فهرست مطالب

فرهنگ در دانشگاه اسلامی - سال سوم شماره 3 (پیاپی 8، پاییز 1392)

فصلنامه فرهنگ در دانشگاه اسلامی
سال سوم شماره 3 (پیاپی 8، پاییز 1392)

  • 184 صفحه، بهای روی جلد: 25,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1392/09/27
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سید رضاسیدجوادین صفحه 370
  • هادی بهرامی احسان، احمدرضا اخوت، فاطمه فیاض * صفحه 371

    افسردگی اختلالی پیچیده، چند مولفه ای و ناتوان کننده است که از هر چهار نفر، یک نفر در طول عمر به آن مبتلا می شود. هر چند نظریات متعددی در رویکردهای مختلف روان شناسی برای تبیین افسردگی مطرح شده، اما نتوانسته اند به طور جامع و همه جانبه به بررسی افسردگی بپردازند. فنون درمانی مبتنی بر آنها نیز به طور خوش بینانه حدود 60 درصد اثرگذارند.

    هدف

    هدف این پژوهش در گام نخست، تبیین ریشه های افسردگی از منظر سوره مبارکه غاشیه و در گام بعدی، ارائه راهکارهای درمانی و مقابله ای با این اختلال بوده است.

    روش

    روش این تحقیق، بررسی واژه ای در فهم معانی کلام قرآن بود که در نهایت به کشف الگوی قرآنی افسردگی از منظر سوره غاشیه انجامید.

    یافته ها

    نتایج تحلیل در این پژوهش نشان داد رفتارهای زیاد اما بی نتیجه ای که به طور طبیعی فرد را به سختی می اندازند و در وی مشغولیت فکری و توجهی ایجاد می کنند، یکی از عوامل زمینه ساز بروز افسردگی است.

    نتیجه گیری

    نوع باورها، رفتارها، هیجانات و دیگر ابعاد ساختار وجودی فرد، تعیین کننده نوع اختلال و به تبع آن، چگونگی بهبودی به طور کلی و در عین حال منحصر به فرد بودن درمان برای هر فرد به طور جزیی است.

