فهرست مطالب

نشریه پژوهش های علوم دامی
سال بیست و چهارم شماره 1 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/22
  • تعداد عناوین: 15
|
  • محرم عینالی هریس، غلامعلی مقدم*، اکبر تقی زاده، فاطمه سلطانپور، ندا مقدم صفحات 1-9
    پروبیوتیک ها با ایجاد تعادل در جمعیت باکتریایی روده اثرمثبتی روی رشد دام دارند. به این منظور مطالعه ای با عنوان تاثیر بایوپلوس 2ب وبایومس روی اشریشیاکلی، سلامتی، افزایش وزن و متابولیت ها و عناصر خونی گوساله ها انجام گردید. سی راس گوساله شیرخوار در سه گروه ده راسی در قفس های انفرادی به طور جداگانه تقسیم شدند. گروه شاهد با شیر خالص و استارتر و گروه های تیمار با همان جیره به علاوه بایوپلوس 2 و بایومس روزانه یک وعده و به مدت 30 روز تغذیه شدند.وزن گوساله ها، تهیه سواپ مقعدی و خون گیری در روزهای 1، 15 و 30 دوره ی آزمایشی انجام گرفت. تجزیه داده ها به کمک رویه Proc Mixed نرم افزارSAS انجام گرفت. نتایج نشان داد که اثر مواد افزودنی و وزن تولد گوساله بر روی غلظت اوره سرم خون معنی دار بود (P<0.01) ولی اثر جنس و دوره آزمایشی معنی دار نبود. اثر مواد افزودنی و وزن تولد گوساله بر روی غلظت گلوکز سرم معنی دارنبود ولی اثر دوره آزمایشی و جنس بر روی غلظت آن معنی داربود(P<0.01). اثر مواد افزودنی و دوره آزمایش بر روی غلظت پروتئین تام سرم معنی دار شد (P<0.05) ولی اثرجنس و وزن تولد گوساله بر روی آن معنی دار نبود. اثر مواد افزودنی بر روی غلظت کلسیم خون معنی داربود (P<0.01) ولی اثرجنس و وزن تولد گوساله و دوره آزمایشی بر روی آن معنی دارنبود. اثر مواد افزودنی بر روی غلظت فسفر خون معنی داربود (P<0.01). ولی اثرجنس و وزن تولد گوساله و دوره ازمایشی بر روی آن معنی دارنبود. اثر مواد افزودنی، وزن تولد و دوره ازمایشی بر روی افزایش وزن گوساله های شیرخوار معنی دار بود (P<0.01). نتایج مطالعه حاضر نشان داد که این پروبیوتیک ها بر عملکرد دام اثر مطلوب دارند.
    کلیدواژگان: اشریشیا کلی، بایوپلوس2 ب، پروبیوتیک، متابولیت، گوساله
  • آرش حسن زاده سیدی*، حسین جانمحمدی، علی حسینخانی، مهدی جسوری صفحات 11-22
    این آزمایش به منظور تعیین ترکیبات شیمیایی و انرژی قابل سوخت و ساز حقیقی پودر ضایعات کشتارگاهی طیور و بررسی اثر استفاده از پودر ضایعات کشتارگاهی طیور استان آذربایجان شرقی در جیره های غذایی جوجه های گوشتی بر عملکرد، صفات لاشه و فراسنجه های خونی انجام گرفت. ترکیبات شیمیایی با روش های استاندارد و مقادیر انرژی قابل سوخت و ساز حقیقی تصحیح شده برای نقطه صفر تعادل ازت (TMEn)، به روش تغذیه دقیق تعیین شدند. عملکرد جوجه های گوشتی در قالب طرح کاملا تصادفی با3000 قطعه جوجه گوشتی یک روزه سویه راس 308 از سن 15 تا 49 روزگی در 6 تیمار و 5 تکرار انجام گردید. جیره های آزمایشی شامل جیره غذایی شاهد و جیره های حاوی پودر ضایعات کشتارگاهی طیور در سطوح صفر(شاهد)، 2، 4، 6، 8 و 10 درصد بودند. میانگین مقادیر TMEn و پروتئین خام نمونه پودر ضایعات کشتارگاهی طیور بترتیب 3680 کیلوکالری در کیلوگرم و 81/ 54 درصد بود. نتایج حاصله نشان داد که استفاده ازسطوح مختلف پودر ضایعات کشتارگاهی طیور سبب بروز تفاوت های معنی دار در بیشتر صفات عملکردی گردید (01/ 0>P). بالاترین مقدار افزایش وزن، وزن نسبی لخم لاشه، وزن نسبی سینه و وزن نسبی ران مربوط به جیره غذایی حاوی 8 درصد پودر ضایعات کشتارگاهی طیور و کمترین مقدار آنها مربوط به جیره شاهد بود (01/ 0>P). بهترین ضریب تبدیل غذایی مربوط به جیره غذایی حاوی 2درصد پودر ضایعات کشتارگاهی طیور بود. دررابطه با فراسنجه های خونی (تری گلیسیرید، LDL، HDL و کلسترول)، همه نمونه ها از نظر عوامل اندازه گیری شده در سطح طبیعی قرار داشتند. این آزمایش نشان داد که می توان از ضایعات کشتارگاهی طیور تا سطح 8 درصد در جیره غذایی جوجه های گوشتی بدون تاثیرات منفی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: انرژی قابل سوخت و ساز حقیقی، پودر ضایعات کشتارگاهی طیور، جوجه گوشتی
  • حشمت الله خسروی نیا*، مصطفی درویش نیا صفحات 23-34
    این مطالعه به منظور بررسی تاثیر دوره های مختلف گرسنگی قبل از کشتار شامل صفر، 4، 8، 12، 16، 20 و 24 ساعت بر کاهش وزن زنده، راندمان لاشه ی گرم و سرد، میزان جذب آب در لاشه، جمعیت باکتری و pH محتویات چینه دان مرغ گوشتی، با استفاده از 98 قطعه مرغ و خروس در سن 49 روزگی اجرا شد. طول زمان گرسنگی قبل از کشتار تاثیر معنی داری بر کاهش وزن زنده پرندگان داشت (05/ 0>P). افت وزن زنده برای مخلوط دو جنس، از 902/ 1 درصد در 4 ساعت گرسنگی، به 378/ 5 درصد در 24 ساعت گرسنگی افزایش یافت و برای مرغ ها بیشتر از خروس ها بود. افزایش طول زمان گرسنگی قبل از کشتار تا 20 ساعت موجب کاهش معنی دار 5 /2 درصد در راندمان لاشه سرد شد. میزان جذب آب در لاشه تابع خطی طول زمان گرسنگی قبل از کشتار نبود و با گرسنگی کمتر از 12 و بیشتر از 20 ساعت به طور معنی داری افزایش یافت (05/ 0>P). میزان pH محتویات چینه دان پس از 4 ساعت گرسنگی، از مقدار پایه ی 8/ 4 به طور معنی داری افزایش یافت و به 75/ 5 رسید (05/ 0>P) ولی با افزایش زمان گرسنگی ثابت باقی ماند. جمعیت باکتری های چینه دان از 250 cfu درمیلی لیتر پس از 4 ساعت گرسنگی به طور معنی داری افزایش و به 420 cfu درمیلی لیتر رسید (05/ 0>P) و پس از آن، با افزایش زمان گرسنگی تغییر معنی داری نداشت (05/ 0
    کلیدواژگان: گرسنگی قبل از کشتار، مرغ گوشتی، افت وزن، راندمان لاشه، چینه دان
  • حمید محمدزاده *، محمد خوروش، غلامرضا قربانی صفحات 35-45
