فهرست مطالب
نشریه خشک بوم
سال سوم شماره 2 (پاییز و زمستان 1392)
- تاریخ انتشار: 1392/10/05
- تعداد عناوین: 8
-
-
صفحات 1-14مجموعه های آبی و زمین شناختی به عنوان یک میراث طبیعی در سال های اخیر در بین کشورها در سطح ملی و منطقه ای جایگاه ویژه ای پیدا کرده است. دریاچه ارومیه با وسعتی بین 6000–4500 کیلومتر مربع به عنوان بزرگ ترین دریاچه داخلی ایران و بیستمین دریاچه جهان از اهمیت ویژه ای برخوردار است. این دریاچه در خطر خشک شدن کامل قراردارد و در طول سال های اخیر حدود 7 متر کاهش سطح آب داشته است. در این مطالعه، با کمک تصاویر ماهواره لندست از 1995 تا 2011؛ تغییرات شوری آب دریاچه ارومیه بررسی و مدلی از الگوی تغییرات شوری آب، ارائه شد. به این منظور، میزان انعکاس باندی و طیف موجی ثبتی در باندهای تصاویر سنجنده (Thematic Mapper) TMماهواره لندست از آب دریاچه، استخراج و استفاده شد. در عملیات پیش پردازش، نویز تصاویر به روش رادیومتریک و هندسی تصحیح شد. سپس، با توجه به گستره تغییرات انعکاس و انطباق بین باندهای تصاویر، اقدام به بررسی تغییرات شوری در محدوده آبی دریاچه در دوره خشکسالی رخ داده گردید. با توجه به نتایج، اثرات تغییرات شوری در طی گستره زمانی معرف خشکسالی در بخش شمالی و جنوبی دریاچه بسیار متفاوت است. بر پایه مدل های تهیه شده، تغییرات شوری در باندهای مختلف در بخش جنوبی بیشتر از بخش شمالی است. با توجه به نتایج به دست آمده از مدل سازی الگوی شوری آب می توان بیان نمود که یک رابطه مثبت شوری در باندهای 1 (520 -450 نانومتر)، 2 (600-520 نانومتر)، و 4 (900 -775 نانومتر) سنجنده TM، و رابطه منفی با گروه باندهای 3 (690 -630 نانومتر) و 5 (1750-1550 نانومتر) سنجنده مورد بررسی، وجود دارد.
کلیدواژگان: مدل سازی الگوی شوری آب، سنجش از دور، دریاچه ارومیه -
صفحات 15-26ویژگی های فنولوژی گونه های گیاهی مهم مرتعی به عنوان یکی از ابزار مدیریت مرتع به شمار می رود. بررسی مراحل فنولوژیکی دو گونه گیاهی Artemisia sieberi وEurotia ceratoides در مراتع استپی ندوشن یزد طی دوره چهار ساله (1389-1386) هدف اصلی این پژوهش است. در آغاز اجرای پژوهش درون قرق سایت تحت مطالعه برای هر گونه گیاهی 10 پایه مشخص گردید و در مراحل اجرای پژوهش از این پایه ها آماربرداری شد. اطلاعات مربوط به مراحل فنولوژی هر گونه در مقاطع زمانی 15 روزه در مرحله رویشی و 7 روزه در مرحله زایشی اندازه گیری شد. بر اساس نتایج حاصله، رویش گونه Artemisia sieberi طی دوره مورد مطالعه از دهه سوم بهمن ماه آغاز و زمان گل دهی از دهه دوم تا سوم مهرماه انجام می شود. دوره شیری شدن بذر حداقل تا اواخر آبان ادامه می یابد. حداکثر ارتفاع تاج پوشش در دوره مطالعه شده در سال مرطوب 1386 برابر 50 سانتیمتر است که با مقدار حداقل به میزان 36 سانتیمتر در سال بسیار خشک 1387، دارای تفاوت معنی دار است. اما بین مقادیر حداکثر و حداقل قطر تاج پوشش این گونه به ترتیب در سال مرطوب (1386) و بسیار خشک (1378) با اندازه های 67 و 56 سانتیمتر تفاوت معنی داری دیده نمی شود (P ≤ 0.05). رویش گونه Eurotia ceratoides از دهه دوم بهمن ماه آغاز، یعنی حداکثر 10 روز زودتر از Artemisia sieberi در عرصه ظاهر شده و در مجموع دمای کمتری برای سبز شدن نیاز دارد. زمان گل دهی این گیاه از دهه دوم اردیبهشت ماه تا دهه اول خرداد ماه رخ می دهد. بذردهی این گونه در دهه سوم خرداد ماه تا دهه دوم تیر ماه است. حداکثر قطر و ارتفاع تاج پوشش گیاه متعلق به سال مساعد (1386) و به ترتیب برابر 56 و 42 سانتیمتر و حداقل آن در سال خشک (1387) با مقادیر 57 و 37 سانتیمتر بروز یافته که بین آن ها نیز تفاوت معنی داری دیده نمی شود (P ≤ 0.05).
