فهرست مطالب

مطالعات اخلاق کاربردی - سال دوم شماره 8 (زمستان 1391)

نشریه مطالعات اخلاق کاربردی
سال دوم شماره 8 (زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/11/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سرمقاله
    حبیب رضایی ارزانی صفحه 7
  • محمد مهدی فیروزمهر* صفحات 11-38
    قرآن، فلسفه بعثت پیامبر را تزکیه و رشد اخلاقی می داند و پیامبرخود نیز، فلسفه بعثتش را تکمیل و تتمیم مکارم اخلاق معرفی کرده است. در قرآن از اخلاق پیامبربه طور خاص ستایش و از آن به عظمت یاد شده و پیامبخود را تربیت یافته خدا و مکارم اخلاق معرفی کرده است. اخلاق پیامبرهمان قرآن و قرآن تجلی خداوند برای بشر است؛ بنابراین، قرآن و پیامبرهرکدام به شکلی تجلی اخلاق الهی بوده و اخلاق مدنظر قرآن، اخلاق الهی است و با توجه به اینکه غایت خلقت انسان، خلافت خداست و خلافت مستلزم سنخیت و تناسب وجودی است، مقصود از اخلاق الهی این است که انسان با شناخت اسماء و صفات الهی، به اندازه توان بشری به افعال و صفات الهی متخلق شود و تخلق به اوصاف و افعال الهی از طریق عبودیت خدا که فلسفه آفرینش انسان است، ممکن می شود. نتیجه اینکه اخلاق از نظر قرآن عبارت است از شناخت اسماء، صفات و افعال خدا و تخلق به اخلاق و افعال خدایی به قدر توان بشری از طریق عبودیت و بندگی خدا. این تعریف که مستند به آیات و روایات است، اخلاق را به صراحت در ارتباط با خدا و اسماء و صفات او می شناساند. واژه های کلیدی اخلاق، قرآن، اخلاق الهی، خلافت، اسماء و صفات خدا، عبودیت.
    کلیدواژگان: اخلاق، قرآن، اخلاق الهی، خلافت، اسماء و صفات خدا، عبودیت
  • مریم بیات* صفحات 39-66
    تعالیم دین اسلام به سعادت بشر در تمام شئون زندگی اهمیت می دهد؛ لذا بر معرفی ارزش ها و در جهت ارتقای معیارهای انسانی و اخلاقی تلاش نموده است. در همین راستا، قرآن کریم نیز به عنوان مهم ترین منبع هدایت بشر با توجه به ابعاد گوناگون حیات انسان، او را در زندگی فردی، اجتماعی، مادی و معنوی راهبری نموده و در این جهت، یکی از مهم ترین وظایف انبیاء، دعوت به ارزش های اخلاقی و تثبیت آنهاست که هدف اصلی این مقاله بیان شیوه های تثبیت ارزش های اخلاقی در قرآن است که محقق به شیوه تحلیلی- استنباطی به معرفی آن ها پرداخته است. نتایج نشان می دهد که از شیوه هایی نظیر رویارویی با نتایج اعمال، بشارت و انذار و موعظه و... برای تثبیت ارزش های اخلاقی می توان بهره برد؛ زیرا که وجه تفضیل انسان نسبت به سایر موجودات، بهره گیری از قوه تعقل برای بهره مندی از ارزش های اخلاقی و انسانی است و تقوا، تخلق به ارزش های اخلاقی است.
    کلیدواژگان: قرآن، ارزش های اخلاقی، اعتدال، موعظه، بشارت، انذار
  • حسن سراج زاده* صفحات 67-96
    جمله ها و گزاره های اخلاقی، گزاره هایی مرکب از موضوع و محمول هستند که موضوع آن را انسان و ابعاد وجودی او و محمول آن را یکی از مفاهیم هفت گانه اخلاقی «خوب و بد»، «باید و نباید»، «درست و نادرست» و «وظیفه» یا آنچه شبیه به این مفاهیم اند، تشکیل می دهند. گزاره های اخلاقی قرآن معمولا در قالب جملات خبری و انشایی ارایه شده اند. جمله های إنشایی نیز گاهی به شکل إنشاء طلبی، مانند امر، نهی، استفهام، تمنی و ندا بیان می شوند و اموری، مانند افعال مدح و ذم، تعجب، قسم، ترجی، صیغه های عقود و ایقاعات، کم خبریه، رب را در بر می گیرند. در این پژوهش سعی شده با توجه به ضرورت شناخت روشمند و علمی مفاهیم و گزاره های اخلاقی در قرآن، إنشائات غیرطلبی قرآن به روش توصیفی تحلیلی، بررسی شوند تا چگونگی فهم گزاره های اخلاقی از آن ها معلوم شود. حاصل این تحقیق بیانگر این است که از مجموع إنشائات غیر طلبی، چهار قسم آن، یعنی افعال مدح و ذم، تعجب، قسم و ترجی بیشتر بر دو مفهوم اخلاقی «خوب و بد» دلالت دارند که با قرارگرفتن در محمول گزاره، جمله و گزاره اخلاقی را می توان تشخیص داد.
