فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش در برنامه ریزی درسی
پیاپی 42 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/27
  • تعداد عناوین: 12
|
  • نرگس کشتی آرای، نجمه سلطانی نژاد صفحات 1-11
    تفکر استاد در زمینه مسائل اخلاقی، تفکری روشمند و بنیادی است. وی به روش ها و قالب ها به همان اندازه می اندیشد که به محتوا و اهداف. از دیدگاه شهید مطهری، مساله «خود راگم کردن» و «خود را نیافتن» و در مقابل «خود را بازیافتن» ریشه ای عمیق در معارف اسلامی دارد. پژوهش حاضر، کوششی است که با هدف شناسایی راهکار اسلامی سازی مدارس بر اساس «نظریه بازگشت به خود» استاد شهید مطهری انجام گرفته است. برای این منظور، با استفاده از روش الگوی تحلیل محتوای قیاسی، گذری اجمالی بر دیدگاه شهید مطهری در زمینه شناخت انسان، معرفت شناسی و ارزش شناسی داشته، بر مبنای این سه دیدگاه، اهداف اسلامی سازی مدارس و فرایند اسلامی سازی مدارس در دو سطح دانش و دانش آموز مورد بررسی واقع شده است.
    کلیدواژگان: مدرسه اسلامی، دانش اسلامی، دانش آموز اسلامی، تربیت اسلامی
  • فاطمه وجدانی، مهدی سجادی صفحات 12-23
    تفکر انتقادی بخش مهمی از برنامه تعلیم و تربیت را تشکیل می دهد و باید در تمام مقاطع تحصیلی و با تمام دروس یکپارچه شود. در این مقاله، دیدگاه ریچارد پل، برتراند راسل و رابرت انیس درمورد چیستی و ماهیت تفکر انتقادی، مولفه های اساسی آن و روش های تقویت و پرورش آن مورد بررسی و مقایسه قرار گرفته است. روش این پژوهش توصیفی تحلیلی، به صورت تطبیقی است. نتایج تحقیق نشانگر وجود برخی تفاوت ها میان دیدگاه پل، انیس و راسل درمورد تفکر انتقادی است. به ویژه دیدگاه راسل تفاوت های بیشتری با دو دیدگاه دیگر دارد. پل و انیس به طور اختصاصی و منسجم در مورد تفکر انتقادی نوشته اند که برنامه های دقیقی برای عملیاتی نمودن و چگونگی تلفیق تفکر انتقادی با برنامه های آموزشی و درسی مطرح کرده اند و دیدگاه آنها تمایل بیشتری به سوی دیدگاه روان شناختی دارد؛ در حالی که بحث راسل، بیشتر صبغه فلسفی و نظری دارد و تفکر انتقادی را در قالب مفهومی انسان گرایانه از تربیت تبیین و توجیه می کند. اما به رغم این تفاوت ها، هرسه متفکر در این زمینه اتفاق نظر دارند که پرورش تفکر انتقادی باید هر دو حیطه «باور» و «عمل» متربیان را تحت پوشش قرار دهد و علاوه بر آموزش، در موقعیت های عملی تمرین شود.
    کلیدواژگان: تفکر انتقادی، ریچارد پل، برتراند راسل، رابرت انیس
  • ابوالفضل رفیع پور صفحات 24-33
    هدف پژوهش حاضر بررسی و مقایسه عملکرد ریاضی دانش آموزان مدارس دولتی، غیرانتفاعی و تیزهوشان در حل یک مساله غیر روتین ریاضی در حوزه استدلال تناسبی است. شرکت کنندگان در این پژوهش، تعداد 836 دانش آموز (شامل 291 دانش آموز از مدارس عادی، 293 دانش آموز از مدارس غیر انتفاعی و 252 دانش آموز از مدارس تیزهوشان) بودند که از بین مدارس یکی از شهرستان های واقع در نیمه جنوبی کشور انتخاب شده بودند. از این دانش آموزان خواسته شده بود تا به یک مساله غیر معمولی مربوط به موضوع تناسب پاسخ دهند. سپس استراتژی های به کار رفته توسط، دانش آموزان با استفاده از چارچوب نظری جرح و تعدیل شده مستخرج از از ادبیات پژوهشی، در 7 دسته شامل دسته بدون جواب، استراتژی صرفا جمعی، و دسته جواب های غیر واقعی، استراتژی رویه ای، استراتژی انتقالی، استراتژی تناسبی مبتدی، استراتژی خبره طبقه بندی شدند. سپس با استفاده از آماره اچ کروسکال والیس و آزمون من ویتنی، معنا داری تفاوت بین عملکرد ریاضی دانش آموزان در مدارس مختلف بررسی شد. نتایج نشان داد که بین عملکرد ریاضی دانش آموزان در مدارس مختلف اختلاف معنا داری وجود دارد، به گونه ای که عملکرد ریاضی دانش آموزان مدارس تیزهوشان و غیرانتفاعی از عملکرد دانش آموزان در مدارس عادی دولتی در سطح 0.01 α=بهتر است.
