فهرست مطالب
نشریه پژوهش های مدیریت منابع انسانی
سال ششم شماره 1 (پیاپی 15، بهار 1393)
- تاریخ انتشار: 1393/03/22
- تعداد عناوین: 10
-
-
صفحات 1-29در ادبیات معاصر سازمان و مدیریت، دو متغیر «رویکرد کارآفرینی» و «تعهد سازمانی» هر یک به نوبه ی خود در رقم زدن به عملکرد مطلوب نقش آفرین بوده اند. از این رو مقاله ی حاضر در تلاش است تا اثرگذاری گرایش کارآفرینانه بر عملکرد سازمانی را در شماری از پژوهشکده ها و مراکز تحقیقاتی منتخب از طریق متغیر میانجی تعهد سازمانی بررسی نماید. جامعه ی آماری تحقیق مشتمل بر 500 نفر از محققین و متخصصین شاغل در 25 مرکز تحقیقاتی و پژوهشکده ی دانشگاهی وابسته به سازمان های دولتی در شهر تهران می باشد. روش تحقیق از نوع توصیفی پیمایشی بوده و ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه می باشد. آزمون فرضیه های تحقیق براساس روش مدل یابی معادلات ساختاری صورت پذیرفت. نتایج نشان می دهد که رویکرد کارآفرینانه به صورت مستقیم و به میزان چشمگیری (به اندازه 90 درصد) باعث ارتقاء سطح عملکرد در جامعه هدف می شود و متغیر تعهد سازمانی به مثابه متغیر میانجی فاقد نقش آفرینی در این رابطه می باشدکلیدواژگان: گرایش کارآفرینانه، عملکرد سازمانی، تعهد سازمانی
-
صفحات 31-51در عصر حاضر، به دلیل وجود رقابت بین سازمان ها و شرکت ها در جهت کسب منافع بیشتر، تسلط بر منابع موجود اهمیت ویژه ای یافته است. در دنیای امروز، سازمان ها دریافته اندکه استعدادها منابعی هستند که برای دست یابی به بهترین نتایج نیازمند مدیریت می باشند. این تحقیق، به بررسی رابطه ی بین فرایندهای مدیریت استعداد و عملکرد سازمانی می پردازد. نوع پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت و روش توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه ی آماری این تحقیق کلیه ی کارکنان سازمان بنادر و دریانوردی استان گیلان و بالغ بر 281 نفر می باشد که با استفاده از جدول مورگان و روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب با حجم هر طبقه، تعداد 162 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای گردآوری اطلاعات، پرسش نامه ای حاوی 41 سوال به کار گرفته شد. برای تحلیل داده ها نیز از ضریب همبستگی دومتغیره ی پیرسون و رگرسیون چندمتغیره استفاده شد نتایج نشان داد که بین فعالیت های مربوط به مدیریت استعداد و کیفیت خدمات و نوآوری در ارایه ی خدمات رابطه ای معنادار وجود دارد و همچنین اقدامات لازم در راستای حفظ استعدادها در سازمان بیشترین تاثیر مثبت را بر کیفیت خدمات ارایه شده دارد و جذب استعدادهای برتر به سازمان بیشترین تاثیر مثبت را بر افزایش توان نوآوری در سازمان دارا می باشدکلیدواژگان: مدیریت استعداد، جذب استعداد، حفظ و نگه داشت استعداد، مدیریت مسیر توسعه ی شغلی، عملکرد سازمانی
-
صفحات 53-77هدف از اجرای پژوهش حاضر، بررسی رابطه ی بین آرزوها و موفقیت مسیر شغلی مدیران شرکت پلی اکریل ایران می باشد. به این منظور، 83 نفر از مدیران در سه رده ی عالی، میانی و سرپرستی به عنوان گروه نمونه به طور تصادفی انتخاب شدند. روش جمع آوری داده ها، دو پرسشنامه ی آرزوهای شغلی شاین و موفقیت شغلی محقق ساخته بود. داده ها با استفاده از آزمون t، ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون درنرم افزار spss مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که خلاقیت کارآفرینانه، نخستین و استقلال، آخرین آرزوی مسیر شغلی مدیران می باشد. هم چنین، موفقیت مسیر شغلی ذهنی بیش از موفقیت مسیر شغلی عینی در مدیران وجود دارد و آرزوهای مدیریت عمومی، استقلال و تعادل کار- خانواده، پیش بینی کننده ی خوبی برای موفقیت مسیر شغلی هستند. بین رضایت از کار و رضایت از زندگی با موفقیت مسیر شغلی نیز رابطه ی معناداری وجود داشت (05/0P<).
