فهرست مطالب

مجله علمی شیلات ایران
سال بیست و دوم شماره 4 (پیاپی 85، زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1393/01/30
  • تعداد عناوین: 14
|
  • سارا احمدی، مژگان خدادادی، لاله رومیانی، رضا حکیمی مفرد صفحات 1-12
    درک مراحل جنینی ماهی بنی، ابزار مفیدی برای یافتن زمان و شرایط محیطی مناسب تخم ریزی، احتیاجات رشد و استفاده از تکنیکهایی جهت افزایش نرخ رشد و بازماندگی خواهد بود. در این بررسی، مراحل توسعه و تکوین جنینی در ماهی بنی (Mesopotamichthys sharpeyi) در دمای 22 درجه سانتی گراد مورد مطالعه قرار گرفت. مولدین پرورشی در شرایط اسارت تخم ریزی کردند. تخم ها کروی، نارنجی و بسیار چسبنده و فاقد گلبول چریی بودند. ظهور شکافت سلولی در این گونه سریع بوده و اولین تقسیم در 20- 15 دقیقه پس از لقاح مشاهده شد. بلاستولاسیون 7:40 و گاسترولاسیون 13:10 ساعت پس از لقاح با میانگین (±SD) قطر کیسه زرده 061/0± 18/1 میلی متر ثبت گردید. اندام زایی 21 ساعت پس از لقاح، زمانی که بلاستوپور بسته شده و نوتوکورد تشکیل شد، آغاز شد. مراحل جنینی با ظهور مغز، تشکیل بندهای بدن و ملانوفورها در روی کیسه زرده دنبال گردید. قلب شروع به زنش نموده و چرخش خون 65 ساعت پس از لقاح به خوبی قابل مشاهده بود. سر، دم و باله سینه ای به طور متناوب حرکت می کردند. جنین ماهی بنی در 10: 79 و 10: 84 ساعت پس از لقاح به ترتیب به مراحل پیش تفریخ (Pre hatching) و تفریخ نهایی رسیده و با طول جنین 121/0± 29/5 میلی متر از پوسته خارج گردید.
    کلیدواژگان: تکوین جنینی، تخم، انکوباسیون، Mesopotamichthys sharpeyi
  • جواد پیمانی، احمد قرایی*، مصطفی غفاری، علی طاهری صفحات 13-20
    امروزه استفاده گسترده از آنتی بیوتیک ها باعث به وجود آمدن سویه های مقاوم میکروارگانیسم ها و افزایش مقاومت آنتی بیوتیکی شده است. از این رو تحقیقات روی عوامل ضد میکروبی طبیعی، برای دستیابی به منابع نوین دارویی از اهمیت فراوانی برخوردار است. بر اساس پژوهش های انجام شده جلبک های پرسلولی دریایی یکی از منابع با خواص ضد میکروبی قابل ملاحظه می باشند.در این پژوهش اثرات ضد باکتری عصاره های الکلی و آبی جلبک سارگاسوم گلسیسنس (Sargassum glaucescens)، جمع آوری شده از سواحل چابهار روی 3 سویه باکتری گرم منفی اشیرشیا کولی، پروتئوس ولگاریس، ویبریو کلرا و 2 سویه باکتری گرم مثبت لیستریا مونوسیتوژنز و استافیلوکوکوس اورئوس مورد آزمایش قرار گرفت. عصاره گیری به روش غوطه وری انجام شد و عصاره های اتانولی و آبی طی 48 ساعت به دست آمدند. اثرات ضد باکتری به دو روش انتشار در آگار به وسیله دیسک و روش رقت های متوالی در لوله جهت تعیین حداقل غلظت بازدارنده عصاره بررسی شد. عصاره اتانولی جلبک مورد نظر بیشترین تاثیر را بر باکتری لیستریا مونوسیتوژنز نشان داد که اختلاف معنی داری با آنتی بیوتیک تجاری نئومایسین داشت. اما عصاره آبی آن هیچ گونه اثری از خود نشان نداد. از طرف دیگر عصاره اتانولی جلبک بر باکتری پروتئوس ولگاریس نیز تاثیری نداشت. عصاره اتانولی جلبک سارگاسوم گلسیسنس دارای اثر ضد باکتری خوبی بر لیستریا مونوسیتوژنز، ویبریو کلرا، ایشیرشیا کولی و استافیلوکوکوس اورئوس می باشد.
