فهرست مطالب

نشریه فقه و حقوق خانواده
پیاپی 60 (بهار و تابستان 1393)

  • بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1393/04/08
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد عابدی* صفحه 5
    از زمان تصویب ماده 1041 قانون مدنی در سال 1313، سن قانونی نکاح و وضعیت ازدواج اطفال در حقوق ایران، فراز و نشیب بسیار داشته است. نزدیک کردن سن قانونی ازدواج به بلوغ طبیعی و فکری در سال 1313، منع ازدواج جوانان کمتر از 18 و 20 سال در قانون حمایت خانواده مصوب 1353 و تجویز ولی در تزویج صغیر ممیز و غیر ممیز در ماده 1041 اصلاحی مصوب سال های 1361 و 1371، همگی حکایت از مواجهه قانون گذار با دو قدرت سنت ها و نیازها دارد. تصویب ماده 1041 اصلاحی مصوب سال 1381 در مجمع تشخیص مصلحت نظام، پرسش هایی را در خصوص ابقا یا نسخ نهاد ولایت در نکاح مطرح می کند. این مقاله با بررسی دلایل دو جانبه، تمایل مصلحت اندیشانه خود را به دیدگاه دوم نشان می دهد؛ دیدگاهی که با اصول حقوقی و مصلحت خانواده سازگار است و علاوه بر این، ضمانت اجرای شروط اذن ولی و اجازه دادگاه را روشن می کند.
    کلیدواژگان: نکاح اطفال، ولایت در نکاح، سن ازدواج، اذن، مصلحت
  • مهشیدسادات طبایی* صفحه 27
    در همه سیستم های حقوقی، کودک حاصل از رابطه نامشروع، غیر قانونی و نامشروع تلقی می شود و از برخی حقوق کودک مشروع، محروم می ماند. از آن جا که شیوه های جدید باروری در اغلب موارد، به لحاظ دخالت شخص ثالث در فرآیند تولید مثل، با مقدمات حرام همراه است، لذا مساله مشروعیت اطفال حاصل از این شیوه ها مطرح می گردد. این مقاله به بررسی امکان الحاق شرعی و قانونی کودک حاصل از شیوه های جدید باروری به والدین خود در حقوق ایران، با تکیه بر منابع فقهی می پردازد. نویسنده در کنار مطالعه حقوق ایران، مروری تطبیقی بر حقوق مصر و انگلیس هم دارد. مطالعه در حقوق ایران بیانگر سکوت قانون گذار و اختلاف دیدگاه فقهای امامیه در پاسخ به این مساله اساسی است؛ از نظر برخی فقهای امامیه، طفل مذکور فاقد نسب مشروع و در حکم فرزند متولد از زناست. اما اغلب فقهای امامیه علی رغم تاکید بر عدم ارتکاب مقدمات حرام در ارائه و استفاده از شیوه-های جدید باروری، کودک حاصل از شیوه های مذکور را حتی در فرض نامشروع بودن شیوه مورد استفاده، به والدین خود ملحق می دانند. در حقوق انگلیس و مصر نیز عدم رعایت شرایط قانونی سبب می شود کودک غیر قانونی و نامشروع تلقی شود.
    کلیدواژگان: کودک، شیوه های جدید باروری، مشروعیت، الحاق، زنا، نسب
  • طاهر علی محمدی*، خالد نبی نیا صفحه 55
    کفائت در نکاح، مماثلت، هم شانی و همتایی زوجین در برخی امور است. در مورد مصادیق و معیارهای کفائت در نکاح، میان فقهای امامیه و نیز اهل سنت اختلاف نظر وجود دارد. مشهور فقهای امامیه، ملاک کفائت و هم شانی زن و مرد را اسلام و ایمان به معنای اعتقاد به امامت ائمه دوازده گانه علیهم السلام می دانند؛ چنان که از دیدگاه گروهی دیگر، تنها اسلام به معنای عام آن، شرط کفائت است. برخی هم آن را عبارت از اسلام، ایمان و توان پرداخت نفقه دانسته اند. اما اکثر فقهای عامه، علاوه بر تساوی زوجین در اسلام، نسب، حریت و حرفه، تساوی زن و مرد از حیث سلامت و عیوب مجوز فسخ نکاح را از معیارهای کفائت تلقی کرده اند.