    کلیدواژگان: گزاره های اخلاقی، گزاره های إنشایی، مفاهیم اخلاقی، إنشائات غیر طلبی
  • سعید آخوندی یزدی*، حبیب رضا ارزانی صفحات 97-118
    خودپسندی، همواره به عنوان رذیله ای اخلاقی مورد توجه پیشوایان دین بوده و نسبت به خطرات و زیان های آن هشدار داده شده است. برخی از احادیث عجب، از سوی امام علی صادر شده و ایشان به ریشه، علل و زیان های این بیماری روانی اشاره کرده اند. علمای علم اخلاق و دانشمندان علم روانشناسی نیز به این موضوع پرداخته اند. نویسنده در این نوشتار در پی آن است که با روش کتابخانه ای، استنادی و تحلیلی، بعد از مفهوم شناسی عجب، به بررسی ریشه و زیان های عجب در سخنان امام علی بپردازد. در این تحقیق از نظر دانشمندان علم روانشناسی نیز استفاده شده است. از جمله زیان هایی که برای خودپسندی از کلام حضرت قابل برداشت است عبارتند از: فراهم کردن زمینه تسلط شیطان، ضعف قوه عاقله، توقف رشد و ارتقاء، تحقیر، کبر و هلاکت.
    کلیدواژگان: عجب، خودشیفتگی، خودپسندی، امام علی، زیان های عجب
  • عباس علی محمدی، صابر اداک * صفحات 119-142
    یکی از ویژگی های قیام عاشورا، توجه به اخلاق اسلامی و اهتمام به رعایت آموزه های اخلاقی است که در این نوشتار با عنوان «اخلاق در قیام عاشورا» بیان شده است. ریشه قیام اباعبدالله الحسین به سال های اولیه بعثت پیامبر بر می گردد؛ زیرا از همان زمان بود که عده ای برای از بین بردن اسلام نقشه می کشیدند و این توطئه ها در زمان امام حسین به اوج خود رسید تا بالاخره به قیام عاشورا منجر شد. پس از رحلت پیامبر اسلام تحریفات بسیاری ایجاد شد که اهل بیت ایشان با درایت کامل، متوجه تحریفات شده و به مبارزه با آن ها پرداختند. آسیب های وارده به پیکره اسلام، بعضا باعث مسخ و از بین رفتن اهداف حکومت نبوی شده بود. به همین دلیل، قطعا خاندان پاک رسول اسلام، وظایف سنگینی برای مقابله با آسیب ها برعهده دارند تا از گسترش آن ها جلوگیری و آن را ریشه کن نمایند. در این نوشتار، گذشته از رخدادهای دوران رحلت بعد از پیامبر تا دوران شهادت امام مجتبیبه برخی از خصوصیات و ظهور جلوه های اخلاقی در قیام امام حسین همانند اصلاح اجتماعی، فتوت، آزادمردی اشاره شده است و با روش بررسی اسناد کتابخانه ای به سوال اصلی پژوهش جواب داده شده است که آیا این قیام بر مبنای اصول اخلاق اسلامی شکل گرفته است یا خیر؟ قیام اخلاقی امام، باعث رسوایی چهره بداخلاقان شد که مختصرا نکاتی در این خصوص بیان شده است.
    کلیدواژگان: حسین بن علی، اخلاق، قیام عاشورا، یزید
  • جواد آقامحمدی* صفحات 143-164
    هدف این پژوهش، بررسی میزان توجه به شاخصه اخلاق و مولفه های آن در کتب علوم اجتماعی در دوره متوسطه نظری است. روش تحقیق، توصیفی – تحلیلی است و عناوین و مصادیق هر یک از مولفه های داده با استفاده از چک لیستی از معیارهای شاخصه اخلاقی در ابعاد سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و عمومی جمع آوری شده است. جامعه آماری شامل کلیه کتب علوم اجتماعی مقطع متوسطه نظری، رشته ادبیات و علوم انسانی است که در مجموع چهار کتاب در نظر گرفته شده است؛ بنابراین، از روش سرشماری به عنوان نمونه استفاده شده است. برای سنجش میزان پرداخت و تحلیل سوالات از آمار توصیفی سود برده شده است. در نهایت پس از بررسی کلی این نتایج، به این نکته پی می بریم که میزان توجه به شاخصه اخلاق در بعد سیاسی در کتب علوم اجتماعی دوره متوسطه 27درصد، در بعد اجتماعی (خانوادگی و شهروندی) 49درصد، در بعد اقتصادی 10درصد و در بعد عمومی 14درصد است که بین شاخصه اخلاق در ابعاد مختلف توازن خاصی برقرار نبوده و نیست و می طلبد مسئولان تعلیم و تربیت در بازنگری های آتی خود به آن توجه نمایند.
