فهرست مطالب

جامعه پژوهی فرهنگی - سال چهارم شماره 2 (تابستان 1392)

فصلنامه جامعه پژوهی فرهنگی
سال چهارم شماره 2 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/14
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد بهشتیان صفحات 1-19
    هدف این تحقیق بررسی رابطه بین اعتیاد به اینترنت و هوش هیجانی در بین دانش آموزان دبیرستان های تهران است. جامعه آماری این تحقیق شامل همه دانش آموزان دبیرستانی تهران در سال تحصیلی 1391 - 1392 و شامل 972 نفر است که به ترتیب زیر انتخاب شده اند.
    نخست، از بین مناطق 22 گانه شهر تهران (مناطق شهرداری تهران) از هر منطقه 4 دبیرستان (2 غیر دولتی (یک دخترانه و یک پسرانه) و 2 دولتی (یک دخترانه و یک پسرانه)) به تصادف انتخاب شدند و در هر یک از مدارس انتخابی نیز از هر مقطع یک کلاس (کلا 4 کلاس از هر دبیرستان) انتخاب شد. سپس، از دانش آموزان این کلاس ها خواسته شد که پرسش نامه های اعتیاد به اینترنت یانگ، پرسش نامه اطلاعات دموگرافیک و نیز پرسش نامه هوش هیجانی بار آن را تکمیل کنند (تکمیل پرسش نامه ها از طریق سایت محقق به آدرس www.beheshtiyan.ir انجام می شد). تعداد دانش آموزانی که پرسش نامه اعتیاد به اینترنت یانگ را تکمیل کردند 8342 نفر بودند که از بین آن ها 4967 نفر پرسش نامه هوش هیجانی را نیز تکمیل کردند. از کل دانش آموزان 573 نفر معتاد به اینترنت تشخیص داده شدند که از بین آن ها 486 نفرشان پرسش نامه هوش هیجانی را تکمیل کرده بودند. بر همین اساس، از بین افراد غیر معتاد نیز به تصادف 486 نفر انتخاب شدند که پرسش نامه هوش هیجانی را تکمیل کرده بودند. پس از اجرای پرسش نامه ها، نتایج با آزمون t مستقل تحلیل شد. تحلیل نتایج نشان داد که رابطه مثبت و معنی داری بین مولفه های هوش هیجانی و اعتیاد به اینترنت برقرار است. بر اساس نتایج این تحقیق، می توان گفت که با افزایش هوش هیجانی در دانش آموزان می توان از ابتلای آن ها به اعتیاد اینترنتی جلوگیری کرد.
    کلیدواژگان: اعتیاد به اینترنت، هوش هیجانی، دانش آموزان، دبیرستانی، تهران
  • سید ابوتراب سیاهپوش صفحات 21-43
    چگونگی پیدایش و سیر تحول و شکوفایی نهادهای فرهنگی و دانشگاهی در غرب موضوع پیچیده و دشواری است که به سختی تن به پژوهش می دهد. در این مقاله نخست، با استناد به منابع معتبر، آرای چند مورخ برجسته تاریخ علم و قرون وسطی شناس صاحب نظر درباره نحوه پیدایش و تاسیس نهادها و مراکز دانشگاهی بررسی می شود و تاریخ نسبتا دقیقی در خصوص شکل گیری آن ها به دست می آید و سپس اجمالا به رابطه استادان با دانشجویان و برنامه و مواد درسی و آموزشی آن ها اشاره می شود. در همین زمینه به بررسی کشمکش ها و جدال های فکری و دینی در محیط های دانشگاهی پرداخته و از سوی دیگر به مواضع و رفتار ارباب کلیسا در این مورد اشاره می شود. سرانجام به آمیزه عقلانی و علمی حاصل از این مناقشه ها، که در اواخر قرون وسطی دست مایه پیشرفت تمدن اروپایی و سپس انقلاب علمی شد، اشاره می شود.