    مقاله حاضر در صدد پاسخ گویی به این سوال است که حقیقتا چه اموری می توانند مصادیق کفائت در نکاح در دین مقدس اسلام باشند؟ با بیان دیدگاه ها و ادله فقهای امامیه و اهل سنت و نقد آن ها این نتیجه بدست می آید که غیر از «اسلام» به معنای عام آن، هیچ معیار دیگری در کفائت شرط نیست. اموری مثل نسب، حریت و شغل، از دیدگاه مذاهب چهارگانه شرط لزومند نه شرط صحت نکاح، و از دیدگاه فقهای امامیه، نه شرط لزومند و نه شرط صحت.
    کلیدواژگان: کفائت زوجین، شرط صحت نکاح، شرط لزوم، هم شانی، اسلام، ایمان
  • ام البنین الله مرادی صفحه 82
    یکی از مسائل مطرح در بحث شهادت، نقش جنسیت در اعتبار شهادت است. امروزه در قوانین اغلب کشورها، مرد بودن جزو شرایط لازم برای اعتبار شهادت نیست؛ ولی در قوانین ایران، تفاوت هایی در اعتبار شهادت زن نسبت به شهادت مرد وجود دارد. مساله مقاله حاضر این است که آیا زن یا مرد بودن می تواند تاثیری در اعتبار شهادت داشته باشد یا خیر؟ بر اساس نظر فقها و قوانین موضوعه، شهادت زنان در امور حقوقی و حق الناس و اصولا در امور غیر مالی مانند طلاق و رویت هلال، نه به صورت منفرد پذیرفته است و نه با انضمام به مردان. در مورد نکاح و قتل عمد اختلاف نظر وجود دارد؛ یکی از دلایل این امر، استناد به قاعده ای با عنوان «کل ما لیس بمال و لم یقصد منه المال لایثبت الا بشاهدین ذکرین عدلین» است. نویسنده در مقاله حاضر با بررسی قاعده یاد شده و مبنای فقهی آن و تحلیل نظریات، به این نتیجه دست یافته است که قاعده مورد بحث حجیت ندارد، بلکه مواردی هست که آن را نقض می کند. از این رو پیشنهاد می کند: ماده 230 آیین دادرسی مدنی اصلاح شود و شهادت زنان در حق الناس، چه مالی و چه غیرمالی پذیرفته شود مگر در مواری که دلایلی بر عدم حجیت شهادت زنان وجود داشته باشد.
    کلیدواژگان: شهادت زنان، حقوق، امور غیر مالی، امور مالی، حجیت قاعده
  • خدیجه مرادی*، نادر مرادی صفحه 106
    نهاد حضانت برای تامین سلامت جسمی، روحی و تربیتی طفل است که گاه به دلایل خاص حقوقی از صاحب حق و مسوول حضانت سلب می شود. رسیدگی به این گونه دعاوی با تشریفات دادرسی عادی مستلزم زمان زیادی است و ممکن است در شرایط اضطراری موجب آسیب جسمی و روحی طفل شود. این موضوع در ماده 7 قانون حمایت خانواده 1391با امکان رسیدگی فوری به دعوای حضانت و صدور دستور موقت پیش بینی شده است.اما قانون مزبور همچنان کاستی ها و خلاهایی دارد که نویسنده در مقاله حاضر به آن ها می پردازد. از جمله با بررسی و نقد «موضوع» قرار دستور موقت، پیشنهاد می کند ماده ای در قانون حمایت خانواده گنجانده شود که تصریح کند «موضوع قرار دستور موقت در دعوای حضانت، الزام خوانده به انجام عمل معین است». همچنین ماده ای با این مضمون پیشنهاد می کند: «کودکانی که سرپرستی و حضانت آن ها به صورت موقت از طرف بهزیستی به برخی خانواده ها داده می شود، در صورتی که در مدت تعیین شده، سلامت جسمی و روحی آن ها در معرض خطر تعیین شده، با تقاضای نماینده بهزیستی یا دادستان به عنوان نماینده مدعی العموم، دادگاه می تواند بدون اخذ تامین، فورا دستور موقت صادر نماید و طفل را در اختیار بهزیستی قرار دهد».
