فهرست مطالب
مجله مرکز مطالعات و توسعه آموزش علوم پزشکی یزد
سال هشتم شماره 4 (زمستان 1392)
- تاریخ انتشار: 1392/12/15
- تعداد عناوین: 9
-
-
صفحات 2-10سابقه و اهدافآموزش بالینی، قلب آموزش علوم پزشکی و بازخورد عملکرد، هسته مرکزی مسئولیت مربیان بالینی می باشد. پژوهش حاضر به مقایسه میزان رضایتمندی و عکس العمل دانشجویان نسبت به دو روش بازخورد شفاهی و کتبی می-پردازد.روش بررسیاین پژوهش یک کارآزمایی کنترل شده تصادفی دو گروهه و یکسوکور است. نمونه ها از میان دانشجویان ترم آخر پرستاری به صورت مبتنی بر هدف انتخاب شدند (44 نفر) و بطور تصادفی به همراه مربیان خود (سه نفر) در یکی از گروه های بازخورد کتبی یا شفاهی قرار گرفتند. هر مربی در هر دو نوع بازخورد حضور داشت. در ابتدا مربیان در مورد ساختار جلسات بازخورد، آموزش هایی را طبق اصول ارائه بازخورد موثر، از سوی پژوهشگر دریافت کردند. هر مربی فرم جلسات بازخورد را بطور روزانه و در طول دوره 9 روزه کارآموزی ثبت نمود. در پایان دوره نیز، پرسشنامه رضایتمندی از ارائه بازخورد توسط دانشجویان در هر دو گروه تکمیل گردید.یافته هاتفاوت معنادار آماری در میزان رضایتمندی دانشجویان از دو روش بازخورد مشاهده نشد. اما ارتباط شدت عکس-العمل منفی دانشجو با نوع بازخورد در سطح اطمینان 90 درصد معنی دار بود، بدین صورت که تعداد عکس العمل های شدید در گروه بازخورد شفاهی بیش از گروه بازخورد کتبی بود.نتیجه گیریهر دو روش ارائه بازخورد کتبی و شفاهی میزان یکسانی از رضایتمندی در دانشجویان را به دنبال داشتند، اما وقوع عکس العمل های منفی شدیدتر در گروه بازخورد شفاهی تاکیدی بر یافته های مطالعات گذشته می باشد.
کلیدواژگان: ارائه بازخورد، بازخورد شفاهی، بازخورد کتبی، آموزش بالینی، رضایتمندی، عکس العمل -
صفحات 11-19سابقه و اهدافارزشیابی برنامه های آموزشی جزء جدایی ناپذیر یک نظام آموزشی است که به مدیران برای رسیدن به تصمیم های بهتر در مورد برنامه آموزشی کمک می کند. مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر برگزاری کارگاه آموزشی «ارزشیابی برنامه های ارتقاء سلامت» برای پرسنل بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی یزد صورت گرفت.روش بررسیدر این مطالعه نیمه تجربی، کارگاه آموزشی «ارزشیابی برنامه های ارتقاء سلامت» بر اساس الگوی کرک پاتریک ارزشیابی شد. داده های مطالعه از طریق یک پرسشنامه محقق ساخته در انتهای کارگاه جمع آوری شد و توسط نرم افزار SPSS V19 با استفاده از آزمون های مناسب مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.یافته هامیانگین رضایت شرکت کنندگان (19 نفر) از شیوه تدریس و شرایط برگزاری کارگاه به ترتیب 89/7±97/38 و 62/5±67/45 بود. افزایش آگاهی با رضایت از شیوه تدریس ارتباط مثبت معنی دار داشت (007/0=P، 684/0=r). ارزیابی کلی شرکت کنندگان از کارگاه (67/2±47/18) ارتباط آماری مثبت و معنی داری با شرایط برگزاری کارگاه نشان داد (019/0=P، 545/0=r) و همچنین تمایل 5/89 درصد شرکت کنندگان برای ارزشیابی برنامه های ارتقاء سلامت در حد متوسط به بالا بود.نتیجه گیریبهتر است در راستای توجه به مدرسین و شیوه تدریس آن ها در برگزاری کارگاه های آموزشی به شرایط برگزاری کارگاه نیز توجه نمود و در استفاده از مدل کرک پاتریک، بهتر است علاوه بر گزارش توصیفی نتایج، تحلیل های آماری مناسب انجام شود تا بتوان به مقایسه های ارزشمند و نتایج بهتری دست یافت.
