فهرست مطالب
نشریه بهره برداری و پرورش آبزیان
سال دوم شماره 1 (بهار 1392)
- 168 صفحه،
- تاریخ انتشار: 1392/04/20
- تعداد عناوین: 11
-
-
صفحه 1پراکنش مکانی جمعیت ماکروبنتیک در طول سواحل استان بوشهر از خلیج فارس در بهمن و اسفند 1387 مورد مطالعه قرار گرفت. نمونه ها با استفاده از گرب van Veen از نواحی بین جزر و مدی و زیر جزر و مدی (اعماق 5 و 10 متر) در 16 ایستگاه و 6 ترانسکت شامل بنادر (گناوه، بندرگاه، رستمی و عسلویه) و خورها (فراکه و شیف) جمع آوری شد. در مجموع 17 گروه از ماکروبنتوزها شناسایی شدند به طوری که بیشترین اجتماعات غالب به-ترتیب متعلق به نرمتنان، کرم های حلقوی، سخت پوستان و سایر ماکروبنتوزها بود. به طور کلی تاثیر پارامترهای محیطی مانند عمق آب، بافت و مواد آلی رسوبات بر شاخص های بیولوژیک (تراکم و بیوماس) و شاخص های اکولوژیک (تنوع و غنا) ماکروبنتوزها مشخص شد. در نتیجه با افزایش عمق و رسوبات نرم، تراکم بالا و کاهش بیوماس مشاهده شد. همچنین آزمون های آماری بیانگر اختلاف معنی دار (05/0>P و 01/0>P) تراکم و بیوماس می باشد که می تواند با ترکیبی از فاکتورهای مختلف مانند عمق، ویژگی های رسوب و شرایط هیدرودینامیک مرتبط باشد.
کلیدواژگان: ماکروبنتوز، پراکنش مکانی، شاخص های بیولوژیک و اکولوژیک، خلیج فارس -
صفحه 13در این پژوهش اثر ترکیبی نمک سود سبک و استفاده از هیدروکلوئیدهای مختلف به عنوان آردزنی بر کیفیت فیله ناگت ماهی قزل آلا و مقدار جذب روغن آن بررسی گردید. پس از نمک سود سبک، به منظور اعمال مراحل روکش دار کردن، قطعات ماهی با آرد گندم (شاهد- فیله بدون نمک سود، آردزنی با آرد گندم) و صمغ های کارژینان، آلژینات، ایزوله سویا و هیدروکسی پروپیل متیل سلولز آردزنی شدند و پس از لعاب دهی، پوشش با آردسوخاری و سرخ شدن، آزمایشات مقدار رطوبت، چربی، خاکستر، ظرفیت نگهداری آب، بازده محصول، رنگ سنجی و ارزیابی فواصل روکش و ماهی انجام شد. براساس نتایج به دست آمده، تیمار هیدروکسی پروپیل متیل سلولز بالاترین مقدار رطوبت را نشان داد (05/0P<)، در حالی که میزان چربی میان تیمارها اختلاف معنی داری نشان نداد (05/0P>). بالاترین مقدار خاکستر را تیمار آلژینات نشان داد و میان تیمارها از نظر مقدار ظرفیت نگهداری آب و بازده محصول اختلاف معنی داری مشاهده نشد (05/0P>). تیمارهای شاهد و هیدروکسی پروپیل متیل سلولز بالاترین مقدار روشنایی و تیمار ایزوله سویا بالاترین مقدار قرمزی را نشان دادند (05/0 P<). در مجموع نتایج این پژوهش نشان داد ترکیب نمک سود سبک و صمغ های مختلف استفاده شده به عنوان آردزنی، بر میزان رطوبت و خاکستر محصول اثر داشته و بهترین ماده جهت آردزنی اولیه فیله ناگت ماهی، آرد گندم و صمغ هیدروکسی پروپیل متیل سلولز می باشند.
