فهرست مطالب
فصلنامه مدیریت دولتی
پیاپی 17 (بهار 1393)
- تاریخ انتشار: 1393/03/13
- تعداد عناوین: 10
-
-
صفحات 1-24
امروزه، تیم ها نقش چشمگیری در موفقیت سازمان ها و دستیابی به مزیت رقابتی ایفا می کنند. پژوهش حاضر به بررسی تاثیر پاداش اجتماعی بر تسهیم دانش و فرهنگ مشارکت تیمی می پردازد. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش پژوهش توصیفی- همبستگی است. پاداش اجتماعی به منزله متغیر مستقل، تسهیم دانش و فرهنگ مشارکتی به منزله متغیر های وابسته، و تعهد عاطفی نسبت به تیم به منزله متغیر میانجی درنظر گرفته شد. جامعه آماری این پژوهش عبارت است از تیم های کنترل کیفیت شرکت های تولید کننده قطعات خودرو در استان مازندران. برای جمع آوری داده ها از نمونه در دسترس استفاده شد. در مجموع، 210 پرسشنامه بین اعضای نمونه توزیع شد. برای بررسی روایی سازه از تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد. پایایی پرسشنامه هم با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ 83/0 محاسبه شد. یافته های پژوهش نشان داد پاداش اجتماعی در تعهد عاطفی اعضا نسبت به تیم تاثیر مثبتی دارد. تعهد عاطفی تیمی هم در فرهنگ مشارکت تیمی و تسهیم دانش بین اعضای تیم تاثیر مثبت و معنادار دارد.
کلیدواژگان: پاداش اجتماعی، تعهد عاطفی تیمی، تسهیم دانش، فرهنگ مشارکت تیمی -
صفحات 25-44هدف کلی این پژوهش تحلیل سازوکارهای بهبود توسعه منابع انسانی (اعضای هیئت علمی) دانشکده های کشاورزی است. این پژوهش به روش پیمایشی انجام شد و از نوع توصیفی- اکتشافی است. جامعه آماری این تحقیق اعضای هیئت علمی دانشکده های کشاورزی اند و جامعه آماری پژوهش عبارت است از 1178 نفر از اعضای هیئت علمی. برای جمع آوری داده ها و اطلاعات از روش نمونه گیری چندمرحله ای استفاده شد. در نهایت، 248 پرسشنامه جمع آوری شد. ابزار پژوهش پرسشنامه ای است که روایی آن از طریق متخصصان و اعضای هیئت علمی دانشگاه تهران تایید شد. پایایی پرسشنامه نیز از طریق ضریب آلفای کرونباخ (بالای 7/0) محاسبه گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارSPSS استفاده شد. نتایج نشان داد که 48 سازوکار در زمینه توسعه اعضای هیئت علمی موثر است که، در نهایت، با توجه به تکنیک تحلیل عاملی، به چهار زمینه فردی، مشارکت اجتماعی، حرفه ای، و آموزشی دسته بندی شد، که 66 درصد واریانس کل را تبیین کرد.
