فهرست مطالب
نشریه روانشناسی معاصر
سال نهم شماره 1 (بهار 1393)
- تاریخ انتشار: 1393/06/14
- تعداد عناوین: 8
-
-
صفحات 3-16در این پژوهش نقش تعدیل کننده سبک های دلبستگی در رابطه بین ناگویی هیجانی و مشکلات بین شخصی در یک نمونه دانش آموزی مورد بررسی قرار گرفت. چهار صد و چهل و سه دانش آموز دبیرستانی (213 پسر، 230 دختر) مشغول به تحصیل در مدارس شهر تهران از رشته های مختلف تحصیلی در حوزه های علوم انسانی، علوم تجربی و ریاضی در این پژوهش شرکت کردند. از دانش آموزان خواسته شد تا مقیاس دلبستگی بزرگسال AAI))، مقیاس ناگویی هیجانی تورنتو (FTAS-20) و مقیاس مشکلات بین شخصی (IIP-60) را تکمیل کنند. نتایج پژوهش نشان داد که بین سبک دلبستگی ایمن و مشکلات بین شخصی همبستگی منفی معنادار وجود دارد. سبک های دلبستگی اجتنابی و دوسوگرا و ناگویی هیجانی با مشکلات بین شخصی همبستگی مثبت معنادار داشتند. نتایج تحلیل رگرسیون تعدیلی نشان داد که سبک های دلبستگی می توانند رابطه بین ناگویی هیجانی و مشکلات بین شخصی دانش آموزان را تعدیل کنند. بر اساس یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که رابطه بین ناگویی هیجانی و مشکلات بین شخصی یک رابطه خطی ساده نیست و سبک های دلبستگی می توانند این رابطه را تحت تاثیر قرار دهند.
کلیدواژگان: دلبستگی، تنظیم هیجان، پردازش اطلاعات، رابطه بین شخصی -
صفحات 17-28جامعیت مدل پنج عاملی شخصیت هماره مورد تردید بوده است. اخیرا پژوهش های واژگانی و آماری در زبان ها و فرهنگ های مختلف نشان داده است که یک مدل شش عاملی می تواند به خوبی ساختار شخصیت را تبیین کند. این شش عامل در مدل هگزاکو گرد آمده اند و عبارتند از صداقت- فروتنی، تهییج پذیری، برون گرایی، همسازی، وظیفه شناسی و تجربه پذیری. هدف این پژوهش بررسی رابطه میان مدل شخصیتی هگزاکو، بهزیستی فاعلی و جهت گیری دینی بود. پژوهش حاضر هم چنین به این پرسش پرداخته است که رابطه انواع دینداری با شاخص های بهزیستی فاعلی (شامل شادی و رضایت از زندگی) تا چه اندازه متاثر از عامل های شخصیت است. تعداد 224 دانشجوی داوطلب ایرانی و 222 دانشجوی داوطلب لهستانی پس از ارایه اطلاعات جمعیت شناختی، به پرسشنامه شخصیت هگزاکو-60 (HEXACO-60)، مقیاس تجدید نظر شده جهت گیری دینی (ROS-R)، مقیاس شادی فاعلی (SHS) و مقیاس رضایت از زندگی (SLS) پاسخ دادند. نتایج نشان داد که در هر دو بافت ایرانی و لهستانی، عامل های صداقت- فروتنی، همسازی و وظیفه شناسی با دینداری درونی رابطه مثبت داشت. صداقت- فروتنی نیرومندترین عامل شخصیتی همبسته با دینداری بود. هم چنین در هر دو بافت، برون گرایی نیرومندترین پیش بینی کننده شادی و رضایت از زندگی بود. نتایج هم چنین نشان داد که رابطه دینداری با بهزیستی فاعلی مثبت، ضعیف و تا اندازه ای ناشی از عامل های شخصیت بود.. پژوهش حاضر، ضمن معرفی مدل هگزاکو از ساختار شخصیت، کارایی این مدل جدید را در پیش بینی تفاوت های فردی در دو عرصه مهم از زندگی انسان یعنی دینداری و بهزیستی برجسته ساخت.