    کلیدواژگان: Sargassum glaucescens، خواص ضد باکتریایی، عصاره، چابهار، ایران
  • محمود رامین، مسطوره دوستدار، حسن نصرالله زاده، فریبا واحدی صفحات 21-33
    در این بررسی که طی سال 1390 و به مدت یکسال درزمان آبگیری کانال در ماه های اردیبهشت، خرداد، تیر، مرداد، شهریور و مهر ماه انجام شد، فاکتورهای فیزیکوشیمیایی آب کانال محمدیه واقع در شهرستانهای اسلامشهر. رباط کریم و شهریار در استان تهران بررسی شدند و نمونه برداری در 5 ایستگاه مختلف انجام گرفت. فاکتورهای بررسی شده شامل درجه حرارت آب و هوا- اکسیژن محلول- کدورت- رنگ- سختی کل- کلر- کلسیم- منیزیم- غلظت مواد مغذی (بیوژن) شامل ازت (نیتریت- نیترات- آمونیاک) –فسفر – مواد جامد معلق و محلول – هدایت الکتریکی- BOD – COD - HCO 3- و... بوده وکلیه نمونه ها پس از جمع آوری در ظروف مربوطه و درج مشخصات نمونه برای بررسی به آزمایشگاه منتقل گردیدند. پارامترهای اکسیژن محلول و کلر آزاد نیزدر محل اندازه گیری شدند. بررسی نتایج عوامل فیزیکی و شیمیایی آب در کانال محمدیه نشان میدهد که تمام عوامل اندازه گیری شده به غیر از دمای آب در ماه های مختلف در مقایسه با استانداردهای ایران و جهان در ایستگاه های مختلف در حد مطلوب بوده و جهت کاربردهای شیلاتی مناسب می باشند. با توجه به اینکه میانگین دمای آب در فصول گرم سال (ماه های اردیبهشت الی شهریور) بالا می باشدآب کانال برای پرورش ماهیان سردآبی چندان مناسب نمی باشد وبیشتر مناسب ماهیان گرمابی می باشد. از طرف دیگر با در نظر گرفتن دمای مناسب آب در ایستگاه اول پرورش ماهیان سردآبی با استفاده از بچه ماهیان 50 تا 70 گرمی در دوره زمانی شهریور تا آذر ماه امکان پذیر می باشد.
    کلیدواژگان: فاکتورهای فیزیکوشیمیایی، کانال محمدیه، پرورش ماهی، ماهیان سردآبی، ماهیان گرمابی
  • غلامعباس زرشناس، نصیر نیامیمندی، محمدخلیل پذیر صفحات 34-40
    این تحقیق در آبهای تنگه هرمز (منطقه ایران) در سال 1389 انجام گردیده است. یکی از اهداف این تحقیق علامتگذاری نوزادان میگوی موزی (Fenneropenaeus merguiensis) و بررسی روند مهاجرت این گونه و روند رشد میگوهای علامتگذاری شده در منطقه مورد بررسی بود. تکثیر مولدین میگوی موزی در خرداد ماه (1389) انجام گردید. در تیرماه 50000 قطعه از نوزادان این گونه با تزریق مواد رنگی الاستومر فلورسنت قرمز علامتگذاری و در شب در خورهای تیاب، کلاهی و کولغان، استان هرمزگان، رهاسازی شدند. فعالیت های تبلیغاتی جهت بازگیری میگوهای علامتگذاری شده با استفاده چاپ پوستر که در آن شرحی از برنامه علامتگذاری میگو توضیح داده شده بود، همچنین پخش برنامه های تلویزیونی برای مردم بومی در زمان های قبل و در زمان آزادی صید میگو در منطقه و انتشار خبر در مجلات محلی انجام گرفت. در فصل صید و در ماه های مهر و آبان تعداد 11 قطعه (022/. درصد) میگوی علامتگذاری بازگیری شد. مسیر حرکت میگوهای علامتگذاری شده به سمت آبهای عمیق تر شمال غربی (آبهای بندرعباس) مناطق رهاسازی بود. سرعت حرکت میگوهای بازگیری شده 33/. – 31/. کیلومتر در روز و میانگین مساحت طی شده 46 کیلومتر از منطقه رهاسازی بود. میانگین وزنی میگوهای موزی جوان، 2/. ± 2/1 گرم و میانگین وزن میگوهای بازگیری شده 9/4 ± 06/22 گرم بود. میزان رشد میگوهای بازگیری شده 26-16 گرم با نرخ رشد 41/1-88/. در هفته بود. جریان اصلی دریایی در منطقه مورد بررسی از دریای عمان به سمت تنگه هرمز و خلیج فارس می باشد و این جریان بر حرکت میگوی موزی در آبهای هرمزگان تاثیر داشته است.
