فهرست مطالب

مجله مهندسی مکانیک
پیاپی 94 (اردیبهشت 1393)

  • بهای روی جلد: 40,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1393/02/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سیدعلی واجدی* صفحه 16
    در این مقاله مواد پیزوالکتریک و کاربردهای متنوع آنها در صنایع معرفی شده است. برای این منظور، نخست تاریخچه مختصری از پیدایش مواد پیزوالکتریک و تحولات آن طی جنگ های جهانی اول و دوم مطرح می شود. سپس نمونه های متنوعی از مواد پیزوالکتریک، اعم از مواد طبیعی و ترکیبی معرفی و کاربردهای هر یک به اجمال تشریح می شود. در ادامه، حسگرها، مبدل ها و عملگرهای پیزوالکتریک معرفی و کاربردهای آنها در صنایع گوناگون تبیین می شود. در پایان، افق های فراروی این دسته از مواد پرکاربرد در دنیای فناورمحور امروز تشریح و فرصت های استفاده از این مواد به اجمال تشریح می گردد.
    کلیدواژگان: مواد پیزوالکتریک، حسگر، عملگر، مبدل پیزوالکتریک، اثر مستقیم پیزوالکتریک، اثر معکوس پیزوالکتریک
  • جاماسب پیرکندی*، ابراهیم افشاری صفحه 32
    افزایش روزافزون جمعیت و روبه زوال رفتن سوخت های فسیلی از یکسو، و وسعت آلودگی برجای مانده از این منابع انرژی از سویی دیگر، بشر را بر آن داشته که به فکر منابع انرژی دیگری باشد. امروزه پیل های سوختی به عنوان یک فناوری جدید در تولید توان محسوب می شوند که در میان آنها پیل سوختی دمابالا به خاطر بازدهی بسیار بالا، عدم آلایندگی محیط زیست، تولید همزمان الکتریسیته و حرارت، قابلیت استفاده از سوخت های متنوع و توانایی ترکیب با سیستم های تولید توان دیگر مورد توجه بسیاری قرار گرفته است. قابلیت این نوع از پیل های سوختی در ترکیب با سیستم های تولید همزمان سبب شده است که سیستم های هیبریدی حاصل به عنوان منابع تولید توان جدید مدنظر باشند. با توجه به بازدهی بالای این نوع از سیستم های هیبریدی و همچنین نظر به کاهش میزان آلایندگی، سیستم های مذکور تاثیر به سزایی در نحوه تولید توان را در آینده ای نه چندان دور ایفا خواهند کرد. هدف از ارائه این مقاله معرفی انواع سیستم های هیبریدی حاصل از ترکیب پیل های سوختی دمابالا با سیستم های تولید توان و بررسی عملکرد آنها در قالب یک سیستم تولید توان نوین است.
    کلیدواژگان: پیل سوختی، پیل سوختی دمابالا، سیستم تولید توان
  • محمد نصیری*، امیر لطف آور صفحه 42
    ربات های موازی کابلی ویژگی های منحصر بفردی دارند و برای اهدافی چون تعمیر و نگه داری در لنگرگاه ها و آشیانه هواپیما ها، حمل ونقل، انجام عملیات جوشکاری، بازبینی خطوط لوله و رادیوتلسکوپ ها و نظایر آنها به کار می روند. امروزه ویژگی هایی چون وسعت فضای کاری، قابلیت مونتاژ و دمونتاژ سریع، اینرسی کم قسمت های متحرک و حمل ونقل آسان از یک سو، و هزینه ساخت و نگه داری اندک از سوی دیگر سبب شده است تا این گروه از ربات ها مورد توجه بسیار قرار بگیرند و کاربردهای گسترده ای پیدا کنند. در این مقاله سعی شده است تا ضمن معرفی ربات های کابلی و انواع آن، کاربردهای این دسته از ربات ها تشریح گردد.
    کلیدواژگان: ربات، ربات موازی، ربات موازی کابلی
  • نغمه جعفریان*، محمد ریاحی صفحه 50
    معمولا در بیشتر سیستم های مکانیکی جهت تعلیق محورهای دوار از یاتاقان استفاده می شود. تاکنون روش های متنوعی برای پایش وضعیت این دسته از ادوات مکانیکی به منظور اطمینان از صحت عملکرد و پیش گیری از واردآمدن صدمات جبران ناپذیر به آنها به کار گرفته شده است. در این میان، آنالیز ارتعاشات و آکوستیک امیژن از جمله پرکاربردترین و دقیق ترین روش های پایش وضعیت محسوب می شوند. در این مقاله به بررسی این فناوری در یاتاقان های صنعتی پرداخته شده است. به طوری که با استفاده از تحلیل داده ها می توان اندازه عیب و موقعیت آن روی قطعه را پیش بینی کرد تا تصمیمات لازم جهت تعمیر یا تعویض یاتاقان اتخاذ گردد.