    کلیدواژگان: حل مساله، استدلال تناسب، استراتژی مدارس تیزهوشان، مدارس غیرانتفاعی
  • اسماعیل عظیمی، رضا جعفری هرندی، سعید موسوی پور صفحات 34-44
    هدف از این پژوهش، بررسی اثر بخشی بازی های آموزشی رایانه ای بر پیشرفت تحصیلی و نگرش دانش آموزان به یادگیری درس علوم در پایه چهارم ابتدایی شهر اراک بود. طرح پژوهش، طرح دو گروهی با پیش آزمون و پس آزمون و روش پژوهش، نیمه آزمایشی بود. جامعه آماری پژوهش شامل دانش آموزان پایه چهارم ابتدایی مدارس شهر اراک در سال تحصیلی 91 1390 به تعداد 1836 نفر بود. با روش نمونه گیری تصادفی مرحله ای،40 دانش آموز انتخاب و از این تعداد 20 نفر در گروه آزمایش و 20 نفر در گروه کنترل جایگزین شدند. 10 موضوع از درس علوم چهارم ابتدایی انتخاب و به صورت بازی های آموزشی رایانه ای تولید شد. گروه آزمایش، بازی های آموزشی رایانه ای را انجام دادند و گروه کنترل با روش سنتی آموزش دیدند. در این پژوهش، برای گردآوری داده ها از آزمون پیشرفت تحصیلی و مقیاس نگرش به یادگیری درس علوم استفاده شد. ضریب پایایی به دست آمده برای آزمون پیشرفت تحصیلی 80/0 و برای مقیاس نگرش به یادگیری درس علوم 77/0 بود. جهت تحلیل داده ها تحلیل کوواریانس مورد استفاده قرار گرفت. نتایج نشان داد که دانش آموزانی که بازی های آموزشی رایانه ای را انجام دادند، به صورت معناداری پیشرفت تحصیلی و نگرش به یادگیری بالاتری نسبت به دانش آموزانی که به روش سنتی آموزش دیدند، داشتند (001/0P<). بنابراین استفاده از بازی های آموزشی رایانه ای در آموزش علوم توصیه می شود.
    کلیدواژگان: آموزش علوم، بازی های آموزشی رایانه ای، پیشرفت تحصیلی، نگرش به یادگیری درس علوم
  • پونه موذنی، سید حسین واعظی صفحات 45-54
    از زمان تشکیل جوامع اولیه فرایند یاددهی و یادگیری بین معلم و متعلم، حقوق متقابلی را ایجاد نمود که رعایت آنها منشا تداوم و تکامل این فرایند گردید. در فقه اسلامی نیز توجه بسیاری به این مقوله شده، آیات و روایات فراوانی در این زمینه دست آویز بسیاری از نویسندگان در کتابت این حقوق متقابل شده است. هدف این پژوهش، تبیین شمول قواعد فقه اسلامی پیرامون حقوق معلم و متعلم است که به روش توصیفی، تدوین یافته است. شایان ذکر است که غالب این نگارش ها بر اساس حقوق و تکالیف معلم و متعلم از دید اخلاقی تبیین شده، شمول قواعد فقه اسلامی بر این حقوق در آنها کمرنگ است؛ ولی یافته های پژوهش با استناد به هفده قاعده فقهی، اشاره به این حقوق از منظر قواعد فقه اسلامی دارد.