    کلیدواژگان: حضانت، طفل، دادگاه، دادرسی فوری، دستور موقت
  • زهره افشار قوچانی* صفحه 124
    اغلب کشورها در برهه های مختلف زمانی برخوردهای متفاوتی با مساله سقط جنین داشته اند. در جمهوری اسلامی ایران نیز پس از سال ها، با تصویب ماده واحده ای در سال 1384 سقط درمانی مجاز اعلام شد؛ اما مصوبه مزبور از روشنی لازم برخوردار نیست و ابهاماتی دارد که تفسیر و حتی تصحیح آن را ضروری می سازد. از این رو نویسنده در مقاله حاضر، با شناسایی ابهامات قانون یاد شده مانند عدم تعریف عناوین و عباراتی مثل ناقص الخلقه، حرج و عدم شناسایی جایگاه رضایت پدر در انجام سقط، و با مطالعه و بررسی کتب، مقالات و پرونده های موجود در این زمینه، سعی در گشودن دریچه نوینی در سقط درمانی کرده است. یکی از مواردی که به عقیده وی اصلاح آن ضروری است، مشخص شدن هدف از وضع این ماده است. در این راستا پیشنهاد می کند، در فرضی که با وجود شرایط قانونی، زن راضی به سقط جنین نشود، مرد بتواند او را به این امر اجبار کند. همچنین بهتر می داند عبارت «بیماری مادر» از ماده حذف گردد و عبارت تهدید جانی مادر جایگزین آن شود یا به آن اضافه گردد.
    کلیدواژگان: سقط جنین، سقط درمانی، ناقص الخلقه، عسر و حرج
  • آزاده علیان نجف آبادی*، مسعود راعی دهقی صفحه 146
    توجه به حقوق کودک به طور عام و حمایت از حق او بر آموزش به طور خاص، از اموری است که طی چند سال گذشته از جهت مباحث حقوق بشری و اسناد بین المللی و نیز قوانین داخلی، اهمیت خاصی پیدا کرده است. از طرف دیگر، شریعت اسلامی هم نگاه ویژه ای به کودک و حق او بر آموزش دارد. این مقاله بر آن است که سازوکارهای حمایت از حق کودک بر آموزش را در فقه امامیه و اسناد حقوقی بررسی کند. برخی از مهمترین سازوکارهای فقهی در قالب حمایت اقتصادی، حمایت های روحی و حمایت های معنوی تعریف شده است. از نظر حقوقی الزام های مختلفی بر دولت ها در قالب اسناد حقوق بشری و نیز تصویب قوانین مختلف داخلی شناخته شده است. رویکرد تطبیقی که نویسنده مقاله در پیش گرفته است، ثابت می کند که حمایت از حق بر آموزش، در فقه امامیه به دلیل برخورداری از ضمانت اجرای داخلی و بین المللی از جایگاه ویژه ای برخوردار است. این حق با توجه به مقدمات آن، از دوران انعقاد نطفه و حتی قبل از آن شروع می شود و بدین مناسبت وظایف مختلفی به طور خاص بر عهده والدین قرار می گیرد. همچنین دایره حق بر آموزش در فقه امامیه گسترده تر از آن است که در اسناد حقوق بشری مطرح شده است.
