فهرست مطالب

نشریه پژوهش های شنوایی، گفتار و زبان
پیاپی 1 (1392)

  • تاریخ انتشار: 1393/05/22
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محسن احدی، اکرم پوربخت، امیرهمایون جعفری، زهرا شیرژیان، امیرسالار جعفرپیشه صفحات 11-18
    زمینه و هدف
    رمزگردانی عصبی اصوات از عصب شنوایی آغاز شده و به ساقه مغز ادامه می یابد. آنچه کمتر واضح است، چگونگی پاسخ دهی ساقه مغز به محرکات پیچیده می باشد. هدف این مطالعه، بررسی رمزگردانی فرکانس پایه و فورمانت اول هجای گفتاری /دا/ در ساقه مغز با استفاده از پاسخ پیگیر فرکانس (FFR) بود.
    روش بررسی
    در 48 فرد بزرگسال هنجار (25 زن) با میانگین سنی 2/05±22/7 سال، پاسخ شنوایی ساقه مغز به گفتار از هر دو گوش ثبت گردید. بزرگی پاسخ فرکانس پایه، فورمانت اول و هارمونیک های فرکانس بالا در بخش پایدار پاسخ پیگیر فرکانس مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    اجزای FFR پاسخ شنوایی ساقه مغز به هجای گفتاری در تقریبا تمامی افراد ثبت گردید. با ارایه محرک به گوش راست، زمان نهفتگی پاسخ ها کوتاه تر از چپ بود و در دومین قله FFR تفاوت معناداری وجود داشت(0/004=p). اختلاف زمان نهفتگی بین قله ای DE معنادار بود (0/019=p) اما تفاوتی در زمان نهفتگی بین قله ای EF دیده نشد. اگرچه ارایه محرک به گوش راست منجر به افزایش دامنه فرکانس پایه، فورمانت اول و هارمونیک های آن نسبت به گوش چپ بود، اما اختلاف معناداری در هیچ یک از این معیارها بین دو گوش مشاهده نشد. ریخت شناسی امواج در هر دو حالت بسیار مشابه بود.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد اجزای FFR که منعکس کننده فرکانس پایه و فورمانت اول هستند در ساقه مغز به شکل قرینه پردازش می شوند. این امر نشان می دهد که احتمالا ساقه مغز برای پردازش اجزای نوایی گفتار تخصصی نشده است.
    کلیدواژگان: رمزگردانی اصوات گفتاری، پاسخ شنوایی ساقه مغز، پاسخ پیگیر فرکانس، پردازش شنوایی مرکزی
  • احسان نادری فر، علی قربانی، نگین مرادی، اکبر بیگلریان، نجمه مردانی، عذرا آقادوست، کوثر باغبان صفحات 19-25
    زمینه و هدف
    تغییرات سازه های فرکانسی تحت تاثیر حرکات اندام های تولید و شکل مجرای صوتی می باشد. در تولید واکه های افراد دچار کم شنوایی، حرکات زبان در بعد عمودی محدود و قوس زبان کاهش می یابد که منجر به مرکزی شدگی سازه های فرکانسی می شود. در این مطالعه هدف مقایسه توانایی تمایز نسبت سازه دوم نسبت به سازه های فرکانسی در کودکان دچار کم شنوایی در مقایسه با کودکان همتای دارای شنوایی هنجار بود.
    روش بررسی
    نمونه ی گفتار 40 کودک (دختر و پسر) 7 تا 9 سال، با درجات مختلف کم شنوایی (متوسط، متوسط تا شدید، شدید وعمیق) و 40 کودک 7 تا 9 سال با شنوایی هنجار به صورت اکوستیکی تحلیل شد. تکالیف شامل کشش واکه و خواندن کلمات حاوی واکه های/i/،/a/،/u/ بود. جهت ثبت سازه های فرکانسی اول و دوم فایل صوتی به نرم افزار Praat، version5.3.13 منتقل شد. از سازه های فرکانسی برای محاسبه نسبت سازه دوم استفاده شد.
