فهرست مطالب
فصلنامه رفاه اجتماعی
پیاپی 48 (بهار 1392)
- تاریخ انتشار: 1392/02/14
- تعداد عناوین: 14
-
-
صفحات 7-27مقدمهطرح بحث تاثیر مولفه های مربوط به جامعه سالم بر بهروزی کودکان برای داشتن جامعه ای دوستدار کودک و همچنین داشتن آینده ای بهتر، انکارناپذیر است. ازآنجاکه عوامل اجتماعی بیش ترین نقش را در تعیین سلامتی و بهروزی جوامع دارند و با در نظر گرفتن دیدگاه پیشگیری محور و نقش مهم دوران کودکی در توسعه و سلامت جامعه، توجه به مولفه های اجتماعی سلامت و تاثیر آن ها بر دوران کودکی برای سعادت آیندگان بیش از پیش مطرح می شود. هدف این مطالعه، بررسی رابطه بین سلامت اجتماعی و بهروزی کودکان است.روشمطالعه از نوع هم بستگی بوم شناختی گذشته نگر و به روش کتابخانه ای انجام شد که در آن داده های مربوط به سلامت اجتماعی طبق شاخص ترکیبی سلامت اجتماعی در ایران با مؤلفه های فقر، خشونت، رشد جمعیت، آموزش، پوشش بیمه، بیکاری و توزیع عادلانه درآمدها و داده های بهروزی کودکان با مولفه های میزان مرگ ومیر نوزادان، میزان مرگ ومیر کودکان زیر 5 سال، میزان سوء تغذیه کودکان زیر 5 سال، میزان ثبت نام در دبستان ها و درصد کودکانی که به پایه پنجم دبستان می رسند، در 30 استان کشور بررسی شد. ابزارهای تحقیق شامل شاخص ترکیبی سلامت اجتماعی در ایران: رفیعی و همکاران (1388) و مرور 2002 دالیرازار بر شاخص بین المللی بهروزی کودکان یونیسف بود. از آزمون کلموگروف اسمیرنوف، آزمون هم بستگی پیرسون تحلیل عاملی اکتشافی استفاده شد.
یافته هابین بهروزی کودکان و متغیرهای فقر، رشد جمعیت، میزان باسوادی و پوشش بیمه به مثابه مولفه های سلامت اجتماعی رابطه آماری معنی داری وجود دارد. همچنین جهت رابطه متغیرهای فقر و رشد جمعیت، منفی و جهت میزان باسوادی و پوشش بیمه، مثبت است. درمجموع، پس از انجام تحلیل عاملی اکتشافی و محاسبه نمره بهروزی کودکان و سلامت اجتماعی کل، رابطه بین سلامت اجتماعی و بهروزی کودکان در ایران، با هم بستگی 49/0 (001/0=p value) تایید شد.
بحث: در بررسی رابطه بین سلامت اجتماعی و بهروزی کودکان، یافته ها حاکی از آن است که هرچه میزان فقر و رشد جمعیت بیش تر باشد، میزان دسترسی به امکانات بهداشت و درمان و تسهیلات آموزشی، پایین تر خواهد بود و بالعکس، هرچه میزان باسوادی و پوشش بیمه در جامعه ای بیش تر باشد، خانواده و به دنبال آن کودک از وضعیت رفاهی عالی تری بهره مند بوده و بهروزی بیش تری دارد؛ بنابراین توجه به این مؤلفه های سلامت اجتماعی و در نظر گرفتن آن ها در سیاست گذاری های مرتبط با کودکان، باعث ارتقاء و بهبود بهروزی کودکان در جامعه ایران خواهد شد.
کلیدواژگان: استان های ایران، بهروزی کودکان، سلامت اجتماعی -
صفحات 28-46مقدمهسلامت از پایه های رشد اقتصادی اجتماعی جامعه و حق همگانی است و دولت ها باید با برنامه ریزی مناسب زمینه ایجاد آن را فراهم کنند. در این بین، برخورداری از خدمات بهداشتی درمانی به عنوان پایه سلامت، از ارکان مهم پیشرفت هر جامعه است.روشپژوهش کاربردی حاضر با روش توصیفی و تحلیلی و هم بستگی و با گردآوری اطلاعات از طریق اسنادی و کتابخانه ای به تبیین رابطه سطح سلامت با سطح خدمات بهداشتی درمانی موجود در شهرستان های استان خراسان رضوی پرداخته است. برای جمع آوری اطلاعات از داده های آماری و برای مدل سازی از مدل معادلات ساختاری لیزرل در محیط نرم افزار لیزرل استفاده شد.
یافته هایافته ها نشان می دهد بین متغیرهای بهداشت باروری و خدمات درمانی و تسهیلات ایمن سازی موجود و متغیرهای سطح جسمی و سلامت فردی شهرستان ها در سطح 05/0 رابطه معنی داری وجود دارد.
بحث: ارتقای سطح سلامت به خدمات بهداشتی درمانی وابسته است و شهرستان هایی که خدمات بهداشتی درمانی بیش تری دارند، از سطح سلامت بهتری برخوردار هستند. لذا بعد سرمایه گذاری و ارائه خدمات مراقبت های بهداشتی برای شهروندان، توسعه زیرساخت ها و منابع و عوامل تاثیرگذار بهداشتی در سطح سلامت مهم است و با برنامه ریزی مناسب برای بهبود عدالت و برابری منطقه ای در زمینه شاخص های بهداشتی درمانی، شاهد ارتقای سطح تندرستی و سلامتی در سکونت گاه ها و شهرستان های استان خواهیم بود.
کلیدواژگان: استان خراسان رضوی، دسترسی به خدمات بهداشتی درمانی، سطح سلامت، مدل معادلات ساختاری LISREL -
صفحات 47-72مقدمهمشارکت اجتماعی به عنوان راهبرد موثر در ارتقای سلامت، به عوامل مختلفی مربوط می باشد. شناخت و مدیریت این عوامل در هر جامعه می تواند وقوع آن را تسهیل کند. مطالعه حاضر با هدف تعیین این عوامل در منطقه دو شهرداری تهران به اجرا درآمد.روشمطالعه به روش توصیفی تحلیلی بر اساس نمونه 250 نفری به صورت تصادفی چند مرحله ای در منطقه دو شهرداری تهران به اجرا درآمد. نمونه گیری توسط 5 پرسشگر آموزش دیده که در ساعات متفاوت به منازل شهروندان مراجعه می کردند طی 12 روز، انجام شد. افراد 18 سال و بالاتر مایل به شرکت در مطالعه و ساکن در محل به عنوان واجدین شرکت در مطالعه منظور شدند. داده ها براساس پرسش نامه محقق ساخته جمع آوری گردید. روایی و پایایی پرسش نامه در مطالعه مقدماتی تایید شد. داده ها با استفاده از آزمون های تی زوجی، کای دو و آنالیز پراکنش یک طرفه تحلیل شد.
