فهرست مطالب

پژوهش های روان شناسی اجتماعی - پیاپی 12 (زمستان 1392)

نشریه پژوهش های روان شناسی اجتماعی
پیاپی 12 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/24
  • تعداد عناوین: 9
|
  • علیرضا عظیم پور*، محسن نظرپور، اکرم نوایی، محبوبه هاشمی پور صفحه 1
    مقدمه
    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه مقبول نمایی اجتماعی با هوش، سن، پایه تحصیلی و دو خرده مقیاس درونی سازی و نمادی سازی هویت اخلاقی در حالتهای گمنام و غیرگمنام و مقایسه دانشجویان دختر و پسر در مقبول نمایی اجتماعی بود.
    روش
    در مطالعه اول 123 دانشجو به سه فرم A آزمون هوش نابسته به فرهنگ کتل، مقیاس خوداهمیت دهی هویت اخلاقی آکوئینو و رید (2002) و مقیاس مقبول نمایی اجتماعی کراون و مارلو (1960) پاسخ دادند. در حالی که نام خود را روی برگه ها ننوشته و شرایط گمنام بود. در مطالعه دوم، نمونه ای متشکل از 31 دانشجو به همان آزمونها پاسخ دادند، با این تفاوت که نام خود را نوشته و شرایط به صورت غیرگمنام بود. 50 دانشجو از مطالعه اول از نظر رشته تحصیلی و سال ورود به دانشگاه با این افراد همتا شدند.
    یافته ها
    یافته های مطالعه اول حاکی از عدم تفاوت جنسیتی در مقبول نمایی اجتماعی و رابطه منفی این سازه با نمادی سازی هویت اخلاقی و عدم رابطه آن با سن و پایه تحصیلی، هوش و درونی سازی هویت اخلاقی بود. نتایج مقایسه این دو گروه حاکی از عدم تفاوت این افراد در مقبول نمایی اجتماعی، نمادی سازی و درونی سازی هویت اخلاقی بود.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج پژوهش حاضر می توان به تاثیر فرهنگ و تغییرات فرهنگی توجه بیشتری کرد.
    کلیدواژگان: مقبول نمایی اجتماعی، خودفریبندگی، مدیریت برداشت، هوشبهر، هویت اخلاقی
  • ابوالقاسم یعقوبی*، مریم حسینی اصل نظرلو صفحه 15
    مقدمه
    بهزیستی همواره یکی از دغدغه های ذهنی بشر بوده و شادی یکی از مولفه های بهزیستی است. لذا هدف پژوهش حاضر پیش بینی شادی بر پایه معنا در زندگی، نوع-دوستی و بخشودگی بود.
    روش
    پژوهش از نوع همبستگی و جامعه آماری آن شامل کلیه دانشجویان دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس بود که 170 نفر به شیوه نمونه گیری دردسترس انتخاب شده و به مقیاسهای شادکامی آکسفورد، بخشودگی میان فردی احتشام زاده و همکاران (1389)، معنا در زندگی استیگر و همکاران (2006) و نوع دوستی راشتون و همکاران (1981) پاسخ دادند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندمتغیری استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین شادی با معنا در زندگی و بخشودگی رابطه مثبت معنی-دار وجود دارد. همچنین، متغیرهای معنا در زندگی و بخشودگی پیش بینهای معنی داری برای شادی هستند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج تحقیق برای افزایش شادی پیشنهاد می شود افراد برای زندگی خود هدفی برگزینند و در راستای تحقق آن تلاش کنند. همچنین، با گذشت و چشم پوشی از خطاهای عمدی و غیرعمدی دیگران فرصت تعامل و تعالی بیشتری را برای خود فراهم کنند.
