فهرست مطالب

بیماریهای گیاهی - سال چهل و نهم شماره 4 (زمستان 1392)

فصلنامه بیماریهای گیاهی
سال چهل و نهم شماره 4 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/12
  • تعداد عناوین: 13
|
  • برهمکنش درون زیوه ای Verticillium dahliae، عامل پژمردگی ورتیسیلیومی پسته با Acremonium kiliense
    زهره نسیمی، ضیاالدین بنی هاشمی، رضا مستوفی زاده قلمفرسا* صفحه 365
    مطالعه حاضر برای دست یابی به شیوه ای سازگار با محیط زیست برای مدیریت این بیماری انجام گرفت. به منظور مطالعه برهمکنش Verticillium dahliae عامل پژمردگی آوندی پسته وAcremonium kiliense، قارچ درون رست جدا شده از پسته، از نهال های نه ماهه سه رقم پسته سرخس، بادامی ریز زرند و قزوینی استفاده شد. مایه زنی A. kiliense به ارقام مذکور توسط سوسپانسیون کنیدیوم ها به غلظت 106 کنیدیوم در میلی لیتر با روش غوطه وری ریشه صورت گرفت. گیاهان مایه زنی شده به گلدان های کوچک حاوی خاک سترون انتقال داده شده، پس از یک ماه نهال ها به گلدان های حاوی 40 میکرواسکلروت ورتیسیلیوم در گرم خاک منتقل شدند. نتایج این آزمایش با استفاده از آزمایش فاکتوریل با در نظر گرفتن دو فاکتور رقم و تیمار قارچی به ترتیب با سه و چهار سطح و سه تکرار برای هر ترکیب، در قالب یک طرح کاملا تصادفی مورد واکاوی آماری قرار گرفت. نتایج حاصل نشان داد در شرایط آزمایشگاه A. kiliense فاقد اثر بازدارندگی رویV. dahliae است، اما در تیمارهایی که با A. kiliense و V. dahliae مایه زنی شده بودند در مقایسه با تیمارهایی که با V. dahliae به تنهایی مایه زنی شده بودند، میزان وزن خشک ریشه و وزن خشک شاخساره افزایش یافت. برهمکنشA. kiliense -V. dahliae سبب کاهش درصد آلودگی شاخساره و ریشه نسبت به تیمار V. dahliae به تنهایی شد. درصد جداسازی V. dahliae از تیمارهای مختلف نشان داد، در ارقامی که با A. kiliense و V. dahliae مایه زنی شده بودند، درصد جداسازی V. dahliae در مقایسه با ارقامی که با V. dahliae به تنهایی مایه زنی شده بود کاهش داشته است. نتایج حاصل از گروه بندی آماری تیمارهای قارچی در مورد وزن خشک شاخساره بیانگر این بود که ارقام مایه زنی شده با A. kiliense، A. kiliense همراه با V. dahliae و نمونه شاهد در یک گروه قرار می گیرند، در حالی که ارقام مایه زنی شده با V. dahliae در گروهی مجزا قرار می گیرند. نتایج حاصل از جداسازی ورتیسیلیوم از بافت ها نشان داد که در تمام ارقام، میزان جداسازی V. dahliae در تیمار برهمکنش A. kiliense - V. dahliae نسبت به تیمار V. dahliae به تنهایی بیش از 50 درصد کاهش می-یابد.
    کلیدواژگان: پژمردگی ورتیسیلیومی پسته، Verticillium dahliae، Acremonium kiliense
  • مائده لطفی پور، محمدهادی عمید مطلق، علیرضا افشاری فر*، سیدعلی اکبر بهجت نیا، کرامت الله ایزدپناه صفحه 375
    ویروس کوتولگی گندم ((WDV از عوامل اصلی ایجادکننده بیماری های کوتولگی و زردی غلات است. دو سویه جو (WDV-B) و گندم (WDV-W) از این ویروس از مزارع گندم و جو مناطق مختلف ایران گزارش شده اند. مطالعه پراکنش سویه های WDV در مزارع غلات ایران نشان داده است که WDV-W از گسترش بیشتری نسبت به WDV-B برخوردار است. بیش از این ترادف نوکلئوتیدی ژنوم کامل یک جدایه از WDV-B از استان خراسان (WDV-Bar[IR:Bar]) تعیین شده است. برای مشخص شدن وضعیت تاکسونومیکی جدایه های گندم و جو WDV-W در ایران، ژنوم کامل یک جدایه گندم WDV-W از شهرکرد استان چهارمحال و بختیاری (WDV-Whe[Iran:Sh:Whe]) و یک جدایه جو از همین سویه از منطقه بوانات استان فارس (WDV-Whe [Iran:Ba:Bar]) به ترتیب شامل 2750 و 2749 نوکلئوتید تعیین ترادف شدند. دندروگرام حاصل از مطالعات تبارزایی تقسیم بندی سویه های WDV را به دو گروه WDV-W و WDV-B تائید نمود به طوری که WDV-Whe[Iran:Sh:Whe] وWDV-Whe[Iran:Ba:Bar] در گروه WDV-W و WDV-Bar[IR:Bar] همراه با سایر جدایه های WDV-B در گروه دیگر قرار گرفتند. نتایج حاصل از ترادف نوکلئوتیدی در قسمت های مختلف ژنوم نیز نشان داد که دو جدایه WDV-W مورد مطالعه با یکدیگر و با جدایه های سویه گندم موجود در بانک ژن بیشترین شباهت را در ناحیه پروتئین همراه با همانندسازی و کمترین شباهت را در ناحیه پروتئین حرکتی و ناحیه بین ژنی بزرگ دارند.
