فهرست مطالب
دانشنامه حقوق اقتصادی
پیاپی 3 (بهار و تابستان 1392)
- تاریخ انتشار: 1392/09/18
- تعداد عناوین: 6
-
-
صفحه 1ین مقاله به منظور شناسایی تاثیر حقوق رقابت بر رشد بهره وری به بررسی مدل داده های تابلویی امل کشورهای در حال توسعه پرداخته است. در این تحقیق سعی شده با توجه به تحقیقات اولیه ای ه در خصوص ارتباط بین حقوق رقابت و رشد اقتصادی صورت گرفته، فرآیند علت و معلولی که پیوند دهنده حقوق رقابت و رشد اقتصادی است، به محک گذاشته شود. برای این منظور از مدل های داده های ابلویی، (GMM) استفاده گردیده و روابط موجود بین متغیرها با استفاده از تخمین زن های گشتاورهای عمیم یافته اثرات ثابت و اثرات تصادفی برآورد شده است.
نتایج حاکی از آنست که تاثیر حمایت از حقوق رقابت بر رشد اقتصادی در کشورها بستگی به مرحله ای از رشد دارد که کشورها در آن قرار گرفته اند. خصوصا«برای کشورهای در حال توسعه که چارچوب نهادی آنها در مراحل اولیه توسعه است، حقوق رقابت تاثیر بسیار محدودی بر تغییر در فعالیت های اقتصادی خواهد داشت. این در حالی است که برای کشورهای توسعه یافته که چارچوب نهادی آنها از یک سطح آستانه گذشته است، اثرگذاری مثبت حقوق رقابت بر رشد اقتصادی نمای ا نتر خواهد بود. تاثیر حقوق رقابت با توجه به میزان کارایی اجرای موازین و ضوابط آن توسط نهادهای وابسته به دولت تخمین زده می شود. بدون داشتن یک طرح اجرایی قوی، حقوق رقابت در کشورها نه تنها حمایتی از رشد بهره وری نمی کند، بلکه ممکن است سطح رشد بالقوه اقتصادی را تنزل دهد.
کلیدواژگان: حقوق رقابت، رشد اقتصادی، کشورهای در حال توسعه، مدل داده های تابلویی -
صفحه 24
حفظ حقوق مالی طلبکار و رد دین و احقاق حقوق دیان از امور مهم در شریعت و مورد اهتمام شارع است و این مطلب از آیات قرآن و روایات و فتاوی فقها به خوبی استفاده می شود. در معاملاتی که بهقصد فرار از دین صورت می گیرد، خصوصا با توجه به تغییر ماده ی 218 قانون مدنی نظراتی مطرح شده و برخی آن را صحیح و برخی غیر نافذ و برخی نیز باطل شمرد هاند. مقاله ی حاضر با رویکردی اجتهادی به راه کار شرعی و قانونی جلوگیری از گریز از پرداخت بدهی از سوی بدهکار پرداخته است. در این مقاله به بررسی فقهی - حقوقی این معامله پرداخته شده و با تمس ک به ادل ه ی عامه از جمله قاعده ی لاضرر و با توجه به متون قوانین مانند اصل چهلم قانون اساسی به بررسی این موضوع و حکم این نوع معامله پرداخته شده است.