    کلیدواژگان: افسردگی، ساختار وجودی انسان، عمل بی حاصل
  • حسین رحمانی، محمدعلی شاه حسینی، علی اصغر پورعزت صفحه 395
    هدف
    هدف از این پژوهش، شناسایی و تعیین شایستگی های مطلوب دانش آموختگان مقطع کارشناسی رشته مدیریت دانشگاه تهران با تمرکز بر رویکرد اسلامی- ایرانی بوده است تا بتواند گام مهمی را در جهت انطباق هر چه بیشتر محصول دانشگاه و نیاز بازار کار، بردارد.
    روش
    این پژوهش با استفاده از روش کیفی و انجام مصاحبه های نیمه ساختاریافته با 20 نفر از اساتید رشته مدیریت و مدیران سازمان های دولتی و خصوصی که با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شده بودند، انجام شد. پس از جمع آوری اطلاعات، شایستگی های مطلوب دانش آموختگان رشته مدیریت با روش تحلیل تم استخراج شد.
    یافته ها
    پس از طی مراحل تحقیق، شایستگی های مطلوب دانش آموختگان در قالب در پنج تم اصلی با نامهای دانش، رفتار، مهارت، توانایی های ذهنی و ویژگی های شخصیتی به دست آمد.
    نتیجه گیری
    دانش آموخته مدیریت باید توانایی ها و قابلیتهای ذهنی خاصی را متناسب با رشته مدیریت داشته باشد و به دانش های تخصصی مدیریت، مسلط باشد. از دیگر قابلیتهای فکری مطلوب، می توان به تفکر خلاق، ذهن ساختاریافته، تفکر انتقادی، توانایی تفکر فردی و جمعی و توانایی تفکر کلی و جزیی به طور همزمان اشاره کرد. همچنین دانش آموخته شایسته مدیریت باید دوران تحصیلی مطلوبی را گذرانده باشد. انتظار می رود دانش آموخته شایسته کارشناسی مدیریت از مولفه هایی مانند هوش اجتماعی لازم، هدف مداری، انگیزه یادگیری، داشتن نگاه دینی به علم آموزی و... برخوردار باشد.
    کلیدواژگان: شایستگی، دانش آموخته شایسته، تحلیل تم
  • مهدی سبحانی نژاد، زهرا امیری صفحه 413
    هدف
    هدف این مقاله، بررسی چارچوب مفهومی ابعاد و مولفه های هویت اسلامی- ایرانی و ملاحظات عملی گسترش و تعمیق آن را در نظام دانشگاهی بوده است.
    روش
    روش پژوهش، تلفیقی از توصیفی- تحلیلی(تحلیل اسنادی) و تحلیل محتوای کیفی بوده و از ابزار مصاحبه نیمه رهکردی، برای گردآوری اطلاعات استفاده شده است.
    یافته ها
    الف) ابعاد شاخص هویت اسلامی- ایرانی شامل پنج بعد دینی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی است که در هر یک از ابعاد، ضمن مراجعه به آموزه های فرهنگ ایرانی به همراه مبانی اسلامی، کلیاتی از مولفه های تشکیل دهنده آن ابعاد، در جداول مستقل، احصا و تدوین شده است. ب) مولفه های هویت اسلامی– ایرانی در فرایند تطبیق علمی آموزه های فرهنگ ایرانی با مبانی اسلامی، حاصل می شود. ج) تحقق هویت اسلامی– ایرانی، مستلزم درونی سازی و تعمیق جامع ابعاد پنج گانه هویت اسلامی ایرانی در سه سطح شناختی، عاطفی و رفتاری در فرد است. د) عمده ترین ملاحظات عملی گسترش و تعمیق هویت اسلامی- ایرانی در نظام دانشگاهی، در هشت محور مدیریت، استاد، تدریس، ارزشیابی، محتوا، قوانین و مقررات، دانشجو و ساختار فیزیکی دانشگاه کرد یافت.
    نتیجه گیری
    با عنایت به ابعاد شاخص هویت اسلامی- ایرانی و مولفه های تشکیل دهنده ابعاد، می توان طی فرایند تطبیق علمی آموزه های فرهنگ ایرانی با مبانی اسلامی، مولفه های هویت اسلامی- ایرانی را حاصل کرد. راهکار نظام دانشگاهی برای تحقق هویت اسلامی- ایرانی، درونی سازی و تعمیق جامع (شناختی، عاطفی و رفتاری) ابعاد پنج گانه هویت اسلامی- ایرانی و مراعات ملاحظات عملی ذکر شده در محورهای هشت گانه است.
    کلیدواژگان: هویت، تحقق هویت، هویت اسلامی، ایرانی، دانشجوی دانشگاه
  • حسین مسعودنیا، داود نجفی، علی خداوردی، یزدان سلیمی صفحه 437
    هدف
    این مقاله با هدف بررسی رابطه میان دینداری و سرمایه اجتماعی دانشجویان در دانشگاه اصفهان انجام شد.
    روش
