فهرست مطالب
فصلنامه روستا و توسعه
سال هفدهم شماره 1 (پیاپی 65، بهار 1393)
- تاریخ انتشار: 1393/02/20
- تعداد عناوین: 8
-
-
صفحات 1-16نحوه توزیع درآمد ناشی از رشد اقتصادی در جامعه روستایی عاملی موثر و اساسی در بهبود رفاه اجتماعی و کاهش فقر به شمار می رود. از این رو، مطالعه حاضر به بررسی برقراری فرضیه توزیع درآمد کوزنتس در نواحی روستایی ایران می پردازد و بدین منظور، از الگوهای خطی و غیرخطی اهلووالیا بهره می گیرد؛ البته آزمون تاثیر انقلاب و جنگ نیز انجام گرفته که به دلیل معنی دار نبودن، از مدل حذف شده است. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که فرضیه توزیع درآمد کوزنتس در نواحی روستایی ایران برقرار نیست؛ همچنین، رشد اقتصادی در بهبود توزیع درآمد در نواحی روستایی تاثیری نداشته و حتی به بدتر شدن آن نیز انجامیده است. ولی برخلاف اثر رشد اقتصادی، رشد بخش کشاورزی تاثیری مثبت و معنی دار بر بهبود توزیع درآمد در نواحی روستایی ایران داشته است.
کلیدواژگان: رشد اقتصادی، توزیع درآمد، ضریب جینی، فرضیه توزیع درآمد کوزنتس -
صفحات 17-35هدف پژوهش حاضر تحلیل مشارکت شوراهای اسلامی در مدیریت روستا در شهرستان کاشمر است. جامعه آماری تحقیق 102 عضو شوراهای اسلامی بخش مرکزی شهرستان کاشمر را در برمی گیرد که از آن میان، تعداد 67 نفر عضو به روش نمونه گیری تصادفی ساده به عنوان نمونه آماری انتخاب شده اند. نتایج تحلیل همبستگی نشان می دهد که نگرش به تاثیر برنامه های آموزشی و ترویجی، شرکت در دوره های آموزشی، دانش فنی و آگاهی از عوامل موثر بر تخریب منابع طبیعی، و ارتباط با جهان خارج از روستا و روستاییان با «مشارکت اعضای شورا در فعالیت های مدیریت روستا» رابطه مثبت و معنی دار دارند. همچنین، بین فاصله روستا از مرکز شهرستان و متغیر مشارکت اعضای شورا رابطه منفی و معنی دار وجود دارد. بر اساس نتایج به دست آمده از رگرسیون چندگانه گام به گام، سه متغیر نگرش به تاثیر برنامه های ترویجی و آموزشی، دانش فنی و آگاهی از عوامل موثر بر تخریب منابع طبیعی، و ارتباط با جهان خارج از روستا و روستاییان 55 درصد از تغییرات متغیر میزان مشارکت اعضای شورا در فعالیت های مدیریت روستا را تبیین می کنند.
کلیدواژگان: شوراهای اسلامی، مشارکت، مدیریت روستا، کاشمر (شهرستان) -
صفحات 37-53توانمندسازی زنان فرایندی پویاست که به زنان برای دستیابی بیشتر به منابع و نیز کنترل بر زندگی خود کمک می کند و زمینه های احساس استقلال و ایجاد عزت نفس بیشتر را در آنها پدید می آورد. هدف پژوهش حاضر بررسی عوامل موثر بر توانمندسازی اقتصادی زنان روستایی بوده، نوع آن کاربردی و روش آن پیمایشی است. در پژوهش حاضر، با استفاده از نمونه گیری تصادفی، 260 نفر از زنان روستایی شهرستان اصفهان انتخاب شدند. در تجزیه و تحلیل داده ها، از روش تحلیل عاملی استفاده شد. نتایج تحقیق نشان می دهد که مهم ترین عوامل موثر بر توانمندسازی زنان روستایی همکاری در فعالیت های اقتصادی، پیوندهای خانوادگی، و آگاهی اجتماعی بوده، که مقدار واریانس تجمعی تبیین شده از طریق این عوامل 80/55 است. مهم ترین موانع موثر بر توانمندسازی زنان نیز شامل مولفه های روانی- خصوصی، همکاری در فعالیت های اقتصادی، کالبدی- ارتباطی، و فرهنگی- سازمانی بوده، که مقدار واریانس تجمعی تبیین شده از طریق این عوامل نیز 60/51 است.