کلیدواژگان: سرخ کردن، صمغ، فیله ناگت ماهی، قزل آلا، نمک سود سبک -
صفحه 27فعالیت شرکت های تعاونی از جمله فعالیت های مهم بخش شیلات می باشند و آگاهی از وضیعت و میزان بازدهی اقتصادی آن می تواند در تصمیم گیری در خصوص سرمایه-گذاری در این بخش و نیز برنامه ریزی های اقتصادی موثر واقع شود. در این پژوهش سعی شده تا از طریق برآورد شاخص های مالی و اقتصادی مربوطه (هزینه های ثابت، متغیر، سود و برگشت سرمایه)، سودآوری این نوع فعالیت ها مورد بررسی قرار گیرد. روش گردآوری اطلاعات به صورت پیمایشی و از طریق پرسش نامه تهیه و تکمیل شده است. یافته های این مطالعه نشان داد که کمترین و بیشترین دوره بازگشت سرمایه در محدوده 42/0 و 55/2 سال می باشد. میانگین (سالانه) سود سرانه اعضای تعاونی ها از حداقل 351/4719870 ریال تا حداکثر 34/47787736 ریال متغیر بود. در مقایسه میزان سودآوری بین دو منطقه صیادی، مشاهده گردید که میزان آن در تعاونی های مستقر در منطقه میانکاله بیشتر از منطقه گمیشان بوده است. به نظر می رسد جایگاه صید در منطقه میانکاله به خاطر نوع بستر آن نسبت به منطقه گمیشان مناسب تر باشد. با توجه به سابقه دیرینه صنعت صیادی به شیوه های سنتی، استفاده مطلوب و مناسب از منابع آبزی، که جزو منابع تجدیدپذیرند، تابع نگرش اقتصادی و مدیریت صحیح بر این منابع است.
کلیدواژگان: تعاونی صید پره، سودآوری، گمیشان، میانکاله -
صفحه 41در مطالعه کنونی برای بررسی اثرات جایگزینی آرد ماهی با کنجاله سویا در جیره غذایی، بر روی ترکیبات لاشه و فاکتورهای بیوشیمیایی پلاسمای خون بچه ماهیان ازون برونAcipenser stellatus))، پنج تیمار غذایی تهیه شد. تیمار 1 به عنوان تیمار شاهد (F) و بدون کنجاله سویا بود. و در تیمارهای 2 (10)S، 3 (20S)، 4 (30S) و 5 (40S)، به ترتیب میزان 10، 20، 30 و 40 درصد کنجاله سویا جایگزین آرد ماهی شد. بعد از 12 هفته غذادهی، از تعداد 3 ماهی از هر وان به طور تصادفی خونگیری شد و فاکتورهای پروتئین کل، تری گلیسرید، کلسترول، آلبومین، گلوکز، منیزیم و کلسیم اندازه گیری شدند و لاشه ماهیان برای بررسی ترکیبات لاشه به آزمایشگاه منتقل شد. طبق نتایج به دست آمده، از نظر ترکیب شیمیایی لاشه، در فاکتورهای پروتئین، چربی و رطوبت بدن بین تیمارهای غذایی اختلاف معنی دار آماری مشاهده شد (05/0P<). در مقادیر کلسیم و پروتئین کل پلاسما، اختلاف معنی داری بین تیمارهای غذایی مشاهده نشد (05/0P>). تری گلیسرید در تیمار 10S بیشترین مقدار را داشت و به جز تیمار F با سایر تیمارها اختلاف معنی دار آماری داشت (05/0P<). مقدار کلسترول در بین تیمارهای غذایی دارای اختلاف معنی دار آماری بود (05/0P<) و تیمارF بیشترین مقدار را داشت. آلبومین در تیمار 10S کمترین مقدار را داشت و با تیمارهای 20S و 40S اختلاف معنی دار آماری نشان داد (05/0P<). گلوکز در تیمار F دارای بیشترین مقدار بود و به جز تیمار 10S با سایر تیمارها اختلاف معنی دار آماری داشت (05/0P<)، منیزیم نیز در بین تیمار ها اختلاف معنی دار آماری نشان داد (05/0P<) و در تیمار 40S دارای کمترین مقدار بود. نتایج مطالعه حاضر نشان داد که استفاده از کنجاله سویا به جای آرد ماهی در جیره ماهی ازون برون می تواند بر روی ترکیبات لاشه و برخی از فاکتورهای بیوشیمیایی پلاسمای خون تاثیر داشته باشد.