    این تحقیق با هدف بررسی اثرات افزودنی میکروبی لاکتیسیل مایز (Lactisil Maize) بر ارزش تغذیه ای سیلاژ ذرت و عملکرد گاوهای شیرده هلشتاین انجام شد. این افزودنی حاوی 4 گونه لاکتوباسیل همولاکتیک (لاکتوباسیلوس پلانتاروم، لاکتوباسیلوس کاسئی، پدیوکوکوس پنتوزاسئوس، انتروکوکوس فاسیوم) به همراه یک گونه لاکتوباسیلوس هترولاکتیک (لاکتوباسیلوس بوکنری) است. علوفه ذرت در ماده خشک 4/ 29 درصد برداشت، در طول تئوریکی 5/ 2 سانتی متر خرد و سیلو شد. در سیلوی اول به ازای هر 50 تن علوفه مقدار 500 گرم از افزودنی لاکتیسیل مایز در 200 لیتر آب حل و هم زمان با تخلیه واگن ها لایه لایه بر روی آنها اسپری شد (cfu/g105× 1/5). سیلوها پس از 180 روز سیلو کردن باز شده و به 8 راس گاو نژاد هلشتاین چند شکم زایش و پر تولید در قالب طرح مربع لاتین 2×2 با چهار تکرار خورانده شد. غلظت فیبر نامحلول در شوینده خنثی در تیمار تلقیح شده با افزودنی بیشتر از گروه شاهد بوده (01/ 0>P) ولی غلظت ماده خشک و پروتئین خام یکسان بود. افزودنی میکروبی سیلاژهایی با غلظت بالای لاکتات و استات تولید کرد (01/ 0>P) و پایداری هوازی آنها را بهبود داد (01/ 0>P). میزان ماده خشک مصرفی (01/ 0>P) و تولید شیر (05/ 0>P) در گاوهایی که از سیلاژ ذرت تلقیح شده با افزودنی میکروبی استفاده کردند به دلیل تخمیر وسیع در این سیلاژ و غلظت بالای ترکیبات فرار،کمتر بود. قابلیت هضم ظاهری مواد مغذی و نسبت مولی اسیدهای چرب فرار در مایع شکمبه در بین دو گروه یکسان بود. نتایج این تحقیق نشان داد که استفاده از این افزودنی سبب بهبود پایداری هوازی سیلاژ ذرت می شود اما نمی تواند بر اثر منفی سیلاژهای با تخمیر وسیع بر ماده خشک مصرفی حیوان فائق آید.
    کلیدواژگان: افزودنی میکروبی، لاکتیسیل مایز، سیلاژ ذرت، پایداری هوازی، ماده خشک مصرفی
  • مهدی جسوری *، صادق علیجانی، رضا طالبی، آرش حسن زاده صفحات 47-55
    تحقیق حاضر به منظور بررسی اثر عوامل مادری در برآورد پارامترهای ژنتیکی صفات رشد گوسفند نژاد قزل با استفاده از 3408 رکورد جمع آوری شده در سال های 1373 لغایت 1389 توسط ایستگاه پرورش و اصلاح نژاد شهرستان میاندوآب انجام گردید. صفات مورد مطالعه شامل وزن بدن در سنین تولد، 3، 6، 9 و 12 ماهگی بود. داده ها با استفاده از روش آماری بیزی مبتنی بر روش نمونه گیری گیبس مورد تجزیه قرار گرفت. معنی دار بودن اثرات شناخته شده موثر بر صفات مورد آنالیز توسط رویه GLM نرم افزار (2/ 9) SAS بررسی شد و در نهایت اثرات ثابت شامل جنس، تیپ تولد، سن مادر و سال-فصل تولد در سطح 05/ 0معنی دار بدست آمد. در این تحقیق با و بدون در نظر گرفتن اثر مادری، 4 مدل مختلف برای هر صفت برازش و با استفاده از نرم افزار MTGSAM پارامترهای ژنتیکی برآورد شد. بر اساس نتایج، مدل کامل شامل اثرات محیطی و ژنتیکی مادری بعنوان مناسب ترین مدل با توجه به مقادیر اشتباه استاندارد برآوردها تعیین شد. وراثت پذیری مستقیم برای وزن بدن در زمان تولد 02/ 0±23/ 0 و برای اوزان 3، 6، 9 و 12 ماهگی به ترتیب 03/ 0±31/ 0، 04/ 0±36/ 0، 03/ 0±37/ 0 و 03/ 0±39/ 0 برآورد شد. در این تحقیق اثر محیط دایمی مادری بر صفات مورد بررسی پایین بود، همچنین همبستگی بین ژنتیک افزایشی مستقیم و مادری در تمامی صفات مورد بررسی منفی بدست آمد. اگرچه مقادیر وراثت پذیری مادری وزن بدن در سنین بالا نسبتا کمتر از زمان تولد بدست آمد، اما احتمالا منظور نمودن اثرات مادری در مدل آماری باعث برآورد دقیقتری از پارامترهای ژنتیکی صفات رشد بدن در تمام سنین خواهد شد.
    کلیدواژگان: صفات رشد، عوامل مادری، روش بیزی مبتنی بر تکنیک نمونه گیری گیبس، گوسفند قزل
  • مهدی میرزایی *، محمد خوروش، غلامرضا قربانی، مهدی کاظمی بن چناری، احمد ریاسی، حامد بیرانوند صفحات 57-69
    این مطالعه با هدف بررسی تاثیر سطوح مختلف علوفه یونجه پودر شده بر عملکرد، رشد اسکلتی، تخمیر و توسعه شکمبه گوساله های شیرخوار هلشتاین انجام پذیرفت. تعداد 30 راس گوساله نر و ماده هلشتاین در قالب طرح بلوک کاملا تصادفی به تیمارهای آزمایشی شامل گروه کنترل (بدون علوفه) و گروه های آزمایشی (دارای 8 و 16 درصد علوفه یونجه پودر شده در خوراک شروع کننده) اختصاص یافتند. مصرف خوراک و افزایش وزن به ترتیب بصورت روزانه و هفتگی اندازه گیری شدند، همچنین مایع شکمبه در روزهای 35، 50 و 72 گرفته شد. در سن 72 روزگی تعداد 9 راس گوساله نر (3 گوساله برای هر تیمار) جهت بررسی اثر تغذیه علوفه بر رشد و توسعه شکمبه کشتار شدند. نتایج نشان داد که مصرف خوراک شروع کننده، میانگین افزایش وزن روزانه و راندمان مصرف خوراک در دوره های قبل و بعد از شیرگیری تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفتند. همچنین وزن شیرگیری، وزن نهایی و رشد اسکلتی بین تیمارهای آزمایشی تفاوت معنی داری نداشتند. با افزایش سطح علوفه یونجه، pH شکمبه بطور معنی داری در روزهای 50 و 72 افزایش یافت. نسبت استات به پروپیونات و غلظت استات شکمبه به ترتیب در روزهای 50 و 72 افزایش خطی و درجه دوم داشت، همچنین غلظت پروپیونات و کل اسیدهای چرب فرار در روزهای 50 و 72 کاهش یافت. وزن هزارلا همراه و بدون ماده هضمی با افزایش سطح علوفه افزایش یافت. همچنین وزن شکمبه_نگاری بدون ماده هضمی بصورت درجه دوم با تغذیه علوفه افزایش یافت. افزایش سطح علوفه یونجه، ضخامت لایه شاخی و پوششی شکمبه را کاهش داد اما طول پرزها افزایش یافت. بطور کلی نتایج این مطالعه نشان داد که تغذیه علوفه یونجه پودر شده تاثیر منفی بر عملکرد گوساله های شیرخوار نخواهد داشت همچنین بهبود pH شکمبه، وزن اندام های گوارشی و رشد و توسعه شکمبه در گوساله های شیرخوار را در پی خواهد داشت.