کلیدواژگان: آرزوهای مسیر شغلی، موفقیت مسیر شغلی، مدیران -
صفحات 79-103پژوهش حاضر به بررسی رابطه ی شخصیت فرد و فرهنگ سازمانی بر برازش فرد با سازمان، جذابیت سازمانی و احتمال انتخاب سازمان از سوی متقاضیان استخدام پرداخته است. داده ها از یک نمونه ی 310 نفری از23000 نفر از متقاضیان استخدام در شرکت ملی گاز ایران، که به صورت تصادفی ساده انتخاب شده بودند جمع آوری شد. شرکت کنندگان به ابزارهای پژوهش یعنی پرسش نامه ی پنج عاملی شخصیت (کاستا و مک کرا، 1992)، نیم رخ فرهنگ سازمانی (اوریلی و همکاران،1991) و پرسش نامه های برازش فردسازمان (اسمیتر و همکاران،1993) و جذابیت سازمانی (اسمیتر و همکاران،1993) پاسخ دادند. نتایج حاصل از تحلیل داده ها به وسیله ی تحلیل همبستگی نشان داد که هر کدام از ویژگی های شخصیتی مانند برون گرایی با ترجیح برخی از ارزش های فرهنگ سازمانی مانند سلطه جویی، جهت گیری گروهی و حمایت گری رابطه ای معنادار دارند و همچنین بین برازش عینی و برازش درک شده ی فرد با سازمان و جذابیت سازمانی رابطه ای مثبت وجود داردکلیدواژگان: شخصیت، فرهنگ سازمانی، برازش فردسازمان، جذابیت سازمانی
-
صفحات 105-128تغییرات محیطی و در پی آن، تغییرات سازمانی در حال وقوع است. این تغییرات به دلایلی چون جهانی شدن، مقررات زدایی بازارها، کاهش انحصارها، افزایش و تغییر خواسته ها و ترجیحات مشتریان و... روی داده و رقابت را به ویژه در حوزه های هزینه و کیفیت، نوآوری و مشتری مداری شدت بخشیده است. از طرفی دانش به یک مزیت رقابتی مبدل شده و سازمان ها دیگر قادر به تامین خواسته ها و نیازهای بهره وران خود از طریق تکیه کردن به ساختارهای سلسله مراتبی و سامانه ی تولید انبوه نمی باشند. بنابراین، درک و شناخت شیوه ها و فنون کاری جدید از الزامات سازمان های امروزی است. از این رو، مقاله ی حاضر- با رویکرد مدیریت منابع انسانی- مضامین پیش کنشی، نوآوری، پای بندی، تعهد بالای کارکنان و کار گروهی را به عنوان مولفه های تسلط سازمان در تعامل با محیط های متلاطم مورد توجه دقیق قرار داده است. تحلیل داده ها (119 پرسش نامه) با استفاده از آزمون کولموگرف اسمیرونف، مقایسه ی میانگین یک جامعه، همبستگی و رگرسیون صورت گرفته است. یافته های پژوهش نشان دهنده ی وجود روابط معنادار بین متغیرهای تحقیق و عملکرد سازمانی (به استثناء متغیر کارگروهی) می باشد.
کلیدواژگان: تسلط بر محیط، پیش کنشی، نوآوری، پای بندی و تعهد بالا، کار گروهی -
صفحات 129-156غیبت از کار موضوعی مهم و اساسی برای صنایع و سازمان ها است. این مسئله، به عنوان عاملی هزینه زا در سازمان ها، مدیران را بر آن داشته است تا در زمینه ی کاهش آن اقدامات لازم را انجام دهند. نخستین گام در جهت کاهش هزینه های غیبت، شناسایی عواملی است که بر غیبت اثر گذاشته و باعث کاهش یا افزایش آن می شوند.
