فهرست مطالب

Islamic Dental Association of IRAN - Volume:25 Issue: 4, 2014

Journal of Islamic Dental Association of IRAN
Volume:25 Issue: 4, 2014

  • تاریخ انتشار: 1392/10/21
  • تعداد عناوین: 13
|
  • محمد سروش محلاتی صفحات 285-287
    اجرای احکام اسلامی در جامعه، به فراهم آمدن زمینه های فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی خاصی نیاز دارد و به همین دلیل است که شریعت به تدریج به پیامبر نازل گردید و رسول خدا هم به تدریج آن را به اجرا گذاشت.
    تحلیل متفکران اسلامی از این سیر تاریخی آن است که تا وقتی ظرفیتهای فکری و روانی برای پذیرش احکام در شهروندان وجود نداشته باشد، اصرار به اجرای آنها، نه تنها سودی ندارد بلکه می تواند به پیامدهای منفی و به خصوص دین گریزی بیانجامد.
    کلیدواژگان: فقه، تحمیل، مسئولیت دولت، تسهیل
  • نرگس پناهنده*، نجمه جوهر صفحات 288-293
    زمینه و هدف
    شکست دندان یکی از شایعترین مشکلات دندانپزشکی پس از ترمیم حفره MOD می باشد. لذا هدف از این مطالعه اثر الگوهای متفاوت پوشش کاسپ بر روی مقاومت به شکست دندانهای پرمولر فک بالا در ترمیم MOD کامپوزیتی می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه آزمایشگاهی تجربی تعداد دندان پرمولر سالم فک بالا انسانی انتخاب و تا زمان انجام آزمایش در محلول کلرامین 5/0% نگهداری شد. با استفاده از Bleaching shield از هر دندان یک قالب تهیه و سپس بر روی دندانها حفرات MOD وسیع آماده گردید. دندانها به صورت تصادفی به چهار گروه ده تایی آزمایشی بدون پوشش کاسپ، تنها با 5/1 میلی متر پوشش کاسپ پالاتال، تنها با 5/1 میلی متر پوشش کاسپ باکال و پوشش هر دو کاسپ به میزان 5/1 میلی متر تقسیم شدند. نمونه ها با استفاده از کامپوزیت Z100 و قالبهای تهیه شده ترمیم شد تا شکل اولیه دندان بازسازی گردد. نمونه هاپس از ترمیم به مدت 24 ساعت در آب 37 درجه نگهداری سپس به وسیله دستگاه Universal testing machine آزمایش شد و میزان نیروی وارده در هنگام شکست دندان برحسب نیوتن ثبت گردید. داده های به دست آمده به وسیله روش های One-way ANOVA و Tukey با درجه اطمینان 95/0 آنالیز شدند.
    یافته ها
    میانگین میزان استحکام شکست در گروه اول (بدون پوشش کاسپی) 5/243 ± 11/873، در گروه دوم (فقط با پوشش کاسپ پالاتال)7/270 ± 53/750، در گروه سوم (فقط با پوشش کاسپ باکال) 2/330 ± 22/824 و در گروه چهارم (پوشش هردو کاسپ) 305 ± 25/1499به دست آمد. آنالیز آماری نتایج نشان داد که میزان مقاومت در برابر شکست در ترمیمهای MOD همراه با پوشش هر دو کاسپ به طور معناداری بیشتر از سایر گروه ها می باشد (05/0 < P). به عبارت دیگر نتایج گروه چهارم، اختلاف آماری معنی داری با هر سه گروه دیگر داشت و سایر گروه ها اختلاف معنی داری باهم نشان ندادند.
    نتیجه گیری
    ترمیم حفره MOD همراه با پوشش کاسپ ها در دندانهای پرمولر فک بالا توانست استحکام دندان را در برابر نیروهای فشاری افزایش دهد، اماپوشاندن تنهایک کاسپ اثر شاخصی بر استحکام دندان نداشت.
    کلیدواژگان: آنله، استحکام شکست، کامپوزیت رزین
  • سارا توسلی حجتی، مجید مهران، طیبه نوری اعتماد، روشنک منتظری هدشی صفحات 294-300
    زمینه و هدف
    کاربرد باندینگ های سلف اچ، با مراحل کمتر و ساده تر در دندانهای دائمی و شیری افزایش یافته است. بنابراین هدف از این مطالعه تجربی، مقایسه اثر روش معمول اسید اچ، باندینگ تک بطری و باندینگ سلف اچ بر استحکام برشی باند (SBS) فیشورسیلنت نوری به مینای دندانهای شیری و دائمی است.
    روش بررسی
    در این مطالعه آزمایشگاهی، صافترین سطوح پروگزیمال مینای تراش نخورده سی مولر شیری (گروه های 6،4،2) و سی پرمولر دائمی (گروه های 5،3،1)، در شش گروه ده تایی قرارگرفتند. گروه 1و 2 (کنترل): اسید اچ + فیشور سیلنت نوری (Concise 3M-ESPE). گروه 3و4 (SB): اسید اچ+تک بطری (Single bond) + فیشورسیلنت. گروه 5و6 (PLP): سلف اچ (Prompt L-Pop 3M-ESPE) + فیشورسیلنت. پس از پانصد چرخه حرارتی و زمان غوطه وری سی ثانیه، استحکام برشی باند با دستگاه Zwick-Germany، سبک شکست، توسط استریومیکروسکوپ و داده ها با آنالیزهای آماری ANOVA و Between-subjects effect و LSD بررسی شدند.
    یافته ها
    SBS، تفاوت آماری معنی داری بین گروه های کنترل و PLP، همچنین SB و PLP نشان نداد. (05/0< P)، در حالی که بین گروه های کنترل و SB، معنی دار (022/0= P) و نیز میزان آن در تمام گروه های شیری از دائمی کمتر بود (05/0> P).
    نتیجه گیری
    سیستم باندینگ سلف اچ (PLP) مشابه روش معمول اسید اچ، باند مناسب بین فیشورسیلنت نوری و مینای تراش نخورده ایجاد می کند. کاربرد باندینگ تک بطری نیز در افزایش استحکام باند فیشورسیلنت موثر می باشد.
    کلیدواژگان: استحکام باند برشی، پیت و فیشور سیلنت، باندینگ سلف اچ
  • مریم کرمی نوگورانی، مریم زارع جهرمی*، زهرا دهقان، ریحانه طلایی صفحات 301-306
    زمینه و هدف
