فهرست مطالب

نشریه حقوق بشر
پیاپی 7 (بهار و تابستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/05/23
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی اکبر علیخانی صفحه 3
    حقوق بشردوستانه بین المللی یکی از مهم ترین شاخه های دانش گسترده حقوق است که کوشش دارد اگر به رغم تلاش های پیشگیرانه، مخاصمه مسلحانه ای آغاز شد، آن را هر چه محدودتر سازد، از آثار مخربش بکاهد و تابع مقررات کند. تبیین دیدگاه های ادیان، به ویژه اسلام به عنوان یکی از مهم ترین ادیان جهان معاصر، که متاسفانه گاه حتی از سوی پیروانش مورد کج فهمی و سوء تفسیر قرار گرفته، اهمیت ویژه ای دارد. مقاله حاضر تلاشی است در این جهت و با استناد به آیات و روایات، دیدگاه های اسلامی درباره قواعد و مقررات حاکم بر روابط طرفین، پیش و پس از مخاصمات مسلحانه را ارائه می کند.
    به چند فرهنگ گروی بسیار محدود باقی مانده است. معمولا نهادهای ناظر بر معاهدات حقوق بشر و محاکم بین المللی و منطقه ای برای استفاده از این واژه علاقه ای نشان نمی دهند. یکی از دلائل آن می تواند فقدان یک تعریف حقوقی دقیق باشد. این مقاله قصد دارد موارد ذیل را بررسی نماید:چگونه نظام حقوق بشر از چند فرهنگ گروی حمایت می کند، گرچه هیچگاه اشاره خاصی به آن نمی نماید؛ مشکل تعریفی و اینکه چگونه مفهوم تکثرگرایی حقوقی بر چند فرهنگ گروی ارجحیت می یابد؛ فایده به رسمیت شناختن چند فرهنگ گروی از یک منظر حقوقی.
    کلیدواژگان: حقوق بشردوستانه، اسلام، مخاصمات مسلحانه، مخاصمات داخلی و بین المللی، کرامت انسانی
  • جرمی گیلبرت صفحه 19
    چند فرهنگ گروی یک مفهوم نوظهور در درون گفتمان حقوق بشر مبتنی بر وحدت در عین تنوع است. معمولا این مطلب پذیرفته شده است که حقوق بشر طرفدار اختلاف و تنوع است و این مطلب در جریان همایش جهانی علیه نژادپرستی، تبعیض نژادی، بیگانه هراسی و تعصب مربوط به آن به روشنی تصدیق گردید. با این وجود، گرچه ایده چند فرهنگ گروی در علوم سیاسی و فلسفه شرح و بسط یافته است اما گفتمان حقوقی مربوط به چند فرهنگ گروی بسیار محدود باقی مانده است. معمولا نهادهای ناظر بر معاهدات حقوق بشر و محاکم بین المللی و منطقه ای برای استفاده از این واژه علاقه ای نشان نمی دهند. یکی از دلائل آن می تواند فقدان یک تعریف حقوقی دقیق باشد. این مقاله قصد دارد موارد ذیل را بررسی نماید:چگونه نظام حقوق بشر از چند فرهنگ گروی حمایت می کند، گرچه هیچگاه اشاره خاصی به آن نمی نماید؛مشکل تعریفی و اینکه چگونه مفهوم تکثرگرایی حقوقی بر چند فرهنگ گروی ارجحیت می یابد؛فایده به رسمیت شناختن چند فرهنگ گروی از یک منظر حقوقی.
  • امین نواختی مقدم صفحه 31
    امروزه رسانه های گروهی مدرن نقش مهمی در ساختار نظام اجتماعی ایفاء می کنند. بین آزادی بیان و آزادی اطلاعات متأثر از معیارهای حقوق بشر، ارتباطی درونی و متقابل وجود دارد. جامعه آزاد و عرصه عمومی، فارغ از سلطه و رابطه بین الاذهانی و اقناعی توانایی ایجاد و ابقای رسانه های گروهی آزاد را دارد که در واقع رکن اصلی حقوق بشر و معاهدات مربوط به آن می باشد. آزادی بیان لازمه تحقق حق های دیگر افراد است. بنابراین ارتباط عمیقی میان حقوق بشر و رسانه ها وجود دارد. حقوق بشر یکی از دستاوردهای اساسی جوامع مدرن برای دست یابی به صلح و امنیت بین المللی از طریق شناسایی و پذیرش حقوق برابر و آزادی انسان ها است. صلح بدون اطلاع رسانی آزاد و شناخت و آزادی بیان، چنانکه در منشور سازمان ملل و اسناد حقوق بشر ذکر شده است، محقق نمی شود. در جوامع مدرن آزادی بیان خود را در آزادی ارتباطات و آزادی رسانه های گروهی مجسم می سازد.