کلیدواژگان: شخصیت، هگزاکو، شادی، دین -
صفحات 29-42کشسانی قیمت شاخصی از حساسیت به قیمت کالا است و مبانی روانشناختی آن کمتر مورد توجه قرار گرفته است. برخی از دانشمندان در روانشناسی مصرف کننده نشان داده اند که آگهی، حساسیت به قیمت را کاهش می دهد درحالی که دیگران رابطه مثبتی بین این دو متغیر یافته اند. در پژوهش حاضر فرض شده است که دو متغیر روانشناختی یعنی اندازه مجموعه مورد نظر در حافظه و شدت نسبی ترجیح که از طریق تمیز محرک ها ساخته می شود در این رابطه نقش ایفا می کنند. به منظور بررسی، 192 دانشجوی رشته های روانشناسی و علوم تربیتی در این پژوهش آزمایشی شرکت کرده و 12 شناسه کالا را در یک طرح عاملی مختلط خریداری کردند. در شرایط خرید کردن، محیط تصمیم گیری و موقعیت آگهی به عنوان عوامل بین آزمودنی در نظر گرفته شدند. گشت های خرید به عنوان ابزاری در ساخت محیط تصمیم گیری برای مداخله به کار رفت. یافته ها نشان داد که تاثیر آگهی بر حساسیت به قیمت از دو مسیر یعنی اندازه مجموعه مورد نظر و شدت نسبی ترجیح صورت گرفته است که در اولی حساسیت به قیمت افزایش می یابد و دومی آن را کاهش می دهد. در پژوهش حاضر، معمای مجادله نقش آگهی بر حساسیت به قیمت از طریق همراهی دو نظریه رقیب راه حل مناسبی یافته است. در محیط تصمیم گیری با مبنای محرک، آگهی بر یادآوری شناسه کالا تاثیر خنثی دارد و بنابراین حساسیت به قیمت کاهش می یابد و بر عکس در محیط تصمیم گیری با مبنای حافظه، آگهی بر یادآوری شناسه کالا تاثیر می گذارد و در نتیجه حساسیت به قیمت افزایش می یابد.
کلیدواژگان: حساسیت به قیمت، اندازه مجموعه کالا، قدرت نسبی ترجیح، محیط تصمیم، گیری -
صفحات 43-54سبک های دلبستگی زوجین چه نقشی را در رضایت زناشویی ایفا می-کنند؟ نقش تعهد دینی در افزایش یا کاهش رضایت زناشویی چیست؟ پژوهش حاضر در صدد پاسخ به این پرسش، نقش تعدیل کننده تعهد دینی در رابطه بین سبک های دلبستگی اجتنابی و اضطرابی و صمیمیت زناشویی را مورد بررسی قرار داد. 150 زوج (150 مرد، 150 زن) ساکن شهرستان شهرکرد در این پژوهش به فرم کوتاه مقیاس تجربه در روابط نزدیک (ECR-S)، پرسشنامه تعهد دینی (RCI) و مقیاس صمیمیت (IS) پاسخ دادند. نتایج پژوهش نشان داد که بین سبک های دلبستگی اجتنابی و اضطرابی با صمیمیت زناشویی همبستگی منفی معنادار و بین تعهد دینی و صمیمیت زناشویی همبستگی مثبت معنادار وجود دارد. هم چنین نتایج حاکی از آن بود که تعهد دینی رابطه بین سبک دلبستگی اجتنابی و صمیمیت زناشویی زوجین را تعدیل می کند، اما رابطه بین سبک دلبستگی اضطرابی و صمیمیت زناشویی را تعدیل نمی کند. میزان رابطه منفی بین سبک دلبستگی اجتنابی و صمیمیت زناشویی در زنان و مردانی که تعهد دینی بالاتری دارند نسبت به زنان و مردانی که از تعهد دینی پایین تری برخوردارند، کمتر است. یافته های این پژوهش نشان داد که تعهد دینی می-تواند رابطه منفی بین سبک دلبستگی اجتنابی و صمیمیت زناشویی را کاهش دهد.