    کلیدواژگان: علوفه یونجه پودر شده، گوساله شیرخوار، توسعه شکمبه
  • غلامرضا عبدالله پور، علیقلی رامین*، یوسف خلیلی صفحات 71-81
    فراوانی واکنش سرمی مثبت به انواع گونه های لپتوسپیرا در تعداد 130 راس بز در سال1390 در ارومیه مطالعه شد. پس از اخذ خون از بزها و جدا نمودن سرم آزمایش آگلوتیناسیون میکروسکوپی به لپتوسپیرا ایکترهموراژیه، پومونا، هارجو، کانیکولا، گریپوتیفوزا، و بالوم انجام گردید. از مجموع 130 سرم تعداد 25 راس (2/ 19%) شامل 17 راس بز نر (1/ 13%) و 8 راس بز ماده (1/ 6% واکنش سرمی مثبت به انواع آنتی ژن های زنده لپتوسپیرا نشان دادند. از مجموع نمونه ها با واکنش سرمی مثبت، تعداد 21 نمونه (50%) به پومونا، 17 نمونه (5 /40%) به گریپوتیفوزا، 2 نمونه (75/ 4%) به هارجو، 1 نمونه (38/ 2%) به ایکترهموراژیه و یک نمونه (38/ 2%) به کانیکولا مثبت بودند. فراوانی نمونه های با واکنش سرمی مثبت با رقت 1:100 برای پومونا 13 مورد (9/ 30%)، گریپوتیفوزا 14 مورد (3/ 33) و رقت 1:200 برای پومونا 8 مورد (1/ 19%)، گریپوتیفوزا 3 مورد (17/ 7%)، هارجو2 مورد (75/ 4%)، ایکترهموراژیه 1 مورد (38/ 2%) و کانیکولا 1 مورد (38/ 2%) بود. تعداد 11 نمونه (44%) به یک آنتی ژن و 13 نمونه (52%) به دو و یک نمونه (4%) به پنج آنتی ژن واکنش نشان دادند، فراوانی و درصد سنی با واکنش سرمی مثبت برای سنین 1، 2، 3، 4 و بالای 4 سال برای مجموع نمونه ها به ترتیب 4 (16%)، 8 (32%)، 7 (28%)، 3 (12%) و 3 (12%)، جنس نر 2 (8%)، 7 (28%)، 5 (20%)، 2 (8%) و 1 (4%) و ماده ها 2 (8%)، 1 (4%)، 2 (8%)، 1 (4%) و 2 (8%) نمونه بود. مقایسه سنی فراوانی آنتی ژن های لپتوسپیرا در جنس نر و ماده معنی دار بوده (X=3.76، df=4، P<0.01) سنین 2 و 3 سال بیشترین ابتلا و آلودگی را در ماده ها نشان دادند. مقایسه فراوانی جنسی بزها با واکنش سرمی مثبت به لپتوسپیرا تفاوت معنی داری را نشان نداد. مقایسه فراوانی آنتی-ژن های مثبت لپتوسپیرا در بزها بطور معنی داری متفاوت بوده، پومونا و گریپوتیفوزا بیشتر از همه بودند. می توان گفت که آنتی ژن های لپتوسپبرا در بزهای ارومیه حضور داشته که پومونا و گریپوتیفوزا مهمترین آنها هستند. وجود بیش از یک آنتی ژن با غالبیت پومونا در بزها محتمل است. غالب آنتی ژن ها با رقت 100/ 1 بوده، جنس در ابتلا به لپتوسپیراها موثر نبوده ولی سن دو تا سه سال در ابتلا مهم تلقی می شود. لپتوسپیروز با عامل لپتوسپیرا بیماری مشترک انسان و دام بوده که ارتقاء بهداشت همگانی با تدابیر پیشگیری در بزها ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: لپتوسپیرا، سرولوژی، بز، آگلوتیناسیون میکروسکوپی، پومونا، گریپوتیفوزا
  • حسن معرفت، سعید حسنی*، سعید زرهداران، احمد آیت اللهی مهرجردی صفحات 83-91
    به منظور برآورد پارامترهای ژنتیکی اوزان بدن در سنین مختلف و صفات لاشه بلدرچین سفید انگلیسی در نسل اول، 105 پرنده نر با 105 پرنده ماده به طور تصادفی از جمعیت پایه انتخاب و آمیزش به صورت یک نر با یک ماده در داخل قفس ها انجام شد. رکورد برداری انفرادی وزن بدن در شش سن تولد، 7، 14، 21، 28 و 35 روزگی و صفات لاشه (شامل اوزان سینه، ران و لاشه) برای نتاج حاصل از آمیزش های فوق انجام شد. اجزای واریانس و کواریانس صفات فوق با استفاده از مدل های دام تک صفتی و دو صفتی و روش حداکثر درستنمایی محدود شده برآورد شدند. اکثر صفات مطالعه شده از لحاظ آماری معنی دار (05/ 0>P) و وزن ماده ها بیشتر از نرها و این اختلاف از 11/ 0 تا 28/ 12 گرم به ترتیب برای اوزان تولد و پنج هفتگی متغیر بود. وراثت پذیری برای وزن تولد، 7، 14، 21، 28 و 35 روزگی به ترتیب 04/ 0± 73/ 0، 06/ 0± 32/ 0، 06/ 0± 30/ 0، 05/ 0 ±22/ 0، 05/ 0 ± 22/ 0 و 06/ 0 ± 25/ 0 و برای اوزان سینه، ران، لاشه، درصد سینه، درصد ران و درصد لاشه به ترتیب 06/ 0±26/ 0، 06/ 0±28/ 0، 05/ 0±28/ 0، 04/ 0±127/ 0، 06/ 0±19/ 0 و 03/ 0±048/ 0برآورد شد. اوزان بدن 28 و 35 روزگی بالاترین همبستگی ژنتیکی و فنوتیپی را با اوزان سینه، ران و لاشه داشتند. با توجه به وراثت پذیری متوسط وزن بدن در چهار هفتگی و همبستگی ژنتیکی بالای این صفت با سایر اوزان بدن و لاشه و نیز امکان تشخیص جنسیت در این سن، انتخاب بلدرچین ها بر اساس این صفت نسبت به سایر صفات می تواند ارجحیت داشته باشد.
    کلیدواژگان: بلدرچین، پارامتر های ژنتیکی، صفات رشد
  • سکینه نقویان*، سعید حسنی، مجتبی آهنی آذری، علیرضا خان احمدی، داودعلی ساقی، نوربی بی مامی زاده صفحات 93-105
    هدف از این تحقیق برآورد ضریب همخونی گوسفند کردی شیروان براساس اطلاعات شجره ای و مولکولی بود. در این پژوهش، میزان همخونی 7170 راس بره حاصل از 177 قوچ و 2182 میش که طی سال های 1388- 1368 از گله گوسفند کردی ایستگاه پرورش و اصلاح نژاد شیروان جمع آوری شده بود، مورد بررسی قرار گرفت. میانگین ضریب همخونی بر اساس سال پایه 1368، 668/ 0 درصد برآورد شد. همچنین ضریب همخونی 100 راس حیوان در جمعیت گوسفند کردی با استفاده از 6 جایگاه ریزماهواره ای (BM8125، BMS2361، BM6526، BM6438، BMS1004 و BM6444) برآورد شد. در مجموع 34 آلل با میانگین 67/ 5 به ازای هر جایگاه مشاهده شد. ضریب همخونی بر اساس شاخص رایت (FIS) در جمعیت مورد مطالعه، از 1859/ 0- برای جایگاه BM6526 تا 3329/ 0 در جایگاه BM6438 متغیر بود. در جایگاه های BM6438 و BM6444 مقدار شاخص FIS، مثبت بود و به ترتیب 3329/ 0 و 2287/ 0 برآورد شد ولی برای سایر جایگاه ها منفی بود. میانگین ضریب همخونی بر اساس داده های مولکولی، 2617/ 0 درصد بدست آمد. با بهره گیری از تعداد بیشتر نشانگر های ژنتیکی با پوشش گسترده در ژنوم و افزایش تعداد نمونه ممکن است این برآورد ها به مقادیر واقعی نزدیکتر باشند. همچنین نتایج این تحقیق نشان می دهد که برآوردهای ساده تشابه ژنتیکی افراد که تنها بر اساس شراکت آللی بر مبنای تعداد محدودی جایگاه بدست آمده است، نمی تواند مبنای دقیقی برای بیان روابط و مبنای تصیمیم گیری های اصلاحی در گله قرار گیرد. این نتیجه ادامه استفاده از داده های شجره ای را به عنوان مبنای اصلی برآوردها پیشنهاد می نماید.