    کلیدواژگان: علامتگذاری و رهاسازی، مهاجرت، میگوی موزی، Fenneropenaeus merguiensis، تنگه هرمز، خلیج فارس
  • ابوالفضل سپهداری، علی اصغر سعیدی، شاپور کاکولکی، فرشیده حبیبی کوتنایی، علیرضا باباعلیان صفحات 41-50
    استرپتوکوکوزیس یک بیماری عفونی باکتریایی است که دراکثر مراکز تکثیر و پرورش ماهیان سردابی (قزل آلای رنگین کمان) کشور مشاهده شده است. این بیماری دارای این قابلیت است که به شکل همه گیر مزارع ماهیان سردآبی را در اقلیم های مختلف تهدید نماید و خسارتهای اقتصادی زیادی را به صنعت آبزی پروری وارد نماید. در بروز، گسترش و همه گیر شدن این بیماری عواملی از جمله دمای آب، میزان نیتریت، نیترات، آمونیوم، کدورت، اکسی‍‍ژن محلول، دبی و فلور باکتریائی نقش دارند. این مطالعه به هدف بررسی میزان آلودگی و ابتلای گروه های سنی مختلف ماهیان قزل الای رنگین کمان به استرپتوکوکوزیس درمزارع پرورشی شرق استان مازندران (حوضه رودخانه هراز) اجرا گردید. با بکارگیری روش نمونه برداری تصادفی، تعداد 10عدد از مزارع منتخب زیر پوشش پروژه قرار گرفت. به منظور جداسازی، شناسایی و تشخیص بیماری ضمن بررسی علائم ظاهری ومشاهدات کلینیکی از آزمون های بیوشیمیایی و PCR استفاده شد. به این منظور، نمونه برداری از تعداد1200 عدد ماهی از 10 مزارعه منتخب، در یک بازه زمانی یک ساله وبا تناوب ماهیانه به انجام رسید. طی این تحقیق مشخص شد که 8 عدد از 175عدد بچه ماهی دارای علائم بیماری (6/4درصد) و 2 عدد از 307 عدد بچه ماهی فاقد علائم بیماری (7/0 درصد)، آلوده به باکتری استرپتوکوک بودند. از طرفی 21 عدد از 235 عدد ماهی (9/8 درصد) پرواری دارای علائم بیماری و 5 عدد از 483 عدد ماهی پرواری فاقد علائم بیماری (1 درصد)، آلوده به باکتری استرپتوکوک بودند. باکتری استرپتوکوک جدا شده بر اساس تست های بیوشیمیایی و آزمایشات مولکولی استرپتوکوکوس یوبریس (Streptococcus Uberis) شناسایی گردید.
    کلیدواژگان: استرپتوکوکوزیس، قزل آلای رنگین کمان، میزان شیوع، استان مازندران
  • سید رضا سیدمرتضایی، مجتبی علیشاهی، مسعودرضا صیفی آبادشاپوری، محدث قاسمی صفحات 51-59
    ویرمی بهاره کپور (SVC)، توسط ویروسی باRNA تک رشته ای منفی از خانواده رابدوویریده ایجاد می شود. ویروس SVCV عامل اصلی بیماری مسری ویرمی بهاره کپور در سرتاسر جهان بخصوص در ماهی کپور معمولی پراکنده است و در دیگر خانواده های ماهیان شامل اردک ماهیان، کپور ماهیان دندانه دار، خورشید ماهیان، گربه ماهیان و آزاد ماهیان نیز سبب بیماری می گردد. در این مطالعه به منظور دستیابی به روشی مناسب برای استخراج RNA ویروسSVCV، کارایی چهار کیت مختلف برای استخراج RNA از سویه 70/56 SVCV تکثیر یافته در کشت سلولی، مورد مقایسه قرار گرفتند. دو کیت بر اساس استفاده از روش ماده گوانیدین تیوسانات و فنل – کلروفرم (RNA Extraction IQ2000 ساخت تایوان و RNX-PLUS ساخت سیناژن، ایران) و دو کیت بر اساس روش ستونی (تجاری Cinnapure (ساخت سیناژن، ایران) وHigh Pure RNA Isolation Kit (Roche، آلمان) جهت جداسازی RNA مورد استفاده قرار گرفتند. نتایج نشان داد که میزان غلظت RNA استخراج شده با کیت های Roche و Cinapure (به ترتیب 76/31 و 21/16 میکروگرم بر میکرولیتر) بیشتر از دو روش فنل – کلروفرم بوده است. همچنین بجز کیت IQ2000 kit دیگر کیت ها در RT-PCR باند bp480 بر روی ژل الکتروفورز را نشان دادند. همچنینRNA استخراج شده در روش کیت تجاریIQ2000 kit دارای غلظت کمتری بود. در نهایت در این تحقیق استخراجRNA با روش ستونی به مراتب از نظر خلوص و غلظت بهتر از روش های فنل – کلروفرم مشاهده گردید.