کلیدواژگان: کنجاله سویا، ازون برون (Acipenser stellatus)، ترکیبات لاشه، فاکتورهای بیوشیمیایی پلاسما، جایگزینی -
صفحه 55هدف این پژوهش ارزیابی وضعیت ذخایر ماهی کفال پوزه باریک (Liza saliens) با استفاده از شاخص های ارزیابی صید بیش از حد، ضریب چاقی و وزن نسبی طی یک دوره بیست ساله (1370 تا 1390) در سواحل ایران در دریای خزر می باشد. سه شاخص صید شامل: 100 درصد ماهیان صید شده بالغ باشند، فراوانی ماهیان با طول مطلوب 100 درصد باشد و فراوانی مولدین بزرگ 0 درصد باشد. نتایج نشان داد که ضریب چاقی و وزن نسبی ماهی کفال پوزه باریک در طی دو دهه روند کاهشی داشته است. دامنه طول مطلوب این ماهی برای صید بین 0/28 و 0/34 سانتی متر محاسبه شد. و ماهیان بزرگ تر از 0/34 سانتی متر به عنوان مولدین بزرگ در نظر گرفته شدند. فراوانی ماهیان بالغ (با طول بیش از 28 سانتی متر) 9/8 درصد تا 4/72 درصد (انحراف معیار± میانگین: 1/16 ± 5/39 درصد)، فراوانی ماهیان با طول مطلوب 8/8 درصد تا 4/50 درصد ((8/11 ±) 7/30 درصد) و فراوانی مولدین بزرگ 0 درصد تا 9/23 درصد (7/7 ± 2/9 درصد) بود. بر اساس نتایج به دست آمده ذخایر ماهی کفال پوزه باریک دارای شرایط نامطلوبی می باشد و برای حفظ و احیاء ذخایر این گونه، علاوه بر استفاده از تور با چشمه بزرگ تر (به طوری که همه مولدین قادر به حداقل یکبار تخم ریزی باشند)، باید استراتژی مناسبی را اتخاذ نمود که فراوانی مولدین بزرگ در صید به صفر رسیده و صید اصلی بر روی ماهیان با طول مطلوب متمرکز گردد.
کلیدواژگان: کفال پوزه باریک، ضریب چاقی، شاخص های صید، طول مطلوب، دریای خزر -
صفحه 69هدف از این پژوهش تعیین ترکیب اسیدهای چرب در عضله کپور معمولی، کپور نقره ای، کپور سرگنده و کپور علف خوار و بررسی توانایی ترکیب اسیدهای چرب در تمایز این ماهیان آب شیرین بود. در تمامی نمونه ها اسید پالمتیک و اولئیک فراوان ترین اسیدهای چرب اشباع و تک غیر اشباع بودند. فراوان ترین اسیدهای چرب چند غیر اشباع کپور سرگنده و علف خوار DHA بود و در کپور معمولی و نقره ای به ترتیب اسیدهای لینولئیک و لینولنیک بودند. نتایج تجزیه مولفه های اصلی (PCA) نشان داد بین تفکیک گونه ای و متغیرهای مورد مطالعه رابطه وجود دارد و از بین اسیدهای چرب مورد بررسی C18:1، C18:2، C18:3، C20:5، C22:5، C22:6،MUFA، PUFA6، PUFA/SFA، EPA+DHA، n3/n6 و n6/n3 بر تفکیک گونه ای در مطالعه حاضر تاثیر بیشتری داشتند. احتمالا ترکیب اسید چرب در کپور ماهیان مختلف با تفاوت در منابع تغذیه ای و فعالیت آنزیم های بیوسنتز کننده اسیدهای چرب تعیین می شود.
کلیدواژگان: ماهیان آب شیرین، ترکیب اسید چرب، تفکیک گونه ای، آنالیز مولفه های اصلی -
صفحه 85در مطالعه حاضر تاثیر استرس ناشی از صید الکتریکی روی پارامترهای خون شناسی ماهی کپور وحشی (Cyprinus carpio L.) مورد بررسی قرار گرفت. به این منظور تعداد 10 ماهی به عنوان گروه آزمایشی و 10 ماهی نیز به عنوان شاهد در نظر گرفته شد. سپس ماهیان گروه آزمایش به مدت 5 ثانیه تحت تاثیر شوک الکتریکی قرار گرفتند و با استفاده از سرنگ استریل از ورید دمی ماهیان خون گیری و پارامترهای خون شناسی مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که صید الکتریکی تاثیر معنی داری (05/0P<) روی تعداد گلبول های سفید داشته، اما تفاوت معنی داری (05/0P>) در سایر پارامترها مشاهده نشد. بر اساس نتایج حاصل از این مطالعه چنین به نظر می رسد که افزایش تعداد گلبول سفید اولین و سریع ترین عکس العمل ماهی کپور به شوک ناشی از صید الکتریکی می باشد.
