فهرست مطالب

ابتکار و خلاقیت در علوم انسانی - سال چهارم شماره 13 (تابستان 1393)

فصلنامه ابتکار و خلاقیت در علوم انسانی
سال چهارم شماره 13 (تابستان 1393)

  • بهای روی جلد: 45,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1393/07/19
  • تعداد عناوین: 9
|
  • علیرضا خوراکیان*، یعقوب مهارتی، محمد رسول حشمتی صفحه 1
    زمینه
    آنچه موجب عملکرد بهتر و رقابت برای بقا در محیط متلاطم سازمان های امروز می شود قابلیت نوآوری و خلاقیت است که از طریق منابع انسانی امکان پذیر است. مدیریت مشارکتی رویکردی جدید در مدیریت است که از آن به عنوان انقلاب مشارکت یاد می شود و از طریق سازوکاری به نام نظام پیشنهادات سازمان ها را در تحریک قدرت خلاقیت کارکنان و بهره گیری از سرمایه فکری آن ها یاری می دهد.
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه میان ارزش نظام پیشنهادات و انگیزه برای ارائه پیشنهادهای خلاقانه با تاکید بر نقش تعدیل گر سلامت روانی کارکنان انجام پذیرفت. اهمیت بررسی خلاقیت و نظام پیشنهادات در تحقیقات و مطالعات مختلفی بررسی و تایید شده است؛ بنابراین، تحقیق حاضر قصد دارد به بهبود وضعیت مشارکت در نظام پیشنهادات و ارائه ایده های خلاقانه با در نظر گرفتن متغیرهای سلامت روانی کارکنان و ارزش نظام پیشنهادات بپردازد.
    روش
    برای سنجش متغیرهای تحقیق در میان کارکنان دانشگاه فردوسی مشهد از پرسش نامه ای با طیف پنج گزینه ای لیکرت استفاده شد. به منظور تجزیه وتحلیل داده های پرسش نامه و آزمون فرضیه ها از تحلیل رگرسیون چندگانه تعدیل شده (سلسله مراتبی) استفاده شد.
    یافته ها
    ارزش نظام پیشنهادات با انگیزه ارائه پیشنهادهای خلاقانه رابطه مثبت و معناداری دارد اما این رابطه در سطوح بالا و پایین متغیر تعدیل گر (سلامت و رفاه روانی) متفاوت است؛ به طوری که پیوند میان ارزش نظام و انگیزه برای ارائه پیشنهاد تحت شرایط سلامت و رفاه روانی بیشتر به نسبت شرایط سلامت و رفاه کمتر، قوی تر بود.
    نتیجه گیری
    فراهم نمودن زمینه تامین سلامت روانی کارکنان و در نظر گرفتن اهمیت و ارزش نظام پیشنهادات نزد کارکنان، به دلیل نقش موثر در بهبود وضعیت انگیزشی کارکنان برای ارائه نظرات و ایده های خلاقانه به نظام پیشنهادات، باید مورد توجه جدی مدیران دانشگاه و مسئولان نظام پیشنهادات قرار گیرد.
    کلیدواژگان: خلاقیت و نوآوری، منابع انسانی، نظام پیشنهادات، سلامت و رفاه روانی، انگیزه
  • منصور صادقی مال امیری* صفحه 29
    زمینه
    سازمان ها به منظور حفظ مزیت رقابتی و افزایش کیفیت، کارایی، اثربخشی، بقا و موفقیت بلندمدت در محیط های دارای تغییرات پیچیده و فزاینده، به بهره گیری از استعداد خلاقیت کارکنان نیاز ضروری دارند. بااین وجود، بهره گیری از خلاقیت، مستلزم سنجش، اندازه گیری، تحلیل و بررسی آن دارد تا از این طریق بتوان در بهره گیری هر چه بیش تر از دستاوردهای خلاقیت کارکنان به سازمان کمک نمود.
