فهرست مطالب

شعر پژوهی (بوستان ادب) - سال ششم شماره 1 (پیاپی 19، بهار 1393)

فصلنامه شعر پژوهی (بوستان ادب)
سال ششم شماره 1 (پیاپی 19، بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسین آقاحسینی دهاقانی*، راضیه حجتی زاده صفحات 1-26
    نشانه شناسی که اول بار خود را با آراء زبان شناس سوئیسی، «فردینان دو سوسور»، در حوزه مطالعات زبانی مطرح کرد، هدف خود را بررسی چگونگی ارتباط دال و مدلول در سطوح مختلف زبانی قرار داد. نشانه شناسی پیش از آن که خود یک علم باشد، روشی خاص در بررسی و ارزیابی متون است. هرچند نشانه شناسی از دل مباحث زبانی سوسور و به ویژه، مساله ی چگونگی ارتباط دال و مدلول سربرآورده است، اما به حوزه های دیگری چون نقد ادبی و بالاخص، نظریه ی خوانش و «حقانیت خواننده» نیز راه یافته است و به نظر می رسد به غیر از جنبه زبان شناختی این روش، که عمدتا بر سویه پیام در نظریه ارتباطی «یاکوبسن» متمرکز است، بتوان از آن در نظریه های مخاطب محور و بالاخص در حوزه بلاغت، برای بررسی تاثیرات مختلف آن بر خواننده بهره گرفت.
    این مقاله در نظر دارد ضمن طبقه بندی نشانگان شعر حافظ از حیث ماهوی، به کارکرد متفاوت هر یک بر روی مخاطب بپردازد و سپس، به شناسایی انواع زبان در غزل حافظ، با توجه به دایره نشانگان وی همت بگمارد.
    کلیدواژگان: نشانه شناسی، غزل، زبان، مخاطب، حافظ
  • حمیدرضا اردستانی رستمی* صفحات 27-54
    یکی از آیین های باستانی که ظاهرا در اواخر دوره ی هخامنشی از بطن دین زردشتی منشعب شده، آیین زروانی است. در این عصر، گروهی از زردشتیان با تامل در دو مینوی نخستین؛ یعنی اهورامزدا و اهریمن به این باور دست یافتند که باید این دو را پدری باشد؛ بنابراین به ایزد زروان به عنوان پدر دو مینو نگریستند و زروان را زاینده ی آن دو پنداشتند که این اسطوره میتواند گذار جامعه ی ایران از زن سروری به مردسالاری را در ذهن تداعی کند؛ چرا که امر زادن – البته در اسطوره- نیز از زنان سلب گشته و این هنر زنان، بی مقدار پنداشته و به مردان سپرده شده است؛ بنابراین میتوان برآن بود که با ظهور کیش زروانی در ایران، نظام زن سروری آهسته آهسته به زوال میرود و نقش زن در جامعه بسیار کمرنگ می شود و جانشین عشق مادرسالارانه، قانون پدرمدارانه میگردد. در این قانون مداری که عشق نقش چندانی ندارد، زن کارکرد و خویش کاری دگرگونی می یابد؛ او از یک سو ابزار پیوند سیاسی می شود و از سوی دیگر، وسیله ای برای تداوم نسل، که این دو خویش کاری زن در شاهنامه انعکاس پررنگی دارد. البته این به معنی عدم وجود زنان بزرگ و تاثیرگذار در شاهنامه نیست؛ چرا که در برخی داستان ها زنان نقش بنیادین دارند که این بزرگی و تاثیر میتواند بازماندهای از دوران زن سروری باشد و فردوسی به عنوان راوی حماسه ی ملی ایرانیان، همه ی این ویژگی های فرهنگی را در اثر خود منعکس کرده است.
    کلیدواژگان: پدرسالاری، زروان، زن، زنسروری، شاهنامه
  • سیداحمد پارسا، فرشاد مرادی* صفحات 55-70
    کودتای28 مرداد1332تاثیرگذارترین رویداد تاریخ معاصر است که بر ذهن و زبان و بیان شاعران تاثیرات آشکار به جا گذاشت. مهدی اخوان ثالث از نوپردازان معاصر است که شعرش آیینه ی تمام نمای تجلی این رویداد و پیامدهای آن در جامعه ی ایران است. این پژوهش به روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از تکنیک تحلیل محتوا، چگونگی انعکاس پیامدهای کودتا را در سروده های پس از کودتا تا1340مهدی اخوان ثالث بررسی کرده است. نتیجه ی پژوهش نشان می دهد که اخوان ثالث با بهره گیری از وزن و بحر عروضی مناسب، جمله های کوتاه، تکرار فعل ها، استفاده از قیدهای کثرت، شک و تردید و افعال منفی، پیامدهایی نظیر سقوط دولت مصدق، زندان، اعدام، کشتار و پناه بردن به افیون و باده را با زبانی نمادین و با رویکردی اجتماعی و نو در سروده های خود نشان داده است.
