فهرست مطالب

نشریه تفکر و کودک
سال چهارم شماره 2 (پاییز و زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/10/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رحیم بدری گرگری، مریم خانلری صفحات 1-16
    هدف از انجام پژوهش حاضر تعیین تاثیر آموزش راهبرد «پرسش گری متقابل هدایت شده در گروه همتایان» بر تفکر انتقادی دانش آموزان دختر پایه راهنمایی است. روش تحقیق از نوع روش نیمه و طرح دو گروهی با پیش آزمون و پس آزمون بوده است. آزمودنی ها شامل 60 دانش آموز سوم راهنمایی شهر خمین بودند که 30 نفر به عنوان گروه آزمایش برای آموزش غیرمستقیم مهارت های تفکر و 30 نفر به عنوان گروه شاهد برای آموزش با برنامه جاری مدرسه درنظر گرفته شدند. انتخاب اعضای هر دو گروه با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایانجام شد. ابزار به کار گرفته شده در پژوهش آزمون تفکر انتقادی کرنل بوده و جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات از روش تحلیل کوواریانس استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که آموزش پرسش گری به شیوه فوق موجب افزایش تفکر انتقادی در گروه آزمایش می شود.
    کلیدواژگان: تفکر انتقادی، پرسشگری متقابل هدایت شده، یادگیری مشارکتی، مهارت های تفکر، مهارت های سطح بالاتر تفکر، آموزش تفکر فراشناخت
  • زهرا حامدی شیروان، شهلا شریفی صفحات 17-38
    در این پژوهش سعی شده است عقاید، نگرش ها، و ایدئولوژی هایی بررسی شود که نویسندگان از طریق کتاب های خود به کودکان و نوجوانان منتقل می کنند. از این رو، تلاش شده است مشخص شود مفاهیم، عقاید، نگرش ها و ایدئولوژی های موجود در کتاب های دینی کودکان و نوجوانان کدامند؟ و این ایدئولوژی ها و مفاهیم از طریق چه ساختارهای زبانی در کتاب های کودکان بیان و به آن ها منتقل می شوند؟ در این پژوهش از رویکرد تامپسون (1990) استفاده شده است که پنج روش کلی عملکرد ایدئولوژی مشروع سازی، پنهان سازی، یکی سازی، پراکنده سازی، و چیزوارگی به همراه تعدادی راهبرد ترسیم نمادین متناسب با آن ها را بیان می کند. همچنین برای تحلیل ساختارها در متون از مفاهیم مطرح شده در دستور نقش گرای هلیدی نیز بهره گرفته شده است. نمونه بررسی شده شش داستان مربوط به گروه های سنی «د» و «ه» است که جزو داستان های دینی محسوب می شوند. روش پژوهش توصیفی تحلیلی است. ازجمله یافته های این نوشتار این است که نویسندگان در کتاب های بررسی شده، برای بیان و آموزش مفاهیم دینی و معنوی، گاهی از روایت سازی و بیان روایی و داستانی و گاهی از عقلانی سازی و آوردن مجموعه ای از دلایل عینی و مشاهده پذیر برای بیان این مسائل استفاده کرده اند؛ آن ها همچنین از راهبردهای افتراق و همگانی سازی نیز بهره برده اند. مسائلی چون عقوبت گناه و مجازات، به علت ناخوشایند و منفی بودن، با راهبرد مجهول سازی بیان شده اند و گاهی نیز از حسن تعبیر و استعاره و پنهان سازی برای بیان مسائل دردناک استفاده شده است.
    کلیدواژگان: ایدئولوژی، رویکرد تامپسون، ادبیات کودک و نوجوان، دستور نقش گرای هلیدی
  • فاطمه فاطمه زیباکلام مفرد، محمدزهیر باقری نوع پرست صفحات 39-52
    در این مقاله به نقش طرحواره های ذهنی در آموزش پرداخته شده است و سه نوع مکتب فکری در باب طرحواره های ذهنی معرفی شده است. با بررسی دو نوع افراطی طرحواره های ذهنی که یکی به وجود طرحواره های مطلقا یکسان بین انسان های متفاوت و دیگری به نسبیت افراطی یا مطلق طرحواره ها روی آورده است به این نتیجه راه یافته ایم که طرحواره نسبیتی متعادل در امر آموزش قابل استفاده تر است. با بررسی آرای ویتگنشتاین می توان دریافت که وی از طرحواره نسبیتی متعادل استقبال می کند و می توان گفت که یکی از جدی ترین فیلسوفان طرفدار این مشی است. در پایان این نتیجه حاصل می شود که با پذیرش و کاربست طرحواره نسبیتی متعادل امید بیشتری به یادگیری مفهومی و اعتلای نیروی ابتکار فردی می رود. این طرز تفکر در مربیان بنیان نظری محکمی را در باب فلسفه برای کودکان بنا می نهد. در این پژوهش از روش های تحلیلی و استنتاجی استفاده شده است. پژوهش حاضر کاربردی است، زیرا دلالت ها یا استلزام های دیدگاه فلسفی معینی را برای عرصه عملی تعلیم و تربیت استخراج می کند.
