فهرست مطالب

پژوهش نامه اخلاق
پیاپی 1 (پاییز 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/08/14
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اخلاق فضیلت مدار و نسبت آن با اخلاق اسلامی
    سید حسن اسلامی صفحه 1
    در برابر دو نظام «اخلاقی تکلیف گرا» و نتیجه گرا در غرب، دهه های اخیر شاهد احیای مجدد نظامی اخلاقی شده که به جای «کنش» بر «منش» تاکید دارد و به اخلاق فضیلت مدار (Virtue ethics) نامور شده است. مسلمانان از گذشته با روایت افلاطونی این نظام آشنا بوده و با تعدیلی اندک، آن را بر اخلاق اسلامی منطبق دانسته اند.این مقاله می کوشد تا نسبت این اخلاق را با اخلاق اسلامی بررسی کند و صحت ادعای یگانگی آن دو را محک بزند؛ به همین سبب، نگارنده بحث را از معادل یونانی فضیلت (آرته) آغاز می کند و معنای آن را در فرهنگ یونانی تحلیل کرده، فضائل اصلی در این نظام اخلاقی را براساس متون اصلی اخلاق فضیلت مدار نشان می دهد. آن گاه سیر این نظریه در جهان اسلام را پی می گیرد و جایگاه مقبول آن را در میان عالمان مسلمان باز می تاباند. سرانجام مدعای اصلی این مقاله (ناسازگاری روایت یونانی اخلاق فضیلت مدار با ارزش های اخلاق اسلامی) بیان می شود و نگارنده برای اثبات آن، سه دلیل اصلی پیش می کشد: نخست آنکه، فضائل اصلی در اخلاق یونانی، سکولار و دنیوی است. دوم آنکه، فضائل چهارگانه اصلی در این نظریه، جامع فضائل اصلی اسلامی نیستند. سوم آنکه، معنای این فضائل در اخلاق یونانی با معنای آنها در نظام اخلاق اسلامی سخت متفاوت است. دشواری فضائل چهارگانه، مغایرت نفس شناسی با نفس شناسی قرآنی است.
    کلیدواژگان: اخلاق فلسفی، اخلاق فضیلت مدار، اخلاق افلاطونی، اخلاق یونانی، اخلاق اسلامی
  • چالش های معاصر بر اخلاق دینی
    محمد لگنهاوسن صفحه 2
    در این مقاله، مروری کلی به اخلاق مدرن با توجه به ارتباط آن با اخلاق دینی ارائه شده است. در این مرور کلی، اهمیت نقش مونتایگن، هابس، هیوم، کانت و هگل در تغییر مسیر اخلاق از دین بیان شده است و چنین استدلال شده که هر کس به ارائه اخلاق دینی در جهان معاصر امیدوار است، باید به مطالعه و بررسی فرآیند سکولارسازی اخلاق بپردازد. هم چنین به چند گرایش اخیر نیز اشاره شده و نظریه های اخلاقی در عصر حاضر به سه دسته کلی تقسیم شده است: نظریه های نتیجه گرا، وظیفه شناختی و فضیلت محور. درنهایت اثبات شده است که اخلاق دینی موفق باید موارد قوت این سه رویکرد را در خود فراهم آورد.
    کلیدواژگان: اخلاق، اخلاق دینی، سکولار، وظیفه شناختی، خودمختاری اخلاقی، شک گرایی، جامعه
  • استقلال اخلاق، مبنایی برای سکولاریسم
    محمد سربخشی صفحه 3
    بحث ماهیت حسن و قبح و رابطه آن با آموزه های دینی، دستمایه اختلافات کلامی فراوانی شده که ثمره آن وابستگی دین به اخلاق یا بر عکس خواهد بود. عده ای با کشیدن این بحث به ساحت اجتماعی، گستره دین و اخلاق را بریده از یکدیگر و مباین با هم می دانند و از فتوا به سکولاریست بودن دین اسلام می دهند. این نوشتار بر آن است تا بررسی دیدگاه های ایده پردازان آن، این طرح را بازخوانی کند.