    رادیوگرافی معمولترین روش تعیین طول در درمانهای اندودنتیک کودکان می باشد که استفاده از آن مشکلاتی در بر دارد. آپکس یاب الکترونیکی، وسیله ای برای اندازه گیری طول کانال می باشد. هدف از این مطالعه، ارزیابی دقت وسیله الکترونیکی تعیین طول کانال دندان (Ipex) در اندازه گیری طول کانال دندانهای شیری در شرایط بالینی می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه بالینی، از پنجاه کانال ریشه دندانهای مولر شیری که محکوم به خارج کردن بودند، استفاده گردید.پس از انجام بی حسی و حذف پوسیدگی، حفره دسترسی ایجاد شده و طول کانال توسط دستگاه آپکس یاب Ipex اندازه گیری شد، بعد از ثبت طول کانال، دندانها خارج شده و طول حقیقی کانال به وسیله فایل شماره 15 تعیین گردید. اطلاعات با استفاده از آزمون T زوج و ضریب همبستگی درون گروهی و آنالیز رگرسیون خطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    دقت دستگاه Ipex برای تعیین دقیق طول حقیقی کانال 20% و در فاصله 5/0 ± میلی متری از انتهای ریشه 66% و در فاصله 1 ± میلی متر از انتهای ریشه 80% به دست آمد، آزمون T زوجی اختلاف مقدار واقعی طول کانال و طول اندازه گیری شده با Ipex را معنی دار نشان داد (001/0 P.v <)، آزمون همبستگی Pearson نشان داد که یک رابطه خطی مستقیم قوی بین طول اندازه گیری شده Ipex و طول حقیقی کانال وجود دارد. (957/0 = r)
    نتیجه گیری
    دستگاه Ipex به طور غالب تمایل به کوتاهتر نشان دادن طول کانال نسبت به طول واقعی آن دارد. از آنجا که طول کارکرد کوتاهتر از طول واقعی است، این دستگاه برای درمان اندودنتیک دندانهای شیری می تواند مد نظر قرار بگیرد.
    کلیدواژگان: آپکس یاب، مولر شیری، طول کانال
  • سید علیرضا کلاهدوزان، منصوره عباسی*، نازنین رضایی، سولماز عراقی، داوود صادقی، شیوا اسماعیلی صفحات 307-312
    زمینه و هدف
    مهر و موم تاجی به اندازه کیفیت درمان ریشه در موفقیت درمان اهمیت دارد. بنابراین هدف از این مطالعه، مقایسه ریزنشت تاجی کانال های پر شده با رزیلون و گوتاپرکا با سد تاجی گلاس آینومر می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی، تاج 64 دندان پره مولر تک کانال انسان از CEJ قطع شد. کانال ها با فایل چرخشی Protaper آماده شدند. دندانها به طور تصادفی به چهار گروه آزمایشی (14= n) و دو گروه کنترل مثبت و منفی (8= n) تقسیم گردیدند. نمونه های گروه های آزمایش با گوتاپرکا (گروه 1 و2) یا رزیلون (گروه 3 و4) به روش فشردن جانبی پر شدند. نمونه های گروه کنترل منفی پر و تمام سطوح دندانها با موم چسب مهر و موم گردید. نمونه های گروه کنترل مثبت بدون سیلر پر شدند. سد تاجی گلاس آینومر در مدخل کانال های گروه های 2و4 قرار داده شد. ریزنشت باکتری انتروکوکوس فکالیس به مدت نود روز بررسی گردید. برای تحلیل داده ها از آزمون Chi-square، Log-Rank و Tukey استفاده شد.
    یافته ها
    میزان ریزنشت در گروه های دارای سد تاجی کمتر بود، هر چند تفاوت معنی داری وجود نداشت (05/0< P). زمان بروز ریزنشت در گروه گوتاپرکا/سدتاجی و رزیلون/سدتاجی به طور معنی داری به ترتیب کمتر از گروه های گوتاپرکا و رزیلون به تنهایی بود. (03/0= P)
    نتیجه گیری
    تحت شرایط این مطالعه در تمام گروه ها ریزنشت دیده شد اما گلاس آینومر می تواند به عنوان سد موثری مطرح باشد.
    کلیدواژگان: نشت باکتریایی، رزیلون، گوتاپرکا، سد تاجی
  • پریسا سیداخوان، مریم افشاریان زاده*، احسان اثنی عشری صفحات 313-316
    مقدمه
    پرفوراسیون ریشه از جمله مشکلاتی است که می تواند در طی درمانهای اندودنتیکس ایجاد شود. درمان این عارضه بستگی به محل پرفوراسیون، اندازه آن، مدت زمان اکسپوژر به دهان بیمار، میزان التهاب بافت و همکاری بیمار دارد. تا کنون مواد زیادی جهت سیل کردن ناحیه پرفوراسیون استفاده شده اند که MTA یکی از بهترین مواد به کار رفته است.
    گزارش مورد: این مقاله گزارشی از ترمیم پرفوراسیون ریشه دیستال دندان مولر دوم شیری فک پایین در کودک نه ساله ای است که دندان پرمولر دوم وی در همان سمت دچار غیبت مادرزادی بود و تصمیم بر نگهداری و حفظ دندان مورد نظر گرفته شد. به همین منظور ناحیه پرفوراسیون، با MTA سیل شده و هر سه کانال دندان با گوتاپرکا پر شدند. پیگیری بیمار در فواصل 1،3،6،12،21و24 ماهه نشان دهنده موفقیت بالینی و رادیوگرافی می باشد.
    کلیدواژگان: MTA، مواد پرکننده ریشه، پرفوراسیون ریشه، دندانهای مولر شیری
  • مسعود فلاحی نژاد قاجاری، سعید مجتهدزاده، محمد جواد خرازی فرد، نازل مهدوی، سعیده محتوی پور صفحات 317-321
    زمینه و هدف
    بیماران قلبی نسبت به افراد سالم نیازهای دندانپزشکی متفاوتی دارند که آگاهی از آن ضروری است. هدف از این مطالعه بررسی میزان آگاهی، نگرش و عملکرد والدین کودکان قلبی و والدین کودکان سالم نسبت به بهداشت دهان و دندان می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه مورد-شاهدی اطلاعات از طریق پرسشنامه از والدین جمع آوری گردید. جمعیت مورد مطالعه شامل 25 نفر والدین کودکان مبتلا به بیماری های قلبی و 25 نفر والدین کودکان سالم بودند که از نظر سن، جنس و تحصیلات والدین همسان شدند. اطلاعات با استفاده از آزمونهای Independent sample t test برای آگاهی و نگرش و Mann Whitney برای عملکرد با خطای نوع اول برابر 05/0 بررسی شد.
    یافته ها