    کلیدواژگان: تکلیف، حق، قواعد فقه، معلم، متعلم
  • مرجان عبیری، عباس صادقی، مهناز خسرو جاوید، نادر افقی صفحات 55-67
    هدف پژوهش حاضر، مقایسه تاثیر روش تدریس همیاری (مشارکتی)، اکتشافی و سخنرانی در پیشرفت تحصیلی دانش آموزان و نگرش آنها نسبت به درس فیزیک است. جامعه پژوهشی، کل دانش آموزان دختر سال اول متوسطه منطقه سنگر است. پروهش حاضر یک پژوهش شبه آزمایشی از نوع طرح گروه کنترل نابرابر است. نمونه پژوهش شامل 28 نفر تحت پوشش تدریس همیاری، 28 نفر تحت پوشش تدریس اکتشافی و 22 نفر تحت پوشش تدریس سخنرانی بود که به صورت غیر تصادفی (در دسترس) انتخاب شدند. برنامه های آموزشی در طی 14 هفته توسط پژوهشگر اجرا گردید. ابزارهای به کار گرفته شده در این پژوهش، آزمون پیشرفت تحصیلی و آزمون سنجش نگرش نسبت به درس فیزیک بود که هر دو محقق ساخته بودند و روایی آنها توسط اساتید رشته فیزیک و علوم اجتماعی تایید شد و پایایی آزمون سنجش نگرش در یک مطالعه مقدماتی ضریب آلفای 86/0 بدست آمده است. برای تجزیه و تحلیل آماری داده های پژوهش، از آزمون t، تحلیل واریانس یک طرفه (anova)یک طرفه برای سه گروه مستقل استفاده شد. یافته های پژوهش نشان دادند که بین دو روش تدریس همیاری و اکتشافی در پیشرفت تحصیلی در درس فیزیک تفاوت معنادار وجود داشت که میانگین نمرات تفاوت گروه همیاری بالاتر از گروه اکتشافی بود ولی بین گروه های دیگر دو به دو تفاوت معناداری وجود نداشت. همچنین بین دو روش تدریس اکتشافی و سخنرانی و اکتشافی و همیاری و همیاری از نظر نگرش نسبت به درس فیزیک تفاوت معناداری وجود داشت. همچنین بین نمره پیش آزمون و پس آزمون آزمودنی های گروه همیاری تفاوت معنادار وجود داشت اما بین نمره پیش آزمون و پس آزمون آزمودنی های گروه اکتشافی و سخنرانی تفاوت معناداری وجود نداشت.
    کلیدواژگان: روش تدریس همیاری، روش تدریس اکتشافی، روش تدریس سخنرانی، پیشرفت تحصیلی، نگرش
  • هادی درزی رامندی، علیرضا عصاره، جمشید جراره صفحات 68-79
    هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر روش تدریس بدیعه پردازی بر افزایش خلاقیت و پیشرفت تحصیلی درس تعلیمات اجتماعی دانش آموزان پسر سال دوم دوره راهنمایی شهر بویین زهرا 91 90 است. از آن جایی که در این مقاله، تاثیر روش تدریس بدیعه پردازی در خلاقیت و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان مورد بررسی قرار گرفته است، برای پاسخ به این سوال نیاز به دو گروه آزمایش وگواه داریم. لذا از روش شبه تجربی از نوع پیش آزمون پس آزمون با گروه گواه استفاده شده است. نمونه این پژوهش شامل42 نفر دانش آموز پسر سال دوم راهنمایی (22نفرگروه آزمایش و20نفرگروه گواه) بود که از بین مدارس راهنمایی شهرستان بویین زهرا یک مدرسه انتخاب شدند. سپس 2 کلاس برای حجم نمونه انتخاب شد. که دانش آموزان آن به صورت تصادفی در 2کلاس گواه (20 نفر) و آزمایش (22 نفر) در ساعات تدریس تعلیمات اجتماعی جای داده شدند. از دو گروه پیش آزمون خلاقیت و پیشرفت تحصیلی اجرا گردید. گروه آزمایش به طور جداگانه 12 جلسه 45 دقیق ای روش تدریس بدیعه پردازی دریافت کردند و پس از طی این دوره آموزشی از دو گروه پس آزمون خلاقیت و پیشرفت تحصیلی گرفته شد. به منظور تجزیه تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی (میانگین، انحراف معیار) ودر بخش استنباطی از تحلیل کواریانس استفاده شد که نتایج آن به شرح زیر است. روش بدیعه پردازی باعث افزایش خلاقیت دانش آموزان شده است. روش بدیعه پردازی بر میزان پیشرفت تحصیلی دانش آموزان در درس تعلیمات اجتماعی تاثیر مثبت دارد. روش بدیعه پردازی باعث افزایش میزان مولفه های خلاقیت (سیالی، ابتکار، بسط و انعطاف پذیری) دانش آموزان شده است.