کلیدواژگان: آموزش عالی کشاورزی، اعضای هیئت علمی، توسعه حرفه ای، توسعه فردی -
صفحات 45-66هدف از این پژوهش بررسی رابطه ابعاد هوش هیجانی با ارزشیابی عملکرد آموزشی بوده است. جامعه آماری این پژوهش عبارت بود از اعضای هیئت علمی دانشگاه ارومیه در سال 1391. برای انتخاب گروه نمونه، از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای با رعایت نسبت ها استفاده شد و، در مجموع، 200 نفر انتخاب شدند. پژوهش از نوع توصیفی و طرح همبستگی است. برای گردآوری داده های پژوهش از پرسشنامه استاندارد سیبر- شرینگ و پرسشنامه محقق ساخته ارزشیابی عملکرد آموزشی در مقیاس پنج درجه ای لیکرت استفاده شد. داده های پژوهش، پس از جمع آوری، بر اساس فرضیه های پژوهش و با استفاده از تحلیل همبستگی کانونی تجزیه و تحلیل شد. نتایج تحلیل کانونی با 99 درصد احتمال وجود همبستگی بین دو مجموعه متغیر را تایید می کند. همچنین، نتایج رگرسیون چندگانه نشان داد که مولفه های خودآگاهی، همدلی، مهارت های اجتماعی، و خودانگیزی پیش بینی کننده های خوبی هستند برای متغیر های ملاک انضباط آموزشی، توان علمی، و شیوه تدریس.کلیدواژگان: ارزشیابی عملکرد آموزشی، هوش هیجانی
-
صفحات 67-84
این پژوهش به بررسی و تبیین رابطه سرمایه اجتماعی با فضیلت سازمانی در شهرداری رشت می پردازد. بررسی رابطه بین سرمایه اجتماعی و فضیلت سازمانی و توصیف متغیرهای آن ها از مبانی نظری اهداف این پژوهش است. فرض اساسی این پژوهش این است که آیا بین سرمایه اجتماعی و فضیلت سازمانی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد و متغیرهای سرمایه اجتماعی می توانند تغییرات فضیلت سازمانی را تبیین نمایند. بدین منظور، از جامعه آماری 927 نفر کارمند مناطق پنجگانه شهرداری رشت حجم نمونه 240 نفر، به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب، انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری پرسشنامه 36 سوالی بود. در این تحقیق، به منظور آزمون فرضیه های مرتبط با مدل مفهومی پیشنهادی، از روش های آمار توصیفی و همچنین آمار استنباطی استفاده شد. در روش توصیفی، از جداول آماری برای توصیف و تحلیل جمعیت شناختی تحقیق استفاده شد. همچنین، در روش آمار استنباطی، از تحلیل همبستگی و تحلیل رگرسیون استفاده شد. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که در شهرداری رشت بین سرمایه اجتماعی و فضیلت سازمانی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. به عبارت واضع تر، با افزایش سرمایه اجتماعی فضیلت سازمانی ارتقا و بهبود می یابد.
کلیدواژگان: اعتماد، سرمایه اجتماعی، فضیلت سازمانی، مشارکت -
صفحات 85-108سرعت تغییرات در عرصه علم و فناوری آن چنان زیاد است که عدم اطمینان بارزترین ویژگی محیط ماست. پایه اصلی چنین تغییراتی فناوری است و خالقان فناوری کارآفرینان اند. در کشور ایران، بنا به تایید اغلب صاحب نظران، کارآفرینی فناورانه کلید توسعه فناوری و اقتصاد است، اما تا کنون درباره آن کندوکاو نشده است. اگرچه از تاسیس پارک های علم و فناوری و کمتر از آن از ایجاد مراکز رشد برای حمایت از کارآفرینان فناور، در قالب استقرار شرکت های دانش بنیان، حدود یک دهه سپری شده است، اطلاعات چندانی درباره کارآفرینان فناور، کارآفرینی فناورانه، کسب و کارهای جدید فناورمحور یا همان شرکت های دانش بنیان در کشور وجود ندارد. در این پژوهش، الگوی کارآفرینی فناورانه در شرکت های دانش بنیان مستقر در پارک های علم و فناوری در سطح ملی بررسی و مطالعه شده است. روش تحقیق در این مطالعه روش کیفی است مبتنی بر مصاحبه های اکتشافی و برگزاری گروه های کانونی.
کلیدواژگان: پارک علم و فناوری، شرکت دانش بنیان، کارآفرینی، کارآفرینی فناورانه -
صفحات 109-130پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر هویت بخشی سازمانی بر رضایت شغلی و تمایل به ترک شغل با درنظر گرفتن میانجی رفتارهای شهروندی انجام شده است. جامعه آماری تحقیق حاضر کلیه کارکنان شهرداری منطقه 2 شهر تهران است. بر اساس حجم جامعه، نمونه ای متشکل از 260 نفر از طریق فرمول کوکران، با روش نمونه گیری تصادفی ساده، انتخاب شد. روش تحقیق توصیفی- همبستگی است. برای آزمون فرضیات تحقیق از آزمون رگرسیون و از مدل معادلات ساختاری برای برازش کلی مدل استفاده شد. نتایج تحلیل مدل معادلات ساختاری (تحلیل عاملی تاییدی) حاکی از استاندارد و مناسب بودن مدل ارائه شده است. نتایج حاصل از مدل تحقیق نشان داد رفتار شهروندی سازمانی به منزله میانجی ای است در رابطه بین رضایت شغلی، ترک شغلی، و هویت بخشی سازمانی.