کلیدواژگان: استرس، صید الکتریکی، خون شناسی، کپور وحشی -
صفحه 97در این پژوهش 374 قطعه ماهی کفال از دو گونه طلایی و پوزه باریک از چهار ایستگاه تعیین شده در سواحل جنوبی دریای خزر شامل بندر انزلی، کیاشهر، بابلسر و بندر ترکمن تهیه شده و مورد مطالعه و بررسی قرار گرفتند. روابط طول- وزن، الگوهای رشد، فاکتورهای وضعیت، پارامترهای رشد برتالانفی، سن و جنسیت ماهی ها در این پژوهش مورد بررسی قرار گرفتند. آزمون تحلیل واریانس یک طرفه آنوا تفاوت معنی داری را در میانگین های طول و وزن دو گونه کفال طلایی و پوزه باریک در مناطق مختلف نشان نداد (05/0P>). همچنین مقادیر ∞L برای دو گونه طلایی و پوزه باریک به ترتیب 7/54 و 07/40 محاسبه شد. تفاوت های معنی دار مشاهده شده در برخی ویژگی های مورد مطالعه مانند فاکتور وضعیت (K) را نیز می توان به تفاوت های محیطی موجود در دریای خزر نسبت داد.
کلیدواژگان: کفال طلایی، کفال پوزه باریک، دریای خزر، زیست شناسی ماهی -
صفحه 111هدف از مطالعه حاضر بررسی رفتار غذایی ماهی سفید دریای خزر (Rutilus frisii kutum) نسبت به غلظت های مختلف مواد چشایی محرک می باشد. 20 ماهی با میانگین وزن 5/0± 5/1 گرم در آکواریوم هایی با حجم 5 لیتر قرار داده شدند. بعد از سازگاری با شرایط آزمایشگاه پاسخ های رفتاری برای غلظت های مختلف مواد چشایی (اسیدسیتریک، کلسیم کلراید، سدیم کلراید و ساکارز)، گرانول شاهد و عصاره شیرونومید (175 گرم در لیتر) آزمایش شد. طی مدت 1 دقیقه تعدادی گرانول حاوی هر یک از مواد فوق به ماهی معرفی و در این مدت حرکات و رفتار ماهی توسط دوربین ثبت و ضبط شد و با توجه به نحوه رفتار ماهی نسبت به هر کدام از این گرانول ها، ترجیح چشایی برای این ماهی تعیین شد. اسیدسیتریک در هیچ یک از غلظت ها دافع نبود، غلظت 026/0 مولار آن با درصد مصرف 1/7± 49/48 و شاخص مطلوبیت 9±87/59 بیشترین جذابیت را داشت. درصد مصرف و شاخص مطلوبیت غلظت های به کار برده شده سدیم کلراید با شاهد اختلاف معنی دار ایجاد نکرد (05/0P>). ساکارز در غلظت های مشابه با سدیم کلراید و کلسیم کلراید دارای درصد مصرف و شاخص مطبوعیت بالاتری بود. تعداد گرفتن گرانول ها در غلظت پایه (10 درصد) کلسیم کلراید، سدیم کلراید و ساکارز که دافع بودند، با شاهد دارای اختلاف معنی دار بود (05/0P<). همبستگی مثبت و معنی-داری بین جذابیت گرانول ها با مدت نگه داری در دهان یافت شد. اما بین تعداد گرفتن گرانول ها و جذابیت آن ها همبستگی مشاهده نشد. یافته های این پژوهش می-تواند در تغذیه و تهیه ی جیره مناسب و متناسب با ترجیح چشایی ماهی سفید به کار گرفته شود.