    کلیدواژگان: جمینی ویروس، جو، گندم، ماستری ویروس، ویروس کوتولگی گندم
  • معرفی چند گونه نماتود از فوق بالاخانواده Tylenchomorpha از استان قم
    ذوالفقار لطفی، آزاده قره خانی* صفحه 389
    به منظور شناسایی نماتودهای باغ ها و مزارع مناطق کهک و مرکزی استان قم، طی بهار و پاییز سال 1389 تعداد 50 نمونه خاک و ریشه از مزارع و باغات استان جمع آوری و نماتودها با استفاده از الک های خاک شویی و روش سانتریفوژ استخراج و پس از کشتن و تثبیت، اسلایدهای میکروسکوپی دائمی تهیه گردید. خصوصیات مرفولوژیک و مرفومتریک مهم نماتودها با استفاده از میکروسکوپ نوری مجهز به لوله ترسیم مورد بررسی قرار گرفت. در این بررسی تعداد 16 گونه از 12 جنس در فوق بالاخانواده Tylenchomorpha و زیرراسته Tylenchina شناسایی شد، که از بین آنها گونه های Aphelenchoides singhi، Prothallonema macrocellum برای اولین بار از ایران از خاک اطراف ریشه گیلاس و جو شرح داده می شود، هم چنین گونهBoleodorus voloutus Lim & Siddiqi، 1963 نیز از خاک اطراف ریشه آلوچه مجددا از ایران شرح داده میشود. گونه A. singhi با توجه به وجود چهار شیار در سطوح جانبی، فرورفتگی محل تماس سر با بدن، طول استایلت و وجود گره انتهایی و گونه P. macrocellum بر اساس شش شیار بودن باند جانبی، عدم وجود ماکرون در انتهای دم و هم چنین نسبت طول دم به فاصله فرج- مخرج تشخیص داده شد. هم چنین گونه B. voloutus با داشتن بدن مارپیچی بعد از تثبیت، سر گرد و متمایز از بدن، شکاف آمفیدی اریب و بزرگ، موقعیت عقبی فرج، استایلت کوتاه و دم عصایی شکل با انتهای گرد و بدون شیار تشخیص داده شدند.
    کلیدواژگان: شناسایی، مورفولوژی، نماتود، Aphelenchoides، Boleodorus، Prothallonema، Tylenchina
  • مریم صبوری، جهانگیرحیدرنژاد* صفحه 403
    به منظور اثبات بیماری زایی و تعیین میزبان های آزمایشگاهی جدایه ایرانی ویروس پالامپور پیچیدگی برگ گوجه فرنگی (Tomato leaf curl Palampur virus-IR، ToLCPMV-IR)، سازه های دوپار به طور مستقل برای هر کدام از قطعات ژنومی A و B ویروس، طراحی و داخل ناقل دوگانه pGreen0029 قرار داده شد. هر دو به طور جداگانه به همراه پلاسمید کمکی pSoup به سلول های باکتریAgrobacterium tumefaciens نژاد C58 منتقل و به چند میزبان آزمایشگاهی مایه زنی گردیدند. نتایج به دست آمده نشان داد که سازه ساخته شده با راندمان بالائی قادر به ایجاد بیماری در خیار، کدو، گوجه فرنگی و سه گونه توتون است ولی هندوانه توسط آن آلوده نمی شود. آلودگی ایجاد شده از طریق سازه عفونت زا، توسط سفید بالک (Bemisia tabaci) به گیاهچه های سالم کدو منتقل شد. بر اساس نتایج به دست آمده، ضمن اثبات قابلیت بیماری زایی ژنوم دو بخشی، مشخص شد که خیار گلخانه ای یکی از حساس ترین میزبان های آزمایشگاهی ToLCPMV-IR است. سازه ساخته شده می تواند در مطالعاتی مانند بررسی عکس العمل ارقام گیاهان میزبان در برابر ویروس و تعیین وظایف ژن ها استفاده می شود.
    کلیدواژگان: جمینی ویروس، بگوموویروس، ویروس پالامپور پیچیدگی برگ گوجه فرنگی، سازه عفونت زا، خیار
  • مریم عرب نژاد، حمید محمدی* صفحه 411
    در بهار و تابستان سال های 1388 و 1391 و به منظور جداسازی و شناسایی قارچ های همراه با زوال انگور در استان های کرمان (جنوب شرق ایران) و کهگیلویه و بویر احمد (جنوب غرب ایران) از باغ های مختلف بازدید به عمل آمد. از درختان انگور با علائم بیماری شامل زردی، کم برگی، کاهش رشد، پژمردگی، زردی بین رگبرگی، علائم داخلی مانند وجود لکه های سیاهرنگ و تغییر رنگ بافت چوب در برش عرضی و هم چنین بقایای هرس شده چوب انگور در کف باغ ها نمونه برداری شد. جداسازی عوامل قارچی از بافت های تغییر رنگ یافته چوب و پیکنیدیوم های تشکیل شده روی بقایای هرس شده با به کارگیری محیط کشت های عصاره مالت – آگار حاوی یک میلی گرم در میلی لیتر سولفات استرپتومیسن (MEAS) و عصاره سیب زمینی–آگار (PDA) انجام گردید. بر اساس ویژگی های ریخت شناختی و مولکولی چهار گونه Phaeoacremonium tuscanum، Diplodia seriata، Botryosphaeria dothidea وNeofusicoccum parvum از نمونه های جمع آوری شده جداسازی و شناسایی شد. در این خصوص، دو گونه D. seriata و B. dothidea از درختان بیمار و پیکنیدیوم های تشکیل شده روی بقایای هرس شده جداسازی گردیدند در حالی که گونه N. parvum تنها از پیکنیدیوم های موجود روی بقایای هرس شده به دست آمد. گونه Pm. tuscanum از درختان انگور با علائم زردی، برگریزی، کوتولگی برگ ها و وجود لکه ها و رگه های سیاه رنگ در برش عرضی از شاخه های آلوده جداسازی شدند. آزمون بیماری زایی روی شاخه های سبز رقم عسکری و تحت شرایط گلخانه ای انجام شد. براساس نتایج به دست آمده از آزمون بیماری زایی، همه گونه های مورد استفاده بیماری زا بودند و بعد از گذشت25 روز باعث تغییر رنگ بافت چوب در قلمه های مایه زنی شده گردیدند. جهت اثبات آزمون کخ قارچ های مایه زنی شده مجددا از حاشیه بافت آلوده و سالم جداسازی و شناسایی شدند. بر اساس اطلاعات موجود این اولین گزارش از Pm. tuscanum همراه با زوال انگور در ایران است. هم چنین این مطالعه اولین گزارش از وجود سه گونه D. seriata، N. parvum و B. dothidea روی بقایای هرس شده چوب در باغ های انگور در این کشور است.