    کلیدواژگان: شادی، معنا در زندگی، نوع دوستی، بخشودگی
  • پریسا دهکردیان*، عبدالزهرا نعامی صفحه 27
    مقدمه
    یکی از مصادیق رفتار جامعه پسند، اهداء عضو است. پژوهشهای گوناگون ضرروت توجه به ابعاد اجتماعی، علمی و مذهبی اهداء عضو را روشن کرده اند. طبق آمار، نرخ اهداء عضو در کشور ایران و به خصوص در خوزستان بسیار پایین است، لذا این پژوهش با هدف بررسی رابطه بین ویژگی های شخصیتی با تمایل به اهداء عضو انجام شده است.
    روش
    پژوهش از نوع همبستگی و نمونه آن شامل 360 دانشجوی دانشگاه شهید چمران اهواز بود که با روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند. جمع آوری اطلاعات با استفاده از پرسشنامه نظام ارزشهای آلپورت، ورنون و لیندزی (1960) و پرسشنامه محقق ساخته تمایل به اهداء عضو انجام شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل رگرسیون لوجستیک استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که هیچ کدام از شش نوع شخصیت پیش بین خوبی برای تمایل یا عدم تمایل به اهداء عضو نیستند.
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش ممکن است تلویحاتی برای بررسی سایر جنبه های تمایل به اهداء عضو مانند جنبه های اجتماعی و زیستی داشته باشد.
    کلیدواژگان: اهداء عضو، ویژگیهای شخصیتی، دانشجویان، رفتار جامعه پسند
  • کریم سواری صفحه 37
    مقدمه
    در تحقیق حاضر رابطه تنهایی و هراس اجتماعی با شایستگی اجتماعی دانشجویان دختر و پسر دانشگاه پیام نور اهواز در سال 1392 مورد بررسی قرار گرفت.
    روش
    پژوهش از نوع همبستگی و جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان دختر و پسر دانشگاه پیام نور اهواز در سال 1392 بود که از میان آنها 150 نفر (76 پسر و 74 دختر) به شیوه تصادفی چندمرحله ای انتخاب شدند. به منظور جمع آوری داده ها از پرسشنامه تنهایی راسل، پپلا و کاترونا (1980)، مقیاس هراس اجتماعی کونور، دیویدسون، چرچیل، شرود، فوا و وسلر(2000) و آزمون شایستگی اجتماعی محقق ساخته استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با کمک ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه صورت گرفت.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که بین تنهایی و هراس اجتماعی با شایستگی اجتماعی رابطه منفی معنی دار وجود دارد. همچنین، نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه حاکی از آن بود که تنهایی و هراس اجتماعی توان پیش بینی شایستگی اجتماعی دانشجویان را دارند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج پژوهش، جهت تقویت احساس شایستگی اجتماعی در دانشجویان می توان به تنهایی و هراس اجتماعی توجه کرد.
    کلیدواژگان: شایستگی اجتماعی، تنهایی، هراس اجتماعی
  • نگار فولادی*، پرویز صباحی، پروین رفیعی نیا، عنایت الله شهیدی صفحه 49
    مقدمه
    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه هوش معنوی و باور به دنیای عادل با سهل-انگاری اجتماعی بود.
    روش
    پژوهش از نوع همبستگی و نمونه شامل 250 دانشجوی دانشگاه پیام نور تهران بود که با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند و به پرسشنامه های سهل انگاری اجتماعی، هوش معنوی و باور به دنیای عادلانه برای خود و دیگران و باور به دنیای عادل عمومی پاسخ دادند. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین هوش معنوی و باور به دنیای عادل با سهل انگاری اجتماعی رابطه منفی دارد. همچنین، نتایج رگرسیون حاکی بود که باور به دنیای عادل عمومی و هوش معنوی ارتباط با سرچشمه هستی قادر به پیش بینی سهل انگاری اجتماعی کلی، باور به دنیای عادل عمومی بهترین پیش بین بی تفاوتی و هوش معنوی اتکا به هسته درونی و باور به دنیای عادل برای خود بهترین پیش بین توجه به خود هستند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج پژوهش می توان گفت که با تقویت هوش معنوی و باور به دنیای عادل می توان به کاهش سهل انگاری اجتماعی کمک کرد.