    میزان آگاهی والدین بیماران قلبی 29/23 ± 24/45 و والدین کودکان سالم 45/20 ± 10/41 بود که اختلاف آماری معنی داری نداشت. نمره نگرش در والدین بیماران قلبی 9/9 ± 3/79 ٪ و در والدین کودکان سالم 6/6 ± 9/78 ٪ بودکه از نظر آماری معنی داری نبود. از لحاظ عملکرد 44 ٪ کودکان قلبی و20 ٪ کودکان سالم حداقل دو بار در روز مسواک می زدند. بیش از 50 ٪ کودکان قلبی مراجعه به دندانپزشک نداشتند اما کودکان سالم به صورت منظمتر مراجعه به دندانپزشک داشتند.
    نتیجه گیری
    بین میزان آگاهی و نگرش در دو گروه والدین، اختلاف آماری معنی داری مشاهده نشد. آگاهی والدین در دو گروه ضعیف بود اما نگرش مثبت بود. عملکرد والدین در زمینه مسواک زدن کودکانشان خوب بود اما در زمینه مراجعه به دندانپزشک ضعیف بود.
    کلیدواژگان: سلامتی دهان و دندان، بیماری قلبی، آگاهی، نگرش، عملکرد
  • شهلا مومنی دانایی، سلیمان فیجان*، نجمه محمدی، روژین سلیمان زاده صفحات 322-328
    زمینه و هدف
    یکی از ابزارهای سنجش کیفیت زندگی مرتبط با وضعیت ارتودنسی در بیماران نیازمند به درمانهای ارتوگناتیک، پرسشنامه ای است که توسط Cun ningham در سال 2001 ارایه شد. هدف از انجام این مطالعه بررسی روایی و پایایی ترجمه فارسی پرسشنامه «کیفیت زندگی مرتبط با وضعیت ارتودنسی» در کودکان 10-14 ساله شیرازی می باشد.
    روش بررسی
    این مطالعه به صورت توصیفی- تحلیلی انجام گرفت. جهت انجام نمونه گیری تعداد دویست و چهل نفر از دانش آموزان در فاصله سنی 10-14 سال به صورت تصادفی از هر کدام از مناطق چهارگانه آموزش و پرورش شیراز دو مدرسه در دو مقطع دبستان و راهنمایی انتخاب شدند. پرسشنامه Orthognathic Quality 0f Life Questionare(OQLQ) ارایه شده توسط Cun ningham حاوی یک بخش اطلاعات شخصی و یک بخش شامل 22 سوال اختصاصی در زمینه کیفیت زندگی در رابطه با وضعیت دندانها بود، در این مطالعه مورد استفاده قرار گرفت. این پرسشنامه با استفاده از روش استاندارد شده Forward-backward به فارسی ترجمه شد. جهت بررسی پایایی و روایی پرسشنامه آنالیزهای Standardised Cronbach''s alpha، Alpha if item deleted، inter-item and item-total correlation coefficients، انجام گردید. جهت آزمون پایایی Test-Retest دو هفته بعد از جلسه اول تعداد سی دانش آموز مجددا فرم پرسشنامه را تکمیل کردند. آزمون آماری Mann-Whitney و Chi-Square جهت ارزیابی ارتباط بین جنبه های مختلف کیفیت زندگی در پرسشنامه و تمایل مثبت یا عدم تمایل به انجام درمان انجام گرفت. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از نرم افزار آماری SPSS ویرایش 18 استفاده شد.
    یافته ها
    آنالیز انسجام درونی داده های نسخه فارسی OQLQ نشان دهنده پیوستگی خوب بین سوالات و حیطه های مختلف این پرسشنامه می باشد. نتیجه آنالیز Cronbach''s Alpha در این مطالعه 86/0 بود. در ارتباط با پایایی Test-Retest پرسشنامه شاخص Weighted kappa، 91/0 به دست آمد. بر اساس آزمون آماری Mann-Whitney و Chi-Square از میان چهار حیطه بررسی شده در این مطالعه تمایل به درمان ارتودنسی با جزء دوم-زیبایی دندانی صورتی – (008/0 = p) و جزء چهارم – آگاهی از زیبایی دندانی صورتی (018/0= p) ارتباط معنی داری داشت.
    نتیجه گیری
    ترجمه فارسی پرسشنامه OQoL به عنوان یک ابزار سنجش مناسب جهت بررسی تاثیر مشکلات دندانی- صورتی در بیماران ارتوگناتیک جمعیت ایرانی قابل استفاده می باشد.
    کلیدواژگان: وضعیت ارتودنسی، کیفیت زندگی، روایی، پایایی
  • مریم ربیعی*، مرتضی رهبر طارمسر، مهرداد صادق خانجانی، احسان کاظم نژاد دلیلی، حسین مسعودی راد، محمد جعفری فرشامی صفحات 329-336
    زمینه و هدف
    امروزه تدخین تنباکو از طریق قلیان به یک پدیده جهانگیر بدل شده است. به همین جهت هدف از این مطالعه، اندازه گیری و مقایسه مقادیر کوتینین بزاقی در افراد سیگاری، قلیانی و افراد بدون استعمال دخانیات است.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقایسه ای مقطعی، از 48 نفر (16 نفر سیگاری، 16 نفر قلیانی و 16 نفر نه سیگاری و نه قلیانی (نرمال) دعوت به همکاری به عمل آمد. اندازه گیری مقادیر کوتینین بزاقی به روش ELISA توسط کیت با حساسیت بالا انجام گردید از آزمون ناپارامتریک Kruskal-Wallis، ضریب همبستگی پیرسون و مدل رگرسیون خطی جهت تعیین همبستگی و میزان اثر تعداد و دفعات مصرف دخانیات بر میزان کوتینین استفاده شد. سطح معنی داری آزمونها با (05/0P <) در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    بیشترین کوتینین بزاقی، متعلق به افراد سیگاری با میانگین و انحراف معیار 56/181 ± 74/223 نانوگرم در میلی لیتر، افراد قلیانی 23/135 ± 24/106 و افرادی که نه سیگاری هستند و نه قلیانی، 24/1 ± 73/0 بود. یافته ها نشان داد که اختلاف آماری معنی داری بین سه گروه مورد بررسی وجود دارد (0001/0 P <). در افراد سیگاری به ازای هر بار استعمال سیگار در هفته، میزان کوتینین به طور متوسط 84/1 نانوگرم در میلی لیتر افزایش پیدا کرد. همچنین در افراد قلیانی به ازای هر بار استعمال قلیان در هفته، به طور متوسط 57/14 نانوگرم در میلی لیتر بر میزان کوتینین بزاقی افزوده شد.
    نتیجه گیری
    افراد سیگاری به طور متوسط میزان کوتینین بزاقی بیشتری نسبت به افراد قلیانی داشتند اما یک بار استعمال قلیان در مقایسه با سیگارت، میزان کوتینین بزاقی را بیشتر بالا می برد.
    کلیدواژگان: استعمال دخانیات، تنباکو، بزاق، کوتینین
