فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی اصفهان
پیاپی 265 (هفته سوم بهمن 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/11/21
  • تعداد عناوین: 5
|
  • مقاله پژوهشی
  • آرش خردمند صفحه 1
    مقدمه
    کادمیوم به عنوان یک عنصر آلوده کننده ی محیطی و صنعتی، به دلیل خاصیت تجمعی آن در اندام های بدن، برای بسیاری از بافت ها و به ویژه برای بیضه ها بسیار سمی است و باعث اثرات دژنراتیو وسیعی در آن ها می گردد. ا زاین رو، هدف از انجام مطالعه ی حاضر بررسی تاثیر تزریق کادمیوم بر کیفیت اسپرم موش رت و اثر حفاظتی احتمالی هورمون گرلین بر اسپرم های این حیوان بود.
    روش ها
    تعداد 30 عدد موش رت نر بالغ به 3 گروه 10تایی شامل گروه شاهد- سالین، کادمیوم- سالین و کادمیوم- گرلین تقسیم شدند و برای ایجاد مسمومیت mg/kg 2 کلرید کادمیوم از طریق صفاقی به گروه های 2 و 3 تزریق گردید. برای گروه سوم نیز 10 نانومول هورمون گرلین یک روز قبل از تزریق کادمیوم و به مدت 10 روز پیاپی تجویز شد. سپس 5 موش از هر گروه در روز های 5 و 10 پس از تجویز کادمیوم کشته شدند و بیضه ی آن ها جهت ارزیابی اسپرم، استخراج گردید.
    یافته ها
    کادمیوم باعث کاهش معنی دار وزن بیضه ها و نیز غلظت اسپرم در هر دو روز مطالعه شد (0100/0 > P). همچنین درصد حرکات پیش رونده ی اسپرم ها در روز 10 (0001/0 > P) و نیز درصد اسپرم های دارای غشای عملکردی سالم (Hypoosmotic swelling test یا HOS-t) هم در روز 5 و هم در روز 10 به دنبال دریافت کادمیوم کاهش یافتند (0010/0 > P). در حالی که تجویز هورمون گرلین، باعث افزایش درصد اسپرم های HOS مثبت چه در روز 5 و چه در روز 10 در مقایسه با گروه کادمیوم- سالین گردید (0500/0 > P)؛ اما نتوانست باعث افزایش معنی دار درصد اسپرم های دارای حرکات پیش رونده، غلظت اسپرم و نیز وزن بیضه ها در هیچ یک از روز های مطالعه گردد.
    نتیجه گیری
    نتایج این تحقیق نشان داد که احتمال می رود هورمون گرلین به دلیل خاصیت آنتی اکسیدانی خود باعث حفاظت و در عین حال افزایش درصد اسپرم های دارای غشای عملکردی سالم شود که خود به عنوان پیش زمینه ای جهت افزایش درصد حرکات اسپرم ها خواهد بود. از این رو، می توان از این هورمون در جهت تعدیل اثرات حاد کادمیوم بر کیفیت اسپرم استفاده نمود.
    کلیدواژگان: کادمیوم، گرلین، حرکات پیش رونده ی اسپرم، آزمون HOS، رت
  • مرتضی محمودی، احمد عابدی، اقبال شفیعی، احمد یارمحمدیان، ولی الله کرمی منش، عظیمه سادات فاطمی صفحه 11
    مقدمه
    کودکان مبتلا به اختلال هماهنگی رشدی در فعالیت های حرکتی دچار مشکل هستند. مشخصه ی اصلی این اختلال، نارسایی های حرکتی است. این کودکان علاوه بر مشکلات حرکتی، در حوزه های دیگر نیز با مشکلاتی مواجهند. هدف این پژوهش، بررسی و مقایسه ی ویژگی های عصب- روان شناختی بود که طی آن کارکرد اجرایی و توجه و عملکرد های حسی- حرکتی، زبان، حافطه و یادگیری مورد بررسی قرار گرفت.
