زمره پژوهش های بنیادین محسوب می گردد، از نظرات خبرگان و اندیشمندان این حوزه در ساختاری روشمند بهره جسته و در این مسیر، اسناد بالادستی، منابع و مراجع موجود، همچنین رویکردها و رهیافت های جاری و محتمل را مورد مداقه و تحلیل قرار داده است تا در نهایت بهینه ترین مولفه های اثرگذار در توسعه آموزش عالی به همراه الگوی توسعه کلان آموزش عالی در ایران را ترسیم و تبیین کند.
کلیدواژگان: توسعه آموزش عالی، نظام آموزش عالی، توسعه، الگوی توسعه، چشم انداز 1404، ایران -
صفحه 69مسئله اصلی در این مقاله شناخت عوامل موثر بر تفاوت نگرش دختران و مادران شان به ارزش های مربوط به خانواده است. جهت پشتوانه تئوریک تحقیق از نظریات تاریخی نسلی مارگارت مید و کارل مانهایم استفاده شده است. بر این اساس چهار متغیر مستقل شامل تفاوت سنی مادر و دختر، تفاوت سطح تحصیلات آنها، تفاوت در میزان استفاده از رسانه های جهانی (اینترنت و ماهواره) و تفاوت در میزان دینداری شان در نظر گرفته شده اند. جامعه آماری در این تحقیق دختران دانشجوی دانشکده های گوناگون دانشگاه علامه طباطبائی و مادران شان بودند. حجم نمونه 260 دختر محاسبه شده و نمونه گیری به روش سهمیه ای از دانشکده های گوناگون صورت گرفته بود. جهت اجرای تحقیق از روش پیمایش استفاده شده و ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه بوده است و برای تحلیل داده ها در SPSS از کندال tau-b و tau-c استفاده شده است. اعتبار ابزار اندازه گیری صوری است و پایایی آن از طریق آزمون-آزمون مجدد ارزیابی شده است. از میان چهار متغیر مستقلی که اثرشان بر روی متغیر وابسته تفاوت نگرش مادران و دختران به ارزش های مربوط به خانواده بررسی شد، تنها تفاوت در میزان دینداری مادر و دختر رابطه معناداری را نشان داده است. به این ترتیب که هر چه تفاوت در میزان دینداری مادر و دختر بیشتر باشد، تفاوت نگرش آنها به ارزش های مربوط به خانواده نیز افزایش می یابد. با بررسی اثر متغیر کنترل (پایگاه اقتصادی اجتماعی) بر روی رابطه تفاوت در میزان دینداری و تفاوت نگرش به ارزش های مربوط به خانواده، این رابطه در پایگاه اقتصادی-اجتماعی متوسط و بالا، همچنان معنادار باقی می ماند.
کلیدواژگان: مادران و دختران، ارزش های مربوط به خانواده، نسل، شکاف نسلی، تفاوت های نسلی -
صفحه 107در این مقاله ارزیابی کارشناسان و مدیران فرهنگی از نظام سیاستگذاری فرهنگی آموزش عالی بررسی می شود و جایگاه «مدل کثرت در وحدت» و «همزیستی فرهنگ علمی / دانشگاهی و فرهنگ دینی» مورد کنکاش قرار می گیرد. روش مورد استفاده مصاحبه نیمه ساختارمند با متخصصان است. یافته های تحقیق در مورد مدل کثرت در وحدت فرهنگی حاکی از آن است که در عین حال که در سیاست های فرهنگی مورد نظر تا حدود قابل قبولی این مساله مورد توجه قرار گرفته اما این سیاست ها مانند همه سیاست های فرهنگی کشور، از غلبه نگاه تصدی گرانه دولتی و مداخله ای نهفته در آنها رنج می برند. البته، بسته به این که کدام دولت مجری این سیاست ها بوده است، میزان این نگاه تصدی گرانه و مداخله ای تغییر کرده است. در مورد همزیستی فرهنگ دینی و علمی (دانشگاهی)، تقریبا همه مصاحبه شوندگان این موضوع را یکی از کلیدی ترین موضوعات فرهنگی در حوزه دانشگاه می دانند، اما ارزیابی آنها این است که سیاست های کلی فرهنگی موجود در بخش آموزش عالی توجه کافی به این موضوع ندارد و تمهیدات نظری و عملی لازم برای همزیستی این دو دسته ارزش ها و هنجارها را فراهم ندیده است. یعنی، در حالی که در دانشگاه ها گرایش به تفسیری عقلانی از دین رو به افزایش است (و این ارتباط مستقیم دارد به افزایش روحیه علم گرایی در بین کنشگران دانشگاهی (اعم از اساتید و دانشجویان)، اما بویژه در سال های اخیر تاکید بر تفسیری شریعت گرا از دین رو به فزونی است. بنابراین، به نظر می رسد این موضوع در صورت تداوم روند موجود، چالش هایی را در پی داشته باشد.