یافته هاسطح تحصیلات، میزان ساعات فراغت در روز، سابقه و مدت مشارکت در سایر فعالیت های اجتماعی با ارزیابی کلی از عوامل مرتبط با مشارکت رابطه معنی دار (03/0≥p) داشتند. کم تر از نیمی از شرکت کنندگان یعنی 105 نفر (42 درصد) مشارکت در برنامه های ارتقای سلامت محله زندگی خود داشتند. بین میزان مشارکت اجتماعی در ارتقای سلامت با متغیر های سطح تحصیلات، تاهل، سابقه و مدت مشارکت در فعالیت های اجتماعی مختلف و میزان ساعات فراغت در روز (03/0≥p) رابطه معنی داری مشاهده شد.
بحث: ارتقا آگاهی عمومی، تمهید و تسهیل عوامل زمینه ای بروز مشارکت اجتماعی از طریق کاهش تمرکزگرایی دولتی و برانگیختن و بسیج مردم می تواند سبب افزایش دانش و بهبود نگرش جامعه نسبت به مشارکت اجتماعی در ارتقای سلامت جامعه گردد.
کلیدواژگان: مشارکت اجتماعی، ارتقای سلامت، عوامل مرتبط -
صفحات 73-92مقدمهنوجوانان جداشده از خانه، به واسطه جدایی و تجربه رویدادهای پر فشار، نه تنها بیش تر در معرض رفتارهای پرخطر جنسی هستند، بلکه فرصت های لازم برای آموزش جنسی از طریق منابع مناسب را از دست می دهند. با توجه به این وضعیت، مهم است که قبل از ارائه هرگونه راه کار، وضعیت سلامت جنسی و مشخصه های آن بررسی و شناسایی شود.
روشاین پژوهش با شیوه ارزیابی سریع وضعیت، مبتنی بر روش پژوهش کیفی صورت گرفته است که در برخی مواقع از اطلاعات کمی توصیفی نیز استفاده شده است. نمونه ها از بین جامعه آماری که نوجوانان 15 تا 18 ساله تحت مراقبت شبانه روزی در شهر تهران و دست اندرکاران مراقبت از آن ها بودند، به روش هدفمند انتخاب شدند. مصاحبه های متمرکز گروهی (با استفاده از دو پرسش نامه نیمه ساختاریافته برای هدایت این بحث ها) و مشاهده در بازدید از مراکز و مصاحبه انفرادی و پرسش نامه مربوطه، روش های جمع آوری داده ها بود.
یافته هایافته های تحقیقی حاکی از آن است که نوجوانان تحت مراقبت، در بخش سلامت جنسی، چالش های جدی دارند. درگیر شدن در روابط جنسی زودهنگام و پرخطر و قلدری و بهره کشی جنسی از همسالان و نگرش های منفی جنسی از تهدیدهای سلامت آن هاست. همچنین، آن ها در دستیابی به منابع اطلاعات جنسی معتبر، با محدودیت های فراوانی روبه رو هستند، به طوری که مهم ترین منابع دسترسی به اطلاعات جنسی آن ها دوستان و فیلم های پورنوگرافی است.
بحث: نوجوانان تحت مراقبت، به موازات سوءبرداشت های خاصی که در زمینه موضوعات جنسی دارند، نیازهای بیش تری نیز برای دریافت خدمات آموزش جنسی دارند. در این باره، خلائی اساسی وجود دارد؛ بنابراین، ضروری است که به منظور ارتقای سلامت جنسی نوجوانان، برنامه های مداخله ای آموزشی شفاف و مشخص و کاربردی تدوین و عرضه شود.
کلیدواژگان: آموزش جنسی، ارزیابی سریع وضعیت، سلامت جنسی، نوجوانان تحت مراقبت شبانه روزی -
صفحات 93-112مقدمه
اخیرا توجه به فراتحلیل تحقیقاتی که درباره رابطه فرسودگی شغلی با سلامت روان است، به دلیل درک اثر منفی فرسودگی شغلی بر نیروهای کار، بین مدیران افزایش یافته است. بررسی مقدار اثر رابطه فرسودگی شغلی و ابعاد فرسودگی شغلی بر سلامت روان با استفاده از الگوی پژوهشی فراتحلیل، هدف این مطالعه است.
روشدر این پژوهش، با استفاده از الگوی پژوهشی فراتحلیل، مقدار اثر رابطه فرسودگی شغلی و ابعاد فرسودگی شغلی (خستگی عاطفی و مسخ شخصیت و ناموفقیتی فردی) بر سلامت روان بررسی می شود. بدین منظور از بین 16 پژوهش، 10 پژوهش که ازلحاظ روش شناختی پذیرفته شده است، انتخاب و فراتحلیل درباره آن ها انجام شد.
یافته هایافته های این پژوهش که از فهرست های ابتدایی فراتحلیل به دست آمد، عبارت است از: 1. فرسودگی شغلی با سلامت روان رابطه زیادی دارد (514/0- =r)؛ 2. خستگی عاطفی با سلامت روان رابطه بیش از حد متوسط دارد (445/0- =r)؛ 3. مسخ شخصیت با سلامت روان رابطه متوسط دارد (344/0- =r)؛ 4. ناموفقیتی فردی با سلامت روان رابطه کم تر از حد متوسط دارد (275/0- =r).