    کلیدواژگان: بدیعه پردازی، پیشرفت تحصیلی، تعلیمات اجتماعی، روش تدریس، خلاقیت
  • کیومرث نیازآذری صفحات 80-91
    پژوهش حاضر، با هدف بررسی عوامل موثر بر تمایل اساتید به تنظیم طرح درس در فرایند تدریس به عنوان جزئی از برنامه ریزی درسی انجام پذیرفت. روش پژوهش زمینه یابی است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه اساتید دانشگاه علوم پزشکی مازندران به تعداد 394 نفر است. روش آن نیز نمونه گیری تصادفی طبقه ای بوده که برای تعیین حجم نمونه از جدول کرجسی و مورگان استفاده شد. بر این اساس تعداد 190 نفر در این پژوهش مشارکت داشته اند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه بوده است. در تدوین پرسشنامه اعتبار صوری و محتوا به کار رفت و پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ 86/0 محاسبه شد. در این پژوهش، از آمار توصیفی جهت تحلیل توصیفی داده ها و آمار استنباطی نظیر آزمون های T تک گروهی، تحلیل واریانس، فریدمن و کروسکال والیس استفاده شده است. لازم به ذکر است که در تجزیه و تحلیل های آماری نرم افزار آماری SPSS مورد استفاده قرار گرفت. یافته های پژوهش نشان داده است که عوامل شناختی، انگیزشی و مدیریتی بر تمایل اساتید به طرح درس در فرایند تدریس برنامه ریزی درسی موثرند. همچنین نتایج نشان داد که عوامل شناختی، عوامل مدیریتی و عوامل انگیزشی به ترتیب بیشترین و کمترین تاثیر را بر تمایل اساتید به تنظیم طرح درس را در فرایند تدریس برنامه ریزی درسی داشته اند.
    کلیدواژگان: عوامل (شناختی، مدیریتی و انگیزشی)، طرح درس، فرایند تدریس
  • هانیه حاجی زاده، مرتضی کرمی صفحات 92-109
    هدف این پژوهش بررسی برنامه درسی قصد شده و اجراشده مقطع راهنمایی تحصیلی بر اساس مولفه های هفت گانه مورد نظر یونسکو در زمینه آموزش صلح است. این مولفه ها عبارتند از: حقوق بشر و دموکراسی، تعاون و همبستگی، حفظ فرهنگ ها، خود و دیگران، انترناسیونالیسم، حفاظت از محیط زیست و معنویت. روش پژوهش در بخش تحلیل برنامه درسی قصد شده تحلیل محتوا و در قسمت تحلیل برنامه درسی اجرا شده از نوع تحقیقات توصیفی پیمایشی است. ابزار جمع آوری اطلاعات دو چک لیست محقق ساخته جهت تحلیل محتوا و مشاهده رفتار معلم بود. نمونه پژوهش در بخش اول شامل محتوای کلیه دروس کتاب های اجتماعی، فارسی، دینی و تاریخ سه پایه مقطع راهنمایی بوده است. همچنین در بخش دوم، از طریق نمونه گیری تصادفی طبقه ای، 60 کلاس درس تعلیمات اجتماعی مدارس شهر ارومیه به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شده است. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات بخش تحلیل محتوا روش آنتروپی شانون و قسمت برنامه درسی اجرا شده آمار توصیفی واستنباطی آزمون t تک گروهی و تحلیل واریانس مورد استفاده قرار گرفته است. نتایج این پژوهش در بخش تحلیل محتوا نشان می دهد که مولفه های آموزش صلح یونسکو درکتاب های درسی مورد نظر چندان مورد توجه نبوده است. بیشترین توجه مربوط به مولفه تعاون و همبستگی است که در محتوای دروس کتاب اجتماعی دارای بیشترین فراوانی و در محتوای دروس کتاب تاریخ دارای کمترین فراوانی است. همچنین کمترین میزان توجه، مربوط به مولفه های دموکراسی وحفاظت از محیط زیست است که کتب اجتماعی و دینی بیشترین وکتاب فارسی کمترین دروس را به مولفه دموکراسی اختصاص داده است. نتایج به دست آمده از چک لیست مشاهده رفتار معلم نیز حاکی از آن است که معلمان در انجام مهارت های یاددهی یادگیری لازم در زمینه آموزش صلح ضعیف تر از حد متوسط عمل می کنند و تنها در مولفه معنویت معلمان در حد متوسط عمل کرده اند.
    کلیدواژگان: آموزش صلح، برنامه درسی قصد شده، برنامه درسی اجراشده، مولفه های هفت گانه یونسکو، مقطع راهنمایی
  • رضا علی نوروزی، طیبه جنت فریدونی، مریم مشاکلایه صفحات 110-121
    این تحقیق با هدف بررسی رابطه بین مولفه های برنامه درسی پنهان و هویت ملی دانش آموزان متوسطه انجام شده است. روش آن توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری این تحقیق دانش آموزان سال دوم و سوم دبیرستان های غرب استان مازندران، به تعداد 17979 نفر هستند و حجم نمونه شامل 414 نفر از دانش آموزان می شود که به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. پرسشنامه محقق ساخته برای بررسی مولفه های برنامه درسی پنهان که شامل جو اجتماعی مدرسه، ساختار سازمانی، تعامل معلم و دانش آموز و ساختار فیزیکی مدرسه و کلاس درس و پرسشنامه محقق ساخته هویت ملی که پس از تعیین روایی و پایایی، پایایی برنامه درسی پنهان 85% و هویت ملی 81%به روش آلفای کرانباخ محاسبه شد، توسط پاسخ گویان تکمیل گردید. در بخش تحلیل آماری از شاخص های آماری توصیفی و رگرسیون استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که بین مولفه های برنامه درسی پنهان و هویت ملی دانش آموزان با 95/. اطمینان رابطه وجود دارد. بین جو اجتماعی مدرسه، ساختار سازمانی مدرسه، تعامل معلم و دانش آموزان و ساختار فیزیکی مدرسه و کلاس درس و هویت ملی دانش آموزان با 95/. اطمینان رابطه وجود دارد. همچنین یافته ها نشان دادند که افزایش در هر یک از مولفه ها بر میزان هویت ملی نیز افزوده می شود و بیشترین رابطه مربوط به متغیر تعامل معلم و دانش آموز است.