    کلیدواژگان: سمبولیسم اجتماعی، شعر معاصر، کودتا، مهدی اخوان ثالث، نمادگرایی
  • اکبر شامیان ساروکلایی*، عبدالرحیم حقدادی، زلیخا حاجی پور صفحات 71-92
    بشر، زمان را به دو صورت تجربه می کند: نخست، زمان بیرونی که ناپایدار و گذراست و نهایتا در چهره ی مرگ، نمودار می شود و دیگر، زمان درونی که آدمی با تصور شاعرانه ی آن می خواهد جاودانه بماند. پژوهش حاضر با بررسی تطبیقی سروده های شاملو و آدونیس، به چگونگی بازتاب مفهوم زمان، به منزله ی تجربه و تصویری مشترک، در شعر این دو شاعر معاصر اختصاص دارد. در آغاز، تعریف لغوی و اصطلاحی زمان و معرفی مهم ترین دیدگاه های مطرح شده در باب آن مورد توجه قرار گرفته، سپس اندیشه ی شاعران و دریافت آنان از گونه های زمان بررسی شده است. نتیجه ی این پژوهش نشان می دهد که شاملو و آدونیس، برای رستن از چنبره ی زمان و پیوستن به جاودانگی از شیوه هایی چون بازگشت به گذشته، اسطوره و عشق یاری می طلبند. هرآینه، نگاه مشترک دو شاعر به مقوله ی«زمان» همراه با افق دید وسیع شان از دغدغه های انسانی، می تواند گامی برای حرکت ادبیات امروز به سوی ادبیات جهانی تلقی شود.
    کلیدواژگان: زمان، نوستالژی، اسطوره، عشق، شاملو، آدونیس، ادبیات تطبیقی
  • عبدالله حسن زاده میرعلی، محمد امین محمدپور* صفحات 93-114
    ترانه در لغت به معنای خرد، تر و تازه از ریشهء اوستایی تئورونه، اصطلاحی عام بوده است که بر انواع قالب های شعری ملحون یا همراه موسیقی به ویژه فهلویات، دو بیتی، رباعی و بیت اطلاق می شده است. با توجه به ریشه باستانی ترانه ها، کهن ترین اشعار فارسی در میان این نوع ادبی یافت شده است. در این جستار، ترانه سرایی در ادبیات فارسی بررسی می شود، سپس به ویژگی های وزن ترانه، زبان ترانه و درون مایه آن می پردازیم و شعر و ترانه امروز، ساختار و وزن آن کاویده می شود. زبان ترانه ساده و صمیمی است و درون مایه های آن معمولا توده ای، عامیانه و احساسی است. ترانه با تعریف امروزی خود معادل و القا کنندهء تصنیف است. در دوران معاصر، قافیه دار بودن و سازگار بودن شعر با عروض، از پیش شرط های ترانه بودن یک شعر نیست.
    کلیدواژگان: ترانه، تصنیف، وزن ترانه، ترانه امروز
  • محمدرضا روزبه* صفحات 115-136
    با رشد و گسترش مطالعات میان رشته ای، امروزه تعامل بین ادبیات و دیگر شاخه های علوم انسانی – از جمله روان شناسی- در عرصه نقد و نظریه پردازی ادبی رواج بسیار یافته است. روان شناسی انسان گرا از مکاتب روان شناختی نیمه دوم قرن بیستم است که با محور قرار دادن انسان و استعداد های سرشار او، با ارائه ایده ها و الگوهایی مرتبط با حیات فردی و اجتماعی آدمی نظیر خلاقیت، خودشناسی، تجارب متعالی، استقلال و... رشد و شکوفایی او را در کانون توجه و تامل قرار می دهد. با مروری در اشعار دکتر محمدرضا شفیعی کدکنی در می یابیم که بسیاری از سروده های وی، با همین ایده ها و الگوهای روان شناسانه قابل انطباق اند، به نحوی که احساس می کنیم شاعر، در اغلب سروده هایش، طرح رهایی و شکوفایی انسان را به تصویر می کشد.این مقاله به شیوه تحلیلی- تطبیقی، و با هدف توصیف وتحلیل اشعار این شاعر بر مبنای الگوهای این مکتب روان شناسانه، و با ارائه برجسته ترین نمودهای این هم سانی، ضمن آنکه نوعی خوانش تازه روان شناسانه از شعر امروز را فرا روی مخاطب می نهد، حامل و حاوی این نتیجه است که همواره میان متون ادبی و مکاتب گوناگون علوم انسانی – و از جمله روان شناسی- اشکالی از هم گرایی و هم صدایی آشکار و پنهان در جریان است.
