فهرست مطالب

پژوهشنامه پردازش و مدیریت اطلاعات
سال بیست و هشتم شماره 3 (پیاپی 73، بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/03/13
  • تعداد عناوین: 13
|
  • یادداشت سردبیر
  • محمدحسن زاده، علیرضا نصرتی صفحات 583-610
  • محسن شفیعی نیک آبادی صفحات 611-642
    مدیریت دانش، یکی از مهم ترین منابع رقابتی برای هر سازمان محسوب می شود، به نحوی که بسیاری معتقدند شرکت هایی که بتوانند هرچه سریع تر دانش را کسب و به مرحله کاربردی برسانند در یک بازار رقابتی، موفق تر خواهند بود. از طرفی دیگر، رقابت بین شرکتی اهمیت خود را از دست داده است و رقابت بین زنجیره های مین جهت ارائه بیشترین ارزش به مشتری، مورد کید قرار گرفته است. بنابراین، این پژوهش به دنبال ارائه چارچوبی برای فرآیندهای مدیریت دانش در زنجیره مین صنعت خودروسازی است. این پژوهش کاربردی در دو زنجیره مین شرکت ایران خودرو و سایپا به عنوان بزرگ ترین و فعال ترین شرکت های خودروساز در ایران و به صورتی پیمایشی و با کمک 206 خبره در صنعت خودرو صورت گرفته است. در این پژوهش، از روش آلفای کرونباخ برای بررسی پایایی و از سه روش تحلیل محتوا، تحلیل سازه و تحلیل تشخیصی، برای بررسی روایی استفاده شده است. همچنین، برای پاسخگویی به الات پژوهش، از تحلیل عاملی ییدی مرحله اول و دوم و آزمون همبستگی استفاده شده است.
    در چارچوب معرفی شده برای مدیریت دانش در زنجیره مین، چهار فرآیند اصلی و یک فرآیند مکمل تعریف شدهاست. سپس، از طریق فن تحلیل عاملی، فرآیندها و شاخصهای موجود در چارچوب، مورد تحلیل قرار گرفته اند. یافته ها نشان داد که وجود تمامی این فرآیندها برای زنجیره مین الزامی است و از نظر اهمیت به ترتیب عبارت اند از: 1) انتقال، اشتراک و توزیع 2) استفاده، کاربرد و بهره برداری 3) کسب، خلق و تولید دانش 4) سازماندهی، نگهداری و انبار، و 5) ارزیابی و بازخور
    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، مدیریت دانش، راهبرد شخصی سازی، راهبرد کدگذاری
  • علیرضا ردایی، محمدحسین طحاری مهرجردی، فاطمه شاکری صفحات 642-658
    هدف از این مطالعه، بررسی رابطه آمادگی سازمان برای استقرار مدیریت دانش وعملکرد سازمانی در شرکت توزیع برق استان یزد است. جهت بررسی دقیق تر این موضوع، در این پژوهش از رویکرد مدل تعالی سازمانی، به منظور بررسی این هدف استفاده شده است. بدین ترتیب که از ابعاد توانمندساز این مدل، به منظور بررسی آمادگی سازمان جهت استقرار مدیریت دانش و از ابعاد نتایج این مدل، به منظور تهیه شاخص های عملکرد سازمانی استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش کارکنان حوزه بهره برداری شرکت توزیع برق استان یزد در سال 1390 است که برای محاسبه تعداد نمونه از جدول استاندارد مورگان استفاده شد. برای جمع آوری اطلاعات علاوه بر بهره گیری از منابع کتابخانه ای همچون کتب، مجلات، پایان نامه ها و خبرگان این حوزه، از پرسشنامه 62 گویه ای استفاده شده است. همچنین، برای بررسی روایی پرسشنامه از روش تحلیل عاملی، برای بررسی رابطه میان هر یک از ابعاد مدیریت دانش وعملکرد سازمانی از ضریب همبستگی پیرسون و برای بررسی قابلیت هر یک از ابعاد مدیریت دانش در پیش بینی عملکرد سازمانی از روش رگرسیون به صورت گام به گام استفاده شده است که تحلیل همه این موارد به کمک نرم افزارSPSS صورت گرفته است. یافته های کلی این پژوهش حاکی از آن بود که تمامی ابعاد میزان آمادگی سازمان برای استقرار مدیریت دانش با عملکرد سازمانی ارتباط مثبت و معنی داری دارند.