    کلیدواژگان: طرحواره ذهنی، ویتگنشتاین، ذهن، دیویدسن، نسبیت طرحواره ای، آموزش و پرورش
  • مصطفی صدیقی صفحات 53-73
    مرگ، ترس از مرگ، و جاودانگی از مفاهیم و موضوعاتی است که کودکان از سنی خاص با آن مواجه می شوند. از روش های مهم برای آموزش مهارت مواجهه با این مفاهیم فلسفی بهره گیری از آثار داستانی است و انتخاب متن های داستانی برای این کار به شناخت، تفسیر، و تحلیل آثار نیاز دارد. در این نوشتار، داستانی واقع گرا از دختری دوازده ساله، که به علت سرطان در آستانه مرگ قرار دارد، انتخاب و بر پایه نظریه «الیزابت کوبلرراس» تحلیل و تفسیر شده است. در این نظریه برای مواجهه با مرگ پنج مرحله انکار ، خشم، چانه زدن، افسردگی، و پذیرش مطرح می شود. ساداکو مراحل اول و دوم روان شناسی سوگ یعنی انکار و خشم را به سرعت ازسر می گذراند، اما در مرحله سوم، زندگی ساداکو و نیز خط روایت به سطح و موقعیتی متفاوت منتقل می شود؛ ساداکو با اسطوره، بازی، و قصه بر این ترس غلبه می کند. از این منظر، سه گانه بازی، آیین، و مرگ پیوند می یابند، به طوری که سرانجام این بازی اسطوره یا بازی قصه در سطح اول، ساداکو و اطرافیان او و در سطح دوم، همه مخاطبان داستان را به مرحله پذیرش و غلبه بر ترس از مرگ می رساند. اسطوره درمانگری و جاودانگی را می توان در متون عرفانی فارسی، همچون داستان درنا با سیمرغ، نیز یافت.
    کلیدواژگان: ترس از مرگ، کوبلرراس، ساداکو، درنا، اسطوره، داستان
  • لیلا مجید حبیبی عراقی، حکیمه دبیران، منظر سلطانی، سعید ناجی سعید ناجی صفحات 75-100
    در این پژوهش به خوانش و بررسی چهار اثر برگزیده تعلیمی از متون داستانی کلاسیک فارسی، یعنی کلیله و دمنه، مثنوی معنوی، گلستان و بوستان، در جهت همخوانی آن ها با ویژگی ها و اهداف داستاهای فکری در برنامه فلسفه برای کودکان پرداخته شده است. در این پژوهش، از روش تحلیل محتوایی و قیاسی استفاده شده و با ذکر مقدمه ای در باب غنای داستانی گنجینه ادبیات فارسی و بررسی ویژگی های اساسی داستان های فلسفی، طبق اصول مطرح شده توسط سردمدارن این جریان، متیو لیپمن و فیلیپ کم و آن مارگارت شارپ، چهار معیار اصلی برای داستان های فلسفی تدوین شد که عبارت اند از 1. محتوای فلسفی، 2. مهارت های فکری، 3. کندوکاوپذیری، 4. شیوه پایان بندی. براساس این چهار معیار اساسی، حدود 98 داستان متناسب با اهداف برنامه فلسفه برای کودکان گزینش شد. نتایج حاصل از این بررسی نشان می دهد که در متون داستانی مذکور داستان هایی متناسب با اهداف داستان های فلسفی یافت می شوند که حداقل یک مفهوم فلسفی را دربر داشته باشند و به لحاظ سایر ویژگی ها (مهارت های فکری و کندوکاو پذیری و شیوه پایان بندی) برحسب شاخص های مدون در متن، در حد متوسط، با اهداف داستان های فلسفی تناسب داشته باشند.