    کلیدواژگان: حقوق بشر، رسانه های جمعی، نسبت میان حقوق بشر و رسانه های جمعی، آزادی بیان، صلح پایدار
  • محمود قیوم زاده صفحه 49
    صلح و امنیت یکی از دغدغه های همیشگی بشر می باشد. زیربنای امنیت و آسایش را باید در مبانی فکری و ایده ای جست. طراحان حقوق بشر جهانی به دور از مبانی دینی به میدان رقابت وارد شده و در این جهت حرکت کرده اند. مقاله حاضر به طرح ریزی حقوق جهانی بشر در پرتو تعالیم ادیان همت گماشته و مبانی ادیان را در این خصوص به تصویر کشیده و تفاوت مبانی حاکم بر جهان فعلی در زمینه حقوق بشر را با مبانی دینی روشن نموده و مشخص گردیده است که چنانچه پایبندی به آن مبانی در روابط بین الملل مد نظر قرار گیرد؛ صلح و امنیت پایدار جهانی به ارمغان خواهد آمد و بر این اساس هویداست که دین در صلح و امنیت نقشی بی بدیل دارد.
    کلیدواژگان: وحی:، ادیان، صلح، امنیت، اعلامیه جهانی حقوق بشر، نظام حقوق بشری ادیان
  • سید مسعود نوری صفحه 65
    این موضوع که والدین در انتخاب نوع تربیت و آموزش کودکان خود نوعی آزادی عمل دارند و نسبت به دیگران از حق تقدم برخوردارند، موضوعی است که اجمالا در متون دینی، قوانین و رویه های ملی و بین المللی پذیرفته شده است. پرسش اصلی این نوشتار این است که اگر والدین یا دیگر اولیای قانونی کودکان، از جمله کودکان مربوط به اقلیت ها، خواسته یا ناخواسته از این حق سوء استفاده کنند و مثلا شیوه ای در تربیت کودکان خویش برگزینند که روند هویت یابی آنان را مختل کند، چه راهکارهایی برای اصلاح این وضعیت می توان در نظر گرفت؟ این نوشتار در صدد است تا مشخص کند که بر اساس آموزه های فقهی و تحلیل های حقوقی و نیز تصریح پاره ای قوانین، حق اولویت والدین در انتخاب نوع و میزان آموزش کودکانشان، حقی مطلق نبوده و به غبطه و منافع عالیه کودکان منوط و محدود است؛ اما نظر به اهمیت فوق العاده موضوع، ضروری است قانونگذار برخورد فعال تری با مسئله نموده و مقررات صریح تر و جامع تری برای تضمین حقوق کودکان وضع کند.
    و آثار حقوقی و اجتماعی آنها بررسی خواهد شد.
    کلیدواژگان: حقوق کودک، هویت اجتماعی کودک، حق اولویت والدین در انتخاب نوع تربیت کودک، کودکان اقلیت ها
  • گریس چنگ صفحه 83
    حقوق بشر در دوران پس از جنگ سرد، یک مسئله مورد مناقشه بوده است. این مناقشه با تاکید غرب بر وجود یک برداشت جهانشمول از حقوق بشر که قابل اجرا برای همه ملل جهان می باشد، آغاز می شود؛ این مقاله، پاسخ ویتنامی ها به این ادعا را بررسی می کند. نکته مشترک منتقدان ویتنامی درباره جهانشمولی حقوق بشر غربی این است که چنین ادعایی، نوعی انتزاع از تجربه عینی تاریخی است. متفکران ویتنامی به جای اینکه مسئله حقوق بشر را یک اصل انتزاعی تلقی کنند، معمولا آن را به مثابه مسئله ای می دانند که در تاریخ بشر در فرایند مبارزه مستمر علیه ظلم و نابرابری شکل می گیرد. همچنین نویسندگان ویتنامی، مفهوم غربی حقوق بشر را که بر مفهوم یک فرد جزءنگرانه استوار است و توجه چندانی به ماهیت اجتماعی وی ندارد، نمی پذیرند. نویسندگان ویتنامی مدافع برداشتی از حقوق بشر هستند که مبتنی بر بشری است که عمیقا ساخته و پرداخته روابط اجتماعی می باشد.