بحث: یکپارچه کردن نتایج، نشان دهنده این موضوع است که فرسودگی شغلی بیشتر ارتباط معنی دار با سلامت روانی کمتر دارد.کلیدواژگان: سلامت روان، فراتحلیل، فرسودگی شغلی -
صفحات 113-130مقدمهاهداف توسعه انسانی هزاره سوم اساسا شامل محورهای سلامت و عدم تبعیض و نیز برابری، به ویژه برابری جنسیتی است. هدف این تحقیق، بررسی رابطه ابعاد احساس نابرابری های جنسیتی با سلامت روان زنان شاغل است.
روشدر این مطالعه، از روش هم بستگی برای سنجش رابطه بین متغیر ها استفاده شده که در آن 202 نفر از زنان شاغل در سازمان تامین اجتماعی شهر همدان، در سال 1391، به روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات، شامل پرسش نامه سنجش احساس نابرابری جنسیتی و پرسش نامه سنجش سلامت روان GHQ و چک لیست برای جمع آوری متغیرهای جمعیت شناختی بود. به منظور تجزیه وتحلیل نتایج، از ضریب هم بستگی پیرسون برای سنجش مقدار هم بستگی بین احساس نابرابری جنسیتی و سلامت روان استفاده شد.یافته هانتایج نشان داد ازنظر وضعیت سلامت روان، 6/44 درصد کم ترین مقدار اختلال روانی را دارند و 1/45 درصد از جامعه تحت بررسی به میزان زیاد و خیلی زیاد، احساس نابرابری جنسیتی را ابراز داشتند.
بحث: رابطه مثبت و معنی داری بین احساس نابرابری جنسیتی و سلامت روان وجود داشت؛ به طوری که هرچه احساس نابرابری کم تر باشد، سلامت روان افراد بهتر است.
کلیدواژگان: احساس نابرابری جنسیتی، زنان شاغل، سلامت روان -
صفحات 131-149مقدمهمقاله حاضر، تاثیر سرمایه اجتماعی را بر سلامت روانی حاشیه نشینان شهر اصفهان بررسی می کند.روشجامعه آماری این پیمایش، از افراد بیش از 16 سال ساکن در منطقه ارزنان و زینبیه تشکیل شد. از بین این افراد، 357 نفر به شیوه نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند. برای سنجش سلامت روان، از پرسش نامه استاندارد 28 سوالی سلامت سازمان جهانی بهداشت و برای ارزیابی سرمایه اجتماعی، از آرای پوتنام و کلمن و پرسش نامه سرمایه اجتماعی شامل مولفه های اعتماد، عضویت در شبکه ها، انسجام، و هنجارهای غیررسمی استفاده شد.یافته هامیانگین اعتماد اجتماعی، 62/2 و میانگین عضویت در شبکه ها، 63/2 بود که هر دو از حد متوسط کم تر بود. همچنین، میانگین انسجام اجتماعی، 21/3 و هنجارهای اجتماعی، 06/3 بود که هر دو از حد متوسط بیش تر بود. میانگین سلامت روان نیز 06/3 بود. بین اعتماد و سلامت روان (115/0=r) و بین انسجام و سلامت روان (187/0=r) و بین هنجارهای اجتماعی و سلامت روان (289/0=r)، رابطه مثبت و معنی دار وجود داشت، اما بین عضویت در شبکه ها و سن با سلامت روان رابطه وجود نداشت. در کل، سرمایه اجتماعی، 5/13درصد از پراکنش سلامت روان را تبیین می کند. بحث: براساسنتایج1. از بین مولفه های سرمایه اجتماعی، هنجارهای غیررسمی قوی ترین هم بستگی را با سلامت روان داشت؛ 2. سطح اعتماد حاشیه نشینان پایین است و نسبت به نهادهای رسمی چندان خوش بین نیستند. پیشنهاد می شود مسئولان شهرداری ها، از طریق برگزاری فعالیت های فرهنگی ورزشی، در بهبود این مسئله کوشا باشند.
کلیدواژگان: انسجام، حاشیه نشینی، سرمایه اجتماعی، سلامت روان، هنجارهای غیررسمی -
صفحات 151-170مقدمهبا توجه به چهارچوب مفهومی عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، براساس اعلام سازمان جهانی بهداشت، موقعیت روانی اجتماعی ازجمله استرسورهای روانی اجتماعی و حمایت اجتماعی است. همچنین، از عوامل خطر موثر بر پیامدهای نامطلوب بارداری، آسیب شناسی های روانی تشخیص داده شده در دوران بارداری است. باوجوداین، اطلاعات اندکی در این زمینه دردسترس است. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط استرس و حمایت اجتماعی با بروز پره اکلامپسی انجام شد.روشاین پژوهش مطالعه ای مورد شاهدی بود. نمونه ها شامل 110 زن باردار چندزا، 55 نفر مبتلا به پره اکلامپسی و 55 نفر سالم بود که مشخصات واحدهای پژوهشی را داشتند. روش نمونه گیری در این پژوهش، بر هدف مبتنی بوده و ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه استرس درک شده و حمایت اجتماعی وکس بود. از آزمون های آماری مربع کای، تی مستقل، من ویتنی و مدل رگرسیون لجستیک و نسبت شانس برای تحلیل داده هااستفاده شد.یافته هانتایج این مطالعه نشان داد در بین دو گروه ازلحاظ استرس (0٫02=p)، حمایت اجتماعی کل (006/0=p)، سه زیرمقیاس حمایت اجتماعی خانواده (04/0=p)، حمایت اجتماعی دوستان (04/0=p) و حمایت اجتماعی آشنایان (006/0=p)، اختلاف آماری معنی داری وجود داشته است. از میان عوامل مداخله گر، اثر تعداد مراقبت های بارداری و سابقه پره اکلامپسی با ورود به مدل لجستیک کنترل شد. پس از تعدیل عوامل مداخله گر، مشاهده شد اثر تعدیل شده حمایت اجتماعی بر بروز پره اکلامپسی معنی دار است (02/0=p؛ OR 86/0؛ 98/0-76/0: 95/0=p) بحث: با توجه به اختلاف معنی دار دو گروه ازلحاظ استرس و حمایت اجتماعی، توجه ماما و کارکنان بهداشتی به ابعاد روان شناختی مادر در دوران بارداری ازنظر استرس و ارائه راهکارهای حمایتی مناسب به منظور کاهش این عامل، ضرورت بهداشتی مهمی است.
