فهرست مطالب

راهبرد - پیاپی 68 (پاییز 1392)

فصلنامه راهبرد
پیاپی 68 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/10/15
  • تعداد عناوین: 11
|
  • امیر هوشنگ میرکوشش*، شهرزاد نوری صفا صفحات 7-32
    صلح به معنای رایج آن یعنی فقدان جنگ، رویای زیبایی است که بشریت و جامعه بین المللی همواره در مسیر رسیدن به آن تلاش کرده است. صلح و مدارا جایگاه ویژه ای در فرهنگ و ادب ایران زمین دارد. مدارا همان احترام و ارج گذاشتن بر تنوع و اختلاف میان فرهنگ های جهان است. صلح یک آرمان جهانی تلقی می شود و انسان امروز را به زندگی در شرایطی آرام و به دور از تشویش و کشمکش سوق می دهد. از گذشته تا امروز، صلح یک مفهوم مطلق نیست و همانند جنگ، ریشه در نوع جهان بینی ما نسبت به جهان هستی دارد. صلح آفرینی و صلح پژوهی با هدف اقدام برای ایجاد تفاهم و توافق میان گروه های درگیر و شناخت زمینه های برقراری صلح، از دغدغه های ذهنی شاعران و نویسندگان ایران زمین بوده است. در عرصه بین المللی و در ادبیات روابط بین الملل، روش مدارا، با احترام به حقوق بشر همخوانی دارد و انسان ها این حق را دارند که در صلح زندگی کنند و همچنان که هستند، باشند. در این پژوهش ضمن بررسی مفاهیم صلح و صلح بین الملل، مدارا و صلح در فرهنگ ایرانی و در بستری هستی شناختی مورد تحلیل و تبیین قرار می گیرد. فرضیه این پژوهش با واکاوی و بررسی آثار منظوم و منثور ادیبان، شاعران و دانشمندان ایرانی در سده های گذشته، به دنبال نشان دادن گستره درک و جهان بینی آنها از فرهنگ صلح و مدارا فراتر از نژاد، ملیت و مذهب و پاسخ به این پرسش است که صلح و مدارا در فرهنگ و ادب ایران چه جایگاهی در صلح و مدارای جهانی دارد؟ هدف اصلی این پژوهش واکاوی و پالایش فرهنگ صلح و مدارا در ایران و پیوند زدن آن با صلح و مدارای بین المللی است.
    کلیدواژگان: مدارا، صلح، فرهنگ ایرانی، جهان وطنی، هستی شناسی، روابط بین الملل
  • ناصر هادیان*، روح الامین سعیدی صفحات 33-61
    طی سال های اخیر، دیپلماسی عمومی دستخوش تحول عظیمی از حیث الگوی اجرایی شده تا جایی که الگوی پیشین که از آغاز تاریخ دیپلماسی عمومی رایج بوده، به صفت سنتی ملقب گردیده و رفته رفته جای خود را به الگویی نوین سپرده است. گذار از تصویرمحوری برمبنای مدل ارتباطات نامتقارن یک سویه به گفتگومحوری برمبنای مدل ارتباطات متقارن دوسویه، گذار از چارچوب اطلاعاتی که ارتباطات را به مثابه یک فرایند خطی انتقال اطلاعات با هدف اقناع یا کنترل می پنداشت، به چارچوب رابطه ای که ارتباطات را به مثابه فرایند اجتماعی ایجاد روابط و ترویج هماهنگی می نگرد و گذار از تک گویی (مونولوگ) به گفتگو (دیالوگ) در فرایند اعمال نفوذ بر مخاطبان خارجی، عناصر اساسی تحول الگوی دیپلماسی عمومی محسوب می شوند. فرضیه نگارندگان در پاسخ به چرایی وقوع تحول مذکور این است که پیشرفت شتابان فناوری های ارتباطی از یک سو و جاافتادن و مورد پذیرش قرار گرفتن ایده تکثر فرهنگ ها از سوی دیگر سبب چنین تحولی شده است. به زعم نگارندگان مباحث یورگن هابرماس در خصوص کنش استراتژیک و کنش ارتباطی می تواند چارچوب نظری مناسبی برای بررسی روند گذار دیپلماسی عمومی از الگوی سنتی به الگوی نوین باشد.
