فهرست مطالب

تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی - پیاپی 10 (بهار 1392)

فصلنامه تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی
پیاپی 10 (بهار 1392)

  • 144 صفحه، بهای روی جلد: 45,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1392/03/13
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید عبدالحمید ابطحی*، محمدفرید انصاری، حسن طارمی راد صفحه 7

    یکی از رویکردهایی که در مورد نقش امام علی× در انتشار علم و سنت نبوی می توان درنظر گرفت این است که اساسا رشد علمی در بلاد اسلامی در سده اول چگونه صورت گرفت و انتقال علم به این بلاد و امصار با چه فرایند و مکانیسمی تحقق یافته است؟ چه کسانی در این انتقال علوم موثر بوده اند و ایشان در علم خود با علی× چه ارتباطی داشته اند؟ ادعا این است که سوق دادن مسلمانان به سمت توجه جدی به علم و دانش (نه فقط علم دین) و شکل گیری این روند در جامعه تازه تشکیل یافته اسلامی در این دوره در بلاد به علی× منسوب است. برای اثبات این موضوع علاوه بر اقدامات مستقیم آن حضرت در کوفه و یمن، به نقش برخی شاگردان مستقیم ایشان مانند مانند ابن عباس و ابن مسعود و حسن بصری در مناطقی مانند مکه و بصره و کوفه توجه و روشن شده که پایه گذاری دانش در این سرزمین ها در سده اول به واسطه فعالیت علمی ایشان بوده است.