    روش ها
    پژوهش حاضر به شیوه ی علی- مقایسه ای اجرا شده است. جامعه ی آماری شامل کلیه ی کودکان پیش دبستانی 6 ساله ی شهر اصفهان بود. آزمودنی ها شامل 50 کودک مبتلا به اختلال هماهنگی رشدی و 50 کودک عادی بود که با روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه ی عصب- روان شناختی Connor و برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون MANOVA استفاده شد.
    یافته ها
    بین ویژگی های عصب- روان شناختی (کارکرد اجرایی و توجه و عملکردهای حسی- حرکتی، زبان، حافظه و یادگیری)کودکان مبتلا به اختلال هماهنگی رشد و کودکان عادی، تفاوت معنی دار مشاهده شد (05/0 > P برای همه ی موارد).
    نتیجه گیری
    این پژوهش نشان داد کودکان مبتلا به اختلال هماهنگی رشدی در حوزه های عصب-روان شناختی متفاوتند و در مقایسه با کودکان عادی در سطح پایین تری قرار دارند و مشکلات حرکتی نیمرخ عصب-روان شناختی این گروه از کودکان را تحت تاثیر قرار داده است.
    کلیدواژگان: اختلال هماهنگی رشدی، ویژگی های عصب، روان شناختی، پیش دبستانی
  • مقاله مروری
  • الهه کمالی، کامران قائدی، پدیده کریمی، پریسا خردمند، منوچهر توسلی صفحه 29
    زردچوبه، نام عامیانه ی گیاه Curcuma longa، یک ادویه ی هندی متعلق به خانواده ی زنجبیل است. زردچوبه علاوه بر استفاده به عنوان ادویه و رنگ دهنده به غذا، به طور سنتی برای درمان بیماری های مختلف از جمله التهاب مفاصل، زخم معده، زردی، ترمیم زخم، تب، تروما و بیماری های پوستی نیز کاربرد داشته است. خواص دارویی و اثرات بیولوژیک زردچوبه در اصل با جزء اصلی موجود در ریزوم آن یعنی Curcumin مرتبط است. در این مقاله مکانیسم هایی که به واسطه ی آن، کورکومین خواص ضد سرطانی خود را القا می کند، مورد بررسی قرار گرفت. کورکومین دارای خواص آنتی اکسیدانی، ضد باکترایی، ضد قارچی، ضد ویروسی، ضد التهابی، ضد رشدی و پروآپوپتوتیک است و پتانسیل درمانی فوق العاده ای در برابر انواعی از سرطان ها دارد. کورکومین فعالیت ضد سرطانی خود را از طریق مهار مسیرهای التهابی، توقف سیکل سلولی، القای آپوپتوز و مهار آنژیوژنز و متاستاز در سلول های سرطانی، القا می کند.
    کلیدواژگان: کورکومین، سرطان، التهاب، دسترسی زیستی
  • مقاله پژوهشی
  • معصومه رسولی نسب، شادی حبیب نیا، پروین حیدریه، مهدی فتاحی بافقی، محمدرضا پورمند، سید سعید اشراقی صفحه 45
    مقدمه
    نوکاردیا باکتری رشته ای گرم مثبت، هوازی، پارشیال اسید فاست و فرصت طلب می باشد که با ورود به دستگاه تنفسی و یا پوست آسیب دیده، بیماری عفونی خطرناکی به نام نوکاردیوزیس را ایجاد می نماید. در این مطالعه، جهت شناسایی گونه های نوکاردیا از آزمون های میکروبیولوژیک که شامل طیف وسیعی از آزمایش های بیوشیمیایی است، استفاده گردید.
    روش ها
    بعد از جداسازی ایزوله های نوکاردیا توسط روش Paraffin baiting، با طیف وسیعی از آزمایش های بیوشیمیایی شامل رشد در محیط لیزوزیم براث، هیدرولیز اسید آمینه های زانتین، تیروزین، هیپوزانتین و کازئین، ژلاتین و اوره، احیای نیترات، رشد در دمای 45 و 35 درجه ی سانتی گراد، تولید اسید از کربوهیدرات ها تعیین هویت گردیدند.