کلیدواژگان: فرار از دین، قاعده ی لاضرر، غیر نافذ، ماده 218 قانون مدنی، اصل چهلم قانون اساسی -
صفحه 54به طورکلی از طریق اثرات بازدارنده مجازات های مالی است که بنگاه ها به پیر وی از قوانین رقابت واداشته و از شکل دادن یا عضوشدن در هر رفتار غیررقابتی بازداشته می شوند. با این وجود به نظر می رسد در عمل رفتار کاملا مطابق با قانون رقابت از سوی بسیاری از بنگاه ها دیده نمی شود. این مقاله اعمال قوانین رقابت را در یک مدل پویا با تعدادی بنگاه و آنتی تراست بررسی و به کمک بازی های تفاضلی تحلیل می کند که این قوانین تا چه حد کارآمد هستند. در این مقاله نشان می دهیم که ساختارهای کنونی جریمه مالی کارتل ها به نظر ناکارآمد می باشند؛ به این معنی که نمی توانند در درازمدت بازدارندگی کامل را ایجاد کن ند. از این گذشته، ما الگوی جایگزینی را برای مجازات کارتل ها پیشنهاد می کنیم که هم وابسته به دوره وقوع جرم و هم احتمال اعمال قانون است. این الگو از جهت امکان بازدارندگی کامل شکل گیری تبانی در تعادل پایدار درازمدت کارا است و با آن امکان دست یابی به نتیجه دل خواه اجتماعی، بازار بدون رفتار ضدرقابتی، وجود داردکلیدواژگان: سیاست آنتی تراست، کارتل، الگوی قیمت، بازی تفاضلی
-
صفحه 80امنیت اجتماعی، مرهون قواعد مسوولیتی است که تکالیف حقوقی را تعیین و سرپیچی از آن ها را معاقب میکند. دیر زمانی، مسوولیت مدنی با جبران خسارات ناروایی که به دیگران وارد میآمد، پاسخی به نیاز امنیت بود و خطراتی که در گستره ی مسوولیت مدنی میگنجید به حوادث روزمره و محتمل محدود میشد که منتسب به اشخاص حقیقی یا حقوقی باشد. معهذا امروزه، تحول خطرات و گستر ه ی عظیم آنها، شمول واژگان حادثه و مسوولیت مدنی را در این عرصه ناتک /ککحوان نشان می دهند. مدیریت خطرات، ضرورت تقسیم بندی جدید و مقابل ه ی با آنها را ایجاب می نماید که تفکیک خطر به حادثه و فاجعه در این راستاست. مطالعه ی مفهوم فاجعه و دگ رگونی نگرش تاریخی و اجتماعی به آن، موضوع مقاله ی حاضر است که به شیوه ای تطبیقی و با بهره گیری از تجربیات و منابع خارجی صورت می گیرد و همزمان با ارایه ی نمونه های موردی، نظری به برخی راهکارهای جبران فجایع در سایر کشورها نیز دارد. نتیجه تحقیق نشان میدهد که تمایز حوادث از فجایع می تواند با توجه به ظرفیت ها و ضرورت های اجتماعی و اقتصادی و نهادهای حمایتی و بیمه ای حاکم، به جبران موثر خطرات بزرگ اجتماعی که در کمین جامعه هستند، منجر شود و در تامین امنیت فردی و اجتماعی و تقسیم عادلانه ی خطرات اثرگذار باشد.
کلیدواژگان: خطر، حادثه، فاجعه، مسوولیت مدنی، جبران -
صفحه 110رسیدگی به ورشکستگی شرکت های چند ملیتی و بزرگ دارای آثار اقتصادی مهمی است و هر کشور سعی می کند با در دست گرفتن کنترل این موضوع منافع خود را افزایش دهد. بنابراین تلاش های گسترده ای صورت می گیرد تا با توجیه مبانی نظری، راه برای تصویب اسناد بین المللی که تامین کننده ی منافع کشورهای متبوع نظریه پردازان است، هموار شود. به لحاظ تئوری در برخورد با ورشکستگی بین - المللی، دو دیدگاه عمده وجود دارد. دیدگاه اول که قائل به صلاحیت سرزمینی دادگاه ها است و دیدگاه دوم که به نحوی آرمان گرایانه یک دادگاه و با حکومت یک قانون را برای رسیدگی به موضوع مناسب می داند و از آن به جهان شمولی تعبیر می شود.تحقیق پیش رو تماما متکی بر یافت ه های کتابخانه ای است که عمدتا با استفاده از منابع الکترونیکی به روز به رشته ی تحریر درآمده و روش تحلیلی شاکله ی آن را تشکیل می دهد. ماحصل پژوهش حکایت از آن دارد که جهت گیری های موجود که در غفلت اندیشمندان کشورهای درحال توسعه صورت گرفته عمدتا مطابق با شرایط کشورهای توسع ه یافته است. با این وجود دیدگاه های «سرزمینی بودن مبتنی بر همکاری» میانهای جدیدی نیز وجود دارند که یکی از مناسب ترین آن ها دیدگاه است که تا حد قابل قبولی متناسب با وضعیت کشورهایی نظیر ایران است.