    یافته ها
    داده های بدست آمده از F1a، F1i، F1u F 2u در آزمودنی های هنجار و تمام گروه های دچار کم شنوایی تفاوت معنادار نداشت. نسبت سازه دوم (هنجار-متوسط: P=0/017، هنجار-متوسط تا شدید: P=0/003، هنجار-شدید: P=0/000، هنجار-عمیق: P=0/000) و F2a (هنجار-متوسط: P=0/031، هنجار- متوسط تا شدید: P=0/015، هنجار-شدید: P=0/023، هنجار-عمیق: P=0/000) و F 2i (هنجار-متوسط: P=0/005، هنجار- متوسط تا شدید:P=0/000، هنجار-شدید: P=0/000، هنجار-عمیق: P=0/000) بین آزمودنی های هنجار و تمام گروه های دچار کم شنوایی در واکه مجزا تفاوت معنادار داشتند با این تفاوت که نسبت سازه دوم عملکرد خود را در سطح کلمه (هنجار-متوسط: P=0/003، گروه هنجار- متوسط تا شدید: P=0/035، گروه هنجار- شدید: P=0/002، گروه هنجار- عمیق: P=0/000) هم حفظ نمود اما سازه دوم واکه های /a/ و /i/ عملکرد ضعیف تری را در کلمه نشان دادند.
    نتیجه گیری
    نسبت سازه دوم برای تعیین تفاوت تولید واکه ها در افراد هنجار و دچار کم شنوایی مناسب تر از بررسی سازه های فرکانسی اول و دوم می باشد و عملکرد با ثبات تری دارد.
    کلیدواژگان: سازه فرکانسی، کم شنوایی، واکه
  • زهرا شیرژیان، محسن احدی، امیر سالار جعفرپیشه، اکرم پوربخت، امیر همایون جعفری صفحات 27-34
    زمینه و هدف
    پیچیدگی پردازش ها و تاثیرگذاری عوامل فردی در رمزگردانی اصوات، ویژگی پردازش های ساقه مغز می باشد. تشریح این پردازش ها بر مبنای احتمالات آماری دشوار بوده و به نظر می رسد استفاده از روش های مبتنی بر منطق فازی بتواند این پیچیدگی ها را بهتر شبیه سازی نماید. هدف این تحقیق بررسی رفتار ساقه مغز در پاسخ به تحریک شنوایی پیچیده، از طریق مدل سازی این رفتار با استفاده از منطق فازی بود.
    روش بررسی
    پس از ثبت پاسخ های شنوایی ساقه مغز برانگیخته با هجاری ساختگی /دا/ از 35 فرد (17 زن) بزرگسال هنجار با میانگین سنی 22 سال، مدلی فازی با فازی ساز منفرد، موتور استنتاج از نوع حاصلضرب و غیرفازی ساز از نوع میانگین مراکز استفاده گردید. با ارایه چند نمونه پیشین از پاسخ ثبت شده برای شکل دهی پایگاه قواعد، رفتار ساقه مغز در ایجاد نمونه جدید پاسخ مدل سازی شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که مدل فازی حاصل از مجموعه داده های آموزشی، به خوبی رفتار سیگنال های موجود در مجموعه داده های آزمایش را پیش بینی و باز سازی می نماید. خطای حاصل از این مدل در 5 بار انتخاب اتفاقی داده های آموزش و آزمایش، به طور میانگین 84/ 16 درصد (با پراش 1 درصد) بود.
    نتیجه گیری
    سیگنال حاصل از پاسخ ساقه مغز به محرک شنوایی پیچیده توسط یک مجموعه قوانین فازی قابل مدلسازی می باشد. با استخراج صحیح این قوانین از داده های افراد دارای شنوایی هنجار می توان مدلی جهت پیش بینی این سیگنال ارایه نمود.