    کلیدواژگان: گوسفند کردی شیروان، نشانگرهای ریزماهواره، همخونی
  • سرور مرادی، رسول پیرمحمدی*، رحمان ابن عباسی صفحات 107-118
    این تحقیق به منظور تعیین ترکیبات شیمیایی، خصوصیات فیزیکی و قابلیت هضم آزمایشگاهی علف خشک یونجه چین دوم در پنج منطقه استان کردستان انجام شد. پس از جمع آوری اطلاعات درباره سطح زیر کشت یونجه در استان کردستان با استفاده از روش نمونه برداری طبقه بندی تصادفی، 90 روستا انتخاب و درهر روستا بطور تصادفی 4-3 خانوار کشاورز انتخاب شد واز مزارع، خرمن و یا انبار علوفه آنها نمونه برداری انجام گرفت.. نتایج حاصل از ترکیبات شیمیایی نشان داد بین مناطق مختلف استان از نظر ماده خشک، چربی خام و خاکستر خام تفاوت معنی داری وجود نداشت، اما به لحاظ مقدار پروتئین خام، دیواره سلولی و دیواره سلولی بدون همی سلولز بین مناطق استان تفاوت معنی دار بود (05/ 0>P). نتایج به دست آمده از خصوصیات فیزیکی نیز نشان داد، مناطق مختلف استان از نظر میانگین هندسی، فیبر موثر فیزیکی، دانسیته توده ای، ظرفیت نگهداری آب و جرم حجمی لحظه ای با هم تفاوت معنی داری داشتند (05/ 0>P) اما به لحاظ عامل موثر فیزیکی، ماده خشک محلول و نامحلول تفاوت معنی دار نبود. نتایج حاصل از قابلیت هضم ماده خشک، پروتئین خام، دیواره سلولی و دیواره سلولی بدون همی سلولز بین مناطق مختلف استان معنی دار بود (05/ 0>P) اما به لحاظ قابلیت هضم ماده آلی در ماده خشک و انرژی قابل متابولیسم، مناطق مختلف با هم تفاوت معنی داری نداشتند. درکل نتایج این مطالعه نشان داد که تفاوت های معنی دار بین نمونه های یونجه جمع آوری شده از مناطق مختلف استان کردستان به لحاظ ترکیبات شیمیایی، خصوصیات فیزیکی و قابلیت هضم آزمایشگاهی وجود داشت.
    کلیدواژگان: ترکیبات شیمیایی، خصوصیات فیزیکی، قابلیت هضم آزمایشگاهی، کردستان، یونجه چین دوم
  • یاور مداحی*، خلیل میرزاده، مرتضی ممویی صفحات 119-128
    به منظور بررسی روند فعالیت های تولیدمثلی مادیان های عرب شهرستان دزفول تحت فتوپریود طبیعی و انتخاب فصل و ماه مناسب آبستنی، داده های آماری مربوط به خصوصیات تولیدمثلی (تعداد دام کشش شده به تعداد آبستنی حاصل از این کشش ها) مادیان های سالم 3 تا 18 ساله، از فروردین 1377 تا اردیبهشت 1391 جمع آوری شد. بعد از محاسبه درصد راندمان آبستنی داده ها در فصل و ماه های مختلف هر سال، نتایج حاصل در یک طرح کاملا تصادفی با استفاده از نرم افزار SAS تجزیه و با استفاده از آزمون دانکن مقایسه ی میانگین ها انجام شد. نتایج نشان داد که تحت فتوپریود طبیعی بین ماه های مختلف فصل بهار، تابستان و زمستان درصد راندمان آبستنی تفاوت آماری معنی داری وجود دارد (P<0/05)، ولی در فصل پاییز تفاوت آماری معنی داری بین ماه های مختلف آن مشاهده نشد (P>0/05)، همچنین نتایج این تحقیق نشان داد بالاترین درصد راندمان آبستنی به ترتیب در ماه های فروردین، اردیبهشت، خرداد و اسفند و کمترین درصد راندمان آبستنی به ترتیب در ماه های آذر، آبان، مهر و دی مشاهده شد. با توجه به این نتایج می توان گفت فصل پاییز، فصل آنستروس و فصل بهار بهترین فصل باروری مادیان ها در این منطقه می باشد.