    کلیدواژگان: خودشکوفایی، روان شناسی انسان گرا، شفیعی کدکنی، شعر
  • میلاد شمعی*، مینو بی طرفان صفحات 137-160
    میرزاده عشقی از چهره های سرشناس و پرشور شعر عصر مشروطه است. ازجمله مواردی که در گفتار و نوشتار وی بازتاب یافته و بسامد داشته، مفهوم «وطن» است. وطن در شعر و اندیشه این شاعر جسور، با نوعی ناهمگونی و تناقض اندیشی همراه بوده است. در وطنیه های عشقی درونمایه هایی همچون خودکامگی منفعت طلبان، ریاکاری سیاست پیشگان، علل عقب ماندگی ایرانیان، راه های نبرد با دشمنان و افشای ماهیت بیگانگان، به چشم می خورد. در این گفتار برآنیم تا با تحلیل و تفسیر مفهوم وطن در شعر و اندیشه عشقی، دیدگاه ها و چشم اندازهای متنوع و متعدد وی را در ارتباط با مسائل سرزمینش، تبیین نماییم و از این طریق ابعاد برجسته و کمترشناخته شده شاعر را به نمایش بگذاریم؛ بدین ترتیب که کلید راهیابی به مبانی آرمانی وطن خواهی عشقی را در پیوند با مواردی همچون سرشت و عواطف فردی، روحیه عرب ستیزی، اتحاد همگانی، ضدیت با جمهوری قلابی و ایسم هایی همچون سوسیالیسم، داروینیسم، ایده آلیسم، شوونیسم، ناسیونالیسم، آنارشیسم و رمانتیسم جسته ایم.
    کلیدواژگان: میرزاده عشقی، وطن، شوونیسم، ناسیونالیسم، آنارشیسم، رمانتیسم
  • سیدعلی قاسم زاده*، آسیه ذبیح نیا عمران، حسین بردخونی صفحات 161-188
    در تاریخ ادبیات ایران، آثاری به مقتضیات فکری و فرهنگی زمانه آفریده شده اند که می تواند در رویکردی بازخوانشی ضمن اشاره به روانشناسی فردی و اجتماعی آن عصر، حلقه هایی از جریان شناسی ادبی در تکمیل خلاهای نگرش ساختاری باشند؛ منظومه ی «جمشید و خورشید» سلمان ساوجی(778ه.ق)، یکی از این آثار است که با وجود غفلت محققان؛ ظرفیت هایی قابل تامل برای تاکید بر نگرش ساختاری و شبکه ای به آثار ادبی یک دوره دارد.
    این پژوهش، به کمک رهیافت های بینامتنی و چارچوب نظری«تاریخگرایی نو»، کوشیده است با ردگیری نشانه های درون متنی و برون متنی-برخلاف باور عمومی-عرفانی بودن منظومه ی«جمشید و خورشید» را اثبات کند. مطابق دستاوردهای تحقیق، از دو ساحت می توان به اثبات فرضیه ی عرفانی بودن متن «جمشید و خورشید» پرداخت: نخست، رمزگشایی از شالوده ی بینامتنی اثر که با وجود پیوندی دیالکتیک(گفتگومدارنه) منظومه با اسطوره های ایران باستان و شاهنامه، و تقلید از زمینه ی غنایی و شگردهای روایی خمسه سرایی بویژه هفت پیکر نظامی؛ سرشت بنیادین اثر بیشتر به سبب تاسی از ساختار و شگردهای رمزی- عرفانی داستان های سهروردی؛ مثل عقل سرخ و صفیر سیمرغ، سیر العباد سنایی، داستان شیخ صنعان عطار، داستان قلعه ی ذات الصور و جدال چینیان و رومیان در مثنوی مولانا، رنگ و بویی عرفانی دارد. دوم، از رهگذر کاربست نگرش تاریخگرایی جدید در تحلیل اثر که از همسویی ژرف ساخت این منظومه با جریان صوفیگرایانه ی قرن هشتم، پرده می گشاید و نشان می دهد که منظومه ی «جمشید و خورشید» نه در خلا تاریخی و بریدگی از جریان مسلط عصر، بلکه در گفتگو با ساحت غالب فکری و فرهنگی قرن هشتم؛ یعنی عرفان گرایی آفریده شده است.