    کلیدواژگان: قرون وسطی، کلیسا، دانشگاه، دانشجو، علم، آموزش
  • سارا شریعتی، یاسر فروغی صفحات 45-74
    حوزه علمیه یکی از مهم ترین نهادهای دینی جامعه ایرانی است که برخی افراد با قصد و انگیزه طلبه شدن وارد آن می شوند. انتخاب طبلگی یکی از مهم ترین انتخاب های جوانان با نتایج و پیامدهای دامنه داری است که، به رغم وجود دیگر امکان ها و انتخاب ها، برخی این مسیر را برای زندگی خود در پیش می گیرند، اما چه عواملی زمینه ساز اجتماعی تصمیم جوانان برای طلبه شدن را رقم می زند و آنان با کدام انگیزه ها به دنیای طلبگی روی می آورند؟ این مطالعه با روش کیفی و با استفاده از نظریه زمینه ای به جست وجوی پاسخ می پردازد. به همین منظور، با 54 نفر از طلاب شاغل به تحصیل در حوزه علمیه قم مصاحبه عمیق صورت گرفته است. یافته های پژوهش حاکی از آن اند که دو صورت از عوامل درونی و بیرونی در پیدایش انگیزه های افراد برای طلبه شدن موثرند؛ عوامل درونی به قرارگرفتن روحانیت در موضع گروه مرجع جوانان و بسترها و شبکه های معنوی ای اشاره دارد که آنان در آن زیست می کنند. عوامل بیرونی شامل زیست در شبکه روحانیت و همچنین افراد مذهبی تاثیرگذار است. در مجموع این عوامل چهار انگیزه مختلف را برای طلبه شدن در افراد پدید می آورند که شامل انگیزه های علمی، معنوی، اجتماعی، و ابزاری است تا در نهایت آنان تصمیم به طلبه شدن می گیرند. در نهایت، این یافته ها در قالب یک مدل نظری علی/ فرایندی ارائه شده اند.
    کلیدواژگان: حوزه علمیه، عوامل ورود به حوزه علمیه، انگیزه های طلاب، نظریه زمینه ای
  • حمید ضرغام بروجنی، مهدیه سهرابی صفحات 75-101
    جمهوری اسلامی ایران، پس از تجاوز رژیم بعثی عراق، در سال 1359 درگیر جنگی طولانی شد. این دفاع مقدس، علاوه بر آثار و برکات بیرونی، دستاوردهایی نیز درون نظام اسلامی بر جای گذاشته است. تبیین دستاوردهای فرهنگی این دفاع مقدس از ضروریاتی است که می تواند بن مایه تعیین کننده استراتژی حرکت و روند آتی انقلاب تلقی شود. یکی از اثربخش ترین روش های آشناسازی جوانان نسل سوم انقلاب با دستاوردهای جنگ تحمیلی و ترویج فرهنگ پایداری دفاع مقدس، حضور آنان در مناطق عملیاتی هشت سال دفاع مقدس، مشاهده آثار به جای مانده از آن دوران از نزدیک، و درک فضای معنوی این مناطق است. به استناد ارقام موجود، اشتیاق جوانان به چنین سفرهایی، که در کشور ما «راهیان نور» و در ادبیات علمی «گردش گری مناطق جنگی» خوانده می شوند، در سال های اخیر بیش از پیش افزایش یافته است. این مقاله، با هدف بررسی انگیزه گردش گران از سفر به مناطق جنگی و طبقه بندی آنان، به منظور کمک به انتقال فرهنگ پایداری تهیه شده است. اطلاعات لازم از منابع کتاب خانه ای، مصاحبه با کارشناسان، و پرسش نامه تکمیل شده بازدیدکنندگان به دست آمده است. جامعه آماری پژوهش شامل همه ایرانیانی است که از مناطق جنگی کشور بازدید کرده اند و به کمک روش نمونه گیری گلوله برفی 152 نفر از آنان به منزله نمونه پرسش شدند. نتایج تحقیق حاکی از آن است که مهم ترین گروه بازدیدکنندگان مناطق جنگی ایران را گردش گران زیارتی یادبودی و گردش گران فرهنگی میراثی تشکیل می دهند. عمده این گردش گران با انگیزه های ملی و مذهبی به بازدید مناطق جنگی می روند و علاقه وافری به شنیدن رشادت های جنگاوران و ناشنیده ها درباره آن دارند. نتایج این تحقیق می تواند در مدیریت گردش گران و برنامه ریزی برای ارتقای دستاوردهای فرهنگی و اجتماعی گردش گری جنگ، کاربرد داشته باشد.