کلیدواژگان: رشد رویشی، درمنه دشتی، اروشیا، استپ، یزد -
صفحات 27-39
نقشه برداری رقومی با مطالعه پروفیل های خاک و طبقه بندی کردن آن ها شروع می شود. مسئله اصلی در این روش ارتباط دادن کلاس های خاک با تعدادی متغیرهای کمکی است. روش های کنونی نقشه برداری، کلاس های خاک را تنها به عنوان هایی مستقل در نظر گرفته و در نهایت سعی در حداقل کردن خطای طبقه بندی دارند. این در حالی است که خاک در سطوح تاکسونومیکی دارای روابطی است. با استفاده از درخت تصمیم می توانیم الگوریتمی را تعریف کنیم که فواصل تاکسونومیکی را به جای خطای طبقه بندی حداقل کند. این پژوهش، برای پیش بینی مکانی کلاس خاک در منطقه ای به وسعت 720 کیلومتر مربع در اردکان از درخت تصمیم استفاده شد. نخست، بر اساس روش مربع لاتین، مکان جغرافیایی 187 پروفیل خاک مشخص، تشریح، و نمونه برداری گردید و بر اساس سیستم آمریکایی طبقه بندی شد. متغیرهای محیطی یا نمایندگان عوامل خاک سازی که در این پژوهش استفاده شد شامل اجزاء سرزمین، داده های تصویر ETM+ ماهواره لندست و نقشه سطوح ژئومورفولوژی است. برای محاسبه فواصل تاکسونومیکی از آنالیز تشخیصی استفاده شد. نتایج نشان داد که استفاده از فواصل تاکسونومیکی منجر به دقت کلی مدل به میزان 70% شده است. همچنین، نتایج نشان داد که برای پیش بینی کلاس خاک متغیرهای شاخص خیسی، سطوح ژئومورفولوژی و شاخص صافی قسمت میانی دره با درجه تفکیک بالا با اهمیت ترین هستند. در کل نتایج نشان داد که مدل های درختی به همراه فواصل تاکسونومیکی دارای دقت قابل قبولی است. بنابراین پیشنهاد می شود در مطالعات آینده جهت تهیه نقشه رقومی خاک از مدل های درختی به همراه فواصل تاکسونومیک استفاده شود.