کلیدواژگان: رفتار غذایی، ماهی سفید، مواد چشایی محرک، Rutilus frisii kutum -
صفحه 127این پژوهش با هدف بررسی اثرات استفاده از هورمون LHRH-A2 (Luteinizing Hormone Releasing Hormone Analogue) و پیموزاید (آنتاگونیست دوپامین)، بر تخم ریزی و شاخص های کیفیت تکثیر، روی 63 مولد ماده ماهی سفید انجام شد. تیمارها شامل: 1- LHRH-A2 (bw μg kg-1 1)، 2- پیموزاید (bw mg kg-1 5)، 3- ترکیب پیموزاید و LHRH-A2(bw mg kg -1 5+bw μg kg-1 1)، 4- عصاره هیپوفیز (شاهد مثبت) (bw mg kg -1 1)، 5- نرمال سالین 7 درصد به میزان 1 سی سی به ازای هر کیلوگرم وزن بدن ماهی (شاهد منفی) و 6- گروه ماهیان بدون تزریق، بودند. تزریق به روش داخل عضلانی صورت گرفت و درصد جواب دهی، فاصله زمانی از تزریق تا تخم ریزی، شاخص اوولاسیون، هماوری کاری، درصد لقاح تخم، درصد وزن تخمک نسبت به وزن بدن و درصد تخمه گشایی و نیز بافت تخمدان مولدین به روش بافت شناسی کلاسیک مورد مطالعه قرار گرفت. بر اساس نتایج، بیش ترین درصد جواب دهی (78/77 درصد)، کم ترین زمان سپری شده از تزریق تا تخم ریزی (7/4±2/34)، بیش ترین میانگین درصد وزن تخمک استحصالی نسبت به وزن بدن (3/1±2/14) و بیش ترین درصد لقاح (8/0±9/95) و درصد تخمه گشایی (4/10±2/44) به تیمار 3 (ترکیب پیموزاید و LHRH-A2) تعلق داشت. در بررسی بافت شناسی مشخص شد تخمدان اغلب ماهیانی که به تزریق پاسخ نداده بودند در اواخر مرحله چهار رسیدگی جنسی و تخمدان ماهیان پاسخ داده به تزریق در مرحله شش قرار داشت. به نظر می رسد تزریق ترکیب پیموزاید و LHRH-A2(bw mg kg -1 5+bw μg kg -1 1) به دلیل وجود بیشترین درصد جواب دهی، کمترین تاثیر منفی بر تکثیر و به صرفه بودن از نظر اقتصادی نسبت به عصاره هیپوفیز، می تواند به عنوان یک روش مفید در زمینه توسعه روش های تکثیر مصنوعی ماهی سفید در نظر گرفته شود.
کلیدواژگان: ماهی سفید LHRH، A2 Rutilus frisii kutum، پیموزاید، شاخص های کیفیت تکثیر -
صفحه 147رشد جبرانی، کارآیی تغذیه و ترکیبات شیمیایی بدن لارو ماهی قزلآلای رنگینکمان (با میانگین وزنی 10 ± 300 میلیگرم) به مدت 40 روز با 3 شرایط غذایی؛ یک گروه شاهد (تغذیه مستمر) و 2 گروه دیگر به صورت 2+5 (پنج روز تغذیه و دو روز گرسنگی) و 2+2 (دو روز تغذیه و دو روز گرسنگی) مورد بررسی قرار گرفتند. لاروهای ماهی بهمیزان 10 درصد وزن بدن تغذیه شدند. در پایان آزمایش تغییرات معیارهای رشد، کارآیی تغذیه و ترکیبات شیمیایی بدن ارزیابی شد. نتایج نشان داد که بین تیمارهای با محرومیت غذایی و تیمار شاهد کاهش معنی داری در معیارهای رشد وجود دارد (05/0>P). وزن بهدست آمده بهطور معنی داری در تیمار شاهد نسبت به تیمارهای آزمایشی افزایش یافت. تفاوت بین تیمارهای تحت تاثیر گرسنگی در مقایسه با تیمار شاهد از نظر فاکتور وضعیت وجود نداشت. میانگین ضریب تبدیل غذایی بین 32/1 و 42/2 بود. مقدار نسبت کارآیی پروتئین، چربی و انرژی در تیمار شاهد در مقایسه با تیمارهای آزمایشی بهطور معنی داری افزایش یافت (05/0>P). در پایان آزمایش، نمونه های کامل ماهی آنالیز شیمیایی بدن شدند. نتایج نشان داد که دوره گرسنگی کوتاه مدت بهطور معنی داری باعث کاهش پروتئین خام در تیمارهای آزمایشی در مقایسه با تیمار شاهد میگردد (05/0>P). میانگین پروتئین خام بهدست آمده بین 99/60 تا 54/72 بود. بهطورکلی، نتایج نشان داد که تناوب غذایی منجر به رشد جبرانی جزئی در لارو ماهی قزلالا میشود.
