فهرست مطالب
نشریه علم سنجی کاسپین
سال یکم شماره 1 (بهار و تابستان 1393)
- تاریخ انتشار: 1393/06/25
- تعداد عناوین: 8
-
صفحه 6
-
صفحات 7-12سابقه و هدفبرای ارزیابی بروندادهای علمی پژوهشگران، شاخص های مختلفی، ارائه شده است. هدف پژوهش حاضر عبارتست از، ارزیابی 9 مورد مهم از آنها، که با کمک داده های واقعی، و با روش تحلیل عاملی اکتشافی به تجزیه و تحلیل آنها خواهیم پرداخت.مواد و روش هاگزارش استنادی 40 پژوهشگر از پایگاه Web of Science استخراج و به همراه اطلاعات مربوط به سن علمی پژوهشگران و سن مقالات مورد استناد در سیاهه وارسی وارد شد. پردازش داده ها در نرم افزار SPSS19 انجام شد و برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمارهای توصیفی و تحلیلی، به ویژه تحلیل عاملی اکتشافی استفاده گردید.یافته هاتحلیل عاملی اکتشافی 3 عامل با مقادیر ویژه بزرگتر از 1 و واریانس توضیحی بیش از 96% را در شاخص های 9گانه نشان داد. فاکتور 1، 2 و 3 هرکدام به ترتیب 44.38%، 28.19% و 23.48% از واریانس را در ماتریس ضریب همبستگی توضیح داده اند. در فاکتور 1، m index با ضریب 90%، در فاکتور 2، a index با ضریب 91% و در فاکتور 3،h index و h2 index با ضریب 93% دارای بیشترین بارهای عاملی بودند.نتیجه گیریاز آنجا که شاخص های مکمل مورد بررسی نتوانسته اند تمامی ضعف های شاخص h index را برطرف سازند، جامعه علمی جهانی نیازمند شاخصی است که در کنار کمیت، به کیفیت بروندادهای علمی نیز توجه نماید.
کلیدواژگان: شاخص های علم سنجی، تحلیل عاملی اکتشافی، بروندادهای علمی پژوهشگران -
صفحات 13-18سابقه و هدفهر یک از شاخص های ارزیابی کمی و کیفی بروندادهای علمی پژوهشگران دارای مزایا و معایبی هستند. در این پژوهش امکان بهره گیری از واژه های کلیدی بعنوان ابزاری جهت ارزیابی کیفی پژوهش ها برای جمعی از محققان دانشگاه علوم پزشکی بابل مورد بررسی قرار گرفته است.مواد و روش هااین مطالعه به صورت مقطعی و برای یک دوره شش ساله، از سال 2005 تا 2010 میلادی در میان مقالات منتشره از سوی کلیه اعضای هیات علمی دانشگاه که نویسنده اول بوده و دست کم دو مقاله طی این دوره منتشر کرده و این مقالات در مجلات نمایه شده در پایگاه WoS منتشر شده بود، به اجرا گذارده شد. به منظور جمع آوری داده ها از فرم جمع آوری اطلاعات متناسب با اهداف پژوهش استفاده شد و برای ارزیابی کیفی پژوهش های هر محقق، واژه های کلیدی همسان یا مترادف در مقالات مختلف یک مولف، جمع آوری و از نظر تکرار مورد بررسی قرار گرفت. به منظور پردازش داده ها از شاخص های آمار توصیفی و استنباطی و نرم افزار آماری SPSS16 استفاده گردید.یافته هاطی دوره مورد نظر 127 مقاله از محققین این دانشگاه در پایگاه WoS نمایه شده است. از مجموع 300 واژه مورد استفاده توسط 25 محقق دارای دو یا بیش از دو مقاله، 21 واژه تکراری یا مترادف درون 11 مقاله مورد استفاده قرار گرفت. با توجه به این یافته ها نسبت کلی مقالات دارای کلیدواژه های تکراری 16% و نسبت واژه های تکراری به کل واژه ها 7 % بود. پردازش آماری داده ها، با استفاده از آزمون رگرسیون خطی گویای رابطه معکوسی بین تعداد مقالات هر مولف با نسبت کلیدواژه های تکراری یا مترادف در مقالات وی بوده است. بگونه ای که با افزایش تعداد مقالات هر مولف از 2 به 5، مشاهده تکرار واژه به ازاء هر مقاله به ترتیب از 83/0 به 77/0، 25/0 و در نهایت به صفر درصد تقلیل یافته است.نتیجه گیریپایین بودن نسبت واژه های کلیدی همسان و مترادف در مقالات یک محقق را شاید بتوان نشانی از پراکنده کاری و عدم همسویی در فعالیت های پژوهشی دانست. بنابراین، در ارزیابی کیفی بروندادهای علمی پژوهشگران، توجه به همسوئی و تمرکز موضوعی فعالیت های علمی آنان مهم به نظر می رسد.