    کلیدواژگان: داستان های فلسفی، داستان های کلاسیک فارسی، مفاهیم فلسفی، کندوکاوپذیری، مهارت های فکری، پایان بندی غیرتلقینی
  • مهرنوش هدایتی، اکرم شاطالبی صفحات 101-116
    پژوهش حاضر به بررسی تاثیر گفتاشنود (dialogue) منطقی در حلقه های کندوکاو فلسفی، بر کاهش نشانه های اختلالات روان تنی دانش آموزان دختر 11 تا 12 سال شهر تهران پرداخته است. روش انجام این پژوهش شبه آزمایشی با گروه آزمایش و کنترل بوده و جامعه آماری آن متشکل از 50 دانش آموز دختر پایه پنجم و ششم مقطع ابتدایی دبستان های دولتی شهر تهران است که به صورت نمونه گیری خوشه ایتصادفی در چندمرحله از میان مناطق نوزده گانه آموزش و پرورش به طور تصادفی انتخاب شده اند. ابزار تحقیق، پرسش نامه آخنباج، فرم YSR (خودسنجی) بود. ابتدا با استفاده از این پرسش نامه همه دانش آموزان پایه های پنجم و ششم دو مدرسه منتخب غربالگری شدند. 58 نفر از آنان حائز نمره ای بودند که نشانگر اختلال روان تنی بود و از این میان 50 نفر به شرکت در این پژوهش تمایل داشتند که به طور تصادفی به دو گروه شاهد و آزمایش تقسیم شدند. گروه آزمایش طی دوازده جلسه هفتگی، به مدت یک ساعت، در حلقه کندوکاو فلسفی گرد مربی آموزش دیده نشستند و داستان های فکری شماره 2 و 3 فیلیپ کم را قرائت کردند و درباره آن به بحث پرداختند. پس از پایان جلسات، مجددا آزمون آخنباج برای تعیین تاثیر مشارکت در حلقه های کندوکاو فلسفی بر اختلالات روان تنی از هر دو گروه گواه و آزمون صورت گرفت. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که اجرای این برنامه در کاهش نشانه های اختلال روان تنی گروه آزمایش تاثیر معناداری دارد.
    کلیدواژگان: داستان های فلسفی، حلقه کندوکاو، اختلال های روان تنی
|
  • Rahim Badri, Maryam Khanlari Pages 1-16
    The aim of this study is to determine the effect of teaching the strategy of”guided reciprocal peer questioning“on third graders female students’ critical thinking in secondary school. The research is semi-experimental and it has been conducted through forming two groups using pretests and posttests. The Subjects were 60 third graders in secondary school in the city of Khomein. Of whom 30 students formed the experimental group to receive indirect teaching of thinking abilities and the rest formed the control group who received the traditional teaching approach. Subjects were selected by cluster random sampling method. Cornell Critical Thinking Test (CTCT) was used in research and ANCOVA was used to analyze the data. The results revealed that indirect teaching of thinking abilities enhanced the experimental groups’ critical thinking skills.
    Keywords: critical thinking, guided reciprocal peer questioning, collaborative learning, thinking abilities, advanced thinking abilities, teaching metacognition
  • Zahra Hamedi Shirvan, Shahla Sharifi Pages 17-38
    In this study، we investigated the opinions، attitudes and ideologies that the authors of children’s book convey to the children and adolescences through their books. Thus، we have strived to identify what the concepts، beliefs، attitudes and ideologies in the religious books targeted at children and teenagers are and what linguistic structures represent these ideologies and concepts in such books. The approach adopted in this research is Thompson’s method of analyzing ideology (1990). He identifies five general modes through which ideology can operate to establish and sustain relations of domination—legitimation، dissimulation، unification، fragmentation and reification—and a number of strategies appropriate to their symbolic expression. Moreover، to analyze the structures of the texts، concepts proposed in Halliday’s Functional Grammar have been used. The case study in this research comprised six stories for these two age groups which can be categorized as religious stories. This research is descriptive-analytical. One of the findings of the research shows that the authors of such books sometimes have applied different strategies of narration، narrative expression and stories and sometimes have opted for rationalization or have provided tangible and obvious reasons to convey these concepts. Besides، they have used differentiation and universalization. Because of the unpleasant and negative nature of concepts such as punishment for sins and retribution the strategy of mystification was used. Moreover، to express painful concepts sometimes strategies of euphemism، trope and dissimulation have been employed.