    کلیدواژگان: پاسخ های شنوایی ساقه مغز، پردازش مرکزی شنوایی، منطق فازی، مهندسی اعصاب، مدلسازی
  • شقایق امیدوار، زهرا جعفری، سید بصیر هاشمی، شاپور حق جو صفحات 35-40
    زمینه و هدف
    از آنجا که رشد زبان گفتاری در سال های اولیه زندگی صورت می پذیرد، سن تشخیص کم شنوایی و سن انجام کاشت حلزون دو عامل تاثیر گذار بر روند رشد درک و وضوح گفتار در کودکان مبتلا به کم شنوایی شدید تا عمیق می باشند. هدف از مطالعه حاضر، بررسی ارتباط بین سن تشخیص کم شنوایی، سن انجام کاشت حلزون، ویژگی های خانواده و ویژگی های رفتاری کودک با سطح پیشرفت کودکان در برنامه های توانبخشی شنوایی بود.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر با بررسی پرونده های قبل و پس از عمل روی 62 کودک استفاده کننده از پروتز کاشت حلزون از هر دو جنس با میانگین سنی 4/71 سال که در طی سال های 1382 تا 1390 در مرکز کاشت حلزون بیمارستان خلیلی شهر شیراز تحت عمل جراحی کاشت حلزون قرار گرفتند، صورت گرفت.
    یافته ها
    بین سیر پیشرفت کودکان در برنامه های توانبخشی شنوایی با سن تشخیص کم شنوایی (P<0/0001) و سن انجام کاشت حلزون (P<0/018) ارتباط آماری معناداری وجود داشت. همچنین بین میزان تحصیلات والدین و روند پیشرفت کودک در برنامه توانبخشی شنوایی، ارتباط معناداری مشاهده شد (پدر: P<0/0001؛ مادر: P<0/003). بین دو گروه کودکان با و بدون مشکلات رفتاری در میزان پیشرفت در برنامه توانبخشی شنوایی، تفاوت معناداری وجود داشت (P<0/0001).
    نتیجه گیری
    شناسایی زود هنگام کم شنوایی و انجام کاشت حلزون در سنین پایین، سطح بالاتر تحصیلات والدین و عدم وجود مشکلات رفتاری در کودک بر روند پیشرفت در برنامه توانبخشی شنوایی تاثیر بسزایی دارد.
    کلیدواژگان: کودکان، سن، کاشت حلزون، توانبخشی شنوایی، تشخیص کم شنوایی، مشکلات رفتاری، تحصیلات والدین
  • گیتا موللی، سیده سمیه جلیل آبکنار، محمد عاشوری صفحات 41-48
    زمینه و هدف
    مهارت های زندگی ارتباط زیادی با کفایت اجتماعی کودکان دارند. پژوهش حاضر به منظور بررسی اثربخشی مهارت های زندگی بر کفایت اجتماعی دانش آموزان کم شنوا در مدارس راهنمایی شهرستان های تهران اجرا شد.
    روش بررسی
    این پژوهش، یک مطالعه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و گروه شاهد بود.40 دانش آموز پسر کم شنوا از نوع حسی- عصبی با افت شنوایی در محدوده 35 تا 69 دسی بل در پایه دوم و سوم راهنمایی که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده بودند در این پژوهش شرکت داشتند. آزمودنی ها به صورت تصادفی به دو گروه 20 نفری تقسیم شدند (یک گروه آزمایش و یک گروه شاهد). گروه آزمایشی، آموزش مهارت های زندگی را در 9 جلسه دریافت کردند در حالی که به گروه شاهد این آموزش ارائه نشد. ابزارهای استفاده شده در این پژوهش آزمون هوشی وکسلر کودکان و پرسشنامه کفایت اجتماعی بود. اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از تحلیل واریانس چندمتغیری تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج تحلیل واریانس چندمتغیری نشان داد که آموزش مهارت های زندگی اثر معناداری بر کفایت اجتماعی دانش آموزان کم شنوا دارد (p<0/001). همچنین نتایج، بیانگر اثر مثبت و معنادار آموزش مهارت های زندگی بر همه خرده مقیاس های کفایت اجتماعی (مهارت های شناختی (p<0/01)، رفتاری (p<0/05)، کفایت هیجانی (p<0/01) و آمایه انگیزشی (p<0/01) در این دانش آموزان بود.