کلیدواژگان: شاخص های علم سنجی، پژوهشگران، بروندادهای علمی -
صفحات 19-27سابقه و هدفپژوهش حاضر با استفاده از شاخص های تحلیل شبکه های اجتماعی به مطالعه ی شبکه ی هم تالیفی پژوهشگران کشور در حوزه ی اطلاع سنجی طی سال های 1381 تا 1391 می پردازد.مواد و روش هاپژوهش حاضر از نوع علم سنجی بوده و از شاخص های تحلیل شبکه های اجتماعی جهت مطالعه شبکه هم تالیفی پژوهشگران حوزه ی اطلاع سنجی استفاده نموده است. جامعه ی این پژوهش از تعداد 779 مقاله ی فارسی و انگلیسی تشکیل شده که در زمینه های مختلف سنجش کمی طی سال های 1381 تا 1391 منتشر شده و در ویراست چهارم کتاب سنجی علم سنجی که در اسفند ماه 1391 توسط پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران منتشر شده، نمایه شده اند. از نرم افزارهای تحلیل شبکه های اجتماعی UCINET و VOSviewer برای تحلیل داده ها استفاده شد.یافته هامطالعه پژوهشگران دارای تالیف در حوزه ی اطلاع سنجی نشان داد که فریده عصاره (47 مقاله)، محمدحسن زاده (43 مقاله)، و عبدالرضا نوروزی چاکلی (36 مقاله) در شاخص تولید، رده های نخست را به خود اختصاص داده اند. هم چنین، بر اساس شاخص مرکزیت درجه، فرشید دانش (77)، عبدالرضا نوروزی چاکلی (69)، و محمدحسن زاده (67) ضمن دارا بودن بیش ترین تعداد هم تالیفی با سایر پژوهشگران، مشارکت پذیرترین پژوهشگران کشور در حوزه ی اطلاع سنجی بوده اند.نتیجه گیریاگرچه ضریب خوشه بندی شبکه عددی معادل 77/0 را نشان می دهد که حاکی از تمایل نسبتا بالای اعضای شبکه به همکاری با دیگران و تشکیل خوشه های مختلف است، اما شاخص چگالی معادل 009/0 از گسستگی زیاد میان نویسندگان و انسجام پایین شبکه حکایت دارد.