کلیدواژگان: ارزیابی سیاست، سیاست های فرهنگی، آموزش عالی، فرهنگ دانشگاهی، کثرت در وحدت -
صفحه 145هدف این پیمایش آگاهی از میزان سرمایه اجتماعی و بررسی عوامل تاثیر گذار بر آن در میان دانش آموزان دختر مراکز پیش دانشگاهی شهر شیراز است. سوالات تحقیق عبارتند از: «میزان کل سرمایه اجتماعی در میان دانش آموزان دختر مراکز پیش دانشگاهی شهر شیراز چه مقدار است و عوامل جامعه شناختی موثر بر آن کدامند؟». جامعه آماری شامل دانش آموزان دختر مراکز پیش دانشگاهی شهر شیراز است که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای و تصادفی 400 نفر انتخاب شدند. اطلاعات مورد نیاز از طریق پرسشنامه گردآوری شده است. آراء پاتنام، فوکویاما و کلمن درباره سرمایه اجتماعی به صورت تلفیقی چارچوب نظری تحقیق را شکل داده اند. بر پایه نتایج بدست آمده، میانگین کل سرمایه اجتماعی در سطح فردی و گروه های نخستین و سطح استانی و ملی سازمان ها و نهادها معادل 8/59 درصد است. در میان سطوح سه گانه متغیر وابسته، بیشترین میانگین مربوط به سطح خرد سرمایه اجتماعی است (70 درصد). در آزمون فرضیات رابطه ای پژوهش، وجود رابطه مثبت و معنادار بین متغیرهای مستقل «اشکال هویتی»، «سلامت روانی»، «تحصیلات والدین» و «سرمایه فرهنگی» و متغیر وابسته «سرمایه اجتماعی» تایید گردید. به استناد نتایج حاصل از آزمون فرضیات فرعی، میزان سرمایه اجتماعی دانش آموزان دختر در رشته تحصیلی هنر به طور معناداری کمتر از سایر رشته هاست. هم چنین، پایین ترین میزان سرمایه اجتماعی مربوط به دانش آموزان ساکن در «منطقه بالای شهر» و بیشترین میزان سرمایه اجتماعی مربوط به دانش آموزان ساکن در«منطقه پایین شهر» می باشد.
کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، سرمایه فرهنگی، روابط اجتماعی، اعتماد اجتماعی، دانش آموز -
صفحه 183این پژوهش به بررسی نظرات اعضای هیات علمی در رابطه با توسعه کارآفرینی و عوامل موثر در این امر در دانشگاه شهید بهشتی به عنوان یکی از دانشگاه های بزرگ و جامع، کشور اختصاص دارد. ماهیت و روش تحقیق در این پژوهش با توجه به اهداف و ماهیت موضوع، توصیفی پیمایشی و نوع آن کاربردی است. ابزار سنجش این پژوهش را یک پرسشنامه 30 سوالی تشکیل می دهد. این پرسشنامه توسط پژوهشگران تدوین شده است که روایی آن پس از مشورت با استادان و متخصصان امر و حذف و تعدیل سوالات نامفهوم بدست آمده و اعتبار آن هم به وسیله آلفای کرونباخ با مقدار 0.9 محاسبه شده است. اعضای هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی به عنوان جامعه آماری این پژوهش انتخاب شده اند. برای تجزیه و تحلیل داده ها علاوه بر توصیف داده ها از آزمون آماری موسوم به کای دو و تاو کندال استفاده شده است. نتایج بدست آمده نشان دهنده آن است که عوامل موثر در توسعه کارآفرینی دانشگاهی عبارت اند از: ماموریت دانشگاه، نظرات و نگرش اعضای هیات علمی، سیستم پاداش و جبران فعالیت های کارآفرینی، برنامه تربیت و آموزش کارآفرینان و روش های نوآورانه در تدریس.