    کلیدواژگان: فرهنگ پایداری، دفاع مقدس، بازدید از مناطق جنگی، گونه شناسی بازدیدکنندگان (visitors typology)، انگیزش، راهیان نور
  • مهرداد نورایی صفحات 103-115
    در اواسط قرن نوزدهم، با گسترش روابط با جهان مدرن، گرایش به وجه زندگی غربی در بخشی از جامعه ایرانی شدت گرفت. در عمل، به کارگیری الگوی مزبور به تقلیدی انجامید که، به علت نامتجانس بودن ارزش های تجدد با مجموعه سیستم اجتماعی، از جای گرفتن در کل جامعه ناتوان ماند. در عین حال، موفق نشدن در پیش برد بسیاری از طرح های نوگرایی را می توان، به میزان وسیعی، ناشی از نوع سیاستی دانست که در کشور برای توسعه به کار گرفته شده بود. همچنین، جایگاه اجتماعی کسانی که بانی و مجری تغییرات بودند به خوبی نشان دهنده این واقعیت است که تا چه حد اراده تغییر از بطن جامعه به دور بوده است
    کلیدواژگان: نوگرایی، فرهنگ، ارزش های تجدد، جوامع غربی، پویایی اجتماعی
  • محمد نیازی، وحید شالچی صفحات 117-155
    نظام وظیفه نخستین بار در چهارچوب ارتش های پادشاهی و دولت های مستقل از کلیسا در اروپای غربی تاسیس شد و توانست واسطه ای بین دولت و ملت در ابتدای مدرنیته و وسیله ای برای بسط نظامی گری حاکمان و سلاطین باشد. تقسیم کار اجتماعی، پیشرفت تکنیکی، و صنعتی شدن در کنار هم سبب شد تا ارتش های مدرن شکل بگیرند که از اولین نهادهای بوروکراتیک نیز به شمار می آمدند. اما این پدیده که در غرب پس از مجموعه تحولات اندیشه ای و اجتماعی پدید آمده بود، در ایران دوره پهلوی اول به منزله بخشی از پروژه مدرن سازی و تثبیت حکومت استبدادی رضا خان شکل گرفت. بسط عناصر هویت ملی گرایانه و مطیع کردن نیروهای سنتی جامعه ایران در برابر استبداد مطلقه حکومت، از طریق آموزش ها و هنجارسازی عمومی و فراگیر، یکی دیگر از کارکردها و کارویژه های ارتش و نظام خدمت اجباری در کنار تاثیرات و خدمات سیاسی و نظامی دیگرش در تاسیس و ابقای حکومت پهلوی بود. نظام وظیفه، در کنار خلع سلاح عمومی، به حکومت پهلوی اول این امکان را می داد که با گسترش اقتدار نظامی پایه های حکومت خود را مستقر کند. تشکیل ارتش یکپارچه و خدمت اجباری عمومی را باید یکی از اولین تلاش های سامان مند و همه جانبه برای خلق شهروندان نظام جدید مبتنی بر ایده دولت ملت در تاریخ ایران دانست.
    کلیدواژگان: تاریخ اجتماعی ارتش، خدمت اجباری، نظام وظیفه عمومی، ارتش جدید، هویت ملی، پهلوی اول
|
  • Pages 1-19
    The aim of this research was to investigate the relationship between components of emotional intelligence and addiction to internet among the high school students of Tehran. The statistical sample included all of the high school students of Tehran in 2012-2013. The sample consisted of 972 persons who were selected as follows: at first، among the 22 districts of Tehran (districts of the municipality)، and from each district 4 high schools، 2 private (one girl school and one boy school) and 2 public schools (one girl school and one boy school) were randomly chosen. In each selected school، from each stage، one class (totally 4 classes from every high school) was selected. Then، the students were asked to complete the Young Internet Addiction Questionnaire، Demographic data questionnaire and BAR-ON questionnaire (completing the questionnaires was done through the website of the researcher which is www. beheshtiyan. ir). The number of students who completed the questionnaire was 8342 who among them 4967 students also completed the emotional questionnaire. Among all of the students، 573 persons were diagnosed as internet addicted who among them 486 students were completed the emotional intelligence questionnaire too. Accordingly، among the non-addicted students، 486 persons who completed the emotional intelligence questionnaire were randomly selected. Then، the data were analyzed by ‘independent t test’. The results indicated that there is a positive significant relationship between emotional intelligence and addiction to internet. Based on the results of this study، it could be said that by increasing the emotional intelligence in students، we can prevent them from internet addiction.