کلیدواژگان: درخت تصمیم، آنالیز تشخیص، دقت کلی، اردکان -
صفحات 40-50یوزپلنگ آسیایی (Acinonyx jubatus venaticus) از گونه های به شدت در معرض خطر انقراض است که جمعیت و دامنه انتشار آن نسبت به گذشته کاهش زیادی داشته است. پناهگاه حیات وحش دره انجیر یکی از زیستگاه های شناخته شده فعلی این گونه است. بنابراین، مطالعه مطلوبیت زیستگاه یوزپلنگ در این منطقه می تواند ابزار مناسبی برای پیش بینی توزیع این گونه و زیستگاه های آن در اختیار مدیران قرار دهد. به منظور مدل سازی مطلوبیت زیستگاه این گونه با استفاده از نقاط حضور گونه، از روش تحلیل عامل آشیان بوم شناختی و نرم افزار بایومپر بهره گیری شد. لایه های اطلاعاتی تهیه شده به عنوان متغیرهای موثر بر حضور گونه شامل درصد شیب، طبقات جهت جغرافیایی، ارتفاع از سطح دریا، اشکال توپوگرافی، میانگین دمای سالانه، پوشش گیاهی، منابع آبی، متغیرهای توسعه انسانی (روستاها و جاده ها) و تراکم طعمه هستند. نتایج این بررسی نشان داد که نزدیک به 15% از پناهگاه حیات وحش دره انجیر زیستگاه مطلوبی برای یوزپلنگ است. همچنین براساس نقشه مطلوبیت زیستگاه، یوزپلنگ آسیایی ارتفاع 1800-1200 متر از سطح دریا و شیب 10 تا 30% را ترجیح داده و تراکم طعمه نیز از عوامل موثر بر حضور این گونه می باشد. میزان تخصص گرایی بالا در مدل نشان دهنده آن است که این گونه جانوری به دامنه محدودی از شرایط زیست محیطی منطقه وابسته بوده و در استفاده از زیستگاه تخصصی عمل می کندکلیدواژگان: یوزپلنگ آسیایی، مدل مطلوبیت زیستگاه، تحلیل عامل آشیان بوم شناختی، دره انجیر
-
صفحات 51-61به منظور بررسی هیبریدهای جدید ذرت علوفه ای از نظر تحمل به تنش خشکی، آزمایشی در مزرعه موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج در تابستان سال 1389 انجام شد. طرح آزمایشی به صورت کرت های خرد شده بر پایه بلوک کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. کرت های اصلی شامل سه سطح آبیاری 70، 100 و 130 میلیمتر تبخیر از سطح تشتک تبخیر استاندارد کلاس A تعیین گردید. تعداد 14 هیبرید ذرت شامل 11 هیبرید جدید و 3 هیبرید شاهد (KSC704، KSC720، KSC700) نیز در کرت های فرعی قرار داده شد. نتایج مشخص نمود که هیبرید شماره 10 در دو تنش ملایم و شدید جزو گروه تحمل کنندگان خشکی بوده و به عنوان هیبرید علوفه ای مناسب در شرایطی که احتمال وقوع تنش خشکی وجود دارد، شناسایی شد. هیبریدهای شماره 11 و1 با توجه به حساسیت در هر دو نوع تنش ملایم و شدید، برای محیط هایی که احتمال کم آبی وجود دارد قابل توصیه نیست. شاخص های مقاومت به خشکی MP، STI، HARM، GMP دارای همبستگی مثبت و معنی داری با یکدیگر بودند و بنابراین دارای ارزش گزینشی یکسانی برای انتخاب هیبریدهای مقاوم به خشکی ذرت هستند.
کلیدواژگان: هیبریدهای ذرت، تنش خشکی، عملکرد علوفه، شاخص های تحمل به خشکی، کرج -
صفحات 62-71در این تحقیق اثرات نیتروپروساید سدیم و اسید سالیسیلیک بر برخی خصوصیات فیزیولوژیکی زیتون تلخ تحت تنش شوری در یک آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی در 3 تکرار مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که با افزایش غلظت شوری مقدار پرولین و قندهای محلول در اندام های هوایی و زیرزمینی به طور معنی داری افزایش یافت، به طوری که در شوری 20 دسی زیمنس بر متر، مقدار پرولین برگ نسبت به شاهد 13 برابر شد. کاربرد دو ماده مذکور باعث کاهش مقدار پرولین در این غلظت شد. مقدار قند های محلول در ریشه و برگ در غلظت 20 دسی زیمنس 3 برابر و کاربرد دو ماده مذکور باعث کاهش مقدار قند در این غلظت شد. همچنین با افزایش شوری، مقدار سدیم در برگ به طور معنی داری در دو غلظت 10 و 20 دسی زیمنس بر متر افزایش یافت. کاربرد دو ماده مذکور تاثیر معنی داری در جذب سدیم در این غلظت ها ایجاد نکرد. در مقابل مقدار پتاسیم به طور معنی داری در برگ و ریشه کاهش یافت. افزایش شوری در دو غلظت 10 و 20 باعث کاهش معنی دار مقدار کلروفیل نسبت به شاهد شد. با وجود این که کاربرد اسید سالیسیلیک تاثیری در مقدار کلروفیل ایجاد نکرد، ولی نیتروپروساید سدیم باعث افزایش مقدار کلروفیل در غلظت 20 شد. با افزایش شوری وزن خشک ریشه کاهش معنی داری نشان داد.
