فهرست مطالب

مدیریت زنجیره تامین - پیاپی 44 (تابستان 1393)

فصلنامه مدیریت زنجیره تامین
پیاپی 44 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/04/27
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رضا توکلی مقدم، محمدرضا پاکزاد*، حمیدرضا گل هاشم صفحه 4

    مسئله مکان یابی هاب ها4 (واسطه های توزیع) با هدف طراحی انواع شبکه های توزیع به عنوان یکی از مسائل مهم در زمینه های مختلفی از زندگی روزمره از جمله جابه جایی مسافران در شبکه های هواپیمایی، دریافت و ارسال محموله های پستی، ارتباط و حمل ونقل عمومی مطرح می باشد. در این مقاله، با توجه به بررسی کامل مسائل مکان یابی هاب، مدل جدید چندهدفه برای مسئله مکان یابی هاب پوششی با تعداد هاب مشخص ارائه و با در نظر گرفتن تابع هدف دوم در مدل، محدودیت ظرفیت از مدل حذف می شود. با توجه به پیچیدگی مدل پیشنهادی و مسئله مکان یابی هاب، از الگوریتم شبیه سازی تبرید موازی چندهدفه5 (MOPSA) استفاده می شود که برای اولین بار نمایش جواب پیوسته برای این مسئله ارائه می گردد. برای ارزیابی کارآیی و توانایی الگوریتم MOPSA پیشنهادی، جواب های پارتو مربوطه با خروجی الگوریتم های 6NSGA-II و7MOPSO مقایسه می شود. در خاتمه، با توجه به شاخص های مختلف مقایسه ای، برتری الگوریتم پیشنهادی مشخص می گردد.

    کلیدواژگان: بهینه سازی چندهدفه، مکان یابی هاب، الگوریتم فراابتکاری، الگوریتم شبیه سازی تبرید چندهدفه
  • عرفان بابایی تیرکلایی، سعید ساییل پور، سید حمیدمیرمحمدی صفحه 14
    این مقاله به بررسی مسئله مسیریابی وسایل نقلیه ناهمگن با چند جایگاه پخش، همراه بامحدودیت بازه های زمانی مختص به کالاهای فاسدشدنی می پردازد. هدف در مسئله مورد بررسی، کمینه سازی مجموع زمان مورد نیاز جهت سرویس دهی کل مشتریان متناسب با هزینه کل است. محصولات توسط ناوگانی از وسایل حمل ناهمگن با ظرفیت محدود و محدودیت زمانی تعریف شده به مشتریان تحویل داده می شوند.
    با توجه به اینکه مورد بررسی این مقاله، یک مسئله NP-Complete و نمونه پیچیده تر مسئله مسیریابی وسیله نقلیه است، بنابراین مسئله ما نیز در دسته مسائل NP-Complete قرار دارد و روش های دقیق برای حل آن در ابعاد واقعی، کارآمد می باشند. در ضمن برای حل تقریبی مسئله الگوریتم فراابتکاری مورچگان بیشینه-کمینه ارائه شده است و دلایل استفاده از آن در ادامه مقاله تشریح می شود. در نهایت، نتیجه بررسی ها در مقایسه با نمونه های مشهور بیانگر آن است که الگوریتم پیشنهادی در یک زمان عملیاتی کوتاه، عملکرد مناسبی دارد.
    کلیدواژگان: مسیریابی وسایل نقلیه با چند جایگاه پخش، کالاهای فاسدشدنی، الگوریتم فراابتکاری مورچگان بیشینه، کمینه، محدودیت پنجره زمانی، وسایل نقلیه ناهمگن
  • رسول مختاری فر، فرزاد زندی * صفحه 24

    امروزه ارزیابی و بهبود کیفیت خدمات امری ضروری بوده و برای انجام آن ابتدا لازم است سطح فعلی سازمان مورد ارزیابی قرار گیرد. بر این مبنا، پژوهش توصیفی-کاربردی حاضر که در شرکت حمل و نقل جاده ای مسافر «همسفر چابک سواران اصفهان» و با استفاده از ابزار پرسش نامه و انجام مصاحبه انجام گرفته درصدد است تا علاوه بر معرفی اجمالی EFQM3 و INQA4، به بررسی معیارهای نه گانه EFQM در سازمان مذکور بپردازد. بر این اساس، کل امتیاز کسب شده سازمان 593.75 است که سهم معیارهای توانمندساز 304.25 و سهم معیارهای نتایج 289.5 امتیاز می باشد. بیشترین امتیاز را معیار «نتایج مشتریان» و کمترین امتیاز را معیار «نتایج کارکنان» کسب کرده اند. امتیازآوری سایر معیارها نیز به ترتیب «رهبری»، «استراتژی»، «فرآیندها، محصولات و خدمات»، «کارکنان»، «شراکت ها و منابع»، «نتایج جامعه» و «نتایج کلیدی» بوده و عمده ترین نقاط قابل بهبود در سازمان، مستندسازی مدون تر بیانیه ماموریت و چشم انداز، اهداف بلندمدت، استراتژی ها، خط مشی، اهداف کوتاه مدت و برنامه ها می باشند. در ضمن باید شناسایی، کنترل و بهبود مستمر فرآیندهای سازمان در اولویت کاری قرار گیرد. با توجه به سطح بلوغ سازمان و بر مبنای مدل EFQM، سازمان در مرحله «آغازین» از مسیر تعالی بوده و می تواند ضمن برنامه ریزی برای تقویت نقاط قوت و رفع نقاط ضعف، در مسیر تعالی پایدار حرکت نماید.