    کلیدواژگان: دیپلماسی عمومی، ارتباطات نامتقارن یک سویه، ارتباطات متقارن دوسویه، چارچوب اطلاعاتی، چارچوب رابطه ای، کنش استراتژیک، کنش ارتباطی
  • محمود واعظی*، سید قاسم منفرد صفحات 63-84
    وابستگی روزافزون اقتصاد جهان به انرژی، به ویژه انرژی های هیدروکربنی و اهمیت دسترسی ایمن، مطمئن و پایدار، موضوع تامین امنیت انرژی و ترانزیت آن را یک مسئله حیاتی و مهم ساخته است. بخش عمده ای از ذخایر شناخته شده انرژی در مناطقی از جهان واقع شده اند که با چالش بی ثباتی سیاسی فزاینده و تهدیدهای امنیتی گسترده رو به رو هستند. از سوی دیگر، خطوط انتقال انرژی نیز از بسیاری از مناطق ناامن جهان عبور می کند که اهداف آسانی برای گروه های افراطی محسوب می شوند. همه این موارد به انضمام تمایل برخی کشورها برای بهره گیری از انرژی به عنوان یک ابزار سیاسی، جملگی سبب ساز افزایش میزان اهمیت موضوع انرژی در محاسبات سیاسی– امنیتی در سطح جهانی شده است. در نوشتار حاضر، ضمن تبیین اهمیت موضوع امنیت انرژی، تاثیر آن بر معادلات بین المللی بحث و بررسی خواهد شد.
    کلیدواژگان: امنیت، انرژی، قدرت، منافع ملی، امنیت ملی، امنیت انرژی، امنیت بین المللی
  • محسن شریعتی نیا*، زهرا توحیدی صفحات 85-104
    مناسبات ایران و غرب در دوران پس از انقلاب اسلامی همواره تنش آلود بوده است. در این دوران، مجموعه غرب (امریکا و اتحادیه اروپا) از ابزارهای مختلفی برای مواجهه و مقابله با ایران بهره گرفته اند. بی شک تحریم مهم ترین و پرکاربردترین ابزار غرب علیه ایران در این سال ها بوده است. با توجه به اینکه تحریم پدیده ای فراگیر در مناسبات بین المللی است، طبیعتا در قالب مدل ها و استراتژی های مختلفی اعمال می گردد. بر این مبنا سوال کلیدی مقاله حاضر آن است که تحریم های اعمالی علیه ایران در قالب کدام مدل قابل تبیین اند و حوزه های تاثیرگذاری تحریم ها کدام اند؟ فرضیه ای که در پاسخ به این پرسش طراحی شده، عبارت از این است که«تحریم های اعمالی علیه ایران در قالب دو مدل»جلوگیری از دسترسی به منابع«و» فروپاشی سیاسی«قابل تبیین اند و حوزه های اصلی تاثیرگذاری آنها ساختارهای دولت و اقتصاد هستند. یافته های پژوهش نشان می دهد عمده تحریم های اعمالی علیه ایران در جهت ممانعت از دسترسی این کشور به منابع مورد نیاز بوده و به تدریج بر ابعاد و عمق آنها افزوده شده، به گونه ای که بسیاری از ساختارهای دولت و در سال های اخیر اساسا حیات اقتصادی ایران را هدف قرار داده اند. بر همین مبنا نویسندگان استدلال کرده اند که نشانه هایی از به کارگیری مدل فروپاشی سیاسی نیز در قالب تحریم های اعمالی، بروز و ظهور یافته است.