کلیدواژگان: تمایل به ترک شغل، رضایت شغلی، رفتار شهروندی سازمانی، هویت بخشی سازمانی -
صفحات 131-150
امروزه، با توجه به نقش فراگیر و همه جانبه سازمان ها در زندگی انسان ها و نقش و جایگاه عدالت در فرهنگ اسلامی کشور ایران، اهمیت عدالت در سازمان ها بیش از پیش آشکارتر شده است. پژوهش حاضر، با هدف ارائه راهکارهای کاربردی بهبود عملکرد کارکنان دانشگاه تبریز، بر اساس عدالت سازمانی مطالعه شد. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و بر اساس روش یک تحقیق توصیفی- همبستگی است. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه استفاده شد. روایی پرسشنامه توسط خبرگان تایید شد و تحلیل عاملی سوالات و پایایی آن با ضریب آلفای کرونباخ تایید گردید. نتایج مدل سازی معادلات ساختاری روی داده های حاصل از 236 پرسشنامه گردآوری شده از کارکنان دانشگاه تبریز نشان داد عدالت سازمانی به طور مستقیم با ضریب مسیر 86/0 و به طور غیرمستقیم با نقش واسطه انصاف ادراک شده با ضریب مسیر 54/0 بر عملکرد کارکنان و با ضریب مسیر 69/0 بر انصاف ادراک شده تاثیر مثبت دارد. همچنین، سازه انصاف ادراک شده با ضریب مسیر 79/0 تاثیر مثبتی در عملکرد کارکنان دارد.
کلیدواژگان: انصاف ادراک شده، عدالت توزیعی، عدالت رویه ای، عدالت مراوده ای، عملکرد -
صفحات 151-174فعالیت های سازمانی سیاسی اند، زیرا در آن منافع، قدرت و تعارض منافع وجود دارد. بنابراین، یکی از رفتارهای آشکار افراد رفتار سیاسی آنان است. پژوهش حاضر به دنبال پاسخ به این پرسش است که چه عواملی موجب بروز رفتار سیاسی در سازمان می شوند؟ پژوهشگر پس از تشریح مبانی نظری، فرایندی از متغیرهای درون سازمانی و مبین چگونگی شکل گیری چنین رفتاری در شرکت های بخش آب را به بوته آزمون گذارد. روش پژوهش حاضر پیمایشی است. داده های این پژوهش با استفاده از نمونه ای 525 نفره از مدیران و کارشناسان صنعت آب با روش نمونه گیری تصادفی از نوع طبقه ای گردآوری شد. روایی محتوایی پرسشنامه ها تایید شد و قابلیت اعتماد آن ها با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ برای هر متغیر تایید شد. تجزیه وتحلیل داده ها از طریق مدل معادلات ساختاری و تحلیل مسیر با نرم افزار لیزرل و اسمارت پی ال اس انجام شد. نتایج نشان می دهد متغیرهای شناسایی شده به جز کانون کنترل و خودنظارتی در بروز رفتار سیاسی کارکنان موثرند.