    هدف
    این تحقیق با هدف شناسایی و تحلیل وضعیت موجود خلاقیت و ابعاد چهارگانه آن (مسئله یابی، ایده یابی، ارزیابی ایده ها و اجرای ایده ها) انجام شده است.
    روش
    این تحقیق از نوع پیمایشی است. به منظور نیل به هدف پژوهش، پرسش نامه تحقیق میان جامعه آماری، توزیع و بعد از تکمیل، جمع آوری شد. داده های حاصل از پرسش نامه ها، به محیط نرم افزار اس پی اس اس منتقل و بعد از پالایش و حذف داده های پرت و حصول اطمینان از روایی (تحلیل عاملی اکتشافی، تحلیل عاملی تاییدی و روایی هم گرا و واگرا) و پایایی (انسجام درونی)، بر محور گزاره های تحقیق با استفاده از آزمون های تی تک نمونه ای و تی نمونه های مستقل تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان می دهد، هرچند کارکنان سازمان مورد مطالعه از خلاقیت برخوردارند و سطح خلاقیت آن ها از حد متوسط بیش تر است، اما با وضع مطلوب، فاصله دارد. هم چنین، نتایج تحقیق بیانگر آن است که ویژگی های جنسیت، وضعیت تاهل، مسئولیت (مدیر/مرئوس)، محل کار (مرکز استان/ شهرستان)، عضویت (رسمی/ پیمانی) و دانشگاه محل تحصیل (دانشگاه سازمان/سایر دانشگاه ها)، بر خلاقیت تاثیر دارند. به خصوص زنان دارای کم ترین سطح خلاقیت و دانش آموختگان دانشگاه سازمان، دارای بالاترین سطح خلاقیت هستند. درضمن، بین میزان خلاقیت مدیران و مرئوسان فاصله زیادی وجود دارد.
    نتیجه گیری
    نتایج تحقیق درباره افزایش خلاقیت کارکنان به این ترتیب است که زنان نسبت به مردان، مرئوسان نسبت به مدیران و کارکنان مرکز استان نسبت به کارکنان شهرستان، در اولویت قرار گیرند. در ضمن، برای افزایش خلاقیت در محیط سازمان، کارشناسان موردنیاز باید توسط دانشگاه سازمان تامین شوند و عضویت افراد پیمانی به رسمی تبدیل شود.
    کلیدواژگان: خلاقیت، مسئله یابی، ایده یابی، ارزیابی ایده ها، اجرای ایده ها
  • فائزه جهان*، فرحناز کیان ارثی، علی محمد رضایی صفحه 65
    زمینه
    آموزش و افزایش خلاقیت از جمله غایت های همه جوامع و مراکز آموزشی است. امروزه، تریز یکی از جدیدترین، جامع ترین و کارآمدترین روش های ایجاد و افزایش خلاقیت در افراد مختلف از جمله دانش آموزان است.
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش تریز بر میزان خلاقیت و مولفه های آن در دانش آموزان دختر دبیرستانی شهر سمنان است.
    روش پژوهش: این پژوهش از نوع آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل است. جامعهٔ مطالعه شامل کلیهٔ دانش آموزان دختر پایه دوم دبیرستان شهر سمنان بودند که 50 نفر از آن ها به روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای انتخاب و با جایگزینی تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. ابزارهای لازم برای اجرای این پژوهش پرسش نامه خلاقیت عابدی و آزمون هوش ریون بود. برای اجرای پژوهش نیز از یک طرح درس شش جلسه ای برای آموزش تریز استفاده شد. بعد از اجرای پرسش نامه خلاقیت در مرحله پیش آزمون و پس آزمون داده ها با نرم افزار پی ای اس دبلیو و با روش تحلیل مانکووا تجزیه وتحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که میان گروه آزمایش و کنترل در مولفه های بسط و اصالت تفاوت معنادار وجود دارد اما در مولفه های سیالی و انعطاف پذیری تفاوت زیادی مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    پیشنهاد می شود تدریس خلاقیت محور در مدارس مدنظر قرار گیرد و شاخه های دیگر تریز مانند یوسیت و آریز بر میزان خلاقیت دانش آموزان نیز بررسی شود.