    کلیدواژگان: هوش معنوی، باور به دنیای عادل، سهل انگاری اجتماعی
  • ابوالفضل قاسم زاده*، تقی زوار، زهرا فیض اللهی صفحه 63
    مقدمه
    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش میانجی ویژگی شخصیتی باوجدان بودن در رابطه پاسخگویی با رفتار شهروندی و رفتار سیاسی بود.
    روش
    پژوهش از نوع همبستگی و جامعه آماری آن شامل کلیه معلمان مقطع ابتدایی شهر تبریز بود که از میان آنها 300 نفر با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. داده ها از طریق مقیاس شخصیت نئو و پرسشنامه های استاندارد پاسخگویی هاچوارتر (2005)، رفتار شهروندی سازمانی پوداسکف (1990) و رفتار سیاسی هنسی (2005) جمع-آوری گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر با استفاده از مدل معادلات ساختاری استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج حاکی از نقش میانجی باوجدان بودن در روابط بین متغیرهای پژوهش بود، به این صورت که برای افراد با ویژگی شخصیتی وجدان بالا، افزایش پاسخگویی با افزایش رفتار شهروندی و کاهش رفتارهای سیاسی همراه است.
    نتیجه گیری
    این نتایج بر ضرورت بازشناسی نقش میانجی باوجدان بودن در بررسی رابطه علی پاسخگویی با رفتار شهروندی و سیاسی تاکید می کند.
    کلیدواژگان: باوجدان بودن، پاسخگویی، رفتار شهروندی سازمانی، رفتار سیاسی
  • فاطمه کاظمی*، حبیب الله نادری صفحه 79
    مقدمه
    این پژوهش با هدف بررسی ابعاد هویت یابی دانشجویان بر اساس الگوی برزونسکی و رابطه آن با هویت قومی آنان انجام شد.
    روش
    در این پژوهش علی- مقایسه ای، 150 دانشجوی دانشگاه مازندران از سه گروه قومی ترکمن، کرد و مازنی با روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند. آزمودنی ها به پرسشنامه های سبک های هویت یابی برزونسکی (1989) و مقیاس هویت قومی چندگانه فینی (1999) پاسخ دادند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل واریانس یک راهه استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین سبک های هویت یابی در این سه گروه قومی تفاوت معناداری وجود ندارد و بیشتر دانشجویان صرفنظر از قومیت آنها در مرحله اطلاعاتی قرار دارند. ضریب همبستگی پیرسون رابطه مثبت معناداری را بین هویت قومی و سبک هویت یابی اطلاعاتی نشان داد. همچنین، در میزان هویت قومی در این سه گروه قومی تفاوتی وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    انجام پژوهش حاضر در سایر گروه های قومی نیز پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: ابعاد هویت، هویت قومی، گروه های قومی
  • محمدرضا نیک فرجام*، حسین اسکندری، جواد حاتمی صفحه 93
    مقدمه
    اتحاد درمانی مهمترین متغیر در پیش بینی پیامد درمانی است. یکی از سوالهای اساسی این است که روان درمانگران چگونه از مدلهای ارتباطی خود برای شکل گیری روابط درمانی استفاده می کنند. نظریه مدلهای ارتباطی به معرفی چهار مدل بنیادین (اشتراک جمعی، رتبه-بندی قدرت، تطبیق برابری و ارزش گذاری بازاری) می پردازد که افراد تنها در قالب آنها رفتار اجتماعی خود را با یکدیگر هماهنگ می کنند. هدف پژوهش حاضر، مقایسه کیفیت اتحاد درمانی درمانگران بر حسب کاربرد هر یک از این مدلهای ارتباطی است.