    یافته ها
    در این مطالعه با توجه به نتایج به دست آمده از آزمایش های فنوتیپی، 12 ایزوله به عنوان نوکاردیا آستروئیدس کمپلکس (15/63 درصد)،5 ایزوله نوکاردیا سایروسرژیکا، (31/26 درصد) و 1 ایزوله نوکاردیا اوتایدیس کاویاروم (26/5 درصد) تشخیص داده شد. همچنین گونه ی 1 ایزوله (26/5 درصد) بر اساس آزمایش های فنوتیپی، تعیین هویت نگردید.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه با استفاده از آزمون های فنوتیپی چند گونه نوکاردیا از نمونه های خاک تهران جدا سازی و خالص گردید. به هر حال، با توجه به افزایش گونه های نوکاردیا در خاک و شباهت های بسیار میان ویژگی های فنوتیپی و متغیر بودن بعضی صفات آن ها، برای کسب نتایج بهتر بایستی از آزمون های فنوتیپی و ژنوتیپی بیشتری بهره گیری کرد.
    کلیدواژگان: نوکاردیا، خاک، آزمایش های فنوتیپی
  • رخساره معمار، محمدرضا مراثی، مجید قاسمی، منصور ثالثی صفحه 55
    مقدمه
    آنتی بادی های CCP–Anti (Anti-cyclic citrullinated peptide) یکی از شاخص ترین و پیش بینی کننده ترین آزمایش تشخیصی در بیماری آرتریت روماتوئید (RA یا Rheumatoid arthritis) می باشد که وجود آن در بیماری های مختلفی مانند آرتریت پسوریازیس تا بیماری های نورودژنراتیو همچون آلزایمر گزارش شده است. هدف مطالعه ی حاضر، مقایسه ی بررسی میزان آنتی بادی Anti-CCP در دو گروه بیماران مبتلا به اختلال حافظه ی خفیف و پیشرفته به شکل آلزایمر و همچنین مقایسه ی میزان آنتی بادی در بیماران مبتلا به آرتریت روماتوئید (با درجه ی خفیف و متوسط) و بیماران مبتلا به آلزایمر بود.
    روش ها
    29 بیمار مبتلا به آلزایمر، 30 مورد بیماران با تشخیص اختلال حافظه ی خفیف (MCI یا Mild cognitive impairment)، 44 بیمار با تشخیص آرتریت روماتوئید و 30 نفر از افراد سالم به عنوان گروه شاهد (بعد از تطابق جنس و سن) مورد مطالعه قرار گرفتند. آنتی بادی های Anti-CCP به طور کمی به وسیله ی یک Solid phase enzyme immunoassay kit اندازه گیری شد.
    یافته ها
    میزان Anti-CCP (میانگین ± انحراف معیار) به طور قابل ملاحظه ای در بین بیماران مبتلا به آلزایمر (6/1 ± 6/13) بالاتر از موارد سالم (1/1 ± 2/4) و بیماران مبتلا به MCI 3/1 ± 8/4 بود (0100/0 = P). در بیماران مبتلا به آلزایمر، سطح سرمی Anti-CCP در 1/32 درصد موارد غیر طبیعی بود. در مقایسه با آن، سطح سرمی Anti-CCP در موارد خفیف و متوسط آرتریت روماتوئید در 5/95 درصد موارد غیر طبیعی بود. میزان تیتر آنتی بادی به شکل معنی داری در بیماران مبتلا به آرتریت روماتوئید (8/4 ± 7/54) بالاتر از بیماران مبتلا به آلزایمر (6/1 ± 6/13) بود (0001/0 = P).
    نتیجه گیری
    به طور مشخص تیتر Anti-CCP در بیماران مبتلا به آلزایمر کمتر از بیماران مبتلا به آرتریت روماتوئید خفیف می باشد و این امر، به طور کامل با توجه به حساسیت و اختصاصیت زیاد این آنزیم در بیماران مبتلا به آرتریت روماتوئید قابل پیش بینی است و این نشان می دهد که حتی در موارد خفیف تا متوسط در بیماران مبتلا به آرتریت روماتوئید، تیتر این آنتی بادی به عنوان نشانگر تشخیصی، قابلیت کاربرد دارد؛ اما در موارد خفیف اختلال حافظه، میزان تیتر این آنتی بادی تفاوت معنی داری با گروه شاهد ندارد. به هر حال، با پیشرفت روند بیماری به شکل آلزایمر، این آنتی بادی به شکل معنی داری افزایش یافت.