    کلیدواژگان: خلاقیت، تریز، روش های افزایش خلاقیت
  • شهره قربان شیرودی* صفحه 83
    زمینه
    روان شناسان همواره به دنبال افزایش دقت پرسش نامه های روان شناسی بوده اند. خلاقیت نیز از موضوع های روان شناسی است که اندازه گیری درست آن بسیار مهم است.
    هدف
    این تحقیق به منظور بررسی میزان درستی پاسخ گویی و نمره دهی مرسوم پرسش نامه های روان شناسی انجام شده است. روش پیشنهادی این تحقیق، تلفیق عدم قطعیت و متغیر زبانی نظریه فازی در نحوه پاسخ گویی و نمره دهی پرسش نامه های روان شناسی است.
    روش
    نمونه مطالعه، پرسش نامه خلاقیت عابدی است که 60 سوال دارد. به منظور مقایسه بهتر نتایج، از یک پرسش نامه ی پاسخ داده شده ی فرضی استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از تحلیل پرسش نامه به روش مرسوم فاصله ی معناداری با نتایج تحلیلی روش پیشنهادی داشت. به طوری که نتیجه حاصل از روش پاسخ گویی و نمره دهی مرسوم، فرد را در ردیف افراد دارای خلاقیت بسیار کم قرار می دهد اما با تلفیق عدم قطعیت و متغیر زبانی نظریه فازی در نحوه پاسخ گویی و نمره دهی، فرد در ردیف افراد دارای خلاقیت زیاد قرار گرفت.
    بحث و نتیجه گیری
    بر این اساس می توان نتیجه گیری کرد که تلفیق عدم قطعیت و متغیر زبانی نظریه فازی در نحوه پاسخ گویی و نمره دهی پرسش نامه های روان شناسی ضروری است و باعث افزایش دقت اندازه گیری می شود. همچنین مشخص شد این روش برای تمامی پرسش نامه های روان شناسی به خصوص پرسش نامه هایی که سوالات زیادی دارند، قابل استفاده است.
    کلیدواژگان: نظریه فازی، عدم قطعیت، متغیر زبانی، پرسش نامه خلاقیت عابدی
  • عزت الله قدم پور، سعیده سبزیان*، جواد اسدالهی، هوشنگ گراوند صفحه 95
    زمینه
    خلاقیت یا آفرینندگی یکی از موضوع های بسیار جالب و بحث انگیز در حوزه های مختلف علمی به ویژه علوم تربیتی و روان شناسی است. این موضوع در هر دوره از تاریخ، به عنوان قدرت اساسی ذهن بشر، هدف اصلی مدارس و مراکز آموزشی بوده است.
    هدف
    هدف از اجرای این پژوهش تعیین اثربخشی آموزش تکنیک های فراشناختی بر میزان خلاقیت دانش آموزان دختر دبیرستانی شهر اصفهان بود.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر به شیوهٔ نیمه آزمایشی و با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل اجرا شد. جامعهٔ آماری این پژوهش تمامی دانش آموزان دختر دبیرستانی در سال تحصیلی 1392-1391 در شهر اصفهان بود که از میان آنان تعداد چهل نفر به روش تصادفی مرحله ای انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری در این پژوهش پرسش نامه خلاقیت عابدی (1980) بود. پس از اعمال مداخله پس آزمون و بعد از چهار ماه آزمون پیگیری اجرا شد. داده ها با استفاده از آمار توصیفی، آزمون آماری تحلیل واریانس و نرم افزار اس پی اس اس-20 تجزیه وتحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج این پژوهش نشان داد، بین میانگین نمرات دو گروه آزمایش و گواه در مرحله پس آزمون و پیگیری در میزان خلاقیت تفاوت معنی داری وجود دارد (p<0.005).