کلیدواژگان: استرس، بارداری، پره اکلامپسی، حمایت اجتماعی -
صفحات 171-199مقدمه
امروزه، آثار مستقیم یا غیر مستقیم سوءمصرف مواد مخدر بسیاری از کشورها را تحت تاثیرات منفی قرار داده و معضل اجتماعی مهمی محسوب می شود. هزینه های بسیار و راهکارهای سخت گیرانه و شدید مقابله با آن، چنان که باید، در طی چندین دهه، نتوانسته گشایشی در گره کور سوءمصرف مواد مخدر ایجاد کند و بسیاری صاحب نظران معتقدند که لازم است از منظر دیگری، به این معضل اجتماعی نگریسته شود. این مطالعه با هدف دستیابی به ابزار مناسبی برای ایجاد نگرشی تازه به مسئله سوءمصرف مواد مخدر انجام شد.
روشرویکرد تحلیل پویایی های سیستم، به این جهت که قادر است تعاملات میان پارامترهای سیستم های پیچیده را بررسی کند، ممکن است ابزار مناسبی برای ایجاد نگرشی تازه به مسئله سوءمصرف مواد مخدر به دست دهد. با درپیش گرفتن این رویکرد، ابتدا مدلی شبیه سازی شده از پدیده سوءمصرف مواد مخدر طراحی شد. سپس به استناد روش های متعدد پایایی سنجی، پایایی مدل در تبیین و پیش بینی رفتار سوءمصرف مواد مخدر انجام شد. درنهایت، در راستای کنترل سوءمصرف مواد مخدر، فرضیه های روابط میان متغیرهای مدل پیشنهاد شده به وسیله مدل ارزیابی شد.
یافته هادر این مقاله، با اتخاذ رویکرد تحلیل پویایی های سیستم به عنوان ابزار تحلیلی با قابلیت آینده پژوهی، سوءمصرف مواد مخدر مدل شده، در محیط نرم افزار «ونسیم» شبیه سازی شده است و سیاست ها و راهبردهای مختلف موردآزمون قرار گرفته و درنهایت، بسته های سیاستی برای مدیریت معضل سوءمصرف مواد مخدر ارائه شده است.
بحث: مهم ترین این سیاست ها و راهبردها عبارت است از: تشکیل خانه های اعتیاد، حمایت درمانی و اقتصادی از معتادان و خانواده های آنان، ایجادکردن و فراهم آوردن زمینه تفریحات و سرگرمی های سالم، زمینه سازی برای جایگزین های کم خطرتر مواد مخدر، ارتقای سطح نگرش ها و باورهای عمومی افراد جامعه درباره سوء مصرف مواد مخدر، مشارکت اقتصادی و صنعتی با کشورهای تولید کننده مواد مخدر، تقویت اراده و خواست سوء مصرف کنندگان برای توقف رفتار و رفع نابسامانی های اجتماعی از طریق بهبود وضعیت اقتصادی و معیشتی.کلیدواژگان: تحلیل پویایی های سیستم، سوءمصرف مواد مخدر، سیاست های پیشگیری، شبیه سازی رایانه ای، مدل سه سطحی -
صفحات 201-228مقدمهاین مقاله در پی بررسی دلایل تغییر الگوی مصرف از مواد کم خطر به پرخطر و نیز شناسایی عوامل زمینه ساز آن در بین افراد معتاد استان خراسان شمالی است.
چارچوب نظری این تحقیق، شامل نظریه فشار اجتماعی، نظریه آنومی، تداعی افتراقی، کنترل اجتماعی، مدل سازگاری، تعارض اجتماعی، سرمایه اجتماعی و نظریه مبادله است.روشتحقیق به صورت پیمایشی بوده و جمعیت آماری تحقیق را افراد سوء مصرف کننده مواد کم خطر در گذشته تشکیل می دهد که درحال حاضر الگوی مصرف را به مواد پرخطر تغییر داده اند. در بررسی به عمل آمده برای دستیابی به اطلاعات کمی در این پژوهش، دو گروه از معتادان زندانی شده و مراجعه کننده به واحد درمانی کلینیک ثامن از شهرستان بجنورد انتخاب شدند که هر دو گروه، تغییر در الگوی مصرف داشته اند و ابزار گردآوری اطلاعات، پرسش نامه ای محقق ساخته است. روش آماری استفاده شده نیز شامل رگرسیون چندمتغیره و تحلیل مسیروفی دو تک متغیره است.یافته هابراساس یافته های این پژوهش، روند تغییرات الگوی مصرف حاکی از تغییر ماده مصرفی از تریاک به موادی مانند هروئین و حشیش و تغییر روش مصرف مواد از روش های دشواری همچون تدخین به روش های ساده تری همچون خوردن و تزریق بوده و کاهش سن مصرف مواد هم مشاهده می شود.
بحث: نتایج تحقیق گویای این است که بین فشار (محرومیت) اجتماعی، تعامل با خانواده و هم بستگی در خانواده، فقر فرهنگی، ناخالصی مواد و تغییر الگوی مصرف مواد مخدر، رابطه معنی دار وجود دارد. به طور کلی عواملی که باعث شده تا افراد معتاد این استان از مواد کم خطر به پرخطر روی آورند، عبارت اند از: ارزان شدن مواد پرخطر، رونق کارگاه های صنعتی تولید مواد پرخطر، ناخالصی مواد کم خطر، وجود فشارهای اجتماعی همچون فقر و بیکاری در بین حاشیه نشینان، افزایش خرده فروشی مواد مخدر در محیط های آلوده و وجود فقر فرهنگی در بین برخی خانوادها و ناآگاهی آن ها از آثار تسکینی و تقویتی مواد.