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، مدل تعالی سازمانی، شرکت توزیع برق استان یزد
  • حسین شریفی، محمدحسین مشرف جوادی، مرضیه حاجی پور صفحات 660-679
    هدف این پژوهش، بررسی رابطه شفافیت اطلاعات، بهبود پاسخ گویی و ارتقاء اعتماد و درستی ناشی از استفاده فناوری اطلاعات (تلفن و فکس، کامپیوتر و خدمات بانکداری الکترنیک) با کاهش فساد اداری در شعب بانک صادرات شهر اصفهان است. روش این پژوهش، از نوع همبستگی- پیمایشی است. در این پژوهش، با استفاده از جدول کهن، مورگان و کرجسای تعداد نمونه 269 نفر به شکل تصادفی طبقه بندی شده از بین 900 نفر کل کارکنان شعب بانک صادرات شهر اصفهان انتخاب گردید. اطلاعات مربوط از طریق دو پرسشنامه محقق ساخته با روایی محتوایی تایید شده توسط صاحب نظران و پایایی با ضرایب آلفای کرونباخ برابر 96/0 و 92/0 استخراج شد. نتایج با استفاده از روش های آمار توصیفی، آزمون ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیون چند متغیره، و تحلیل مسیر مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که شفافیت اطلاعات، بهبود پاسخ گویی و ارتقاء اعتماد و درستی ناشی از فناوری اطلاعات شامل تلفن و فکس، کامپیوتر و خدمات بانکداری الکترونیک با کاهش فساد اداری رابطه معنی دار و مستقیم دارد.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات، شفافیت اطلاعات، بهبود پاسخگویی، ارتقاء اعتماد و درستی، فساد اداری، شعب بانک صادرات شهر اصفهان
  • روح الله کوثری لنگری، نصر الله مقدم چرکری، داود وحدت * صفحات 681-700

    دگرگونی جهان به واسطه گسترش فناوری اینترنت، رقابتی دانش محور را در عرصه تجارت الکترونیکی به وجود آورده است. به طوری که با افزایش نرخ مبادلات تجاری، تضمین امنیت، منوط به تحقق نظام پویای بانکداری الکترونیکی است. بانکداری اینترنتی به عنوان یک فرصت بالقوه و رکن اساسی، در فضای سایبر با تهدیدهای گوناگونی مواجه است که یکی از این چالش ها، عدم قطعیت در تضمین امنیت تراکنش ها و وجود رفتارهای غیرمتعارف از سوی شیادان الکترونیکی است. از آنجایی که رفتار کاربران در سامانه اینترنتی با عدم قطعیت همراه بوده و سوابق تراکنش ها، تنها راه کنترل این حرکات است، دانش استنتاجی خبرگان و دسته بندی الگوی رفتاری کاربران توسط الگوریتم درخت تصمیم، جهت کشف تقلب و رفتارهای مشکوک راهگشاست. در این مقاله، ابتدا متغیرهای موثر در تولید قوانین رفتاری تعیین شده است و در نهایت، روند چهار الگوریتم Chaid، ex_Chaid، C4.5 و C5.0 مورد مقایسه قرار گرفته است. نتایج پژوهش نشان می دهد که الگوریتم C5.0 با دقت 91 درصد می تواند به عنوان روش ماشینی مطمئن جهت کشف الگوهای مشکوک موجود روی تراکنش های بانک محسوب شود.