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش اثربخشی آموزش تکنیک های فراشناختی بر میزان خلاقیت دانش آموزان دختر دبیرستانی شهر اصفهان را نشان می دهد؛ بنابراین یافته های این پژوهش مداخلات مبتنی بر آموزش تکنیک های فراشناختی را برای افزایش میزان خلاقیت دانش آموزان دختر پیشنهاد می کند.
    کلیدواژگان: آموزش تکنیک های فراشناختی، خلاقیت، دانش آموزان دختر
  • سید کاظم بنی هاشم*، عیسی رضایی، مهدی بدلی، علی دانا صفحه 113
    زمینه
    یادگیری تلفیقی، الگوی جدیدی در نظام یادگیری است که با درهم تنیدن فناوری های اطلاعاتی و ارتباطاتی از یک سو و ویژگی های آموزش حضوری از سوی دیگر، منجر به کارآمدی و اثربخشی آموزش و یادگیری می شود.
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر یادگیری تلفیقی بر خلاقیت دانشجویان انجام شده است.
    روش
    روش پژوهش این تحقیق، شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون همراه با گروه کنترل بود. بدین ترتیب که ابتدا آزمون خلاقیت به هر دو گروه آزمایش و کنترل به صورت پیش آزمون داده شد و سپس در پایان ترم تحصیلی دوباره از دانشجویان هر دو گروه پس آزمون گرفته شد. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از روش تحلیل کوواریانس استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از تجزیه وتحلیل داده ها نشان داد که خلاقیت دانشجویان گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل به طور معناداری افزایش یافته است.
    بحث و نتیجه گیری
    بر اساس نتایج پژوهش حاضر، یادگیری تلفیقی به عنوان مولفه اثرگذار مثبت بر خلاقیت دانشجویان محسوب می شود، بنابراین، ضرورت دارد که یادگیری تلفیقی را در تدابیر آموزشی موردتوجه قرار داد.
    کلیدواژگان: یادگیری تلفیقی، خلاقیت، ابتکار، یادگیری الکترونیکی
  • پرویز میرزاخانی*، علی دلاور، بهنام مکوندی صفحه 129
    زمینه
    هوش معنوی، بیانگر مجموعه ای از توانایی ها، ظرفیت ها و منابع روحانی است که کاربست آن ها در زندگی روزانه می تواند موجب افزایش انطباق پذیری و بهزیستی فرد شود، در همین رابطه می توان به ویژگی های شخصیتی اشاره کرد که با باورهای دینی و مذهبی و به خصوص هوش معنوی مرتبط است.
    هدف
    این تحقیق درصدد است تا رابطه بین ویژگی های شخصیتی باهوش معنوی در بین دانشجویان پژوهشگر و نخبه را بررسی کند.
    روش
    جامعه آماری پژوهش حاضر را تمامی دانشجویان عضو باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان تشکیل می دهند. با استفاده از روش تصادفی طبقه ای، حجم نمونه 373 نفر تعیین شد. ابزار اندازه گیری در این پژوهش پرسش نامه های سنجش هوش معنوی جامع و ویژگی های شخصیتی پنج عاملی نئو است که به صورت اینترنتی طراحی و اجرا شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد بین مولفه روان نژندی از ویژگی شخصیت با هوش معنوی و مولفه های آن (هوشیاری، خوبی، جهت گیری درونی، معنا و مفهوم، وجود و شخصیت، حقیقت و صداقت، تمامیت و کلیت) همبستگی معکوس و بین مولفه های برون گرایی، مسئولیت پذیری، انعطاف پذیری و دلپذیربودن با هوش معنوی و مولفه های آن همبستگی مستقیم وجود دارد.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های پژوهش حاضر می توان نتیجه گرفت که تمامی مولفه های ویژگی های شخصیتی بر روی هوش معنوی تاثیرگذار هستند و به جز مولفه روان نژندی که رابطه معکوس باهوش معنوی دارد مابقی مولفه ها ارتباط مستقیم باهوش معنوی دارند.