کلیدواژگان: زیتون تلخ، شوری، نیتروپروساید سدیم، اسید سالیسیلیک، کلروفیل -
صفحات 72-83گستردگی شوری خاک در بخش های وسیعی از کشور اهمیت دست یابی به فنون و ابزارهای پایش شوری در مقیاس های مختلف مزرعه، دشت، حوزه و مقیاس ملی را دو چندان می کند. یکی از این ابزارها القاءگر الکترومغناطیس (EM38) است که می تواند در اراضی بایر و تحت کشت استفاده شود. هدف از انجام این پژوهش، بررسی قابلیت ها و توانائی های EM38در تهیه نقشه شوری خاک 5000 هکتار از اراضی دشت یزد- اردکان است. به این منظور، هم زمان با نمونه برداری از اعماق مختلف خاک (15-0، 30-15، 60-30 و 100-60 سانتیمتری از سطح زمین)، قرائت های EM38 در نقاط و وضعیت های مختلف قرارگیری این دستگاه بر روی زمین به صورت افقی و عمودی ثبت شد. پس از تهیه عصاره اشباع نمونه های خاک، هدایت الکتریکی نمونه ها اندازه گیری شد. سپس ارتباط بین قرائت های EM38 و هدایت الکتریکی خاک لایه های مختلف به کمک روش های رگرسیونی تعیین و در پایان نقشه شوری لایه های مختلف خاک تهیه گردید. با ارزیابی هر یک از نقشه های تهیه شده، دقت دستگاه EM38 در تهیه نقشه شوری لایه های مختلف خاک مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج این تحقیق نشان داد که استفاده از EM38در پایش شوری خاک به عنوان روشی سریع، دقیق (R2 > 0.75) و کم هزینه، قابل توصیه است. از ضعف های این دستگاه، وابستگی دقت آن به رطوبت خاک است؛ به طوری که دقت این دستگاه در رطوبت های پایین، کمتر شده و در برخی موارد ضرایب همبستگی معنی داری به دست نمی آید.
کلیدواژگان: شوری خاک، القاگر الکترومغناطیس، رگرسیون چند متغیره خطی، اردکان -
صفحات 84-88زئولیت ها کانی های آلومینو سیلیکات متخلخل آبداری هستند که دارای عناصر فلزی، قلیایی و قلیایی خاکی بوده و میزان آبگیری زیاد، چگالی کم، ثبات ساختمان بلوری در هنگام آبگیری، توانایی تبادل یونی بالا و وجود کانال های مولکولی یکنواخت در بلورهای آبگیری شده زئولیت ها باعث شده است که این مواد به طور گسترده ای در کارهای صنعتی و کشاورزی مورد استفاده قرار گیرند. هدف از انجام این تحقیق بررسی اثرات کاربرد زئولیت بر میزان رشد و استقرار گونه های مرتعی کنار و آکاسیا کاشته شده در گلدان های پلاستیکی و تحت تنش خشکی است. بر اساس نتایج حاصله، درصد نهال های باقی مانده در همه تیمارها با تناوب تنش خشکی کاهش یافت و تفاوت معنی داری بین نهال های باقی مانده و طول متوسط ساقه در سطوح مختلف زئولیت مشاهده شد.