    کلیدواژگان: بانکداری اینترنتی، دسته بندی، درخت تصمیم، رفتار مشکوک، تقلب
  • احمد شعبانی، اکرم مسلمی، رسول سعادت صفحات 701-716
    هدف این پژوهش، بررسی میزان به کارگیری معیارهای مارشال در روابط عمومی توسط کتابداران کتابخانه های دانشگاه های علوم پزشکی اراک و اصفهان بود. روش پژوهش، توصیفی از نوع پیمایشی بود. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته جهت بررسی میزان به کارگیری 7 معیار مارشال (شامل جذب بودجه، منابع مالی و هدایای خارج از کتابخانه، آگاهی رسانی به استادان و دانشجویان، افزایش استفاده از کتابخانه توسط جامعه دانشگاهی، ارتقاء دیدگاه کلی دانشگاه نسبت به کتابخانه، آگاهی رسانی به جامعه غیردانشگاهی، و افزایش استفاده از کتابخانه توسط جامعه غیردانشگاهی) در روابط عمومی استفاده شد. برای تعیین روایی پرسشنامه از نظر متخصصان بهره جویی شد و برای تعیین پایایی آن مبادرت به محاسبه ضریب آلفای کرونباخ گردید که مقدار آن 987/0 به دست آمد. جامعه آماری شامل تمام کتابداران شاغل در کتابخانه های دانشگاه های اشاره شده بود که پس از نمونه گیری تعداد 86 نفر انتخاب شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها نرم افزار SPSS 16 مورد استفاده قرار گرفت. یافته های پژوهش نشان داد که به کارگیری روابط عمومی بر هر 7 معیار مارشال در کتابخانه های دانشگاه های علوم پزشکی اراک و اصفهان از دید کتابداران در وضعیت به نسبت مناسبی قرار دارد. به منظور بهبود وضعیت موجود، چنانچه دوره های آموزشی از سوی متخصصان و صاحب نظران حوزه روابط عمومی برگزار گردد، ثیر مطلوبی دارد.
    کلیدواژگان: کتابخانه های دانشگاهی، روابط عمومی، مدیریت کتابخانه، معیارهای مارشال، دانشگاه علوم پزشکی اراک، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
  • رحمت الله فتاحی*، محمدحسین دیانی، سید مهدی حسینی صفحات 718-739
    این پژوهش با هدف بررسی تاثیرگذاری ویژگی تعامل رابط کاربر پایگاه های اطلاعاتی بر رفتار علمی کاربران و بررسی نقش واسط دستیابی به تجربه دلپذیر و نقش مداخله گر خودکارآمدی انجام شده است. ابتدا شاخص های سه متغیر «تعامل رابط کاربر پایگاه های اطلاعاتی»، دستیابی به «تجربه دلپذیر»، و «رفتار علمی» شناسایی و تدوین گردید. سپس، داده ها با استفاده از پرسشنامه (366 آزمودنی شامل اعضاء هیئت علمی و دانشجوی دکتری به آن پاسخ دادند) گردآوری شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها و آزمون فرضیه های پژوهش از روش «مدل سازی معادله ساختاری» استفاده شد. متغیرهای جمعیت شناختی بر میانگین متغیرهای مورد مطالعه تاثیر معنی دار نداشت. اما، تاثیر مهارت زبان انگلیسی بر میانگین متغیرهای خودکارآمدی، تعامل رابط کاربر، تجربه دلپذیر، رفتار علمی معنی دار بود. نتایج تحلیل مدل ساختاری نشان داد که تاثیر «خودکارآمدی» بر «تعامل رابط کاربر» و «رفتار علمی» معنی دار است. تاثیر متغیر «تعامل رابط کاربر» بر «تجربه دلپذیر»، و «تجربه دلپذیر» بر «رفتار علمی» معنی دار است. خودکارآمدی به عنوان مداخله گر ویژگی مهمی برای ایجاد تعامل با رابط کاربر پایگاه های اطلاعاتی و ارتقاء رفتار علمی در افراد است. به واسطه دستیابی کاربران به تجربه دلپذیر، تاثیر تعامل رابط کاربر پایگاه های اطلاعاتی بر رفتار علمی کاربران افزایش می یابد. ممکن است یافته های این پژوهش در حوزه هایی مانند «آموزش از راه دور» یا «تربیت پژوهشگر» مورد استفاده قرار گیرد. تحول رفتار علمی کاربران به عنوان حاصل تعامل انسان با رایانه زاویه جدیدی برای پژوهش در حوزه تعامل انسان-رایانه بگشاید. تاثیر پذیری رفتار علمی کاربران از تعامل رابط کاربر بر اثر دستیابی به تجربه دلپذیر، سبب تقویت نظریه «تجربه دلپذیر» گردد. این پژوهش به دلیل ارائه چارچوبی نظری درباره تاثیر تعامل رابط کاربر بر رفتار علمی حوزه پژوهشی نویی معرفی نموده است.