    روش تحقیق در جمع آوری و تجزیه و تحلیل داده ها، پیمایشی است. این مطالعه بر روی 234 نفر از دختران و پسران دانشجوی دانشگاه اصفهان صورت گرفته است؛ برای جمع آوری اطلاعات، از پرسشنامه استفاده شده و اعتبار آن، به روش صوری و پایایی آن، به کمک آماره آلفای کرونباخ سنجیده شده است. داده ها از طریق نرم افزار اس.پی.اس.اس تجزیه و تحلیل شدند. سرمایه اجتماعی با استفاده از الگوی فوکویاما در چهار بعد هنجارهای نهادی، ساختمندی خودجوش، برون زاد ساختمندی و هنجارهای طبیعی مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته های تحقیق نشان می دهد که به غیر از متغیر برون زاد ساختمندی که رابطه معناداری با دینداری ندارد، بقیه ابعاد سرمایه اجتماعی(هنجارهای نهادی، ساختمندی خودجوش) رابطه ای مستقیم و معنادار با میزان دینداری افراد دارد.
    نتیجه گیری
    نتیجه پژوهش حاکی از آن است که عقاید مذهبی تاثیر مثبتی روی سرمایه اجتماعی دارد و سبب افزایش میزان سرمایه اجتماعی در سطح جامعه می شود.
    کلیدواژگان: هنجارهای نهادی، ساختمندی خودجوش، برون زاد ساختمندی، هنجارهای طبیعی، عقاید، مناسک، اخلاق
  • عباس حبیب زاده صفحه 455
    هدف
    هدف این پژوهش، بررسی علل مراجعه دانشجویان به مرکز مشاوره دانشگاه قم و مقایسه این علل بین دانشجویان دختر و پسر بوده است.
    روش
    روش پژوهش، توصیفی از نوع زمینه یابی است. جامعه آماری و نمونه، شامل 448 پرونده (218 مورد برای دختران و 230 مورد برای پسران) برای مراجعان در سال تحصیلی 90-89 بوده است.
    یافته ها
    با بررسی دقیق پرونده ها، مشخص شد که در مجموع، 10 مشکل روان شناختی علت مراجعه دانشجویان بوده که از بین آنها پنج علت (به ترتیب مشکلات تحصیلی، مسائل ازدواج، مسائل خانوادگی، اضطراب و افسردگی) بیش از 70 درصد موارد را به خود اختصاص داده است. البته این ترتیب برای پسران و دختران متفاوت بود. در آزمون معناداری تفاوت بین علل مراجعه دانشجویان پسر و دختر با استفاده از آزمون خی دو (05/=α) مشخص شد که به جز در مسائل خانوادگی، مشکلات تحصیلی و افسردگی، در علل دیگر تفاوت معناداری بین آنها وجود نداشت. در مسائل خانوادگی، دختران سه برابر پسران؛ در مشکلات تحصیلی، پسران دو و نیم برابر دختران و در افسردگی، پسران دو برابر دختران به مرکز مشاوره مراجعه کرده بودند.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد به دلیل شرایط فرهنگی و مذهبی حاکم بر دانشگاه قم میزان شیوع مشکلات روان شناختی حاد در بین دانشجویان نسبت به سایر دانشگاه ها در وضعیت مناسب تری قرار دارد. پیشنهاد می شود اولویت اول برنامه های مراکز مشاوره دانشجویی متمرکز بر مشکلات تحصیلی، ازدواج، مسائل خانوادگی و افسردگی باشد و در اولویت های بعدی اضطراب و روابط اجتماعی مورد توجه قرار گیرند.
    کلیدواژگان: مراجعه به مرکز مشاوره، مشکلات روان شناختی، دانشجویان پسر و دختر، دانشگاه قم
  • عبدالرضا حاجیلری، غلامحسین ادب صفحه 475
    هدف
    مقاله حاضر با هدف «بررسی راهکارهای تقویت تعلق دانشجویان به ارزشها» (حاصل پژوهشی با همین عنوان)، تدوین شده و شناسایی چالش های ارزشی موجود و موانع اجتماعی و فرهنگی نهادمندی ارزشهای اجتماعی را از منظر استادان دانشگاه ها و دانشجویان تحصیلات تکمیلی، در بین دانشجویان مورد کندوکاو قرار داده است.
    روش
    نوع تحقیق حاضر، توصیفی و روش اجرای طرح، پیمایشی بوده است. جامعه آماری پژوهش، استادان حوزه علوم انسانی و اجتماعی دانشگاه های تهران و دانشجویان مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری بوده اند.
    یافته ها
    داده های تحقیق گویای آن است که استادان و دانشجویان نمونه به طور عمده بر این باورند که بین نظام ارزشی تبلیغ شده از سوی نهادهای رسمی با آنچه در بین دانشجویان رایج است، تعارضاتی وجود دارد. آنان معتقدند رویکردهای سیاسی در ترویج ارزشها موثر نیستند و با تعریف فرایند طبیعی و در فضای آزاد، بهتر می توان به نهادمندی ارزشها در بین دانشجویان مبادرت کرد و مشارکت داوطلبانه، نقش موثرتری در درونی سازی ارزشها دارد.