    کلیدواژگان: حقوق کودک، حق بر آموزش، حمایت از کودک، اسناد بین المللی، دولت، فقه
|
  • Mohammad Abedi* Page 5
    Since the ratification of Article 1041 of the civil code in 1313 (1934 AD) the legal age of marriage and the status of child marriage in Iranian law, has had it ups and downs. Closing the gap between the legal age of marriage to that of natural (physical) and mental maturity in 1313(1934), legal restrictions of marriage of youth between 18 and 20 years of age in the Family Support Act, enacted in 1353, and the approval of the guardian of the marriage of a discriminative and indiscriminative minor in Article 1041, amended in 1361 (1982) and 1371 (1992), all indicate that the legislator is up against two powers; traditions and needs. The approval of Article 1041of the civil code, amended in 1381 in the Expediency Council, raises questions in regards to the reinstatement of, or the invalidation of the guardianship in marriage. This paper, by pursuing the two mutual reasons, shows a prudential tendency to the second point of view, an opinion which is consistent with legal principles and the family’s interest. In addition, it clarifies the sanction of permission of the guardian and the authority of the court.
    Keywords: Marriage of a child_guardianship in marriage_age of marriage_permission_interests
  • Mahshid Saadaat Tabai* Page 27
    In all legal systems, a child born out of wedlock, is regarded as illegal and illegitimate and is deprived of some rights that the legitimate child enjoys. Taking into consideration that the new method of fertility most of which involve a third party, are unlawful preliminary act. Therefor the legitimacy of the children as a consequence of these methods is under discussion. The present paper analyses the possibility of children born out of wed lock to enjoy legal right of living with her/his parents in Iranian Law based on ‎the jurisprudencial resources and in addition to studying Iranian ‎Laws, a comparative study of Egyptian and British laws is carried on. ‎The study of Iranian law shows that legislator is remained silent and There are different opinion among Shiite jurists in response to this substantial issue, ‘based on the opinions of some Imamiya jurists’, the child ‎is deprived of legitimate parentage and that the ruling is that the child born (from this method) is sentenced as a child born out of adultery. Despite the emphasis of Imamiya jurists on ‘not committing unlawful preliminary acts in terms of applying new reproductive methods’, ‎the child who is born as a result of the above mentioned methods, ‎even assuming that her/his has been created by using an illegitimate technique, is directed to ‎his/her parents. In British and Egyptian law, the non-observance of legal conditions also causes the child to be regarded as illegal and illegitimate.
    Keywords: Child, new reproductive methods, legitimacy, reunification, adultery, parentage
  • Taher Alimohammadi*, Khaled Nabiniya Page 55
    Peer in marriage contract is defined as equality and similar dignity of spouse in some issues. There is a difference of opinion among Imamiya jurists and also the Sunnite scholars concerning the issues and criterion of equality in marriage. Reputed Imamiya jurists consider Islam & belief in the Imamate of the twelve Imams (PBUT) to be the criterion for the equality and similar ranking of the man and the woman. Yet, from the perspective of another group, only Islam in its broadest sense of the word is the only condition required. Still others believe that Islam, faith, and the ability to pay alimony is enough to elaborate the term kefaat (peer). In addition to the equality of spouses in Islam, most of the general jurists consider parentage, liberty and career, equality between men and women -in terms of health and defect- for the termination of the marriage (contract) as criterion for equality.This paper seeks to answer to this question: ‘Indeed, what issues can be the examples of equality in marriage in Islam?’ By expressing the opinions and reasons of both Imamiya jurists and Sunnite scholars and their critiques that other than “Islam” in the broadest sense of the word, no other criterion is a condition for equality. This conclusion can be formed that affairs such as parentage, liberty and occupation, from the viewpoint of the four religions, are the necessary conditions, and are not the condition of the validity of marriage and from Imamiya jurists’ point of view they are neither a condition for (marriage) nor a condition for the validity thereof.