    کلیدواژگان: رفتار علمی، تعامل رابط کاربر، ویژگی های تعاملی، تجربه دلپذیر، جریان، خودکارآمدی، مدل سازی معادله ساختاری
  • فاطمه جمشیدی قهفرخی* صفحات 741-760
    در این پژوهش، به بررسی میزان ربط مدارکی پرداخته شده است کهدر حوزه موضوعی کشاورزی با استفاده ازابزار بازیابیبین زبانیgoogle، بازیابی می شوند. بدین منظور، ابتدا با استفاده از مقالات موجود در مجلات فارسی دارای چکیده انگلیسی، به استخراج عبارت ها و اصطلاحات تخصصی فارسی حوزه موضوعی کشاورزی و معادل انگلیسی آنها اقدام شد. تعداد 30 عبارت و اصطلاح تخصصی در قالب سه دسته استخراج گردید:دسته اول، عبارت های موضوعی که فقط در رشته کشاورزی کاربرد دارند. دسته دوم، اصطلاحات تخصصی کشاورزی که در سایر رشته ها نیز کاربرد دارندو دسته سوم، اصطلاحات تخصصی کشاورزی که در خارج از این حوزه تخصصی، اصطلاح عمومی محسوب می شوند.سپس به جستجوی مدارک با استفاده از این عبارات و اصطلاحات پرداخته شد و نتایج جستجواز نظر میزان ربط موضوعی با حوزه کشاورزی مورد بررسی قرار گرفت. یافته های پژوهش حاکی از آن است که ابزار بازیابی بین زبانی google در بازیابی بین زبانی مدارک مرتبط برای دو دسته عبارت و اصطلاح تخصصی کشاورزی با موفقیت عمل نمی کند، یک دسته عبارات و اصطلاحاتی که علاوه بر رشته کشاورزی در رشته های دیگر نیز کاربرد دارند و دسته دیگر، عبارات و اصطلاحاتی که در خارج از حوزه موضوعی کشاورزی جزء واژگان عمومی محسوب می شوند. اما در مورد عبارات و اصطلاحاتی که فقط در رشته کشاورزی کاربرد دارند، عملکرد به نسبت مطلوب تری دارد.