کلیدواژگان: رشد جبران، کارآیی تغذیه، تناوب غذایی، ترکیبات بدن، لارو قزل آلای رنگین کمان
-
Page 1The spatial distribution of the macrobenthic community was studied along the Bushehr Province coasts of Persian Gulf in February 2009. Samples were collected with van Veen grab, from intertidal to subtidal (depths 5 m and 10 m) zones at 16 stations determined in 6 transects, including of harbors (Genaveh, Bandargah, Rostami and Asaluyeh) and creeks (Farakeh and Shif). A total of 17 groups (taxa) of macrobenthos were identified so that the most dominant assemblages belonged to Mollusca, Annelida, Crustacea and miscellaneous groups, respectively. Generally, the environmental parameters such as water depth, sediments texture and organic matter (OM) found to influence the biological indices (density and biomass) and ecological indices (diversity and richness) of macroinvertebrates. In conclusion, with increase depth and soft sediment was observed high density and decrease biomass. Also, statistical analyses showed that density and biomass varied significantly (P<0.05 and P<0.01) which could be correlated with combination of different factors such as depth, sediment characteristics, hydrodynamic conditions.Keywords: Macrobenthos, Spatial distribution, Biological, ecological indices, Persian Gulf
-
Page 13In this study a combination of light salting and different hydrocolloids as the pre-dust on the quality of trout nugget filets and amount of its oil absorption was evaluated. After the salting, in order to apply the coated, fish pieces were pre-dust with wheat flour (control- fillet without salting, pre-dust with wheat flour) and carrageenan, alginate, isolate soy protein and hydroxypropyl methyl cellulose gums, and after battered and breaded were firying in sunflower oil. The samples were analyzed for moisture, fat, ash, water holding capacity, product yield, color and microscopic evaluation of distances between the substrate (fish) and coated. Hydroxypropyl methyl cellulose treatments showed the highest moisture content (0.05˂ P), while the fat content do not showed any significant difference between treatments (0.05˃ P). The amount of ash was highest in alginate treatments and do not showed significant difference between treatments in terms of water holding capacity and product yield (0.05˃ P). the highest amount of the lightness was observed in the hydroxypropyl methyl cellulose and control treatments, and isolated soy protein showed the highest value of the redness (0.05˂ P). The results indicated that combination of light salting and different hydrocolloids as pre-dust were affected on the amount of the moisture and ash of the products and the best materials for pre-dust fish nuggets filet, are wheat flour and hydroxypropyl methyl cellulose gum.Keywords: Deep, fat frying, Gums, Fish nugget fillet, Trout, Light salting
-
Page 27Activity of Cooperative Companies is among important ones in the fisheries sector and the awareness of the condition and amount of economic efficiency can be effective in making decisions about investment and economic planning of this section. In this study, it was tried to investigate profitability of these activities by estimating financial and economic indicators (stable and temporary expenditures, profitability, and payback period). The data has been collected through survey research and questionnaires. Results showed that payback period was 0.42-2.55 years and mean yearly profit for each fisherman ranged from 4719870/351 to 47787736/34 Rl. Additionally, It was observe that the profitability rate of Cooperatives in Miankaleh region is higher than in Gomishan region. It seems that fishing ground in Miankaleh is more suitable than Gomishan because of its floor type. It is necessary to optimal use of water resources, that are renewable resources, economic theory and the safe management of these resources in concerning ancient history of fisheries industry as traditional methods.Keywords: Beach seine Cooperative Company, Profitability, Gomishan, Miankaleh
-
Page 41This study was conducted to determine the effect of fishmeal replacement by soybean meal on carcass composition and plasma biochemical parameters of stellate sturgeon (Acipenser stellatus). Five experimental diets formulated by substitution of 0, 10, 20, 30, and 40% of fishmeal by soybean meal. At the end of experiment, blood samples were taken from three fish of each tank and plasma glucose, cholesterol, total protein, calcium, albumen, magnesium and triglyceride in different treatments were determined. Based on the results, significant differences were found in carcass protein, lipid, and moisture content in fish fed diets with different SBM levels (P<0.05), but there were not significant difference in ash contents of different treatments (P>0.05). There were not significant differences in calcium and total protein of plasma, among treatments (P>0.05). Triglyceride levels were highest in the S10 treatment and there were significant difference between S10 and other treatments, except of F treatment. There were significant differences in plasma cholesterol, among treatments (P< 0.05) and F treatment had maximum amount. Significant differences were found in plasma albumen between S10 treatment with S20 and S40 treatments (P< 0.05). Glucose in fish fed F treatment was significantly higher than other treatments and it had statistically significant difference with other treatments, except of the S10 treatment (P<0.05). There were significant differences in plasma magnesium among treatments (P<0.05) and S40 had lowest amount. The results of the present study showed that replacing fish meal with soybean meal in juvenile stellate sturgeon diets can effected on carcass composition and plasma biochemical parameters.