    نتیجه گیری
    برای توسعه و تقویت ارزشها در دانشگاه ها باید به این موارد توجه کرد: ایجاد فضای فرهنگی و فکری آزاد در محیط های علمی،پیوند بین گروه های مرجع بومی دانشجویان با نظام ارزشی جامعه و تقویت جایگاه آنان در نزد دانشجویان، فاصله گیری مروجان ارزشها در دانشگاه ها از گروه ها و جریانهای سیاسی و کانون های قدرت رسمی، تبیین عقلانی و منطقی از سودمندی پایبندی به نظام ارزشی جامعه برای دانشجویان، توسعه اشکال مختلف مشارکت دانشجویان و اساتید در فعالیتهای فکری و فرهنگی، و...
    کلیدواژگان: ارزش های اجتماعی، تقویت تعلق به ارزش ها، نظام ارزشی دانشجویان، موانع و چالش های مقابل ارزش ها، نهادمندی ارزش ها
  • اسحق رحیمیان بوگر صفحه 505
    هدف
    این پژوهش با هدف بررسی نقش پیش بین التزام عملی به اعتقادات اسلامی و عوامل جمعیت شناختی در افسردگی، اضطراب و استرس دانشجویان انجام گرفت.
    روش
    این مطالعه از نوع توصیفی مقطعی و جامعه آماری آن شامل دانشجویان دانشگاه سمنان بود که از میان این جامعه، تعداد 330 نفر به شیوه تصادفی انتخاب شدند و مقیاسهای افسردگی، اضطراب و استرس، مقیاس خودسنجی التزام عملی به اعتقادات اسلامی و پرسشنامه جمعیت شناختی را تکمیل کردند. داده ها با استفاده از همبستگی و رگرسیون چندگانه به شیوه گام به گام تحلیل شد.
    یافته ها
    التزام عملی به اعتقادات اسلامی، جنسیت و وضعیت اجتماعی- اقتصادی به طور معناداری تغییرات مربوط به افسردگی و استرس را پیش بینی کردند (001/0P<). التزام عملی به اعتقادات اسلامی تنها پیش بینی کننده معنادار اضطراب بود(001/0P<). متغیر سن، سهم معناداری در پیش بینی افسردگی، استرس و اضطراب دانشجویان نداشت(05/0نتیجه گیری
    این نتایج بر اهمیت طراحی مداخلات مبتنی بر الهامات دینی و ارتقای شرایط اجتماعی- اقتصادی به منظور بهبود علایم افسردگی، اضطراب و استرس دانشجویان تاکید دارد.
    کلیدواژگان: اعتقادات اسلامی، افسردگی، اضطراب، اجتماعی، اقتصادی
  • اسماعیل بلالی، راهله جعفری، علی آغچه صفحه 525
    هدف
    وندالیسم، نوعی نابهنجاری اجتماعی است که تقریبا همه شاهد عوارض آن بوده اند. یکی از انواع وندالیسم، وندالیسم گرافیتی است که از عمده ترین مظاهر آن، نوشتن و حکاکی کردن بر روی دیوارهای مدارس و دانشگاه ها و موسسه های عمومی است. این کار برای ابلاغ پیام به دیگران انجام می شود. هدف این مقاله، بررسی و تحلیل محتوای مطالب درج شده بر روی دیوارهای دانشگاه های بوعلی سینا و آزاد اسلامی شهر همدان و کمی و آماری کردن این داده ها به منظور مقایسه تفاوتهای موجود بین این دو دانشگاه است. هدف، پاسخگویی به این سوال است که پدیده وندالیسم از نوع گرافیتی در دانشگاه بوعلی سینا و دانشگاه آزاد اسلامی همدان به چه صورتی است؟
    روش
    برای مطالعه حاضر از روش اسنادی استفاده شده و مستندات آن شامل دیوار نوشته های دو دانشگاه بوعلی سینا و آزاد همدان (1218 فیش) است. فن مورد استفاده، تحلیل محتواست و برای تجزیه و تحلیل آماری از نرم افزار اس.پی.اس.اس استفاده شده است.
    یافته ها
    مطالعه حاضر نشان می دهد که «تقلب» و «نوشتن یادگاری» در اولویتهای اول وندالیسم گرافیتی در دانشگاه های آزاد و بوعلی سینای همدان بوده اند. «مطالب عاشقانه» و «هنجارهای قومی» نیز در مراتب بعدی قرار دارند.
    نتیجه گیری
    بسیاری از رفتارهای وندالیستی، واکنشی به سرخوردگی و ناکامی فرد در مواجهه با زندگی، آینده شغلی و به طور کلی دنیای اجتماعی اطراف است.
    کلیدواژگان: دیوار نوشته ها، وندالیسم، دانشگاه، تحلیل محتوا
  • |
    • Bahrami Ehsanh., Okhovvat, A.R., Fayyaz, F Page 371