    کلیدواژگان: مادیان، فعالیت تولیدمثلی، فتوپریود، آبستنی، آنستروس
  • صادق هاشمی، مهدی گنجخانلو*، مهدی دهقان بنادکی، ابوالفضل زالی، حمید کهرام، محسن ابراهیمی صفحات 129-137
    اعتقاد محققین بر این است که افزودن مکمل چربی در دوره آماده به زایش سبب بهبود وضعیت گاوها و گوساله ها می شود. بدین منظور 27 راس گاو شیری هلشتاین انتطار به زایش (حدود 30 روز به زایش) انتخاب و به صورت تصادفی در هر یک از 3 تیمارآزمایشی توزیع گشتند که شامل 1) کنترل (منبع کربو هیدراتی)، 2) مکمل پودر چربی، 3) سویای حرارت داده شده بودند. جیره ها از لحاظ مقدار پروتئین یکسان و از لحاظ منبع انرژی متفاوت بودند. ماده خشک مصرفی و نمره بدنی گاوها در دوره آماده به زایش ثبت گردید. فراسنجه های خونی گاوها و گوساله ها در روز زایش اندازه گیری گردیدند. همچنین گوساله ها در روز زایش وزن کشی شدند. تفاوت معنی داری در گلوکز پلاسمای گاوها و گوساله ها مشاهده گردید (P<0.05). غلظت گلوکز در گاوهای تغذیه شده با سویای حرارت داده شده و گوساله های به دنیا آمده از این گاوها نسبت به 2 گروه دیگر بالاتر بود. تفاوت معنی داری در رابطه با ماده خشک مصرفی، تغییرات نمره بدنی و اسیدهای چرب استریفه نشده پلاسما (NEFA) گاوها مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: دور آماده به زایش، وزن تولد و فراسنجه های خونی گوساله ها، منابع مختلف چربی
  • سیدغلامرضا موسوی *، فرشید فتاح نیا، حمید محمدزاده، علیزمان دوستی صفحات 139-151
    هدف این مطالعه بررسی اثر فرآوری کاه برنج با محلول اوره بر ترکیب شیمیایی و تجزیه پذیری ماده خشک، ماده آلی، دیواره سلولی فاقدخاکستر و دیواره سلولی بدون همی سلولز فاقدخاکستر با روش کیسه های نایلونی بود. تیمارهای آزمایشی شامل کاه برنج بدون فرآوری (شاهد) و کاه برنج فرآوری شده با محلول 1، 3 یا 5 درصد اوره بودند. از 4 راس بره نر کردی فیستولادار برای اندازه گیری تجزیه پذیری مواد مغذی در زمان های 0، 4، 8، 16، 24، 48، 72 و 96 ساعت پس از انکوباسیون شکمبه ای استفاده شد. نتایج نشان داد که فرآوری کاه برنج با اوره باعث کاهش درصد ماده خشک، دیواره سلولی فاقدخاکستر و دیواره سلولی بدون همی سلولز فاقدخاکستر و افزایش درصد ماده آلی، پروتئین خام و pH کاه برنج شد (05/ 0>P). فرآوری کاه برنج با اوره بر درصد لیگنین، سیلیکای غیرقابل حل در شوینده اسیدی، سیلیکای غیرقابل حل در شوینده خنثی و سیلیکای قابل حل در شوینده خنثی اثر معنی داری نداشت (05/ 0P). فرآوری کاه برنج با اوره باعث افزایش در بخش کند تجزیه (b) و تجزیه پذیری موثر ماده خشک، ماده آلی، دیواره سلولی فاقدخاکستر و دیواره سلولی بدون همی سلولز فاقدخاکستر شد (05/ 0>P) و تنها فرآوری با اوره 1 درصد بر این بخش ها در ماده خشک و ماده آلی اثر معنی داری نداشت (05/ 0
    کلیدواژگان: اوره، تجزیه پذیری شکمبه ای، فرآوری کاه، کاه برنج
  • رضا سید شریفی، عبدالاحد شادپرور*، نوید قوی حسین زاده صفحات 153-164
    هدف از این تحقیق برآورد ارزش اقتصادی برخی صفات تولیدی و تولید مثلی گله گاوهای شیری هلشتاین شمال غرب کشور بر مبنای داده های جمع آوری شده از 8 گله بزرگ از 3 استان (اردبیل، آذربایجان شرقی و آذربایجان غربی) تحت شرایط نا بهینه و بهینه سیستم تولید و بر مبنای شرایط بازار در سال 1391 بود. در این پژوهش با استفاده از یک مدل زیست اقتصادی قطعی و پارامترهای تولیدی و اقتصادی، ارزشهای اقتصادی برخی از صفات تولیدی و تولید مثلی شامل تولید شیر، چربی شیر، وزن تولد، وزن بدن بالغ، سن نخستین زایش و فاصله زایش براساس میانگین وزنی درآمدها و هزینه های حاصل از گروه های مختلف سنی بصورت میزان تغییر سود سیستم در اثر یک واحد افزایش در میانگین صفت مورد نظر، در حالیکه میانگین سایر صفات ثابت بمانند به ترتیب برابر 86/ 7297، 68/ 85301، 29/ 126286-، 38/ 11785-، 14/ 80752- و 81/ 197416- ریال بازای یک راس مولد برآورد شد. سپس با استفاده از مدل برنامه ریزی پویای احتمالی سیستم تولید برای سیاستهای جایگزینی و حذف در سطح گله بهینه گردید. در این حالت برای محاسبه ارزش اقتصادی یک صفت یک واحد به میانگین صفت مورد نظر اضافه شده و با توجه به این تغییر، سیستم تولید مجددا بهینه گردید. ارزش حال سیستم در شرایط بهینه قبل و بعد از ایجاد تغییر صفت محاسبه شد و از اختلاف آن ها ارزش اقتصادی صفات حاصل شد. که برای صفات تولید شیر، چربی شیر، وزن تولد، وزن بالغ، سن نخستین زایش، فاصله زایش به ترتیب برابر 51/ 20833، 78/ 147887، 09/ 53606-، 665/ 5002-، 73/ 34277- و 21/ 6450- ریال بازای یک راس مولد برآورد گردید. بهینه نبودن بودن سیستم تولید به برآورد اریب از ارزش های اقتصادی منجر می شود بنابراین بهتر است ارزش های اقتصادی را در سیستم های بهینه برآورد کرد.
    کلیدواژگان: ارزش اقتصادی، مدل زیست اقتصادی، برنامه ریزی پویا، گاو شیری
  • الهه یزدانخواه، علی حسین خانی*، حسین دقیق کیh، سید علیرضا وکیلی، حسن صدری صفحات 165-175
    این مطالعه به منظور بررسی تاثیر ترکیب جیره بر متابولیت های خونی و بیان ژن برخی آنزیم های کبدی انجام گرفت. از 18 راس بره نر آمیخته (قزل- مرینوس، قزل- بلوچی و مرینوس- مغانی) در سه گروه آزمایشی استفاده شد. دانه جو به عنوان بخش عمده جیره در دو سطح 50 و 100 درصد با پسماند رستوران جایگزین گردید. تیمارهای آزمایشی شامل: 1) جیره کنترل (بدون پسماند رستوران)، 2) جایگزینی 50 درصد دانه جو با پسماند رستوران و 3) جایگزینی 100 درصد جو با پسماند رستوران بودند. جیره ها به صورت کاملا مخلوط و سه بار در روز به مدت 110 روز به گوسفندان تغذیه شدند. نمونه های بافت کبد در انتهای آزمایش برای مطالعه بیان ژن مربوط به آنزیم های آسپارتات آمینوترانسفراز و فسفوانول پیروات کربوکسی کیناز گرفته شدند. اثر تیمارهای آزمایشی روی غلظت گلوکز پلاسمای خون معنی دار بود (p<0.05)، اما غلظت نیتروژن اوره ای و بتا هیدروکسی بوتیرات خون را تحت تاثیر قرار ندادند. از طرف دیگر، دوره های آزمایشی بر غلظت گلوکز پلاسمای خون تاثیر معنی داری نداشتند، اما این اثر برای غلظت نیتروژن اوره ای و بتا هیدروکسی بوتیرات خون معنی دار بود (p<0.05). بیان ژن آنزیم های آسپارتات آمینو ترانسفراز و فسفوانول پیروات کربوکسی کیناز تحت تاثیر جیره های خوراکی تغییر یافت (p<0.05). نتایج این مطالعه نشان داد تغییر اقلام جیره با تاثیر بر فرآیند هضم و جذب و تغییرغلظت متابولیت های خونی، بیان ژن مربوط به آنزیم های آسپارتات آمینوترانسفراز و فسفوانول پیروات کربوکسی کیناز از آنزیم های کلیدی دخیل در متابولیسم را تغییر داد.
    کلیدواژگان: آسپارتات آمینو ترانسفراز، بره های پرواری، بیان ژن، فسفوانول پیروات کربوکسی کیناز، متابولیت های خونی
|
  • M. Einalie Heris, Gh Moghaddam*, A. Taghizadeh, F. Soltanpour, N. Moghaddam Pages 1-9
    Probiotics are able to improve function and weight gain in domestic animals through making microbial equilibrium in intestine flora. This study was designed to evaluate the effects of Bioplous 2B and Biomass on E. coli, health, weight gain, blood metabolites and elements in calves. Thirty milk fed calves were distributed in three groups of ten calves in sporadic boxes. The control group was fed once a day with whole milk plus starter and the treated groups fed on the same diet plus bioplous 2B and biomass for 30 days. The weight, rectal swab and blood samples were taken from calves on 1th, 15th, and 30th rearing days. The data were analyzed through Proc MIXED, SAS software. The results showed that effects of additives and calf birth weight on serum urea were different (P>0.01) but sex and experimental period did not have any significant effect (P>0.01). Effects of additives and calf birth weight on serum glucose were not significant (P>0.01), But effects of experimental period and sex on glucose was significant (P>0.01). Effects of additives and experimental period on total protein was significant (P>0.05), but effects of sex and calf birth weight on total protein were not significant. Effects of additives on calcium level in serum was significant (P>0.01), but effects of sex, calf birth weight and experimental period were not significant. Effects of additives on phosphor level in serum was significant (P>0.01), but Effects of sex, calf birth weight and experimental period on P concentration in blood serum were not significant (P>0.01). The effects of additives, calf birth weight and experimental period on weight gain of milk fed calves was significant (P>0.01). The results showed these probiotics had desirable effect on animal performance.