    روش
    در این پژوهش علی- مقایسه ای، 40 درمانگر به صورت داوطلب شرکت کردند. از شرکت کنندگان خواسته شد تا پرسشنامه های اتحاد کاری (نسخه های کوتاه و تجدیدنظر شده درمانگر) (هتچر و گیلاپسی، 2006) و شیوه های ارتباطی (کارالیس و هاسلام، 2004) را تکمیل کنند. به منظور تحلیل داده ها از آزمون t نمونه های مستقل استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین کیفیت اتحاد درمانی درمانگران بر اساس کاربرد مدلهای ارتباطی تفاوت معناداری وجود دارد. درمانگرانی که بیشتر از مدلهای اشتراک جمعی و رتبه بندی قدرت استفاده می کنند، اتحاد درمانی مطلوب تری با مراجع برقرار می کنند.
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهش حاضر، شواهد ارزشمندی پیرامون کیفیت اتحاد درمانی درمانگران و نقش مدلهای ارتباطی در آن ارائه کرده و این نتایج با توجه به ماهیت رابطه درمانی قابل توجیه است.
    کلیدواژگان: اتحاد درمانی، اتحاد کاری، مدلهای ارتباطی، روان درمانگر
  • سوسن علیزاده فرد صفحه 115
    مقدمه
    امروزه با گسترش امکانات جدید ارتباطی، بسیاری از افراد در فضای مجازی به برقراری ارتباط با دیگران دست زده و این خود خطر بروز اعتیاد به این شیوه ارتباطی را افزایش می دهد. این پژوهش قصد دارد در جهت شناسایی عوامل موثر بر میزان کاربری اینترنت، رابطه بین ادراک خود و ادراک حمایت اجتماعی را با زمان کاربری اینترنت مورد مطالعه و مقایسه قرار دهد.
    روش
    به این منظور، 200 نفر (100 زن و 100 مرد) انتخاب شده و به پرسشنامه های ادراک حمایت اجتماعی (زیمت و همکاران، 1988) و مقیاس ادراک خود (پورحسین و قاسمی، 1386) پاسخ دادند. در نهایت این نتایج با زمان استفاده از اینترنت مقایسه شد. داده ها با استفاده از روش تحلیل رگرسیون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که متغیرهای ادراک خود و ادراک حمایت اجتماعی پیش بینی کننده های معناداری برای میزان کاربری اینترنت هستند، به طوری که 63 درصد تغییرات آن را تبیین می کنند.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان دهنده آن هستند که با افزایش عزت نفس و اعتماد به نفس افراد و همچنین روابط با کیفیت و مثبت اجتماعی، می توان از خطر اعتیاد به اینترنت کاست.
    کلیدواژگان: ادراک خود، ادراک حمایت اجتماعی، اینترنت
|
  • Azimpour, A.R.*, Nazarpourm., Navabia., Hashemipour, M Page 1
    Introduction
    The aim of present investigation is studying the relationship between social desirability and intelligence, age, grade, symbolization and internalization subscales of moral identity at both known and Anonymous situations, and also social desirability gender comparing. Methode: In the first study the form A of Cattell Culture Fair Intelligence Test III, self important moral identity measure, Marlowe-Crowne social desirability scale administered on 123 students. The students didn’t write their name on the measures so the conditions were unknown and so social desirability was in the shape of self deception. In the second study 31 student respond above measures, but the participants announce their name and told them that their responding would affected on their occupational future. So the conditions were known and social desirability was in the shape of impression management. 50 students from first study matched at grade and file of study with these 31 students.
    Results
    The findings didn’t show the gender differences in social desirability and showed the negative relationship to symbolization. Finding also didn’t show the relationship of social desirability to internalization of moral identity, intelligence, age and grade. Finding didn’t show the differences between those two groups in social desirability and moral identity.
    Keywords: social desirability, self deception, impression management, intelligence, moral identity
  • Yagoobia.*, Hoseiny Asl Nazarloo, M Page 15
    Introduction
    Welfare has been always one of the human’s concerns. Happiness is a component of it. The purpose of current study was to predicting of happiness based on meaning in life, forgiveness and altruism.