    کلیدواژگان: اصطلاح تخصصی، اصطلاح عمومی، بازیابی بین زبانی، ترجمه ماشینی، حوزه موضوعی کشاورزی، میزان ربط، ابزار بازیابیبین زبانی google
  • سید ابراهیم عمرانی، زهرا موسوی زاده، ناهید امیری صفحات 761-768
    هدف اصلی این پژوهش، بررسی میزان انطباق عناصر داده ای مارک ایران با موجودیت ها و ویژگی های الگوی ملزومات کارکردی پیشینه های کتابشناختی است. در این راستا، جدولی جهت تطبیق عناصر داده ای مارک ایران با موجودیت ها و ویژگی های تشکیل دهنده سه گروه موجود در این الگو ترسیم شد و بر اساس مطالعات مشابه انجام شده توسط کتابخانه کنگره آمریکا بر روی مارک 21، تمام عناصر داده ای مارک ایران که قابلیت انطباق با موجودیت ها و ویژگی های این الگو را داشتند، شناسایی شدند. نتایج حاکی از آن است که در پیوند 1558 عنصر داده ای موجود در ساختار مارک ایران با موجودیت های این الگو، 702 عنصر داده ای (05/45%) با موجودیت های گروه اول، 152 عنصر داده ای با موجودیت های گروه دوم و 45 عنصر داده ای با موجودیت های گروه سوم قابلیت انطباق دارند. در ادامه، جهت شناسایی موجودیت ها و ویژگی های الگوی ملزومات کارکردی پیشینه های کتابشناختی در پیشینه های مارک موجود در نرم افزار کتابخانه ملی ایران (رسا)، پیشینه های یک نمونه اثر با نمودهای متنوع، یعنی رباعیات خیام در نمود های چاپ سنگی، کتاب، پایان نامه، مواد دیداری و شنیداری، دستنوشته مواد گرافیکی، مقاله و سند مورد بررسی قرار گرفت و مشخص شد که بیشترین میزان انطباق با موجودیت های گروه اول مربوط به پیشینه های چاپ سنگی رباعیات خیام و برابر با (2/38%) است. از دستاوردهای این پژوهش تهیه جدول انطباق تمام عناصر داده ای مارک ایران با موجودیت ها و ویژگی های اف.آر.بی.آر. است.
    کلیدواژگان: ملزومات کارکردی پیشینه های کتابشناختی، اف، آر، بی، آر، _ موجودیت ها و ویژگی های گروه اول، مارک ایران، مارک 21، مطالعه تطبیقی، پیشینه های فارسی رباعیات خیام
  • ریشه یاب ماضی و مضارع از مصدر افعال ناگذر در زبان فارسی
    شاپور رضا برنجیان صفحات 788-805
    در این طرح، نمای کلی از نرم افزار ریشه یاب ماضی و مضارع از مصدر افعال ناگذر در زبان فارسی در مرکز منطقه ای اطلاع رسانی علوم و فناوری تهیه و ارائه گردیده است. عملکرد نرم افزار به گونه ای است که با ارائه مصدر فعل می توان به بن ماضی و بن مضارع آن مصدر دسترسی پیدا کرد. علاوه برآن، تعدادی از افعال که بن مضارع آنها برخلاف روال معمول ساخته می شوند نیز به عنوان استثناء بیان شده اند.
    کلیدواژگان: ریشه یاب، ریشه سازی فارسی، زبانشناسی رایانه ای، دستور زبان فارسی، فعل ناگذر، بن ماضی، بن مضارع
  • روش نوین انطباق هستی شناسی با استفاده از پیکره های متنی
    بعثت کسایی، مسعود رهگذر، علیرضا وظیفه دوست صفحات 807-827
    امروزه، استفاده از هستی شناسی برای مقاصد گوناگونی در حال گسترش است. اما، در مواقعی به خاطر تفاوت هایی که در ساخت هستی شناسی در مراکز مختلف وجود دارد، امکان تبادل دانش بین دو هستی شناسی میسر نیست. برای حل این مشکل، روش های مختلفی برای انطباق هستی شناسی ارائه شده است که برخی از آنها مبتنی بر فنون یادگیری ماشین است. انطباق هستی شناسی یا به عبارت دیگر تشخیص مفاهیم متناظر در هستی شناسی های مختلف دارای کاربرد های متنوعی است. در این مقاله، یک روش جدید ارائه شده است که با بهره گیری از یادگیری ماشین و نیز پیکره های متنی به عنوان منبع دانش از شباهت های معنایی بین هستی شناسی ها جهت انطباق استفاده می کند.
    کلیدواژگان: انطباق هستی شناسی، یادگیری ماشین، پیکره متنی، روش نایوبیز، شباهت معنایی
|
  • Pages 569-582
    Acceptance of information and information diffusion are the traditional concepts that can be reviewed from another point of view. Acceptance of innovation and innovation diffusion model are starting points for analyzing these concepts. These concepts have an important role in designing systems and popularization of sciences. In addition، it is considerable in library and information studies which is integrated with information and information management. It has an important role in information seeking behavior، too. In this article، first with consideration of acceptance of innovation and its items andcharacteristics، we generalize this theory to acceptance of information. Second، the relationship between acceptance of information and Ellis information seeking behavior mention and their common point introduce. Then we introduce a conceptual model for acceptance of information. Finally with consideration of roll of social networks in information diffusion، we discuss information diffusion in association with models in these networks.