    Keywords: Internet addiction, emotional intelligence, students, high school, Tehran
  • Pages 21-43
    The formation and evolution procedure of cultural and academic institutes in the Christian West is a complicated and difficult issue to study, and is hardly survivable. In this paper, based on valid references, the opinions of some remarkable historians of science and middle-ages scholars, regarding the advent and establishment of academic institutes and centers, are examined, and consequently a relatively exact date of the formations of the centers is obtained. Then the relation between professors and students, the course titles and educational details of the centers will be pointed out in brief. In this regard, on one hand, the thought and religious challenges in academic environments are investigated, and on the other hand, the behaviors of Church masters and their positioning are studied. Finally, I indicate to a combination of rationalization and science which is the results of these disputes, and was the source of development in European civilization and then a scientific revolution at the end of middle-ages
    Keywords: cultural centers, academic institutes, middle, ages, European civilization
  • Pages 45-74
    Howzeh-ye Elmieh is one of the most important religious institutions in Iran in which people enter to be Talabe. To be Talabe is one of the important options and paths which some people, aware of its vast consequences, select in their life. Which social factors underlay such a decision, and which motivations persuade them to enter to the new world of being a Talabe? This study, by a qualitative approach and method of grounded theory, seek to answer these questions. For this purpose, 54 of Tollab in Howzeh Elmieh of Qom were deep interviewed. Findings show that two kinds of internal and external elements are effective on persons who decide to be Talabe. Internal elements refer to the image which they have of Roohaniat as a social reference group, and spiritual social contexts and networks in which they live. External elements include living in the atmosphere of those networks, and also effective religious people. It can be said that four kinds of motivations, included of scientific, spiritual, social and instrumental ones, motive a person to decide finally to be a Talabe. These results are presented in a causal/process-based model.
    Keywords: Howzeh, ye Elmieh, Tollab, grounded theory, Tollab's social motivations
  • Pages 75-101
    The Islamic Republic of Iran got into a long war after the invasion of Iraq in 1981. In addition to the external blessings, this war has left benefits within the Iranian Islamic system. Explaining the cultural achievements of this war is a necessity which can be interpreted as defining the future strategy of the Iranian Islamic revolution. One of the most effective ways to introduce the achievements of the imposed war to young generation and promote persistence culture, is their presence in the operational areas of eight-year war and watching the remains of that time, and so understanding the spiritual atmosphere of these areas. According to the available statistics, the enthusiasm of young people to such tours, which called ‘Rahiyan e Noor’ (Light goers), in our country, and ‘Battlefield Tourism’ in tourism scientific literature, has increased in recent years more than ever. This study is heading to examine the motivations of tourists visiting battlefields and their classification, to promote persistence culture. Data have been gathered from library resources, interviews with experts, and filled questionnaires by visitors. The study population consisted of all Iranians who had visited the country's battlefields and 152 of them were inquired by snowball sampling. The results indicate that the main groups of the visitors are Pilgrimage-memorial and cultural-heritage tourists. Most of them are motivated by national and religious aims and are interested in learning about the courage of the warriors. The results can be used in war tourism management and planning to promote its cultural and social benefits.
  • Pages 103-115
    In the middle of the 19th century, during the modernization of Western world, the tendency to utilize Western life styles in some parts of Iranian society gained force. But since the Western values were not accepted in the society as a whole and were incongruent with the total social system of Iran, utilization of this pattern remained ineffective. Furthermore, because of the kind of the development policies which were utilized, most of the plans were not implemented in the society and so were unsuccessful. Also the social position of those who sponsored the program indicates that they were too far from the social reality to bring about proper and deep social changes
    Keywords: modernization, culture, modern values, western societies, social dynamics
  • Pages 117-155
    At first, in the beginning of the modern era, ‘Military Service’ was formed within the kingdom armies and independent European governments of the Church, and it could be an intermediate between government and nation, and also a means to extend rulers and king militarism. The social labor division, technical progress and industrialization, in turn, led to form modern armies as the first bureaucratic institution. But this phenomenon which had been appeared after some intellectual and social transformations in the West was formed in ‘Pahlavi I’ government as a part of the modernization project and the establishment of the regime totalitarianism. The development of national identity elements and making the Iranian traditional forces obedient to the absolute sovereignty through public education, was possible just by means of army and military service. “Military Service” and the public disarmament make it possible to the Pahlavi regime to establish itself through expanding its military authority. Constructing an integrated military and compulsory military service should be regarded as the first multidimensional organized efforts to create modern system civilians based on the nation-state theory
    Keywords: Social history of army, military service, military service, military service system, modern army, national identity