کلیدواژگان: توانمندسازی زنان، زنان روستایی، فعالیت های اقتصادی، اقتصاد روستایی، اصفهان (شهرستان) -
صفحات 55-71پژوهش حاضر به منظور کمک به رفع معضلات موجود در تعاونی ها با هدف ارزیابی عوامل موثر بر انگیزه فعالیت در تعاونی ها با استفاده از روش توصیفی- همبستگی انجام شده است. نمونه آماری تحقیق 72 نفر از مدیران تعاونی های تولید کشاورزی استان تهران را دربرمی گیرد. گردآوری داده ها با استفاده از پرسشنامه دارای روایی و پایایی مناسب انجام می پذیرد. بر اساس اطلاعات توصیفی به دست آمده، تنها 43 درصد از مدیران تعاونی ها از انگیزه قوی برای فعالیت در این بخش برخوردارند. همچنین، نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد که سه متغیر ویژگی های اجتماعی، میزان بهره مندی از خدمات آموزشی و ترویجی، و ویژگی های کارآفرینی حدود نیمی از تغییرات انگیزه فعالیت در تعاونی ها را تبیین می کنند. بر این اساس، پیشنهاد می شود که متولیان امور تعاونی ها، با برگزاری دوره های کارآفرینی و گسترش خدمات آموزشی و ترویجی تعاون به ویژه در مجامع عمومی همچون بسیج، مساجد، اماکن ورزشی، کانون های فرهنگی و مجالس خیریه، موجبات موفقیت هر چه بیشتر تعاونی ها را فراهم سازند.
کلیدواژگان: انگیزه فعالیت، مدیران، تعاونی های تولید کشاورزی، تهران (استان) -
صفحات 73-88مطالعه حاضر مشتمل بر طرح مدل ناحیه ای پیوندهای مکانی- فضایی برآمده از جریان های جمعیتی، فعالیت ها و کسب وکارها در شهرستان فیروزکوه، برازش مدل ناحیه ای پیشنهادی و نیز ارائه کارکرد مدل پیشنهادی است. داده های تحقیق از 25 روستای نمونه و 436 خانوار نمونه عملیاتی گردآوری شده است. روش تحقیق اکتشافی و توصیفی- تحلیلی با بهره گیری از مدل های ریاضی، آماری و نظریه احتمالات است. بر اساس نتایج به دست آمده، علاوه بر چهار مدل محض، جهت دار، وزنی و ترکیبی، مدل پنجمی با عنوان «مدل ناحیه ای» طرح شده که مدلی نظری- قیاسی مشتمل بر دوازده نوع پیوند مکانی- فضایی است که در دو سطح درون ناحیه ای و برون ناحیه ای طراحی می شود. همچنین، برازش مدل ناحیه ای نشان می دهد که کلیه روستاهای نمونه دارای پیوند شهر و روستا بوده، با داشتن بیش از یک نوع پیوند مکانی– فضایی برآمده از جریان های جمعیتی، تابع مدل ترکیبی به شمار می روند.