کلیدواژگان: ارزشیابی، کرک پاتریک، کارگاه، ارتقاء سلامت -
صفحات 20-30سابقه و اهدافجامعه پزشکی نقشی محوری در نظام سلامت کشور ایفا می کنند. از این رو بررسی رویکردهای مختلف آموزش پزشکی تاثیر بسزایی در بهبود کیفیت آموزش خواهد داشت. این پژوهش با هدف بررسی وضعیت آموزش پزشکی جامعه نگر از دیدگاه کارورزان پزشکی انجام شد.روش بررسیاین مطالعه توصیفی تحلیلی بر روی کلیه کارورزان پزشکی که طی سال های 90-1386 دوره های آموزشی خود را به مدت یک ماه در عرصه آموزش پزشکی جامعه نگر گذرانده بودند (175 نفر) انجام شد. ابزار پژوهش پرسشنامه محقق ساخته با مشاوره ی مرکز EDC دانشگاه بود. پایایی ابزار با آلفای کرونباخ 88/0 مطلوب بوده و روایی محتوای آن با نظر 5 نفر از کارشناسان این حیطه، تایید شد. داده ها با نرم افزار SPSS V15 و با به کارگیری آمار توصیفی و آزمون های آماری آنالیز واریانس و فریدمن، تحلیل شد.یافته هاکارورزان پزشکی وضعیت عرصه را در مقایسه با بیمارستان از نظر کیفیت آموزش (4/42%) و امکان یادگیری مهارت های عملی (3/48%) در حد عالی، در مورد تنوع بیماران مراجعه کننده (2/57%) و کیفیت آموزش سطوح پیشگیری (6/55%) خوب و در مورد مدت زمان صرف شده برای بحث در مورد بیماری ها در 74% خوب الی عالی توصیف کردند. از میان دلایل تفاوت آموزش در عرصه جامعه نگر با بیمارستان، «امکان یادگیری مهارت های عملی» از اهمیت بالاتری نسبت به سایر دلایل برخوردار بوده است (05/0P<).نتیجه گیریدر این مطالعه، پاسخگویان، عملکرد آموزشی عرصه جامعه نگر را مطلوب ارزیابی کرده و آن را در مقایسه با آموزش بیمارستانی واجد مزایای بیشتری دانسته بودند. بنابراین پیشنهاد می شود تقویت مراکز آموزش پزشکی جامعه نگر در اولویت سیاست گذاری های آموزشی قرار گیرد.
کلیدواژگان: آموزش پزشکی جامعه نگر، بیمار، دانشجو، بیمارستان -
صفحات 31-45سابقه و اهدافمحیط آموزشی- پژوهشی و عوامل اجتماعی از مهم ترین عوامل درون دانشگاهی تاثیرگذار بر خودکارآمدی پژوهشی دانشجویان می باشند. در این راستا پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش محیط آموزشی- پژوهشی و عوامل اجتماعی دانشگاه در خودکارآمدی پژوهشی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی مشهد انجام شد.روش بررسیروش پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی بود.جامعه آماری این پژوهش کلیه دانشجویان دانشکده های پرستاری و مامایی، داروسازی، دندانپزشکی و پزشکی بود که با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای نسبی نمونه ای به حجم 185 نفر انتخاب شد. ابزارهای مورد استفاده پرسشنامه های محیط آموزشی- پژوهشی دانشگاه، عوامل اجتماعیدانشگاه و خودکارآمدی پژوهشی بودند. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها علاوه بر شاخص های آمار توصیفی از روش های آمار استنباطی نیز استفاده شد.یافته هابر اساس یافته ها بین محیط آموزشی- پژوهشی و عوامل اجتماعی دانشگاه و مولفه های آنان با خودکارآمدی پژوهشی دانشجویان رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد (01/0>P). خودکارآمدی پژوهشی از طریق محیط آموزشی - پژوهشی و عوامل اجتماعی دانشگاه و مولفه های آن ها قابل پیش بینی بود. نتایج آزمون t تک نمونه ای نیز نشان داد که وضعیت خودکارآمدی پژوهشی در حد مطلوبی نمی باشد. همچنین از لحاظ کل مقیاس خودکارآمدی پژوهشی بین دانشجویان دختر و پسر تفاوت معنی داری وجود ندارد (54/0=P، 60/0-=(181)t).اما نتایج آزمون مانووا نشان دادند که بین دانشجویان دختر و پسر از لحاظ مولفه های خودکارآمدی پژوهشی فقط در خرده مولفه خودکارآمدی در مهارت ها تفاوت معنی داری وجود دارد (000/0=P، 80/14=(181،1)F).نتیجه گیریوضعیت خودکارآمدی پژوهشی در حد مطلوبی نمی باشد، اما با توجه به نتایج این پژوهش محیط آموزشی – پژوهشی و عوامل اجتماعی مطلوب می توانند باعث ارتقاء خودکارآمدی پژوهشی دانشجویان گردند.