تحقیق حاضر برای نخستین بار در ایران با استفاده از خصوصیت تقریب توابع غیرخطی شبکه های عصبی مصنوعی، مدلی مناسب برای پیش بینی میزان غیبت کارکنان طراحی شده و میزان تاثیر عوامل مختلف بر غیبت از کار نیز مورد ارزیابی قرار گرفته است. به منظور رسیدن به اهداف یادشده، 14 عامل موثر بر غیبت کارکنان به عنوان ورودی تبیین، سپس با استفاده از مدل پرسپترون چندلایه، میزان غیبت کارکنان پیش بینی شده است که براساس قابلیت های مدل طراحی شده، مدیریت می تواند اقدامات لازم را در جهت کاهش غیبت کارکنان به عمل آورد. در ادامه ی تحقیق، با استفاده از فن تحلیل حساسیت، تاثیر هر کدام از متغیرهای ورودی بر خروجی این مدل مورد ارزیابی قرار گرفته است. نتایج نهایی، نشانگر این است که: عوامل «تعهد سازمانی»، «رضایت شغلی» و «تنوع شغلی» بیشترین تاثیر را بر میزان غیبت کارکنان دارند.
کلیدواژگان: غیبت از کار، شبکه ی عصبی مصنوعی، شبکه ی عصبی پیش خور، تحلیل حساسیت -
تاثیر روابط تعاملی فرد با سرپرست و همکاران و جایگاه فرد در سلسله مراتب بر ادراک فضای سیاسی در سازمانصفحات 157-174هدف این تحقیق بررسی تاثیر روابط تعاملی[1] و جایگاه فرد در سلسله مراتب سازمان، بر ادراک فضای سیاسی در سازمان است. برای این منظور، پژوهش حاضر از مدل ادراک فضای سیاسی در سازمان استفاده شده و آن را در نمونه ای از فضاهای کار در ایران بررسی کرده است. تحقیق از نظر روش، توصیفی و از نظر نتیجه، توسعه ای است. راهبرد اصلی مورد استفاده در تحقیق، پیمایش است. داده ها از طریق پرسش نامه گردآوری و استخراج شده و برای تجزیه وتحلیل روابط مدل، از روش تحلیل مسیر، یو من ویتنی، آزمون اسمیرنوف و تحلیل عاملی تاییدی و شاخص های نیکویی برازش استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهند که از میان عوامل تعاملی، رابطه ی میان فرد و سرپرست او- به ویژه- تاثیر قدرتمندی بر ادراک فضای سیاسی در سازمان دارد و ادراک فضای سیاسی بر عوامل عملکرد، تاثیری قابل توجه و معکوس دارد. همچنین به این نتیجه دست یافت که افرادی که در سلسله مراتب، در جایگاه مدیر قرار دارند، فضای سیاسی را با شدت کم تر از کارکنان عادی احساس می کنند. این پژوهش، با استفاده از نتایج حاصله، الگویی برای کاهش ادراک فضای سیاسی در سازمان ارایه می دهدکه در آن، تقویت روابط تعاملی کارکنان با سرپرستان و تقویت مدیریت مشارکتی و گسترش تفویض اختیارات مورد تاکید قرار گرفته است.
کلیدواژگان: رفتارهای سیاسی، ادراک فضای سیاسی، روابط تعاملی -
صفحات 175-200این پژوهش با بهره گیری از رویکرد پویاشناسی سیستم به دنبال ارایه ی چارچوبی است که عوامل موثر بر دورکاری و تاثیر متقابل شان بر یکدیگر را شناسایی نموده و راهبردهای مناسب برای استقرار توسعه آن را پیشنهاد نماید.