    کلیدواژگان: منظومه ی جمشید و خورشید، سلمان ساوجی، سمبولیسم عرفانی، بینامتنیت، تاریخگرایی نو
|
  • Dr. Hossein Aghahosseini *, R.Hojjati Zadeh Pages 1-26
    Semiotics، for the first time، was introduced in the field of language studies by Ferdinand de Saussure. The goal of semiotics is to study the relation between signified and signifier. Semiotics is an approach rather than a science. Although Semiotics has been rooted in Saussure''s ideas and the relation between signified and signifier، it can also be extended to literary criticism and specifically to reader-response theory. It seems that Semiotics has other applications other than its linguistic function which is mainly based on Jacobson''s theory. Semiotics has other functions; for instance it can be used in reader–response theories for investigating the influence of signs on readers. This paper tries not only to investigate Hafiz''s poems from Semiotic point of view and to categorize its signs، but also to study the influence of each sign on the readers and also to distinguish different languages Hafiz employs in his sonnets.
    Keywords: Semiotics, Sonnet, language, addressee, Hafez
  • H. Ardestani* Pages 27-54
    One of the ancient religions which seems to be originated from Zarathustra in the Achaemenid era is Zurvanism. In this era, thinking about the first two gods, Ahura Mazda and Ahriman, some of the Zarathustrians came to this conclusion that these two gods might have had a father. They took Zurvan as the father and the creator of these gods. Since childbearing has been taken from women and given to men, it can be considered as another reason for transition from matriarchy to patriarchy. Therefore, one can believe that with the appearance of Zurvanism in Iran, matriarchal system, little by little, was disappeared and the woman’s role has been decreased in society and the love of matriarchy has been replaced by the laws of patriarchy. Thus, in this situation, love has no place and women play a different role. Woman, on one hand, becomes a means of political union, and on the other hand, becomes a means of reproduction. These two functions have strong reflections in Shahnameh. However, it does not mean that the influential and great women are absent in Shahnameh, on the contrary, in some stories, women have important roles. This greatness might be left from matriarchal period. Ferdowsi, the author of Iranian national epic, has considered all these cultural characteristics in his work.
    Keywords: patriarchy, Zurvan, woman, matriarchy, Shahnameh
  • A.Parsa, F. Moradi* Pages 55-70
    The coup d''état of the 28th of Mordad 1332 is the most influential contemporary historical event which has had a great influence on language and minds of the poets. The contemporary poet، Mehdi Akhavan Sales، has depicted this event in his poems. Employing content-analyzing technique، this descriptive-analytical study investigates the reflection of this event in his poems written after the event till 1340. Employing an appropriate rhythm and rhyme، concise sentences، repetition of verbs، using adverbs of frequency and those related to hesitation and doubt، and negative verbs، Mehdi Akhavan Sales، with a symbolic language، and a social approach، depicts the consequences of the fall of Mosadegh''s reign، prison، execution، slaughter، resorting to opium and alcohol، in his poems.
    Keywords: social symbolism, contemporary poetry, coup d'état, Mehdi Akhavan Sales, symbolism
  • Z. Hajipour, A. Shamian Saroukolaei*, A. Haghdadi Pages 71-92
    Man experiences time in two ways: first، the external، unstable، and transitory time which is eventually presented in the form of death; second، the internal time that by poetic imagination of which، man tries to remain immortal. This study tries to study the concept of death as a common experience in the poems of these two poets. First، the definition of time is provided and then the understanding of these two poets of this concept is explored. This study shows that both Adonis and Shamlu—to get rid of time and to unite with eternity—employ some strategies such as turning back to the past time، mythology، and love. Thus the common look of these two poets at the concept of time along with their comprehensive looks at human beings'' concerns and anxieties would be considered as the movement of contemporary literature towards world literature.