کلیدواژگان: ورشکستگی بین المللی، جهان شمولی، سرزمینی بودن، همکاری مبتنی بر سرزمینی بودن -
صفحه 135قراردادهای تبعیض آمیز یکی از مباحث چالش برانگیز حقوق رقابت در نظام های حقوقی مختلف است. قراردادهای مزبور، قراردادهایی هستند که بنگاه منعقدکننده ی آنها، درتنظیم قیمت یا سایر مفاد این قراردادها در اوضاع و احوال یکسان، بین طرف های مختلف قراردادی خود، إعمال تبعیض می نماید و بدون دلی ل موجه، نسبت به برخی طر ف ها، قیمت پایین تر و یا شرایط سهل تر و نسبت به دیگران، قیمت بالاتر و یا شرایط سنگین تر قائل می شود. در این خصوص، یکی از موضوعات اختلا ف برانگیز، این است که آیا تمامی مصادیق قراردادهای تبعیض آمیز، همواره بایستی غیر قانون ی و ناقض حقوق رقابت تلقی شوند یا اینکه استثنائاتی برای ممنوعیت تبعیض، وجود دارد و در فرض اخیر، با چه معیارهایی می توان قراردادهای تبعیض آمیز مخالف حقوق رقابت را از مصادیق مجاز، تفکیک نمود. هم چنین موضوع ضمانت اجرای ممنوعیت قراردادهای تبعیض آمیز نیز از جمله مطالب شایسته ی بحث و بررسی است. با توجه به اینکه ادبیات حقوقی فارسی در خصوص سوالات و ابهامات مربوط به این موضوع، از غنای کافی برخوردار نیست و موضع مقررات ایران نیز در این خصوص، عل ی رغم نقاط قوت فراوانی که دارد، نیازمند برخی اصلاحات است. در این مقاله، تحلیل تطبیقی مقررات حقوق ایران و اتحادیه اروپا و ایالات متحده، مطمح نظر قرارگرفته و پیشنهادی مبنی بر اصلاح مقررات ایران، جهت انطباق بیشتر با ضرورت های نظری و عملی این موضوع، ارائه گردیده است.
کلیدواژگان: قراردادهای تبعیض آمیز، قیمت گذاری تبعیض آمیز، توافقات ضد رقابتی، حقوق رقابت، حقوق ضد انحصار
-
Page 1This article Identifying the effect of competition law on productivity growth، by using a panel data for developing countries. For this purpose، the dynamic panel models have been used to estimate relationships between variables and، the generalized method of moments (GMM). fixed effects and random effects are estimated. The evidences show that the effect exhibits an asymmetrical pattern depending on the stage of development for each country. For the poor and less developed countries (LDCs) whose institutional frameworks cannot exceed a threshold level، competition law has a very limited effect on changing economic activity، and its legislation is neither harmful nor helpful in terms of market competition or economic growth. As to the developed countries (DCs) and middle-income LDCs، although their institutional frameworks have passed the threshold level، the effect of competition law on growth still depends on the law enforcement efficiency of the government. Without an efficient enforcement scheme، a stronger competition law not only cannot support productivity growth، but might also slow down the potential path of rowth.Keywords: competition law, economic growth, developing countries, Panel data model
-
Page 24
Protect the rights of creditor financial and deny the debt and concern the law of debtor، is important to the tradition and the attention of lawgiver and this issue well used from the Quran and habit and scholars fatwas. In the trades in which for escape from the debtor''s debt، specially concerning to change of alter the 218 clause of the civil codes، expressing the opinion and a few of people know that is correct and a few people know it not effective and others know it as invalid things. The present article with the attitude of Ijtihad is in deal with prevent the escape of the debtor''s debt in legal and religion. This article evaluate the jurisprudence-legal this trade and solicit public argument the rule of harmlessly and according to the texts of the rules such as the 40th clause of the constitution، evaluate this subject and injunction of this trade.