کلیدواژگان: استان خراسان شمالی، اعتیاد، الگوی مصرف مواد مخدر، تغییر الگوی مصرف مواد مخدر -
صفحات 229-245مقدمهخشونت درقبال کودکان، در نگاه اول پدیده ای فردی به نظر می رسد؛ اما باتوجه به پیامدهای انحرافی همچون سوءمصرف مواد و الکل، فحشا، فرار از خانه، رفتارهای بزهکارانه و جرائم جنسی، همراهی خشونت درقبال کودکان و همسرآزاری و بالابردن تحمل روابط خشونت آمیز در زندگی زناشویی، پدیده ای اجتماعی و چندوجهی است. پژوهش حاضر با هدف بررسی مقایسه سابقه انواع کودک آزاری در افراد معتاد و عادی شهر اصفهان انجام گرفت.روشجامعه آماری پژوهش، افراد معتاد مراجعه کننده به مراکز ترک اعتیاد در سال 1389 و افراد عادی بودند. نمونه های این پژوهش، پنجاه نفر معتاد و پنجاه نفر افراد عادی بودند که به شیوه نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای انتخاب شدند. روش پژوهش، تحلیلی علی مقایسه ای بود. ابزار استفاده شده عبارت است از: پرسش نامه جمعیت شناختی، مقیاس خودگزارشی کودک آزاری و پرسش نامه سلامت عمومی. داده های به دست آمده با روش آماری تحلیل پراکنش چندمتغیری (مانوا) تجزیه وتحلیل شد.یافته هایافته های پژوهش نشان داد بین انواع کودک آزاری (جسمی، جنسی، عاطفی و غفلت) در گروه آزمایش و کنترل، تفاوت معنادار وجود دارد (27٫70=F، 0٫001≥P).
بحث: نتایج پژوهش نشان داد که در دوران کودکی، انواع کودک آزاری در افراد معتاد بیشتر از افراد عادی بوده است.
کلیدواژگان: اعتیاد، کودکی، کودک آزاری -
صفحات 247-270مقدمهاطمینان و آسودگی خاطر انسان ها در مواجهه با خطرات و بیماری ها، هم در زندگی شخصی و هم در توسعه رشد اجتماعی و اقتصادی جامعه تاثیر بسزایی دارد. بیمه درمان از بیمه های رایج در ایران است که به دو شکل بیمه اولیه (پایه) و بیمه تکمیلی (اختیاری) موجود است. باتوجه به رشد تکنولوژی و هزینه های هنگفت درمان، برای ارتقای نظام سلامت ایران، وجود بیمه های درمان با پوشش های مناسب، بیش از پیش در کشور احساس می شود.روشدر این تحقیق داده های اطلاعاتی ازطریق منابع معتبر داخلی و خارجی و نیز استفاده از شبکه اینترنت جمع آوری شده و برای مقایسه داده های مالی، از دلار امریکا استفاده شده است.یافته هاوضعیت نظام سلامت و نیز بیمه های غیرزندگی مانند بیمه درمان ایران در دنیا و به ویژه با تعدادی از کشور های توسعه یافته و نیز کشور های منطقه خاورمیانه و اسلامی مطالعه و مقایسه شده است.
بحث: مدلی برای توسعه بیمه تکمیلی درمان در ایران ارائه شده است.
کلیدواژگان: بیمه درمان، بیمه درمان اجباری، بیمه درمان تکمیلی، سهم مردم از هزینه سلامت، سیستم سلامت ایران -
صفحات 271-310مقدمهبیمه های اجتماعی به صورت مجموعه ای از راهبردها و برنامه ها برای حفظ و بقای جوامع انسانی و توسعه آن ها در مناطق مختلف شهری و روستایی انجام می شود. دراین میان، مناطق روستا یی و عشایری به واسطه موقعیت خاص اکولوژیک و اقتصادی اجتماعی جایگاه ویژه ای دارند؛ لذا دراین مناطق، گسترش حوزه نفوذ بیمه، در معرض توجه قرار گرفته است. صندوق بیمه اجتماعی روستائیان و عشایر عهده دار این مهم، در مناطق روستایی است. درحالی که شش سال، از فعالیت این صندوق، در مناطق روستایی می گذرد، از جمعیت مشمول آن حدود 27 درصد به عضویت صندوق درآمده اند. مقاله حاضر چالش های روند گسترش بیمه را بررسی می کند.
روشتحقیق کاربردی حاضر، به روش توصیفی و هم بستگی است. در گردآوری اطلاعات از روش اسنادی کتابخانه ای و مصاحبه نیمه ساختمند استفاده شده است. مصاحبه با کارشناسان صندوق بیمه اجتماعی روستائیان و عشایر انجام شده و برای یافتن ارتباط بین شاخص توسعه یافتگی استان ها و تعداد بیمه شدگان از روش هم بستگی پیرسون استفاده شده است.یافته هایافته ها حاکی از آن است که موانع گسترش بیمه اجتماعی روستائیان و عشایر عوامل متعددی دارد. دسته ای از عوامل، ساختاری و اجرایی بوده و دسته ای دیگر، برخاسته از وضعیت جامعه هدف است. ازجمله چالش های ساختاری و قانونی می توان به قوانین و مقررات و تعاریف و نبود تبلیغات صحیح و مناسب اشاره کرد. درخصوص جامعه هدف، می توان به دلایلی مانند بی اعتمادی به کارگزاران بیمه، عدم آگاهی از مزایای بیمه گفته شده، ناتوانی اقتصادی بیمه گزاران در پرداخت حق بیمه، به خصوص در مناطق کمتر توسعه یافته و مانند آن اشاره کرد. ضریب هم بستگی پیرسون نشان می دهد، هم بستگی بین درصد پوشش بیمه شدگان صندوق بیمه روستائیان و عشایر و شاخص توسعه انسانی (0٫048)، در سطح اطمینان 95 درصد معنادار است.
بحث: با توجه به ارتباط مستقیم و تنگاتنگ بین تأمین اجتماعی و توسعه پیشبرد بیمه اجتماعی روستائیان و عشایر در مناطق روستایی کشور، به ویژه در مناطق کمتر توسعه یافته، محروم و حاشی های و برای دستیابی به حداکثری پوشش جغرافیایی و جمعیت، عرضه تسهیلات و حمایت های بیشتر و اتخاذ روشهای خاص ترویجی و مشارکتی ضروری است.
ازطرف دیگر، برای حل مشکلات ساختاری و اجرایی موجود بر سر راه گسترش پوشش بیمه ای جامعه هدف، به ارزیابی و اصلاح قوانین و اصلاح روند فعالیت اجرایی صندوق بیمه روستائیان و عشایر نیاز است.