کلیدواژگان: پیوند عاطفی، تعهد دینی، ازدواج -
صفحات 55-70پژوهش حاضر به منظور بررسی اثربخشی مدل زوج درمانگری تلفیقی مبتنی بر خود تنظیم گری- دلبستگی و برنامه غنی سازی زناشویی انریچ بر رضایت زناشویی و بهزیستی روانشناختی زوجین انجام شده است. برای این منظور، از میان زوجین مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهرستان خرم آباد تعداد 33 زوج انتخاب شدند و به طور مساوی در سه گروه زوج درمانگری مبتنی بر خود تنظیم گری- دلبستگی، غنی سازی زناشویی و گروه کنترل قرار گرفتند. پیش از مداخله، پرسشنامه رضایت زناشویی انریچ (ENRICH)، پرسشنامه وضعیت زناشویی گلومبوک- راست (GRIMS) و پرسشنامه سلامت روانی (MHI-28) توسط شرکت کنندگان تکمیل شد. سپس زوجین گروه های آزمایش در برنامه زوج درمانگری تلفیقی خود تنظیم گری- دلبستگی (8-6 جلسه) و برنامه غنی سازی زناشویی (6 جلسه) شرکت کردند و گروه کنترل در لیست انتظار باقی ماند. بعد از اجرای مداخله زوجین سه گروه مجددا پرسشنامه ها را در مرحله پس آزمون تکمیل کردند. نتایج حاصل از اجرای تحلیل کوواریانس چند متغیره نشان داد که پس از کنترل اثرات پیش آزمون، تفاوت میانگین گروه ها در متغیر وابسته مرکب معنادار است که بیانگر اثر عضویت گروهی بر ترکیب خطی متغیرهای وابسته است. نتایج تحلیل واریانس نشان داد که بین میانگین گروه ها در هر یک از متغیرهای وابسته یعنی مشکلات زناشویی، رضایت زناشویی، بهزیستی روان شناختی و درماندگی روان شناختی نیز تفاوت معنادار وجود دارد. به علاوه، مقایسه های زوجی کمترین تفاوت معنادار نیز نشان داد که مدل زوج درمانگری تلفیقی مبتنی بر خود تنظیم گری- دلبستگی و برنامه غنی سازی زناشویی در هر یک از متغیرهای وابسته تفاوت معنادار با گروه کنترل دارند، اما در مقایسه با یکدیگر تفاوت معنادار ندارند.
کلیدواژگان: زوج درمانگری، برنامه غنی سازی، رضایت زناشویی -
صفحات 71-82با توجه به نقش بالقوه شناخت در رفتارها و احساسات انسان، این پژوهش با هدف بررسی نقش اسناد شناختی استرس در پیوند میان استرس شغلی با بیگانگی شغلی و رفتارهای انحرافی اجرا شد. تعداد 168 نفر از کارکنان یک سازمان صنعتی در این پژوهش شرکت کردند. از شرکت کنندگان خواسته شد پرسشنامه محقق ساخته اسناد استرس شغلی (AJSQ)، پرسشنامه گرانباری شغلی (WOQ)، پرسشنامه بیگانگی شغلی (WAQ) و پرسشنامه رفتارهای انحرافی (DBQ) را پاسخ دهند. نتایج نشان داد بین رفتارهای انحرافی با گرانباری شغلی، بیگانگی شغلی و اسناد شناختی استرس رابطه معنادار وجود ندارد. اما بین گرانباری شغلی با بیگانگی شغلی و اسناد شناختی به استرس رابطه معنادار به دست آمد. نتایج پژوهش نشان داد که اسناد استرس به سازمان، رابطه گرانباری شغلی را با بیگانگی شغلی تعدیل می کند. به این معنا که وقتی اسناد استرس به سازمان بالا است، گرانباری شغلی با بیگانگی شغلی دارای رابطه منفی است، ولی زمانی که اسناد استرس به سازمان در حد پایین است، گرانباری شغلی با بیگانگی شغلی رابطه مثبت دارد. هم چنین اسناد استرس به خود، رابطه گرانباری شغلی را با رفتارهای انحرافی تعدیل کرد. به این معنا که وقتی اسناد استرس به خود پایین است، رابطه گرانباری شغلی با رفتارهای انحرافی مثبت است و در مقابل وقتی اسناد استرس به خود بالا است، گرانباری شغلی با رفتارهای انحرافی رابطه منفی دارد.