    نتیجه گیری
    آموزش مهارت های زندگی می تواند کفایت اجتماعی دانش آموزان کم شنوا را بهبود بخشد. بنابراین، برنامه ریزی جهت آموزش مهارت های زندگی به دانش آموزان کم شنوا اهمیت ویژه ای دارد.
    کلیدواژگان: مهارت های زندگی، کفایت اجتماعی، دانش آموزان کم شنوا
  • نگین مرادی، عذرا آقادوست، یونس امیری شوکی، مجید ساطانی، شیوا جووادی پور، احسان نادری فر، علیرضا اقادوست صفحات 49-56
    زمینه و هدف
    معلمان بزرگ ترین گروه کاربران حرفه ای صوت محسوب می شوند که به واسطه شرایط شغلی خاصی که دارند به میزان بیشتری در معرض ابتلا به اختلالات صوت قرار دارند. مطالعه حاضر با دو هدف 1- تعیین معلولیت ناشی از اختلال صدا در معلمان دارای شکایت و 2- بررسی همبستگی پرسشنامه VHI با سن و سابقه ی تدریس در معلمان زن دارای شکایت صوتی صورت گرفته است.
    روش بررسی
    روش انجام این پژوهش توصیفی- تحلیلی، غیرمداخله ای و از نوع مقطعی- مقایسه ای است که بر روی 40 معلم زن دارای شکایت صوتی در مدارس ابتدایی آموزش پرورش شهر تهران در صورت گرفت. اطلاعات زمینه ای از طریق مصاحبه استخراج شد و سپس پرسشنامه VHI توسط هر آزمودنی تکمیل شد. از آزمون های آماری شاپیرو ویلک و همبستگی اسپیرمن استفاده شد.
    یافته ها
    تمامی معلمان زن دارای شکایت صوتی، در نمره ی کل و زیرآزمون های VHI معلولیت ناشی از اختلال صدا داشتند (امتیاز بالاتر از 14/5) و همبستگی معناداری بین نمره ی کل و زیرآزمون های VHI با سن و سابقه ی تدریس در معلمان دارای شکایت یافت شد (P<0/05).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که معلمان دارای شکایت صوتی معلولیت ناشی از اختلال صدا را در نمره ی کل و زیرآزمون های VHI درک می کنند. همچنین با بالارفتن سن وسابقه ی تدریس، میزان معلولیت افزایش می یابد. این نتایج می تواند بیانگر پایین بودن کیفیت زندگی وابسته به صوت در معلمان زن دارای شکایت صوتی باشد و بر درمان های همه جانبه با تاکید بر بهبود کیفیت زندگی در معلمان، اشاره می کند.
    کلیدواژگان: شاخص معلولیت ناشی از اختلال صدا، VHI، سن، سابقه تدریس، معلمان ابتدایی، شکایت صوتی
  • افسانه دوستی، راضیه آخوند زردینی، سعید عتیقه چی صفحات 57-62
    زمینه و هدف
    بتا تالاسمی ماژور شایع ترین کم خونی ارثی است که به دلیل همولیزه شدن مزمن، نیاز به تزریق خون بصورت مکرر و استفاده از داروی دفروکسامین برای کاهش بار اضافی آهن دارد. یکی از عوارض دفروکسامین (دسفرال) کاهش شنوایی حسی عصبی است. این مطالعه به منظور تعیین میزان شنوایی بیماران بتا تلاسمی ماژور و ارتباط آن با میزان مصرف دفروکسامین و مدت زمان مصرف دارو انجام شد.