    کلیدواژگان: اخلاق، اخلاق اقتصادی، اخلاق سیاسی، اخلاق اجتماعی، اخلاق و دین، کتب علوم اجتماعی
  • اصغر هادی صفحات 165-197
    در مقاله حاضر به نقد و بررسی چالش هایی پرداخته می شود که در مقاله ای با عنوان «آیا اخلاق دینی ممکن است؟» بر سر راه اخلاق دینی قرار داده شده است با این بیان که گذر از دین به اخلاق، آسان و بدیهی و سرراست نیست. نویسنده مقاله یادشده پس از بیان مقدمه ای نسبتا طولانی، شواهد شش گانه ای زیر را در ناهمواری راه گذار دین به اخلاق بیان کرده است. شواهد یادشده عبارتند از: 1. مسئله وجود خدا؛ 2. مسئله حضور خدا؛ 3. مسئله افعال خدا و موضوعیت تکلیف الهی؛ 4. مسئله صفات خدا (اخلاقی بودن خدا)؛ 5. مسئله قدرت خدا و تقدیر الهی؛ 6. مسئله بازگشت به سوی خدا و حساب پس دادن به او. نگارنده در این مقاله پس از بررسی مقدمه به نقد و بررسی شواهد شش گانه می پردازد.
    کلیدواژگان: اخلاق دینی، اخلاق غیردینی، اخلاق سکولار، رابطه دین و اخلاق، فلسفه اخلاق
|
  • Pages 11-38
    Definition of Morality from the Perspective of Quran Muhammad Mahdi Firouzmehr Abstract According to the Quran, the purpose behind the mission of Prophet Muhammad(S) was to spread soul purification and moral development among the individuals, the notion which was confirmed by the prophet himself. Quran has praised the prophet's temperament and has mentioned it with pride and respect. Prophet introduced himself as a student trained by divine morality. Prophet's temperament resembles the Quranic teachings and the Quran is a manifestation of God's volition for human beings, therefore, it is concluded that the Quran and the Prophet are both the expressions of divine morality. As the ultimate aim of creating man is to make him the vicegerent of God on the earth and since reaching this position requires man to have congruity and resemblance with God, the purpose of divine morality is to have man become aware of the divine names and attributes and then tries to develop those characters in himself, a purpose which is obtained only through worshiping God and has been expressed as the ultimate objective of creation. Consequently, based on the Quranic perspective, morality occurs as the result of knowing God's names, attributes and acts and the attempt to practice them to the extent possible for human being by worshiping God. This definition which is extracted from the Quranic verses and Islamic narrations explicitly associates morality with God's names and attributes.
    Keywords: Morality, theQuran, Divine Morality, God\'s Names, Attributes, Thralldom
  • Marayam Bayat Pages 39-66
    Teachings of Islam put emphasis on salvation of human beings in all facets of life, so this religion has tried to introduce values and measures to improve human and moral principles. The Quran as the main source of human guidance has considered all aspects of human life and led man in his individual, social, mundane and spiritual way of life. Consequently, one of the most important tasks of the prophets was to invite people towards moral values and to stabilize them. The main purpose of this article is to elaborate on the methods applied by the Quran to stabilize moral values. The author has followed the method of inferential analysis throughout the study. The results indicate that some methods such as confronting the agents with the consequences of their deeds, preaching, enunciating, warning and… may result in improving moral values in people because the only distinctive feature separating human being from animal is having the power of intellect and his accessibility to human and moral values since piety is believed to be formed by following moral values.
    Keywords: Quran, MoralValues, Moderation, Preaching, Enunciation, warning
  • Hasan Serajzadeh Pages 67-96
    Ethical propositions include sentences consisting of a subject and a predicate while its subject concerns human being and its existing aspects and the predicate expresses one of the seven ethical concepts including: "good and evil", "must and mustnt", "proper and improper", and "duty". Quranic ethical propositions are usually stated in the form of either statements or exclamatory sentences. Exclamatory sentences are either of imperative forms such as orders, prohibitions, questions, wishes and calling or they have non-imperative natures like Arabic verbs indicating praise and blame, exclamation, swearing, hope, special structures for establishing various Islamic contracts (Uqῡd and Iqᾱ'), and sentences starting with "Kam" and "Rubba". Considering the necessity to investigate the Quranic ethical propositions in a scientific and systematic way, this study attempts to analyze the non-imperative exclamatory sentences in Quran using a descriptive-analytic method in order to extract ethical propositions from Quran. Based on the outcome of this study, from among the non-imperative exclamatory sentences four kinds, namely Arabic verbs indicating praise and blame, exclamation, swearing and hope convey the two ethical concepts of "good and evil". When the predicates of such sentences include these concepts, they are determined as ethical propositions.