    Keywords: Couple's equality, validity of marriage contract, necessary condition, equal rank, Islam, faith
  • Ommolbanin Moradi Page 82
    One of the issues raised in the discussion of testimony, is the role of gender on the credibility of the witness. Today, in the laws of most countries, being a male is not one of the conditions for the validity of one’s testimony, but in Iranian law, there are differences in the credibility of the testimony by a woman compared to the testimony provided by a man. The present question of this paper is that, “Can being a man or a woman have an affect on the credibility of the testimony or not? According to jurists and statute law; women's testimony in legal affairs and and Haq-al-nas (what is due to mankind) and basically in non-financial matters such as divorce and the sighting of the moon is neither accepted individually nor with that of men. There is disagreement about marriage and deliberate murder as well. One of the reasons for this is a rule entitled: we lick money …. In the present paper, by studying the above mentioned rule and its jurisprudential sources and theoretical analyses, the author has reached the conclusion that the regulation in question is no longer valid; rather there are cases which violate it. Hence, it is proposed that: Article 230 of the Civil Procedure Code be amended and the testimony of women in cases involving Haq-al-nas (what is due to mankind), be accepted whether they be financial or non-financial unless there are cases where reasons for a woman's testimony does not exist.
    Keywords: Women's testimony_rights_non_financial affairs_financial affairs_the authority of a regulation
  • Khadijeh Moradi*, Nader Moradi Page 106
    Custodianship aims at providing the child with educational, mental and physical health, which due to some special reasons, is sometimes denied to the custodian. Dealing with such complaints through normal legal proceedings requires a considerable amount of time, and in contingency situations it may exert physical and psychological damage to the child. This issue has been anticipated in Article 7 of the Family Protection Act 2011 with a possibility of the urgent consideration of custody claims and the issuance of an "interim order". However, the aforesaid law still has some shortcomings and drawbacks which the author of the present paper aims at mainly elaborating on. For example, by studying and analyzing the issue of "Interim Order", the current paper proposes to include an article in the Family Protection Act, asserting that "in interim order", defendant is required to fulfill definite obligations regarding custodianship action. In addition, the writer proposes an article that the children whose guardianship and custodianship is given to some families by the order of the Welfare Administration for an "interim period", in case their physical and psychological health is subjected to risks and dangers, by the request of a representative appointed by Department of Welfare or Court Attorney, the court is entitled to issue an immediate order to revoke the custodianship order and to return the child to the Department of Welfare without requiring any permission.
    Keywords: Custody, Infant, Court, Immediate Proceedings, Interim Order
  • Zohreh Afshar Ghoochani* Page 124
    At different frames of time, most countries have had different approaches to the issue of abortion. Also after some years, in the Islamic Republic of Iran, with the ratification of a single article in 1384, therapeutic abortion was announced as permissible; but the above mentioned article lacks the necessary clarification and has some ambiguities that make its interpretation and even correction a must. Hence, in this article by pointing out the ambiguities of the above mentioned law such as the lack of the definition of titles and terms like deformed, haraj (constriction) and absence of the role of father's consent in performing the abortion by reviewing existing books, articles and documents in this field, the author has tried to open new windows to therapeutic abortion. In her opinion one of the cases that should be corrected is clarifying the goal of this article. It is suggestsed that if under legal condition the woman dose not consent to an abortion; the husband can oblige her to do so. Also the writer believes it is better that the phrase “mother’s illness” be removed from this article and the phrase “a threat to the mother’s life” be replaced with or added to it.
    Keywords: Abortion, therapeutic abortion, deformed, osr, haraj (distress, constrictriction)
  • Azadeh Aliyan*, Masood Raei Dehaghi Page 146
    Supporting children's rights in general and supporting their right to education in particular have gained special importance in the discussions on human rights, international instruments, and domestic laws in the recent years. On the other hand, the Islamic Sharia pays a special attention to children and their right to education. The present paper aims at analyzing the mechanisms for supporting children’s right to education in Imamiya Fiqh (Shii jurisprudence) and legal instruments. Some of the most important Jurisprudential mechanisms have been defined in terms of economic, spiritual, and intellectual support. From a legal perspective, different obligations have been imposed on governments through human rights instruments and various domestic laws. Using a comparative approach, the author confirms that supporting the right to education has a special place in Imamiya Fiqh since it is domestically and internationaly guaranteed. Based on the premises, this right begins at the moment of conception or even before. Therefore, there are specific duties incumbent upon parents. Moreover, the right to education has a broader scope in Imamiya Fiqh than it has in human rights instruments.
    Keywords: Children's Rights, Right to Education, Child Support, International Instruments, Government, Jurisprudence