    کلیدواژگان: سکولاریسم، حسن و قبح، استقلال اخلاقی
  • نسبت اخلاق و دین در فلسفه کانت
    قدرت الله قربانی صفحه 4
    اخلاق یا عقل عملی، رویه ای از تفکر کانت است که می توان گفت نوعی نتیجه یا پیامد عقل نظری است؛ کانت در نظریه اخلاقی خود با اتکا به اراده و تکلیف در انسان و اصل اختیار و آزادی او بر آن است تا فاعلیت و غائیت اصول اخلاقی را در خود انسان قرار دهد که در آن، انسان به عنوان فاعل فعل اخلاقی، خودش غایت آن نیز هست. انسان موردنظر کانت که از لحاظ عقل نظری به واسطه محدودیت و ضعف قوای معرفتی خود اجازه ورود به عرصه مابعدالطبیعه را ندارد، با رویه عقل عملی که اراده و تکلیف صفات ممیزه آن است، قادر می شود اصول اساسی اخلاقی را پایه گذارد و حتی خود را تنها غایت فی نفسه آن قرار دهد، از این رو در این مقاله با فرض سوبژکتیویسم کانت در عقل نظری و محدودیت آن در ورود به عرصه مابعدالطبیعه، تلاش می شود ضمن بیان محورهای مهم اخلاق کانتی، نحوه وابستگی دین به اخلاق مورد نظر او و سازگاری یا ناسازگاری های این دیدگاه با برخی نتایج آن بین گردد.
    کلیدواژگان: عقل نظری و عملی، نومن، پدیدار، اراده، تکلیف، سوبژکتیویسم، فضیلت، دین وحیانی، دین عقلانی و اخلاقی ناب
  • اخلاق فضیلت و اخلاق دینی
    زهرا خزاعی صفحه 5
    «اخلاق فضیلت»، نظریه ای هنجاری است که به دلیل فضیلت محوری از دو نظریه «سودگروی» و «وظیفه گروی» متمایز می گردد. در این باره که آیا می توان اخلاق دینی را تقریری از اخلاق فضیلت دانست یا خیر، دیدگاه های متفاوتی وجود دارد. اغلب فیلسوفان مسلمان و مسیحی با ارائه تبیینی فلسفی دینی از نظریه فضیلت، این امر را ممکن دانسته اند و برخی دیگر در سازگاری این دو تردید نموده و با دلایلی به توجیه آن پرداخته اند.
    در این نوشتار، ضمن تبیین دو رویکرد مخالف و موافق، سعی شده تا با ذکر شواهدی بر قرابت و سازگاری بین اخلاق دینی و فضیلت و نیز اصلاح و تکمیل لازم در اخلاق فضیلت، امکان تقریری دینی از این نظریه توجیه گردد. اسلام و مسیحیت، دو دین الاهی هستند که در این نوشتار مورد نظر می باشند.
    کلیدواژگان: اخلاق فضیلت، اخلاق دینی، فضیلت، سعادت، انگیزه، اسلام، مسیحیت
  • اخلاق چگونه می تواند وابسته به دین باشد؟
    برنو نیدرباخر صفحه 6
    ما خداباوران، به خدای واحدی معتقدیم که همه چیز به او وابسته است؛ اما پرسشی که با آن روبرو هستیم، این است که چگونه اخلاق می تواند وابسته به خداوند باشد. در اینجا آن نظریه های اخلاقی را که در آنها خداوند نقش بنیادی دارد، نظریه های اخلاقی فوق طبیعی می نامیم. من در این مقاله به ارائه و ارزیابی چند پاسخ عمده درباره چگونگی ابتنای اخلاق بر خدا خواهم پرداخت.