    کلیدواژگان: حقوق بشر، حقوق بشر ویتنامی، حقوق بشر غربی، جهانشمولی حقوق بشر، مبانی نظری حقوق بشر
  • کامران هاشمی اردستانی صفحه 95
    تجربه مسلمانان در زمینه حفظ هویت اقلیت ها برگرفته از حقوقی است که از دیرباز برای اقلیت های عمده مذهبی قائل شده اند که یکی از آنها پذیرش یک نوع خودمختاری به ویژه خودمختاری قضایی در برخی امور داخلی و نیز قوانین خانواده بوده است. این مقاله ضمن اینکه ارائه هرنوع خودمختاری قضایی به اقلیت ها را اصالتا امری مثبت ارزیابی می نماید، آثار تبعیض آمیزی که ممکن است به هنگام پذیرش این نوع خودمختاری برای آنها در موارد تعارض بین قوانین مدنی کشور و یا قوانین مذهبی اکثریت با قوانین مربوطه اقلیت ها بروز نماید را به صورت مقایسه ای در قوانین و رویه قضایی کشورها مورد بررسی قرار داده است. جهت بررسی دقیق تر موضوع این نوشتار تبعیض را به دو نوع تبعیض مستقیم و تبعیض غیرمستقیم تفکیک می کند؛ تمایزی که در ادبیات حقوق بشر کمتر مورد توجه قرار گرفته است.
    از این حیث نمی توان میان افراد تفاوت قائل شد؛ دو نتیجه مهم در روابط داخلی و بین المللی پدیدار می شود: نخست اینکه، شهروندی نماد هویت ملی همه اشخاصی به شمار می آید که در آن کشور ساکن هستند؛ دوم اینکه، با کمی دقت می توان دریافت که در برخورداری از حقوق بنیادین و مطالبه آن برای تمامی انسان ها در یک کشور، تفاوتی میان اتباع و دیگر افراد وجود ندارد. هر چند هر دو فرض به نوعی با چالش روبه رو هستند، در این مقاله مبانی نظری و آثار حقوقی و اجتماعی آنها بررسی خواهد شد.
    کلیدواژگان: اقلیت ها، تبعیض، حقوق بشر، نظام خودمختاری قضایی
|
  • Ali Akbar Alikhani Page 3
    As one of the most important branches of Law, International Humanitarian Rights tries to restrain an armed conflict as much as possible  in case, despite preventive action, it happens  to decrease its destructive effects and to make it submissive to the regulations. To explain the views of religions particularly those of Islam as one of the most important religions in the contemporary world which unfortunately sometimes is misunderstood and misinterpreted by even its followers is of crucial significance Referring to the Quranic verses and Islamic traditions this article tries to introduce Islamic views on the rules and regulations governing the parties’ relations before and after an armed conflict.
    Keywords: Humanitarian Rights, Islam, Armed Conflict, Local, International Conflict, Human Dignity
  • JÉrÉmie Gilbert Page 19
    Multiculturalism is an emerging notion within human rights discourse based on unity in diversity. It is usually admitted that human rights is in favor of difference and diversity, and this was clearly affirmed during the World Conference against Racism, Racial Discrimination, Xenophobia and Related Intolerance. However, even though the idea of multiculturalism has been developed in political science and philosophy, the legal discourse regarding multiculturalism remains very limited. Usually, human rights treaty bodies and international and regional tribunals are reluctant to use the term. One of the reasons is the lack of a precise legal definition. The paper proposes to explore: how human rights law is in favor of multiculturalism though it never specifically refers to it, the definitional problem and how the notion of legal pluralism is preferred to multiculturalism, the advantage in the recognition of multiculturalism from a legal perspective.