کلیدواژگان: اراده سیاسی، برداشت از سیاست سازمانی، صنعت آب، رفتار سیاسی، مهارت سیاسی -
صفحات 175-188
هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی رابطه ساختار سازمانی با فرسودگی شغلی دبیران مدارس متوسطه شهر کرد است. روش تحقیق مورد استفاده توصیفی از نوع همبستگی است. برای نیل به اهداف تحقیق از دو پرسشنامه 1. ساختار سازمانی با اعتبار 93 درصد؛ 2. فرسودگی شغلی با اعتبار 95 درصد استفاده شد. جامعه آماری شامل کلیه دبیران مدارس متوسطه شهر کرد است که تعداد آن ها 683 نفر است و در سال تحصیلی 1387 1388 به تدریس اشتغال داشته اند. با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای، تعداد 160 دبیر انتخاب و پرسشنامه میان آنان توزیع شد. یافته های تحقیق نشان داد که 1. بین ساختار مدارس متوسطه، از نظر پیچیدگی و فرسودگی شغلی دبیران، رابطه معنادار وجود ندارد؛ 2. بین ساختار مدارس متوسطه، از نظر تمرکز و فرسودگی شغلی دبیران، رابطه معنادار وجود ندارد؛ 3. بین ساختار مدارس متوسطه، از نظر رسمیت و فرسودگی شغلی دبیران، رابطه معنادار وجود ندارد؛ 4. بین ویژگی های دموگرافیک دبیران مدارس متوسطه و فرسودگی شغلی رابطه معنادار وجود ندارد.
کلیدواژگان: پیچیدگی، تمرکز، رسمیت، ساختار سازمانی، فرسودگی شغلی -
صفحات 189-208تسهیم دانش را می توان رفتاری مهم در عرصه سازمان درنظر گرفت که تحت تاثیر سایر متغیر های رفتار سازمانی قرار دارد. در مقاله حاضر سعی شد، به روش توصیفی- پیمایشی، رفتار تسهیم دانش، به منزله بخشی اساسی در مدیریت دانش، بررسی شود و روابط آن با متغیر های توانمندسازی روان شناختی و سرمایه روان شناختی، به منزله مفاهیم مهم رفتار سازمانی مثبت گرا، تحلیل شود. علاوه بر این، نقش رفتار شهروندی سازمانی به صورت میانجی در روابط فوق الذکر لحاظ گردید و نهایتا الگویی از روابط این متغیرها ارائه شد. پرسشنامه تحقیق بین نمونه ای تصادفی از کارکنان شرکت مادر تخصصی فرودگاه های کشور توزیع و داده های جمع آوری شده با فنون آمار توصیفی و استنباطی و به ویژه تحلیل رگرسیون و تحلیل مسیر تجزیه و تحلیل شد. یافته های تحقیق، ضمن تایید روابط مفروض در الگوی مفهومی تحقیق، نقش میانجی رفتار شهروندی سازمانی را در روابط بین سرمایه روان شناختی و توانمندسازی روان شناختی با رفتار تسهیم دانش تایید نمود. ضمن اینکه مشخص شد این نقش میانجی برای متغیر توانمندسازی روان شناختی اندکی بیشتر از سرمایه روان شناختی است.
کلیدواژگان: توانمندسازی روان شناختی، رفتار تسهیم دانش، رفتار سازمانی مثبت گرا، رفتار شهروندی سازمانی، سرمایه روان شناختی
-
Pages 1-24
Nowadays، teams play a significant role in organizations'' success and competitive advantage. That''s why managers and researchers are trying to find antecedences and factors affecting teams'' effectiveness. This study aims at evaluating the indirect effect of social rewards on team collaborative culture and knowledge sharing. The research is applied in terms of objective، and is correlational – descriptive in terms of methodology. Social rewards is considered as independent variable، knowledge-sharing and collaborative culture are considered as dependent variables، and team affective commitment is regarded as mediating variable. Quality control teams of companies that are located in Mazandaran province and produce automobile parts constituted the population of the research. Totally، 210 questionnaires were distributed. Validity of the questionnaire was approved by confirmatory factor analysis and its reliability was calculated as 0. 83 by Cronbach''s alpha coefficient. The results of the study indicate that social reward has a positive effect on team affective commitment. Moreover، team affective commitment has a significant and positive effect on team members'' knowledge sharing and collaborative culture.