    جهت ملاحظه متن کامل مقاله به صفحات (139-148) متن انگلیسی مراجعه شود.
  • اعظم فلاح پوری*، حشمت الله امینیان، نواز الله صاحبانی، سید علیرضا اسمعیل زاده حسینی صفحه 413

    بوته میری فوزاریومی با عامل Fusarium oxysporum f.sp. sesami یکی از مهم ترین بیماری های کنجد، در تمام نواحی کشت این گیاه در دنیا می باشد. در این تحقیق میزان مقاومت نسبی 20 ژرم پلاسم کنجد نسبت به عامل بیماری بوته میری فوزاریومی در شرایط گلخانه بررسی شد. 15 جدایه Fusarium oxysporum از سطح مزارع کنجد استان یزد جداسازی و خالص سازی شد و از این میان جدایه ای که دارای بالاترین سطح بیماری زایی بود انتخاب شد و در آزمون تعیین دامنه میزبانی جدایه مربوطه، Fusarium oxysporum f.sp. sesami تشخیص داده شد. در آزمایش ارزیابی مقاومت ارقام مختلف کنجد در شرایط گلخانه نسبت به این بیماری، 20 ژرم پلاسم کنجد بر اساس شاخص شدت آلودگی (2-0) و درصد آلودگی بوته ها (5-1) مورد ارزیابی قرار گرفتند. آنالیز آماری داده ها نشان داد، از نظر میزان مقاومت به عامل بیماری، بین ژرم پلاسم های مورد بررسی اختلاف معنی داری در سطح یک درصد وجود داشت. با استفاده از نتایج این مرحله، توده محلی آسفیج بهاباد به عنوان مقاوم ترین ژرم پلاسم و توده محلی کهنوج به عنوان حساس ترین ژرم پلاسم به این بیماری شناسایی شد. سپس، فعالیت آنزیم فنیل آلانین آمونیا لیاز (PAL) در ژرم پلاسم های مقاوم و حساس در روزهای 2، 4، 6، 8، 10 و 12 روز پس از مایه زنی با قارچ عامل بیماری اندازه گیری شد. فعالیت آنزیم PAL در ژرم پلاسم مقاوم پس از مایه زنی با قارچ به سرعت افزایش و در روز چهارم به اوج خود رسید و سپس کاهش و دوباره در روز دوازدهم افزایش یافت اما این میزان افزایش نسبت به روز چهارم کمتر بود. در رقم حساس، افزایش فعالیت آنزیم با سرعت و به میزان کمتری رخ داد. تحقیق حاضر نشان داد که افزایش فعالیت PAL می تواند نقش احتمالی در القای مقاومت در گیاهان داشته باشد.

    کلیدواژگان: germplasm، بوته میری فوزاریومی کنجد، شدت آلودگی، درصد آلودگی، آنزیم PAL، Fusarium oxysporum f، sp، sesami
  • مژگان کوثری، محمدرضا زمانی*، مصطفی مطلبی، عصمت جورابچی صفحه 425
    به کارگیری عوامل بیوکنترل و مشاهده و ردیابی دقیق آنها در محیط، مدیریت کنترل بیماری ها را موفقیت آمیزتر خواهد ساخت. در این تحقیق تریکودرمای مورد استفاده با روش مولکولی مبتنی بر آنالیز توالی نواحیITS و با نرم افزارهای TrichOKEY و TrichoBLASTبه عنوان T. harzianum تعیین گونه شد. جهت انتقال ژن gfpبه تریکودرما، بهینه سازی عوامل موثر در تولید پروتوپلاست انجام شد و تعداد 108 ×5 پروتوپلاست در میلی لیتر به دست آمد. بیشترین میزان تراریختی پروتوپلاست ها (96 درصد) با استفاده از 10 میکروگرم دی ان ای در 30 میکرولیتر پروتوپلاست (108 × 5 عدد در میلی لیتر) به دست می آمد. برای انتقال توام ژن، از مقادیر مختلف دو پلاسمید p3SR2 حاوی ژن انتخابگر amdS و pDL2 حاوی ژن نشانگر gfp استفاده شد. حضور ژن gfp با استفاده از PCR مورد تایید قرار گرفت. شکل ظاهری و توان زنده مانی قارچ انتخاب شده (T. harzianum T8-7MK) مشابه خصوصیات قارچ غیرتراریخت بود. حفظ توان بیوکنترلی قارچ تراریخت شده با Rhizoctonia solani با استفاده از روش کشت متقابل و مطالعات میکروسکوپی بررسی و تایید شد. وجود ریسه ها و کلامیدوسپورهای فلورسنت پس از 60 روز در خاک تاییدی برماندگاری قارچ تراریخت شده با استفاده از نشانگر زیستی gfpبود. چگونگی عمل تریکودرمای تراریخت روی توده متراکم اسکلروت های R. solani وتشکیل اپرسوریوم ها در مناطق نفوذ توسط میکروسکوپ الکترونی تایید شد. اسکلروت های تیمار شده با تریکودرما، پس از انتقال به محیط PDA تا روز ششم رشدی از خود نشان ندادند، اما نمونه های تیمار نشده از روز دوم شروع به رشد نمودند. این مشاهدات بیانگر حفظ توان بیوکنترلی قارچ تریکودرمای تراریخت شده و قابلیت ردیابی آن می باشد.
    کلیدواژگان: Trichoderma harzianum، پروتوپلاست، بیوکنترل، ردیابی، gfp
  • بهاره بیچرانلو، مهدی پیرنیا*، قربانعلی اسدی صفحه 439
    قارچ های سرکوسپوروئید شامل جنس Cercospora و سایر جنس های با خصوصیات ریخت شناسی مشابه، از بیمارگر های مهم مولد لکه برگی روی دامنه وسیعی از میزبان های گیاهی هستند. به منظور مطالعه تاکسونومی قارچ های سرکوسپوروئید، نمونه ها از مناطق مختلف استان مازندران و از میزبان های مختلف دارای علائم لکه برگی در فصول بهار تا پاییز سال های 91-1390 جمع آوری شدند. آرایه های Cercospora hostae (روی Hosta albomarginata)، Pseudocercospora cydoniae (روی Chaenomeles japonica) و Stigmina palmivora (روی Washingtonia robusta و Phoenix canariensis) برای اولین بار از ایران گزارش می شوند. گیاه Hibiscus syriacus به عنوان میزبان جدید برای Cercospora althaeina در دنیا می-باشد. علاوه بر این، گونه Cercospora apii s. lat. روی 13 میزبان گیاهی شناسایی شد که روی 6 میزبان برای اولین بار در دنیا معرفی می گردد و 5 میزبان به عنوان میزبان های جدید در ایران هستند.