  • آرش عزیزی*، علی مدبری صفحات 337-340
    زمینه و هدف
    یافتن ارتباط بین سطح گلوکز خون و سایر مایعات بیولوژیک بدن از قبیل گلوکز بزاقی می تواند روش محافظه کارانه به جای نمونه گیری وریدی باشد. هدف از این مطالعه تعیین همبستگی مابین سطح گلوکز خون و گلوکز بزاق در افراد دیابتیک می باشد.
    روش بررسی
    این مطالعه تحلیلی از نوع مورد شاهدی می باشد. 75 فرد دیابتی به عنوان گروه مورد و 75 فرد سالم به عنوان گروه شاهد انتخاب شدند. سطح گلوکز خون و گلوکز بزاقی در دو گروه اندازه گیری شد. ضریب همبستگی Pearson برای بررسی رابطه میزان قند خون و قند بزاق برای هر دو گروه انجام گردید.
    یافته ها
    در گروه مورد میانگین و انحراف معیار قند خون 2/24 ± 247 و قند بزاق 2/0 ± 4/1 میلی گرم بر دسی لیتر بود. در گروه شاهد میانگین و انحراف معیار قند خون 8/15 ± 97/84 و قند بزاق 12/0 ± 09/1 میلی گرم بر دسی لیتر بود. آنالیز آماری نشان داد که بین قند خون و قند بزاق در گروه دیابتی، همبستگی بالایی وجود دارد (9/0= r) و همبستگی کمی بین قند بزاق و قند خون در گروه غیر دیابتی وجود داشت. (18/0= r)
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه می توان نتیجه گیری کرد که بین قند خون و قند بزاق در گروه دیابتی، همبستگی بالایی وجود دارد.
    کلیدواژگان: گلوکز خون، گلوکز بزاق، دیابت
  • فهیمه سادات طباطبایی*، مرضیه بردبار صفحات 341-353
    زمینه و هدف
    سلول های بنیادی به دلیل قابلیتهای فراوان خود می توانند جایگاه مهندسی بافت را در بین روش های مختلف درمانی تثبیت کنند. مطالعات فراوانی در مورد این سلول ها و تاثیر محرکهای مختلف شیمیایی و مکانیکی بر آنها انجام شده است که در این میان سهم نیروهای مکانیکی غیر قابل اغماض می باشد. هدف از این مطالعه بررسی تاثیرات القایی این نیروها بر تمایز سلول های بنیادی مزانشیمال به رده های مختلف در طی 12 سال مطالعات اخیر بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه مروری از کلمات کلیدی Human stem cell، Mechanical loading، Differentiation و Strain جهت جستجوی مقالات در پایگاه PubMed از سال 2000 تا ژوئیه 2012 استفاده گردید. معیارهای انتخاب شامل سال چاپ مقالات، زبان مقالات، نوع سلول ها و هدف تحقیق در آن مطالعات بود.
    یافته ها
    در مجموع 46 مقاله مورد بررسی کیفی قرار گرفتند. در اغلب مطالعات، اثر نیروهای مکانیکی منجر به تمایز مورد انتظار شده بود. نتایج مطالعات نشان می دهد که ترکیب دو نیرو باعث افزایش تمایز می شود و همچنین درصد استرین اعمال شده بر نوع تمایز موثر است.
    نتیجه گیری
    با بررسی بر روی مطالعات انتخاب شده می توان به این نتیجه رسید که از پیشرفتهای انجام شده در حیطه کاربرد نیروهای مکانیکی بر روی سلول های بنیادی می توان در راستای بهبود بخشیدن به درمانهای مهندسی بافت استفاده کرد.
    کلیدواژگان: سلول های بنیادی مزانشیمال انسانی، بارگذاری مکانیکی، استرین، تمایز
  • حسین شعبانی نژاد، علی اکبری ساری*، محمدرضا مبینی زاده، سیما رفیعی، علی محرابی، یاسر صافی صفحات 354-365
    زمینه و هدف
    توموگرافی کامپیوتری مخروطی یا CBCT یک فناوری تصویربرداری ناحیه دهان و دندان است که به وسیله پرتو مخروطی شکلش می تواند حجم کاملی از تصاویر این ناحیه را به صورت یکجا نمایش دهد. هدف از این مطالعه مرور نظام مند اثربخشی فناوری CBCT در تشخیص و درمان بیماری های دهان و دندان و فک و صورت می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه نظام مند مطالعات مربوط به فناوری CBCT با یک روش مرجع یا روش استاندارد تشخیصی دیگر مقایسه شد و برای ارزیابی عملکرد فناوری از پیامدهایی نظیر حساسیت، ویژگی و ایمنی استفاده گردید. موضوع از طریق پایگاه های اطلاعاتی Medline و Cochrane Library مورد جستجو قرار گرفتند. نتایج مقالات یافت شده به روش کیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    31 مقاله وارد مطالعه شد، مطالعات وارد شده از نوع تشخیصی و یا توصیفی بوده و از حجم نمونه پایینی (کمتر از ده) برخوردار بودند. شواهد در مورد اثربخشی این فناوری در فرایند درمان و پیامدهای نهایی آن بسیار محدود بود و شواهد موجود نیز بعضا در تضاد با یکدیگر قرار داشتند. همچنین در اکثر موارد این تفاوتها از نظر آماری معنی دار نبود. امروزه فناوری CBCT پیشرفت زیادی کرده است و کیفیت تصویر در آن از نظر شفافیت بالاتر از MDCT Multi Detector Computed Tomography: است گرچه هنوز Contrast resolution آن در قیاس با MOCT پایینتر است. به همین دلیل در تصویربرداری از بافت نرم استفاده از MOCT ارجح است. اما در بافت سخت ناحیه فک و صورت تصویری شفافتر و با وضوح بیشتر همراه با اشعه کمتر می توان در CBCT پیدا کرد.
    نتیجه گیری
    در حال حاضر فناوری CBCT در برخی از کشورهای پیشرفته به طور شایع استفاده می شود و به نظر می رسد استفاده از آن می تواند باعث به دست آوردن اطلاعات دقیق از ناحیه دهان و فک و صورت و بالا بردن سطح خدمات دندانپزشکی و جراحی این ناحیه گردد.
    کلیدواژگان: توموگرافی مخروطی کامپیوتری، تصویربرداری، اشعه مخروطی، دندانپزشکی
  • زهرا خاموردی، مریم بهشتی روی، مهین صفری * صفحات 366-372
    زمینه و هدف