Keywords: Knowledge Sharing, Team Collaborative Culture, Team Affective Commitment, Social Reward -
Pages 25-44This research was conducted with the purpose of analyzing improvement mechanisms of Human Resource Development (HRD) in agriculture faculties. This survey research was descriptive-explanatory. The population of this research consisted of all agricultural faculty members of Iran universities (N=1178). Data was collected using multi-stage random sampling method. Finally، 248 questionnaires were collected. The questionnaire’s validity was confirmed by a group of agriculture faculty members and its reliability was calculated using Cronbach''s alpha coefficient (above 0. 7). Data was analyzed using SPSSwin18 software. The results showed that 48 improvement mechanisms are effective in developing faculty members. They were classified into four principal components of individual، social-participation، professional and educational factors، using explanatory factor analysis technique، which explained 61 percent of variance.Keywords: Agriculture Higher Education, Faculty Members, Individual Development, Professional Development
-
Pages 45-66The purpose of this research was to investigate the relationship between emotional intelligence and academic performance evaluation. The population of the study included faculty members of the University of Urmia in 1391. To select a sample، stratified random sampling method was used while considering the proportions. In total، 200 people were selected. The study was of descriptive - correlational type. To collect data، the standardized questionnaire of Syber Yashring and the researcher-made academic performance evaluation questionnaire were used in five-point Likert scale. Data collected based on the research hypotheses was analyzed using canonical correlation analysis. The results of canonical analysis confirmed the 99 percent probability of the correlation between the two sets of variables. The results of multiple regression showed that the components of self-awareness، empathy، social skills، and self-motivation are good predictors of academic disciplines criterion، scientific ability and teaching method.Keywords: academic performance evaluation, emotional intelligence
-
Pages 67-84
The purpose of this study is to analyze and explain the relationship between social capital and organizational virtuousness in Rasht municipality. Studying the relationship between social capital and organizational virtuousness and describing its variables are among the theoretical foundations of this research. The main assumption in this study is: ‘Is there a significant and positive relationship between social capital and organizational virtuousness، and are social capital variables able to explain the organizational virtuousness changes? ’ For this purpose، from the population of 927 employees in Rasht municipality، a sample of 240 people was selected using stratified random sampling. The assessment instrument was a questionnaire consisted of 36 questions. To test the hypotheses related to the suggested conceptual model، descriptive statistics and inferential statistics methods were used. In descriptive method، statistical tables were applied for demographic analysis. Besides، in inferential statistics method، correlational and regression analyses were used. The results of this study show that there is a significant positive relationship between social capital and organizational virtuousness in Rasht municipality; i. e. with the increase of social capital، organizational virtuousness also improves.
Keywords: Organizational virtuousness, participation, social capital, trust -
Pages 85-108Rapid changes in science and technology have made the uncertainty a distinctive feature of our environment. The main reason for such changes is technology، and entrepreneurs are the technology creators. In our country، technological entrepreneurship، which in most authorities’ opinion is the key to technological and economic development، has not been explored so far. Although nearly a decade has passed since the establishment of science parks، and less than a decade has passed since the establishment of incubators to support technological entrepreneurs in the form of knowledge-based enterprises، little information exists on technological entrepreneurs، technological entrepreneurship، and new technology-based businesses or knowledge-based enterprises in the country. In this study، the model of technological entrepreneurship in knowledge-based firms in science and technology parks at national level has been examined. The research methodology is qualitative، including interviews and focus groups.Keywords: Entrepreneurship, knowledge, based entreprise, science, technology parks, technological entrepreneurship
-
Pages 109-130The present study investigated the mediating role of Organizational Citizenship Behavior (OCB) in the relationship between job satisfaction، turnover، and organizational identification. The population of the present study included all employees working at Tehran municipality at district 2 and the sample consisted of 260 employees selected using random sampling and Cochran formula. The research methodology was descriptive-correlational. To test hypotheses، we have used regression test and structural equation modeling to fit the overall model. The results of structural equation model analysis (confirmatory factor analysis) indicated that the model was standard and appropriate. The results of the study model showed that Organizational Citizenship Behavior was a partial mediator in the relationship between job satisfaction، turnover، and organizational identification.Keywords: job satisfaction, organizational citizenship behavior, organizational identification, turnover