کلیدواژگان: بیمه اجتماعی، توسعه روستایی، جامعه روستایی و عشایری، چالش های قانونی و اجرایی -
صفحات 311-325مقدمه
در این مطالعه، اثر عوامل موثر اقتصادی، اجتماعی و بودجه های عمرانی دولت بر مهاجرت روستائیان در ایران، موضوع بررسی قرار گرفته است. به منظور بررسی ارتباط بین مهاجرت و بودجه دولت در امور اقتصادی و اجتماعی در مناطق روستایی، از روش خودتوضیح برداری با وقفه های گسترده استفاده شد.
روشدر این مطالعه تحلیلی به منظور بررسی ارتباط بین مهاجرت و بودجه دولت در امور اقتصادی و اجتماعی در مناطق روستایی، از روش خودتوضیح برداری، با وقفه های گسترده استفاده شد. اطلاعات لازم به منظور بررسی و شناخت عوامل موثر اقتصادی اجتماعی و بودجه های عمرانی دولت بر مهاجرت روستائیان در ایران، در سال های 1354تا1383، از منابع آماری مختلف، نظیر مرکز آمار ایران، بانک مرکزی، بانک جهانی، سازمان جهاد کشاورزی، سازمان خوار و بار جهانی (فائو) استفاده شد.
یافته هامطالعات نشان داد که هریک از عوامل اقتصادی اجتماعی و هزینه های دولت اثرهای متفاوتی را بر مهاجرت روستائیان می گذارند. باید استراتژی های دولت بر سرمایه گذاری هایی متمایل شود که در کاهش مهاجرت تاثیر مثبتی بگذارند. برخلاف انتظار مشاهده می شود که در بلند مدت با افزایش بودجه دولت درزمینه عمران و نوسازی روستاها نه تنها مهاجرت کاهش نمی یابد، بلکه افزایش می یابد. همچنین ملاحظه می شود که بودجه اقتصادی دولت در بخش کشاورزی، بر کاهش یا افزایش میزان مهاجرت تاثیری ندارد. باتوجه به یافته های مطالعه، گونه ای تحلیل سیاستی مناسب، درزمینه بهبود کارایی سرمایه گذاری های دولت در مناطق روستایی،به منظور کاهش مهاجرت ضروریست.
بحث: باتوجه به یافته های مطالعه، تحلیل سیاستی مناسبی، درزمینه بهبود کارایی سرمایه گذاری های دولت در مناطق روستایی، به منظور کاهش مهاجرت ضروریست.کلیدواژگان: بودجه اقتصادی دولت در بخش کشاورزی، بودجه دولت در عمران ونوسازی روستا ها، روش خود توضیح برداری با وقفه های گسترده، مناطق روستایی، مهاجرت
-
Pages 7-27Intrduction: The role of a healthy society related indicators as influential indicators on children''s wellbeing to have a friendly society and a better future is not deniable. The goal of this study is to determine the relation between social health and child wellbeing and to understand the impact of social health on children''s wellbeing.MethodOne of the specific kinds of correlation study is ecologic or aggregate study in which research the unit is a group not individual and we used this kind of study. Social health indicators and children''s wellbeing data collected from formal institution. In order to، perform the date analysis the SPSS 16 was used.FindingsThe result has shown that there are significant relationships between children''s wellbeing and poverty، population growth rate، literacy rate and insurance coverage as social health indicators and there are positive correlation between child wellbeing and literacy rate and insurance coverage. Altogether the correlation between social health and children''s wellbeing in Iran is significant (r= 0. 49. p value= 0. 001).Discussionthere is a Positive correlation between children''s wellbeing and literacy rate، insurance coverage، the attainability to health services and educational facilities in rich society are high and so the wellbeing is in a better degree. Thus، attention to the social health indicators and regarding them in child and family policies lead to the promotion of children''s wellbeing in our country. Keywords: Children''s Wellbeing، Social Health، Provinces of Iran.Keywords: Children's Wellbeing, Social Health, Provinces of Iran
-
Pages 28-46IntroductionHealth is a foundation of community economic - social growth، It is the universal right. Health programs for creating high quality living with physical and mental health for all citizens is a principle of development plan in any society. Enjoyment of health services for promotion and improvement of health is one of the most important elements of any society. Therefore، health assessment is essential for the healthy appropriate planning.Methodthe research purpose is to examine the relationship health level with the level of health services in townships of Khorasan Razavi province. In other words، The main issue of the research is whether increasing or decreasing of health level (including level of physical health and personal health) can consider as the level of health services (including the three variables of reproductive health، immunization and access to medical services?) In order to، achieving the objective، the following main hypotheses and five sub hypotheses between exogenous latent variables and endogenous latent variable are tested: -The main hypothesis: there is a positive correlation between health services (reproductive health، health services and immunization) (exogenous latent variables) and level of health (physical health and personal health) (endogenous latent variable). - Sub hypothesis: there is a positive correlation between access to health services and level of physical health. - Sub hypothesis: there is a positive correlation between access to health services and level of personal health. - Sub hypothesis: there is a positive correlation between immunization and level of physical health. - Sub hypothesis: there is a positive correlation between immunization and level of personal health. - Sub hypothesis: there is a positive correlation between reproductive health and level of personal health. The Research methodology is Descriptive، analysis and correlation based on statistical data. For explaining the relationship between Causal variables of model، the raw data from General Population and Housing Census، Statistical Yearbook and Health and Medical Sciences Organization of province were used. This data was gathered in townships of Khorasan Razavi province. To examine the hypothesis or modeling relationship between health services and health level is used structural equation model-LISREL.FindingsResults show that relationship between reproductive health، health services and immunization facilities in the townships and the level of health and safety of the townships in alpha level 0. 05 is significant (Sig= 0. 00)، This means that the health promotion related to promotion of health and medical services، and the townships with more health and medical services have high health level than others. And the townships with less health and medical services have less health level.DiscussionTherefore، the financing and health services for citizens، improvement of infrastructure and resources types is important for health promotion.Keywords: Access to Health Services Structural Equation Model, LISREL, Health level, Razavi Khorasan Province
-
Pages 47-72IntroductionCommunity participation as an effective strategy in health promotion interventions Depends on different factors. Determination and management of these factors could facilitate achievement of community participation in communities. Aim of this study was to determine related factors in community participation for health promotion based on local residents’ points of view، in the second region of Tehran municipal.MethodThis study was conducted by descriptive analytic approach. 250 residents of the second municipal of Tehran were participated in the study through multi stage randomized sampling. Inclusion criteria include having 18 years of age and more، regional residency and willingness to participation in the study. Data regarding related factors of community participation in health promotion were gathered by 5 trained interviewers based on researcher constructed questionnaire through 12 days. Validity and reliability of the questionnaire evaluated through pilot study. Data was analyzed by T-test، X2 and ANOVA tests.FindingThere was a significant relationship between level of education، free time per day، level of community participation and history of community participation activities and overall appraise on related factors of community participation (P≤0. 03). Almost half of participants of the study (n=105، 42%) participated in community health promotion interventions. There was significant relationship between community participation and level of education، marriage status، level of community participation and history of community participation activities and having free time per day (P≤0. 03).DiscussionImprovement of public awareness and managing contextual factors of community participation facilitate community participation in health promotion interventions through reduction of governmental centralism and motivating and mobilizing of community members.Keywords: Community Participation, Health Improvement, Related Factors