    استحکام باند کامپوزیت رزین به مینای دندان پس از سفیدکردن کاهش می یابد. هدف از این مطالعه، بررسی اثر مریم گلی (Salvia officinalis) بر استحکام باند برشی کامپوزیت به مینای سفید شده می باشد.

    روش بررسی

    در این مطالعه آزمایشگاهی سطوح لبیالی شصت دندان قدامی فک بالا به طور تصادفی به چهار گروه تقسیم شدند: گروه 1: نمونه ها فقط سفید شدند، گروه 2: نمونه های سفید شده بلافاصله تحت درمان اسکوربات سدیم قرار گرفتند. گروه 3: نمونه های سفیدشده، بلافاصله تحت درمان با محلول حاوی مریم گلی قرار گرفتند و گروه 4: نمونه ها درمانی دریافت نکردند. بر روی هر نمونه بعد از کاربرد اچ و یک ادهزیو نوری نسل پنجم (Single Bond; 3M ESPE، Dental products، St Paul، MN، USA)، استوانه کامپوزیتی با یک کامپوزیت نوری (Z100 3M ESPE، Dental products، St Paul، MN، USA) باند شد پس از اعمال چرخه حرارتی، استحکام برشی نمونه ها برحسب مگاپاسکال اندازه گیری گردید. داده ها توسط آزمون های One-way ANOVA و Tukey HSD آنالیز شدند. (05/0= α)

    یافته ها

    کمترین و بیشترین استحکام باند برشی مربوط به گروه 1 (44/2 ± 31/12) و گروه 3 (52/3 ± 04/25) بود. آزمونهای آماری نشان دادند که استحکام پیوند برشی در گروه های چهارگانه به جز گروه 1 با دیگر گروه ها، از لحاظ آماری اختلاف معنی داری ندارند. (05/0 < P)

    نتیجه گیری

    استحکام باند کامپوزیت رزین به مینا بلافاصله پس از سفید کردن به طور چشمگیری کاهش می یابد. کاربرد محلول مریم گلی و آسکوربات سدیم می توانند به میزان یکسانی استحکام برشی کامپوزیت به مینای سفید شده را افزایش دهد.