    کلیدواژگان: هوش معنوی، ویژگی های شخصیتی، باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان
  • اسکندر فتحی آذر، رحیم بدری گرگری، غفور احراری* صفحه 159
    زمینه
    تفکر انتقادی، گرایش آن و تفکر خلاق، مهارت هایی هستند که همواره مدنظر عالمان تعلیم و تربیت بوده است. امروزه به دلیل تغییر و تحولات سریع در تمام عرصه ها، انفجار اطلاعات و آموزش ندادن مهارت های استفاده درست از آن ها، لزوم فراگیری این مهارت ها به عنوان خروجی آموزش وپرورش و به ویژه آموزش عالی، بیشتر احساس می شود.
    هدف
    این مطالعه در پی آن است تا با کمک فن شش کلاه تفکر دوبونو، مهارت های تفکر انتقادی و خلاق را در دانش آموزان پرورش دهد. در این فن افراد با تصور پوشیدن کلاه هایی به رنگ های مختلف (شش رنگ) مسئله و موضوع بحث را از شش جنبهٔ مثبت، منفی، عاطفی، خلاقانه، بی طرفانه و کنترلی در نظر می گیرند.
    روش
    برای بررسی نتیجه این امر از طرح آزمایشی پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل و پرسش نامه گرایش به تفکر انتقادی کالیفرنیا و پرسش نامه خلاقیت عابدی استفاده شد. به دلیل انتخاب طبیعی گروه ها (کلاس درس)، پس از مداخله، نتایج آزمون های اصلی و زیر مقیاس های آن ها با تحلیل کوواریانس بررسی شد.
    یافته ها
    نتایج این پژوهش نشان داد، تفاوت بین گرایش به تفکر انتقادی در گروه آزمایش و گواه معنی دار بوده است اما اختلاف معنی داری در خلاقیت دو گروه مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    با استفاده از فن های آموزشی چون شش کلاه تفکر دوبونو می توان مهارت های تفکر انتقادی و نه خلاقیت را در دانش آموزان ارتقا داد.
    کلیدواژگان: دانش آموزان، گرایش به تفکر انتقادی، تفکر خلاق، شش کلاه تفکر، آموزش تفکر
  • موسی بندک*، حسن ملکی، عباس عباس پور، صغری ابراهیمی قوام صفحه 189
    زمینه
    امروزه، خلاقیت یکی موضوعات مهم و کانون توجه صاحب نظران حوزه آموزش وپرورش است. پرورش خلاقیت در دانش آموزان در چارچوب برنامه های درسی و حتی فوق برنامه از اهداف مدارس و نهادهای تربیتی است.
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش مهارت های زندگی بر خلاقیت انجام شد.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع کاربردی است. روش گردآوری داده ها شبه آزمایشی است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانش آموزان پسر پایه پنجم مقطع ابتدایی شهر بلبان آباد است که برای انتخاب نمونه از روش نمونه گیری هدفمند استفاده شد. ابزار جمع آوری اطلاعات در این پژوهش پرسشنامه خلاقیت عابدی بود که قبل و بعد از آموزش مهارت های زندگی بین دانش آموزان توزیع شد. اعتبار آزمون از طریق آلفای کرونباخ برای مولفه های سیالی، ابتکار، انعطاف پذیری و بسط به ترتیب 75/ 0، 67/ 0، 61/ 0 و 61/ 0 به دست آمده است. برای تجزیه وتحلیل داده ها، از میانگین، انحراف استاندارد و واریانس به عنوان شاخص های آمار توصیفی و از آزمون تی مستقل در آمار استنباطی استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که آموزش مهارت های زندگی بر خلاقیت تاثیر دارد.