پژوهش به لحاظ هدف، کاربردی و از نظر نحوه ی گردآوری داده ها، توصیفی- پیمایشی است و در آن از دو نوع پرسش نامه به عنوان ابزار گردآوری داده ها از دو گروه جامعه ی آماری که شامل خبرگان دانشگاهی و صنعتی است، استفاده شده است.
از یافته های مهم آن، استخراج عوامل اصلی موثر در استقرار و توسعه ی دورکاری، آشکارشدن تاثیر و چگونگی رابطه ی متغیرهای عملیاتی مدل و تایید اجزای حلقه ی علی و ارایه ی الگوی نهایی تحقیق می باشدکلیدواژگان: استقرار و توسعه، دورکاری، پویاشناسی سیستم -
صفحات 201-222تحقیق حاضر با هدف شناخت رابطه ی شایستگی با سبک رهبری (با تاکید بر سبک تحول آفرین) مدیران به انجام رسیده است. برای این منظور در مرحله ی اول با مصاحبه ی عمیق با 16 نفر از مدیران و افراد با تجربه ی سازمان، به شمارش مولفه های شایستگی مدیران اقدام شد. در مرحله ی دوم تعداد 231 نفر از مدیران به عنوان نمونه تصادفی از واحدهای مختلف جهاد دانشگاهی انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها در مرحله ی اول از مصاحبه و در مرحله ی دوم برای سنجش شایستگی از پرسش نامه ی محقق ساخته براساس نتایج مصاحبه ها و در مورد سبک رهبری از پرسش نامه ی سبک رهبری چند عاملی (MLQ) استفاده شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از روش آماری مدل معادلات ساختاری (SEM) و نرم افزار آماری لیزرل استفاده شد. نتایج نشان داد که اولا برای سنجش شایستگی باید به سه مولفه ی: شایستگی ارزشی، شایستگی حرفه ای و شایستگی شخصیتی توجه نمود. در میان این سه مولفه، مولفه ی شایستگی ارزشی، دارای بیشترین تبیین کنندگی است و شایستگی های شخصیتی و حرفه ای در مرتبه های بعدی تبیین کنندگی قرار دارند. ثانیا سبک رهبری تحول آفرین قابلیت تبیین شایستگی مدیران را دارد. به عبارت دیگر، از سبک رهبری تحول آفرین برای پیش بینی و تبیین شایستگی مدیران می توان استفاده نمود.
کلیدواژگان: شایستگی، سبک رهبری، رهبری تحول آفرین، جهاد دانشگاهی -
صفحات 223-244هدف پژوهش حاضر، شناخت رابطه ی فرهنگ سازمانی با توانمندسازی کارکنان سازمان تامین اجتماعی خوزستان است. در این پژوهش، پنج ویژگی فرهنگ سازمانی، شامل: نوآوری، هویت سازمانی، حمایت مدیریت، سیستم پاداش برگرفته شده از الگوی رابینز (1997) و تمرکز بر نتیجه ها از الگوی فرهنگ سازمانی اوریلی و همکارانش (1991) مورد استفاده قرار گرفت. برای سنجش توانمندسازی کارکنان نیز، از ابعاد ارایه شده توسط وتن و کمرون (1381) استفاده شد. این پژوهش، از لحاظ هدف، کاربردی و به لحاظ ماهیت و روش از نوع همبستگی است. جامعه ی آماری در این پژوهش حدود 800 نفر و حجم نمونه 204 نفر بوده است. برای گردآوری داده ها از پرسش نامه و به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار spss v.17 استفاده شد. یافته های تحلیل همبستگی و رگرسیون، نشان می دهد که بین فرهنگ سازمانی و توانمندسازی کارکنان در سازمان تامین اجتماعی خوزستان رابطه ای مثبت و معنادار وجود دارد. از مولفه های فرهنگ سازمانی، نوآوری و تمرکز بر نتیجه توانایی پیش بینی ابعاد توانمندسازی کارکنان را داشته اندکلیدواژگان: توانمندسازی کارکنان، فرهنگ سازمانی، سازمان تامین اجتماعی
-
Pages 1-29In the contemporary organization and management literature، entrepreneurial and organizational commitment approaches are regarded as two effective factors for appropriate performance. Hence، this research is intended to study the role of entrepreneurship approach for organizational performance in some selected research centers by organizational commitment mediation. Research population included 500 researchers and specialists working in 25 public university research centers in Tehran. This is a descriptive survey research، which uses questionnaires for collecting data. Hypothesis testing is conducted by structured equations modeling test. The results indicated that the entrepreneurial approach significantly has a direct promotional effect (as much as 90 percent) on performance level in the target population. However، organizational commitment، as a mediator variable indicated no significant role in this regard.Keywords: Entrepreneurial Approach, Organizational Performance, Organizational Commitment
-
Pages 31-51These days، due to the competition among organizations and companies on achieving more profit، it is vital to have control of the resources. Organizations have now realized that talents are resources which need management to get best outcomes. This research is intended to study the relationship between talent management processes and organizational performance. This is an applied research which follows a descriptive correlation method. Research population includes all the 281 employees of Gilan Ports and Maritime Organization (PMO)، among whom 162 employees were selected as sample group according to Morgan Table. A questionnaire containing 41 questions was employed to collect data. Pierson''s bivariate correlation coefficient and multivariate regression were employed to analyze the data. The results indicated that there is significant relationship between talent management activities and the quality and creativity of services. The results also indicated that there was a significant relationship between activities to maintain talents in the organization and the quality of services. Moreover، attraction of higher talents to the organization had positive effects on promotion of innovative capabilities in the organization.Keywords: Talent Management, Attraction of Talents, Talent Maintenance, Carrier Appraisal, Organizational Performance