کلیدواژگان: کارآفرینی دانشگاهی، هیات علمی -
صفحه 209مدیران گروه های آموزشی به عنوان حلقه مرتبط با مدیریت دانشگاهی، اعضای هیات علمی و دانشجویان از جایگاه حساس و ویژه ای در تحقق اهداف دانشگاهی برخوردارند. هدف این پژوهش ارائه الگویی برای افزایش اثربخشی مدیران گروه های آموزشی در دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی است. این مطالعه بصورت پیمایش توصیفی تحلیلی است و انتخاب نمونه (359=n) به روش طبقه ای و به صورت تصادفی در سطح واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی منطقه هشت انجام شده است. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته که بر محور مولفه ها و عوامل نظریه مدیریت سایبرنتیک در آموزش عالی تنظیم گردیده استفاده شد.
بر اساس یافته های پژوهش، عوامل اثربخشی مدیران گروه های آموزشی بر اساس نتایج تحلیل عاملی در قالب سیزده عامل دسته بندی گردید. همچنین نتایج تحلیل مسیر نشان داد که متغیرهای وارد شده به تحلیل در سطح 99/0 قادر به تبیین تغییرات متغیر وابسته یعنی میزان اثر بخشی مدیران گروه های آموزشی بوده و عامل بازسازی مداوم، بیشترین تاثیر را بر اثربخشی مدیران گروه دارد. تناسب مدل پیشنهادی نیز بر اساس نتایج حاصل از ضریب تعیین چندگانهR2 و نتایج بدست آمده از معادله تناسب تایید گردید. بر اساس یافته های جانبی پژوهش مشخص شد که متغیرهای جمعیت شناختی تاثیر قابل توجهی بر نتایج تحقیق نداشته اند.
کلیدواژگان: الگو، ارتقاء، گروه آموزشی، مدیر گروه، اثربخشی، مدیریت سایبرنتیک
-
Page 1Health is a dynamic concept with regard to physical, psychological, social and spiritual dimensions. All the ideas about spirituality can be summarized in two general approaches: (a) spirituality as a general concept of finding meaning; and (b) spirituality as approaching God/ divinity. No western approach accepts that man is supposed to be God’s representative on the earth. Therefore, the main research question is:what components make up spiritual health, based on Islamic teachings? The study is qualitative, and uses a librarymethod and scientific-religious approach. It uses exegesis of the Quran, Hadith and ethical books, Ganjineh-ye Ravayat-e Noor specialized software, complete volumes of Tafsir Noor, and Ahl-e Beit Library. The study identified the following as the components of spiritual health based on the teachings of Islam: Tawwakul, high opinion towards God, faith, attention to the satisfaction of God, pure motive, thanksgiving, modesty and humility, patience, virtue, justice, prayers, remembrance of God, repentance, thinking and reasoning, self-knowledge, and belief in life after death. It is necessary that the Health Care System and other related organizations consider institutionalizing and propagating these local concepts in their policies and strategies.Keywords: Health, Spiritual Health, Islamic Teachings, Components
-
Page 27Sustainable development of any country depends on continuous improvement and efficacy of educational system, research structures and technological approaches. Making use of all potential resources and, consequently, reaching maximum efficacy requires a pattern which canguarantee the higher education development with its dynamic approach. The present study aimsto design patterns in higher education development,with a specialfocus on three main areas of education, research and technology. The ten effective factors include religious, social, economic, political, managerial-organizational, technological, geographical, demographical, security and time factors. Then, the significance, intensity and priority of each factor in higher education development are examined and the patterns are explained. Finally, the desired pattern is defined. The present paper is a fundamental research and, applying a systematic framework, has used viewpoints of scholars and library sources. The existing and possible approaches are analyzed and then, the best and most effective components in higher education development pattern are defined.Keywords: Higher Education Development, Higher Education System, Development Pattern, Iran's 2025 Vision
-
Page 69The present paper aims to study the factors affecting the difference of attitudes between mothers and daughters towards family values. Margaret Mead and Carl Manheim’s historical theories of generation gap are used in the review of literature. Four independent variables, including age difference, difference in education level, difference in using the international media (i.e. Internet and Media), and difference in religiosity were considered. Using proportional sampling, 260 female students of Allameh Tabataba’i University and their mothers were selected.The data were collected using survey questionnaires. Kendall’s tau-c and tau-bcoeficients were used for analyzing the data in SPSS program. The face validity and reliability of the measurement tool were achieved through test-retest. Among the four independent variables, it was the level of religiosity that had a significant relationship with the difference betweenthe attitudesof mothers and daughters towards family values;the more the differences in their level of religiosity are, the higher their differences in family values will be. Examining the effect of control variable (economic-socialstatus) on the relationship between the level of religiosity and the attitudinal differences in family values showed that this relationship remains significant in high and middle socio- economic statuses.Keywords: Mothers, Daughters, Family Values, Generation, Generation Gap, Generational Differences
-