-
Pages 131-150
Today، given the pervasive role of organizations in human lives and the status of justice in Islamic culture، the importance of justice in organizations has become more apparent than ever before. The aim of this research is to offer practical solutions to improve staff performance of University of Tabriz based on organizational justice. The research is applied in terms of objective، and its methodology is descriptive -correlational. The data was collected using a questionnaire. The validity of the questionnaire was confirmed by experts and the questions’ factor analysis and the reliability were confirmed by Cronbach’s alpha coefficient. The results of the structural equations modeling on the data collected from 236 questionnaires completed by the employees of University of Tabriz showed that organizational justice has a direct impact (with path coefficient of 0. 86) and an indirect impact (with path coefficient of 0. 54 and the perceived justice mediating role) on employees performance. It also has a positive impact (with path coefficient of 0. 69) on perceived justice. Moreover، perceived justice (with path coefficient of 0. 79) has a positive effect on employees’ performance. perceived justice structure by path coefficient of 0. 79 has a positive effect on employees performance.
Keywords: distributive justice, interactional justice, perceived justice, procedural justice, performance -
Pages 151-174The organizational activities are political، because in this context interests، power and conflict of interests exist. Therefore، one of the apparent behaviors of people is political behavior. This study seeks to answer the question that what factors are causing political behavior in organization? Researcher after describing the theoretical foundations، tests the process of inter-organizational variables that indicate the formation of such behavior in the companies of water sector. This research method is survey. This research data was collected by using a sample of 525 people of managers and experts of water industry، with stratified random sampling method. Content validity of the questionnaires was confirmed and its reliability was confirmed with Cronbach،s alpha coefficient for each variable. For data analysis by Structural equation modeling and path analysis were used LISREl and Smart P. L. S. The research results show that identified variables except locus of control and self-monitoring affect the political behavior of employees.Keywords: Organizational politics perception, political behavior, political skill, political will, water industry
-
Pages 175-188
The main purpose of this research was to study the relationship between organizational structure and burnout among high school teachers. Research method was descriptive correlational. To collect data، two questionnaires were used: organizational structure with reliability coefficient of 93 % and job burnout with reliability coefficient of 95 %. The population consisted of all high school teachers of Shahrekord in academic year of 1387-88 (2008-2009). 160 teachers were selected using cluster sampling and the questionnaies were distributed among them. The reaserch findings showed that: 1. There was no significant relationship between complexity of structure at schools and job burnout among teachers. 2. There was no significant relationship between centralization of structure at schools and job burnout among teachers. 3. There was no significant relationship between formality of structure at school and job burnout among teachers. 4. There was no significant difference among teachers with regard to their demographic characteristics.
Keywords: complexity, centralization, formalty, job burnout, organizational structure -
Pages 189-208Knowledge sharing can be considered as an organizational behavior with a great importance which is affected by the other organizational behavior variables. This paper with a descriptive-survey approach، tries to investigate knowledge sharing behavior as a substantial aspect of knowledge management and to analyze its relationships with psychological empowerment and psychological capital as the main concepts of positive organizational behavior. Furthermore، the mediating role of organizational citizenship behavior has been regarded in the abovementioned relations and finally a framework has been presented which explains the relationships among these variable and concepts. Research questionnaire was distributed among a random sample of the Iranian Airports Holding Company. Collected data have been analyzed through different descriptive and inferential statistical techniques such as regression analysis and path analysis. Findings supported the presented conceptual framework and also verified the mediating role of organizational citizenship behavior in the relationships of psychological capital، psychological empowerment and knowledge sharing behavior. Furthermore، results revealed that the mediating role of the organizational citizenship behavior according to psychological empowerment is slightly greater than psychological capital.Keywords: knowledge sharing behavior, psychological capital, Psychological Empowerment, organizational citizenship behavior, positive organizational behavior