کلیدواژگان: محیط آموزشی، پژوهشی، عوامل اجتماعی، خودکارآمدی پژوهشی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد -
صفحات 46-53سابقه و اهدافتولید فزاینده اطلاعات سبب کوتاهی عمر دانش پزشکی شده است، لذا دانشجویان باید با کسب آمادگی یادگیری خود-راهبر حتی پس از خروج از نظام آموزش رسمی نیز، قادر باشند دانش و صلاحیت حرفه ای خود را به روز نگه دارند. این پژوهش با هدف تعیین آمادگی یادگیری خود-راهبر دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان در سال 1391طراحی شده است.روش بررسیدر این مطالعه مقطعی، آمادگی یادگیری خود-راهبر 473 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان به روش تصادفی سهمیه ای و توسط پرسشنامه فیشر بررسی شد. نمرات بالاتر از 105 در طبقه بالا، 60-105 متوسط و کمتر از 60 در طبقه پایین قرار داده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون کای دو، ضریب همبستگی و رگرسیون چندگانه هم زمان مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.یافته هامیانگین نمره کل آمادگی یادگیری خود- راهبر دانشجویان 17/17±55/83 بود (با نمره حداقل 40 و حداکثر 137). 11% دانشجویان در طبقه ضعیف، 1/80% متوسط و 9/8% در طبقه قوی قرار داشتند. بین نمره کل آمادگی خود راهبرو خصوصیات فردی و تحصیلی دانشجویان همبستگی معنی داری وجود نداشت.نتیجه گیریدانشگاه ها باید برای پاسخگویی به نیازها و چالش های گوناگون دنیای کنونی، با رویکردهای آموزشی دانشجومحور، دانشجویان را به سمت کسب آمادگی یادگیری خود- راهبر سوق دهند.
کلیدواژگان: آمادگی یادگیری خود، راهبر، اثربخشی آموزش عالی، دانشجویان -
صفحات 56-64سابقه و اهدافآموزش یکی از اساسی ترین نیازهای جوامع بشری و از محورهای توسعه می باشد. این مطالعه با هدف مقایسه تاثیر روش تدریس مشارکتی مبتنی بر بحث گروهی و روش تدریس توضیحی مبتنی بر کنترل مستقیم، در پیشرفت تحصیلی دانش آموزان مراکز پیش دانشگاهی شهرهای بهشهر و نکا در سال89-90 انجام گرفت.روش بررسیاین پژوهش بصورت نیمه تجربی انجام گردید. جهت اجرا از طرح پیش آزمون و پس آزمون و از بین تمامی مدارس پیش دانشگاهی شهرهای نکا و بهشهر تعداد 282 نفر دانش آموز برای گروه آزمایشی یک (تدریس توضیحی) و گروه آزمایشی دو (تدریس مشارکتی) به روش نمونه گیری تصادفی ساده (138 نفر گروه آزمایشی یک) و (144 نفر گروه آزمایشی دو) انتخاب گردیدند. روایی و پایایی پرسشنامه برابر75/ و پس از جمع آوری پرسشنامه ها از روش تی تست برای آزمون فرضیه ها استفاده گردید.یافته هامیانگین نمره قبل و بعد از تدریس در هردو روش متفاوت و معنی دار بوده، روش تدریس توضیحی نسبت به روش تدریس بحث گروهی، در پیشرفت تحصیلی این دانش آموزان، موثرتر بود.نتیجه گیریبا وجود سیستم آموزشی و ارزشیابی فعلی تحصیلی، پیشرفت تحصیلی با روش تدریس توضیحی از نظر دانش آموزان مورد مطالعه موثرتر شمرده می شود. با توجه به برتری نظام آموزش مبتنی بر بحث گروهی به منظور تعمیق یادگیری، ارتقاء مهارت های ارتباطی و بین فردی و کار آمدی لازم است به این یافته مهم توجه شود که تا زمان ایجاد تحول در نظام آموزشی و به خصوص ارزشیابی، دانش آموزان از این روش آموزشی استقبال نخواهند کرد.