    روش بررسی
    دراین مطالعه توصیفی تحلیلی، کلیه بیماران (73 بیمار) مبتلا به بتا تالاسمی ماژور مراجعه کننده به مرکز بیماری های خاص استان یزد مورد بررسی قرار گرفتند. تمام بیماران در بیمارستان شهید صدوقی شهر یزد مورد آزمون های ادیومتری، تمپانومتری و معاینه بالینی قرار گرفتند. متغیرهای مورد بررسی شامل سن، جنس، میزان و مدت مصرف داروی دفروکسامین بود. نتایج با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    در این پژوهش، از 73 بیمار (146 گوش) مورد بررسی، کم شنوایی در 63/01% (46 نفر) مشاهده شد (ملاک کم شنوایی، آستانه مساوی یا بیشتر از dBHL 20 در نظر گرفته شد) که این کم شنوایی در بیشتر افراد (95/86%) از نوع حسی عصبی بود. 91/8% از گوش ها تایپ AN را نشان دادند. کم شنوایی با میزان دوز مصرف دفروکسامین در فرکانس 2000 هرتز در گوش چپ ارتباط معناداری داشته (p=0/02) و با مدت زمان مصرف دارو در فرکانس 250 هرتز در گوش راست ارتباط معناداری (p=0/049) مشاهده شد. از نظر جنسی در فرکانس های 250، 4000 و8000 هرتز در مردان افت بیشتری دیده شد.
    نتیجه گیری
    در این تحقیق، یافته ها حاکی از نقش مصرف دفروکسامین در رشد کم شنوایی در بیماران مبتلا به تالاسمی ماژور می باشد. ارزیابی منظم (دوره ای) شنوایی در همه بیماران مبتلا به تالاسمی ضروری به نظر می رسد. بر اساس یافته های این پژوهش مدت زمان و دوز دفروکسامین باید کنترل شود تا بتوان از بروز کم شنوایی جلوگیری نمود.
    کلیدواژگان: تالاسمی ماژور، کم شنوایی، دارو، دفروکسامین
  • فاطمه مجدی نسب، نگین مرادی، غلامعلی شهیدی، سیامک کارخیران، بهزاد ریحانی نیا، مسعود صالحی صفحات 63-70
    زمینه و هدف
    بیماری پارکینسون (PD) دومین بیماری تخریبگر دستگاه عصبی است که «صدا» را سریعتر و بیش از سایر زیربخشهای گفتار مختل می کند. هدف این مطالعه بررسی ارتباط مدت زمان ابتلا به بیماری و شدت بیماری با ویژگی های اکوستیک صدا در بیماران فارسی زبان است.
    روش بررسی
    این مطالعه بر روی 23 فرد (12مرد، 11 زن) مبتلا به PD (سن 8/18 ± 60/59) و 23 فرد سالم (سن 6/82 ± 61/76) انجام شد. شدت بیماری براساس آزمونهای عصبی UPDRS-III و هوئن و یار (H&Y) توسط متخصص اعصاب در بهترین شرایط تاثیر دارو تعیین شد. ویژگی های اکوستیکی صدا شامل میانگین، انحراف معیار، کمینه و بیشینه بسامد پایه صدا (f0، sdf0، minf0، maxf0)، میانگین درصد جیتر و شیمر و نسبت هارمونیک به نویز (HNR) با کشش واکه/a/ بدست آمد.
    یافته ها
    ویژگی های صدای بیماران تفاوتی با گروه شاهد نداشت. مدت ابتلا به بیماری با f0، sdf0، minf0، maxf0 صدای کل بیماران و با شیمر و f0 صدای زنان ارتباط معنادار داشت. میان UPDRS و مدت ابتلا به بیماری ارتباطی وجود نداشت (در کل و به تفکیک جنس) اما بین H&Y و مدت ابتلا به بیماری در کل بیماران (r=0/557، P=0/003) و در زنان (r=0/606، P=0/037) همبستگی دیده شد.H&Y با ویژگی های fo، minf0، maxf0 مرتبط بود اما بین UPDRS و ویژگی های صدا ارتباطی مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    تاثیر PD بر F0 و دامنه تغییراتش نشانگر ظهور بارزتر علائم حنجره ای بیماری است. مدت ابتلا به بیماری با افزایش شدت بیماری مرتبط است اما ارتباطش با شدت اختلالات حرکتی نیاز به بررسی های بیشتر دارد.