    Method
    Paticipans were 170 of Students of the Faculty of Agriculture, Tarbiat Modarres University who were selected by available sampling metod. They answered the Oxford Happiness Questionnaire, Meaning in Life Questionnaire, Interpersonal Forgiveness Inventory and Adapted Self – Report Altruism Scales. Data were analyzed by simultaneous regression method.
    Results
    The results of Pearson correlation coefficients showed a significant positive relationship between happiness and the meaning in life. Moreover, there are significant positive relationships between forgiveness and happiness. Furthermore, regression analysis showed that Meaning in life and forgiveness can predict happines.
    Keywords: Altruism, Forgiveness, Happiness, Meaning in Life
  • Dehkordianp.*, Noami, A.Z Page 27
    Introduction
    One of the justifications of prosocial behavior is organ donation. Different studies administrated the importance of attention to social, scientific and religion component of prosocial behavior. According to statistics the rate of organ donation in Iran and especially in Khuzestan is low. The aim of this is that investigate the probability of organ donation based on Personality Characteristics. Six type of personality including political, social, religion, scientific, economic & art were investigated for the anticipating of tendency to organ donation in students.
    Method
    360 girl and boy student were participated in this study. For assessment the Personality Characteristics, the study of value questionnaire (Allport, Vernon and Lindsey) was used.
    Result
    Data were analyzed by logistic regression and showed that any of 6 Personality Characteristics didn’t anticipate the tendency for organ donation.
    Conclusion
    The result of this study may be having the implications for the other aspect of organ donation such as social and natural aspect.
    Keywords: organ donation, Personality Characteristics, student, prosocial behavior
  • Sevari, K Page 37
    Introduction
    Purpose of the present study, survey simple & multiple the relationship between loneliness & social phobia with social competence between Payam Noor university students of Ahwaz.
    Methods
    The statistical society comprised all students who were studying at Payam Noor University of Ahwaz. Research participants were 140 students attending Payam Noor university of Ahwaz. Data were collected by loneliness Scale of Russell, Peplau & Cutrona (1980), social phobia of Connor, Davidson, Churchill, Sherweed, Foa & Wesler (2000) & social competence of made researcher. Pearson correlation & Regression analysis was done for research findings. Research design was descriptive – correlation.
    Results
    In the conclusion of the analysis, it was found that there is negative relation between loneliness & social phobia with social competence among students. Multiple regression analyses revealed that loneliness & social phobia significantly were most predictive of social competence.
    Conclusion
    By loneliness & social phobia can predict social competence.
    Keywords: social competence, loneliness, social phobia
  • Page 49
    Introduction
    procrastination by means of leaving works to the future that additional to social and economical issue have individual physical and psychological effects. Individual based on understanding and applying spiritual concepts that called spiritual intelligence have obvious differences. Some people believe that world is a just place and everyone deserve what has happened to them. The purpose of this research was investigate the relationship between spiritual intelligence, belief in just world and social procrastination.
    Method
    for this purpose 250 person from Tehran Payam-e-Noor University were chosen by random sampling method and answered research questionnaire included Saffarinia social procrastination, Abdollah Zadeh spiritual intelligence, Sutton and Douglas belief in generally just world for self and for others and Dalbert belief in a just world. Data were analyzed with using Stepwise Multiple Regression.
    Results
    results of Pearson's correlation indicated that there is negative meaningful relationship between spiritual intelligence and social procrastination and belief in a just world and social procrastination. Analysis of regression demonstrated that belief in generally just world and relationship to source of existence of spiritual intelligence can predict total social procrastination, and belief in generally just world can predict indifference procrastination. dependence on internal core of spiritual intelligence and belief in a just world for self can predict inattention procrastination.
    Keywords: spiritual intelligence_belief in a just world_social procrastination
  • Ghasemzadeha.*, Zavvart., Feizollahi, Z Page 63
    Introduction
    The aim of the present study was to examine the mediator role of conscientiousness in the relationship between accountability with organizational citizenship behavior and political behavior.