    Keywords: Bioplous 2 B_Calf_E.coli_Metabolites_Probiotics
  • A. Hasanzadeh Seyedi*, H. Janmohamady, A. Hosseinkhani, M. Jasouri Pages 11-22
    The aim of this experiment was to determine the chemical composition and true metabolizable energy content of poultry by-product and evaluation the effect of East Azerbaijan poultry by-product meal on broiler performance, carcass characteristics and blood parameters. Chemical composition of poultry by-product meal was determined with standard methods and nitrogen corrected true metabolizable energy (TMEn) of poultry by-product meal was determined with precision method. To evaluate broiler growth performance, a total of 3000 as-hatched broiler chicks (Ross 308) from 15 to 49 Days of age, was assigned to 6 treatments with 5 replicates using a completely randomized design. Dietary treatments were 0 (as control), 2, 4, 6, 8 and 10% included levels of poultry by-product in the diets. The average of TMEn and crude protein content of poultry by-product meal sample were 3680 kcal/kg and 54.81 %, respectively. The result of this experiment showed that the all performance parameters were significantly affected by the level of poultry by-product meal (P< 0.01). The broiler chickens fed with 8 % of poultry by-product meal had the highest weight gain, relative empty body, breast and thigh weights and the chickens fed with the control diet had the lowest performance (P< 0.01). The best feed convention ratio was observed in the chickens fed with 2 % of poultry by-product meal in the diet. Regarding blood parameters, the results showed that all bloody parameters (LDL, HDL, triglyceride and total cholesterol) were in the normal range. This experiment showed that the poultry by product meal could be supplemented to 8% in broiler chickens diet without any harmful effects.
    Keywords: Broiler chickens, Poultry by product meal, True metabolizable energy
  • H. Khosravinia*, M. Darvishnia Pages 23-34
    This study was carried out to investigate the effects of different preslaughter fasting (PF) periods (0, 4, 8, 12, 16, 20 and 24 h) on live weight loss (LWL), dressed (DCY) and chilled (CCY) carcass yields, water up take ratio (WU) during chilling, crop pH and crop bacterial population of broiler chicken. A sample of 98 mixed-sex Ross broilers provided from a commercial broiler breeder flock at age of 49 days were chosen and randomly allocated to 7 pens; each pen consist of 7 males and 7 females. Prolonged PF significantly decreased the mean live weight of the fasted birds (P<0.05). When data were pooled for male and female birds, live weight loss was 1.902 per cent in 4-h PF and increased to 5.387 per cent after 24-h PF. Chilled carcass yields significantly dropped by 2.5 per cent at 20 h of PF compared to the other treatments. Mean carcass WU with a non linear trend significantly increased for the birds subjected to PF periods either less than 12 or greater than 20 h (P<0.05). The mean pH value of 4.8 for crop contents in control birds significantly increased to 5.75 by 4-h PF (P<0.05), with no considerable changes afterwards. Bacterial count for crop contents revealed a significant increase from 250 (basal count for control group) to 420 cfu/ml in 4-h PF. No significant alteration in bacterial count was observed for prolonged PF periods (P>0.05). The results from this study recommend that duration of feed removal period for commercial broiler chicken prior to slaughter must not exceed 12 h. The negative impacts of pre-slaughter fasting in female broiler chicken were greater than the males.
    Keywords: Preslaughter fasting, Broiler chicken, Live weight loss, Carcass yield, Crop
  • H. Mohammadzadeh*, M. Khorvash, Gr Ghorbani Pages 35-45
    The objective of this study was to investigate the effects of Lactisil Maize (LM) on quality of corn silage and performances of dairy cattle. Lactisil Maize consist four homofermentative strains (Enterococcus faecium, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus casei and Pediococcus pentosaceus) and one heterofermentative strain (Lactobacillus buchneri) of lactic acid producing bacteria. For inoculants of the corn crops, 500 g of LM were diluted into 200 L of water and was sprayed over 50 t of the fresh forages (1.5×105 cfu per g of fresh forage). The silos were opened 180 day after ensiling and were fed to eight Holstein dairy cattle in a replicated 2 × 2 Latin square designed experiment.There were no significant differences between control and LM treated silages in concentrations of DM and crude protein.However, applying of the inoculants resulted in an increase in neutral detergent fiber of corn silage (P< 0.01). Higher concentrations of lactic and acetic acids were found in silages with inoculants compared with control silages (P< 0.01). Aerobic stability was higher in treated silage in comparison with control (P< 0.01). Animals fed the inoculants-treated silage had lower dry matter intake (DMI, P< 0.01)and milk yield (P< 0.05)per day due to negative effects of greater concentrations of volatile compounds on DMI. Digestibility of nutrients and molar proportion of rumen volatile fatty acids were similar between treatments. As a result, inoculating corn silages with this inoculant improves the aerobic stability of corn silage but cannot conquest suppressed DMI of dairy cattle which induces by silages with greater concentrations of volatile compounds.
    Keywords: Bacterial inoculant, Lactisil Maize, Corn silage, Aerobic stability, Dry matter intake
  • M. Jasouri*, S. Alijani, R. Talebi, A. Hasanzadeh Seyedi Pages 47-55
    The current study was carried out to estimate maternal effects and to research the influence of this effect on estimate of genetic parameters for growth traits in Ghezel sheep, using pedigree information and body weight records collected from year 1994 to 2010 in Ghezel Sheep Miandoab Breeding Station. The studied traits were body weight at birth and 3, 6, 9 and 12 months of age. (Co) variance components, heritability and maternal effects were estimated by Bayesian via Gibbs sampling technique. The significant test for known effects was carried out by GLM procedure of SAS 9.2 software. The fixed effects of sex, type of birth, age of dam as well as year- season of birth were significant (P<0.05). Genetic parameters were estimated using MTGSAM software by using four different models including or ignoring maternal effects. Based on the results, the full model including environmental and maternal genetic effects was the most appropriate model according to standard error of prediction. Direct heritabilities for body weight at birth and for 3, 6, 9, and 12 months of age were 0.23±0.02, 0.31±0.03, 0.36±0.04, 0.37±0.03 and 0.39±0.03, respectively. In current study the effect of maternal permanent environment on all traits was low and also negative correlation was observed between maternal and direct additive genetic effects. Although estimated heritability of maternal effects for body weight was lower in older ages, but probably using the maternal effects in the statistical model could cause in more accurate estimation of genetic parameters for growth traits in all ages.