کلیدواژگان: شبکه هم تالیفی، تحلیل شبکه های اجتماعی، اطلاع سنجی، ایران -
صفحات 28-32سابقه و هدفامروزه سنجش و پایش علم در حوزه ها و موضوع های مختلف در مراکز و دانشگاه های گوناگون مورد توجه قرار گرفته است. هدف پژوهش حاضر، تعیین میزان رشد کمی و کیفی تولیدات علمی ایران در زمینه علوم ورزشی است.مواد و روش هااین پژوهش از نوع مطالعات علم سنجی است که با استفاده از شاخص های کمی و کیفی پایگاه ISI، به تحلیل مدارک علمی نمایه شده کشور ایران در زمینه علوم ورزشی از سال 1994 تا 17 مارچ 2013 می پردازد. منبع گردآوری داده ها پایگاه ISI و جامعه آماری 302 مدرک ثبت شده ایران در سال های مورد بررسی است. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار Excel استفاده شده است.یافته هانتایج نشان داد پژوهشگران کشور ایران طی دوره مورد نظر، 302 مدرک در این پایگاه منتشر کرده اند که تا هنگام این پژوهش 1515 بار مورد استناد قرار گرفت و شاخصh این حوزه علمی 20 برآورد شده است. از ابتدای سال 2007 مقالات علمی ایران در حوزه علوم ورزشی روند رو به رشدی را طی نموده است. دانشگاه علوم پزشکی تهران با 45 مدرک نمایه شده، دانشگاه آزاد اسلامی با 42 مدرک و دانشگاه تهران با 28 مدرک به ترتیب بیشترین تولیدات علمی این حوزه را منتشر نموده اند.نتیجه گیریبا توجه به تعداد اساتید، پژوهشگران و دانشجویان این رشته می توان گفت تولیدات علمی ایران در حوزه علوم ورزشی از لحاظ کمی (302 مدرک) در حد مطلوبی قرار ندارد ولی با توجه به شاخص اچ از لحاظ کیفی در حد قابل قبولی است.
کلیدواژگان: تولیدات علمی، ایران، علوم ورزشی، علم سنجی، ISI -
صفحات 33-39سابقه و هدفدر عصر حاضر و با پیشرفت سریع فناوری های نوین اطلاعاتی و ارتباطی، بررسی وضعیت مجلات جمهوری اسلامی ایران و تلاش برای ارتقای کمی و کیفی آن ها در سطح بین الملل، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. هدف از مطالعه حاضر ارزیابی کمی و کیفی مجلات نمایه شده ایرانی در پایگاه اطلاعاتی اسکوپوس است.مواد و روش هاپژوهش حاضر، پیمایشی-توصیفی بوده و از نوع کاربردی است که با استفاده از روش های علم سنجی انجام شده است. منبع گردآوری داده ها، پایگاه اطلاعاتی اسکوپوس و جامعه آماری پژوهش را تمامی مجلات علمی کشور ایران تشکیل می دهند که طی سال های 2012-2000 در آن پایگاه نمایه شده اند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار آماری Excel و برای ترسیم شکل ها از نرم افزار تحلیل شبکه NodeXL استفاده شده است.یافته هایافته ها نشان می دهد که مجلات نمایه شده ایرانی در پایگاه اطلاعاتی اسکوپوس از 8 عنوان در سال 2000 به 113 عنوان در سال 2012 رسیده است. همچنین طی سال های مورد بررسی، مراکز و موسسات علمی و پژوهشی بیشتری عهده دار مدیریت و نمایه سازی مجلات علمی شده اند.نتیجه گیریبرخلاف رشد کمی تعداد مجلات نمایه شده، کیفیت مجلات نمایه شده ایرانی (به جز چند مورد) از وضعیت مطلوبی برخوردار نمی باشند و توجه و سیاست گذاری در این خصوص، می تواند راهگشا باشد.