    کلیدواژگان: سازمان خدماتی، حمل و نقل جاده ای مسافر، جایزه ملی کیفیت ایران (INQA)، مدل تعالی سازمانی EFQM، نقاط قوت، نقاط ضعف
  • سمیرا اوسطی، آزاده پیری صدیق، لاله عدل نسب، علی قاسمی صفحه 36
    در دنیای مدرن امروز که حاشیه خطا برای توسعه حداقل بوده و همزمان دنیای اقتصاد و محیط کسب وکار بسیار رقابتی و چالش برانگیز می باشد، بسیار ضروری است که سازمان ها با کمک استانداردهای بین المللی کارآمد شده و با افزایش سود به اهداف و مقاصد خود برسند. سازمان بین المللی استاندارد با مشارکت کشورهای عضو، هرساله استانداردهای جدیدی را تدوین کرده و در اختیار عموم قرار می دهد. دسته مهمی از این استانداردها به مباحث مرتبط با ایمنی محصولات و حواشی آن می پردازد. دو استاندارد جدید که به تازگی و در سال 2013 منتشر شده اند استاندارد ISO10377:2013 و ISO10393:2013 می باشند که به موازات هم به مباحث مرتبط با ایمنی محصول مصرفی و ارائه راهنمایی هایی درباره کاهش ریسک آسیب به مشتری ها و مصرف کننده ها و همچنین فرآیند فراخوان محصول می پردازند. استاندارد ISO10377:2013 راهنمایی های عملی برای تامین کنندگان خرد و کلان ارائه می دهد تا به آنها در برآورد و مدیریت ایمنی محصولی که آنها تامین می کنند کمک کند. استاندارد ISO10393: 2013 نیز راهنمایی هایی راجع به اقدامات تصحیحی و در صورت لزوم فراخوان محصولی که از کارخانه خارج شده است ارائه می کند. در این مقاله سعی شده است که بر مبنای دو استاندارد جدید تدوین شده در ایزو مجموعه ای از روش های موثر و کارا برای تامین کنندگان ارائه شود تا آنها را در زمینه برآورد ایمنی محصولات مصرفی و در صورت لزوم فراخوان آنها راهنمایی کند. به کارگیری این استانداردها ضمن تضمین ایمنی مصرف کننده، منجر به ایجاد تغییرات مثبت در سازمان شده و توسعه پایدار را به ارمغان می آورد.
    کلیدواژگان: استانداردهای بین المللی، ایمنی محصول، زنجیره تامین، ارزیابی ریسک، فراخوان محصول، تامین کنندگان
  • داود سماوات، حسن حاله صفحه 46
    در این مقاله رویکرد تعیین سیاست بهینه بازرسی در انتخاب تامین کننده بر پایه معیارهای کیفی ارائه شده که استفاده از بازرسی ها، خارج کردن مواد معیوب از سیستم و در نظر گرفتن جریمه کیفی برای مواد کم کیفیت در مدل سازی مد نظر قرار گرفته است. در این مدل هزینه های سیستم به سه دسته عمده تقسیم شده است. 1- هزینه خرید و انتخاب تامین کننده، 2- هزینه بازرسی و 3- هزینه های کیفی و محصولات معیوب. هدف از مدل سازی کمینه سازی مجموع هزینه های سیستم است. در انتها نیز دو مثال عددی برای مدل ارائه شده، مطرح می گردد.
    کلیدواژگان: انتخاب تامین کننده، کنترل کیفیت، بازرسی، تابع جریمه کاهش کیفیت تاگوچی
  • میلاد قنبری، شهرام آریافر، محمدعلی یعقوبی صفحه 58
    مسئله مکان یابی زمانی رقابتی نامیده می شود که در آن از قبل رقبایی در محیط مستقر شده و برای کسب سهم قابل توجه از بازار با تسهیلات جدید و موجود به رقابت بپردازند. به بیان دیگر در مسئله مکان یابی رقابتی، انحصاری که در مدل های سنتی مکان یابی مطرح می شود، وجود ندارد. در چنین شرایطی تسهیلات موجود در بازار می توانند به استقرار تسهیلات جدید عکس العمل نشان دهند. برای مدل سازی رفتار مشتریان برای انتخاب تسهیلات در این گونه از مسائل از مدل گرانشی هاف استفاده می شود که در آن احتمال انتخاب یک تسهیل توسط مشتری رابطه مستقیم با میزان کیفیت تسهیل و رابطه عکس با فاصله بین تسهیل و مشتری وجود دارد. در این مقاله، مسئله به صورت یک مدل برنامه ریزی دوسطحی فرموله بندی شده، از طریق روش جدیدی برای حل مسئله بر اساس تعامل بین رقبا ارائه می شود که علاوه بر حداقل سازی مطلوبیت رقبا، حداقل مطلوبیت مشتریان را نیز در نظر می گیرد که قبلا در ادبیات موضوع در نظر گرفته نشده است. برای نشان دادن اعتبارسنجی مدل و روش حل ارائه شده، مثالی از ادبیات موضوع به تشریح حل می شود و نتایج مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: مکان یابی رقابتی تسهیلات، برنامه ریزی دوسطحی، جواب کارا، عکس العمل تسهیلات
  • مهدی بشیری، مهتاب شرافتی، امیر فرشباف صفحه 66
    یکی از اساسی ترین مشکلات طراحی شبکه زنجیره تامین عدم قطعیت است، برای در نظر گرفتن این موضوع در این تحقیق از یک روش نوین حل مستقیم برای طراحی شبکه لجستیک سه سطحی، در محیط فازی استفاده می گردد. رویکرد حل مستقیم ارائه شده، بر اساس یک روش رتبه بندی فازی و الگوریتم فراابتکاری بوده و جوابی که بتواند موازنه ای بین درجه شدنی بودن محدودیت ها و بهینگی تابع هدف (با توجه به وزن های در نظر گرفته شده) ایجاد کند، ارائه می کند. هم چنین نوآوری دیگر این تحقیق را می توان در طراحی شبکه زنجیره تامین در حضور پارامترها و متغیرهای فازی عنوان کرد. زیرا در مطالعات پیشین با وجود فازی بودن محیط، متغیرها قطعی در نظر گرفته شده اند. علاوه بر این، هر مدل برنامه ریزی ریاضی فازی شامل متغیرهای تصمیم فازی را می توان با روش مستقیم پیشنهادی به سادگی حل کرد. برای نشان دادن عملکرد روش پیشنهادی، مثال عددی شبیه سازی شده مورد بررسی قرار می گیرد. نتایج بیانگر کارآیی مناسب روش پیشنهادی است.
    کلیدواژگان: طراحی شبکه زنجیره تامین، برنامه ریزی ریاضی فازی، متغیر تصمیم فازی، الگوریتم های فراابتکاری، الگوریتم ژنتیک
|
  • Reza Tavakkoli, Moghaddam, Mohammad Reza Pakzad, Hamid Reza Golhashem Page 4