    کلیدواژگان: برنامه درسی، برنامه درسی پنهان، مولفه های برنامه درسی پنهان، هویت ملی
  • معصومه صمدی صفحات 122-135
    هدف این پژوهش، بررسی دیدگاه دبیران علوم تجربی و تعلیمات اجتماعی مجری طرح آموزش مبتنی بر رویکرد تربیتی پیرامون محتوای کتاب کارمایه معلمان دردروس علوم تجربی و تعلیمات اجتماعی است. روش پژوهش توصیفی از نوع بررسی محتوا است. جامعه مورد مطالعه دبیران علوم تجربی و تعلیمات اجتماعی مجری طرح آموزش مبتنی بر رویکرد تربیتی پایه دوم راهنمایی در استان های گلستان و سیستان و بلوجستان و شهر تهران است. از معلمان مجری طرح که تعداد آنها 82نفر بود و محتوای کتاب کارمایه های معلمان نمونه گیری به عمل نیامد و دیدگاه های کلیه معلمان مجری طرح پایه دوم درباره کل محتوای کتاب کارمایه های معلمان در دروس علوم تجربی و تعلیمات اجتماعی مورد مطالعه قرارگرفت. ابزار جمع آوری داده ها فهرست وارسی محتوای محقق ساخته کتاب کارمایه معلمان در درس علوم تجربی و تعلیمات اجتماعی بود که روایی آن با استفاده از روش محتوایی و قضاوت متخصصان و پایایی آن بر اساس درصد توافق بین ارزیابان مورد تایید قرار گرفت. واحد تحلیل محتوای درس با توجه به اهداف طرج بود. نتایج حاصل حاکی از این است که به اعتقاد دبیران علوم تجربی وتعلیمات اجتماعی پایه دوم مجری طرح محتوای کتاب کارمایه معلمان درحوزه هایی از قبیل کیفیت بخشی به تدریس معلمان،ارتقای فعالیت گروهی دانش آموزان در کلاس درس، تلفیق محتوا با آموزه های دینی، برجسته سازی نکات تربیتی موفق بوده است. اما درحوزه هایی از قبیل برخورداری از اهداف روشن و واضح، نظم منطقی، پوشش دادن محتوای کتاب های درسی، ارتقای نگرش ملی، تلفیق محتوا با آموزه های ملی، ارتقای دانش تخصصی معلم و ارتقای تعامل مثبت بین معلمان دروس مورد مطالعه با دانش آموزان موفقیت لازم را کسب نکرده است.
    کلیدواژگان: کتاب کارمایه معلمان در درس علوم تجربی، کتاب کارمایه معلمان در درس تعلیمات اجتماعی، بررسی محتوا، طرح آموزش مبتنی بر رویکرد تربیتی
  • مرجان سپه پناه، حسین حیدری، علی اصغر میرک زاده، کیومرث زرافشانی صفحات 136-146
    یادگیری خدماتی نوعی استراتژی تدریس به شمار می رود که سبب غنی سازی تجربه یادگیری و تقویت مهارت های ارتباطی در دانشجویان می شود. هدف اصلی این پژوهش، دیدگاه دانشجویان رشته کشاورزی نسبت به یادگیری خدماتی بوده است. تحقیق حاضر به لحاظ پارادایمیک کمی، از جنبه هدف کاربردی و از بعد دستیابی به حقایق و داده پردازی داده ها توصیفی پیمایشی بوده است. جامعه آماری تحقیق را دانشجویان کارشناسی و کارشناسی ارشد رشته ترویج و آموزش کشاورزی، دانشگاه رازی (170=تعداد جامعه) تشکیل داده اند. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده تعداد 143 نفر نمونه از جدول کرجسی مورگان انتخاب شد. گردآوری داده ها توسط پرسشنامه محقق ساخته انجام گرفت. روایی پرسشنامه توسط منابع موجود و نظرات اساتید دانشگاه رازی و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ برابر با 78/0 به دست آمد. نتایج به حاصل از این پژوهش نشان داد که دانشجوبان نگرش نسبتا مثبتی نسبت به استفاده از یادگیری خدماتی در آموزش کشاورزی دارند و بیان داشتند که برای اجرای این پروژه، مسوولیت تک تک افراد باید کاملا مشخص شود. همچنین نتایج آزمون t مشخص کرد که افرادی که سابقه شرکت در فعالیت های گروهی نداشتند، دیدگاه مثبت تری نسبت به یادگیری خدماتی داشتند. نتایج حاصل از این تحقیق می تواند منجر به بهبود کیفیت آموزش و افزایش کارایی یادگیری و توسعه کشاورزی شود.