    Keywords: Growth traits, Maternal effects, Bayesian via Gibbs sampling, Ghezel sheep
  • M. Mirzaee*, M. Khorvash, Gr Ghorbani, M. Kazemi, Bonchenari, A. Riasi, H. Beiranvand Pages 57-69
    This errraeee was performed to determine the effects of different levels of alfalfa meal feeding on ue ueCaner, skeletal growth, ruminal fermentation and development of Holestin suckling milk calves. Thirty calves were randomly assigned to different treatments consisting of control (without forage), and experimental groups (contain 8 and 16 % alfalfa meal in starter). Feed intake was measured daily and body weight was weekly recorded, respectively. Also, ruminal fluid samples were collected at 35, 50, and 70 dayr of age to measure ruminal parameters. Oalves were slaughtered at 72 day (9 calves; 3 calves for each treatment) to measure rumen development parameters. Results showed that starter intake, average daily gain and feed efficiency during the pre and post-weaning periods were not different aCunl treatments. Also, weaning weight, final weight and skeletal growth were not significant for treatments. Ruminal pH significantly increased at 50 and 72 dayr with increasing alfalfa level. Acetate to propionate ratio and acetate concentration of rumen fluid increased at d 50 and 72 linearly and quadratically, respectively. Propionate and total volatile fatty acids concentrations linearly decreased at 50 and 72 days, respectively. Omasum weight with and without digest matter were greater with increasing forage level. Reticulo-rumen weight without digest matter increased quadraticaly with forage feeding. Alfalfa addition decreased corneum and epithelial layer thickness, but decreased papillae length. In overall, results of this study indicated that alfalfa meal feeding had no negative effect on performance of suckling milk calves, also improved ruminal pH, digestive organ weights and rumen development in suckling milk calves.
    Keywords: alfalfa meal, suckling milk calves, rumen development
  • Gh Abdollahpour, A. Ramin*, Y. Khalili Pages 71-81
    The serological frequency to leptospira serovars was studied in 130 goats in Urmia, Iran, 2012. Blood was collected from goats and sera were separated to evaluate serological reaction to leptospira serovars by Microscopic Agglutination Test (MAT) using live antigens representing Leptospira interrogans serogroups: grippotyphosa, icterrohaemoragia, canicula, hardjo, ballum and pomona. From 130 serum tested to leptospira 25 samples (19.2%) including 17 males (13.1%) and 8 females (6.1%) had positive reaction to one of the Leptospira interrogans serovars. The most leptospira serovars were pomona (50%), grippotyphosa (40.5%), hardjo (4.75%), icterohaemorrhagiae (2.38%) and canicula (2.38%). The most serological titer for 1:100 was found in 13 (30.9%) cases for pomona, 14 (33.3%) grippotyphosa, and titer 1:200 for Pomona was 8 (19.1%), grippotyphosa 3 (7.17%), hardjo 2 (4.75%), and icterohaemorrhagiae and canicula 1 (2.38%) case. Goats with positive reaction showed against one, two and 5 leptospira serovars were 11 (44%), 13 (52%), and 1 (4%) animals, respectively. Age frequency and percentages in seropositive to overall goats with 1, 2, 3, 4 and 4< years old were 4 (16%), 8 (32%), 7 (28%), 3 (12%) and 3 (12%), for males were 2 (8%), 7 (28%), 5 (20%), 2 (8%), 1 (4%), and females were 2 (8%), (4%), 2 (8%), 1(4%), 2 (8%), respectively. The age comparison of the serovar's distribution in males and females showed significant differences (X=3.76, df=4, P<0.01) in two and three years old for both genders emphasis on female goats. In this study 23.9% of males and 13.6% of females revealed seropositive to leptospira in which there was not significant different between males and females. The comparison of the serovar's distribution for pomona, grippotyphosa, hardjo, canicula and icterhemorrhagia showed significant differences which pomona and grippotyphosa were the predominant among leptospira serovars. It is concluded that the leptospira serovars are detectable in Urmia goats in that the most ones are pomona and grippotyphosa. The presence of one, two or multi serovars is possible and the most ones is pomona. The most general titer was 1:100 and there was no gender difference but the age distribution was from 2 to 3 years old. Therefore, leptospirosis as a zoonotic disease must be considered as an emerging disease and attempt should be paid to reduce the risk of public health.
    Keywords: Leptospira, Serological reaction, Goats, MAT, Pomona, Grippotyphosa
  • H. Marefat, S. Hassani*, S. Zerehdaran, A. Ayatollahi Mehjardi Pages 83-91
    In order to estimate genetic parameters of body weights in difference ages and carcass traits in English White quail using first filial generation of 105 pair of sires and dams which was randomly selected from base population and were mated in cages. Body weight at one day- old, 7, 14, 21, 28 and 35 days and carcass traits including breast, thigh and carcass weights for the progenies were recorded. Average body weights for day-old and 5 week of age were 9.06 and 192.88 g, respectively. (Co) Variance components for the above traits were estimated using univariate and bivariate animal model and restricted maximum likelihood procedure. Mostly of traits studied of phase statistical significant and females weights were more than males and this difference was varied from 0.11 until 12.28 g for one day-old and 5 week body weights, respectively. Heritability of day-old, 7, 14, 21, 28 and 35 days body weights were estimated as 0.73±0.04, 0.32±0.06, 0.30±0.06, 0.22±0.05, 0.22±0.05 and 0.25±0.06, respectively and for breast, thigh and carcass weights and, breast, thigh and carcass percent were as 0.26±0.06, 0.28±0.06, 0.28±0.05, 0.127±0.04, 0.19±0.06 and 0.048±0.03, respectively. Body weights of 28 and 35 days had highest genetic and phenotypic correlations with breast, thigh and carcass weights. Considering moderate heritability of body weight at fourth week of age and high genetic correlations of this trait with other body and carcass components weights and also possibility of sex determination at this age, selection of quails at this age may be preferred.
    Keywords: Quail, Genetic parameter, Growth traits
  • S. Naghavian*, S. Hasani, M. Ahani Azari, Ar Khanahmadi, Da Saghi Pages 93-105
    This study was conducted to estimate coefficient of inbreeding of Shirvan Kordi sheep based on molecular and pedigree information. Pedigree of 7170 lambs produced from 177 rams and 2182 ewes collected during 1989 to 2009 in Shirvan Kordi sheep breeding flock were used for calculating inbreeding coefficient. Average inbreeding coefficient of the flock on base year 1989 was estimated as 0.668%. Coefficient of inbreeding was also estimated in this population using 6 microsatellite markers (BM8125, BMS2361, BM6526, BM6438, BMS1004 and BM6444) and 100 blood samples. A total of 34 alleles with an average of 5.67 was observed for each locus. Within population inbreeding (FIS) in Shirvan Kordi sheep breeding flock ranged from -0.1859 for BM6526 to 0.3329 for BM6438. The FIS estimates were positive for BM6438 and BM6444 loci (0.3329 and 0.2287, respectively) and for the other loci were negative. Average inbreeding coefficient based on marker data was estimated as 0.2617%. Microsatellile loci used in this population showed a high polymorphism and can be used for future genetic studies in this population. These estimates may be closer to the true values using more number of genetic markers across the whole genome and higher sample size. Moreover, the results indicated that the estimates of genetic resemblance between individuals based on allelic contribution of a limited number of loci may not be very accurate for measuring the relationships and making breeding decisions in the flocks. Therefore, estimation of inbreeding coefficients using pedigree is suggested.
    Keywords: Shirvan Kordi sheep, Microsatellite markers, Inbreeding
  • S. Moradi, R. Pirmohammadi*, R. Ebne Abbasi Pages 107-118
    This research was conducted to determine of the chemical compositions, physical characteristics and in vitro digestibility of second cut alfalfa hay in the five regions of Kurdistan province. Based on cultivation area of alfaalfa in different regions, 90 villages and 3-4 farmers in each village were randomly sampled from farm, harvest and store them, using random classification sampling method. The results of chemical compositions showed that dry matter (DM), Ether Extract and ash had no significant difference in different regions. Howerer, crude protein (CP), cell wall (NDF) and cell wall without hemicelluloses (ADF) content had significant difference in different regions (P>0.05). The achieved data of physical characteristics showed that there was significant difference between different regions for geometric mean (GM), physically effective fiber (PeNDF), bulk density, water holding capacity and functional specific gravity (P>0.05). Howerer, there was no significant difference between different regions for physically effective factor (Pef), soluble and insoluble dry matter. Analyses of digestibility showed that digestibility of DM, CP, NDF and ADF had significant difference in different regions (P>0.05), whereas there was no significant difference for DOMD and ME. In conclusion, the results of current study demonstrated that alfalfa samples collected from different regions of Kurdistan province differed with regard to chemical compositions, Physical characteristics and in vitro digestibility.