کلیدواژگان: گرانباری شغلی، بیگانگی شغلی، رفتار انحرافی، اسناد شناختی -
صفحات 83-94هدف مطالعه حاضر آزمون تغییرناپذیری عاملی نسخه فارسی فهرست عواطف مثبت و منفی در دانشجویان دختر و پسر بود. 371 دانشجوی دانشگاه شهید بهشتی (183 مرد و 188 زن) نسخه فارسی فهرست عواطف مثبت و منفی (PANAS) را کامل کردند. ابتدا، برازش مدلی دو عاملی مشتمل بر عواطف مثبت و منفی در کل نمونه دانشجویان دختر و پسر آزمون و تایید شد. سپس، نتایج تحلیل های گروهی منفرد در دو جنس نشان داد که مدل اندازه گیری دو عاملی مشتمل بر عواطف مثبت و منفی با داده ها برازش قابل قبولی را نشان دادند. علاوه بر این، بر اساس مدل دو عاملی، نتایج تحلیل چندگروهی نشان داد که در نسخه فارسی فهرست عواطف مثبت و منفی، مشخصه تغییرناپذیری عاملی در دو جنس شامل تغییرناپذیری باقی مانده های اندازه گیری، کواریانس های ساختاری و وزن های اندازه گیری بود. در مجموع، نتایج پژوهش حاضر با تاکید بر تغییرناپذیری ساختار عاملی نسخه فارسی فهرست عواطف مثبت و منفی در بین دانشجویان دختر و پسر نشان داد که این فهرست در دو جنس از نظر مفهومی، سازه متشابه ای را اندازه گیری می کند. هم چنین، نتایج نشان دادند که ابعاد عواطف مثبت و منفی در نسخه فارسی فهرست عواطف مثبت و منفی در دو جنس به طور یکسانی ادراک شدند.
کلیدواژگان: فهرست عواطف مثبت و منفی، تغییرناپذیری عاملی، تفاوت جنسیتی -
صفحات 95-106پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان هیجان محور بر شدت افسردگی بیماران مبتلا به افسردگی اساسی انجام گرفت. درمان هیجان محور به عنوان درمانی نو-انسان گرایانه، با تلفیق و روز آمدکردن درمان های فرد- محور، گشتالت درمانی، و درمان وجودی، و تمرکز بر فرایندهای پردازش هیجانی، از حمایت تجربی قابل توجهی برخوردار است. در این پژوهش اثربخشی درمان مذکور بر روی سه آزمودنی (دو زن و یک مرد) مبتلا به افسردگی اساسی مورد بررسی قرار گرفت. برای ارزیابی ثبات اثرات درمانی در طول زمان، آزمودنی های حاضر در این پژوهش به مدت دوماه مورد پیگیری قرار گرفتند. ابزارهای مورد استفاده پژوهش حاضر مصاحبه بالینی ساختاریافته (SCID) و سیاهه افسردگی بک-II (BDI-II)، به ترتیب برای تشخیص اختلال افسردگی اساسی و ارزیابی شدت افسردگی در طول درمان، بودند. بیماران در شاخص درصد بهبودی 77% بهبودی کلی نشان دادند. یافته های پژوهش نشان می دهند که درمان هیجان محور از اثربخشی بالایی در کاهش شدت افسردگی بیماران مبتلا به افسردگی اساسی برخوردار است. نتایج پیگیری دوماهه نیز نشان از پایداری بهبود بیماران در این فاصله داشته است.