    Hub covering problem (HLP) is a very popular areas of research for its wide ranges of applications in different service or manufacturing industries. This paper considers a bi-objective hub covering location problem with congestion. The objectives minimize the total transportation cost and the total waiting time for all hobs, respectively. The resulted multi-objective decision-making problem is formulated as mixed-integer programming (MIP) model. To solve this presented model, multi-objective parallel simulated annealing (MOPSA) is proposed and its performance is compared with two other meta-heuristics; namely, particle sward optimization (PSO) and non-dominated sorted genetic algorithm (NSGA-II). The computational results are compared in terms of four criteria including quality, mean ideal distance, diversification and spacing metrics. The associated results indicate that the presented model can outperform the other two meta-heuristics in terms of the quality metric.

    Keywords: Hub Location, Multi, Objective Decision Making, Parallel Simulated Annealing, Particle Sward Optimization
  • Erfan Babaee Tirkolaee, Saeid Saeilpour, Seyyed Hamid Mirmohammadi Page 14
    This paper discusses the multi-depot vehicle routing problem of heterogeneous fleet of vehicles with time windows for perishable commodities. The objective of the problem is to minimize the total time required for servicing all customers that is equivalent to the total cost. Commodities are delivered to the customers with defined time windows by a fleet of heterogeneous vehicles, which have limited capacities. The mentioned problem is a more general version of vehicle routing problem (VRP), hence it belongs to NP-complete complexity class and we present a Max-Min ant colony algorithm to solve the model approximately in practical dimensions. Finally, the experimental results have shown that the presented algorithm has appropriate performance in comparison with well-known instances in a reasonable time.
    Keywords: Multi, Depot VRP, Perishable Commodities, Max, Min Ant System, Time Windows, Heterogeneous Fleet of Vehicles
  • Rasool Mokhtarifar, Farzad Zandi Page 24