    کلیدواژگان: ایران، تحریم، منابع، قدرت های بزرگ، فروپاشی
  • حسین قریب* صفحات 105-126
    سیاست گذاری خارجی یکی از حوزه های مهم سیاست گذاری عمومی است. سیاست گذاری خارجی مفهومی «وابسته» و تحت تاثیر عوامل مختلفی می باشد. این مقاله به تبیین «عقلانیت» به عنوان یکی از تعیین کننده ترین عوامل موثر با سیاست گذاری خارجی می پردازد. از آنجا که مسئولیت سیاست گذاری خارجی با نخبگان سیاسی جامعه است، کیفیت عقلانیت آنها به سیاست گذاری های خارجی گوناگونی منجر می شود که دارای نتایج و سرنوشت های مختلف استراتژیک برای جوامع مربوطه است. تبیین وضعیت سیاست گذاری خارجی در دو کشور شوروی سابق و چین که رهبران آنها دارای کیفیت های مختلف عقلانیت هستند، موجب سرنوشت های مختلفی برای آن کشورها شده است. نتایج سیاست گذاری خارجی در کشور اتحاد شوروی سابق به فروپاشی آن و در دیگری به افزایش قدرت ملی منجر شده است که رمز این تمایز را باید در عقلانیت نخبگان سیاسی آن کشورها جستجو کرد. این امر بیش از پیش ما را به اهمیت کیفیت سیاست گذاری خارجی در افزایش قدرت ملی و یا ایجاد ضعف ها و کاستی های ساختاری و کاهش مشروعیت سیاسی رهنمون می سازد.
    کلیدواژگان: سیاست گذاری خارجی، نخبگان سیاسی، عقلانیت، تناسب سازی
  • محسن خلیلی، جهانگیر حیدری، منیر یاری صفحات 127-158
    کشورها را ژنوم های ژئوپلیتیک راهبری می کنند. ژنوم ژئوپلیتیک اگر بین اهداف بازیگر سیاسی با مزیت های جغرافیایی کشورهای دیگر وابستگی ایجاد نماید، فراهم کننده همکاری بین المللی و منطقه ای است. منطقه خلیج فارس به عنوان یک واحد، همچون موجود زنده ای است که دارای بافت، سلول، هسته و نقشه ژنگان است. به عنوان مثال جزایر خلیج فارس یک بافت، هرکدام از جزایر یک سلول، وضعیت استقرار گروه های نظامی و شهروندان در جزایر، هسته، و آن اعتباری که استراتژیک بودن یا ژئوپلیتیک بودن یک جزیره را در ذهن سیاستمداران تداعی می نماید، ژنوم ژئوپلیتیک است. هدف نگارندگان، پاسخ این پرسش است که چه راهبردی، توانایی فعال سازی ژنوم های ژئوپلیتیک همگراساز در خلیج فارس را داراست؟ به نظر می رسد راهبردی مبتنی بر شناخت واقعیت های جغرافیایی و انسانی و مطالعه نقشه ژنگان ژئوپلیتیک موثر بر سیاست خارجی کشورهای منطقه، توانایی و پتانسیل این فعال سازی را داشته باشد.
    کلیدواژگان: ژنوم ژئوپلیتیک، خلیج فارس، سوآت، همگرایی درون منطقه ای، واگرایی درون منطقه ای
  • الهه کولایی، احسان تقوایی صفحات 159-179
    از آغاز تبدیل شوروی به 15 جمهوری مستقل، فدراسیون روسیه در پی ایجاد ترتیبات و ساختارهایی در جهت همگرایی جمهوری های بازمانده از اتحاد شوروی و نیز به تدریج تثبیت نقش برتر خود در آنها بوده است. سازمان پیمان امنیت جمعی یکی از این ترتیبات است که برنامه امنیت منطقه ای را در دستور کار خود قرار داده است. سوال اصلی این نوشتار این است که روسیه در چارچوب سازمان پیمان امنیت جمعی، تا چه اندازه توانسته است هویت امنیتی مشترکی را در میان کشورهای عضو به وجود آورد؟ در پاسخ به این سوال می توان این فرضیه را مطرح کرد که هدف اصلی روسیه، استقرار نظامی در اوراسیای مرکزی با استفاده از ابزاری به نام این سازمان است. این کشور تلاش می کند از این راه به وابسته ساختن کشورهای منطقه به خود ادامه دهد. در پاسخ به این پرسش که آیا کرملین پس از گذشت دو دهه به هدف خود رسیده است، نظرهای مختلفی وجود دارد. همین که این سازمان در سال های اخیر به ابزار پشتیبانی از جهت گیری های روسیه تبدیل شده و مسکو توانسته است به این بهانه در کشورهایی مانند قرقیزستان و تاجیکستان حضور نظامی خود را ادامه دهد، موفقیتی برای روسیه به شمار می آید. این سازمان توانسته است به عنوان یک پلیس محلی در پیشبرد سیاست های روسیه تاثیرگذار باشد.