کلیدواژگان: روش تدریس، بحث گروهی، توضیحی، دانش آموزان، پیشرفت تحصیلی، پیش دانشگاهی -
صفحات 63-74سابقه و اهدافیکی از روش های ارزشیابی در ارتقاء دستیاری پزشکی آزمون های چند گزینه ای است. این مطالعه با هدف بررسی روند پنج ساله طراحی آزمون های چند گزینه ای ارتقاء دستیاری تخصصی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه از نظر کمی و کیفی (در سال های 91-1387) انجام شد.روش بررسیمطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی -طولی از نوع روند پژوهی بود. 63 آزمون (9600 سوال) از لحاظ شاخص های ضریب دشواری، ضریب تمییز و اعتبار کل آزمون، درصد تاکسونومی I و IIو IIIو درصد سوالات بدون اشکال ساختاری بررسی شدند. ابزار جمع آوری داده ها خروجی نرم افزار آنالیز کمی و گزارشات آنالیز کیفی بودند که با نرم افزار SPSS V18 و آزمون های -test t، کای دو، ANOVA و کروسکال والیس تحلیل شدند.یافته هادر طول پنج سال میانگین های ضریب دشواری کل سوالات 62/0، ضریب تمییز 27/0 و ضریب اعتبار 88/0 و در محدوده قابل قبول بود، ولی میانگین های درصد تاکسونومی Iسوالات 44/33%، تاکسونومی II و III 55/66% و درصد سوالات بدون اشکال ساختاری 59/62% بود که کمتر از محدوده قابل قبول بود. همچنین تفاوت آماری معنی داری بین شاخص های ضریب دشواری (001/0P=)، اعتبار کل آزمون (017/0P=)، میانگین تاکسونومی I (001/0P=) و تاکسونومی II و III (006/0P=) در طول پنج دوره آزمون وجود داشت.نتیجه گیریبر اساس یافته های این مطالعه، کاهش میانگین تاکسونومی II و III و افزایش تاکسونومی I در دوره پنج ساله بررسی آزمون های ارتقاء دستیاری پیشنهاد کننده استفاده از برنامه های آموزشی ارتقاء دانش علمی طراحان آزمون های ارتقاء دستیاری است.