    کلیدواژگان: امام علی(ع)، علم دین، کوفه، بصره، مکه، یمن، ابن عباس، ابن مسعود
  • مهدی نیک آفرین*، فاطمه جان احمدی** صفحه 29
    وجود انحرافات فرهنگی و بدعت های دینی در عصر امویان، لزوم بازنگری در فرهنگ اسلامی به ویژه فرهنگ مذهب تشیع را فزونی بخشیده بود. مناسب ترین شرایط فرهنگی، اجتماعی و سیاسی مختص عصر امامین صادقین‘ بود که فرصتی مناسب برای انجام فعالیت های فرهنگی را فراهم آورد. امام صادق× از بسترها و زمینه های موجود عصر خویش بهره جست و توانست با انجام فعالیت های فرهنگی گسترده، نظام فرهنگی جامعه شیعه را طراحی و مدیریت نماید. هدف مقاله حاضر پاسخ به این پرسش است که مهم ترین پیامدها و نتایج مهندسی فرهنگی امام صادق× چه بود؟ با بررسی منابع و گردآوری و پردازش اطلاعات به شیوه توصیفی تحلیلی نتایج ذیل حاصل شد:مهم ترین دستاوردهای تلاش و فعالیت امام صادق×، توسعه تشیع، نظام مند شدن عقاید و باورها، شکل گیری تشکیلات سیاسی، پویایی فقه شیعی و شکل گیری نظام آموزشی منسجم می باشد. در واقع مهندسی فرهنگی امام صادق× از طرفی موجبات شکل گیری ساختار فرهنگی شیعه و از طرف دیگر زمینه های پویایی فرهنگ و تمدن اسلامی را فراهم آورد.
    کلیدواژگان: امام صادق(ع)، فرهنگ، مهندسی فرهنگی، جامعه شیعه، تمدن اسلامی
  • سید رضا قائمی*، علی راد** صفحه 57
    پژوهه حاضر نقد مقاله «Popular Shi’i Morning Rituals» (مقاله 44) از مجموعه «Shi’ism» نوشته دکتر پیتر چلکوفسکی است. نگاه ایشان به مراسم عزاداری شیعه با وجود بی طرفانه نگاشتن او، همانند نگاه بسیاری از مستشرقان کاستی هایی دارد. وی با بیانی توصیفی به شرح مراسم عزاداری در نواحی مختلف شیعه نشین جهان می پردازد. مبنای وی در بررسی این برنامه ها بر نگاه نمادین یک ناظر بیرونی و بدون کمک گرفتن از آموزه ها و مصادر شیعه استوار است. یکی از راه های شناخت باورهای یک جامعه، بررسی نمادهای موجود در آن محیط است که نویسنده از این روش در تحلیل های خود استفاده کرده است. نوشتار حاضر درصدد اثبات این امر است که چنین روشی نمی تواند بیان درستی از شعائر و آموزه های شیعه ارائه نماید و با کاستی ها و مشکلاتی همراه است.
    این پژوهه در دو محور کاستی ها و امتیازات، به نوشته چلکوفسکی نگاه می کند و نکات مثبت این مقاله را در شکل و ساختار مقاله و روش نویسنده و کاستی های آن را با دو رویکرد محتوایی و روشی مورد تحلیل قرار می دهد.
    کلیدواژگان: مستشرقان، عزاداری شیعه، نماد، چلکوفسکی، نقد
  • سید علیرضا واسعی*، زکیه سادات امیری** صفحه 77
    «مهریه» به عنوان یکی از ارکان ازدواج، سنتی دیرپا در میان مسلمانان است که از رسوم و شیوه های خاصی تبعیت می کند. هرچند این رسم از امور امضایی شریعت اسلامی است، اما تغییراتی در آن پدید آمد؛ تغییراتی چون میزان مهر و تعلق وجه آن به خود زن که جایگزین رسوم پیشین شد. این رسم در ادوار مختلف اسلامی تابع دگرگونی اوضاع معیشتی مسلمانان دچار تحولاتی شد و با همه تاکیدات اسلامی، و با شکل گیری مهرالسنه در جامعه اسلامی و اصرار بر اخلاقی بودن آن، هیچ گاه الگوی روشنی مورد اتباع مسلمانان قرار نگرفت. به دلایل گوناگون، این مقوله راهی پر فراز و نشیب پیموده و تحولاتی در چگونگی آن در جامعه اسلامی روی داد. در این مقاله کوشیده شد تا تصویری از این رسم در دو سده اولیه اسلامی که به گونه ای ظرف تحقق سنت اسلامی است، ارائه شود.