    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان ها، سفید کردن دندان، کامپوزیت رزین، استحکام برشی
|
  • Narges Panahandeh *, Najmeh Johar Pages 288-293
    Background And Aim
    Tooth fracture is a common complication following MOD restorations. This study sought to assess the effect of different cusp coverage patterns on fracture resistance of maxillary premolar teeth in MOD composite restorations.
    Materials And Methods
    In this in vitro experimental study، 40 human maxillary sound premolar teeth were chosen and stored in Chloramine solution. Using bleaching shield، an over impression was made from each tooth and then wide MOD cavities were prepared. The teeth were randomly divided into 4 groups of 10 each: Group A، without cusp coverage; Group B، with 1. 5 mm palatal cusp coverage; Group C، with 1. 5 mm buccul cusp coverage; and group D، with 1. 5 mm both buccal and palatal cusp coverage. The cavities were restored using Z100 composite resin and the prepared over impressions (in order to restore the normal anatomy of teeth). The teeth were then stored in water at 37°C for 24h and their fracture resistance was assessed using Universal Testing Machine. The load at fracture was recorded in N. Data were analyzed using one-way ANOVA and Tukey’s test with 95% CI.
    Results
    The mean fracture strength was 873. 11±243. 5 N in group A، 750. 53±270. 7 N in group B، 824. 22±330. 2 N in group C and 1499. 25±305 N in group D. The results showed that the fracture resistance of MOD restorations with the coverage of both cusps was significantly more than that of other groups (P<0. 05).
    Conclusion
    MOD restorations with cusp coverage in maxillary premolar teeth increased the fracture strength of teeth against compressive forces. However، covering only one cusp had no significant effect on fracture strength.
    Keywords: Onlay, Fractures, Composite
  • Sara Tavassoli Hojjati, Majid Mehran, Tayebeh Noori Etemad, Roshanak Montazeri Hedeshi Pages 294-300
    Background And Aim
    Application of self-etching bonding systems to primary and permanent teeth has increased due to the simplicity of work and fewer steps. This experimental study aimed to compare the effect of conventional acid etching and single-bottle and self-etching bonding systems on shear bond strength (SBS) of light-cured fissure sealant to primary and permanent enamel.
    Materials And Methods
    In this experimental study، the smoothest unprepared proximal enamel surfaces of 30 primary molars (groups 2، 4 and 6) and 30 permanent premolar teeth (groups 1، 3 and 5) were divided into 6 groups of 10. Groups 1 and 2 (control) were acid-etched and received light-cured fissure sealant (Concise 3M-ESPE). Groups 3 and 4 (SB) were subjected to acid etching + Single Bondadhesive + fissure sealant. Groups 5 and 6 (PLP) received self-etching bonding system (Prompt L-Pop، 3M، ESPE) + fissure sealant. Specimens were then subjected to 500 thermal cycles with the dwell time of 30 seconds. Shear bond strength was determined using Universal Testing Machine (Zwick، Germany). Mode of fracture was determined under stereomicroscope and data were analyzed using ANOVA، (between-subjects effect) and LSD.
    Results
    SBS was not significantly different between the control and PLP or SB and PLP groups (P>0. 05). However، the difference in SBS between the control and SB groups was statistically significant (P=0. 022). The SBS in primary teeth was less than in permanent teeth in all groups (P<0. 05).
    Conclusion
    Self-etching bonding system (PLP)، similar to conventional acid etching technique، provides adequate bond between the light-cured fissure sealant and unprepared enamel. Application of Single Bond Adhesiveeffectively increased the fissure sealant bond strength.
    Keywords: Shear bond strength, Pit, fissure sealant, Self, etching bonding system
  • Maryam Karami Nogorani, Maryam Zare Jahromi *, Zahra Dehghan, Reyhaneh Talaei Pages 301-306
    Background And Aim
    Radiography is the most commonly used technique for root canal length determination; but its application in pedodontics is difficult due to problems namely the radiation hazards، superimposition of permanent teeth buds and uncooperative children. Electronic apex locator (EAL) is used for determination of root canal length. The aim of this study was to assess the accuracy of an Electronic Apex Locator (Ipex) in measuring the root canal length of primary teeth in-vivo.
    Materials And Methods
    This clinical study was conducted on 50 root canals of primary teeth that had to be extracted. After local anesthesia induction and caries removal، access cavities were prepared and the length of root canals was measured using Ipex Electronic Apex Locator. After the extraction of teeth، the actual length of canals was measured using a #15 K file from a reference point. Data were analyzed using paired t-test and intra-class correlation coefficient.
    Results
    The accuracy of Ipex was 20% for accurate determination of actual root canal length، 66% for estimation within ±0. 5mm of the apex and 80% for estimation within ±1 mm of the apex. Paired t-test revealed a significant difference between the actual root canal length and the length displayed by Ipex (P<0. 001). A direct strong correlation existed between the length measured by Ipex and the actual root canal length (r=0. 957)
    Conclusion
    Ipex had a tendency to underestimate the actual root canal length. Since the working length is shorter than the actual root canal length، Ipex may be used for endodontic treatment of primary teeth.
    Keywords: Electronic apex locator, Ipex, Endodontic treatment, Canal length, Primary teeth
  • Ali Reza Kolahduzan, Mansoreh Abbasi *, Nazanin Rezai, Solmaz Araghi, Davood Sadeghi, Shiva Esmaeili Pages 307-312
    Background And Aim
    Coronal seal is as important as the quality of root canal therapy in treatment success. This study aimed to compare the coronal microleakage of canals filled with Resilon and gutta percha with a glass ionomer coronal barrier.
    Materials And Methods
    In this experimental study، the crowns of 64 single-rooted human premolar teeth were cut at the level of CEJ. Root canals were prepared using rotary ProTaper files. The teeth were randomly divided into 4 experimental groups (n=14) and 2 positive and negative control groups (n=8). Root canals of experimental group specimens were filled with gutta percha (groups 1 and 2) or Resilon (groups 3 and 4) using lateral condensation technique. The roots of negative control specimens were filled and all teeth surfaces were sealed with sticky wax. Root canals of positive controls were filled without the application of sealer. Glass ionomer coronal barrier was placed at the orifices in groups 2 and 4. Microleakage of Streptococcus faecalis was evaluated during 90 days. Data were analyzed using Chi square، Log-Rank and Tukey’s tests.
    Results
    The degree of microleakage was less in groups with GI coronal barrier. However، this difference was not statistically significant (P>0. 05). Time to microleakage in gutta percha+ coronal barrier and Resilon+ coronal barrier groups was significantly less than that in gutta percha and Resilon groups، respectively (P=0. 03).
    Conclusion
    Within the limitations of this study، microleakage occurred in all groups but glass ionomer acted as an effective barrier.
    Keywords: Bacterial microleakage, Resilon, Gutta percha, Coronal barrier
  • Parisa Seyed Akhavan, Maryam Afsharianzadeh *, Ehsan Asnaashari Pages 313-316
    Introduction
    Root perforation is an endodontic procedural error. Treatmentof perforation depends on the location and size of perforation،duration of exposure to the oral cavity، patient''s cooperation and degree oftissue inflammation. Several materials have been introduced to seal off the perforation. MTA is one of the best materials for this purpose. Case Report: We report the repair of distal root perforation in a primary mandibular second molar of a 9 year-old boy who had congenital absence of the second premolar tooth at the same quadrant. The perforation site was sealed with MTA and the three root canals were filled with gutta percha. Follow up visits at 1، 3، 6، 12، 21 and 24 months showed clinical and radiographic success of treatment.
    Keywords: MTA, Root Canal filling materials, Root perforation, Primary molars
  • Masoud Fallahinejad Ghajari, Saeid Mojtahedzadeh, Mohammad Javad Kharazifard, Nazli Mahdavi, Saeideh Mohtavipour Pages 317-321
    Background And Aim
    Cardiac patients have different dental needs than healthy individuals and clinicians should be well aware of these differences. The aim of this study was to evaluate and compare knowledge، attitude and practice of parents of children with cardiac disease and healthy children.
    Materials And Methods
    In this case-control study، data were collected using a questionnaire. The study population consisted of 25 parents of children with cardiac disease and 25 parents of healthy children selected at a pediatric physician office. Both groups were matched in terms of age، gender and parents’ educational level. Data analysis was performed using independent sample t-test for knowledge and attitude and Mann Whitney test for practice with α=0. 05.
    Results