کلیدواژگان: مدل ناحیه ای، پیوند مکانی، فضایی، جریان های جمعیتی، روابط شهر و روستا، فیروزکوه (شهرستان) -
صفحات 89-110تحقیق حاضر به بررسی دیدگاه های اعضای تعاونی های مرتع داری درباره برخی اقدامات اجرایی در طرح های مرتع داری استان گلستان می پردازد؛ و بدین منظور، از تحلیل همبستگی و رگرسیون گام به گام بهره می گیرد. تحقیق از نوع کاربردی و روش آن توصیفی- همبستگی بوده، جمعیت مورد مطالعه شامل 190 نفر از اعضای تعاونی مرتع داری استان گلستان است. نتایج رگرسیون نشان می دهد که متغیرهای رضایت اعضا از عملکرد تعاونی، ارتباط تعاونی با اداره منابع طبیعی، صلاحیت مدیریتی مدیران تعاونی، و برگزاری دوره های آموزشی دارای تاثیر مثبت بر میزان موفقیت تعاونی های مرتع داری در حفظ و احیای مراتع است. همچنین، بر اساس نتایج به دست آمده از ضریب همبستگی بین متغیرها، رابطه متغیرهای سطح تحصیلات اعضا، سابقه عضویت اعضای تعاونی، ارتباط تعاونی با سایر تعاونی های مرتع داری، برگزاری دوره های آموزشی، رضایت اعضا از عملکرد تعاونی، صلاحیت مدیریتی مدیران تعاونی، و ارتباط تعاونی با ادارات منابع طبیعی با میزان موفقیت در حفظ و احیای مراتع مثبت و معنی دار است.
کلیدواژگان: مرتع، تعاونی، تعاونی منابع طبیعی، تعاونی مرتع داری، حفظ و احیای مراتع، گلستان (استان) -
صفحات 111-126جامعه آماری تحقیق حاضر شامل خانوارهای روستایی استان لرستان است، و گردآوری داده های مورد نیاز از طریق تکمیل 169 پرسشنامه در قالب روش نمونه گیری چندمرحله ای صورت گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها، علاوه بر محاسبه جداول توزیع فراوانی از شیوه تحلیل عاملی برای تلخیص و دسته بندی اثرات اجرای طرح صدور اسناد مالکیت اماکن روستایی بهره گیری شد. بر اساس نتایج تحلیل عاملی، هشت عامل در قالب اثرات اجرای طرح در منطقه مورد مطالعه شناسایی می شوند که در مجموع، 86/76 درصد از این اثرات را تبیین می کنند. عوامل استخراج شده، به ترتیب از بیشینه به کمینه، عبارت اند از تعیین حد و مرز اماکن، کاربردی شدن سند، تعاملات بین فردی، اعطای اعتبارات و تسهیلات، بورس بازی در خرید و فروش، ماندگاری در روستا، بهسازی و بازسازی اماکن روستایی، و حل و فصل اختلافات. یافته های اولویت بندی اثرات طرح نیز نشان می دهد که متغیرهای افزایش قیمت ملک روستایی، افزایش تعداد معاملات ملک روستایی، افزایش اشتیاق برای اجرای پروژه های عمرانی دیگر در روستا، افزایش سرمایه گذاری، و افزایش اعتبار اجتماعی دارندگان سند از شاخص ترین اثرات این طرح به شمار می روند.
کلیدواژگان: توسعه و عمران روستایی، ثبت مالکیت، سند دار کردن اماکن، لرستان (استان) -
صفحات 127-156هدف کلی پژوهش حاضر تحلیل میزان نیاز به سیاست های کشاورزی پایدار و نیز استخراج و ارائه اولویت های این گونه سیاست ها در استان همدان است. جامعه آماری تحقیق شامل همه دانشگاهیان، محققان و کارشناسان ستادی شاغل در سازمان های مرتبط با توسعه کشاورزی استان بوده، داده های مورد نیاز با استفاده از ابزار پرسشنامه و به صورت تمام شماری گردآوری می شود. بر اساس نتایج تحلیل توصیفی، در بعد اقتصادی، «اتخاذ تدابیر جدی به منظور بهبود بهره وری عوامل تولید» با ضریب تغییرات 174/0، در بعد زیست محیطی، «مدیریت جامع و یکپارچه مواد مغذی خاک و منابع پایه تولید شامل آب، خاک، مرتع و جنگل» با ضریب تغییرات 152/0، و در بعد اجتماعی نیز «گسترش و جهت دهی فعالیت های ترویجی برای ارتقای دانش و آگاهی کشاورزان درباره عملیات کشاورزی پایدار» سیاست های دارای اولویت اول به شمار می روند. همچنین، بر اساس نتایج بخش استنباطی و آزمون کروسکال والیس، نظرات اکثریت پاسخ گویان در قالب گزینه های سیاستی به یکدیگر نزدیک بوده که انحراف معیار پایین مربوط به هر سیاست و نتایج آزمون توافق سنجی مبین آن است. با توجه به نتایج تحلیل عاملی، نیاز به سیاست هایی با 4/60 درصد تبیین می شود که مولفه های آن مشتمل بر چهار عامل سیاست های زیست محیطی، اجتماعی- نهادی، تولیدی- اقتصادی، و حمایتی- پشتیبانی باشند.