کلیدواژگان: مجلات علمی، ارزیابی، اسکوپوس، ایران -
صفحات 40-47سابقه و هدفپزشکان جهت یافتن پاسخ پرسش های بالینی و حمایت از تصمیم گیری های بالینی خود به طور قابل توجهی از منابع پزشکی مبتنی بر شواهد، استفاده می کنند. هدف از این مطالعه تعیین میزان انطباق منابع پزشکی مبتنی بر شواهد با معیارهای Ovid و Silberg است.مواد و روش هااین مطالعه از نوع کاربردی است و با استفاده از روش های پیمایشی و وب سنجی انجام شده است. جامعه آماری شامل 6 منبع پزشکی مبتنی بر شواهد بود. ابزارهای مورد استفاده سیاهه ارزیابی معیار Ovid و Silberg بودند. داده های به دست آمده بعد از ورود به نرم افزار آماریSPSS با استفاده از آمار توصیفی (فراوانی و درصد فراوانی) و استنباطی (آزمون آماری اسپیرمن) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند.یافته هایافته ها نشان داد، پایگاه ها در سطحی معادل 88/88 درصد با کسب امتیاز کل 48 از 54 منطبق با معیار Silberg و در سطحی معادل 92/36 درصد با کسب امتیاز کل 319 از 864 منطبق با معیار Ovid بودند. این امر بیانگر آن است که وضعیت پایگاه ها در معیار Silberg بیشتر از نصف کل امتیاز بوده، ولی در معیار Ovid کمتر از نصف کل امتیاز بوده است و همچنین بین میزان انطباق منابع پزشکی مبتنی بر شواهد با معیارهای Ovid و Silberg همبستگی وجود نداشت.نتیجه گیریگرچه منابع پزشکی مبتنی برشواهد از لحاظ معیار Silberg معتبر شناخته شده اند، اما در طراحی آن ها مولفه های مربوط به رابط کاربری، قابلیت استفاده و مسائل فنی در نظر گرفته نشده است.
کلیدواژگان: پزشکی مبتنی بر شواهد، دسترس پذیری، رابط کاربری، معیارOvid، معیار Silberg -
صفحات 48-53سابقه و هدفبا توجه به محدودیت منابع مالی و انسانی تعیین اولویت های پژوهشی از مهم ترین مسائل فراروی سیاست گذاران علم و فناوری می باشد. این تحقیق از دیدگاه اقتصادی به تعیین اولویت های پژوهشی ایران پرداخته است.مواد و روش هااین تحقیق از نوع کاربردی بوده که به روش علم سنجی و اقتصاد سنجی صورت گرفته است. داده های تولید علم از SCImago و داده های مربوط به سرانه تولید ناخالص داخلی از پایگاه بانک جهانی استخراج شده است و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار Eviwes7 صورت گرفته است.یافته هاگروه های مهندسی و علوم انسانی (در سطح 01/0) بر سرانه تولید ناخالص تاثیرگذار هستند. گروه های علوم انسانی (در سطح 01/0)، دامپزشکی و پزشکی (در سطح 05/0) از سرانه تولید ناخالص تاثیر پذیر هستند.نتیجه گیریرشته های مهندسی زیست پزشکی، عمران و ساختمان، مهندسی سیستم و نظارت، مهندسی صنایع و تولید، مهندسی مکانیک، مکانیک مواد و علم مواد، بر رشد اقتصادی تاثیرگذار هستند، به عبارت دیگر این رشته ها می توانند در اولویت های پژوهشی کشور قرار گیرند.