    کلیدواژگان: قارچ های آنامورفیک، تنوع زیستی، لکه برگی، تاکسونومی
  • زهرا ده بوید*، محمدعلی تاجیک قنبری، حشمت الله رحیمیان، مهدی ارزنلو صفحه 447
    جنس Absidiaاز خانواده Absidiaceaeو راسته Mucoralesاست که برخی گونه های این جنس به عنوان عوامل ایجادکننده بیماری موکورومیکوزیس در انسان و حیوانات مهم هستند. به منظور بررسی روابط فیلوژنتیکی جنس Absidia نمونه برداری از برخی خاک های استان مازندارن به عمل آمد. با کشت سوسپانسیون خاک در محیط اختصاصی رزبنگال بیست جدایه مربوط به این جنس جداسازی شد. براساس تشخیص مورفولوژیکی کلیه جدایه ها متعلق به گونه Absidia repensبودند. به منظور بررسی تنوع ژنتیکی و تجزیه تحلیل فیلوژنتیک جدایه ها از شش جدایه DNA استخراج شد و ناحیه ITS (شامل S 8/5) از rDNA تعیین توالی شد و با نرم افزارهایChromas Pro، MEGA5 همراه با نمایندگانی از گونه های دیگر که از بانک ژن به دست آمده بودند مورد ارزیابی قرار گرفتند. گونه Absidia repens در درخت فیلوژنتیکی حاصل، در کلاد جداگانه از سایر گونه ها قرار گرفت.
    کلیدواژگان: فیلوژنی، تنوع زیستی، مازندران، Absidiaceae
  • محمد حامد قدوم پاریزی پور*، سیدعلی اکبر بهجت نیا، کرامت الله ایزدپناه صفحه 453
    به منظور بررسی تاثیر دما بر میزان آلوده سازی و غلظت ویروس، گیاهان چغندرقند توسط باکتری حاوی همسانه عفونت زای جدایه ایرانی ویروس پیچیدگی شدید بوته چغندرقند (BSCTV-IR) مایه زنی و سپس در دماهای 20، 25، 30 و Co35 نگه داری شدند. حضور ویروس در گیاهان در زمان های 7، 14 و 21 روز پس از مایه زنی توسط پی سی آر سنجیده شد. نتایج نشان داد که بهینه درجه حرارت برای آلوده سازی چغندرقند توسط BSCTV-IR دمای Co25 می باشد. در دمای Co35 هیچ کدام از گیاهان چغندرقند به این ویروس آلوده نشدند. جهت سنجش بهبودی، گیاهان پس از بروز علائم شاخص بیماری به دماهای ذکر شده منتقل شدند و بهبودی در اولین برگ تازه تشکیل شده گیاه چغندرقند هفت روز پس از نگه داری بوته ها در دمای Co35 مشاهده گردید. این مدت برای بوته های نگه داری شده در دماهای 30، 30-25، 25 و Co20 به ترتیب 12، 18، 25 و 28 روز بود. مایه زنی مجدد گیاهان بهبودیافته با ویروس هیچ علائمی را در برگ های جدید ایجاد نکرد که نشان دهنده مقاومت گیاه بهبود یافته به آلودگی مجدد با ویروس مشابه است. سنجش کمی دی ان ای ویروس توسط واکنش زنجیره ای پلیمراز در زمان واقعی (real-time PCR) کاهش قابل توجه دی ان ای ویروس را در برگ های بهبودیافته در مقایسه با برگ های دارای علائم نشان داد.
    کلیدواژگان: دما، جمینی ویروس، چغندر قند، فنوتیپ بهبودی، مقاومت
  • الهام مدیری*، منصور منتظری صفحه 455
    این پژوهش در سال 90 - 1389 به منظور مطالعه اثر چهار علف کش تری فلورالین، اتال فلورالین، آلاکلر و متریبوزین روی شدت بیماری مرگ گیاهچه رایزوکتونیایی در سویا ارقام ویلیامز، میل82 و کلارک در شرایط خاک سترون و غیر سترون در موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور اجرا شد. در این بررسی، عامل بیماری با خاک داخل هر گلدان تا عمق چهار سانتی متری آمیخته گردید. میزان بروز بیماری در تیمارها با شاهد بدون علف کش ولی همراه با عامل بیماری مقایسه شد. نتایج کلی این پژوهش نشان داد که بیماری در رقم کلارک بیش از دو رقم دیگر و در خاک سترون بیشتر از خاک غیر سترون به وقوع پیوست. هم چنین، در بین علفکش ها، تنها تری فلورالین، در مقایسه با شاهد، در افزایش بروز این بیماری تاثیر معنی دار داشت.