Keywords: Escape from the debt, The rule of seeks, Blunt, Article 218 of the Civil Code, Forty original constitution -
Page 54In general compliance with competition law and deterrence of forming or joining any anti-competitive conducts are achieved through the deterrent effects of penalties. Nevertheless، full compliance behavior is not observed from all firms. In this paper، we study dynamic enforcement of competition law in a dynamic model of an antitrust and firms and analyze via differential games how efficient is this law. We show that the current monetary penalty legislation seems not to be as efficient in the sense that full compliance behavior does not arise as the long-run steady-state equilibrium of the model. Furthermore، we suggest a penalty regime that depends both on the infringement''s duration and the rate of law enforcement and could totally prevent collusion. This regime is efficient from the point of view of the possibility of complete deterrence of cartel formation in long-run and there is a possibility to achieve the socially desirable outcome، i. e. the outcome with no anti-competitive conduct.Keywords: Antitrust Policy, Cartel, Pricing Schema, Differential Game
-
Page 80Social Security is due to principles of responsibility that determines legal duties andpenalizes the refusing from them. For a long time، civil responsibility withcompensation for damages which was caused to others was the response to securityneeds; and the dangers that were included in the scope of civil responsibility werelimited to common daily and regular accidents related to natural or legal persons. However nowadays، the evolution of risks and its expansion of scope depicts theincapability of the phrases “accident and civil responsibility” in this sphere. Riskmanagement provides for the necessity of new classification and confronting themas such، in which the separation of risk into accident and catastrophe are along theselines. Examination the definition of catastrophe، and the dramatic change in thehistorical and sociological perspective to it، is the subject of this article، which isdone in the form of comparative study، by utilizing the experience and references offoreign sources; and simultaneously by provision of case studies it also reflects onsome of the solutions for catastrophe compensation in other countries. The result ofthe research shows that distinguishing accidents from catastrophes – havingconsidered the capacities and necessities of sociological، economical، support andinsurance organizations – can result in the efficient compensation of the hugedangers which face the society; and can be effective in the provision of individualand social security and fair division of risks.Keywords: Risk, Accident, Catastrophe, Civil Responsibility, Compensation
-
Page 110Theoretically there are two views concerning how to deal with international insolvency. The first and the international view asserts the court of each country is merely responsible for the property of the debtor which is within its domain. In contrast، the idealistic world-wide contends that the only solution to the plight of international financial is to have a court deal with the issue with the rule of one law. These two views have merged and culminated in “Cooperative territoriality” that seems to meet our needs. Finally we can say all attempts in this direction have been initiated by scholars in developed countries and theoretical arguments and practical measures can serve their interest to a greater extent.Keywords: International Insolvency, Universalism, Territorialism, Cooperative Territoriality
-
Page 135The debate over the discriminatory contracts is one of the highly contentious subjects of the competition law in various legal systems. In these contracts the contracting firm، in similar circumstances، unduly discriminates between other contracting parties with respect to the price or the contractual conditions and charge different prices and conditions for the same products. One of the most controversial topics is the scope of the prohibition of discrimination: should we regard all kinds of discriminatory contracts anticompetitive and illegal? Are there any exemptions from the prohibition of discrimination? If there are such exemptions، then what is the criterion for distinction between the anticompetitive instances and legitimate ones? Furthermore، the subject of the appropriate legal sanctions against illegal discriminatory practices is one of the considerable issues that need adequate analysis. In this article، the comparative study of the Iranian، E. U. and U. S. competition law in the field is in order and we suggest some amendments in the Iranian statute to make it more compatible with the theoretical and practical exigencies of the field.Keywords: discriminatory contracts, discriminatory pricing, anticompetitive agreements, competition law, anti, monopoly law