کلیدواژگان: اولویت پژوهشی، سیاست علم و فناوری، تولید علم، رشد اقتصادی
-
Pages 7-12Background And Aimthere are different indexes for evaluation of scientific outputs of scholars. This study aimed at evaluating and analyzing 9 cases of these indexes by using actual data and exploratory factor analysis.Material And Methods40 citation reports of researchers was extracted from Web of Science (WoS) and entered into the checklist with the scientific age of researchers and the age of cited papers. Some descriptive and analytic statistics especially exploratory factor analysis were used by SPSS version 19.FindingsExploratory factor analysis showed 3 factors with especial values and greater than 1 and with explained variance over 96% in 9 indexes. Factors 1, 2 and 3 explained 44.38%, 28.19%, and 23.48% of variance in correlation coefficient matrix, respectively. M index (with coefficient of 90%) in factor 1, a index (with coefficient of 91%) in factor 2, and h and h2 indexes (with coefficients of 93%) in factor 3 had the highest factor loadings. Correlation coefficients and related comparative diagrams indicated that the same h index among 9 indexes has been more accurate and different in recent years.ConclusionsAs the studied supplemental indexes could not satisfied all limits of h index, scientific society needs a new index which accurately evaluates the quality besides the quantity of individual researcher's scientific outputs.Keywords: Sceintometric indicators, Exploratory factor analysis, Scientific outputs of researchers
-
Pages 13-18Background And AimVarious scientometric indicators have been developed for quantitative and qualitative evaluation of scientific output. Each of these indicators has its own weaknesses and strengths. The study aimed at using the keywords as a qualitative evaluation instrument in research of many scholars of Medical Sciences University.Material And MethodsThis study was conducted as a cross-sectional study within a 6-year period (2005-2010). The research population included all papers published by faculty members of Medical Science University of Babol who were as the first/corresponding authors with at least 2 papers and these indexed articles in periodicals published in WOS during this period. The data were collected by means of a tailor-made data collection sheet. The repeated or synonym keywords were collected from different papers of an author and were analyzed in terms of repetition for qualitative evaluation of the research of every scholar. The data were analyzed by using descriptive statistical indexes and statistical software spss version16.FindingsDuring this period, 127 articles have been indexed in WoS database from researchers of this University. in 11 articles of 300 words, 21 repeated words or synonyms were used by 25 researchers who had two or more than two papers. By considering these findings, the overall ratio of articles with repetitive keywords was 16% and the proportion of repeated keywords to whole words was 7%.Statistical processing of the data using linear regression indicates an inverse relationship between the number of articles of each author and repeated keywords or synonyms in his/her articles. So, by increasing the number of articles for every author from 2 to 5, the repeated words in per article were decreased to 0/83, 0/77, 0/25 and finally zero, respectively.Conclusionlow rate of the same keywords and synonyms in the articles of one researcher may be a sign of dispersion and lack of coordination in research activities. Therefore, regarding the coordination and concentration of the subject in scientific activities is very important in assessing the quality of research and researchers.Keywords: Scientometric indicators, Researchers, Scientific outputs, Keywords
-
Pages 19-27Background And AimPresent scientometrics study aimed at investigating the scientific collaboration of Iranian scientometrics researchers during 2002-2012.Material And MethodsUsing scientometrics approach, this paper studied co-authorship network of Iranian scientometrics researchers. The population includes 779 articles published both in English and Persian and indexed in 4th edition of scientometrics bibliography (last version till now) during 2002-2012. First, the co-authorship network matrix was drawn by using excel software; second, the UCINET software and VOSviewer were used for data analysis.FindingsThe study of co-authorship patterns of Iranian scientometrics researchers indicated that Farideh Osareh (47 articles), Mohammad Hasanzadeh (43 articles), and Albdolrreza NouruziChackoli (36 articles) have the highest rank among scientometrics researchers in scientific productivity. According to central indicator, Farshid Danesh (77), Albdolrreza NouruziChackoli (69), and Mohammad Hasanzadeh (66) had the most number of co-authorship with other researchers.ConclusionAlthough clustering coefficient (= 0.767) showed the relative interest of this network members to work with each other and shaping different clusters, the density coefficient (=0.009) revealed the low consistency of the network.Keywords: Co, authorship network, Social network analysis, Scientometrics, Iran
-