    کلیدواژگان: اخلاق، دین، وابستگی اخلاق با دین
  • بررسی دیدگاه کرکگور در مسئله قتل نفس زکیه
    اکبر قربانی صفحه 7
    در بررسی علت خوب یا بد شدن کارهای «ارادی اختیاری» انسان، دو نظریه معروف «حسن و قبح الاهی» و «حسن و قبح ذاتی» مطرح شده است که هر کدام در فرهنگ اسلامی مسیحیت طرفدارانی دارد.
    یکی از اشکالات مهم «حسن و قبح ذاتی» این است که اگر کارها ذاتا خوب یا بد هستند و امر و نهی الاهی تاثیری در خوبی یا بدی کارها ندارد، چگونه می توان امر خدا به ابراهیم برای ذبح فرزندش و نیز پذیرش این امر را توجیه کرد؟
    کرکگور در کتاب ترس و لرز به این مساله پرداخته و کوشیده است تا با تحلیل روان شناختی شخصیت ابراهیم و اسحاق، پذیرش بی چون و چرای آنان نسبت به امر الاهی را تبیین نماید. او با تفکیک سه مرحله «استحسانی، اخلاقی و دینی» در زندگی انسان ها و با قرار دادن ابراهیم و اسحاق در مرحله دینی، تسلیم و پذیرش محض ایشان را تحلیل کند.
    کلیدواژگان: دین، اخلاق، حسن و قبح، ابراهیم، کرکگور
|
  • Virtue – Based moral and its relation to Islamic moral
    Sayyed Hasan Eslami Page 1
    In this paper, the present writer tries to identify virtue ethics, and evaluate its relation to Islamic ethics. Virtue ethics, as a new current in moral philosophy, instead of emphasizing on moral “action”, focuses on moral “character” of the agent and by this approach, differs from two dominant systems in normative ethics, i.e. Consequentialism, and Utilitarianism. Virtue ethics is very familiar to some Muslim ethicists and they try to formulate Islamic ethics upon four famous Cardinal virtues: courage, moderation, wisdom, and justice. But the writer believes that this identification is false, and by tracing the roots of virtue ethics in works of Greek thinkers such as Plato, and Aristotle, and by analyzing the Greek word Arête, virtue, comes to the conclusion that Islamic ethics and its virtues are very distinct from Greek Virtue ethics, and we should not confuse them with each other.
    Keywords: Islamic ethics, Islamic virtues, virtue ethics, areteaic ethics platonic ethics, Islamic moral philosophy
  • Contemporary Challenges to Religious Ethics
    Muhammad Legenhausen Page 2
    In this paper a general survey of modern ethics is presented with attention to its relevance for religious ethics. The survey takes account of the importance of Montaigne, Hobbes, Hume, Kant, and Hegel for the shift in Western ethics away from religion. It is argued that a study of this process of the secularization of ethics must be understood thoroughly by anyone who hope to have success in offering a religious ethics in the contemporary world. Several more recent trends are also mentioned and contemporary ethical theories are divided into three general types: consequentialist, deontological, and virtue based. It is argued that a successful religious ethics needs to take into account the strengths of all three of these approaches.
  • Independence of ethics as a basis for secularism
    Mohammad Sarbakhshi Page 3
    Different approaches have been taken to prove secularism among which are those of sociological, psychological and political. Even some have tried to base it upon religious teachings and some other, criticizing aforementioned approaches, have also sought to base it on philosophy. Adel Zaher, an outstanding deputy of the last approach, has known ethics independent of religion, the religion based on reason and the reason prior to narration. For him, these can be counted among the reasons for secularism. In this paper the first, namely the independence of ethics from religion, has been studied. The nature of secularism, its relation to religion, various secular tendencies and its historical development have been described in first part of the paper. In the second, it has been shown that how this independency has led to secularism and then the claim has been studied in the fields of definitions, logical justification of the statements and their discovery. Meanwhile, the possibility or necessity of practical statements in general and ethical ones in particular has been studied. Furthermore, Adel Zaher and Hume’s view on which ought to cannot be inducted from is has been argued against and so has been the theory of Divine command given to prove dependency of ethics on religion and finally the correct view has been introduced.