    کلیدواژگان: Rhizoctonia solani، مرگ گیاهچه، تری فلورالین، اتال فلورالین، آلاکلر، متریبوزین
  • بهزاد برهانی، حشمت الله رحیمیان صفحه 461
    علائمی مشابه با علائم بیماری شانکر باکتریایی درختان میوه هسته دار ناشی از باکتریPseudomonas syringae pv. Syringae روی هلو(Prunus persica) و شلیل(Prunus persicae var. nusipersica) در چند نقطه از شهرستان های خراسان، در طی سال های 1391و 1390 مشاهده شد. پس از شستشو و ضد عفونی سطحی بافت های آلوده، سوسپانسیونی از آنها در آب مقطر استریل تهیه و یک قطره از آن روی محیط آگار غذایی به علاوه سوکروز(NAS) کشت داده شد. پرگنه های غالب به دست آمده کرم تا صورتی رنگ، خمیر مانند، براق، محدب و با حاشیه صاف بودند. هیچ یک از جدایه ها قادر به ایجاد رنگ فلورسانت روی محیط King-B نبوده ولی برخی از آنها در شمعدانی (Pelargonium×hortorum) بعد از 5-4 و در توتون(Nicotiana tabacum) پس از 11 روز شروع به تولید نکروز مشابه با واکنش فوق حساسیت کردند. لکه های نکروزه و آب سوخته ایجاد شده روی توتون دارای هاله زرد رنگ بوده و بافت نکروزه به همراه هاله پیرامونی به تدریج ولی به کندی گسترش پیدا کرد. بررسی های اولیه در راستای شناسایی نماینده این جدایه ها با توالی یابی ناحیه ITS و مقایسه آنها با توالی های موجود در پایگاه NCBI صورت گرفت که منتهی به یافتن بیشترین شباهت جدایه ها به دو گونهadeliensis Cryptococcus و Cryptococcus magnus گردید. این دو گونه با ضریب اطمینان بالایی به عنوان عوامل بیماری جدید شانکر مخمری درختان میوه هسته دارشناسایی شدند. اصول بیماری زایی کخ در مورد نماینده های هر دو گونه به اثبات رسیده است (Borhani et al. 2012. 11 th European Conference on Fungal Genetics، Philipps-University، Marburg، Germany and Borhani et al. 2012. 13 th International Congress on Yeasts، Univ. Wisconsin، Madison، USA).
    تعدادی از جدایه های به دست آمده دارای ویژگی های متمایزی از دو گونه یاد شده بودند. پرگنه های این دسته از جدایه ها براق، خمیر مانند، به رنگ سپید شیری و تقریبا مسطح و بدون برجستگی مشهود بودند. نماینده های این گروه در برگ شمعدانی واکنش فوق حساسیت ایجاد کردند ولی در بررسی های گلخانه ای بیماری زا بودن آنها روی هلو قابل اثبات نبود. توالی ناحیه ITS نماینده این گروه از جدایه ها(NCBI # JQ039905) 100 درصد شبیه به جدایه تیپ گونه Meyerozyma guilliermondii بود.آنالیز اسیدهای چرب نماینده جدایه ها و استرین استانداردM. guilliermondii CBS# 8417 با کروماتوگرافی گازی شباهت بالای آن دو را از نظر میزان و نوع اسید های چرب نشان داد. اسید چرب غالب (40 درصد کل اسیدهای چرب) هر دو جدایه C18:1 بود. در بررسی های اولیه صورت گرفته، نقش این گونه که در چندین مورد همراه با دو گونه بیماری زای یاد شده از شانکرهای ساقه جدا شد، در بیماری شانکر مخمری درختان هسته دار مشخص نگردیده و این مسئله نیاز به بررسی های بیشتر دارد. القای واکنش فوق حساسیت در شمعدانی می تواند نشانگر قابلیت بالقوه این گونه مخمر در ایجاد بیماری در یک یا چند میزبان گیاهی تلقی شود.
  • هومن ظفری، سید مهدی بنی هاشمیان، احمد روحی بخش، بنت الهدی بحری صفحه 463
    ویروس تریستزای مرکبات (Citrus tristeza virus، CTV) عامل مهم ترین بیماری ویروسی مرکبات است که در بسیاری از کشورهای مرکبات خیز جهان باعث خسارت فراوانی به این محصول گردیده است. پیکره های این ویروس محدود به آوند آبکش بوده و به صورت نیمه پایا توسط گونه های مختلف شته ها انتقال می یابد. کانون اولیه آلودگی به ویروس تریستزا در ایران باغات مهدشت در ساری بوده است. انتقال طبیعی ویروس با شته پنبه در مازندران به اثبات رسیده است (رحیمیان و همکاران، 1379). در سال 1390 ردیابی تریستزا در نهالستان های غرب استان مازندران انجام شد و گیاهان آلوده در بین نهال هایی که از نهالستان های شرق استان به غرب انتقال یافته و یا با پیوندک آلوده از آن مناطق تکثیر شده اند، شناسایی شد (ترویجی و همکاران، 1391). هم چنین احتمال انتقال آلودگی تریستزا به نهالستان های استان گیلان به طریق مشابه مطرح گردید. بر این اساس در بررسی اولیه وضعیت سلامت نهالستان های این استان از نظر بیماری تریستزا در آبان ماه سال 1391، تعداد 20 نهال نارنگی انشو (Citrus unshiu) و پرتقال تامسون ناول (C.sinencis) از سه نهالستان شرق استان گیلان (چابکسر، رحیم آباد و لنگرود) با آزمون سرولوژیکی ایمیونوپرینت (Direct tissue blot immuonoassay) و با آنتی سرم تجاری شرکت بیوربا مورد ارزیابی قرار گرفت و آلودگی در پنج نهال نارنگی انشو روی پایه سیترنج محرز شد. استخراج اسید نوکلئیک از دمبرگ و رگبرگ نهال های آلوده با استفاده از کیت Rneasy Plant Mini Kit (Qiagen) صورت گرفت. آزمون RT-PCR بر اساس دستورالعمل کیت (Fermentas) Revert Aid برای مرحله RT و آنزیم PCR Master Mix (Fermentas) برای مرحله PCR و استفاده از جفت آغازگر اختصاصی T36cp+/T36cp-، نتایج ردیابی سرولوژیکی را تایید کرد.
