فهرست مطالب

پژوهش های قرآنی - سال هجدهم شماره 4 (پیاپی 72، زمستان 1391)

نشریه پژوهش های قرآنی
سال هجدهم شماره 4 (پیاپی 72، زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/11/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدعلی رضایی کرمانی، بی بی زینب حسینی، مرتضی ایروانی صفحه 4
    واژه «الابتر» یکی از واژگان معناساز و دارای ویژگی های منحصربه فرد زبانی و فرازبانی در سوره کوثر است. این واژه یکی از شاخص های مهم «اعجاز بیانی» در سوره کوثر به شمار می آید. این پژوهش بر آن است با استفاده از دانش ایتمولوژی یا ریشه شناسی، ابتدا مفهوم دقیقی از این واژه ارائه نموده، با بررسی «تطور مفهومی» واژه یا همان معناشناسی تاریخی، سیر تطور معنایی آن را در سه دوره زمانی پیش از نزول قرآن کریم، در دوره نزول قرآن کریم و پس از نزول قرآن ارزیابی نماید. فرایند شناخت حوزه معنایی این واژه از طریق کشف روابط زبانی واژگان مترادف، متضاد و وابسته بر اساس مکتب معناشناسی اولمان صورت می گیرد تا به ارتباط منطقی بین دشمنی یا دوستی پیامبر6 با مساله جاودانگی و انحطاط انسان در قرآن کریم دست یابد. معناشناختی واژه «الابتر» و کشف روابط معنایی آن در قرآن کریم نشان می دهد «عشق» راز «جاودانگی» بشر است. رمز «جاودانگی» حقیقی انسان از منظر قرآن، «عشقی» است که محور آن «ایمان به خدا» است و دشمنی با پیامبر اکرم6، سرنوشتی جز هلاکت و نیستی به دنبال ندارد.
    کلیدواژگان: ابتر، بقh، نابودی، عشق، دشمنی
  • محمد خامه گر، مهدی جلالی صفحه 32
    پیرامون شان نزول آیات 16 تا 19 سوره قیامت که خداوند، پیامبر را از تعجیل در تکرار آیات نهی فرموده است، روایاتی در تفاسیر شیعه و سنی به نقل از جوامع روایی اهل سنت بیان شده است. در مواجهه با روایات تعجیل چند پرسش مهم مطرح می شود: نخست آنکه آیا از جهت سندی و محتوایی، این روایات قابل اعتماد هستند؟ و دیگر آنکه به فرض صحت سند و محتوای این روایات، آیا می توانند سبب نزول آیات فوق باشند؟
    در این نوشتار برای پاسخگویی به این سوالات، سند روایات تعجیل و نیز محتوای آنها از جهت میزان سازگاری آن با ماهیت وحی، شخصیت و مقام پیامبر ارزیابی گشته است. در انتهای مقاله نیز امکان سبب نزول بودن روایات تعجیل برای آیات 16 تا 19 سوره قیامت مورد بحث قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: پیامبر، نزول قرآن، روایات تعجیل، شان نزول، سوره قیامت، تناسب آیات
  • امید خانه زاد صفحه 52
    قرآن مکتوب به سبب برخورداری از شاکله شفاهی، به لحاظ ساختاری و مفهومی گاهی غریب می نماید. تغییر متکلم بخشی از این غرابت را به تصویر می کشد. با این حال، به نظر می رسد پاره ای از مترجمان قرآن، شناخت کافی از این مقوله نداشته و به طور طبیعی، راهبرد موثری را اتخاذ نکرده اند؛ به نحوی که ترجمه ها دارای لحن شفاهی و فاقد انسجام ساختاری و گاهی مفهومی است که باعث می شود خواننده دچار سوء برداشت شود. این مقاله کوشیده است تا در گام نخست، شرح جامعی از مقوله تغییر متکلم در قرآن ارائه نموده و سپس برخی از آیات متضمن این پدیده را تحلیل کند و در نهایت، نتیجه بررسی را نشان دهد.