کلیدواژگان: تنش خشکی، زئولیت، اصلاح مراتع، کنار، آکاسیا
-
Pages 1-14Urmia Lake located in the northwestern corner of Iran is one of the largest permanent hypersaline lakes in the world and the largest lake in the Middle East. This lake with the area of 4500-6000 km2، as the largest lake in Iran and Twentieth Lake in the world has a particular importance. The lake is full in danger of drying and in the recent years، height of the water level has decreased about of 7 meters. This study، estimated the changes of lake water salinity and modeled the lake salinity patterns by remote sensing techniques. For this purpose، the amount of water reflection values of landsats TM data was considered. Radiometric and geometric corrections were performed in the preprocessing stage. Furthermore، the range of variation of reflectance between bands correlation images were examined to investigate the effects of fluctuations in the defined time period. According to the results، the effects of salinity and the range of factors such as drought، excessive use of resources and procedures، and mismanagement is very clear. Based on the results a positive relationships between band 1 (450-520 nm)، band 2 (520-600 nm)، band 4 (775-900 nm) and salinity were found. In addition negative relationships between band 3 (630- 690 nm)، band 5 (1550-1750 nm) were observed.Keywords: Salinity pattern modeling, Remote sensing techniques, Urmia Lake
-
Pages 15-26Phonological knowledge of species are important in rangeland management. The aim of this study was to determine the phenological stages of two species of Artemisia sieberiand Eurotia ceratoides in Nodoushan steppe rangelands of Yazd during the period of 4 years (2007-2010). First، for each species، 10 plants were identified within the enclosure and these plants were inventoried in the study process. Phenological characteristics of vegetative and reproductive stages at intervals of 15 days and 7 days، respectively، were measured. Based on results، the growth of sagebrush could be started in second decade of February. Flowering occurs during first to second decade of October. The milky seed continues until mid-November. Seeding of this species in the study area will be in December. Maximum canopy height was 50 cm، which is owned by the wet year، 2007، and at least it was 36 cm، which is related to the very dry year، 2008، and this difference is significant. Maximum and minimum canopy diameter، respectively 67 cm (2007) and 56 cm (2008) and did not differ significantly (P ≤ 0. 05). Growth of Eurotia ceratoides started in the first decade of February. Therefore، This species appears in about 10 days earlier than Artemisia sieberi in the field and the lower the temperature needed for germination. Flowering occurs from the first to third decade of May. This seeding is the second decade of June to first decade of July. Maximum canopy diameter and height are respectively 56 and 42 cm in 2007. Minimum values of 57 and 37 cm has emerged، in the dry year of 2008،that there is no significant difference between them (P ≤ 0. 05).Keywords: Vegetative growth, Artemisia sieberi, Eurotia ceratoides, Steppe, Yazd
-
Pages 27-39
Mapping soil classes digitally generally starts with soil profile description with observed soil classes at a taxonomic level in a particular classification system. At each soil observation location there is a set of co-located environmental variables and a challenge is to correlate soil classes with environmental variables. The current methodology treats soil classes as ‘labels’ and their prediction only considers the minimization of the misclassification error. Soil classes at any taxonomic level have taxonomic relationships between each others. Using classification trees، we can specify an algorithm that minimises the taxonomic distance rather than misclassification error. Therefore، in this research، we have attempted to develop decision tree model for spatial prediction of soil taxonomic classes in an area covering 720 km2 located in arid region of central Iran. In this area، using the conditioned Latin hypercube sampling method، location of 187 soil profiles were selected، which then described، sampled، analyzed and allocated in taxonomic classes according to soil taxonomy of America. Auxiliary data used in this study to represent predictive soil forming factors were terrain attributes، Landsat 7 ETM+ data and a geomorphologic surfaces map. Discriminant analysis was applied to calculate taxonomic distances. Results showed using the taxonomic distances led to achieve overall accuracy up to 70%. Results also showed some auxiliary variables had more influence on predictive soil class model which included: wetness index، geomorphology map and multi-resolution index of valley bottom flatness. General results showed that incorporating taxonomic distance into decision tree model had reliable accuracy. Therefore، it is suggested using of decision tree model with taxonomic distance for spatial prediction of soil classes in the future studies.