کلیدواژگان: سوالات چندگزینه ای، آنالیز آزمون، دستیاری پزشکی -
صفحه 79
-
Pages 2-10IntroductionClinical instruction is known as the essence of education in medical sciences, while feedback delivery is a core responsibility of clinical instructors. This study aims to compare the nursing student's satisfaction and reactions to oral versus written feedback during clinical education.MethodsThis is a single blinde, randomized controlled trial. A purposive sample of last semester-nursing students (n=44) was selected and randomly assigned into one of verbal or written feedback groups. Each instructor (n=3) was scheduled to teach two groups, and deliver either verbal or written feedback. Instructors were well attuned to feedback delivery sessions they would hold during their instructional tasks. Instructors were asked to give necessary feedback to the students and document the details of their reaction using the checklists designed for this purpose during the instruction period, daily and during the nine days of instruction. At the end of each instruction period, a questionnaire designed to measure the satisfaction level of feedback delivery sessions was filled out by students.ResultsThe study did not show difference of satisfaction level between the oral and written feedback groups. The relationship between student's reactions and feedback type at the confidence level of 90% was significant, so that students who received oral feedback showed more severe reactions as compared to written feedback group.ConclusionStudents, satisfaction level in both groups was the same. There is no difference in student's satisfaction between verbal versus written feedback groups. But the number of severe negative reactions in verbal feedback group was significantly higher and this is congruent with previous studies.Keywords: Feedback, oral written, clinical, satisfaction, reaction
-
Pages 11-19IntroductionTraining evaluation is an integral part of the education systems which helps managers making better decisions about curriculums. This study aims to investigate effectiveness of a workshop on evaluating health promotion programs which was held for health staffs of Shahid Sadoughi University of Medical Sciences.MethodIn this quasi experimental study a workshop on “Evaluating Health Promotion Programs” was evaluated based on Kirkpatrick's model. Data were collected through a self administered researcher designed questionnaire. Data were analyzed by appropriate statistical methods using SPSS V.19.ResultsMean satisfaction of teaching method and workshop conditions were 38.97±7.89 and 45.67±5.62 respectively. Increasing knowledge had positive correlation with participant's satisfaction of teaching method (r=0.684, P=0.007). Participant's evaluation score about attending in the workshop (18.47±2.67) were positively correlated to workshop Environmental and Managerial conditions (r=0.545, P=0.019). 89.5 % of participants reported that they are willing to evaluate their health promotion programs in the future.DiscussionFor such workshops, teacher's selection teaching methods and workshop conditions should be considered. When using Kirkpatrick model, not only the descriptive results should be reported, but also it is important to report other analytical findings in order to achieve better results.Keywords: Evaluation, Kirkpatric, model, workshop, health promotion
-
Pages 20-30IntroductionPhysicians have a fundamental role in the health system. Therefore, investigation of different medical education approaches would have a major impact on improving the quality of education. The aim of this study was investigating the performance of community-based education center of Kermanshah from the viewpoint of medical interns.MethodsIn this cross sectional analytic study, medical interns who were trained in community-oriented education center (n=175) over one month were enrolled and completed the researcher built questionnaire. Alpha reliability was 0.88 and its content validity was confirmed by the approval of five faculty members who were expert in the field of education. Data was analyzed by SPSS software and using of descriptive statistics, ANOVA and Friedman tests.ResultsBased on the viewpoint of our participants, community oriented education were desirable compare to education in hospital in terms of quality of education (42/4%), experienced of practical tips (48/3%), observing different cases (57/2%), preventive medicine education (55/6%)and time for communicating about patient (74%). Among reasons of difference between training in the COME center compare to teaching hospitals, "possibility of learning of practical tips" was considered more important than other reasons (P<0.05).ConclusionIn this study, most participants have evaluated the training performance of the COME center as good and also more useful compared to training in teaching hospitals. Reinforcing of COME centers could be a priority in making future educational policies.Keywords: Medical education, community, oriented, patient, student, hospital
-