    Keywords: Chemical compositions, Physical characteristics, In vitro digestibility, Kurdistan, Second cut hay
  • Y. Maddahi*, K. Mirzadeh, M. Mamouie Pages 119-128
    In order to understanding the reproductive performance of Arab mares in Dezful city under natural photoperiod and selecting the appropriate month for the conception, statistical data related to reproductive characteristics)Number of tractioned animals and the number of pregnancies in this regard(of healthy mares 3 to 18 years were collected from April 1998 to the May 2012. Data was analyzed by using Excel program and after calculating the efficiency of pregnancies in the each seasons and months, results analyzed in a completely randomized design using SAS software and comparison of means was performed by using Duncan's test. The results show that between the months of spring, summer and winter, the pregnancy efficiency Percent under natural photoperiod was significant (P<0/05) but not between autumn months (P>0/05). Also the result showed that highest reproductive activity and pregnancy efficiency Percent was in April May, June and March, respectively and lowest reproductive activity and pregnancy efficiency Percent was in December, November, October and January, respectively. According to these results, the autumn is anestrous season and spring is the best reproductive activity season in the mares of this area.
    Keywords: Male, Reproductive performances, Photoperiod, Pregnancy, Anestrous
  • S. Hashemi, M. Ganjkhanlou*, M. Dehghan Banadaki, A. Zali, H. Kohram, M. Ebrahimi Pages 129-137
    Researchers believe that the addition of supplemental fat in close up period can improve the status of cows and calves. To this end,Twenty seven Holstein cows were selected by the expected date of parturition (around 30 days before calving) and randomly assigned to one of the three experimental treatments including: 1) control (with carbohydrate source), 2 rumen-protected fat (RF) and 3 roasted soybean (RS). The diets were formulated as isonitrogenous and not iso-caloric. Dry matter intake and body condition score of cows in transition period and blood parameters of cows and calves were determined at the birthday. Also, calves weight was measured at birth. Difference in calf weight, plasma glucose and triglycerides concentrations in calves were significant (P<0.05). Glucose concentration were higher in calves born from cows were fed RS diet than 2 other groups. Difference in dry matter intake, body condition score and plasma non esterified fatty acids concentration of cows between 2 and 3 groups were significant.
    Keywords: Close up period, Birth weight, blood parameters calves, Fat source
  • S. Gh R. Mousavi*, F. Fatahnia, H. Mohammadzadeh, A. Doosti Pages 139-151
    The purpose of this study was to investigate the effects of treated rice straw with urea on chemical composition and degradability of dry matter, organic matter, neutral detergent fibre (NDFom) and acid detergent fibre (ADFom) using in situ technique. Experimental treatments were untreated rice straw (control) and rice straw treated with 1, 3 or 5% urea solution. Four rumen fistulated Kordish ram lambs were used for measurement of nutrients degradability measurement after 0, 4, 8, 16, 24, 48, 72 and 96 hours of rumen incubation. The results show that treating rice straw with urea reduced dry matter, NDFom and ADFom contents, while organic matter and crude protein concentrations and pH value were increased (P<0.05). However, treating rice straw with urea did not have any significant effects on lignin, acid detergent insoluble silica, neutral detergent insoluble silica and neutral detergent soluble silica concentrations (P>0.05). Although only 5% urea treatment could affect quickly degradable fraction ("a" fraction) of dry matter, but treating rice straw with either 3 or 5% urea solution significantly affected "a" fraction of organic matter, NDFom and ADFom (P<0.05). Treating rice straw with urea increased slowly degradable fraction ("b" fraction) and effective degradability of dry matter, organic matter, NDFom and ADFom (P<0.05). However, application of 1% urea solution had no effects on "b" fraction of dry matter and organic matter (P>0.05). The results of this study showed that treating rice straw with 3 or 5% urea solution effectively increased nutritive value and degradability of rice straw.
    Keywords: Urea, Ruminal degradability, Straw treatment, Rice straw
  • R. Seyedsharifi, A. Shadparvar*, N. Ghavi Hosseinzadeh Pages 153-164
    The objective of this study was to estimate the economic value of productive and reproductive traits in Holstein dairy cattle in the North West, based on data collected from eight large herds of three provinces (Ardabil, East Azerbaijan and West Azerbaijan) under sub-optimal and optimal manufacturing system based on market conditions in 2011, was based. In this study, economic values for some production and reproductive traits including milk, milk fat, birth weight, mature cow weight, age at first calving and calving interval, were calculated using a deterministic bio-economic model according and the weighted average revenues and costs of different age groups. Economic value of each trait was estimated as the amount of change in the annual profit of production system resulted by one unit increase in the mean of the trait while the means of other traits were hold constant. Economic values for these traits were 7297.86, 85301.68, -126286.29, -11785.38, -80752.14 and -197416.81 Rials, respectively. Production systems for the culling and replacement policies were assumed as optimal herd. Then calculation of the economic value of a trait by one unit increase of mean of the trait of the change of the system was re-optimized. System’s profit in optimal condition before and after the change was calculated from the difference between the obtained economic values. Economic values for some production and reproductive traits including milk, milk fat, birth weight, mature cow weight, age at first calving and calving interval, were 20833.51,147887.78,-53606.09,-5002.665,-34277.73,-6450.21 Rials, respectively. Sub-optimized production systems to estimate the economic value of the biased is therefore better estimate the economic values of the optimized systems.
    Keywords: Economic value, Bio, economic model, Dynamic programming, Dairy cow
  • E. Yazdankhah, A. Hosseinkhani*, H. Daghigh Kia, A. Vakili, H. Sadri Pages 165-175
    This research was conducted to study the effects of ration composition on blood metabolites and gene expression of some hepatic enzymes. 18 hybrids (crossbred) male lambs (Ghezel- Merino, Ghezel- Baloochi and Merino- Moghani) were randomly assigned to one of the three experimental treatments. Barley grain as the main part of the ration was replaced with restaurant waste (RW) in the levels of 50 and 100 percent, so dietary treatments were as follow: 1) control group (no RW), 2) T50 or replacement of 50% of barley grain by RW and 3) T100 or replacement of whole barley grain with RW. Rations were fed to the lambs three times daily as total mixed rations for 110 days. After slaughtering the lambs, samples of liver were collected for gene expression study of hepatic aspartate aminotransferase (AST) and phosphoenolpyruvate carboxykinase (PEPCK) enzymes. The results illustrated that blood glucose content significantly affected by experimental treatments (p<0.05) however there was no effect detected on blood BUN and BHBA. Inversely experimental periods affected blood BUN and BHBA significantly (p<0.05) but not for glucose. Gene expression of hepatic AST and PEPCK enzymes were affected by dietary treatments (p<0.05). In conclusion, the results of the study confirmed that replacement of dietary barley grain by RW indirectly influenced gene expression of the liver AST and PEPCK enzymes through modification of digestion and absorption process and blood metabolites changes.
    Keywords: Aspartate aminotransferase, Blood metabolites, Finishing lambs, Gene expression, Phosphoenolpyruvate carboxykinase