    Keywords: time, nostology, myth, love, Shamlu, Adonis, Comparative Literature
  • A.Hasanzade Mirali, M. Mohammadpour* Pages 93-114
    Song literally means freshness which has Avestan roots. It is a generic term which refers to different types of rhythmic and musical poetry، such as couplet، quatrain، and folkloric songs. Since songs are ancient، the old Persian poems are considered in this literary genre. In this paper، the rhythms، rhymes، themes، the language، and the structures of the contemporary songs are investigated. The language of the songs is simple and friendly and their themes are emotional and popular. Today''s definition of song is very close to lyric. Thus، today، having rhythm and rhyme is not necessary for a poem to be considered as a song.
    Keywords: song, lyric, rhythm of the song, today's songs
  • M. Rouzbeh* Pages 115-136
    Because of the development of interdisciplinary studies، nowadays، the relation between literature and other disciplines in Humanity such as Psychology has been increased. Humanistic psychology is one of the psychological schools of the second half of the twentieth century. It focuses on man''s growth and development by concentrating on man and his abilities. It presents some ideas and patterns relating to private and social life of human beings such as creativity، self-study، sublime experiences، and independence. Studying Kadkani''s poems، one may understand that these psychological ideas and patterns are applicable to many of his poems in a way that it would be felt that the poet has depicted the human beings'' freedom and development in most of his poems. Analyzing Shafiei Kadkani''s poems، based on the psychological patterns، this analytical-comparative study not only paves the way for the audience to have a new psychological reading of the contemporary poetry، but also shows that there are some kinds of covert and explicit convergence and unity between literary texts and other disciplines of Humanity، such as Psychology.
    Keywords: self, actualization, humanistic psychology, Shafiei Kadkani, Poetry
  • M. Shameei*, M. Bitarafan Pages 137-160
    Mirzadeh Eshghi is one of the famous and revolutionary characters in Constitution Period. The concept of «homeland» has repeatedly mentioned in his works and sayings. He has a kind of paradoxical view towards the concept of «homeland» in his poems. In his nationalistic poems، some themes such as: the dictatorship of profit-seekers، the hypocrisy of politicians، the reasons of the Iranian''s backwardness، the ways of fighting with the enemies، and the revelation of the true identity of the foreigners، are repeatedly mentioned. Studying Eshgi''s different viewpoints about the issues related to his country، this paper tries to analyze and interpret the concept of homeland in Eshgi''s poetry and thoughts; so that the less known dimensions of his poetry are also discovered. Therefore، according to Eshgi''s ideas and viewpoints، the key of accessing to the ideal principles of nationalism is found in connection with some ideas such as the individual''s nature and emotion، anti-Arabian ideas، public union، and opposition against fake governments، and also some «isms» such as Socialism، Darwinism، Idealism، Chauvinism، Nationalism، Anarchism، and Romanticism.
    Keywords: Mirzadeh Eshghi, homeland, Chauvinism, Nationalism, Anarchism, Romanticism
  • S. Ali. Ghasemzade*, A. Zabihnia Omran, H. Borkhoei Pages 161-188
    In literary history of Iran، some works of art has been created based on the intellectual and cultural necessities of their time. If these works are reconsidered، they not only may refer to individual and social psychology of Iranian people of that era، but they can also be considered as the rings of the literary trend، which complete the lost parts. “Jamshid and Khorshid”، a poem by Salman Savejy، in spite of the researchers'' negligence، is one of the works that has considerable potentiality for emphasizing the structural viewpoint towards the literary works of its time. Tracing the signs in and out of the text with the help of intertexual and New Historicism approaches، this research tries to prove that “Jamshid and Khorshid” is a mystical work (despite the public belief). Based on this research، it can be proved، in two ways، that “Jamshid and Khorshid” is a mystical poem. First، by decoding the intertexual foundation of the text which—in spite of its dialectic connection to ancient Iranian myths and Shahnameh and also in spite of its imitation of lyrical foundation and narrative techniques of Nizami especially in Haft Peykar—has a mystical color because of its imitation of the structure and cryptic and mystical techniques of Suhrawardi’s stories such as Aghl-e Sorkh and Safir-e Simorgh; Sanai''s Seir al-Ebad; Attar''s Sheykh Sanan; and Rumi''s the story of Ghale Zat o Sovar («The Castle with Photos») and The Quarrel between the Chinese and the Romans. Second، employing New Historicism shows the alignment of the deep structure of «Jamshid and Khorshid» with the mystical context of the eighth century. It also shows that this poem was not created in historical vacuum and separate from the dominant discourse of that time. «Jamshid and Khorshid» was created in correspondence with mysticism، the dominant cultural and intellectual discourse of the eighth century.
    Keywords: Jamshid, Khorshid, Salman Savejy, mystic symbolism, Intertextuality, New Historicism