    کلیدواژگان: آرتریت روماتوئید، اختلال حافظه
|
  • Arash Kheradmand Page 1
    Background
    Cadmium، as an environmental and industrial pollutant، due to its in-vivo accumulation in tissues and especially in the testis results in extensive degenerative changes. The aim of this study was to determine the possible protective effects of ghrelin against cadmium and on sperm quality parameters in rats.
    Methods
    Thirty adult male rats were allocated into three equal groups، control-saline، cadmium-saline and cadmium-ghrelin. Induction of testicular injury was achieved by a single injection of 2 mg/kg cadmium chloride intraperotoneally; 10 nmol of ghrelin was given 1 day before cadmium injection and continued for 10 consecutive days. Five rats from each group were sacrificed on the days 5 and 10 after cadmium toxicity and sperm was taken from the epididymal tail for the evaluation.
    Findings
    Testicular weight and sperm concentration significantly decreased by cadmium toxicity (P < 0. 05). Likewise، the percentages of sperm progressive motility on the day 10 and membrane integrity on both days significantly decreased in cadmium group (P < 0. 05 for all). Whereas، ghrelin treatment enhanced hypo-osmotic swelling test (positive cells) on the days 5 and 10 compared to the cadmium-saline group (P < 0. 05). However، it failed to increase progressive motility، sperm concentration or testicular weight significantly.
    Conclusion
    Ghrelin، due to its possible antioxidant properties، caused an increase in sperm membrane integrity that can be prerequisite for progressive movement. Ghrelin could be implicated for attenuation of cadmium effects on sperm quality.
    Keywords: Cadmium, Ghrelin, Progressive motility, Hypo, osmotic swelling test, Rat
  • Morteza Mahmoudi, Ahmad Abedi, Eghbal Shafie, Ahmad Yarmohamadyan, Valiollah Karamimanesh, Azimehsadat Fatemi Page 11
    Background
    Children with developmental coordination disorder (DCD) have difficulty in motor activity. Motor impairment is the main feature of this disorder. In addition to the movement problems، these children interfere with other areas of difficulty. The aim of this study was to compare the neuropsychological characteristics such as executive function and attention and sensory-motor functions، language، memory and learning in preschool children with and without developmental coordination disorder.
    Methods
    In this causal-comparative study، the preschool children at the age of 6 years in Isfahan city، Iran، were enrolled. 50 children with developmental coordination disorder and 50 children without it were selected by multi-stage cluster sampling. Data were collected using Conner neuropsychological questionnaire and analyzed using multivariate analysis of variance (MANOVA).
    Findings
    There were significant differences between neuropsychological characteristics (executive function and attention and sensory-motor functions، language، memory and learning) in children with and without developmental coordination disorder (P < 0. 05 for all).
    Conclusion
    This study showed that children with developmental coordination disorder in comparison with normal children are at a lower level of neuropsychological characteristics and suffer from movement problems.
    Keywords: Developmental coordination disorder, Neuropsychological features, Preschools
  • Elaheh Kamali, Kamran Ghaedi, Padideh Karimi, Parisa Kheradmand, Manoochehr Tavassoli Page 29
    Turmeric is the general name for Curcuma Longa, an Indian spice belonging to the ginger family. Due to its various applications as a spice, coloring agent etc., turmeric has been used widely for the treatment of various illnesses such as arthritis, ulcers, jaundice, wounds, fever, trauma and skin diseases. The medicinal properties of turmeric are mainly due to presence of a component in the rhizome termed curcumin. The mechanisms by which curcumin exerts its anticancer effects are discussed in this paper. Curcumin has antioxidant, antibacterial, antifungal, antiviral, anti-inflammatory, antiproliferative, and proapoptotic effects. Especially, it has therapeutic applications against different cancers and could be used as a preventive agent. Curcumin induces anticancer activities by prevention of inflammation and proliferation of cancerous cells. Furthermore, it induces apoptosis and prevents metastasis.