    کلیدواژگان: مهریه، آداب و رسوم، صداق، جامعه اسلامی، هدیه، سنت دینی
  • مجید احمدی کچایی* صفحه 95
    نوشتار حاضر به دنبال بازخوانی چگونگی تقابل ائمه با جریان های گوناگون و متنوع غالیان (از ابتدا تا دوره امام صادق×) می باشد. در یک طرف گروه هایی قرار داشتند که به تدریج و با گذشت زمان باورهای ابتدایی خویش را به فرقه های منسجم در دوره امام صادق× تبدیل کردند؛ در طرف دیگر ائمه نیز به عنوان متولیان دین به فراخور زمان و شرایط پدید آمده با جریان های انحرافی ازجمله غالیان به مقابله پرداختند. شاید یکی از مهم ترین علل رشد غالیان در آن دوره، شرایط سیاسی پدید آمده ای بود که سبب درگیری امویان با عباسیان شد. همین امر سبب گردید این گروه ها با خیالی آسوده به تبلیغ گمانه های خود همت گمارند و خود را به گروه هایی با کادر رهبری مشخص تبدیل کنند.
    نوشتار حاضر به بررسی جریان غلو از دوره مذکور تا عصر امام صادق× یعنی دوره ای که غالیان به بالندگی خویش رسیده بودند، پرداخته است. گرچه گرایش های غالیانه هیچ گاه از جامعه مسلمانان رخت برنبست، اما مبارزه امامان شیعه با این جریان ها تا اندازه زیادی این گروه ها را به حاشیه راند و سبب مشخص شدن نظرگاه شیعیان و تمایز این اندیشه با باورهای چنین گروه های منحرفی گردید.
    کلیدواژگان: غالیان، ائمه، امام صادق×، تقابل
  • هدیه تقوی* صفحه 115
    مشارکت اجتماعی به عنوان مقوله محوری در جامعه اسلامی بعد از رحلت پیامبر| به تدریج فروکش کرد. در ابتدا افراد و گروه هایی از عرصه سیاسی و دخالت در آن کنار رفته و اعتزال گزیدند. با به دست گرفتن قدرت توسط امویان، انفعال اجتماعی به سطح وسیعی از جامعه سرایت کرد؛ به گونه ای که بزرگ ترین جنایات در این دوره اتفاق افتاد، اما جامعه در مقابل آن واکنشی نشان نداد. از عوامل تاثیرگذار بر این روند، استفاده امویان از اندیشه های منفعل زا بود. تعبیری که امویان و تعدادی از صحابه از اندیشه ها دینی و شبه دینی داشتند، در به رکود کشاندن جامعه تاثیر گذاشت. اندیشه های حفظ جماعت، تقدیرگرایی، اندیشه ارجا و خلافت الهی ازجمله مبانی نظری بود که امویان با تعبیری متفاوت از آن، جامعه را در قبال عملکرد خود به سکوت کشاندند. در این مقاله با روش توصیفی تبیینی ابتدا اندیشه های دینی و شبه دینی رایج در دوره امویان بیان شده سپس به چگونگی تاثیرگذاری آنها بر انفعال اجتماعی پرداخته می شود. به نظر می رسد امویان با استفاده از این اندیشه ها با سلب روحیه مشارکت از مردم، انفعال اجتماعی را به سطح وسعی از جامعه اشاعه دادند.
    کلیدواژگان: بی تفاوتی اجتماعی، نظریه حفظ جماعت، تقدیرگرایی، نظریه خلافت الهی، اندیشه ارجای خالص
|
  • Seyyed Abdolhamid Abtahi*, Mohammadfarid Ansari, Hasan Taremi Rad Page 7