    کلیدواژگان: روسیه، امنیت، سازمان پیمان امنیت جمعی، اوراسیای مرکزی، آسیای مرکزی
  • پیروز ایزدی* صفحات 181-206
    بحران مالی اخیر اروپا با ایجاد شکاف در میان دولت های عضو، پایه های همگرایی را سست کرده است؛ به گونه ای که بسیاری از صاحب نظران آینده روشنی را برای اتحادیه اروپا متصور نمی بینند. مقاله حاضر در پاسخ به این پرسش که روند همگرایی اروپایی به لحاظ اقتصادی و سیاسی در شرایط موجود، چه مسیری را طی خواهد کرد، ابتدا این فرضیه را مطرح می کند که پیشرفت روند همگرایی در اروپا با بهبود وضعیت اقتصادی اروپا همبستگی مثبت دارد و در نتیجه آینده اتحادیه اروپا به بهبود کامل، نسبی، ثابت ماندن یا به وخامت گراییدن وضعیت اقتصادی اروپا ارتباط پیدا می کند. در این رابطه می توان سناریوهای مختلفی را مد نظر قرار داد که در این مقاله تنها به اجمال به آنها پرداخته خواهد شد. در کنار این فرضیه اصلی، با توجه به عدم پیشرفت همگرایی سیاسی در اتحادیه اروپا، این فرضیه فرعی نیز مطرح می شود که شرایط ژئوپلیتیک جدید پس از فروپاشی بلوک شرق و از میان رفتن خطر و تهدید مشترک، مانع اصلی پیشرفت همگرایی سیاسی است. نویسنده می کوشد با بهره گیری از سه منطق نتیجه گرایی، تناسب و توجیه و ارائه تحلیلی روندنما از دوره های مختلف شکل گیری همگرایی در اتحادیه اروپا به آزمون این فرضیه ها بپردازد. یافته های این مقاله حکایت از پیشرفت روند همگرایی اقتصادی در شرایطی دارد که وضعیت اقتصادی شکوفا بوده و یا دست کم تثبیت شده باشد و شاخص های اقتصادی نشان از بحران نداشته باشند. بر اساس سه منطق مورد استفاده در تبیین این فرضیه، در چنین شرایطی منافع اعضا تامین می گردد، بر اثر همبستگی به وجود آمده هویتی شکل می گیرد که تعیین کننده رفتار اعضاست و اختلاف نظرهای موردی در زمینه های خاص طی فرایند مشورتی و با در نظر داشتن این استدلال که ادامه روند همگرایی بهترین گزینه موجود است، حل و فصل می گردد.
    کلیدواژگان: اتحادیه اروپا، همگرایی اروپایی، بحران مالی، منطق نتیجه گرا، منطق تناسب، منطق توجیه
  • ابومحمد عسگرخانی*، عزیزالله حاتم زاده صفحات 207-231
    پس از حوادث 11 سپتامبر 2001، موضوع تروریسم و سلاح های کشتارجمعی بیش از گذشته برای غرب اهمیت یافت و در طول یک دهه اخیر مهم ترین چالش امنیتی پیش روی امریکا و اتحادیه اروپا بوده است. ایالات متحده و اتحادیه اروپا همواره بر اهمیت این تهدیدات و ضرورت مقابله با آن تاکید کرده اند. دوطرف در ابتدا نسبت به نحوه مقابله با این تهدیدات اختلافاتی با یکدیگر داشتند، اما به مرور زمان اختلاف های آنها کاهش و همکاری های آنها در مقابله با این تهدیدات افزایش یافت؛ به گونه ای که امروزه دیگر شاهد اختلافات دوطرف در زمینه مقابله با تروریسم و سلاح های کشتارجمعی نیستیم. سوال این مقاله این است که چه عواملی باعث افزایش همکاری های امریکا و اتحادیه اروپا در مبارزه با تروریسم و سلاح های کشتار جمعی شده اند؟ به نظر می رسد تلقی امریکا و اتحادیه اروپا از این تهدیدات به عنوان «تهدید مشترک»، تغییر برخی رهبران و سیاست گذاران در دوطرف، ماهیت این تهدیدات و تلاش امریکا و اتحادیه اروپا برای حفظ وضع موجود بین المللی به بهانه مبارزه با این تهدیدات، از مهم ترین عوامل افزایش همکاری های دو طرف است.