    Keywords: ideology, Thompson's approach, children's literature, Halliday's Systemic Functional Grammar
  • Fatemeh Ziba Kalam Mofrad, Mohammad Zoheir Bagheri Noaparast Pages 39-52
    This paper has dealt with the role of conceptual schemes in education. There has been three approaches to conceptual schemes. Analyzing two extreme types، one asserting the existence of identical scheme among different individuals and another arguing for radical or absolute relativity among them، it is concluded that moderately relative approach to schemes is more practical in education. Studying Wittgenstein’s ideas، it can be understood that he also positively opts for moderately relative approach to schemes and it can be reasonably said that he is a serious adherent of such policy. Finally، it is concluded that accepting and employing moderately relative approach to schemes، one can hope to improve conceptual learning and potential individual creativity. Such attitude among educators lays a solid theoretical foundation for children’s philosophy. This study is practical as it yields implications and necessities for education.
    Keywords: conceptual schemes, Wittgenstein, mind, Davidson, conceptual relativity, education
  • Mostafa Sediqi Pages 53-73
    Eternity، death and the fear of death are among concepts and notions that children from certain age face. One of the most important methods for learning the skill of facing such philosophical concepts is using stories and selecting appropriate stories to serve such purpose needs knowledge، interpretation and analysis. In this paper، a realistic story of a twelve-year-old girl who is on the verge of death because of cancer is chosen and analyzed. According to Kubler-Ross facing death has five stages: denial، anger، bargaining، depression and acceptance. Sadako quickly goes through the first and second phases of the psychology of grief being denial and anger. However، in the third phase of Sadako’s life as well as the plot of the story moves to a different plane and situation. Sadako employs myth، playing and story to overcome the fear. From this view point، playing، ritual and death join one another in a way that eventually this game- myth or playing- the story، helps Sadako and his associates، in the first place، and all the audiences of the story، in the second place، to accept and overcome the fear of death. Mythotherapy and eternity can also be found in Persian mystical texts such as the story of “the Crane and the Roc”.
    Keywords: fear from death, Kubler, Ross, Sadako, Crane, myth, story
  • Layla Majid Habibi Iraqi, Hakimeh Dabiran, Manzar Soltani, Said Naji Pages 75-100
    This article aims at the reading and scrutinizing four selected Persian classic stories (Kelīlah & Demnah. Būstān، Gulistān، and Mathnavī) to find out their concordance based on their features and the aims of mentally engaging stories in philosophy program for children. This research has employed content analysis and comparison method. It initially، introduces a chapter on the rich narrative content of Persian literature and analyzes the crucial features of philosophical stories according to principles outlined by the pioneers of such movement (Mitto Lipman، Philip C. A. M Van، Margaret Sharp). The four primary criteria established for philosophical stories are: 1) Philosophical content 2) thinking abilities، 3) analyzability and 4) ending the story. According to these main criteria، about 98 stories were selected which met the needs of philosophy program for children. The results indicate that the content of such stories are concordant with the targets of philosophical stories which at least enjoys a philosophical concept. Moreover، based on other features (thinking abilities، analyzability and ending the story) and according to provided indexes in texts، these stories are reasonably concordant with the targets of philosophical stories.
    Keywords: philosophical stories, Persian classic stories, philosophical concepts, analyzability, thinking abilities, non, emphatic ending
  • Mehrnoosh Hedayati, Akram Shatalebi Pages 101-116
    The present study examines the effect of dialogue based on community of philosophical Inquiry on reducing the symptoms of psychosomatic disorders among 11-12-year-old female students in the city of Tehran. This semi-empirical study was conducted via test and control groups. The sample population of the study consisted of 50، fifth and sixth graders of public primary schools in the city of Tehran who were chosen through random cluster sampling in several steps، among the 19 education districts. The research instrument was Achenbach questionnaire، Youth Self-Report (YSR). Initially، using the questionnaire، all the fifth and sixth graders in two selected schools were screened. 58 of them received a score that was indicative of psychosomatic disorder. From whom 50 were willing to participate in the research، were then randomly divided into two groups being test and control. The test group read and discuss mentally engaging stories، Philip’s number 2 and 3، for 12 one-hour weekly sessions in a community of philosophical inquiry under a trained teacher. After the sessions ended، again Achenbach youth self-report (YSR) was administered to determine the effect of participation in community of philosophical inquiry on psychosomatic disorders for both test and control groups. Results indicated that implementing the plan had significant effect on reducing the symptoms of psychosomatic disorders in the test group.
    Keywords: philosophical stories, community of inquiry, psychosomatic disorders