    When studying Imam Ali’s role in spreading science and prophetic tradition، one faces the questions: how has scientific growth been carried out in Islamic countries during the first century and how have religious sciences been transferred to these countries and cities? Who have been those effective in this process and what has been Ali`s part in it and how has it been played? As has been truly claimed، Ali encouraged the Muslims to pay serious attention to science and knowledge (not just the science of religion) and established this process within the newly formed Islamic society of this period. It has been shown that، in addition to his direct activities in Kufa and Yemen، the role of some of his direct students like Ibn Abbas، Ibn Mas’ud، and Hasan Basri in the regions such as Mecca، Basra and Kufa has been noticeable and، therefore، current sciences in these areas in the first century have been due to Imam Ali’s scientific activities.

    Keywords: Imam Ali, science of religion, Kufa, Basra, Mecca, Yemen, Ibn Abbas, Ibn Masud
  • Mahdi Nikafarin*, Fatemeh Janahmadi** Page 29
    Cultural deviations and religious heresies during Umayyad period had increased the necessity of revising Islamic culture، especially the culture of Shi’ism. The most appropriate cultural، social، and political conditions were specific to the era of Imam Baqir and Imam Sadiq، referred to as Imamain Sadiqain، that provided an appropriate opportunity for cultural activities. Imam Sadiq utilized the context and background presented in his era and، in this manner، he was able to design and manage the cultural system of Shiite society with widespread cultural activities. The paper has intended to introduce the most important consequences and results of Imam Sadiq‘s cultural engineering. Surveying resources، collecting and analyzing the data with an analytico-descriptive method، the most important achievements of Imam Sadiq’s attempts and activities may be counted as: development of Shia religion، systematization of the beliefs، formation of the political organizations، Shiite jurisprudence dynamicity، and formation of coherent educational system. In fact، Imam Sadiq`s cultural engineering provided the causes of the formation of cultural structure of Shia، on the one hand and on the other hand، he provided the grounds for dynamicity of Islamic culture and civilization.
  • Seyyed Reza Qaemi*, Ali Rad** Page 57
    The present paper is critique of the article “Popular Shi’i Mourning Rituals” (Article 44) from Shi’ism collection written by Dr. Chlkowski. Although his viewpoint upon Shi’i mourning rituals is written impartially, like the viewpoint of a lot of orientalists it has some deficiencies. With a descriptive statement, he explains the mourning rituals in different Shiite regions around the world. His basis to analyze these programs is founded on a symbolic view of an external viewer and without relying on the Shia sources and educations. One of the methods of recognizing the beliefs of a society is analyzing the present symbols of that environment from which the author has used to analyze the data. The present paper attempts to show that this kind of method could not be a correct statement of the Shiite rituals and educations and this method is accompanied with some problems and deficiencies. On two main points of deficiencies and advantages, the present study looks upon Chlkowski’s writing and analyzes the positive points of this article in the form and structure of a paper as well as the writer’s style and its deficiencies based on two content and methodological approaches.
    Keywords: Orientalists, Shiite mourning, symbol, Chlkowski, critique
  • Seyyed Alireza Vasei*, Zakiehsadat Amiri** Page 77
    As one of the components of marriage, “marriage portion” is an ancient tradition among Muslims which follows particular customs and methods. Although this custom is from those sanctified by Islamic Shari’ah, it underwent some changes. Some changes such as the amount of marriage portion and its being the right of woman herself taken as a substitution for the previous customs. This custom was subject to changes rooted in the Muslims’ livelihood during various Islamic periods and underwent evolutions. With all the Islamic emphasizes and formation of Mahrulsonnah within the Islamic society and insistence on its moral nature, a clear pattern was never followed by the Muslims. Based on various reasons, this category was passed through a path full of ups and downs and some evolutions happened for it in the Islamic society. It has been attempted to indicate an image of this custom during the first two Islamic centuries which is, to some extent, Islamic tradition realization.
    Keywords: Marriage portion, customs, traditions, Sidaq, Islamic society, gift, religious tradition
  • Majid Ahmadi Kachaii* Page 95
    The present paper is an attempt to review the opposition of Imams with different and various currents of Ghalian (from the beginning to Imam Sadiq’s period). On the one hand, there were groups which gradually and passing the time turned their initial beliefs to coherent sects during Imam Sadiq’s period; on the other hand, Imams, as the authorities of religion, appropriate to the time and the emerged conditions began to oppose the deviated currents such as Ghalian. Perhaps, one of the most important reasons of that period was the emerged political conditions that caused the conflict between the Umayyad and Abbasids. This made these groups to try to promote their own speculation confidently and convert themselves into groups with distinct leadership teams. The present study aims at analyzing the exaggerating current from the mentioned period to Imam Sadiq’s period i.e. the period in which Ghalian were reached their development and growth. Although Ghalianeh trends were never terminated in the Muslims’ society, the conflict of the Shiite Imams with these currents moved these groups to margins to a large extent and made the Shia perspective clear and distinct from the beliefs of such deviated groups.
    Keywords: Ghalian, Imams, Imam Sadiq, opposition
  • Hadieh Taqavi* Page 115
    Social contribution as a pivotal category in the Islamic society was gradually declined after demise of the prophet. At first, some people and groups retreated and sidestepped from politics and political interference. With the power to Umayyad, social passivity spread to an extensive part of the society so that the biggest crimes were occurred in this period but on the contrary, the society did not show any reaction. Among the effective factors of this procedure was the passive generating ideas of the Umayyad. The interpretation which the Umayyad and some of the Sahabah had about religious and quasi-religious ideas had effects on the recession of the society. The ideas of maintaining the community, fatalism, irja, and the divine caliphate were among the theoretical framework that by a different interpretation, Umayyad led the society to silence against their own operation. With a descriptive-explanatory method, the present paper explains the common religious and quasi-religious ideas during Umayyad period, and then it is attended to their influence on the social passivity. It appears that using these ideas to deprive the people from a spiritual contribution, the Umayyad disseminated social passivity to a wide range of the society.
    Keywords: Social indifference, the theory of maintaining the community, fatalism, the theory of divine caliphate, pure irja thought