    Based on the parents'' responses، knowledge of parents was 45. 24±23. 29 in the cardiac group and 41. 10±20. 45 in healthy group. This difference was not statistically significant. Attitude of parents was 79. 3%±9. 9 in the cardiac group and 78. 9%±6. 6 in the healthy group. This difference was not statistically significant either. In the cardiac group، 44% brushed two times a day compared with 20% in the healthy group; 50% of the cardiac children had never visited a dentist while healthy children had regular dental visits.
    Conclusion
    In the fields of knowledge and attitude there were no significant differences between two groups، knowledge of parents in two groups was poor but their attitude was positive also practices of parents in the field of children''s brushing was good but in the field of attending to dentist was poor.
    Keywords: Oral, dental health, Cardiac disease, Knowledge, Attitude, Practice
  • Shahla Momeni Danaei, Soleyman Fijan *, Najmeh Mohammadi, Rojin Soleimanzadeh Pages 322-328
    Background And Aim
    The Orthognathic Quality of Life Questionnaire (OQLQ) was designed by Cunningham in 2001 to assess the quality of life of patients in relation to orthodontic treatments. This study sought to evaluate the validity and reliability of the Farsi version of OQLQ in 10-14 year-olds in Shiraz.
    Materials And Methods
    This descriptive analytical study was conducted on 240 students in the age range of 10-14 years that were randomly selected from the 4 educational districts in shiraz. One elementary and one middle school were selected from each district. The OQLQ questionnaire contains two sections. The first section asks for demographic information of patients and the second part contains 22 questions regarding the quality of life in relation to dental status. This questionnaire was translated to Farsi using the standard forward-backward translation method. The standardized Cronbach’s alpha، alpha if item deleted، item-total correlation and inter-item coefficients were used for the assessment of the reliability and validity of the questionnaire. For the calculation of test-retest validity، 30 students filled out the questionnaire again 2 weeks after the first session. Mann Whitney U and Chi square tests were used to assess the correlation between the different aspects of the quality of life in the questionnaire and willingness to take the treatment. Data were analyzed using SPSS version 18 software.
    Results
    The internal consistency analysis of the OQLQ indicated a good correlation between questions and domains of the questionnaire. Cronbach’s alpha in this study was 0. 86. For the calculation oftest-retest reliability of the questionnaire، weighted kappa was found to be 0. 91. Mann Whitney U and Chi square tests found significant differences between willingness for orthodontic treatment and dentofacial esthetics (part 2، P=0. 008) and knowledge about dentofacial esthetics (part 4، P=0. 018).
    Conclusion
    Farsi translation of OQLQ is a suitable tool for the assessment of the effect of dentofacial problems on thequality of life of orthognathic patients in an Iranian population.
    Keywords: Orthodontic status, Quality of life, Reliability, validity
  • Maryam Rabiei *, Morteza Rahbar Taramsar, Mehrdad Sadegh Kanjani, Ehsan Kazemnezhad Leyli, Hosain Masoudi Rad, Mohammad Jafari Farshami Pages 329-336
    Background And Aim
    Water pipe smoking has become a public health hazard. The aim of this study was to measure and compare the concentration of salivary cotinine in cigarette smokers، water pipe smokers and nonsmokers.
    Materials And Methods
    Forty-eight volunteers (16 cigarette smokers، 16 water pipe smokers and 16 nonsmokers) participated in this cross-sectional study. High sensitivity Salivary Cotinine Quantitative enzyme immunoassay kit was used to measure the salivary cotinine concentration. Non-parametric Kruskal Wallis test، Pearson’s correlation coefficient and linear regression were used to determine the correlation between number of cigarettes smoked and concentration of cotinine.
    Results
    The mean concentration of salivary cotinine was 223. 74 (±181. 56) ng/ml (the highest) in cigarette smokers، 106. 24 (±135. 23) ng/ml in water pipe smokers and 0. 73 (±1. 24) ng/ml in nonsmokers. The difference in this respect among the 3 groups was statistically significant (P<0. 0001). In smokers، the level of salivary cotinine increased by 1. 84 ng/ml per each time of cigarette smoking per week. This increase was 14. 57 ng/ml per each time of water pipe consumption per week.
    Conclusion
    The mean concentration of salivary cotinine was significantly higher among cigarette smokers compared to water pipe smokers and nonsmokers. However، one time consumption of water pipe caused a greater rise in salivary cotinine level compared to cigarette smoking.
    Keywords: Cotinine, Saliva, Smoking, Tobacco
  • Arash Azizi *, Ali Modaberi Pages 337-340
    Background And Aim
    Finding a relationship between the blood glucose level and its concentration in other body fluids such as the saliva can help in developing a conservative method for blood sugar assessment replacing venous sampling. The aim of this study was to evaluate the relationship of blood glucose level with salivary glucose in diabetic patients.
    Materials And Methods
    This case-control study was conducted on 75 diabetic patients as the case and 75 healthy subjects as the control group. Blood and salivary glucose levels were measured in the two groups. Pearson’s correlation coefficient was used to assess the correlation of blood glucose with salivary glucose in the two groups.
    Results
    The mean (±SD) blood glucose and salivary glucose level was 247±24. 2mg/dl and 1. 4±0. 2mg/dl in the case group، respectively. These rates were 84. 97±15. 8 and 1. 09±0. 12mg/dl in the control group، respectively. Statistical analyses showed a high correlation between blood glucose level and salivary glucose in diabetic patients (r =0/9); whereas this correlation was insignificant in the healthy control group (r = 0. 18).
    Conclusion
    This study showed a high correlation between blood glucose level and salivary glucose in diabetic patients.
    Keywords: Blood glucose level, Salivary glucose level, Diabetes Mellitus
  • Fahime Sadat Tabatabaei *, Marziyeh Bordbar Pages 341-353
    Background And Aim
    Stem cells due to their great potential can help in establishing tissue engineering as a new treatment modality. Numerous studies have evaluated the effect of various chemical and mechanical stimuli on these cells. In this respect، the role of mechanical loads is undeniable. This systematic review evaluated studies on the effects of mechanical loads on differentiation of mesenchymal stem cells to different cell lineages published in the past 12 years.
    Materials And Methods
    In this systematic review، PUBMED database was used to search key words namely “human mesenchymal stem cell”، “strain،”، “mechanical loading،” and “differentiation”، in the literature published from 2000 to July 2012. The inclusion criteria were the publication year، language of articles، type of cells and study objectives.
    Results
    In total، 46 articles were evaluated qualitatively. In most studies، applied mechanical loads led to the anticipated differentiation. Studies showed that the combination of two forces increased differentiation. The a mount of applied strain also influenced the type of differentiation.
    Conclusion
    This review indicated that advances made on the effects of mechanical loads on stem cells can be used for improving tissue engineering treatments.
    Keywords: Human Mesenchymal stem cells, Strain, Mechanical loading, Differentiation
  • Hosain Shaabaninejad, Ali Akbari Sari *, Mohammad Reza Mobinizadeh, Sima Rafiei, Ali Mehrabi Sari, Yaser Safi Pages 354-365
    Background And Aim
    Cone Beam Computed Tomography (CBCT) has the ability to accomplish rapid volumetric image acquisition by its cone-shaped beam. The aim of this study was to evaluate the safety and efficacy of this imaging modality.
    Materials And Methods
    A standard systematic review was performed. Medline (December 2012) and The Cochrane Library (Issue 3 2012) were searched to identify evidence about the performance (sensitivity، specificity and safety) of CBCT compared with other standard diagnostic methods. The results of the included studies were analyzed using a qualitative method.
    Results
    Thirty-one articles were included in the study; the majority of them were diagnostic studies with a small sample size (n<10). There was limited evidence about the effectiveness of this technology and the available evidence was scattered and sometimes controversial. At present، CBCT technology has greatly advanced and its image quality in terms of resolution is higher than that of MOCT. However، its contrast resolution is still lower than that of MOCT. Therefore، MOCT is preferred for soft tissue imaging. For evaluation of hard tissue in the maxillofacial region، a more clear image with higher resolution can be obtained by CBCT.
    Conclusion
    CBCT technology is now commonly used in developed countries for obtaining detailed information regarding the oral and maxillofacial region and can greatly help clinicians in diagnosis and treatment of maxillofacial disorders.
    Keywords: CBCT, Imaging, Cone beam computed tomography, Dentistry
  • Zahra Khamverdi, Maryam Beheshti Rouy, Mahin Safari Pages 366-372
    Background And Aim