-
Page 55The main objective of the present study was assessment of stock status of sharpnose mullet by using indicators of overfishing, condition factor and relative weight in Iranian waters of the Caspian Sea during 1991-2011. Three fisheries indicators in catch were: 1. percentage of mature fish, with 100% as target; 2. percent of specimens with optimum length, with 100% as target; and 3. percentage of mega-spawners, with 0% as target. Over this period, the condition factor and relative weight had a decreasing trend. The range of length with optimum yield was between 28 and 34 cm. The mega-spawner measured as fish a size larger than 34 cm. According to these three indicators, the percentage of mature (fork length>28 cm), optimum size and mega-spawners were 8.9-72.4%, 8.8-50.4% and 0%-23.9%, and 39.5%±16.1, 30.7%±11.8 and 9.2%±7.7, respectively in average (±S.D). This length structure is a matter of concern. Therefore, for reservation and rebuilt of sharpnose mullet in the Caspian Sea, the target would be to all (100%) fish spawn at least once, using bigger mesh size in cod end (e.g. 33 mm, during whole fishing season), also, the aim would be to implement a fishing strategy that result no (0%) mega-spawners being caught, and the main catch focus on optimum length.Keywords: Sharpnose mullet, Condition factor, Fisheries indicators, Optimum length, Caspian Sea
-
Page 69The objective of this study was to examine composition of fatty acids in the muscle tissue of common carp (cyprinus carpio), silver carp (Hypophthalmichthys molitrix), bighead carp (Arigtichthys nobilis) and grass carp (Ctenopharyngodon idella), with the aim to find out to what extent the fatty acid compositions is capable to distinguish these freshwater fish. Among all the samples, palmitic and oleic acids were the principal saturated and monounsaturated fatty acids. The dominant polyunsaturated fatty acids (PUFA) in bighead and grass carp were docosahexaenoic acid and in common and silver carps were linoleic and linolenic acids, respectively. The results of principle component analysis showed that among studied variables (fatty acids), C18:1, C18:2, C18:3, C20:5, C22:5, C22:6, MUFA, PUFA6, PUFA/SFA, EPA+DHA, n3/n6 and n6/n3 had the most influence on species differentiation. The composition of fatty acid in different carp species is likely to be determined by differences in the nutrition of food sources and the enzymatic activity of fatty acid biosynthesis.Keywords: Freshwater fish, Fatty acid composition, Differentiation, Principal component analysis
-
Page 85In this study, the effects of electrofishing stress on hematological parameters of wild carp (Cyprinus carpio, L.) were investigated. For this purpose, 10 fishes were considered as treatment and 10 fishes as control. Treatment fish’s were impressed by electrical shock for 5 second and blood was sampled from caudal vein via streel syringes and hematological parameters were investigated. Results showed that electrofishing had significant (P<0.05) impact on leukocyte number, but no significant (P>0.05) changes showed in other parameters. Based on results, increasing the number of leukocyte is the first and quickest reaction of carp to electrofishing.Keywords: Electerofishing, Haematology, Stress, Wild carp
-
Page 97In this study, 374 specimen of mullet, belonging to Liza aurata and Liza saliens species, were collected from 4 different stations of southern coasts of the Caspian Sea including Anzali, Kiashahr, Bablsar and Bandar torkaman. Different parameters such as Length-weight relationship, Growth pattern, condition factor, Von Bertalanffy growth parameters, age and sex were investigated in the present study. ANOVA revealed no significant difference as regard to the length and weight among 4 investigated locations (P>0.05). L∞ was estimated 54.7 cm and 40.07 for Golden and Sharpnose mullets respectively. The significant differences among some factors like condition factor (K) could attributed to environmental variation in the Caspian Sea.Keywords: Liza saliens, Liza aurata, Caspian Sea, Fish biology
-