    بحث و نتیجه گیری
    می توان نتیجه گرفت که آموزش مهارت های زندگی به دلیل تغییر مثبت در خودپنداره، عزت نفس، خودآگاهی و کاهش استرس از لحاظ روانی آمادگی خلاقیت در دانش آموزان را افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: مهارت های زندگی، خلاقیت، دانش آموزان، مقطع ابتدایی
|
  • Alireza Khorakian*, Yaghoob Maharati, Mohammad Rasoul Heshmati Page 1
    Background
    Organizations in a globalized society are experiencing external challenges and changes more than ever before. In order to adapt and react to these changes, creativity and innovation are seen as the most important means. The standpoint in this research was that all employees have creative potential, and how the creative potential is expressed may depend on variables in the organizational context. Participative management as a new approach in management through suggestion system can help organizations to exploit the creative potential and intellectual capital of employees. Suggestion systems offer the opportunity for organizations to benefit directly from their employees’ innovativeness and creativity.
    Objectives
    This study intended to investigate the moderating role of "Psychological Wellbeing" in relationship between "Valence of Suggestion System" and "Motivation to Submit Creative Suggestion". The importance of studying creativity and suggestion system has been admitted and investigated in many researches. Therefore, this study aimed to help organizations to utilize the creative potential of employees through improve participation in suggestion system considering psychological well-being and valence of suggestion system variables.
    Methods
    Statistical population of this research consists of employees of Ferdowsi University of Mashhad. A questionnaire with Lickert’s 5-scale spectrum was distributed among employees. Method of research was correlation and moderated multiple regression was employed to test hypotheses.
    Results
    Regression analysis revealed that psychological well-being moderated the relationship between valence of suggestion system and motivation to submit suggestion.
    Conclusion
    The results of the current study have implications for managers and practitioners of suggestion system to improve motivation of employee to submit creative idea.
    Keywords: Creativity, Innovation, Human Resource, Suggestion System, Psychological Wellbeing, Motivation
  • Mansour Sadeqi Mal Amiri* Page 29
    Background
    In order to maintain and increase the quality, efficiency and effectiveness and, ultimately, long-term survival and success of organizations in the rather complex and changing environment, it is essential to take advantage of their employees talent and creativity. However, the use of creativity involves the measurement and analyzing it. So the results of the analysis of creativity measurement can be used for the creative staff and adherence to utilizing it.
    Objective
    This study aimed to identify and analyze the current state of creativity and its four dimensions: Problem finding, idea finding, evaluating ideas and implement ideas.
    Methods
    Using a survey method, a questionnaire was distributed among the statistical population and after completion, they were collected. Data were gathered and refined, using SPSS. Then to ensure the validity (exploratory factor analysis, confirmatory factor analysis and convergent and divergent validity) and reliability (internal consistency), based on research using predicates one sample t-test and t-test samples, were analyzed.
    Results
    The results showed that, although the staff under investigation enjoyed enough creativity levels, higher than average, but they were away from ideal situation. The results indicate that characteristics such as gender, marital status, responsibility (manager/subordinate), work (province/city), date (informal/contract) and the University graduation place (University of/at other universities), influence the creativity. Especially those with the lowest levels of creativity and the place of graduation of the University, shows the highest level of creativity.
    Conclusions
    Priority should be given to enhancing employees creativity, both women and men by the managers on the staff in the provincial capital city. In addition, to enhance creativity in organizations, experts are needed to be organized, financed and employed.
    Keywords: Creativity, problem finding, idea finding, evaluating ideas, implementation ideas
  • Faezeh Jahan*, Farahnaz Kiyanersi, Ali Mohammad Rezaei Page 65
    Background
    Learning and developing students’ creativity is one of the most important aims of all societies and their education centers by utilizing different methods. One of the most efficient, noble, and comprehensive methods for creating and developing creativity in students is TRIZ technique.
    Objective
    The objective of this article was to study the effectiveness of TRIZ instruction on students’ creativity and its various factors in high school.