  • Dr Mohammad Hasanzadeh, Alireza Nosrati Pages 583-610
  • Mohsen Shafiei Nikabadi Pages 611-642
    The main goal of this study is to provide a framework for knowledge management processes in supply chain of automotive industry in iran. This is an applied research and has done as a survey in Iran Khodro and Saipa Company as the largest companies in automotive industry of Iran. In this study 206 experts participated. Reliability methods were cronbach''s Alfa and validity tests were content construction and discriminant analysis. To response to 1 main question and 5 sub questions in this research first and second confirmative factor analysis and correlation test were used. During the research it found that the introduced framework has a perfect construct and discriminantvalidity in supply chain of automotive industry of Iran. In this framework 4 main processes and 1 complementary process are identified. Then through the technique of factor analysis these processes and their indicators were analyzed. Results showed that all these processes are essential for supply chainandin order of importance are: 1)Transfer sharing and distribution; 2)Use application and exploiting; 3)Acquisition creation and generate knowledge; 4)Organization and storage; and 5) Evaluation and Feedback (this process was a complementary process in this framework). The innovation aspect of the research is to provide a comprehensive framework for knowledge management processes in supply chain of automotive industry with main indicators for each process. Several investigations have been made for knowledge management but specific research on knowledge management processes in the supply chain has not been observed. Thus providing the framework and indicators for each component of the framework is the innovation of the research.
  • Alireza Redaei, Mohammad Hossein Tahari Mehrjardi, Fatemah Shakeri Pages 642-658
    The purpose of this study is regarding the organizational readiness for deployment of knowledge management with organizational performance in The Power Distribution Company of Yazd province. So in this research is used the EFQM approach to verify this objective. Thus is used the enabling dimensions of this model for assess organizational readiness for knowledge management and the results dimensions of this model for provide indicators of organizational performance. StatisticalSociety of this study is the operationstaff of The Power Distribution Company of Yazd province in year 2011 that table standardMorganwas usedforcalculating thenumberofSample. For collect information is used of the questionnaire. Also is usedof the factor analysis for the validity analysis ofquestionnaire، toexaminethe relationship betweeneach of thedimensions ofknowledge managementandorganizational performanceof thePearson correlation coefficient، toinvestigate the potential ofeach of thedimensions ofknowledge managementonthe organizationalperformance predictionof the Stepwiseregressionmethod. The overall results of this study were to demonstrate that all aspects of the organization''s readiness for deployment of knowledge management are significant and positive relationship with organizational performance.
  • Hosein Sharifi-Renani, Mohammad Hosein Moshref-Javadi, Marzieh Hajipoor Pages 660-679
    The purpose of this study is to investigate the relationship between information transparency، improve accountability and enhance the reliability and accuracy of the use of information technology (telephone، fax، computer and electronic banking services) to reduce corruption in Saderat Bank Branches in Isfahan. The method of this study is Solidarity-Survey. This study uses Cohen، Morgan and Krejcie table and selectes 269 samples randomly among the 900 employees of Saderat Bank Branches. The data were obtained from the two questionnaires with content validity that confirmed by experts and stationary with Cronbach''s alpha coefficients for the 0. 96 and 0. 92. Results were analyzed statistically with the use of descriptive statistics، Pearson correlation coefficient، multiple regression analysis and path analysis. Results showed that information transparency، improve accountability and enhance the reliability and integrity of information technology، including telephone and fax، computer and electronic banking services and have a direct relation with the reduction of corruption.