کلیدواژگان: کشاورزی، نیازسنجی، سیاست های کشاورزی پایدار، همدان (استان)
-
Pages 1-16How to distribute the income resulted from growth is a crucial factor in social welfare improvement and poverty reduction. Thus, this study aims at the examination of Kuznets hypothesis on income distribution in rural areas of Iran during the period of 1971-2007. For this purpose, linear and non-linear models of Ahluwalia are used. Impacts of the Iran-Iraq war and the Islamic Revolution of Iran are examined, though eliminated afterward due to the insignificant results in the model. The study results do not support the hypothesis in Iranian rural areas. Also, according to the findings, the economic growth has no impact on the improvement of income distribution in rural areas and even made it worse. In contrast with overall growth, the agricultural growth has shown a significantly positive effect on the improvement of income distribution in Iranian rural areas.Keywords: Economic Growth, Income Distribution, Gini Coefficient, Kuznet's Income Distribution Hypothesis
-
Pages 17-35This descriptive-correlation study aims at investigating and analyzing the participation of Islamic Councils in rural management in Kashmar County. The statistical society consists of 102 members of the councils in central district of the county; and among them, 67 members are selected in a simple random sampling as the sample (n=67) for data collection. The results of correlation analysis show a statistically significant and positive relationship between the independent variables of attitude toward impact of education and extension programs, participation in educational courses, technical knowledge and awareness of factors affecting the destruction of natural resources, communication with the outside rural world and the rural people and the dependent variable of the participation of council members in rural management, while the distance of village from the county center has a significantly negative relation with the participation of council members. The results of stepwise multiple regressions analysis indicate that the variables of the technical knowledge and awareness of factors affecting the destruction of natural resources, the attitude toward impact of education and extension programs, and communication with the outside rural world and rural people explain some 55 percent of the variance of "the participation of council members in rural management".Keywords: Islamic Councils, Participation, Rural Management, Kashmar (County)
-
Pages 37-53Women empowerment is a dynamic process that helps them to gain further access to resources and control over their lives and therefore causes a stronger sense of independence and self esteem. This study aims at investigating the factors affecting the economic empowerment of rural women. It is an applied research with a survey methodology in which 260 rural women in Isfahan County are selected through random sampling. The data are analyzed in a factor analysis method. The study results show that the most important factors affecting the empowerment of rural women are cooperation in economic activities, family ties, and social awareness which explain some 55.80 percent of cumulative variance; and the most important obstacles are psychological-personal components concerning cooperation in economic activities as well as physical-communication and cultural-organization components which explain some 51.60 percent of cumulative variance.Keywords: Women Empowerment, Rural Women, Economic Activities, Rural Economy, Isfahan (County)
-
Pages 55-71This study aims at investigating the factors affecting the motivation of activity in cooperatives, in a descriptive correlational method, to help resolve the problems in cooperatives. The statistical sample includes 72 managers of agricultural production cooperatives in Tehran province. Data collection is based on a valid and reliable questionnaire. As shown by the descriptive information obtained, only 43 percent of the cooperative's managers have strong motivation for activity in this sector. In addition, according to the results of regression analysis, three variables including social characteristics, frequency of applying educational and extensional activities and entrepreneurial aspects account for 49 percent of the variance of such motivation. Accordingly, it is suggested that authorities of these cooperatives pave the ground for their further success through holding some entrepreneurship courses as well as expanding cooperative extension and education services, particularly in public places like Basij (Mobilization Unit), mosques, sports places, cultural centers, and charity houses.Keywords: Activity Motivation, Managers, Agricultural Production Cooperatives, Tehran (Province)
-