-
Pages 53-77This research is intended to study the relationship between the desires of the managers and their successes in their carrier at Iranian Polyacryl Company. To conduct the research، a sample group of 83 subjects، including managers at high، middle، and supervisory levels was formed randomly. to collect data، two questionnaires، including Shine''s carrier desires test and a researcher made career success test were employed. The data were analyzed by t-test، Pierson correlation coefficient، and regression analysis. The results indicated that entrepreneurial innovations، being the first and having independence include the last career desires of managers. Desire for success in mental career is more than that of success in objective career for managers. desires relating to general management، independence and work-home balance are good predictors of career success. There are also significant positive relationship between work satisfaction and life satisfaction (P<0. 05).
-
Pages 79-103This research in intended to study the relationship between people''s personality and organizational culture with people''s or organization''s fitness، organizational attractiveness، and the possibility of accepting the organization by the candidates. The data was collected from a sample group of 310 subjects who were randomly selected from a 23000 applicants of recruitment at Iranian National Gas Company. The subjects in the sample group answered to NEOPI-FF questionnaire (Costa and Mccrae، 1992)، organizational culture profile (O''reily، et al. 1991)، personal and organizational fitness questionnaire (Smitter، et al. 1993)، and organizational attraction questionnaire. The results of data analysis indicated through correlation coefficient that any of the personal traits، such as extraversion، has a strong relationship with preferring some organizational cultural values، such as dominance، group orientation، and supportiveness. The results also indicated that there is a significant relationship between objective fitness and perceived fitness of person-organization fit with organizational attraction.Keywords: Personality, Organizational Culture, Person, Organization Fit, Organizational Attraction
-
Pages 105-128Changes in the workplace are taking place، following of which changes in the organization occur. These changes are taking place due to globalization، deregulation of markets، decrease in monopoly، increase and change in the demands and preferences of customers. Competition has raised especially in costs، quality، innovations، customer oriented. Moreover، knowledge has turned into a competition advantage. Organizations are now incapable of supplying the requirements of their consumers through hierarchical structure and mass production systems. Therefore، understanding the new work techniques is a new requirement for today''s organizations. Hence، the present human resource researches have considered components such as pre-action، innovation، fidelity، strong commitment and group working as the transcending elements in the interaction with the instable situation. Kolmogorov–Smirnov test، mean of the population، correlation test، and regression were employed to analyze the data (119 questionnaires). The findings revealed significant relationship between the variables of the research and organizational performance (except for group working).Keywords: Dominance Over Workplace, Pre, Action, Innovation, Fidelity, Strong Commitment, Group Working
-
Pages 129-156Absence from work is an important challenge for industries and organizations. This costly problem of the organizations has caused managers to think of ways to decrease it. The first step in decreasing the cost of absence relates to identification of the factors affecting absence. The present research، which is the first one using approximate nonlinear functions of neural network approach، presents an appropriate model for predicting the amount of absence and factors affecting it. To do so، 14 effective factors were identified as input parameters، and then the amount of absence was predicted by multilayer perceptron model، through which the manager can decrease the amount of absence. Afterwards، using sensitivity analysis، the effect of each of the input parameters on the outputs of this model was analyzed. The final results indicated that the parameters of organizational commitment and job diversity were mostly effective on absenceKeywords: Absence from Work, Artificial Neural Network, Feedforward Artificial Neural Network, Sensitivity analysis