    Method
    This research was carried out in an experimental method with pretest, post-test and the control group. The Population was consisted of all the female students in grade two at Semnan high schools, of whom five were chosen through multilevel random sampling method, and were placed randomly in experimental and control groups. The Instruments were Abedi Creativity Survey and Raven's progressive matrices. Also, a 6-sections lesson plan for instructing TRIZ was applied. After conducting the creativity questionnaire in pre-test and post-test stages, data were analyzed by PASW software and multivariate analysis of covariance test.
    Results
    The study has shown that there is a significant meaningful difference in elaboration and originality factors between experimental and control groups, but this difference isn’t so considerable about fluency and flexibility factors.
    Conclusions
    It is suggested that creativity-centered teaching be utilized in schools, and also the effect of other branches of TRIZ like UCIT and ARIZ on student's creativity be investigated.
    Keywords: Creativity, TRIZ, Creativity development
  • Shohreh Ghorbanshiroudi* Page 83
    Background
    Psychologists have always been looking ways to increase the accuracy of psychological questionnaires. Creativity measurement psychological issues are very important as well.
    Objective
    This study investigated the accountability accuracy and conventional scoring method with proposed methods using the means of incorporation of uncertainty and fuzzy linguistic variable approaches as to know how accountability and scoring method of psychological questionnaires work.
    Method
    The sample is Abedi Creativity Questionnaire which contains some 60 questions in order to better compare the results of a questionnaire answered by hypothetical methods.
    Results
    The results of the questionnaire were analyzed by conventional distance methods and analytical results were proposed. So the results of the conventional accountability and scoring methods put individuals in the rows of people with very little creativity. However, with the incorporation of uncertainty and fuzzy linguistic variable theory in accountability and grading method puts individuals in the rows of people with a lot of creativity.Discussion and
    Conclusion
    Accordingly, we conclude that the incorporation of uncertainty and fuzzy linguistic variable theories in psychology are required to answer the questionnaire and scoring, and increase the accuracy. It also became clear that proposed method are available for use in all psychological questionnaires, especially questionnaires that have a lot of questions.
    Keywords: Fuzzy Theory, Uncertainty, Linguistic Variables, Abedi Creativity Questionnaire
  • Ezzatolah Qadam Pour, Saiedeh Sabzian*, Javad Assadollahi, Houshang Gravand Page 95
    Background
    Creativity or creation, is one of the most interesting and controversial topics In various scientific fields particularly of educational sciences and psychology. This phenomenon has been among the major powers of the human mind in each and every era of history and has been considered as the main purpose of educational schools and training centers.
    Purpose
    The goal of this study was an investigation into the effect of Metacognitive Training on Creativity of girl high school students of Isfahan city.
    Materials And Methods
    The study used a quasi-experimental method with pre-test - post-test and follow-up stages. The statistical population of the review were all high school girl students of the Isfahan in the 2012-2013 academic year of whom some 40 were randomly selected using cluster sampling method. Measurement instruments of the study were demographic questionnaire and test anxiety questionnaire(Spielberger 1980). After intervention the post -test was performed added with a follow up 4 months later.
    Results
    The results showed that the mean scores of the experimental and control groups, there were significant differences in the level of creativity at post-test and follow-up (p<0.05).
    Conclusion
    Based on these findings, it can be concluded that intervention based of metacognitive training was effective on creativity increase. Thus, the study suggests the use of metacognitive training in order to increase creativity in adolescents.
    Keywords: metacognitive training, creativity, girl students
  • Seyyed Kazem Banihashem*, Jesus Rezaei, Mehdi Badali, Ali Dana Page 113
    Background
    Blended learning is a new paradigm of educational and learning system which has made an effective learning by integrating face to face learning with information and communication technologies.
    Purpose
    This study intended to investigate the effects of blended learning on students’ creativity.
    Method
    In this study, the quasi-experimental method with a control group was used. At the beginning of the term, creativity test was given to both groups (experimental and control) as a pre-test. Then, at the end of the term, creativity test was given again for both groups as a post-test. Finally, the data was analyzed by analysis of variance method (ANCOVA).
    Results
    The results showed that there is a significant difference between control group and experimental group. And, experimental group’s creativity was increased.