    Nowadays assessing the quality of services and making improvements is essential. On this basis, the aim of this descriptive and practical survey (which was done in Hamsafar Transportation Company) is not only to introduce the EFQM and INQA, but also to assess the 9 criteria of the EFQM model. The total score of the company is 593.75, the share of “Enablers” criteria from the total score is 304.25 points and the share of “Results” is 289.5 points. The criterion with the top score is “Customer Results” and the least score is from “People Results”. The rest of the ranking is “Leadership”, “Strategy”, “Processes, Products & Services”, “People”, “Partnerships & Resources”, “Society results” and “Key results”, respectively. One of the most potential improvements in the company is documenting the strategy, policy, programs and goals in a more accurate way. Also the first priority is to identify, control and improve the company's processes. Based on company’s level of maturity and EFQM excellence model, the company is in initial level of excellence and in order to yield to sustainable excellence, they should reinforce strengthens and obviate weaknesses through planning.

    Keywords: Service Provider Company, Passenger Transportation, Iran National Quality Award, EFQM Excellence Model, Strengths, Weaknesses
  • Samira Osati, Azadeh Pirisedigh, Laleh Adlnasab, Ali Ghasemi Page 36
    In the modern world today where the margin of error is minimal for the growth and at the same time there is a very competitive and challenging economic environment, it is very significant and crucial that efficiency is being prevailed in the organization through the help of international standards through which the respective organization should maximize their profits and should meet their respective goals and objectives. International Standard Organization (ISO) every year publishes new International Standards with cooperation with their members. One of the most important standards related to product safety affairs. Two new standards ISO10377:2013 and ISO10393:2013 parallel together cover issues such as consumer products, providing guidance on reducing the risk of harm to consumers and users and product recall process. ISO10377:2013 provides practical guidance for suppliers of all sizes to assist them in assessing and managing the safety of the consumer products they supply. ISO10393:2013 provides practical guidance to suppliers on consumer product recalls and other corrective actions after the product has left the manufacturing facility. In this article has been tried that on the basis of these two new ISO standards, collections of efficient and effective approaches for suppliers present to guide them in assessing safety of the consumer products and necessary recalls. Applying of these standards guarantees consumer safety and causes positive changes in organizations and also sustainability.
    Keywords: International Standards, Product Safety, Supply Chain, Risk Assessment, Product Recall, Suppliers
  • Davood Samavat, Hasan Haleh Page 46
    This paper presents a new approach which is based on quality control in order to optimize supplier selection. Using inspections, removing the defected materials and considering penalties for low quality materials are the main factors which we have considered in modeling. In this model costs are divided to three parts: 1- costs of purchasing 2- costs of inspection policy 3- costs of quality and defective items. The aim of modeling is to minimizing the total cost during the planning horizon. At the end two numerical examples will be presented to explain the proposed approach.
    Keywords: Supplier Selection, Quality Control, Inspection, Taguchi Loss Function
  • Milad Ghanbari *, Shahram Ariafar, Mohammad Ali Yaghoobi Page 58
    A facility location is said to be competitive when other facilities are present in the market and new facilities have to compete with these existing facilities for a market share. In other words, in a competitive facility location problem we do not see monopoly that exists in classic location models. In such a situation, existing facilities react to locate new facilities by adjusting their attractiveness level with the objective of maximizing their own profits. In this study, we have used Huff's gravity-based rule to model the behavior of the customers where the probability that a customer visit a certain facility is proportional to the facility attractiveness and inversely is related to the distance between customer and that certain facility. Then, the problem is formulated as a bi-level programming model. To solve the model, a solution approach that for the first time provides a compromise between the competitors is proposed. In the solution method, in addition to the competitors, a minimum utility level is considered for customers. Finally, a case from the literature is demonstrated to show the feasibility of the model and solution approach.
    Keywords: Competitive Facility Location, Bi, Level Programming, Efficient Solution, Facilities Reaction
  • Mahdi Bahiri, Mahtab Sherafati, Amir Farshbaf Page 66
    One of the main problems of supply chain network design is uncertainty. To consider this, designing of a three-echelon supply chain in a fuzzy environment is discussed in this paper. Since satisfaction of some constraints in supply chain is vital and necessary, so this research proposes a direct solution approach to find the solution which represents the trade-off between feasibility degree of constraints and satisfaction degree of the goal. Furthermore, another novation of this paper is optimizing a supply chain network design problem containing both of the parameters and decision variables as fuzzy number. Each fuzzy mathematical programming model with fuzzy decision variables can be solved effectively by employing direct solution approach. A numerical example is discussed and analyzed in order to show efficiency of the proposed approach.
    Keywords: Supply Chain Network Design, Fuzzy Mathematical Programming, Fuzzy Decision Variable, Meta, Heuristic Algorithm, Genetic Algorithm