کلیدواژگان: درمان هیجان محور، افسردگی اساسی، شدت افسردگی
-
Pages 3-16The aim of this study was to examine moderating effect of attachment styles on the relationship between alexithymia and interpersonal problems in a sample of students. Four hundred and fourty three high school students (213 boys، 230 girls) from the city of Tehran schools participated in this study. All participants were asked to complete Adult Attachment Inventory (AAI)، Farsi version of the Toronto Alexithymia Scale (FTAS-20)، and Inventory of Interpersonal Problems (IIP-60). Results revealed a significant negative correlation between secure attachment style and interpersonal problems. Avoidant and ambivalent attachment styles and alexithymia showed a significant positive association with interpersonal problems. Analysis of the data revealed that the relationship between alexithymia and interpersonal problems was moderated by attachment styles. It can be concluded that secure and insecure attachment styles moderate the relationship between alexithymia and interpersonal problems in opposite directions.Keywords: attachment, emotion regulation, information processing, interpersonal relation
-
Pages 17-28Comprehensiveness of the Five Factor/Big Five model of personality has always been under question. Recent lexical and statistical research in various languages and cultures has shown that the personality structure could be well explained by a six factor model. These six factors comprised the HEXACO model، and are Honesty-Humility، Emotionality، eXtraversion، Agreeableness، Conscientiousness، and Openness to Experience. The purpose of this study was to investigate the relations among the HEXACO model of personality، subjective well-being (SWB)، and religious orientation. Also، the current research has addressed the question of how much religion’s relations to SWB indices (including happiness and life satisfaction) are due to personality factors. 224 Iranian and 222 Polish volunteer college students، after providing the demographics، completed the HEXACO Personality Inventory (HEXACO-60)، Religious Orientation Scale-Revised (ROS-R)، Subjective Happiness Scale (SHS)، and Satisfaction with Life Scale (SLS). Results showed that، within both the Iranian and the Polish context، religiosity was associated positively with the Honesty-Humility، Agreeableness، and Conscientiousness factors. Honesty-Humility was the strongest personality correlate of religiosity. Also، within both contexts، eXtraversion was the strongest predictor of happiness and life satisfaction. Results also showed that the religiosity-SWB relation was positive، weak، and to some degree due to personality factors. This study introduced the HEXACO model of personality structure، as well as underlined the efficiency of this new model in predicting individual differences in two important areas of human life، religiosity and wellbeing.Keywords: personality, HEXACO, happiness, religion
-
Pages 29-42elasticity in an indicator of price sensitivity and its psychological basis has largely been neglected. some scholars in consumer psychology show that advertising decreases price elasticity، while others found a positive relationship between advertising and price elasticity. We hypothesize that two psychological variables، namely set size (in memory) and relative strength of preference (constructed via discriminative stimulus) play a significant role in this relashionship. 192 undergraduate psychology and educational sciences students participated in the experiment and purchased 12 brands in a mixed factorial design، with decision environment and advertising condition as between-subject factors. Shopping trips were used as a device for constructing decision environment (for treatment). Findings indicate that advertising affect price sensitivity through two routes، namely set size and relative strength of preference. It appears that the former increase price elasticity، wheras cues related to the latter that decrease price elasticity. This experiment offers a possible solution to the controversial dilemma of the role of advertising on price elasticity by suggesting a reconciliation between two competing theory. In the stimulus-based decision environment in which the effect of advertising on brand recall for consideration was neutralized، so advertising decrease price elasticity contrary to memory-based environment.Keywords: price elasticity, consideration set size, relative strength of preference, decision environment
-
Pages 43-54What is the role of couples’ attachment styles in marital relationships? What is the role of religious commitment in decreasing or increasing the quality of marital relationships among intact couples and couples with insecure attachment styles? In response to these questions، the present study was designed to investigate the moderating role of religious commitment on the relationship between avoidant and anxious attachment styles and marital intimacy. Participants were 150 married couples (150 males، 150 females) living in Shahrekord. All participants were asked to complete the Short-Form Experience in Close Relationships Scale (ECR-S)، Religious Commitment Inventory (RCI) and the Intimacy Scale (IS). The results showed that avoidant and anxious attachment styles were negatively associated with marital intimacy، and religious commitment was positively associated with marital intimacy. Moreover، results of moderating regression showed that religious commitment moderated the relationship between avoidant attachment style and marital intimacy، but it did not influence the relationship between anxious attachment style and marital intimacy. Based on the results of the present study، it can be concluded that religious commitment can affect the relationship between avoidant attachment style and marital intimacy; the extent of negative relationship between avoidant attachment style and marital intimacy is lower in men and women with higher religious commitment than those with lower religious commitment.Keywords: emotional bond, religious commitment, marriage