-
Pages 157-174This research is intended to study the effect of interactional relationship and employees'' position in the organizational hierarchy on their perception of political climate in the organization. To do this، the model of perceived organizational climate was studied in some work climate in Iran. The research is a descriptive one which follows developmental aims. The main method being followed in this research is surveying. The data is collected by a questionnaire. The analysis of the relationship was performed by path analysis، U Mann Whitney، Smirnoff test، confirmatory factor analysis، goodness of fit index. The results indicated that among interactional relationship، the relationship between employees and supervisors was significantly effective on perceiving political climate in the organization. Perceiving political climate is negatively effective on performance. The results also indicated that the managers in the hierarchy perceive political climate less than the ordinary employees. Using these results، the research presents a model to decrease the perception of political climate in the organization which the promotion of the interactional relationship between employees with supervisors، and promoting participatory management and delegation of authority are more emphasized.Keywords: Political Behavior, Perceived Political Climate, Interactional Relationship
-
Pages 175-200This research is intended to design a framework to identify the parameters affecting telework and their effects on one another، and to present appropriate strategies for their established development. This research follows an applied purpose through a descriptive-survey method for data analysis. Two types of questionnaires were administrated in the research population including academic and industrial specialists. the most important results included the identification of the main factors affecting the established development of telework، identification of the effects and relationship between the practical variables in the model، and confirming the causative components، and presenting the ultimate model.Keywords: Establishment, Development, Telework, System Dynamics
-
Pages 201-222The present research aimed at understanding the relationship between competence and leadership style of the managers (focusing on transformational style). First، 16 managers (the same as the number of the components of competence) and experienced employees were selected to have deep interviews. Second، 231 mangers were selected randomly as the sample group from the employees of different centers of Jihad Daneshgahi. To collect data، the researchers conducted deep interviews and then، according to the results of the interviews، administered researcher-made questionnaires to assess competence، and used multivariate leadership questionnaire (MLQ) to study leadership style. To analyze the data، structured equations model and Lisrel software were employed. The results indicated that three types of competence، including value competence، professional competence، and personality competence must be considered in the assessment of competence. Value competence was more predictive than the others، personality competence and professional competence، occupied the second and third ranks. The results also indicated that transformational leadership style could explain managers competence. In other words، it can be used to predict managers competence.Keywords: Competence, Leadership Style, Transformational Leadership, Jihad Daneshgahi
-
Pages 223-244This research aims at identifying the relationship between organizational culture and empowerment of the employees at Khoozestan Social Security. Five traits of organizational culture، according to Robins (1997)، including innovation، organizational identity، management support، and reward system، and focus on the results according to O''reily، et al. (1991)، are used in this research. To assess employees'' empowerment، dimensions presented by Whetten and Cameroon (1381) was employed. This is an applied research following correlation method. Research population included 800 people، among whom 204 subjects were randomly selected. Questionnaires were used to collect data، and SPSS software was employed for data analysis. Regression and correlation analysis indicated that there is a significant relationship between organizational culture and employees empowerment. Innovation and focus on results، from among organizational components، were able to predict dimensions of empowerment.Keywords: Employees Empowerment, Organizational Culture, Social Security Organization