    کلیدواژگان: بیماریهای ویروسی، کپور ماهیان، روش های مولکولی
  • سید عباس طالب زاده، سید محسن حسام زاده حجازی، حسین مقصودی، تورج ولی نسب صفحات 60-70
    نمونه های جلبک قرمز G.corticata از سواحل صخره ای بین جزر و مدی بستانه از خلیج فارس و لیپار از دریای عمان طی اردیبهشت، خرداد و مرداد 1392 جمع آوری گردید. ساختار آناتومی و تشریحی ریسه های رویشی و زایشی گیاه مورد بررسی قرار گرفت. مراحل کارپوسپوروفیت و تترااسپوروفیت بر اساس روش های بافت شناسی و ریخت شناسی مشخص گردید. سیستوکارپ ها در سراسر طول ریسه گیاه جنس ماده با ساختاری نیمه کروی مشاهده شدند. در ضمن مشخص گردید که اسپرماتانژهای گیاه جنس نر در داخل کنسپتاکل های عمیق تر بیضوی شکل واقع شده است و مرحله تترا اسپوروفیت مربوط به نمونه های دیپلوئید، با حضور تتراسپورانژیوم چلیپایی به اشکال بیضوی تعیین شد.
    کلیدواژگان: جلبک قرمز، Gracilaria corticata، مورفولوژی، آناتومی، خلیج فارس، دریای عمان
  • مرضیه عروجعلی، فاطمه پیکان حیرتی، سالار درافشان، نصرالله محبوبی صوفیانی صفحات 71-81
    اثر غلظت های تحت کشنده کادمیوم محلول در آب بر ساختار بافت آبشش بچه ماهی استرلیاد مورد مطالعه قرار گرفت. در این تحقیق از60 قطعه بچه ماهی با میانگین (±SED) وزنی 95/0±69/41 گرم و میانگین (±SED) طولی 14/0±98/23 سانتی متر در 4 گروه با 3 تکرار استفاده شد. ماهیان در گروه های صفر (شاهد)، 16، 32 و 64 میکروگرم در لیتر کادمیوم به مدت 21 روز تحت شرایط آزمایشگاهی نیمه ثابت (Semi-statistic) قرار گرفتند. در پایان دوره، بافت آبشش پس از تثبیت در محلول بوئن و تهیه اسلایدهای بافتی، به روش مرسوم بافت شناسی و به دو روش کیفی و کمی مورد بررسی قرار گرفت. از نظر کیفی تغییرات هیپرپلازی، هیپرتروفی، ادم سلول های اپیتلیال رشته های آبششی، نکروز رشته ها و تیغه های ثانویه آبششی، حلقه شدن تیغه های ثانویه آبششی، هم جوشی رشته ها و تیغه های ثانویه آبششی به درجات مختلف در ماهیان مشاهده شد. مقایسه کمی بر مبنای ارزش نمره برای بافت آبشش نشان داد که با افزایش غلظت کادمیوم در آب تغییرات آسیب شناسی به طرز چشمگیری افزایش می یابد. با این وجود تفاوت معنی داری بین دو گروه شاهد و تیمار شده با غلظت g/Lμ16 کادمیوم مشاهده نشد. نتایج کلی بیانگر بروز آسیب های بافتی در آبشش استرلیاد در مواجه با غلظت های تحت کشنده کادمیوم در شرایط آزمایشگاهی بود. نتایج این تحقیق می تواند در ارزیابی اثرات هیستوپاتولوژیک محتمل حضور آلاینده های زیست محیطی از جمله فلزات سنگین در محیط-زیست طبیعی یا شرایط پرورشی تاس ماهیان مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: استرلیاد، Acipenser ruthenus، کادمیوم، آسیب شناسی، آبشش
  • مریم قیاسی، علیرضا خسروی، مینو سلطانی، محمد بینایی، عیسی شریف پور، حسینعلی ابراهیم زاده موسوی، علیرضا باهنر صفحات 82-92
    جنس ساپرولگنیا یکی از مهمترین قارچهای آبزی بیماریزا در ماهیان پرورشی و وحشی است. در این مطالعه از تخمهای ماهیان قزل آلای رنگین کمان و آزاد دریای خزر آلوده به قارچ در مرکز بازسازی ذخائر آزاد ماهیان (شهید باهنر کلاردشت) نمونه برداری گردید. پس از کشت و خالص سازی،16 جدایه ساپرولگنیا (8 نمونه از تخم ماهی قزل آلای رنگین کمان که بصورت R2 تا R9 و 8 نمونه از تخم ماهی آزاد دریای خزر که بصورت S2 تا S9 کد گذاری شدند) بدست آمد. در آزمایشات مولکولی جهت مقایسه نمونه های ساپرولگنیاهای اخذ شده از دو نمونه DNA تاییدشده شامل ساپرولگنیا