    کلیدواژگان: قرآن، ماهیت شفاهی، تغییر متکلم، ترجمه
  • محمد بهرامی صفحه 70
    نصر حامد ابوزید، قرآن پژوه مصری، مطالعات بسیاری در موضوع هرمنوتیک داشته و در جای جای آثار خویش از نظریه هرمنوتیست های مطرح در راستای فهم و تفسیر آیات وحی سود برده است. یکی از مباحث هرمنوتیک که در آثار ابوزید نه به صورت صریح، بلکه به صورت ضمنی طرح شده است، دیدگاه تعدد معناست. ابوزید با برجسته نشان دادن نقش مفسر و پیوند دادن معنا به مفسر، پیش فرض ها و نقش آنها در فرایند فهم، دو مبنای اصلی نظریه تعدد معنا را پذیرفته و بی آنکه تصریحی به تعدد معنا داشته باشد، در عمل در شمار طرفداران تعدد معنا قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: هرمنوتیک، معنا، ابوزید، وحدت معنا، تعدد معنا
  • اصغر هادی صفحه 86
    پژوهش پیش رو به بیان روش معناشناسی مفاهیم و واژه های قرآنی بر اساس مکتب معناشناسی فرهنگی و قومی (بن) می پردازد. این روش در چهار گام به چگونگی تبیین و تفسیر واژگان و مفاهیم قرآنی به شیوه معناشناسانه می پردازد که شامل 1- -معناشناسی واژگانی، 2- میدان های معناشناسی (واژه های هم معنا و مترادف، واژه های متضاد، واژه های مرتبط از لحاظ فعالیت و انفعال، و ملازم ها)، 3- مطالعات متنی و 4- مطالعات فرامتنی می باشد. این روش را می توان در معناشناسی همه واژه ها و مفاهیم قرآنی به کار بست و از آن به روشی جدید در تفسیر و تبیین مفاهیم و واژه های قرآنی نام برد.
    کلیدواژگان: معناشناسی، زبان شناسی، ایزوتسو، مکتب بن، روش های تفسیری
  • سید حیدر علوی نژاد صفحه 104
    در این پژوهش تاثیر تفاسیر مختلف از نفس، روان یا ذهن بر رویکرد و جهت گیری اخلاقی، از دیدگاه سه مکتب و سه نفر به اختصار بررسی شده است که عبارتند از روان کاوی فروید، رفتارگرایی واتسون و انسان گرایی انسان خودشکوفای مزلو. نهاد، من و فرامن در دیدگاه فروید و نقش من در میانجی گری بین نهاد و فرامن و دیدگاه اخلاقی؛ نقش محرک و پاسخ در شکل گیری شخصیت و رفتار اخلاقی در رفتارگرایی، که جایی برای انتخاب و عمل اخلاقی، خارج از محرک های محیطی باقی نمی گذارد، و نظریه آلپورت که ابعاد هشت گانه من را بررسی کرده؛ و نظریه خودشکوفایی مزلو و همجوشی حقایق و ارزش ها. اما قرآن کتابی است که آفریننده انسان آن را نازل کرده است؛ کسی که روان انسان، توانایی ها و راه رشد و ضعف های او را می شناسد. بنابراین او روان شناس ترین روان شناسان است که دانش او بر تجربه و احتمال متکی نیست. او خصوصیات نفس انسان را بیان کرده و راهنمایی و تربیت او را بر عهده گرفته است. برای این مهم، رسولانی فرستاده است که از جانب خدا، کتاب و برنامه تربیت دارند: تعلیم حکمت، رشد و کمال، در محور ارزش های الهی.