  • Rohulla Kosari Langari, Nasrolla Moghaddam, Davood Vahdat Pages 681-700

    Change the world through information technology and Internet development، has created competitive knowledge in the field of electronic commerce، lead to increasing in competitive potential among organizations. In this condition The increasing rate of commercial deals developing guaranteed with speed and light quality is due to provide dynamic system of electronic banking until by using modern technology to facilitate electronic business process. Internet banking is enumerate as a potential opportunity the fundamental pillars and determinates of e-banking that in cyber space has been faced with various obstacles and threats. One of this challenge is complete uncertainty in security guarantee of financial transactions also exist of suspicious and unusual behavior with mail fraud for financial abuse. Now various systems because of intelligence mechanical methods and data mining technique has been designed for fraud detection in users’ behaviors and applied in various industrial such as insurance، medicine and banking. Main of article has been recognizing of unusual users behaviors in e-banking system. Therefore، detection behavior user and categories of emerged patterns to paper the conditions for predicting unauthorized penetration and detection of suspicious behavior. Since detection behavior user in internet system has been uncertainty and records of transactions can be useful to understand these movement and therefore among machine method، decision tree technique is considered common tool for classification and prediction، therefore in this research at first has determinate banking effective variable and weight of everything in internet behaviors production and in continuation combining of various behaviors manner draw out such as the model of inductive rules to provide ability recognizing of different behaviors. At least trend of four algorithm Chaid، ex_Chaid، C4. 5، C5. 0 has compared and evaluated for classification and detection of exist models on the real transactions of private bank.

  • Ahmad Shabani, Akram Moslemi, Rasul Saadat Pages 701-716
    This research aims to survey the use rate of Marshall criteria into public relations by the librarians of Arak and Isfahan University of Medical Sciences. It was used the survey-descriptive method respectively. In order to gathering the research data it was used a researcher-made questionnaire; this measured the use rate of 7 Marshall criteria (Budgeting, financial resources and gifts, informing the faculties and students, the more use of the library by the university people, improving the general viewpoint of academic community to the library, informing the non-academic community, and the more use of the library by the non-academic community) into public relations. The population included the librarians in the above mentioned universities out of which 86 ones sampled. For the validity, the viewpoints of experts were applied into the questionnaire. For the reliability Cronbach's alpha coefficient was calculated. 987. In order to data analysis the SPSS 16 was used. The findings showed that in opinion of the librarians, applying of the public relations into 7 Marshall criteria was relatively favorable. In order to improving the conditions, experts should hold the educational courses on Public Relations.
  • Rahmatollah Fatthai, Mohammad Hossein Dayyani, S. Mahdi Hosseini Pages 718-739
    We followed two
    Aims
    testing the effects of databases'' user interface interactivity (UII) on Scientific Behavior (SB) and exploring the flow experience (FE) as mediator between interface interactivity and SB، as well as self-efficacy (SE) role as an interferer. We used mixed method in this research. We made a SB questionnaire via a comparative literature study، FE and user UII through literature review. Faculty members and PhD students participated as scholars. Structural Equation Modeling was used for quantitative data analysis and interpretative approach to analyze qualitative data. The role of typological variables، such as gender، area of study، academic degree and English language skill level on SE، UII، FE and SB means are investigated. Finally، we tested the effects of databases'' UII on SB and mediator role of FE and interfering role of SE. We found that the more self-efficient participants، the more they experience user interface interactivity and scientific behavior changes/adaptations. In other words، self-efficacy is an important characteristic to establish interactive search session and to upgrade scientific behavior in scholars. Also، we found those participants who experience more flow، have more chance to experience SB changes and adaptation in UII environment. So UII may have effect on researchers'' SB. Results may be used in: 1) distance education or researcher training، since these areas are interested in developing، changing and adapting SB; 2) Human-Computer Interaction field، because SB seems to be a new aspect of computer interaction effect on human; 3) The Flow theory will be supported by this new implementation. We proposed a new theoretical framework for research.