    کلیدواژگان: روابط فراآتلانتیکی، اتحادیه اروپا، امریکا، تروریسم، سلاح های کشتار جمعی
  • همایون مافی*، محمد جواد حاجی حسینی صفحات 233-254
    نظام حل وفصل اختلاف سازمان تجارت جهانی در نتیجه دور مذاکرات اروگوئه و استقرار سازمان تجارت جهانی به وجود آمد. مهم ترین اهداف تشکیل این سازمان ایجاد سازوکاری موثر برای حل وفصل دوستانه اختلافات، کاهش دامنه اقدامات یکجانبه و استفاده از سیستم چند جانبه حل وفصل اختلافات می باشد. در واقع، یکی از نقایص گات (موافقت نامه عمومی تعرفه و تجارت) 1947 عدم وجود یک روش منسجم حل وفصل اختلاف به صورت قضایی بوده است. این نقص در مذاکرات دور اروگوئه رفع شد و نظامی موثر و فراگیر برای حل وفصل اختلافات ایجاد شد. در این مقاله به دنبال پاسخ به این پرسش هستیم که آیا نظام حل وفصل اختلاف در سازمان تجارت جهانی می تواند نقشی موثر در حل وفصل اختلافات تجاری ایفا کند یا خیر؟ در نهایت چنین نتیجه گرفته می شود که با توجه به دو ابزار اصلی استفاده از نظام حل وفصل اختلاف و نظارت بر اجرای آرا و احکام صادره، سازمان تجارت جهانی نقشی موثر در حل وفصل منصفانه اختلافات تجاری ایفا می کند. به عبارت دیگر، همه اعضای سازمان تجارت جهانی حق توسل به رکن حل اختلاف و اقامه دعوی در آن را دارند. از طرف دیگر، رکن حل اختلاف با صلاحیت اجباری خود در مرحله اجرای احکام وظیفه نظارت بر اجرای آرا و احکام را در سازمان تجارت جهانی و جلب رضایت دولت شاکی بر عهده دارد.
    کلیدواژگان: سازمان تجارت جهانی، حل وفصل اختلافات، مذاکرات دور اروگوئه، هیئت رسیدگی، رکن استیناف
  • پروین داداندیش*، علی امینی احمدآباد، شهرزاد کنعانیان صفحات 255-287
    این مقاله به آسیب شناسی علل عدم تدوین منشور حقوق شهروندی می پردازد و به این سوال که «موانع و مشکلات پیش روی دولت برای تدوین منشور حقوق شهروندی و به تصویب رساندن آن توسط نهادهای ذی ربط چیست؟» پاسخ می دهد. برای پاسخ به این سوال از رهیافت های «تحلیل اجرا» در حوزه مباحث سیاست گذاری عمومی استفاده شده است. در این مقاله ضمن طرح مفاهیم شهروندی و حقوق شهروندی در قوانین ایران و قانون برنامه چهارم توسعه، عوامل عدم اجرای ماده 100 قانون برنامه شناسایی گردیده است. این عوامل شامل: فقدان نظارت موثر بر اجرای قانون برنامه چهارم توسعه کشور (مواد 100 و 130)، فقدان اجماع نظر و توافق در محورهای منشور و معتبر نبودن مبانی و اهداف حقوق شهروندی می باشد.(1)
    کلیدواژگان: شهروند، حقوق شهروندی، الگوهای تبیین حقوق شهروندی، تحلیل اجرا، سیاست گذاری عمومی
|
  • Amir Houshang Mirkoushesh*, Shahrzad Nouri Safa Pages 7-32
    Peace in its common sense، which means the absence of war، is a beautiful aspiration toward which the humanity and international community has been striving. Peace and tolerance enjoy a special position in the Iranian culture and literature. Tolerance means showing respect for diversity of cultures in the world. Peace is a universal ideal and helps human beings to live in a calm atmosphere away from any concern and challenge. Up to the present time، peace has never been an absolute concept and، like war، has had its roots in our worldview and our attitude to the world. To create and do research about peace with the goal of promoting understanding and agreement among conflicting groups and recognizing various grounds for the establishment of peace، have been among mental concerns of Iranian poets and writers. Both in international arena and in international literature، tolerance is compatible with respect for human rights and humans have the right to live in peace. This study delves into the concepts of peace and international peace in an effort to explain tolerance and peace that is inherent to the Iranian culture within an ontological context. This paper explores the works that the Iranian poets and scientists have produced in the past centuries، both in verse and prose، to prove that their understanding of peace and tolerance transcends race، nationality and religion. It also aims to answer the question about position of the Iranian concept of peace and tolerance within the broader concept of international peace and tolerance. The main goal of this research is to explore and refine the Iranian culture of peace and tolerance and link it to international pace and tolerance.
    Keywords: tolerance, peace, Iranian culture, internationalism, ontology, international relations
  • Nasser Hadian*, Rooholamin Saeidi Pages 33-61