    کلیدواژگان: یاتاقان، پایش وضعیت، آنالیز ارتعاش، آکوستیک امیژن، سایش
  • مهدی آذرکیا*، محمدعلی اشجاری صفحه 57
    انرژی حاصل از بیوگاز از جمله منابع تجدیدپذیری است که می تواند پاسخ گوی نیاز انرژی جوامع گوناگون باشد. امروزه معرفی بیوگاز و به کارگیری روش های نوین، سبب اقبال هرچه بیشتر مردم به این انرژی شده است. در این مقاله لزوم استفاده از بیوگاز و مشتقات آن، صرفه اقتصادی، نحوه استفاده و روش های موجود آن بیان و به توانمندی های زیست توده ای موجود در ایران اشاره شده است. همچنین با پیشنهاد طرح اجرایی در کشور، به ایده پردازی و ارائه موضوعات تحقیقی جدید برای پژوهشگران پرداخته شده است. در این مقاله، از روش های آماری و تحلیلی استفاده شده و از مشاهدات عینی، پرسشنامه ها و مصاحبه ها در روستاها و شهرهای هدف بهره گرفته شده است تا مهم ترین عوامل عدم استفاده از بیوگاز شناسایی شود و راه کارهایی چون گنجاندن رشته بیو انرژی در مقطع متوسطه و تصویب رشته های دانشگاهی آن ارائه شود. در مجموع، این راهکارها دستاوردهایی چون حل مشکل بیکاری، توانمندسازی شهرداری ها و روستاییان، افزایش امید به زندگی در روستاها و جلوگیری از مهاجرت، توسعه کشاورزی و حفظ محیط زیست را درپی خواهد داشت.
    کلیدواژگان: بیوگاز، راهکارهای توسعه، تامین انرژی پاک، آموزش عمومی، بیوانرژی
  • امید رحمانی*، اکرم بیات صفحه 67
    در این مقاله نحوه عملکرد کامپوزیت های خودترمیم شونده بررسی شده است. برای این منظور، نخست انواع کامپوزیت های خودترمیم شامل کامپوزیت های کپسولی، شریانی و ذاتی معرفی می شود. سپس با توجه به اهمیت شناخت رفتار مکانیکی میکرو کپسول ها در کامپوزیت های خودترمیم کپسولی، مدلسازی بارگذاری فشاری این سازه ها مطالعه می گردد. در این رهگذر، ابتدا روش های تحلیلی موجود بررسی و در ادامه با استفاده از نتایج تجربی موجود به مدلسازی المان محدود میکرو کپسول تحت فشار پرداخته می شود و نهایتا نتایج حاصل با نتایج منتج از مدل تحلیلی صحت سنجی می گردد.
    کلیدواژگان: کامپوزیت های خودترمیم شونده، میکرو کپسول، مدلسازی اجزا محدود
  • سید حسن هاشم آبادی*، احمد رستمی صفحه 74
    در این مقاله با استفاده از شبیه سازی دینامیک سیالات محاسباتی آثار تغییر ساختار هندسی در اثر آسیب های فیزیکی در توربین و ایستانه، همچنین تغییر توزیع جریان ورودی به خاطر نصب بد یا ایجاد اشکال در لوله های یکنواخت کننده، بر دقت عملکرد جریان سنج توربینی بررسی شده است. برای این منظور، معادلات پیوستگی، مومنتوم و موازنه سرعت زاویه ای به همراه شرایط مرزی مناسب، به صورت عددی و با استفاده از روش حجم محدود در شرایط پایا حل شده اند. در شبیه سازی های انجام شده وابستگی میدان سرعت و فشار از طریق الگوریتم سیمپل برقرار می گردد. برای شبیه سازی اغتشاش جریان از مدل RNG-k-ε و برای انفصال سازی ترم های جابه جایی از روش اختلاف بالادست درجه دوم استفاده شده است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که تغییر هندسه و همچنین هرگونه به هم ریختگی درتوزیع جریان ورودی به جریان سنج روی ضریب جریان سنج تاثیر می گذارد و سبب کم شدن دقت آن می شود.
    کلیدواژگان: جریان سنج توربینی، ضریب جریان سنج، اندازه گیری، نفت خام، دینامیک سیالات محاسباتی