    Conclusion
    According to the results, blended learning was considered as an effective component which could increase students’ creativity. Therefore, authorities and principals should take important measures to encourage using this model of learning.
    Keywords: blended learning, creativity, invention, e, learning
  • Parviz Mirzakhni*, Ali Delavar, Behnam Makvandi Page 129
    Background
    Spiritual intelligence represents a set of potentials, capacities and spiritual resources of their application in daily life and can increase the adaptability and well-being of the individual. In this regard it can be noted that the religious believes or religious personality are particularly relevant to spiritual intelligence.
    Purpose
    This article explained the relationship between personality traits and spiritual intelligence among researchers and elite students.
    Method
    The population of this study were all student members of young researchers and elite club. Using stratified random method a sample of 373 students were selected. Measurement tools were comprehensive questionnaires on spiritual intelligence test (ISIS) and five factor personality Inventory (NEO) which were designed and carried out online. The obtained data were analyzed by Pearson.
    Results
    there was an inverse correlation between neuroticism as a personality trait with spiritual intelligence and its elements. There is a direct correlation between the elements of extroversion, conscientiousness, openness, agreeableness with spiritual intelligence and its elements.
    Conclusion
    According to these findings it can be concluded that all the influential factors of personality based on spiritual intelligence and extraversion except that an inverse relation with the other spiritual intelligence and spiritual intelligence are directly related to the components.
    Keywords: spiritual intelligence, personality traits
  • Eskandar Fathi Azar, Rahim Badri Gargari, Ghafour Ahrari* Page 159
    Background
    Critical thinking, critical disposition and creativity skills are regarded to be as important output of any educational system. The rapid changes of today's world in all aspects of life, information explosion and lack of thinking skills e.g. critical thinking and creativity in students to cope with future problems have emphasized the crucial of these skills.
    Purpose
    This study intended to help students to develop their mental skills by de Bono’s six thinking hats technique. This technique covers every topics and problems from different points and dimensions. Six colorful hats e.g. positive, negative, affection, creative, impartial, and control specifies six points of view.
    Method
    Pre–post, test control group design was applied to gain these aims. California Critical Thinking Disposition Inventory (CCTDI) - Farsi Version- and Abedi’s Creativity test were used to examine the effects. Since the groups were intact (school classes), Analysis of Covariance (ANCOVA) for total scores of scales and their subscales were carried out after the intervention.
    Result(s)
    The results show significant difference (higher) of disposition in experimental group, but no significant difference in creativity among the groups.
    Conclusion
    The direct instruction of thinking skills by six thinking hats technique can boost student's critical thinking disposition, but not creativity.
    Keywords: Critical Thinking, Critical Thinking Disposition, Creativity, Six Thinking Hats, Teaching Thinking
  • Mosa Bandak*, Hasan Maleki, Abbas Abbaspour, Soghra Ebrahimi Ghavam Page 189
    Background
    Creativity is one of the most important subjects in education in recent years and therefore educators all over the world are of the belief that it has critical role on development of societies.
    Objectives
    The Purpose of this study was to examine the effectiveness of life styles instruction on students’ creativity.
    Method
    The population of the study included all boy students at the fifth grade of the Bolban Abad city. To select the targeted sample from the population, Abedi’s Creativity Questionnaire was used to collect the required data which was administered to the sample students before and after life styles instruction. The reliability of the questionnaire using Cronbach’s alpha for the subcomponents was 0.61, 0.61, 0.67, 0.75 respectively. Data analysis was conducted through both descriptive and inferential statistics. For inferential statistics, independent t-test was run.
    Results
    The results of the analysis demonstrated that life styles instruction had impact on the students’ creativity.
    Conclusion
    Life styles instruction increases the readiness of student creativity through its positive effects on their self-esteem, and self-awareness, and through decrease in their mental anxiety. This, in turn, results in increased creativity among students.
    Keywords: Life skills, life skills instruction, creativity