  • Fatemeh Jamshidi Ghahfarokhi Pages 741-760
    In this study، the relevance amount of documents has been investigated by using google cross-language retrieval tools about a agriculture subject area in cross-language retrieval form، are retrieved. For this purpose، by using Persian journals articles that have had English abstracts، Persian phrases and subject terms with their English equivalent were extracted. In three class us، thirty number of phrases and subject terms of agriculture area were extracted: First class، subject phrases that only in agriculture are used; Secondary، agriculture subject terms that in other fields are used too; Third class، agriculture subject terms that out of this field are considered as public term. Then by these phrases and terms، documents were searched، and relevance amount of search results are investigated. Results of study showed that google cross-language retrieval tools for two classes of phrases and terms، in cross-language retrieval of relevance document about agriculture subject area، aren`t succeed: one class، agriculture subject terms that in other fields are used too. other class، agriculture subject terms that out of agriculture field are considered as public term. Google cross-language retrieval tools about subject phrase and terms that only in agriculture field are used، are performance rather desirable than other two class of phrase and terms.
  • Seyed Ebrahim Emrani, Zahra Mosavizade, Nahid Amiri Pages 761-768
    The main goal of this research is to determine mapping of Iran MARC data elements to Functional Requirement for Bibliographic Records (FRBR) model group one entities and attributes. FRBR group one entities are work، expression، manifestation and item and each one has special attributes. Therefore all fields and data elements of Iran MARC were examined via comparative method to the entities and attributes of the first group. In first segment a table was made and all of the data elements were mapped based on similar research conducted on MARC 21 by U. S Congress Library. Research findings showed that from the total of 1558 data elements that exist in Iran MARC، 531 data elements are manifestation، 73 data elements are Work y، 65 data elements are expression and 33 data elements are Item. Totally 702 data elements in Iran MARC (45. 05%) have adaption capability. Among attributes of every entity، the Form of work for Work entity، language of Expression attribute for expression، Manifestation identifier attribute for Manifestation and Item identifier for item entity have the major frequency in Iran MARC structure and totally 692 data elements (44. 41%) adopted this pattern.
  • An introduction to a past and present stemmer for Persian intransitive verbs
    Shapourreza Berenjian Pages 788-805
    The vast quantity of scientific information has made linguistic analysis almost impossible without application of linguistic software. Stemming is considered to be one of the essentials of information retrieval systems. This paper introduces a stemmer for Persian intransitive verbs، made by the author. In this software، rule-based algorithms and Bruth Force algorithms and also syntactic and morphological analyzers are used. Persian intransitive verbs are generally divided into 8 groups and the rest listed under exceptions، available to users when necessary. This stemmer is able to perform the followings in the shortest time: (1) Identifying infinitives from Persian verb stems 2. Identifying Persian infinitive-maker suffixes (3) Removing infinitive-maker suffixes and providing past stems (4) Removing suffixes and offering present stems (5) Identifying exceptions and offering their stems. This software can be applied in the areas of information retrieval، language teaching، syntax، morphology and grammar writing.
  • A New Method for Ontology Matching by Using Textual Corpus
    Besat Kassaie, Maseud Rahgozar, Alireza Vazifedoost Pages 807-827
    The aim of ontology matching is to find similarities or matches between concepts of different ontologies. There are many new applications which need a sort of ontology matching. Some examples comprises of semantic web applications، multi agent systems، applications mash up and so on. One may be interested in either finding lexical similarity or semantic similarity، but in the both cases، the result of such a matching process can be useful for relating distinct ontologies. Leveraging ontology matching system enables us to reuse existing ontologies in new applications and save costs by eliminating the need for developing new ontologies. Among current algorithms proposed for matching onologies applying machine learning techniques is a promising one. However، there are some problems regarding the results of these methods which are mainly due to poor features used in learning process. In this paper we propose a new method in which a text corpus is used as the source of knowledge in conjunction with a machine learning method to find matching between two ontologies. The main objective in this new method is to find similarity of two concepts based on similarity of their instances. We show how contextual knowledge hidden in domain specific documents can help us to boost the machine learning methods by providing enough features. Also we show how taking benefit from this knowledge transcends the current approaches merely detect lexical similarity by either recognizing semantic similarity of concepts.