    کلیدواژگان: بیماری پارکینسون، مدت زمان ابتلا به بیماری بیماری، شدت بیماری، مشخصات اکوستیکی صدا
|
  • Mohsen Ahadi, Akram Pourbakht, Amir Homayoun Jafari, Zahra Shirjian, Amir Salar Jafarpisheh Pages 11-18
    Background And Aim
    Neural encoding of sounds starts from the auditory nerve and moves on to the auditory brainstem. What is less defined is how the brainstem responds to complex stimuli. The current study quantified brainstem encoding of fundamental frequencies and first formant amplitude of the spoken syllable /da/ using periodic frequency-following responses.
    Methods
    Auditory brainstem responses to spoken syllables in both ears were monaurally presented under quiet conditions for 48 normal adults (25 female) with a mean age of 22.7 ± 2.05 years. The magnitudes of the sustained periodic frequency-following responses (FFR) were assessed by fundamental frequency, first formant amplitude, and higher frequency harmonics of the first formant.
    Results
    Measures of the FFR components of brainstem response to the spoken syllables were robustly obtained. Responses occurred earlier in right ear presentation than those in left, approaching significance for the FFR second peak (p =. 004). A significant difference in interpeak latency of DE was observed (p =. 019), but not for EF interpeak latency. Right ear presentation evoked greater spectral amplitude for F0, F1, and high frequency harmonic ranges than the left ear, but there were no significant differences between ears. Overall, waveform morphology for both sides was quite similar.
    Conclusion
    It is evident that response elements reflecting F0 and F1 are symmetrically processed in the brainstem, suggesting the pathway is not primed for the prosodic elements of speech.
    Keywords: Speech, sound encoding, Auditory brainstem response, Frequency, following response, Central auditory processing
  • Ehsan Naderifar, Ali Ghorbani, Negin Moradi, Akbar Biglarian, Najme Mardani, Ozra Aghadoost, Kowsar Baghban Pages 19-25
    Background And Aim
    Formant frequencies change as a function of the movements of the articulators and as a function of changes in the configuration of the vocal tract. Subjects with hearing loss produce vowels using a limited vertical range and reduce the arc of the tongue, leading to vowel formant centralization. The current study compared F2 ratio and formant frequencies to discriminate children with different levels of hearing loss.
    Methods
    Recordings of the speech of 40 children ranging in age from 7 to 9 years diagnosed with hearing loss (moderate, moderate-to-severe, severe, profound) and 40 children with normal hearing were acoustically analyzed. The task was vowel production and the words read contained the vowels /a/, /i/, /u/. The audio files were transferred to PRAAT software (version 13.3.5) to record their formant frequencies. The same vowel formant elements were used to construct the F2i/F2u ratios.
    Results
    Data from F1a, F1i, F1u and F2u in groups with normal hearing and hearing loss did not show significant differences. The F2i/F2u ratio (normal-moderate: p = 0.017, normal-moderate-to-severe: p = 0.003, normal-severe: p = 0.000, normal-profound: p = 0.000), F2a (normal-moderate: p = 0.031, normal-moderate-to-severe: p = 0.015, normal-severe: p = 0.023, normal-profound: p = 0.000) and F2i (normal-moderate: p = 0.005, normal-moderate-to-severe: p = 0.000, normal-severe: p = 0.000, normal-profound: p = 0.000) showed significant differences between the normal hearing and hearing loss groups for all levels. The level F2i/F2u ratio performed consistently, but levels F2a and F2i showed decreased performance.
    Conclusions
    The F2i/F2u ratio was more appropriate for determining vowel production in normal hearing and hearing loss groups.
    Keywords: Formant frequency, Hearing loss, Vowel
  • Pages 27-34
    Background And Aim
    The complexities of processing and effects of individual factors on the encoding of sounds is a feature of brainstem processing. No statistical method, except fuzzy logic modeling, is effective in explaining these complex relationships. The aim of the current study was to explore the behavior of the brainstem in response to complex auditory stimuli using a fuzzy based model.
    Methods
    Auditory brainstem responses to synthetic /da/ stimuli were recorded for 35 normal subjects (17 female) with a mean age of 22.7 years. A fuzzy based model with a Singleton fuzzifier, Mamdani product inference engine, and a center average defuzzifier were used. By providing recorded responses to create a rule base, the behavior of the brainstem was modeled.