Keywords: Decision tree, Discriminant analysis, Overall accuracy, Ardakan -
Pages 40-50Cheetah (Acinonyx jubatus venaticus) is a threatened species that it’s population and distribution have decreased during last decades. Dareh-Anjir wildlife refuge is one of the known habitats of the species، therefore، studying on cheetah habitat suitability in this area can provide proper to predict distribution and habitats of the species. Ecological Niche Factor Analysis (ENFA) method and Biomapper software for habitat suitability modeling of this species by using presence point of the species were used. Data layers were provided as variables affect on presence of the species including slope، aspect، elevation، landforms، mean annual temperature، vegetation، water resources، development variables (such as villages and roads) and prey density. Results showed that 15 percent of the habitats of the wildlife refuge were suitable for cheetah. Based on habitat suitability layer cheetah prefer elevation ranged from 1200 to1800 meters above sea level and slope ranged from 10 to 30 percent. Prey density is one of the affected agents on presence of the species. High specialization in the model shows that cheetah depends on restricted range of environmental condition and has specialized act in its habitat.Keywords: Cheetah, Habitat suitability modeling, Ecological Niche Factor Analysis (ENFA), Dareh, Anjir Wildlife Refuge
-
Pages 51-61To select the best drought tolerant forage maize hybrid، an experiment was conducted in seed and Plant Improvement Institute (Karaj)، in 2010. The experimental design was split plot based on randomized complete block with three replications. Three irrigation regimes (irrigating after 70، 100 and 130 mm evaporation from surface of class A pan) were considered as main factor and 14 maize hybrids (11 new hybrids and three commercial hybrids KSC700، KSC704 and KSC720) were assigned to the sub plots. Based on results، hybrid No. 10 was tolerant in both mild and severe drought stresses and is suggested for further researches. Hybrid No. 11 and 1 were the most sensitive hybrids in both mild and severe drought stresses and are not recommended for places with probability of drought stress during. Four indices of MP، GMP، STI and Harm have a high positive correlation with each other and forage yield in mild and severe drought stress can be used as indicators for choosing the best drought tolerant hybrids in the same conditions.Keywords: Maize hybrids, Drought stress, Forage yield, Drought Tolerance Indicators, Karaj
-
Pages 62-71In this research، effects of Sodium NitroProside (SNP) and Salicylic Acid (SA) on some physilogical characteristics of Melia azedarach under salinity conditions were studied. Thus، a factorial experiment was conducted using a randomized complete block design with three replicates. Results showed that amount of proline and sugar in root and leaves significantly increased with increasing salinity. As a result، stem proline in concentration of 20 ds/m increased to 13 times more than control and application of SA and SNP decreased amounts of proline in this salinity concentration. The amount of solouble sugar in roots and leaves significantly increased with increasing salinity in concentration of 20 ds/m and application of SA and SNP decreased amounts of sugar. In contrast، K significantly decreased in leaves and roots. The amount of chlorophyl significantly decreased in concentration of 10 and 20 ds/m with increasing salinity. Application of SA did not change the amount of chlorophyl but SNP increased leaves chlorophyl. Increase in salinity also significantly decreased dry weight of root.Keywords: Salinity stress, Sodium nitroproside (SNP), Salicylic acid (SA), Chlorophyl
-
Pages 72-83Extent of soil salinity in vast areas of the country، verifies the necessity of advanced techniques and tools for monitoring of salinity at different scales farm، field، catchment and national scales. Electromagnetic induction (EM) is a technique that can be used for mapping of soil salinity in bareor cultivated land condition with no extensive field works and large soil samples. The main objective of this study is to evaluate the ability of EM38 device for soil salinity mapping of 5،000 hectares of the Yazd-Ardakan plain soils. For this purpose، soil samples were collected from descrete depths (0-15، 15-30، 30-60 and 60-100 cm) as well as vertical and horizontal readings of EM38in sampled locations. Electrical conductivities of soil saturated pastes (ECe) were measured in the laboratory and then، relationships between EM38 readings and ECe were analyzed. Results showed that the EM38 instrument can be recommended as a rapid، accurate (R2>0. 75)، and RMSE=0. 41) and relatively low cost technique for in-situ measurement of soil salinity. However، soil moisture should be considered as a major limitation for this technique.Keywords: Soil salinity, Electromagnetic induction, Multiple Linear Regression, Ardakan
-
Pages 84-88Zeolites are crystalline، hydrated aluminosilicates of alkali and alkaline earth metals. They are further characterized by large tunnels for a fluid to pass through، large ion exchange capacity، the ability to lose and gain water reversibly. The atomic structure and surface properties of zeolites make them suitable for many industrial and agricultural uses. In this study the application effects of natural zeolite was studied at the early stages of plant growth for two rangeland species (Ziziphose Spina christi and Acacia Salicina) under drought stresses. According to results، the number of reminded plants decreased during studied period for all treatments، but a significant different was observed between control pots (0% zeolite) and pots treated with zeolite (P < 0. 05) for stream size and number of reminded plants.Keywords: Drought stresses, Natural zeolite, Rangeland improvement, Ziziphus Spp, Accasia Spp