|
  • In vivo INTERACTION OF Verticillium dahliae, THE CAUSAL AGENT OF PISTACHIO VERTICILLIUM WILT, WITH Acremonium kiliense
    Z. Nasimi, Z. Banihashemi*, R. Mostowfizadeh, Ghalamfarsa* Page 365
    This study was conducted on the interaction between Verticillium dahliae, the causal agent of vascular wilt of pistachio trees, and Acremonium kiliense, an endophyte fungus with biological control effects. Nine-month-old seedlings of three pistachio cultivars including Sarakhs, Badami-Rize-Zarand and Ghazvini were used by root dip method in conidial suspension (106 ml-1) and transferred to pots containing autoclaved soil. After one month, the inoculated seedlings were transferred to soil containing 40 microsclerotia/g soil of V. dahliae. The trial was performed as a two-factor factorial experiment with 3 replications for each combination, the factors being cultivars and fungal treatments at 3 and 4 levels, respectively, in a completely randomized design. The results showed an increase in the dry weight of roots and shoots in trees inoculated with A. kiliense plus V. dahliae compared to trees inoculated only with V. dahliae. Interaction of A. kiliense and V. dahliae decreased the percentage of shoots and roots infection compare to treatments of V. dahliae alone. The percentage of V. dahliae isolation from different treatments showed that cultivars inoculated with A. kiliense plus V. dahliae had a lower colonization by V. dahliae than those inoculated only with V. dahliae. The results of statistical grouping revealed that shoot dry weight in all inoculated cultivars with A. kiliense, A. kiliense plus V. dahliae, and control belonged to one group, whereas cultivars inoculated only with V. dahliae constituted a separate group. The results of the Verticillium isolation from tissue showed that the isolation rate of V. dahliae in interaction between A. kiliense-V.dahliae, compared to V. dahliae alone, decreased more than 50 percent in all cultivars.
    Keywords: Vascular wilt, Verticillium dahliae, Acremonium kiliense
  • M. Lotfipour, M.H. Amid Motlagh, A. Afsharifar*, S.A.A. Behjatnia, K. Izadpanah Page 375
    Wheat dwarf virus (WDV) is one of the main factors causing stunting and yellowing diseases of cereals. Two strains of WDV have been reported from different parts of Iran. The barley strain (WDV-B) is only detected from naturally infected barley plants, while the wheat strain (WDV-W) infects both wheat and barley plants. Previous results regarding distribution of WDV strains have revealed the dominance of WDV-W compared to WDV-B in cereal fields of Iran. To investigate the taxonomic position of the Iranian WDV strains, the complete DNA genome of a wheat isolate of WDV-W from Shahrekord (WDV-Whe[Iran:Sh:Whe]) and of a barley isolate of WDV-W from Bavanat (WDV-Whe[Iran:Ba:Bar], with 2750 and 2749 nucleotides, respectively, were sequenced. Phylogenetic analysis of nucleotide sequences of the genome, revealed two main clusters designated WDV- W and WDV-B. Cluster WDV-W is composed of two Iranian isolates including WDV-Whe[Iran:Sh:Whe], WDV-Whe[Iran:Ba:Bar] and nine non-Iranian wheat isolates of WDW (WDV-W). An Iranian barley isolate of WDV (WDV-Bar[IR:Bar]) and seven exotic barley isolates of WDV formed the second cluster (WDV-B). Sequence comparison of different genomic regions of the two Iranian WDV-W isolates showed that the replication-associated protein was the most conserved while the movement protein and the large intergenic region were the most divergent regions.
    Keywords: Barley, Geminivirus, Mastrevirus, Wheat, Wheat dwarf virus
  • NEMATODE SPECIES OF THE INFRAORDER TYLENCHOMORPHA FROM QOM PROVINCE, IRAN
    Z. Lotfi *, A. Gharehkhani* Page 389
    In order to identify nematodes associated with orchards and fields of Kahak and Markazi regions in Qom Province, 50 soil and root samples were collected from different localities, during spring and autumn of 2010. The samples were washed and nematodes were extracted by centrifugal floatation technique. They were fixed and transferred to glycerin according to the de Grisse method (1969). Permanent slides were prepared from the extracted nematodes and some cross sections were made from different parts of the body. Morphological and morphometrical characters specimens were studied by light microscope attached to drawing tube. In result 16 species belonging to 12 genera of Tylenchina were identified. From these species Aphelenchoides singhi, Boleodorus volutus and Prothallonema macrocellum are reported and described for the first time from Iran and Aphelenchoides singhi is reported for the second time in the world..
    Keywords: Aphelenchoides, Boleodorus, identification, morphology, Nematode, Prothallonema, Tylenchina
  • M. Sabouri *, J. Heydarnejad * Page 403
    Among begomoviruses infecting tomato, Tomato leaf curl Palampur virus-IR (ToLCPMV-IR) is the first bipartite begomovirus reported in Iran. To demonstrate infectivity of the bipartite genome and identify the experimental host range of the ToLCPMV-IR, dimer construct for each genomic component A and B was designed and constructed. The resulting clones were separately ligated to binary vector pGreen0029 and used simultaneously with pSoup (helper plasmid) to transform Agrobacterium tumefaciens strain C58. Agroinoculation with the cloned DNA of the ToLCPMV-IR genome resulted in the efficient infection of several experimental hosts such as cucumber, squash, tomato and three tobacco species but not watermelon. The virus was transmitted from agroinoculated plants to healthy squash seedlings by whitefly Bemisia tabaci, the natural vector of ToLCPMV-IR. Based on the results of this study, we demonstrate infectivity of the bipartite cloned genome of ToLCPMV-IR. The constructed infectious clone can be used for evaluation of the reaction of host plant cultivars and analysis the genes function.
    Keywords: Geminivirus, Begomovirus, Tomato leaf curl Palampur virus, Infectious clone, Cucumber
  • M. Arabnezhad, H. Mohammadi* Page 411
    During spring and summer of 2010 and 2012, several surveys were conducted in different vineyards in Kohgiluyeh & Boyer-ahmad (southwestern Iran) and Kerman (southeastern Iran) provinces, with the aim of isolating and identifying fungi associated with grapevine decline diseases. The samples collected comprised diseased grapevines showing yellowing, defoliation, reduced growth, wilting, interveinal chlorosis, internal black spots and wood discoloration in cross section, as well as woody vine debris taken from the vineyards floor. Isolations were made from symptomatic wood tissues and pycnidia on the bark of pruning debris on malt extract agar supplemented with 1 mg ml-1 streptomycin sulphate (MEAS) and potato dextrose agar (PDA) media. Based on morphological and molecular characteristics four species: Phaeoacremonium tuscanum, Diplodia seriata, Botryosphaeria dothidea and Neofusicoccum parvum were isolated and identified from samples collected. In this regards, D. seriata and B. dothidea were recovered from diseased grapevines and pruning debris while N. parvum was obtained only from pycnidia formed on the bark of grapevine pruning debris. Pm. tuscanum was isolated from grapevines showing yellowing, defoliation, small chlorotic leaves, internal black spots and brown to black streaking in cross section. Pathogenicity tests were conducted on green shoot cuttings of 'Askari' cultivar under greenhouse conditions. Based on the results of pathogenicity tests, all tested species were pathogenic and caused significant wood discoloration on inoculated cuttings 25 days after inoculation. The fungi were re-isolated from the margin of the lesions, completing Koch’s postulates. Based on our knowledge, this is the first report of Pm. tuscanum from grapevine in Iran. This is also the first report of D. seriata, N. parvum and B. dothidea from pruning debris on the vineyard floors in this country.