    Results
    It appears that, using the training data, the current fuzzy model robustly anticipated and modeled the behavior of speech-evoked responses in the test data set. A mean error of 16.84% (variance: 1%) was observed for 5 randomly chosen training and testing data sets.
    Conclusion
    Auditory brainstem responses to complex sounds (here; spoken syllable /da/) can be modeled using a fuzzy rule base. By correctly extracting these rules from the responses of subjects with normal hearing, a model was established that could anticipate the signals.
    Keywords: Auditory brainstem responses, Central auditory processing, Fuzzy logic, Neural engineering
  • Shaghayegh Omidvar, Zahra Jafari, Seyyed Basir Hashemi, Shapour Haghjou Pages 35-40
    Background And Aim
    Because speech and language development occurs early in life, the age at which hearing loss is diagnosed and cochlear implantation occurs affects speech clarity and comprehension in children with severe to profound hearing loss. The present study investigated the correlation between the age hearing loss is diagnosed and cochlear implantation and the characteristics of children and parents with the level of progress these children experience in aural rehabilitation programs.
    Methods
    The study investigated the records of 62 pediatric cochlear implant recipients before and after surgery. Patients had a mean age of 4.71 years (standard deviation = 2) and had undergone cochlear implant surgery at Khalili Hospital in the city of Shiraz, Iran between 2003 and 2011.
    Results
    A significant correlation was found between the progress of children in auditory rehabilitation programs and the age hearing loss was diagnosed (p < 0.0001) and cochlear implantation (p < 0.018). There was also a significant difference between the level of education of the parents and the progress of the children (father: p < 0.0001; mother: p < 0.003). There was also a significant difference in the level of progress of children and the existence or non-existence of behavioral problems in the children (p < 0.0001).
    Conclusion
    Early diagnosis of hearing loss, cochlear implantation at an early age, higher education level of parents, and the lack behavioral problems in the children have significant effects on their success in aural rehabilitation programs.
    Keywords: Children, Age, Cochlear implant, Aural rehabilitation, Hearing loss diagnosis, Behavioral problems, Parent education level
  • Guita Movallali, Seyede Somaye Jalilabkenar, Mohammad Ashoori Pages 41-48
    Background And Aims
    Life skills training is extremely relevant to the social competency of children. The purpose of the present study was to investigate the effectiveness of life skills training on the social competency of hearing-impaired students in middle schools in the province of Tehran.
    Methods
    The present research was an experimental study with a pre-test and post-test design and a control group. The participants were 40 male students with sensori-neural hearing in the range of 35 to 69 decibels. They were selected from grades two and three of all middle schools in Tehran using an available method. Subjects were randomly divided into experimental and control groups, each group consisting of 20 students. The experimental group received 9 sessions of life skills training and the control group did not. Testing was done using the Wechsler intelligence scale for children and the social competency questionnaire. The data were recorded and statistically analyzed using MANOVA.
    Results
    The results of MANOVA showed that life skills training had a significant effect on the social competency of hearing-impaired students (p < 0.001). The results also revealed that life skills training had a positive and significant effect on all subscales of social competency in these students: cognitive skill (p < 0.01), behavioral skill (p < 0.05), emotional competency (p < 0.01) and motivational sets (p < 0.01).
    Conclusion
    Life skills training can improve the social competency of hearing-impaired students. It is recommended that planning life skills training programs for hearing-impaired students receives serious attention.
    Keywords: Life skills, Social competency, Hearing, impaired children
  • Pages 49-56
    Background And Aim
    Teachers use their voices more than do other professionals. This occupational circumstance makes them more prone to voice disorders in comparison with other groups. The purpose of this study was to determine voice handicaps in teachers with voice complaints and to study the correlation between VHI and patient age and years teaching.
    Methods
    This was a cross-sectional descriptive-analytical study. Forty female teachers in Tehran primary schools with voice complaints participated. Background information was gathered by interview and a VHI was completed for each subject. Shapiro-Wilk was used to determine normality and the Spearman correlation was employed to evaluate the correlation between VHI and subscales by age and years teaching.