Page 111The purpose of this study was to study of the behavioral responses of Rutilus frisii kutum to various concentrations of stimulant taste substances. 20 fish with average weight 1.5 ± 0.5g placed in individual aquarium with a volume of 5 liters. After the fish adapted to laboratory conditions, we investigated their behavioral responses to different concentrations of taste materials (Acid citric, Calcium chloride, Sodium chloride, Sucrose), control and extract of chironomid. During the first minute of experiments Granules containing the mentioned materials were given to the fish and the behavior of fish was recorded by a camera. Taste preferences were determined according to behavioral responses of fish to granules. None of the concentrations of acid citric was deterrent. Concentration of 0.026 M was most attractive with 48.49±7.1 of consumption and attractiveness index 59.87±9. Percent of consumption and attractiveness index of Sodium chloride in all concentrations were not statistically significant compare to control treatment (P>0.05). Percent of consumption and attractiveness index of Sucrose was more than those of Sodium chloride and Calcium chloride. The number of grasps in concentration of basic (10%) Sucrose, Sodium chloride and Calcium chloride was statistically significant compare to control treatment (P<0.05). There was a positive correlation between the attractiveness index and retention times in the mouth but not for number of grasps. The results of the present study can be applicable for feeding and providing suitable and appropriate diets consistent with taste preferences for this species.Keywords: Feeding behavior, Rutilus frissi kutum, Stimulant taste substance
-
Page 127The objective of this research was to evaluate the effects of LHRAH-A2 alone and in combination with pimozide (dopamine antagonist) on percentage of ovulated females, latency period, ovulation index, work fecundity, egg weight to body weight ratio, fertilization success and Hatching rate of kuttum. 63 fish were treated and hormone treatments included: 1- LHRAH-A2 (1µg kg-1 bw), 2- pimozide (5 mg kg-1 bw), 3- combination pimozide and LHRAH-A2 (5 mg kg-1 bw + 1µg kg-1 bw), 4- carp pitatury extract (positive control), 5- saline solution 0.7% (negative control) 6- untreated group (without injection). The injection was performed intramuscularly. fish ovary in each treatment were analyzed using classical histology. The highest percentage of ovulated females (77.8 %), lowest latency period (34.2 ± 4.7), highest egg weight to body weight ratio (14.2 ± 1.3), fertilization success (95.9 ± 0.8) and hatching rate (44.2 ± 10.4) were observed in treatment 3. In ovulated fish, histological analysis revealed six stages in ovaries, while ovaries in non-ovulated ones were developed only in fourth stage. It seems that Because of ovulation can be induced successfully in kutum broodstocks with 1µg kg-1 bw LHRAH-A2+ 5 mg kg-1 bw pimozide treatment in a single injection with high percentage of ovulated females, lowest negative effect on propagation quality and its more cost-effectiveness than CPE, so Application of this combination could be beneficial for the development of artificial propagation methods in kutum brood stocks.Keywords: Rutilus frisii kuttum, LHRAH, A2, Pimozide, Propagation quality indicators
-
Page 147Compensatory growth, feed efficiency and body composition of rainbow trout larvae (mean weight 300±10 mg) were investigated for 40 days with three feeding conditions: one group control (fed every day) and the other two groups as 5+2 (fed 5 days, staved 2 days) and 2+2 (fed 2 days, starved 2 days). The trout larvae were feed on 10 percentage of their body weight. At the end of the experiment changes in growth parameters, feed performance and body composition were evaluated. These results indicate that reduced significant were found in growth parameter between the deprived and control fish during experiment (P<0.05). Body weight increased (BWI) was significantly higher in control treatment than in experiment treatments. No differences of condition factor (CF) in between two starvation treatments compensated with control. Average feed conversion ratios were between 1.32 and 2.42. The amounts of PER, LER and EER in control treatment were significantly promoted in comparison with experimental treatments (p<0.05). In the termination of the experiment, the whole body samples of fish larvae were body composition analyzed. The result indicate that short term starvation significantly decreased levels of crude protein in experiment treatments in comparison with control treatment (p<0.05). Average protein crude was between 60.99 to 72.54%. Overall, the result showed that alternative feeding due to particle compensatory growth in rainbow trout larvae.