      Depression is considered as a complex disorder, multi-component and debilitating which one out of every four people suffers in his or her lifetime.

      Objectives

      The present study intends to analyze the bases of depression from viewpoint of ghashieh (the whelming calamity) surah and suggesting remedy and solutions.

      Method

      The method of the present article is studying the words for understanding the concepts and phrases in holy Quran which will lead to discovering the depression model in Quran from viewpoint of ghashieh surah.

      Results

      The results of the survey indicate ineffective behaviors and practices as one of the basic elements in development of depression.

      Conclusion

      The author of the article concludes the type of believes, behaviors, excitements, emotions and other structural aspects of human existence are determiners of the type of disorders and consequently the methods of remedy and problem solving for each person as a unique creature.

      Keywords: depression, the structure
    • Rahmanih., Shah Hoseini Poor Ezzat, A.A Page 395
      Objectives
      The present article focuses on Identifying desired competencies of undergraduate students in management faculty of Tehran University with an Islamic-Iranian approach.
      Method
      The method of the study is quantitative and interviews with 20 professors in management and managers in governmental and private organizations.
      Results
      The results of the present paper indicate desired competencies of graduated students in five main themes as follow: competencies like knowledge, competencies related to behavior, competencies like skills, competencies such as mental abilities and competencies based on personality.
      Conclusion
      The article concludes the postgraduates in management have to maintain abilities and mental capacities in management and beside their academic and theory knowledge they should also be capable in practical and functional aspect of management. Other abilities are creative thinking, structured mind, critical thinking, individual and group thinking ability, general and partial thinking, required social intelligence, goal-oriented, motivation to learn, religious look to science literacy,….
      Keywords: competence, merit postgraduate, theme analyzes
    • Sobhaninejadm., Amiri, Z Page 413
      Objectives
      The present study aims to analyze the conceptual framework and features of Islamic and Iranian identity and its practical development in academic system.
      Method
      The method of the article is a combination of descriptive analyses (documentary analyzes) and qualitative content analysis. Data collection is through interviews.
      Results
      1- five different aspects of Islamic and Iranian identity indicators are religious, economic, social, cultoral and political.2- different aspects of Islamic and Iranian identity are scientifically studied and Iranian cultural heritage is compared with Islamic bases. 3-realization of Islamic –Iranian identity requires internalization and comprehensive development of five mentioned aspects of Islamic and Iranian identity in three levels: cognitive, emotional and behavioral of individual.4-main practical points in development of Islamic and Iranian identity in university system are included in eight dimensions: management and manegers, professors, teachings,evaluation,content,student,university.
      Conclusion
      The author of the article concludes due to different aspects of Islamic and Iranian identity indicators (religious, economic, social, cultural and political) we can scientifically compare Iranian cultural heritage with Islamic bases. University system have to pay more attention to internalizing and development of cognitive, emotional and behavioral aspects of individual and the role of management, professors,teachings,evaluation,content,student and University
      Keywords: identity, realization of identity, Islamic, Iranian identity, university student.
    • Masoodniah., Najafid., Khodaverdia., Salami, Y Page 437
      Objectives
      The author of the present article intends to analyze the relationship between faithfulness and social capital among students in Isfahan University.
      Method
      The method of the paper in data collection and analyzing data is survey method. Statistical population of research included 234 university students (girls and boys) in Isfahan University and data collection is through questionnaire. The reliability coefficient of questionnaire was obtained through Cronbach alpha and SPSS software in windows. Social capital- using fokoyama model- is analyzed in four following aspects: institutional norms, spontaneous structured, exogenous structured, natural norms. Faithfulness is also divided in Islamic beliefs, holy Rites and ethics.
      Results
      The results of the survey indicate no significant relationship between exogenous structured variables and faithfulness but there is a direct and significant relationship between the rate of faithfulness and other aspects of social capital (institutional norms and spontaneous structured).
      Conclusion
      The author of the article concludes religious beliefs have a positive impact on social capital and increase the rate of social capital in community.
      Keywords: institutional norms, spontaneous structured, exogenous structured, natural norms, islamic beliefs, holy rites, ethics.
    • Habibzadeh, A Page 455
      Objectives