    کلیدواژگان: آموزش کشاورزی، توسعه کشاورزی، یادگیری خدماتی
|
  • Pages 1-11
    Motahari’s approach toward morality is very fundamental and methodological. To him، methods and standers are as important as objectives and contents. In his point of view، “self- missing” and “self-bewildering” as opposed to “self- finding”، are deeply rooted in Islamic theology. This research is carried out to determine the ways how school can be Islamized، while taking the Motahari’s “self-return” into account. In order to do so، deductive- descriptive analysis method is used to study about his approach in human comprehension، cognition، and value. Based on above-mentioned factors، the objectives and procedures of Islamization of schools، considering both knowledge and students are to be studied.
    Keywords: Islamic school, Islamic knowledge, Islamic students, Islamic education
  • Fatemeh Vojdani, Mahdi Sajadi Pages 12-23
    Critical thinking is an important part of education and should be considered in all parts of curriculum in all levels. The essence and the nature of critical thinking، its chief principals and its reinforcing plans are what going to be studied in this essay، using a descriptive-analytical and comparative method. The results show that these three approaches toward critical thinking are not in the same way، especially Russell’s viewpoint which is more different. Specifically، critical thinking has been discussed by Paul and Ennis، and both have purposed exact plans for its practicality and integrating it to the educational curriculum. Their approach، also، have a lot in common with psychological approach، too. But Russell’s viewpoint is of theoretical and philosophical one. He explained and justified critical thinking from a humanistic viewpoint. Regardless of these differences، applying critical thinking both in believes and actions of the teachers is the vary point with which they are، all، agreed. They believe that these points not only should be thought but also should be put into practice.
    Keywords: Critical Thinking, Richard Paul, Bertrand Russell, Robert Ennis
  • Abolfazl Rafiepour Pages 24-33
    The main purpose of this paper is to study and compare students’ mathematical performance in different types of school (ordinary، private and special) in solving a non-routine math problem. There are about 836 participants، from southern part of Iran، including 291 students from ordinary، 293 students from private، and 252 ones from special school. These students were asked to solve a none-routine mathematical problem. Then، the student’s strategies are categorized based on theoretical frame work، being disapproved and verified، in the literature realm. These categories are as: non-answered parts، only-public strategy، unreal answered، transformational strategy، beginning coordination strategy، and the senior one. After that، with using H Kruskal-Wallis test and U Mann-Whitney test، all data were analyzed. Results of the study also show that there is a significant relationship between the type of school and the student’s performance; in that، performance of students in special school and private schools was better than performance of students in ordinary school (α=0. 01).
    Keywords: Problem Solving, Proportional Reasoning, Strategies, Special School, Private School
  • Esmaeel Azimi, Dr Reza Jafari Harandi, Dr Saeed Mousavi Pour Pages 34-44
    The goal of the present study is to investigate the effectiveness of instructional computer games on academic achievement and attitude of forth grade students towards science learning in the city of Arak. The method being used in this research is semi-experimental research method and the research pattern is of two group pattern with pre-test and post-test. The statistical population is of 1836 students in the fourth grade of primary schools in Arak city during academic year of 1390-91. Based on random stratified sampling method Forty students are selected; 20 of them being placed in the experimental group and 20 in the control group. Thus، 10 topics are selected from the 4th grade science book and computer games are produced out of those topics. The experimental group played those instructional computer games and the control group was taught based on the traditional method. Data collection was conducted through educational improvement test and attitude scale towards learning science by Akpinar et al. Reliability coefficient was computed for educational improvement test as 0. 8 and for attitude towards science as 0. 77. ANCOVA was utilized to analyze the data. Results suggest that those students playing instructional computer games significantly had better academic achievement and better attitude towards science learning than students who were trained through traditional method، P<0/001. Therefore، the use of instructional computer game is recommended in teaching science.