    Keywords: β tubulin, Grapevine trunk diseases, Internal transcribed spacers, Vitis vinifera
  • A. Fallahpori*, H. Aminian, N. Sahebani, S. A. Esmailzadeh Hosseini Page 413

    Fusarium damping off caused by Fusarium oxysporum f.sp. sesami is one of the most important diseases of sesame, in all areas of sesame production in the world. In this investigation, resistance of 20 sesame germplasms to Fusarium damping off was assayed in greenhouse. Fifteen isolates of the causal agent were isolated from sesame in Yazd region and one isolate with the highest pathogenicity potential selected. Special test showed that the isolate was Fusarium oxysporum f.sp. sesami (FOS). Twenty sesame germplasms were assayed by disease severity index (0-2) and infection percent index (1-5) for their reaction to FOS. Statistical analysis of data showed that there was a considerable difference at about 1% level among the investigated germplasms from the perspective of resistance to disorder facror. By using the achieved findings determined that local Asfige Bahabad germplasm as resistant germplasm and local Kahnouj germplasm as susceptible germplasm. In the next step of study, PAL activity was assayed in resistant and susceptible germplasms 2, 4, 6, 8, 10 and 12 days after inoculation.PAL enzyme activity in resistant germplasm increased rapidly and reached it’s acme in the 4th day after inoculation and then decreased, increased to 12th day again. But this amount was lower as 4th day. In susceptible germplasm PAL activity increased slowly. This investigation showed that the increase of PAL activity can have probable role in the induction of resistance.

    Keywords: Sesame germplsms, Sesame Fusarium damping off, Diseases severity, Infection percent, PAL enzyme, Fusarium oxysporum f.sp. sesami
  • M. Kowsari, M. Zamani*, M. Motallebi, E. Joorabchi Page 425
    Monitoring of the behavior of biocontrol agents in situ is a powerful tool for successful management of diseases. In this research a Trichoderma isolate was identified as T. harzianum by the analysis of rDNA-ITS regions using the TrichOKEY and TrichoBLAST sequence identification programs. For gfp transformation the maximum protoplast yield (5 × 108/ml) was obtained using the optimized conditions of protoplast isolation. The highest transformation efficiency (96%) was obtained with 10 µg DNA and 30 µl protoplast (5 × 108/ml). To obtain a genetically marked Trichoderma that can be used as a biomonitor, T. harzianum was cotransformed with p3SR2 and pDL2 plasmids containing amdS and gfp genes, respectively. Transformation of gfp gene was confirmed by PCR pattern. The morphology and viability of selected cotransformant (T. harzianum T8-7MK) was similar to that of the wild type. The biocontrol activity of transformant was confirmed by Dual culture with Rhizoctonia solani and microscopic analysis. The monitoring of gfp tagged T. harzianum was followed in agricultural soil (in 60 days after inoculation). Also the colonization of T. harzianum T8-7MK was monitored visually on R. solani sclerotia by scanning electron microscopy. The treated sclerotia showed no detectable growth on PDA after six days, while the untreated sclerotia were able to grow after two days on the same medium. These observations confirmed the biomonitor and biocontrol activity of T. harzianum T8-7MK transformant.
    Keywords: Trichoderma harzianum, Protoplast, Biocontrol, Monitoring, gfp
  • B. Bicharanlou, M. Pirnia*, Gh. Asadi Page 439
    Cercosporoid fungi including the genus Cercospora and other morphologically similar genera are important pathogens causing leaf spots on a wide range of host plants. In a taxonomic study on cercosporoid fungi, plants with leaf spot symptoms from different localities of Mazandaran province were collected and examined during spring-autumn 2011-12. As the result, Cercospora hostae (on Hosta albomarginata), Pseudocercospora cydoniae (on Chaenomeles japonica) and Stigmina palmivora (on Washingtonia robusta and Phoenix canariensis) are reported here as new records for Iran. Hibiscus syriacus is a new host for Cercospora althaeina. Furthermore, Cercospora apii s. lat. is identified on 13 host plants including 6 new hosts in the world and 5 new hosts in Iran.
    Keywords: Anamorphic fungi, Biodiversity, Leaf spot, Fungal taxonomy
  • Z. Dehbovid*, M. A. Tajick, Ghanbari*, H. Rahimian, M. Arzanlou Page 447
    Absidia is a genus in the family Absidiaceae in the order Mucorales some species of which are causative agents of mucormycosis in humans and animals. To study phylogenetics and population biology of the genus and its species, some some soil samples were collected from agricultural areas of Mazandaran. Following isolation and purification of isolate an Rose-bengal containing medium, 20 isolates of Absidia were obtained. DNA was extracted from using a CTAB method and subjected to PCR using the primers ITS4 and ITS5 and the amplified fragments were sequenced. The sequences were analyzed by Chromas Pro and MEGA5 softwares and compared with those deposited in GenBnak. Dendrograms derived from the similarity of nucleotide sequences separated Absidia repens isolates, which formed a distinct calde, from the rest of the species.