Pages 31-45IntroductionEducational-research environment and social factors of internal factors of universityinfluencingtheacademicself-efficacyresearchstudents.The purpose of this study was to investigate the role of educational - research environment andsocial factor on the research self-efficacy of students of Mashhad University of Medical sciences.MethodThis is across sectional analytic study. Subjects were all of students of Faculties of Nursing and Midwifery, Pharmacy, Dentistry and Medicine. One hundred and eighty five students participated in this study who were selected according to the stratified sampling method. In this study, three questionnaires were used to collect information:1) educational - research environment, 2) social factor of university and 3) research self-efficacy.ResultsThere was a significant positive relationship between educational - research environment, social factors of university and its components, with research self-efficacy of students (P<0.01). Research self-efficacy is predictable through educational- research environment, social factors of university and its components. The resultsshowedthat the situationis notdesirable for conducting research.Also in terms ofthe total scale of research, self –efficacy, there was no significantdifferencebetweenmale and female students (P= 0.54).Multivariateanalysis showed that between male andfemale students, research self-efficacyOnly in sub- component of self-efficacy in skills P<0.01.DiscussionThe research self-efficacy status of students is not suitable, thus, according to the results of this research to improve the educational -research environment andsocial factors of internal factors to enhance ' self-study of students is suggested.Keywords: Educational, research, environment, social, factors, researchself, efficacy
-
Pages 46-53IntroductionStudents need acquiring self-directed learning readiness in order to enable to keep up to date their knowledge and professional competence after leaving the university. The aim of this study was to determine the capacity of current medical education system to create self-directed learning readiness for students.MethodsIn this cross-sectional study، self-directed learning readiness of 473 students of Rafsanjan University of Medical Sciences was surveyed by Fisher’s questionnaire. The total score above 105 indicated high، 60-105 moderate and less than 60 low level of self-directed learning readiness. Data was analyzed using SPSS software، correlation and simultaneous multiple regressions analysis was used.ResultsThe mean and standard deviation of student’s self-directed learning readiness score was 17. 17 ±55. 83 with a minimum of 40 and maximum of 137. About 11% of students were in low، 80. 1% in the moderate and 8. 9% were in high level. There was no statistically significant correlation among students'' self directed learning readiness score and demographic characteristics and academic achievement.ConclusionMedical universities should lead students toward acquiring self directed learning readiness by student-centered approaches.Keywords: Self, directed learning readiness, high education effectiveness, medical Sciences students
-
Pages 56-64IntroductionTeaching and learning are the most important factors affecting education. Different style of teaching have been used in different countries. This study aimed to compare the effect of lecture-based method versus group discussion method on the perception of achievement and satisfaction of pre-university students in Neka and Behshahr during 2010-2011 semesters.MethodsThis was a quasi-experimental study. A questionnaire was developed to pre-test and post-test the perception of satisfaction and achievements of the participants in lecture-based teaching arm (n=138) and group discussion teaching arm (n=144). Overall، 282 participants were randomly selected from the pre-university students studying in Neka and Behshahr. To assess validity and reliability of the questionnaires، test retest method and Cronbach alfa was measured (α=0. 75)ResultsThere was a significant difference between the two methods. It was found that students were more satisfied with the lecture-based teaching method and their achievements were higher.ConclusionGiven the current university entrance exam is centralized and that there is limited infrastructure for group based learning is available، students perceived the lecture based method more satisfying. Concerning the content of the text books and existing evaluation system in pre-university level، it is suggested that policy makers consider the underlying causes of this preference which should be، according to the literature، the other way around.Keywords: Teaching, learning, lecture based, group work, pre, university, stud
-
Pages 63-74IntroductionMultiple choice questions (MCQs) are widely used to assess medical residents. The study aims to analyse MCQ exams of medical residents administered at Kermanshah University of Medical Sciences during 2008-2012.MethodData of this retrospective study were extracted from 63 MCQ exams including 9600 tests. Quantity related variables included; discrimination index، difficulty level، reliability of test index (KR20). Quality related variables included; proportion of questions without structural defect and proportion of taxonomy 1، 2 and 3 questions. Data were collected using MCQs from question bank and analyzed by SPSS V. 16 software.ResultsOver the specified five years، the average difficulty level was %0. 62، the average discrimination index was 0. 27 and the average of reliability coefficient (KR20) in total exams was 0. 88. The average of questions in Taxonomy 1 over the specified years was 33. 5% and questions with taxonomy 2 and 3 were66. 5%. The average of questions without structural defect was 62. 6% which fell in the unacceptable range. A significant difference was observed in reliability coefficient (KR20) - (P=0. 017)، difficulty level (P=0. 001)، taxonomy 1 (P=0. 001) and Taxonomy 2 and 3 (P=0. 006).ConclusionAccording to findings of this study، taxonomy 2 and 3 were decreased and taxonomy 1 was increased over the specified five years. We recommend the specialist board members and the Deputy for Education of the Ministry of Health to consider the results of this study and react to them by improving MCQ quality of future exams.Keywords: Multiple choice questions, exam, analysis, l residency, board