Pages 73-88This study includes the regional model design of spatial-location linkages resulted from population flows, activities and businesses in Firouzkooh county, and also provides a suggested regional model fitting and the suggested model's output. The data were gathered from 25 sample villages and 436 operational sample households in 2009. The research methodology is an exploring and descriptive-analytical one using mathematical and statistical models and probabilities theory. Based on the study results, in addition to four absolute, directive, weight and compositional models, a fifth model titled 'regional model' was posed which is a theoretical-comparative model consisting of the 12 forms of spatial-location linkages designed in both intra-regional and inter-regional levels. Regional model fitting shows that all the sample villages have urban and rural linkages; and having more than one type of spatial-location resulted from population flows, they depend on compositional model.Keywords: Regional Model, Spatial, Location Linkages, Population Flows, Urban, Rural Relations, Firouzkooh (County)
-
Pages 89-110This study aims at investigating views of range cooperative members about the certain measures related to the range programs in Golestan province of Iran. For This purpose, it makes use of a correlative analysis as well as a step by step regression. This is an applied research in a descriptive-correlative method and its studied population includes 190 pasture cooperative members of the province. Multi-variable regression results show that a number of variables including the members’ satisfaction of the cooperative performance, contact of the cooperative with the Natural Resources Department, management qualifications of the cooperative managers, and holding educational courses are positively effective on the extent of these pasture cooperatives’ success in protection and restoring of the pastures. In addition, according to the results from the correlative coefficient of variables, the variables of the members’ educational level, duration of their membership, connection of the cooperative with the other pasture cooperatives, holding educational courses, the members’ satisfaction of the cooperative performance, management qualifications of the cooperative managers, and contact of the cooperative with the Natural Resources Department have significantly positive relations with the success in protecting and restoring the pastures.Keywords: Pasture, Cooperative, Natural Resources Cooperative, Pasture Cooperative, Pasture Management, Golestan (Province)
-
Pages 111-126This study aims at classifying the effects of rural land documentation in Lorestan province of Iran. The statistical society includes 40936 landholders who received their land documents until 2007. The project had started as 71st article of law in the Second Five Year Development Plan and it has been continued according to 133rd article of law on the Forth Five Year Development Plan of Iran. A sample of 169 landholders was selected in a multi-level stratified random sampling method. A questionnaire was used to collect required data. The reliability of the questionnaire was determined by Cronbach’s Alpha which was between 0.70 and 0.99. For data analysis, SPSS software was used and 27 variables were classified in eight factors which explained 76.86 percent of variances. These factors are determining boundaries, application of document, social interaction, credits, stock exchange, staying in countryside, physical development, and land disputes.Keywords: Rural Development, Land Documentation, Lorestan (Province)
-
Pages 127-156This study aims at analyzing the need to sustainable agricultural development policies as well as extracting and presenting the priorities of these policies in Hamedan province of Iran. The statistical society includes all the academic scholars, researchers and experts of headquarter departments, those who work in the organizations associated with the agricultural development in the province. The required data are gathered through a questionnaire. According to the results from descriptive analysis, in economic aspect, “adoption of serious measures to improve productivity of production factors” by a variation coefficient of 0.174, in environmental aspect, “comprehensive and integrated management of soil nutrients and production base resources including water, soil, pasture and forest” by a variation coefficient of 0.152, and in social aspect, “expansion and orientation of extension activities towards enhancing farmers’ knowledge and information about operations of sustainable agriculture” are found to be the first priority in policies. In addition, as shown by the results from inferential analysis, most of the respondents have almost the same views within policy options. According to the results of factor analysis, the need to the policies with components consisting of the four factors including environmental, socio-institutional, productive-economic, and protective-supportive policies are explained by some 60.4 percent.Keywords: Agriculture, Need Assessment, Sustainable Agricultural Policies, Hamedan (Province)