Pages 28-32Background And Aimtoday, the measuring and monitoring of science in different fields and issues are considered in different centers and universities.This study aimed at determining the qualitative and quantitative growth of scientific production in the field of sport sciences.Material And MethodsThis research was a Scientometric study which analyzed the indexed scientific papers in Iran from 1994 to 17 March 2013 in the field of Sport Sciences by using qualitative and quantitative indices of (ISI) database. Data capture source, ISI base and 302 samples of recorded degrees in Iran were investigated in above years. The data were analyzed by Excel software.FindingsResults showed that the Iranian researchers published 302 degrees in this base from 1994 to 17 March 2013, which were referable in 1515 cases up to now and the h index in this scientific field was estimated 20. Scientific papers in the field of sport sciences have had the growth process since 2007. The highest scientific production has been in Tehran University of Medical Sciences with indexed degrees, Islamic Azad University of Tehran University with 42 degrees and 28 degrees, respectively.ConclusionsGiven the number of professors, researchers and students We can say that scientific publications in the field of sports science In terms of quantitative (302 document) is not optimal But according to the h index is said to be optimal in terms of quality.Keywords: Scientific production, Iran, Sport sciences, Scientometrics, ISI
-
Pages 33-39Background And Aimwith rapid innovations and advancements in information and communication technologies in this era, the status of journals of Islamic Republic of Iran and the efforts to improve the quality and quantity of Iranian journals in international level are very important. The present research intends to assess indexed Iranian journals in Scopus database quantitatively and qualitatively.Material And Methodsthe present research is a descriptive survey which can be applied through Scientometrics methods. Scopus database is the data source here. This research community comprises all Iranian scientific journals indexed in Scopus database during 2000-2012. Statistical software Excel was used to analyze the data and network analysis software NodeXL was applied to draw shapes.Findingsfindings indicate that an increase in the number of indexed Iranian Journals in Scopus database from 8 titles in 2000 has reached to 113 titles in 2012. These findings also show that more academic-scientific institutes and centers have been in charge of managing and indexing scientific journals during the study years.Conclusionunlike the quantitative growth in the number of indexed Journals, the quality of indexed Iranian journals (except for few cases) does not have a desirable condition. Thus, the policies on this issue can be helpful in this regard.Keywords: scientific journals, Evaluation, Scopus, Iran
-
Pages 40-47Background And Aimdoctors considerably use evidence-based medicine in order to answer their clinical questions and support clinical decisions. The aim of this paper was to determine the compliance rate of evidence-based medicine resources with Ovid and Silberg criteria.Material And MethodsThis study is an applied research, which was carried through survey and webometric methods. The samples were consisted of six evidence-based medicine resources. Evaluations were done by using Silberg and Ovid Criteria. The collected data was analyzed in SPSS (version 20) by using descriptive statistics (frequency and frequency percentage) and analytic (Spearman's test).FindingsFindings showed that databases complied with Silberg criterion at a level of 88/88% with a total score of 48 out of 54 and complied with Ovid criterion at a level of 36/92% with a total score of 319 out of 864. This indicated that the position of databases in Silberg criterion was more than half of the total score, but in Ovid criterion, it was less than half of the total score. Results also showed that there was no correlation between compliance rate of evidence-based medicine with Ovid and Silberg criteria.ConclusionAlthough evidence-based medicine resources have been validated according to Silberg criterion, components such as user interface, usability, and technical issues have not been considered in their design.Keywords: Evidence, Based medicine, Accessibility, User interface, Ovid criterion, Silberg criterion
-
Pages 48-53Background And AimDue to the limited financial and human resources, determining the research priorities are the most important issues facing science and technology policymakers. This study determined the Iranian research priorities from economic approach.Material And MethodsThis study is applied research with scientometrics and econometrics methods. Science production data were extracted from SCImago and Gross Domestic Product Per capita (GDPP) data were extracted from World Bank database and data were analyzed by EViews 7 software.FindingsEngineering and Human Science groups (0.01 level) have affected GDPP. Human science (0.01 level), Medicine and Veterinary (0.05 level) groups have been affected by GDPP.ConclusionBiomedical Engineering, Building and Construction, Control and Systems Engineering, Industrial and Manufacturing Engineering, Mechanical Engineering, Material Science, and the Mechanics of Material fields have affected economic growth. In other words, these fields can be placed in Iranian research proprieties.Keywords: Research priority, Science, technology policy, Science production, Economic growth