پارازیتیکا (Saprolegnia parasitica) (ACTT # 200048) با کد R1 و ساپرولگنیا دیکلینا Saprolegnia diclina)(ACTT # 4206) (با کد S1 در آزمایشات RAPD – PCR استفاده گردید. براساس ضریب تشابه بدست آمده، نمونه ها به سه گروه تقسیم شدند و ضریب شباهت در بین اعضاء هر گروه بیش از 90% بود. بر اساس ضریب شباهت، نمونه های هم گروه نمونه رفرانس،گونه مشابه در نظر گرفته شد. بطوریکه اعضا گروه 1 ساپرولگنیا پارازیتیکا، اعضا گروه 3 ساپرولگنیا دیکلینا و اعضا گروه 2 شناسایی نگردید. تمام نمونه ها در دمای 12 درجه سانتیگراد رشد داشتند لیکن در دمای 18 درجه رشدشان بسیار کندی بود. همچنین در بین نمونه ها اختلاف سرعت رشد نیز وجود داشت که کمترین سرعت رشد مربوط به S8 و R2 بود. در ارزیابی میکروسکوپیک 78% از نمونه های ساپرولگنیای تخم ماهی قزل آلا و 5/55% ساپرولگنیای تخم ماهی آزاد قابلیت تولید گامه متوالی داشتند. از سوی دیگر پدیده تولید نسلهای متوالی زئواسپور ثانویه در تمام اعضا گروه 1 مشاهده شد. لیکن این پدیده در دو گروه دیگر مشاهده نگردید. این مطالعه نشان میدهد که بهترین روش شناسایی برای گونه های ساپرولگنیا روش های مولکولی است و باید به عنوان یک روش مکمل تایید کننده در کنار سایر روش های شناسایی مبتنی بر خصوصیات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی این گروه از قارچها مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: قارچ های بیماریزا، آزاد ماهیان، بیماریهای آبزیان
  • عین الله گرجی پور، سجاد نظری صفحات 93-106
    تعداد 64 نمونه از ماهی قزل الا (Onchorhynchus mykiss) از 3 مزرعه از استانهای مختلف کشور جمع آوری گردید. از هر نمونه 2 تا 3 گرم از باله دمی بریده و پس از تثبیت در الکل اتانول مطلق به آزمایشگاه منتقل گردید. DNA ژنومی نمونه ها از بافت نرم باله ماهی به روش فنل- کلروفرم استخراج و سپس کمیت و کیفیت DNA استخراج شده با استفاده از اسپکتروفتومتر و الکتروفورز ژل آگارز 1 درصد تعیین شد. واکنش PCR با استفاده از 8 جفت پرایمر ریزماهواره انجام گرفت. محصول PCR با استفاده از ژل پلی آکریل آمید 6 درصد الکتروفورز و با نیترات نقره رنگ آمیزی شد. مقادیر مربوط به تعداد آللهای واقعی و موثر، هتروزیگوسیتی مشاهده شده و مورد انتظار، شاخص شانون، تعادل هاردی- واینبرگ، مقادیر FST بر اساس تست AMOVA با استفاده از نرم افزار ژنتیکی Gene Alex و Popgene محاسبه گردید. نتایج بدست آمده از این بررسی نشان می دهد که 8 جفت پرایمر میکروستلایتی بررسی شده، پلی مورف بودند. در مجموع الله ای شناسائی شده در محدوده اندازه بین 280-64 جفت باز بوده است. جایگاه OtsG 249 با 9 آلل دارای بیشترین آلل و جایگاه OtsG 432 و OtsG 474 با 2 آلل دارای کمترین تعداد آلل بود. همچنین هتروزیگوسیتی مشاهده شده (Ho) در جایگاه های هشت گانه بین 869/0 تا 916/0 بود. در بررسی تعادل هاردی- واینبرگ در بیشتر جایگاه های مورد بررسی انحراف از تعادل هاردی– واینبرگ را مشاهده شد. نتایج بدست آمده از FST نشان می دهد که حداکثر و حداقل آن به ترتیب 079/0 بین نمونه های منطقه تهران - یاسوج و 041/0بین نمونه های مزرعه همدان - یاسوج مشاهده می با شد. براساس نتایج حاصل از تست AMOVA بین تمام مزارع با یکدیگر اختلاف معنی دار مشاهده می شود. با توجه به داده های حاصل از بررسی حاضر، تنوع ژنتیکی بدست آمده در مزارع پرورشی ماهی قزل الا در سه استان قابل توجه بوده و می تواند به عنوان مطالعه پایه در ایجاد جمعیت پایه در برنامه های اصلاح نژادی کمک نماید.