    Keywords: Ethical Propositions, Exclamatory Propositions, Ethical Concepts, Non, imperative Exclamatory Sentences
  • Habibreza Arzani, Said Akhundi Yazdi* Pages 97-118
    Egotism, as a moral vice, has always been attended to by the religious leaders, who tried to warn against its harmful consequences. There are a number of narrations received from Imam Ali (A.S.) about egotism in which he has pointed out the roots and harms of this psychological disorderwhich has also been discussed by Ethics scholars and psychologists. Using library method and following a referential-descriptive approach, the author of this paper has tried to first give a definition of the term and then inspect the roots and harms of egotism as expressed in the speech of Imam Ali(A.S.). In addition, the views of some psychologists have been reflected here. Some of the harms mentioned by Imam Ali(A.S.) as the consequences of egotism are: paving the way for Satan's dominance, diminishing the power of reason, abolishing man's improvement, belittlement, arrogance and downfall.
    Keywords: Egotism, Narcissism, Selfishness, Imam Ali(A.S.), Harms of Egotism
  • Saber Adak*, Abasali Muhammadi Pages 119-142
    One of the characteristics of Ashura uprisingis its inclusion of Islamic morality and ethical teachings; a fact which is referred to in this essay as "Morality in Ashura Uprising" The roots of Imam Hussein's uprising go back to the early years of the prophet's mission when some of the hypocrites started plotting to destroy Islam. These conspiracies culminated at Imam Hussein's time and finally led to Ashura uprising. Following the demise of the Prophet(S) many distortions were made and added to Islam. Prophet's descendants, however, were fully aware of such improper additions and strictly fought against them. The injuries caused in the body of Islam as the result of such alterations gradually took the Muslim society away from the goals set by the Prophet(S). This put a heavy burden on the shoulder of Prophet's family to resist these attacks and to prevent the spread of such deviations and tried to eradicate them. In this paper in addition to reviewing the events happening between the demise of the prophet(S) and the martyrdom of Imam Hassan(A.S.), some of the moral aspects of Imam Husseinsuprising such as: social reformation, chivalry and gallantry have been discussed. Using a library method, this research tries to answer this question: Was Ashura uprising formed based on Islamic moral principles? This moral-oriented uprising caused to reveal the immoral nature of Imam's enemy some of whose details will be briefly mentioned in this essay.
    Keywords: Hussein bin Ali(A.S.), Ethics, Ashura Uprising, Yazid
  • Javad Aqamohammadi* Pages 143-164
    The purpose of this study is to evaluate the level of ethical instructions and its components as reflected in the social sciences textbooks taught in Iranian High schools. The method applied in this research is a descriptive-analytic type.Topics and examples of each of the components of the data have been collected by using a list of ethical criteria in political, social, economic and public aspects. The population of this study includes all the social sciences textbooks taught in Iranian high schools in the field of literature and humanities which encompass four textbooks. Census methods have been used for sampling. To measure the scope and analytic level of the questions, descriptive statistics have been used. Finally, after assessing the results, we find out that the ethical indexes attended to in social sciences textbooks of Secondary Schools in political aspect is 27%, in social aspect (family and civil sections) 49 percent, in economical aspect, 10 % and in the public aspect is 14%. This indicates that there is no balance among the different aspects of ethical indexes in various aspects and it requires that education authorities consider further revisions to the textbooks in coming years.
    Keywords: Ethics, Economical Ethics, Political Ethics, Social Ethics, Ethics, Religion, Social Sciences Textbooks
  • Asghar Hadi Pages 165-197
    This article reviews the challenges and problems found in an article titled "Is religious ethics possible?"which argues that the transition from religion to morality is neither easy nor straightforward. Following a long introduction, the author of the above mentioned article expresses the following six philosophical subjects as the obstacles in the way of transition from religion to ethics: 1- the issue of God's existence, 2- the issue of God's presence, 3- the issue of God's acts and the centrality of divine assignments, 4- the issue of God's attributes "morality of God", 5- the issue of God's power and His dispensation, 6- the issue of resurrection and reckoning. In the present paper, first the introduction and then the six mentioned issues have been discussed and reviewed.
    Keywords: Religious Ethics, Non, religious Ethics, Secular Ethics, Religion, Ethics Relation, Philosophy of Ethics