    Keywords: Multiculturalis, Human Rights Treaty Bodies, Legal Pluralism, Cultural Diversity
  • Amin Navakhti Moghaddam Page 31
    Today the modern mass media have an important role in the modern social order structure. There is intrinsic and mutual relationship between freedom of speech and freedom of information stemming from human rights standards. The free and open societies and public sphere regardless of ascendency or intersubjective and convincing relation are able to bring about and preserve free mass media that are the basic pillar of human rights and the related treaties. Freedom of speech is prerequisite for other individuals’ rights to be realized. Therefore, there is close relationship between human rights and media. Human Rights is one of the most essential achievements of the modern societies in order to reach peace and international security through the recognition of equal rights and freedom for human beings. Peace can not be established without free information, knowledge and freedom of speech as mentioned in the Charter of the United Nations and Human Rights Instruments. In the modern societies, freedom of speech is embodied in the freedom of communication and freedom of media.
    Keywords: Human Rights, Mass Media, Relationship between Human Rights, Mass Media, Freedom of Speech, Perpetual Peace
  • Mahmoud Ghayyoum Zadeh Page 49
    Peace and security have always been considered as one of man’s concerns. The basis of peace and security should be sought in the theoretical foundations. However, the drafters of universal human rights have struggled to attain peace and security away from religious principles. The present article intends to introduce universal human rights in the light of religious teachings and elaborate on the related religious principles. It also deals with the distinctions between the principles governing the present world with regard to human rights and religious principles to show that if religious principles are seriously followed in the international relations, they will bring about perpetual peace and security for mankind. Therefore, Religion has a unique role in peace and security.
    Keywords: Revelation, Religions, Peace, Security, Universal Declaration of Human Rights, Human Rights System of Religions
  • Seyed Masoud Noori Page 65
    The fact that the parents enjoy some sort of freedom and prior right to choose the kind of their children’s education and training is in general accepted by religious texts as well as national and international laws and procedures. The main question raised by this article is that in case the parents or other lawful guardians of children including children of minorities, consciously or otherwise abuse this right –e.g. choose a way disordering the children’s social identity development process - how could this situation be reformed? This article tries to make it clear that based on the Islamic jurisprudence and legal analysis as well as some legal stipulations, the above-mentioned prior right of parents is not absolute and is limited to the best interest of the children. It is necessary, however, for the lawmakers to act more actively making more comprehensive and more explicit laws to secure the children’s rights.
    Keywords: Rights of the Child, Child's Social Identity, Parent's Prior Right to Children's Education, Training, Children of Minorities
  • Grace Cheng Page 83
    Human rights have been a controversial issue in the post-Cold War period. The controversy begins with the West’s assertion of the existence of a universal conception of human rights that is applicable to all peoples of the world. This paper explores the Vietnamese response to that assertion. A common point made by Vietnamese critics of Western human rights universalism is that such a claim is an abstraction from concrete historical experience. Rather than an abstract principle, Vietnamese thinkers tend to approach the issue of human rights as one that develops in the process of an ongoing struggle against oppression and inequality in human history.Vietnamese authors also reject the Western notion of human rights, as having its basis in the notion of an atomistic individual, with little reference to his/her social nature. Instead, Vietnamese writers argue for a conception of human rights that is based on the human being as deeply shaped by social relationships.
    Keywords: Human Rights, Vietnamese Human Rights, Western Human Rights, Universality of Human Rights, Theoretical Bases of Human Rights
  • Kamran Hashemi Ardestani Page 95
    In international human rights law the application of the principle of ‘equality’ along with the ‘preservation of characteristics’ have been considered as the corner stones of a system for the protection of minorities. Regarding the ‘right of minorities to identity’ the regime of ‘personal legal autonomy’ will be of special interest to this study. While this phenomenon in non-Muslim countries is very rare, it is a common policy in the majority of Muslim countries. Despite the advantages of this regime, its discriminatory aspects stand in contrast with the main principle of human rights law, i.e. the principle of non-discrimination. This paper undertakes a comparative study of the legislation and legal practices of different states, in order to discern the ways that the conflicts of religious laws might affect the principle of non-discrimination. On the concept of non-discrimination the study makes a distinction between discrimination on the ground of religion and discrimination in religious rights.
    Keywords: Minorities, Discrimination, Human Rights, Personal Legal Autonomy Regime