    کلیدواژگان: قزل آلای رنگین کمان، ریزماهواره، ژنتیک جمعیت، اصلاح نژاد
  • محمود محسنی، اسماعیل امیرخانی، میرحامد سید حسنی، حمیدرضا پورعلی صفحات 107-118
    به منظور مطالعه اثر سطوح مختلف پروتئین و انرژی جیره غذایی بر روند رشد بچه فیلماهیان پرورشی (Huso huso) با متوسط وزن 64/1 ± 85/49 گرم، آزمایش رشدی در قالب طرح آماری کاملا تصادفی متعادل به روش فاکتوریل 4×2 طراحی و اجرا گردید. آزمونها در دو سطح پروتئینی40 و 45 درصد، هر یک با چهار سطح انرژی (5/18، 8/19، 1/21 و 4/22 مگاژول انرژی خام در هر کیلوگرم جیره) با نسبتهای مختلف P/E (از 03/18 تا 14/24 میلی گرم پروتئین در کیلوژول) در شرایط یکسان پرورشی به مدت 110 روز انجام شد. میانگین دمای آب در طول دوره پرورش 5/1± 9/22 درجه سانتیگراد و اکسیژن محلول 59/0 ± 4/7 میلیگرم در لیتر در نوسان بود. در هر یک از سطوح پروتئینی 40 و 45% با افزایش انرژی، میزان کارایی غذایی، درصد افزایش وزن، نسبت بازده پروتئین و شاخص رشد ویژه به طور معنی داری افزایش یافت، بطوریکه بچه ماهیان تغذیه شده با جیره کم انرژی از روند رشد کمتری نسبت به بچه ماهیان تغذیه شده با انرژی متعادل و انرژی بالا برخوردار بودند. از نظر ترکیبات بدن، اختلاف معنی داری بین پروتئین40 و 45% مشاهده نشد. نتایج حاکی از آن بود که چربی لاشه بدون توجه به میزان پروتئین با میزان چربی جیره همبستگی مثبت داشت، بطوریکه میزان چربی بدن ماهیانی که از انرژی بالاتر تغذیه کرده بودند، بطور معنی داری بیشتر از ماهیانی بود که با انرژی کمتر تغذیه شده بودند. هر چند بیشترین مقدار وزن نهایی (3/5± 1/224 گرم) مربوط به ماهیان تغذیه شده با جیره محتوی 45% پروتئین و سطح انرژی 4/22 مگاژول در هر کیلوگرم جیره مشاهده گردید، اما بدلیل عدم وجود اختلاف معنی دار آماری و کاهش هزینه های تولید غذا، جیره حاوی 40% پروتئین، 21% چربی و 1/21 مگاژول انرژی در هر کیلوگرم جیره با نسبت P/E 20 میلی گرم پروتئین در کیلوژول، جهت دستیابی به بهینه رشد و ضریب تبدیل غذایی برای بچه فیلماهیان پرورشی با وزن 49 تا 250 گرم، نسبت به سایر تیمارها ترجیح داده می شود.