    Keywords: teaching science, instructional computer games, academic achievement, attitude towards learning science
  • Pages 45-54
    Since the formation of early societies، the process of teaching and learning between the teacher and student has created reciprocal rights; hence، it was the observing 0f such rights that led to the perfection of this process. This issue، also، has been highly taken into consideration in Islamic and، therefore، many books are written based on the various verses and tradition in this regard. This current study aims to explain the rules of Islamic law on the rights of teachers and students. The method applied is of a descriptive one. It should be noted that most of these writings have been made on the basis of rights and obligations of the teacher and student from ethical perspective، while the inclusion of Islamic jurisprudence has been ignored. However، the research findings refer to these rights from the perspective of Islamic jurisprudence، while considering the seventeen jurisprudence rules.
    Keywords: Homework, Jurisprudence Rules, Right, Student, Teacher
  • Pages 55-67
    The purpose of this study is to compare the effect of cooperative method، discovery method and lecture method for students learning development and outlook toward physics. All of the first grad students of the Sanger high school are as the statistical population. This research is of semi-experimental one with non-equal controlling group. The sample of the study has consisted of 28، 28، 22 students treated with cooperative method، discovery method and lecture method. The procedure of choosing the sample was nonrandom (convenience) methodical. The educational treatment was conducted during 14 weeks by the researcher. The tools being used in this study were achievement and attitude assessment test in physics، which both were researcher-made. The validity of these tools was verified by professors of social science and physics. During a pilot study، the reliability of attitude assessment test was calculated α= 0/86. The statistical procedures used in the data analysis were t-test and Anova. The finding of the study revealed that the mean difference of scores of the students treated with cooperative method was higher than the grades of students treated with discovery method. However، there was no significant difference between any other two groups compared with each other. Furthermore، there was a significant difference between discovery and lecture teaching method، and discovery and cooperative teaching method with regard to students’ attitude toward physics. Moreover، there was a significant difference between cooperative participants score and no significant difference in pre-test and post-test of the participants score in discovery and lecture group.
    Keywords: cooperative method, Discovery method, lecture method, Achievement academic, Attitude
  • Hadi Darziramandi, Alireza Assareh, Jamshid Jarareh Pages 68-79
    The purpose of this paper is to study the impact of innovative teaching meted on creativity and academic achievement in social teaching lesson considering the boy students of second grade of junior high school in Buin Zahra during the academic year of 90-91. To do so both test and control groups are needed. Therefore، focusing on control group، a semi-experimental method with pre-test and post-test is used. The study sample included 42 boy students of second grad of junior high school (22 students for test group and 20 for the control). Then، two classes for the sample size was chosen; in that، students randomly were selected for control (n = 20) and test (n = 22) groups during the time of social teaching classes. The pre- test of creativity and academic achievement was administered for both groups Then innovative method in 12 sessions (each 45 min) was applied for test group. then، creativity and academic achievement post-test was taken for two groups. In order to analyze the data، descriptive statistic method (mean، standard deviation) was used and in inferential part the covariance analysis of variance was applied. The results are as follow: Innovative teaching method has caused to increase the creativity of students. Innovative teaching method is making a positive impact on the academic achievement of students. Innovative teaching method has caused to increase creativity’s components of students (fluency، originality، flexibility and elaboration).
    Keywords: Innovative, academic achievement, social teaching, teaching method, creativity
  • Kioumars Niazazari Pages 80-91
    Based on the descriptive method، this research has been done to study about the effective factors making the university professors to arrange lesson plans based on the curriculum. The method of the research is descriptive method. 394 faculties of Mazandaran University of Medical Sciences are chosen as the Statistic population of this research. Based on the Kerjesy and Morgan''s tables، 190 professors are selected by the random sampling. For collecting data، questionnaires have been used. Contextual and nominal reliability are taken in to consideration so as to arrange these questioners. Its perpetuity، also، has been assessed as 0/86 by Kranbakh’s Alpha. Descriptive statistic as well as deductive statistic such as t-test، variation analysis، Fredman، and kroskal valis is used to analyze the data. As revealed by the results، motivational، cognitive، and managerial factors are the important keys leading professors to make use of lesson plans. It is to say that the most effective factor is the cognitive; whereas، managerial and the motivational factors are the second and the third.