    Keywords: secular, secularism, secular ethics, religious ethics, ethics independence
  • The relation between ethics and religion in Kant’s
    Qodratollah Qorbani Page 4
    Kant’s ethics, philosophy and religious thought have been of comprehensive authority in the world. This was the effect left by Kant’s essential critique of weakened philosophy of his time, the fact of which the currency of enlightenment was influenced. Proving incapability of theoretical reason in the field of metaphysics, turned his attention to practical reason. In the epistemological view of Kant, the power of reasoning was known to be of no authority in ethics, religion and metaphysics. The fields, therefore, were founded on practical reason. Ethics or practical reason is argued for as a consequence by theoretical reason. Since for Kant, in practical reason the effectiveness or agency of reason in doing ethical actions has been intended, the fact in which theoretical understanding is not intended. He tries to establish the effectiveness and objectiveness of ethical principles in man himself. In this way, even good will, being absolute good, would be meaningful only so far as it can be understood by man. As a result, one can say that though man can never arrive at metaphysical understanding by the power of theoretical reason, he is equipped with such a ability that he can establish the very fundamental ethical principles. Man’s theoretical self-establishment and subjectivism, in spite of the limitations of theoretical reason, causes humanistic state of ethics and religion, their dependence on man, being essentially limited, and their relativity. And here can we find an instability in religion and man’s morality. Given such the reality, one can never exaltation toward God. This paper, explaining the important foundations of Kantian ethics, has studied the quality of its being religious and the strength and weaknesses of its consequences.
    Keywords: theoretical reason, practical reason, entity, phenomenon, will, duty, subjectivism, virtue, happiness, revealed religion, pure reasonable, ethical religion
  • Ethics of religious virtue
    Zahra Khazai Page 5
    Virtual ethics is regarded as a normative theory. Virtual ethics focuses on virtue and it, therefore, is distinctive from utilitarianism and functionalism. Can this ethical school be religiously interpreted? Answering the question, different views have been presented. MostMuslims and Christian philosophers, giving a philosophico-religious justification on virtue, have answered it positively. Some, however, basing their explanation on certainproofs, have hesitated on the problem.The author, justifying two mentioned approaches, has argued for a kind of agreement between virtual ethics and religion. Finally rectifying or changing the framework of virtual ethics has been counted among the proposals preparing the foundations for proving the agreement. In the paper, Islam and Christianity, two divine religions, have been brought into consideration.
    Keywords: virtual ethics, religious ethics, virtue, happiness, Islam, Christianity
  • How could Morality Depend on Religion?
    Bruno Niederbacher Page 6
    We theists believe in one God from whom all things depend. We are confronted with the question of how morality could depend on God. Let us call theories of morality in which God plays a substantive role supernatural ethical theories. In this paper I am going to present and assess several possible answers to the question of how morality could depend on God.
    Keywords: moral, religion, relation moral religion
  • Studying Kierkegaard's view on killing a pure man
    Akbar Qorbani Page 7
    When finding the origin for decency and indecency of man’s optional actions, there can be seen two well-known theories called revealed decency and indecency of action (R.D.I.A) and essential decency and indecency of action (E.D.I.A), each having its own partials in Christian and Islamic world. One strong objection against the latter appear as: how can the action of Abraham toward his son be ethically justified? This question can never be answered according to E.D.I.A. Soren Kierkegaard in his Fear and Trembling has proposed the problem and psychologically analyzing the character of Abraham and his son, tried to justify their pure commitment before God. Speaking of different levels on which people live out their lives: the aesthetic, the ethical, and the religious and putting them in the third, Kierkegaard has justified their pure commitment before God.
    Keywords: religion, ethics, decency, indecency, Abraham, Divine order, Kierkegaard