-
Pages 55-70This research was conducted to examine the efficacy of the integrated model of self regulation-attachment couple therapy and marital enrichment program in marital satisfaction and psychological wellbeing of couples. For this purpose، 33 couples were selected from among couples who attended the counseling services centers in the City of Khoramabad. Eleven couples were then randomly assinged to each of self regulation-attachment couple therapy، marital enrichment programa or a control groups. Before the programs began، the questionnaires of Enriching and Nurturing Relationship Issues، Communication and Happiness (ENRICH)، Golombok-Rust Inventory of marital state (GRIMS)، and Mental Health Inventory-28 (MHI-28) were administered to all couples. Then couples of the experimental groups participated in integrated model of self regulation-attachment couple therapy (6-8 sessions) and marital enrichment program (6 sessions). The control group remained on the waiting list. After the completion of intervention programs، all couples completed the questionnaires again as posttest. Results of MANCOVA indicated that after the control of pretest effects، the differences between means of groups in composite dependent variable was significant، that represent the effect of group on linear combination of dependent variables. Results of ANOVA indicated that there were also significant differences between the means of groups in each of the dependent variables including marital problems، marital satisfaction، psychological well-being، and psychological distress. Moreover، the pairwise comparisons of least significant differences (LSD) also indicated that integrated model of self regulation-attachment couple therapy and marital enrichment program had significant differences in each of the dependent variables compared to the control group، but not compared to each other.Keywords: couple therapy, marital enrichment program, marital satisfaction
-
Pages 71-82With regard to the potential role of cognitions on various human feelings and behaviors، this research was conducted with the aim of studying the role of cognitive attribution of stress in association between work overload with alienation and deviant behaviors. One hundred and sixty eight employees of an industrial organization participated in this research. All participants were asked to complete the researcher made job stress attribution questionnaire (AJSQ)، work overload questionnaire (WOQ)، alienation questionnaire (WAQ)، and deviant behaviors questionnaire (DBQ). Results showed that there was not a significant relationship between deviant behaviors and work overload، work alienation، and job stress attribution. But there was a significant relationship between work overload and work alienation and job stress attribution. Results of hierarchical regression analysis revealed that attributing the stress to the organization was moderated by the relationship between work overload with work alienation. That is، when attributing stress to the organization is high، there is a negative relationship between work overload with work alienation، but when attributing the stress to the organization is low، there is a positive relationship between work overload with work alienation. Also attributing stress to self was moderated by the relationship between work overload with deviant behaviors. That is، when attributing stress to self is low، there is a positive relationship between work overload with deviant behaviors، but when attributing stress to self is high، there is a negative relationship between work overload with deviant behaviors.Keywords: work overload, work alienation, deviant behavior, attribution
-
Pages 83-94aim of this study was to examine factorial invariance of the 20-item Positive and Negative Affect Schedule-Farsi version (PANAS) among male and female university students. A total of 371 undergraduate students (183 males and 188 females) at Shahid Beheshti University completed the Farsi version of the PANAS. First، two-factor model consisted on positive and negative affect were applied to the total sample. Then، single group analysis showed an acceptable two-factor measurement model consisting of positive and negative affect for both male and female groups. Further، based on the one-factor model، results from multi-sample analysis revealed that the Farsi version of the PANAS has the property of sound factorial invariance across sexes، including invariance of measurement residuals، structural covariances and regression measurements. These findings emphasizing the group invariance of factorial structure of PANAS، indicate that PANAS measures a similar construct in these subsamples. The results revealed that the two factors of positive and negative affects in PANAS were perceived in the same manner across students in the two sex groups.Keywords: positive, negative affect schedule, factorial invariance, sex differences
-
Pages 95-106This research was conducted to examine the efficacy of emotion focused therapy on the severity of depression in patients with major depression. emotion focused therapy as a neo-humanistic approach، by integrating and up-to-dating person-centered، gestalt، and existential therapies، and focusing on emotional processing gathered a good deal of experimental supports abroad. In this single-case design، the efficacy of the mentioned therapy was examined on three participants (two women and one man) suffering from major depression. To evaluate the consistency of therapeutic effects، the findings were followed for two months. Depression and the severity of it، was assessed by using structured clinical interview for DSM-IV-TR (SCID) and Beck Depression Inventory-II (BDI-II)، respectively. General remission percentage of this index was 77%. The findings suggest that emotion focused therapy has high efficacy on reducing the severity of depression. Two months follow up results indicated the consistency of patients’ remission during this period.Keywords: emotion, focused therapy, major depression, severity of depression