      The purpose of this study is to investigate the reasons of students in attending the university of Qom counseling center and comparing these reasons among female and male students.
      Method
      The methodology in this study is descriptive- survey. Statistical population and sample in this study include 448 client files (218 females and 230 males) in the period of academic year 89-90.
      Results
      The 448 client files were precisely investigated. It was indicated that there were 10 psychological problems as the reasons of students referring to the counseling center which 5 of these reasons orderly were academic problems, marriage problems, family problems, anxiety and depression. The findings in this study show that 70 percent of these client's referring to counseling center involved those 5 reasons. These orderly reasons were not the same among female and male students. By using q squared test it was indicated that there was no significant differences between other reasons except family and academic problems and depression. This study also revealed that female students attendance to counseling center for presenting family problems were three times more than male students, and male students attendance to counseling center for presenting academic problems were 2.5 times more than female students.
      Conclusion
      The author of the study concludes that because of cultural and religious conditions existing in this university; it seems that the rate of prevalence critical psychological problems among university of Qom students is in a better condition than other universities.
      Keywords: visiting the counseling center, psychological problems, male, female students, university of qom, .
    • Hajilari, A.R., Adab, Gh.H Page 475
      Objectives
      The present article focuses on the methods and ways in Reinforcing belonging to values among university students.
      Method
      The method of the study is descriptive survey and statistical community of the survey included all professors in human sciences and sociology and Ph.D. and M.A. Students of Tehran universities.
      Results
      The results of the present research indicate a gap between values system of officials and what is developed among university students. The article then shows no practical usage of political approach in development of values. Normal and natural process in an open atmosphere and volunteer participation will result in a better realization and development of values among university students.
      Conclusion
      The article concludes realization and development of values in universities require the following measures: providing an open cultural and intellectual atmosphere in scientific centers, better relationship between students local reference groups and society's values system. Developing the different aspects of student's participation in cultural and intellectual activities …
      Keywords: social values, reinforcing the belongings to values, value system of students, barriers, challenges against values, institutionalized values
    • Rahimianboogar, E Page 505
      Objectives
      The study aimed to depict the predictive role of practical obligation to the Islamic Tenets and demographical factors in depression, anxiety and stress among college Students.
      Method
      The research was a cross-sectional descriptive study and statistical population was college Students of Semnan University that 330 college Students were selected by random sampling and they completed the Depression Anxiety Stress Scales (DASS-42), Self-report scale of practical obligation to the Islamic Tenets and Demographical questionnaire. Data analysis performed by using of correlation and stepwise multiple regression.
      Results
      Practical obligation to the Islamic Tenets, gender and socio-economic status significantly predict variation of depression and stress (P<0.001). Practical obligation to the Islamic Tenets is alone significant predictor for anxiety (P<0.001). The age hasn’t significant role in prediction of depression, stress and anxiety of college Students (P>0/05).
      Conclusion
      The findings emphasize on the importance of designing religious inspirations oriented interventions and socio-economic status promotion to improve the college students’ depression, anxiety and stress symptoms.
      Keywords: islamic tenets, depression, anxiety, socio, economic
    • Balalie., Jafarir., Aghcheh, A Page 525
      Objectives
      Vandalism is a social abnormality which its effects are pervasive. One of its appearances is writing on the school, university and popular institution walls. People do this because of saying their ideas to others. The aim of this article is to study and analyze the content of writings on the walls of Bu Ali Sina and Azad Universities of Hamedan city as an especial type of vandalistic behavior. We are to understand that how is vandalism in two universities
      Method
      Used technique is content analysis. SPSS software was used for data analysis.
      Results
      The results of the present survey indicate cheating and writing graffiti memorandums on the walls in universities is the first priority of vandalistic behavior in Bu Ali Sina and Azad Universities of Hamedan city and lovely words and local phrases are the other priorities.
      Conclusion
      The author of the present article concludes many of vandalistic behaviors are a reaction to deprivation in front of job future, life and generally social world.
      Keywords: graffiti, vandalism, university, content analysis