    کلیدواژگان: پروتئین، انرژی، فیلماهی، (Huso huso) و رشد
  • نبی الله خیرآبادی، سید جعفر سیف آبادی، فریدون عوفی، علیرضا مهوری صفحات 119-127
  • زهره مظاهری کوهانستانی، رسول قربانی، عبدالمجید حاجی مرادلو، سعید یلقی، سید عباس حسینی صفحات 128-133
  • مجتبی نادری، پرویز زارع، ادریس آزور، دیانا پیتاسی صفحات 134-148
|
  • S. Ahmadi, M. Khodadadi, L. Roomiani, R. Hakimi Mofrad Pages 1-12
    Understanding the embryogenesis of Bunni is a useful tool for finding the time and suitable environmental conditions for spawning, growth requirements and use of techniques to increase the growth rate and survival. The stages of embryonic development for Bunnei (Barbus sharpeyi) was investigated in 22°C. The reared brood stocks were spawned in captivity condition. The oocytes were spherical, brown and very adhesive. The cleavage was fast and the first division was recorded within 15-20 minutes after fertilization. The blastulation and gastrulation were investigated in 7:40 and 13:10 hours after fertilization with the yolk sac diameter of 1.18±0.061mm (Mean±SD), respectively. The organogenesis was started 21 hours after the fertilization, when the blastopore was closed and notochord was formed. The embryonic stages were continued by appearance the brain, the somites and the melanophores on the yolk sac. The heart was beaten and shown the blood circulation 65 hours after the fertilization. The head, tail and pectoral fins were moved frequently. The embryo reached to pre hatching and final hatching 79:10 and 84:10 hours after fertilization, respectively, and the embryo existed from corion with the length of about 5.29±0/121mm (Mean±SD).
    Keywords: Bunnei, Embryonic development, Egg, incubation, Mesopotamichthys sharpeyi
  • J. Peymani, A. Gharaei*, M. Ghaffari, A. Taheri Pages 13-20
    The widespread uses of antibiotics have been resulted in resistant strains of microorganisms and increasing of worldwide antibiotic resistance. Thus the investigations on new natural antibacterial agents as new drugs are important. According to the previous researches, some multicellular marine algae have significant antibacterial properties. In the present study, antibacterial effects of organic and aqueous extracts of Sargassum glaucescens (collected from Chabahar’s coast, Oman Sea, Iran) were tested on three strains of Gram-negative bacteria: E. coli, Proteus vulgaris, Vibrio cholerae and two strains of Gram-positive bacteria: Listeria monocytogenes and Staphylococcus aureus. Extractions were obtained by immersion method after 48 hours. Antibacterial effects were investigated by the disk diffusion method and serial dilutions in tube to determine the minimum inhibitory concentration. The ethanolic extract showed the largest impact on the L. monocytogenes with significant difference than that by the neomycin. Yet, the aqueous extract showed no effects. Ethanolic extract of algae had no effects on the Proteus vulgaris. The results of present study demonstrated that Ethanolic extract of S. glaucescens hadreliable antibacterial effects against L. monocytogenes, Vibrio cholerae, E. coli and Staphylococcus aureus.
    Keywords: Sargassum glaucescens, Antibacterial effects, Extract, Chabahar, Iran
  • M. Ramin, M. Doustdar, H. Nasrolahzadeh, F. Vahedi Pages 21-33
    In this survey the Physical and Chemical factors were studied in mohammadiye channel extending Eslamshahr, Robat karim and Shahriar cities of Tehran Province during the 2011 in agriculture period (May, June, July, August, September, October) Sampling were done from 5 different stations. The measured factors were temperature,DO, Cl,HCO3,COD,BOD,CO2,Mg,… The analysis of Physical and Chemical factors of Mohammadiye channel water showed that except water temperature, all factors in comparison to the standards were at the standard level, So they are suitable for aquaculture. Due to mean of water temperature that is high from middle of Spring to the end of summer, It is suitable for culture of warmwater fishes and because of low water temperature in the station No1 It is recommended for culture of coldwater fishes by using of 50-70gr of young fishes.