    There is a reduction in bond strength of composite resin to bleached enamel. The aim of the present study was to evaluate the effect of sage (Salvia officinalis) on the shear bond strength of composite resin to bleached enamel.

    Materials And Methods

    In this in vitro study، 60 labial surfaces of maxillary incisors were randomly divided into 4 groups as follows: G1: bleaching; G2: bleaching and application of sodium ascorbate-containing solution; G3: bleaching and application of Salvia officinalis-containing solution; G4: control (no bleaching). A composite resin (Z100; 3M ESPE، Dental products، St Paul، MN، USA) cylinder was bonded on each specimen after acid etching and application of a fifth generation bonding agent (Single Bond; 3M ESPE، Dental products، St Paul، MN، USA). After thermocycling، the shear bond strengths of the samples were measured in MPa. Data were analyzed using one-way ANOVA and Tukey’s HSD test (α=0. 05).

    Results

    Minimum and maximum mean values of shear bond strengths were observed in G1 (12. 31±2. 44) and G3 (25. 04 ± 3. 52)، respectively. No statistically significant differences were found in bond strength between the bleached and non-bleached groups after the antioxidant treatment (P>0. 05).

    Conclusion

    There is a considerable decrease in bond strength of composite resin to enamel immediately after bleaching. Application of sodium ascorbate and Salvia officinalis solution can increase the bond strength of composite resin to bleached enamel.

    Keywords: Antioxidants, Composite resin, Sodium ascorbate, Salvia officinalis, Tooth bleaching, Bond strength