    Methods
    Statistical population this study consist of all school teachers in the city of Tabriz, from among whom 300 people were selected using stratified random sampling method. In order to assess the relationship between latent and measured variables, model of structural equation model was used. Data were collected through the NEO Personality scale and standardized questionnaire of accountability, organizational citizenship behavior and political behavior
    Results
    The results indicate Conscientious mediator role in the relationship between the research variables. This way for individuals with high conscientiousness personality characteristic, increasing accountability is associated with increased OCB and also for Conscience, increasing the feeling of accountability is accompanied with a reduction in political behavior.
    Conclusions
    These results insist on recognizing the role of a conscientious mediator in examining the causal relation accountability with Organizational Citizenship Behavior and Political Behavior
    Keywords: conscientiousness, accountability, organizational citizenship behavior, political behavior
  • Kazamif.*, Naderi, H. A Page 79
    Introduction
    Ethnic identity refers to a psychological sense with a group of people with a common cultural heritage and location. Task of identification for persons belonging to ethnic groups may be more difficult for several reasons; because these persons need to pay attention to a wider ranges of values and norms that by family tradition, ethnicity as well as by larger society is presented. For these reasons finding a balance between these cultural systems are not easy.
    Method
    Given the importance of identity in shaping peoples character and goals, this study aims to investigate the identity of students based on Berzonsky model and its relation with their ethnic identity. 150 students from three ethnic groups: Torkaman,Kord and Mazani participated in this study and filled Brzonskys identification style questionnaire and Phinneys multidimensional ethnic identity scale.
    Results
    Data analysis showed that there is no significant differences in the identity style in these ethnic groups and most of students have information-oriented style. Pierson correlation showed a positive correlation between ethnic identity and information-oriented style and there was not significant differences in level of ethnic identity among these three ethnic groups.
    Keywords: identity style, ethnic identity, ethnic groups
  • Nikfarjam, M.R.*, Eskandarih., Hatami, J Page 93
    Introduction
    The therapeutic alliance (TA) constitutes the most important predictor of the therapeutic outcome. A question fundamental to the study of TA is how the relational models, developed by Fiske as communal sharing (CS), authority ranking (AR), market pricing (MP), and equality matching (EM), of psychotherapists are used in their professional relationships. The main aim of this study is to compare the therapists’ alliance quality differ based on each of the relational models.
    Method
    A total of 40 psychotherapists participated in this study, voluntarily. The participants were asked to complete the Working Alliance Inventory-Short Revised-Therapist (WAI-SR-T) (Hatcher & Gillaspy, 2006) and the Modes Of Relationship Questionnaire (MORQ) (Caralis & Haslam, 2004). Data were evaluated with independent-samples t test.
    Results
    Findings offered a significant difference between therapists’ therapeutic alliance in terms of relational models, showed more use of CS and AR models establish more favorable alliance with clients.
    Conclusion
    According to the results, the study provided promising evidence regarding the therapists’ quality of therapeutic alliance and the role of relational models in this process. This could be interpreted with considering the nature of the therapeutic relationship.
    Keywords: Therapeutic Alliance, Working Alliance, Relational Models, Psychotherapist
  • Susan Alizadehfard Page 115
    Introduction
    Today, many relationships establish in virtual space through expanding new communication possibilities and increase the risk of addiction to these kinds of relationships. The purpose of this study is investigate the relationship between self and social support understanding as effective factors in internet using time.
    Method
    For this purpose, 200 users (100 female & 100 male) were selected. Then the scale of perceived social support (zimet) and self understanding questionnaire (pourhosein) were conducted. At the end compared based on their internet using time results.
    Findings
    All collected data analyzed through regression technique. Final results showed self and social support understanding were significant variables in predicting internet using time and determine 63% of variance.
    Conclusion
    Finding results suggesting cognitive vulnerability of internet users in social aspects. Hence, probable prevalence of risk factors over increasing self steam and self concept and also positive social relationship ones.
    Keywords: self understanding, perceived social support, internet