    کلیدواژگان: قرآن، نفس، من، روان کاوی، رفتارگرایی، خودشکوفایی
  • ریچارد مارتین ترجمه: مهرداد عباسی صفحه 134
    یادداشت مترجم«اعجاز قرآن» مفهومی پیچیده و نظریه ای چندوجهی در تاریخ اندیشه اسلامی است. برای درک هرچه دقیق تر چنین مفهوم یا نظریه ای، بی شک یکی از ضروری ترین کارها، بررسی اسباب و زمینه های شکل گیری آن مفهوم و آگاهی از تحولات فکری منتهی به آن نظریه خواهد بود. در این میان، گاه ظهور و انتشار نسخه های خطی مغفول مانده در گوشه کتابخانه ها، به فرایند پژوهش درباره این تحولات کمک شایانی می کند. در مقاله پیش رو، نویسنده با بهره گیری از برخی تالیفات تازه یافته معتزلیان بصره کوشیده است تا بر تکاپوهای فکری عالمان مسلمان در سده سوم و چهارم هجری پرتویی بیفکند. بر اساس این منابع، او از یک سو به اختلافات فرقه های گوناگون اسلامی درباره تلقی از نبوت توجه کرده و از دیگرسو، به پاسخ های عالمان اسلامی به منکران نبوت پیامبر اسلام پرداخته و از این طریق کوشیده است تا فرایند تبدیل این استدلال ها و جدل ها را به نظریه ای دقیق و سامان یافته، یعنی «اعجاز قرآن» نشان دهد. از جمله نکات قابل توجه مقاله، تاکید بر این نکته است که نظریه اعجاز قرآن به دست اشاعره (از جمله باقلانی) شکل نگرفته، بلکه مجموعه تلاش های گروهی از متکلمان معتزله بصره (از جمله ابوعلی جبائی و حلقه او) در قالب بحث هایی چون «تثبیت دلائل النبوه»، نقطه آغازی برای نظریه پردازی متکلمان بعدی در این باب بوده است.
  • چکیده عربی
    ابوعلی نجفی صفحه 162
|
  • Muhammad AlĪ Rizaei Kermani, Bibi Zaynab Ḥusayni, Murteza Iravani Page 4
    The word al-abtar (without posterity) is one of the meaning-producing words that enjoy exclusive linguistic and paralinguistic features in Sūrat al-Kawthat. This word is regarded as one of the important indices of the “expressive inimitability” in Sūrat al-Kawthat. This research is intended to use etymology to first present an accurate meaning of this word and by examining the “conceptual transformation” of the word or by the so-called historical semantics, evaluate its course of conceptual transformation in three chronological periods of pre-Revelation, the Revelation, and post-Revelation of the Holy Qur’ān. The cognition process of the semantic field of this word takes place through unveiling the linguistic relations of the synonym, antonym, and related words on the basis of Ullmann’s semantics in order to achieve the logical relation between the Prophet’s (S.A.W.) enmity or friendliness with man’s eternality and degradation in the Holy Qur’ān. The semantics of the word al-abtar and the unveiling of its semantic relation with the Holy Qur’ān indicate that “love” is the secret of man’s eternality. The secret of real “eternality” of man from the viewpoint of the Qur’ān is “love”, which is grounded in “faith in God”; and the enmity toward the Holy Prophet (S.A.W.) is definitely doomed to annihilation and extinction.
  • MuḤammad Khamagar, Mahdi Jalali Page 32
    Concerning the Revelation occasion of verses 16 to 19 of Sūrat al-Qiyāma, in which God has forbidden the Prophet of repeating the verses, some narrations have been related in both Shī‘a and Sunnī interpretations quoted from the Sunnī’s ḥadīth collections. Dealing with the narrations concerning ta‘jīl, some important questions arise: First, are these narrations reliable in terms of sanad and content? Given the sanad and content of the narrations being sound, can they be the Revelation occasion of the above verses?To answer these questions in the present writing, the sanad of the narrations on ta‘jīl as well as their content are evaluated as per their compatibility with the nature of Revelation and the personality and station of the Prophet. In conclusion, the possibility of the narrations on ta‘jīl to be the Revelation occasion for the verses 16 to 19 of Sūrat al-Qiyāma are discussed.
  • Omid Khanizad Page 52
    Due to its enjoyment of an oral constitution, the Holy Qur’ān sometimes seems structurally and conceptually peculiar. Change of mutikallim portrays some part of these peculiarities. Nevertheless, it seems that some translators of the Qur’ān are not sufficiently familiar with this issue, and naturally, they have not adopted an effective strategy; in such a way that the translations have an oral tone and lack the structural and sometimes conceptual cohesion, causing the reader to undergo misunderstanding. This article has tried as a first step to present a comprehensive commentary on the change of mutikallim in the Qur’ān and then to analyze some verses consisting this issue, and finally, to show the outcome of the study.