    Keywords: Absidiaceae, Biodiversity, Mazandaran, Phylogeny
  • M. H. Ghodoum Parizipour*, S. A. A. Behjatnia, K. Izadpanah Page 453
    The effect of various temperatures on the infection of sugar beet plants by Iranian isolate of Beet severe curly top virus (BSCTV-IR) was evaluated. Presence of BSCTV-IR in agroinoculated plants was assayed at 7, 14 and 21 days post-inoculation (dpi) using PCR. Based on the infectivity assay, the optimum temperature for BSCTV-IR infection was 25C at which the mean period between inoculation and the first virus detection was the shortest and the virus concentration was the highest. No virus was detected in plants incubated at 35C until 21 dpi. To evaluate the effect of temperature on recovery of BSCTV-IR-infected plants, symptomatic plants were incubated at the aforementioned temperatures. The first new leaf showing recovery phenotype emerged 7 dpi at 35 ºC. This period for plants incubated at 30, 25-30, 25 and 20ºC was 12, 18, 25 and 28 days post-incubation, respectively. Thus, recovery occurred faster as the temperature raised. Re-inoculation of recovered plants with the same virus induced no symptoms in newly emerging leaves, indicating the stability of the phenotype of recovered plants against re-infection by the same virus. Quantitative analysis using real-time PCR showed significant decline in viral DNA in either recovered or new leaves emerged after re-inoculation compared to symptomatic leaves.
    Keywords: Beta vulgaris, Geminivirus, Recovery phenotype, Resistance, Temperature
  • E. Modiri*, M. Montazeri* Page 455
    This study was conducted in 2010-2011 to evaluate the effects of herbicides trifluralin, ethalfluralin, alachlor and metribuzin on the incidence of damping off disease caused by Rhizoctonia solani on soybean varieties Williams, Mill 82 and Clark in sterile or non-sterile soil. The pathogen was grown on PDA and incorporated into the soil of each pod up to four cm depth. The incidence of the disease in herbicide-treated soil was compared with those of untreated soil which was pre-inoculated with the pathogen as control. In these experiments, Clark showed higher disease incidence than other varieties. Also the disease incidence was higher in sterile soil than in non-sterile soil. Compared with the untreated control, only trifluralin, significantly increased the disease incidence.
    Keywords: Alachlor, Damping off, Ethalfluralin, Rhizoctonia solani, Trifluralin
  • B. Borhani, H. Rahimian Page 461
    Canker symptoms similar to those produced by Pseudomonas syringae pv. Syringae were observed on peach (Prunus persica) and nectarine (Prunus persicae var. nusipersica) trees in several fruit tree growing areas in Khorasan in 2011-2012.Symptomatic stem tissues were thoroughly washed under running tap water, surface disinfestated with sodium hypochlorite (2 min. in 0.5 %, ai, hypochlorite), washed in three changes of sterile distilled water (SDW) and the bark tissues were stripped-off and chopped in 1-2 ml of SDW with a sterile scalpel. Drops of the suspensions, following 10-20 min standing at room temperature, were streaked onto plates of sucrose nutrient agar (SNA) and the plates were incubated at 26-28 °C. The predominant isolates recovered had cream to pinkish, circular, glistening, pasty and convex colonies with entire margins. The isolates did not produce fluorescent pigments on medium B of King. A number of isolates induced a hypersensitive(HR)-like reaction in geranium (Pelargonium × hortorum) and in tobacco (Nicotiana tabacum) 4-5 and 11 days after injection of somewhat turbid suspensions, respectively. The necrotic areas or spots formed on tobacco were surrounded by halos and tended to enlarge, albeit, slowly. DNA of a representative from each group of isolates, differentiated by their colony morphology on SNA, was extracted and the ITS region of the rDNA operon was amplified in PCR and sequenced. Based on the identity of the nucleotide sequence of this region with those deposited in GenBank, the two colony types that were proved to be pathogenic to peach and induced a Hr-like reaction in tobacco and geranium were found to belong to the yeast species Cryptococcus adeliensis and C. magnus. Koch’s postulates were fulfilled with representative of both species on peach budlings(Borhani et al. 2012. 11 th European Conference on Fungal Genetics, Philipps-University, Marburg, Germanyand Borhani et al. 2012. 13 th International Congress on Yeasts, Univ. Wisconsin, Madison, USA).A number of isolates displayed characteristics distinct from those of the two Cryptococcus species described. Colonies of the present isolates were glistening, pasty, milky white in color and very low convex. Blast analysis of the ITS sequence of a representative (NCBI # JQ039905) of this group of isolates, which produced a Hr-like reaction in geranium but appeared to be avirulent on peach in greenhouse tests, showed 100% identity with those of Meyerozyma guilliermondi isolates present in GenBank. The fatty acid methyl ester (FAME) compositions of a representative isolate and a reference of strain Meyerozyma guilliermondi,CBS # 8417, were determined by gas chromatography. The similarity of the two isolates was verified further by the identity of the types and the percentages of fatty acids. C18: 1 was determined to be the predominant fatty acid (40% of the total fatty acid compositions) in both isolates. The role of this third group of yeast isolates, if any, in the stem canker complex, could not be established in the preliminary pathogenicity trials carried out in the present study and remains to be determined in the future. Induction of hypersensitive reaction on geranium may be considered as the potential of this yeast species in causing disease in one or more plant species.
  • H. Zafari, S. M. Banihashemian, A. Ruhibakhsh, B. Bahri Page 463
    Tristeza caused by Citrus tristeza virus (CTV), is the most important viral disease of citrus worldwide. Serious damages of the disease have been reported from many citrus growing areas of the world. CTV particles are restricted to phloem and are transmitted by aphids in a semipersistent manner. CTV was introduced from Japan to Mahdasht orchards in Mazadaran province in 1969. Its natural spread with the vector Aphis gossipii was shown in the infected areas (Rahimian et al., 2000). Following the transport of virus-infected scions or plants from the east of Mazandaran (infected area) to the western part of the province (Tarviji et al., 2012), the risk of transmission was considered by a similar way in the nurseries of Guilan province. Preliminary survey of the disease was carried out in November 2012. Five of 20 Unshiu (Citrus unshiu) and Thomson navel (C.sinencis) plants on Citrange rootstock were found infected by serological direct tissue blot immunoassay using a commercial antiserum (Bioreba, Switzerland). Infection of the plants was confirmed by a two-step RT-PCR with T36cp+/T36cp- primers after nucleic acid extraction with Rneasy Plant Mini Kit (Qiagen). RT and PCR was carried out respectively according to manufacture protocols of Revert Aid and PCR Master Mix (Fermentas).
    Keywords: Citrus, Guilan, Virus, Tristeza, RT, PCR