    Results
    All teachers with voice complaints had total and subscale voice handicap scores for VHI. There was a significant correlation between total and subscale scores of VHI by age and years teaching (p > 0.05).
    Conclusion
    The findings indicate that teachers with voice complaints had total and subscale voice handicap scores for VHI. As age and years teaching increased, the voice handicap increased. This finding indicates that for teachers with voice complaints, there is a decrease in voice-related of quality of life and points toward the need for multilateral treatment with an emphasis on quality of life for teachers.
    Keywords: voice handicap index, age, years teaching, elementary school teacher, voice complaint
  • Afsaneh Dousti Pages 57-62
    Background And Aim
    Beta thalassemia major (BTM) is the most common genetic anemia and requires frequent blood transfusions to treat chronic hemolyzation. Desferrioxamine (DFO) is used for BTM patients to decrease the iron in the blood. One side effect of DFO is sensorineural hearing loss (SNHL). This research determined the amount of hearing loss in BTM patients.
    Methods
    This was an analytic-descriptive study where all patients (73) surveyed had been referred to the Thalassemia Center of Yazd province. The patients were evaluated for audiometry (HL = hearing threshold ≥ 20 dBHL) and tympanometry in Shaheed Sadoughi Hospital in the city of Yazd. The variables tested were age, sex, dosage and length of treatment. Data was collected and analyzed using SPSS software.
    Results
    In this survey, of the 73 cases (146 ears), 63.01% (46 people) had hearing loss (86.95% SNHL). The results of the tympanometry test showed that 91.8% ears had type AN. There was a statistically significant difference between hearing loss (HL) and dosage of DFO at frequencies of 2000 Hz in the left ear (p = 0.02) and a significant difference between HL and length of treatment at frequencies of 250 Hz in the right ear (p = 0.049). At high frequencies (8000 Hz), there was a significant difference for HL in both ears. There was statistically significant difference between sexes (more males than females showed HL).
    Conclusion
    In this study, the findings are indicative of DFO contribution to the development of hearing impairment in BTM patients. Regular audiologic evaluation is imperative for all thalassemia patients so that early changes may be recognized. The results of this study suggest that the length of treatment and dosage of DFO should be monitored to prevent HL.
    Keywords: Thalassemia, Hearing loss, Drug, Desferrioxamine
  • Fatemeh Madjdinasab, Negin Moradi, Gholamali Shahidi, Siamak Karkheiran, Behzad Reyhaninia, Masoud Salehi Pages 63-70
    Background And Aim
    Parkinson’s disease (PD) is the second most common neurodegenerative disease. It affects the voice sooner and more severely than the other speech subsystems. This study investigated the relationship between disease duration (DD) and disease severity (DS) using acoustic voice characteristics (AVC) in Iranian patients with PD.
    Methods
    This study was carried out on 23 PD subjects (12 male, 11 female) and 23 healthy subjects. DS was evaluated according to the unified Parkinson’s disease rating scale (UPDRS-III) and Hoehn and Yahr (H&Y) evaluation during medication treatment by a neurologist. AVC consisted of average fundamental frequency (F0), standard deviation of F0 (sdF0), minimum and maximum F0 (minF0, maxF0), mean percentage of jitter, shimmer, and harmonic to noise ratio (HNR) was evaluated for /a/ prolongation.
    Results
    Disease duration was related for all patients for F0, sdF0, minF0, maxF0, and female F0 and shimmer. There was no correlation between DD and DS (UPDRS-III) for all patients of both sexes. There was a positive correlation between H&Y and DD for all PD subjects (r = 0.557, p = 0.003) and females (r = 0.606, p = 0.037). H&Y correlated with F0, minF0, and maxF0, but no relationship was found between UPDRS-III and AVC.
    Conclusion
    There is an increased influence on laryngeal signs by PD for F0 and its variations. The duration of the disease is related to disease severity but its relationship with motor disabilities needs more investigation.
    Keywords: Parkinson's disease, disease duration, disease severity, acoustic voice characteristics