    Public diplomacy has undergone great changes in the past years in terms of the model used for its implementation. As a result، the previous model which had been in vogue since the outset of the public diplomacy، is now considered traditional and is being gradually replaced with a new model. The transition from an image-based model of one-way asymmetrical communication to a dialogue-based model of two-way، symmetrical communication; the transition from an information framework which considered communication as a linear process for the transfer of information aimed at convincement or control to a relation-based framework which sees communications as a social process for establishment of relations and promotion of coordination; and the transition from monologue to dialogue in the process of influencing the foreign audiences are considered the basic elements of changes made to the previous model of the public diplomacy. The hypothesis used by the authors to explain the aforesaid changes is that rapid progress of communication technologies، on the one hand، and institutionalization of the idea of plurality of cultures، on the other hand، have led to this changes. The authors believe that the ideas of Jurgen Habermas about strategic action and communication action can provide a suitable theoretical framework for scrutinizing the transition process of the public diplomacy from its traditional to modern model.
    Keywords: public diplomacy, one, way asymmetrical communication, two, way symmetrical communication, information framework, relations, based framework, strategic action, communication action
  • Mahmoud Vaezi*, Seyed Qasem Monfared Pages 63-84
    The increasing dependence of global economy on energy، especially hydrocarbon energy resources، and the importance of safe، secure and sustainable access to those resources have made the security of energy supply and transit a matter of utmost importance for countries. A large part of the known energy resources of the world are located in regions which are characterized by increasing political instability and widespread security threats. On the other hand، energy transfer lines often cross the most insecure regions of the world and are considered easy targets for radical groups. All these issues in addition to the willingness of certain countries for taking advantage of energy as a political tool have added to the importance of energy in political and security equations of the world. The present paper aims to expound the importance of energy security and discuss its impact on international equations.
    Keywords: security, energy, power, national interest, national security, energy security, international security
  • Mohsen Shariati-Nia*, Zahra Towhidi Pages 85-104
    Relations between Iran and the West have been characterized by tension following the Islamic Revolution in Iran. During this period، the Western countries (including the US and Europe) have used various tools to confront Iran. Undoubtedly، sanctions constitute one of the most important and most commonly used tools that the West has used against Iran during past years. Since sanctions are a common phenomenon in international relations، they can be applied through various models and strategies. The main question of the present paper is which model applies to sanctions imposed against Iran and which fields are especially affected by them? The hypothesis that has been offered in answer to this question is that sanctions imposed against Iran can be expounded through two models of “preventing access to resources،” and “political collapse،” with government structures and economy being the main fields that they target. Findings show that most sanctions imposed against Iran aim to prevent the country’s access to necessary resources and their severity has been gradually increased to target many government structures and، in recent years، the very lifeline of the Iranian economy. The authors argue that there are also signs to show that the political collapse model has been also applied within framework of the imposed sanctions.