Page 107The present paper analyzes the cultural experts’ and managers’ evaluation of cultural policy-making system of Higher Education and explores the place of the “model of plurality in unity” and “coexistence of scientific/education and religious cultures”. The method used is semi-structured interviews with experts. The findings of the research on the model of plurality in cultural unity indicate that this matter has been considered in the cultural policies to an acceptable level. However, these policies, similar to other cultural policies of the country, suffer from the dominance of interventional attitudes by the government. The intensity of such interventional attitudes has been varying depending on the governments responsible for the enforcement of the policies. Regarding coexistence of religious and scientific cultures, almost all of the interviewees considered it as one of the key cultural issues in universities. According to their evaluation, current cultural policies in the higher education sector do not pay due attention to this issue and no theoretical and practical arrangements have been made for the coexistence of these sets of values and norms. In other words, although there is an increasing trend towards rational interpretation of religion in universities (which has a direct correlation with the increasing scientism among the university actors including teachers and students), there has been a growing emphasis on Sharia-oriented interpretation of religion in recent years. Therefore, there seems to be potential challenges if the current trends continue.Keywords: Policy Evaluation, Cultural Policies, Higher Education, University Culture, Plurality in Unity
-
Page 145The present study aims to asses the rate of social capital as well as the factors affecting it among female pre-university students of Shiraz. The research questions are: ‘What is the total rate of social capital among female pre-university students of Shiraz?’ and ‘What are the sociological factors affecting social capital?’ Using random and multistage cluster sampling, 400 students were selected. The data were collected through questionnaires. Theoretical framework of the research is based on social capital-related theories ofFrancis Fukuyama, Robert Putnam and Coleman.The results showed that the average of social capitalat individual and primary group levelsas well as institutional, organizational, provincial, and national levels is 59.8%. Among the three levels of the dependent variable, the micro-level of social capital has the highest average (70%). Furthermore, there was a positive and significant relationship between the independent variables of forms of identity, mental health, parents’ educational status, cultural capital and the dependent variable of social capital. The results also indicated that the rate of female art students’ social capital is significantly less than that of other majors. Moreover, students residing at expensive districts of the town demonstrated the lowest rate of social capital and the students residing at cheap areas demonstrated the highest rate.Keywords: Social Capital, Cultural Capital, Social Relationships, Social Trust, Student
-
Page 183The present paper aims to examine the perspectives of faculty members of Shahid Beheshti University, one of the big universities, on the development of university entrepreneurship and the involving parameters. According to the nature and objectives of the study, it is an applied descriptive-survey research. The measurement tool was a 30-item questionnaire provided by researchers. After consultation with professors and improvement of some vague questions, validity of the measurement tool was calculated to be 0.9, using Cronbach’s Alpha. The statistical population of the study included all faculty members of Shahid Beheshti University. The data was analyzed using both data description method and Kendall’s K2 and taustatistical tests. The results showed that the factors involved inthe development of university entrepreneurship are: University’s mission, faculty members’ perspectives, award and compensation system for entrepreneurial activities, entrepreneurs’ training program, and innovative teaching methods.
-
Page 209Heads of departments, aserving as connections with university chancellors, faculty members and university students, play a crucial role in realization of academic goals. The present paper aims to present a pattern for effectiveness improvement of heads of departments in universities and higher education centers. This study was a descriptive-analytical survey. Using the stratified sampling method, the sample population (n=359) was selected randomlyfrom the branches of the Islamic Azad Universities indistrict 8. The data were collected using research-made questionnaires formulated based on components of cybernetic management theory in higher education.The results of factor analysis showed that there are thirteen factors effective on effectiveness improvement of heads of departments. The results of the path analysis also indicated that the variables entered into the analysis at the level of 0.99 could explain variations in the dependent variable, i.e. the effectiveness of heads of departments, and that the factor of continuous reconstruction had the highest effect on the effectiveness of heads of departments. Appropriateness of the proposed model was confirmed by the results of the coefficient of multiple determination R2 and the equation of proportion. Other findings of the research showed that demographic variablesdid not have significant impact on the results of the study.Keywords: Pattern, Improvement, Department, Head of Department, Effectiveness, Management Cybernetics