-
Pages 73-92IntroductionOut of home adolescents are at risk of sexual risk behaviors and loss relevant sexuality education opportunities because of separation and stressful events. It is important that before finding any solutions، their sexual health condition to be surveyed.MethodPresent study has performed by rapid assessment based on qualitative research method. In some cases، we have used quantitative data. Statistic sample was adolescents in residential care homes (15-18 years) and key informants in residential care in Tehran.FindingsAdolescents sexual health challenges are serious. Some threats of adolescents’ sexual health consist involvement in premature and high risk sexual experiences، bullying، peer sexual harassment and sexual negative attitudes. The findings of current research indicated that the adolescents had serious limitations to access sexual relevant resources and information، so that friends and pornography films were most important resources to access sexual information.Discussionadolescents in residential care homes have more needs for receiving sexuality education services. They have misconception in the field of sexual subjects. Even in best condition، it is difficult to discuss with adolescents about sexuality themes. Therefore it is necessary for process facilitating and adolescents’ sexual health improvement that formulates definite، explicit and applied sexuality education.Keywords: Rapid Assessment, Residential Care of Adolescents, Sexual Health, Sexuality Education
-
Pages 93-112Introduction
due to the fact that the negative effects of burnout on human resources، paying attention to this phenomena is increasing among managers. Meta-analysis، with integrating the result of different studies، determines the effect size of relationship between burnout and mental health.
MethodIn this study، by using meta-analysis method، the effects of relationship between burnout and burnout''s dimensions (Emotional exhaustion، Depersonalization، Reduced personal accomplishment) was studied. So among 16studies، 10 studies which methodologically accepted were selected and meta-analysis was done on it. The research tool was meta-analysis checklist.
FindingBurnout has high relation with mental health (R= -0/514). Emotional exhaustion relation with mental health is higher than average (R= -0. 445). Depersonalization relation with mental health is average (R= -0. 344). And reduced personal accomplishment relation with mental health is lower than average (R=-0. 275).
DiscussionIntegrating result shows that burnout has high relation with mental health.
Keywords: Burnout, Meta, analysis, Mental health -
Pages 113-130IntroductionThe objectives of millennium development goals basically are about health topics، nondiscrimination and equality، especially gender equality. The purpose of this study was to assess the relationship between dimensions of gender inequalities perception and mental health among employed women.MethodIn this study a non-experimental، co-relational research design was used to determine the relation between variables. The population of the study was employed women in Social Security Organization in Hamedan. 202 women were selected by stratified sampling method. The perception of gender inequality was measured by questionnaire and the validated Iranian version of the GHQ is used for measuring of mental health. For analyzing data Pearson''s correlation was used.FindingsResults showed 44. 6% of women had the lowest mental disorders and 45. 1% of population expressed their sense of gender inequality high and very high levels.DiscussionThere was a positive significant relationship between gender inequalities perception، it''s dimensions، and mental health as the less felt of the gender inequality had better individual’s mental health.Keywords: Employed Women, Gender Inequalities Perception, Mental Health
-
Pages 131-149IntroductionThe purpose of this study was to examine the effects of components of social capital on the mental health of slum dwellers living in the slums of Arzanan and Zeinabieh. Coleman''s and Putnam''s point of views were used as the theoretical base and W. H. O. 28-item General Health Questionnaire was used to measure mental health.MethodsThis study is a survey research and the technique of data collection has been questionnaire. The research population consisted of all the residents of Arzanan and Zeinabieh regions of Isfahan who were 16 years old and above، whom 357 individuals، were selected via a cluster sampling technique. The independent variables consisted of trust، participation in local activities and organizations، social solidarity، and informal norms. The dependent variable has been mental health.FindingsThe findings have shown the mean of trust has been 2. 62 and participation is 2. 63، which were below the theoretical average of 3. The mean for solidarity was 3. 21 and for informal norms was 3. 06، which were above the theoretical average of 3. The mean for mental health was also 3. 06.DiscussionThe results indicated that trust (r=0. 115)، social solidarity (r=0. 187)، and informal norms (r=0. 289) were significantly related to mental health. There was no such relation between participation or age and mental health. Regression analysis showed that social capital could explain about 13. 5 percent of the variance of mental health.Keywords: Informal Norms, Mental Health, Slum Dwelling, Social Capital, Solidarity
-
Pages 151-170IntroductionPsychosocial status such as psychosocial stressors and social support can affect health. Furthermore mental pathology diagnosed during pregnancy can affect pregnancy outcomes. However، little information is available، so this study was done to investigate Association maternal stress and social support with preeclampsia.MethodThis case-control study includes 110 multipara pregnant women، 55 as case group (preeclampsia) and 55 as control group (normal pregnancy)، who had inclusion criteria. All participants were selected through based on target sampling method. Perceived Stress Scale and Vaux social support appraisals was used as data gathering tools.FindingThe results of this study showed that there is a significant differences between two groups in terms of perceived stress (p=0. 02) and social support، and the total score of social support (p=0. 006)، family (0. 04)، acquaintances (0. 006) and friend (0. 04) social support subscale and preeclampsia. Among cofounders، numbers of prenatal cares and history of preeclampsia was controlled by entering in logistic regression. The combined effect showed that just social support was effective at incidence of preeclampsia (P-value 0. 02; OR 0. 86; CI 95%: 0. 76-0. 98).DiscussionAccording to the significant differences between two groups in terms of stress and social support، midwives and health care worker''s attention to psychological health specially stress of pregnant women during prenatal period and providing appropriate support to reduce maternal stress is one of the most important matters that should be emphasized.Keywords: Preeclampsia, Pregnancy, Stress, Social Support
-
Pages 171-199Introduction
Nowadays، direct or indirect impacts of drug abuse in many countries have imposed negative influences on them and are considered as an important social dilemma. Social، economic and even political destructive effects of drug abuse have caused extensive efforts dealing with this phenomenon. In last decades، vast costs and strict and severe course of actions have been unable، as much it is expected، to resolve the problem of drug abuse. Many experts believe that it must be viewed from other perspectives apart from what have been tried up to now.