    Keywords: Iran, sanctions, resources, big powers, collapse
  • Hossein Qarib* Pages 105-126
    Foreign policy is an important area of public policymaking. It is a “dependent” concept affected by various factors. This paper expounds “rationality” as one of the most important determining factors in foreign policymaking. Since foreign policymaking has been entrusted to political elites of the society، their rationality will determine the type of foreign policies made and their strategic consequences for their respective societies. The situation of foreign policymaking in the former Union of Soviet Socialist Republics and China، whose leaders enjoyed various degrees of rationality، determined different fates for those countries. This case reminds us of the importance of the quality of foreign policymaking and its impact in increasing the national power or causing structural weaknesses and subsequent reduction in political legitimacy. The consequences of foreign policymaking in the former Soviet Union led to its collapse while in China، the government’s national power increased. The difference should be sought in the degree of rationality of the two countries’ political elites.
    Keywords: foreign policymaking, political elites, rationality, proportionality
  • Mohsen Khalili*, Jahangir Heidari, Monir Yari Pages 127-158
    Countries are led by their geopolitical genome. If geopolitical genome creates a correlation between the goals pursued by the political players and geographical advantages of other countries، it will pave the way for international and regional cooperation. The Persian Gulf region، as a unit، is like a living creature with tissues، cells، a nucleus and a genome. For example، the islands in the Persian Gulf are like cells while the situation of military and civil groups on those islands constitutes the nucleus. The geopolitical genome، on the other hand، is the factor which determines strategic and geopolitical significance of an island in the minds of politicians. This paper aims to answer this question: “What kind of strategy will be able to activate geopolitical genes which give rise to convergence in the Persian Gulf?” It seems that a strategy based on recognizing geographical and human realities of the region as well as careful study of the geopolitical genome that affects the foreign policy of regional countries will be able to bring about the aforesaid activation.
    Keywords: geopolitical genome, Persian Gulf, SWOT, intra, regional convergence, intra, regional divergence
  • Elaheh Koulaei*, Ehsan Taqvaei Pages 159-179
    Since the Soviet Union broke up into 15 independent republics، the Russian Federation has been trying to make arrangements and structures in order to boost convergence among the former Soviet republics while seeking a dominant role among them. Collective Security Treaty Organization is one of those arrangements، which has put promotion of regional security on its agenda. The main question of this paper is to what extent Russia has succeeded to create a common security identity among the member states within framework of the Collective Security Treaty Organization? To answer the question، this hypothesis can be brought up that the main goal of Russia is to establish a political system in Central Eurasia by means of this organization. The country is trying to make other regional countries depend on it. There are different views as to whether Kremlin has been successful in the past two decades to achieve its goal. The fact that the organization has been turned into a means of support for Russia’s policies and has enabled Moscow to continue its military presence in such countries as Kyrgyzstan and Tajikistan is a success for Russia. In fact، this organization has been able to act as a local police in order to promote the policies of Russia.