  • MuḤammad Bahrami Page 70
    Naṣr Ḥāmid Abū Zayd, the Egyptian Qur’ān researcher, has done many studies on hermeneutics and has made benefit from the views of famous hermeneutists regarding understanding and interpreting the Revealed verses throughout his works. One of the discourses of hermeneutics that are brought up in Abū Zayd’s works rather implicitly is the viewpoint of the multiplicity of meaning. By distinguishing the role of interpreters and associating the meaning to the interpreter, Abū Zayd has accepted the presuppositions and their roles in process of understanding the two major bases of the multiplicity of meaning and has practically joined the proponents of the multiplicity of meaning without having made any assertions about the multiplicity of meaning.
  • AṢghar Hadi Page 86
    The present research articulates the method of the semantics of the Qur’ānic concepts and words on the basis of the cultural and ethnic (root) semantics school. This method deals with how to explicate and interpret the Qur’ānic words and concepts in a semantic way in four steps, which include: 1. vocabulary semantics, 2. semantic fields (synonyms, antonyms, related words in terms of action and reaction, and correlatives), 3. textual studies, and 4. paratextual studies. This method can be applied to the semantics of all the Qur’ānic words and concepts and can be called a new method in the interpretation and explication of the Qur’ānic concepts and words.
  • Sayyid Ḥaydar Alawinizhad Page 104
    In this research, the impact of various interpretations of the soul, psyche, and mind on the ethical approach and orientation is briefly examined from the viewpoint of three schools and three persons: Fruid’s psychoanalysis, Watson’s Behaviorism, Maslow’s humanism of the self-actualized human being. Id, ego, and super-ego in Fruid’s viewpoint, the role of ego in mediation between id and super-ego and the ethical viewpoint, the role of stimulus and response in the formation of the personality and ethical behavior in behaviorism, which leaves no room for ethical selection and action outside environmental stimuli, Alport’s theory, which has examined the eight dimensions of ego, Maslow’s theory of self-actualization, and the synergy of facts and values are the topics examined in this research. However, the Qur’ān is a Book that is revealed by the Creator of man; the One who knows human potentials, how to develop them, as well as his weaknesses. Therefore, He is the most proficient of all psychologists, whose knowledge is not dependent upon experience and probabilities. He has explained the characteristics of human soul (nafs) and has undertaken his guidance and training. For this crucial task, He has sent down Messengers, who are endowed with books and training programs by God: instructing the wisdom, development, and perfection grounded in Divine values.
  • Richard C. Martin, Translated By: Mihrdad Abbasi Page 134
    “The Apologetic Miracle of the Qur’ān” is a complicated concept and a multi-faceted theory in the history of Islamic thought. In order to have a more and more accurate understanding of such a concept or theory, one of the most essential tasks would undoubtedly be the examination of the means and backgrounds of the formulation of that concept and awareness of the intellectual developments leading to that theory. In this respect, sometimes the appearance and publication of some neglected manuscripts in the recess of the libraries would make significant contrinution to the process of research concerning these developments. In the present article, the writer, with the use of some of the newly-found writings of the Mu‘tazilah of Basra, has tried to shed light on the intellectual endeavors of the 3rd-4th/8th-9th centuries. On the basis of these sources, on one hand, he has paid attention to the differences of various Islamic sects concerning the impression of the Prophethood and, on the other hand, he has addressed the responses of the Muslim scholars to the deniers of the Prophethood of the Prophet of Islam and has thereby tried to show the process of transforming these arguments and disputes into an accurate and organized theory, i.e., “The Apologetic Miracle of the Qur’ān”. Among the noteworthy points of the article is its emphasize on the fact that the theory of the miracle (or the inimitability) of the Qur’ān has not been formulated by the Ashā‘iarh (including Bāqilānī); rather, the collective attempts of a group of the Mu‘tazilah theologians of Basra (including Abū ‘Alī Jubā’ī and his circle) in the form of some discussions such as “establishing the reasons for Prophethood”, have been a starting point for theorization of the later theologians in this respect.