    Keywords: Factors (cognitive, managerial, motivational), Lesson plans, Teaching process
  • Pages 92-109
    The present research is carried out to study about the “intended curriculum” and “implemented curriculum” in junior high school based on UNESCO’s elements in education. These elements are of seven types as: Human Right and Democracy، Cooperation and Solidarity، Preservation of Cultures، Self and others، Internationalism، Protection of the Environment and Spirituality. The present study is one of descriptive and content analysis type. The data-collection tools in the first part include checklist. In second part teacher behavior observation checklist was used which was researcher-made checklist and its validity and reliability have been confirmed. The research sample، in the first part، includes all the contents of Social science، Persian literature، and Theology and History books in the three grades of junior high school. In the second part، based on stratified random sampling، 60 social science classes in Uremia schools were chosen for the study. For the content analysis، Shannon Entropy Method is used and descriptive and inferential statistics of T-test and variance analysis are used to analyze the implemented curriculum data. The results in content analysis part show that UNESCO peace education elements، in the above –mentioned books، are not، too much، taken into account. The most field of attention is on Cooperation and Solidarity elements which are most frequent in Social science books and least frequent in History books. The least attention، however، is paid to democracy and nature protection which in social and religious books، it is possible to keep track of them but we cannot say the same for literature. The Teacher behavior observation checklist results show that teachers function، lower than average in teaching-learning skills regarding teaching peace. They functioned only in Spirituality on average.
    Keywords: Peace education, intended curriculum, implemented curriculum, UNESCO's seven elements, junior high school
  • Reza Ali Nowrozi, Tayebeh Jannat Ferey Dooni, Maryam Mashakalayeh Pages 110-121
    To find out the relationship between hidden curriculum components and the national identity of high school students، this research has been done. The present study is implemented on the basis of descriptive- correlation method. The statistical populations of this study are the second and the third grad high school students of West Mazandaran province. 414 students are selected based on stratified sampling method. Two sorts of questionnaires were designed by the researcher and had been answered by the participant. In order to measure the effect of hidden curriculum components، the first on focused on the social atmosphere of school، organizational structure، teacher-learner interaction، and physical structure of school and classroom. The second one، however، focused on the national identify. On the basis of Coronbach’s Alpha coefficient، the reliability of hidden curriculum factors and the national identify were calculated as 85% and 81%. Descriptive statistic and Regression analysis have been used so as o analyze data. The results indicate that there is a significant relationship - with 95% certainty- between the hidden curriculum components and national identity of students. Also، some elements such as social atmosphere of school، organizational structure of school، teacher-learner interaction، physical structure of school and classroom are related with national identity of students، having 95% of certainty. The findings show that as each and every of the above-mentioned factors increase، the amounts of national identity of students increases، too. The variable of teacher-learner interaction possesses the most correlation with the national identity.
    Keywords: curriculum, hidden curriculum, hidden curriculum components, national identity
  • Masoumeh Samadi Pages 122-135
    The purpose of this research was to study the view point of the experimental science and social teaching teachers- executors of the training plan based on educational approach- toward the context of the teacher’s workbook. The method being used in this paper is of the descriptive one focusing on the content. The statistical populations consist of the experimental science and social teaching teachers- executors of the training method based on educational approach- of second grad high school، from the provinces of Sistan Balochestan and Tehran. In this paper، sampling is not implemented and all the teachers’ viewpoints (n=82) are considered about the content of the teacher’s book. Data collecting tools are the research-made questioners which their validity are confirmed by the content validity and the experts of the field. Its reliability، also، is verified agreements of evaluators. It is indicated by the result that these teachers have a lot in common in improving the teaching quality، increasing the group activities،، integrating the content with religious beliefs and magnifying educational point. Having clear objectives in logical order، considering the content of the books، improving the national attitude، interrogating the content with national teaching، improving the specialty of the teachers، and enhancing positive interaction between teachers and students are what they are not fully agreed about.
    Keywords: Textbook, workbook of teacher in social science, social lessens, training plan based on educational approach, study of the Content
  • Marjan Sepahpanah, Hosseyn Haidary, Aliasqar Mirakzadeh, Kayumars Zarafshani Pages 136-146
    Service-learning is a kind of teaching strategy which would help in enriching learning experiences as well as strengthening communication skills of students. The chief Purpose of this paper is to know what the agricultural students’ viewpoints are toward services-learning. This research، in terms of paradigm is quantitative and in terms of aim is practical. It is also descriptive considering the data processing. Composed of 143 students – randomly selected by Kergesy-Morgan table-out of 170، the statistical population are of the B. A and M. A. students of Agricultural education and development of Razi University. The data has been gathered via researcher- made questionnaire. The validity of the questioner has been determined by the prevailing resources and the professors of Razi University and its reliability – being 78%- has been calculated via Coronbach''s Alfa coefficient. What being shown from the result is that students relatively have positive attitude toward service-learning. They say that in order to put this project into practice، each and every one''s responsibility should be clearly designed. The result also reveals that those not having the experience of team-working are more eager to learn about the t- test service. The result also can be very helpful in improving the quality of education as well as agricultural learning and development.
    Keywords: Agricultural Education, Agricultural Development, Service, Learning