    Keywords: Russia, Security, Collective Security Treaty Organization, Central Eurasia, Central Asia
  • Pirouz Izadi* Pages 181-206
    The ongoing financial crisis in Europe has weakened convergence among the European Union member states and many analysts believe that the future outlook of the union is bleak. The present paper aims to answer the question about the future perspective of economic and political convergence in Europe. It assumes that a progress in European convergence is related to improved economic situation of the bloc. As a result، future outlook of the European Union will depend on total or partial improvement as well as stabilization or worsening of the economic situation in Europe. Various scenarios can be considered in this regard which have been briefly discussed here. In addition to the main hypothesis، the paper also raises a secondary hypothesis according to which new political conditions following the collapse of the Eastern bloc and the elimination of the common threat posed to its member states are major impediments to political convergence in Europe. The author banks on the logics of consequentialism، proportion and justification to provide a process-based analysis of the outlook of future convergence in the European Union. The findings indicate that any advance in economic convergence in Europe will depend on a prosperous، or at least stabilized، economic situation when economic indices would not point to crisis. According to three kinds of logics used to explain this hypothesis، it is under such conditions that the member states can meet their interests. The resultant solidarity among them will give birth to a single identity which determines the behavior of the member states. They will subsequently settle their disputes in specific fields through consultations taking into account that the continuation of convergence process is the best possible option. On the contrary، under conditions of economic crisis، the interests of various member states contravene and subsequent divergence harms the single European identity. When differences become profound enough، some members will stop on the course to convergence or even consider getting out of the union.
    Keywords: European Union, European convergence, financial crisis, consequentialism logic, proportion, justification
  • Abu-Mohammad Asgarkhani*, Azizollah Hatamzadeh Pages 207-231
    Following terrorist attacks on September 11، 2001، the issues of terrorism and weapons of mass destruction have gained more importance for the West and have posed the most significant security threat to the United States and the European Union in the past decade. The US and European Union have always underline the importance of such threats and the need to deal with them. Both sides had at first different views about how to confront such threats، but in the course of time، those differences were reduced and cooperation for fighting such threats increased. Today، they have no difference with regard to the necessity of fighting terrorism and weapons of mass destruction. The question raised in this paper is what factors have increased cooperation between the US and EU in fighting terrorism and weapons of mass destruction? It seems that considering such threats as “common threat” by the US and EU، changes in leaderships and policymakers on both sides، as well as the nature of these threats and efforts made by the United States and EU to maintain the international status quo under the pretext of fighting these threats are the main factors that have increased cooperation between the US and EU.
    Keywords: trans, Atlantic relations, European Union, United States, terrorism, weapons of mass destruction
  • Homayoun Mafi*, Mohammad Javad Haji-Hosseini Pages 233-254
    The dispute settlement system used by the World Trade Organization (WTO) was born out of Uruguay round of negotiations after the establishment of WTO. The most important goals of the organization include creating an effective mechanism for friendly settlement of disputes، reducing the range of unilateral measures and taking advantage of a multifaceted system for dispute settlement. In fact، one of the main disadvantages of General Agreement on Tariffs and Trade (GATT)، which was introduced in 1947، was the absence of a solid mechanism for judicial settlement of disputes. That flaw was corrected in Uruguay round and an effective system of dispute settlement was introduced. This paper aims to answer the question about whether WTO’s dispute settlement system can play an effective role in the settlement of trade disputes. It concludes that by using two main tools; that is، a dispute settlement system and supervision over the implementation of decisions، WTO plays an effective role in fair settlement of trade disputes. In other words، all member states of WTO are entitled to resort to the dispute settlement system. On the other hand، the dispute settlement system is authorized to supervise the implementation of its decisions and making sure that the plaintiff states have been satisfied.
    Keywords: World Trade Organization, dispute settlement, Uruguay round of negotiations, dispute settlement board, appeals board
  • Parvin Dadandish*, Ali Amini, Shahrzad Kanaanian Pages 255-287
    This paper focuses on the reasons which prevent formulation of a charter of citizenship rights in order to answer this question: “What obstacles and problems are facing the government for the formulation of a citizenship rights charter and getting it passed by concerned institutions?” To answer that question the “execution analysis” approach to public policymaking process has been adopted. The paper first explains the concepts of citizenship and citizenship rights in the Iranian laws، including the Fourth Economic Development Plan Law، before expounding various factors which have prevented the implementation of Article 100 of that law. These factors include absence of effective supervision over the implementation of the Fourth Economic Development Plan Law (esp. articles 100 and 130)، absence of consensus on the main topics of the charter، and invalidity of the fundaments and goals of citizenship rights.
    Keywords: citizen, citizenship rights, models for the explanation of citizenship rights, execution analysis, public policymaking