MethodThe approach of system dynamics analysis due to being able to analyze interactions among the parameters of complex systems can be considered as a more suitable approach to investigating the phenomenon of drug abuse.
FindingsTherefore، in this paper، adopting a system dynamics approach، capable of futurology، drug abuse has been modeled and stimulated in Vensim software. Then، various policies and strategies have been tested and ultimately a policy package has been suggested for managing the drug abuse problem.
Discussionthe Most important of these policies and strategies contains: establishing abusers homes، treatment and economic support from the abusers and their families، creating and providing healthy recreation and entertainment areas، platting less dangerous alternatives to drugs، promoting public attitudes and beliefs of individuals about drug abuse، economic and industrial partnerships with countries cultivating drugs، strengthening the abusers’ will to stop abuse and removing social disorders through improved economic and livelihoods conditions.
Keywords: Computer Simulation, Drug abuse, Prevention Policies, System Dynamics Analysis, Trihedral Dynamic Model -
Pages 201-228IntroductionThis article examines the reasons as well as the shift from low risk drugs to high risk drugs. Target in this research consist of people who were low risk consumers in the past but now they are high risk consumers. The theoretical framework for this research includes: social strain theory، anomie theory، differential association، social control، model adaptation، social conflict، and social capital theory.MethodThis study is a questionnaire survey and data was collected by Statistical methods including the multiple regression analysis، chi-square.FindingResults of present research have shown that we can see the shift from low risk drugs such as opium and opium juice to high risk drugs such as Kerak، Heroine، Crystal and the shift of usage toward injection between addicted people (the prison of Bojnord and Samen clinic of Bojnord.DiscussionThis study shows the reasons such as social pressure، low correlation; the way of treatment between addicted person and the rest of the family، cultural poverty، polluted social area، lack of pureness of drugs، and weakness in moral beliefs and religious beliefs have a meaningful relation with the amount and the speed of shift of consumingKeywords: Addicted, Child base, Childhood, period
-
Pages 229-245Introductionalthough، aggression against children at first glance is an individual phenomenon، this leads to substances abuse، alcohol، prostitution delinquency، sexual crimes، hostility against children and spouse and readiness for tolerance of hostile relationship in marital life. The purpose of this research was to compare different types of child abuse between addicted and normal individuals in Isfahan city. Statistical population was addicted who were referred for treatment. Normal had not any record for treatment.MethodTo select samples، 50 addicted and 50 normal were randomly selected. The statistical method in this research was cause and effect analyze. The measurements of child abuse، self report questionnaire and general health questionnaire were used. Data was analyzed thought MANOVA using SPSS-15.FindingsThe results have shown that there was a significant difference between child abuse types in two groups (P 0. 001).DiscussionTherefore، it could be concluded that child abuse in addicted individuals is more than normal individualsKeywords: Addicted, Child base, Childhood, period
-
Pages 247-270IntroductionReliability and tranquility for human in the face of dangers and diseases have a big influence on private life and growth of social and economic society. The common insurance in Iran is health insurance that exists in two kinds: Basic health insurance and complementary insurance. With the growth of technology and high costs of treatment، it seems more appropriate that health insurance is needed in Iran، thus، Iran''s health is promoting.MethodData has been collected from reputable internal and external resources and internet. American''s Dollar is used for comparing financial data.FindingsSituation of health system and non-life insurance in Iran have been studied and compared with world، a number of developed countries، Islamic and middle East countries.DiscussionA model for developing health complementary insurance in Iran has been presented.Keywords: Basic Health Insurance, Complementary Health Insurance, Health Insurance, Iran Health System, Out, of, pocket Expenditures
-
Pages 271-310IntroductionSocial insurance is one of the most basic necessities of the human society and it has an important role in the maintenance and survival of human society. Rural society has special ecology and socio – economic characteristic، so these societies are faced with types of risks. Therefore، the importance of social insurance in achieving is clear for rural sustainable and integrated development.MethodIn this research the required data was collected by semi - structured interview with the Rural and Nomadic Social Insurance Fund (RNSIF) experts. Also some of data and information were obtained from Library resources. At the end we used Pearson''s correlation coefficient to illustrate relationships between number of insured peoples and development degree of the provinces.FindingsLimited number and parentage of insured persons showed several legal and administrative challenges to develop social insurance in rural and nomadic areas. In additional، the research has shown close correlation between number of insured people and development degree of the provinces in Iran.DiscussionPromoting of social insurance requires the special facilities and participatory extension methods.Keywords: Legal, Administrative Challenges, Rural, Nomadic Society, Rural Development, Social Insurance
-
Pages 311-325Introduction
In this study، economic، social effective factors and government infrastructural funds on rural migration in Iran has been studied.
MethodIn order to the relationship between migration and government budgets in economic and social affairs in rural areas was investigated by autoregressive distributed lag method.
FindingsThe results showed that each of economic - social and government expenditure factors have different effects on rural migration. Government strategies should tend on investments that have a positive effect on migration reduction. On the contrary، expectation can be observed in the long term by increasing the government budget in development and modernization in rural regions not only will not decrease migration، but rises. Also it is considered that the government economic budget in the agricultural sector don’t affect on reducing or not increasing migration.
DiscussionAccording to the findings، an appropriate policy analysis in improving efficiency of government investment in rural regions is essential to reduce migration.
Keywords: Autoregressive Distributed Lag Method, Economic Government Budgets in the Agricultural Sector, Government Budget in Rural Development, Modernization, Migration, Rural Regions