    Keywords: Curcumin, Cancer, Inflammation, Bioavailability
  • Masoumeh Rasouli, Nasab, Shadi Habibnia, Parvin Heidarieh, Mehdi Fatahi, Bafghi, Mohammad Reza Pourmand, Seyyed Saeed Eshraghi Page 45
    Background
    Nocardia are Gram-positive، aerobic and partially acid-fast and cause dangerous infectious disease، nocardiosis، by entering the respiratory tract or damaged skin. In this study، we used various biochemical tests for identificating Nocardia species in soil samples of the city of Tehran، Iran.
    Methods
    After isolation of Nocardia using paraffin baiting method، for detection and identification of various species، some phenotypic tests including growth in lysozyme broth، hydrolysis of amino acids such as hypoxanthine، xanthine، tyrosine، casein، gelatin and urea، production of nitrate reductase، growth at 35 °C and 45 °C، and utilization of some carbohydrates were used.
    Findings
    The analysis of phenotypic tests presented that 12 isolates of Nocardia asteroides (63. 15%)، 5 isolates of Nocardia cyriacigeorgica (26. 31%)، and 1 isolate of Nocardia otitidiscaviarum (5. 26%) were identified. Only 1 isolate (5. 26%) remained undetected after phenotypic tests.
    Conclusion
    In this study، several Nocardia species isolated from the soil samples of Tehran which were phenotypically similar to the well-known species. However، further identification tests are required to confirm the heterogeneity of the isolates and to identify the exact phenotype and genotype of the Nocardia species.
    Keywords: Nocardia, Soil, Phenotypic test, Iran
  • Rokhsareh Meamar, Mohammadreza Maracy, Majid Ghasemi, Mansour Salesi Page 55
    Background
    Anti-cyclic citrullinated peptide (CCP) antibodies are highly specific and predictive for rheumatoid arthritis (RA). Recently، existence of anti-CCP in several other inflammatory conditions from psoriatic arthritis to neurodegenerative disorder like Alzheimer''s disease (AD) has been reported. We compared the level of anti-CCP titer between the patients with mild cognitive impairment (MCI) and Alzheimer''s disease; then، we compared it between the patients with mild rheumatoid arthritis and Alzheimer''s disease.
    Methods
    In this cross-sectional study، 40 patients with rheumatoid arthritis، 29 patients with Alzheimer''s disease، 30 patients with mild cognitive impairment and 30 healthy controls were enrolled. Anti-CCP titer was measured by solid phase enzyme immunoassay kit. Statistical analysis was performed using one-way analysis of variance and post-hoc Tukey tests.
    Findings
    Level of anti-CCP titer (mean ± SD) was higher significantly in patients with Alzheimer''s disease (13. 6 ± 1. 6) was higher than healthy subjects (4. 2 ± 1. 1) and patients with mild cognitive impairment (4. 8 ± 1. 3) (P = 0. 0100 for both). Anti-CCP serum level in 32. 1% of patients with Alzheimer''s disease and 95. 5% of patients with mild rheumatoid arthritis was higher than normal range. In addition، the antibody level was significantly higher in patients with rheumatoid arthritis (54. 7 ± 4. 8) compared to patients with Alzheimer''s disease (P = 0. 0001).
    Conclusion
    We obviously observed differences in Anti-CCP titer between patients with Alzheimer''s disease and those with mild rheumatoid arthritis. It was expected since anti-CCP has a high specificity for rheumatoid arthritis and become positive in early stages of disease with a high predictive value. However، we found that in early stages of cognitive impairment، we could not use this biomarker as a diagnostic test but during disease progression، a significant difference was observed between patients with mild cognitive impairment and those with Alzheimer''s disease. It needs more studies to confirm the role of anti-CCP antibody production in patients with Alzheimer''s disease.
    Keywords: Anti, cyclic citrullinated peptide (CCP), Arthritis rheumatoid, Memory impairment