    Keywords: Physical, Chemical factors, Mohammadieye channel, Aquaculture, Coldwater
  • G. A. Zarshenas, N. Niamaimandi, K. Pazir Pages 34-40
    This research was carried out in Strait of Hormuz in 2020. The present study aimed to investigate the migration and growth pattern of tagged shrimps in the study area. Bloodstock shrimps were reared in June (2010). About 50000 juvenile shrimps were tagged by red color florescent elastomeric tag and released in the estuaries of Tiab, Kolahi and Koolgan at night in July 2010. Local people were informed through posters describing the tagging program, as well as articles published in a local magazine. A tagging program film was broadcasted on local television three times prior to the shrimp fishing season and during shrimp catch period. In the catch season, September and November months, 11 tagged prawns (0.022%) were recaptured. Movement direction of tagged prawns was northwesterly of deeper waters of releasing areas. Speed was recorded at 0.33-0.33 km/day and tagged prawns were recaptured 46 km from the released locations. The mean (±SD) weight of released banana prawns and the average weight of the recaptured prawns were1.2±0.2 g and 22.06±4.9 g, respectively. The growth rate of recaptured prawns was 16-26 g and growth speed was 0.88-1.41 g per week. In the study area, the major sea current was from the Oman Sea to the Persian Gulf through Strait of Hormuz probably influencing the pattern of banana prawn movement in Hormozgan.
    Keywords: Capture, Recapture, Banana prawn, Fenneropenaeus merguiensis, Hormuz strait, the Persian Gulf
  • A. Sepahdari, A. S. Saeedi, S. Kakoulaki, F. Habibi Kotanaee, A. R. Babaalian Pages 41-50
    One of the most important bacterial fish diseases which have caused some outbreaks in rainbow trout farms in Iran is streptococcusis. The farmers have been suffering from huge economical losses due to the disease outbreak in different rainbow trout farms in Iran. The aim of present study was to determine the rate of streptococcusis incidence in different growth stage in the farmed rainbow trout in Haraz River in Mazandaran Province, Iran. Fish specimens along with water samples were collected from 10 haphazardly selected fish farms on a monthly basis throughout a year. After clinical observations, isolation and recognition of strep strains were undertaken using biochemical and PCR tests. The results showed that 4.6% of juvenile fish showed clinical sings of streptococcusis while only 0.7% had strep. contamination. These rates in adult specimens were 8.9 and 1 percent, respectively. The main isolated bacterial strain was Streptococcus uberis.
    Keywords: Streptococcusis, Incidence, Rainbow trout, Mazandaran Province
  • S.R.S. Mortezaei, M. Alishahi, M. R. Seifi, M. Qhasemi Pages 51-59
    Spring viraemia of carp virus (SVCV), a negative sense single stranded RNA virus of the family Rhabdoviridae, is the causative agent of a highly contagious SVC disease that primarily affects the common carp (Cyprinus carpio), an economically important fresh water fish species with world-wide distribution.SVCV has also been reported to cause disease in other fishes such as Poeciliidae, Esocida, Centrarchidae, Siluridae and salmonidae. There are several diagnostic tests for the detection of SVC virus,however, the tests have not been validated. The reverse transcriptase – polymerase chain reaction (RT-PCR) techniques have been developed and validated representing a powerful tool for detection of RNA. One of the most important aspects isolating RNA is to prevent degradation of the RNA during the isolation procedure. In this study, we explored the efficiency of protocols for RNA isolation from the SVCV strain 56/70.For RNA isolation, we compared four protocols, two guanidine isotiocyanate phenol – chloroform based protocols (RNX – Plus Iran, Iq2000 kit Taiwan) and two column based protocols (Cinnapure RNA Iran, high pure viral RNA kit, Roche Germany) that were commercially available. The results showed that the column based protocols, Roche method and Cinapure performed better than other methods with the yields of 31.76 ng/μl, 16/21 ng/μl, respectively. Each protocol yielded good quality of total RNA bands (480 bp) being observed in agarose gel electrophoreses but was not observed in IQ2000 kit. Amount of total RNA isolated was lower for IQ2000 kit Protocol. Further, the RNA being extracted from SVC by column based protocol method were resulted in successful amplified using RT-PCR method.
    Keywords: SVCV, RNA, Extraction, RT-PCR
  • S. A. Talebzadeh, S.M. Hesamzade Hejazi, H. Maghsoodi, T. Valinassab Pages 60-70
    The speciemns of red algae “Gracilaria corticata” were collected from the rocky intertidal shores in Bostaneh Port in the Persian Gulf and Lipar in Oman Sea in May, June and August 2013. Anatomical, morphological structures, thallus of vegetative and reproductive samples were studied. Carpogonial and tetrasporangium stages were determined based on histological and morphological methods. The female thallus, the Cystocarp with hemispherical structure through out thallus were observed. The Spermatangial conceptacle was located deeper as the oval shape in male thallus. The tetrasporophytic stage of diploid samples was determined by the presence of tetrasporangium oval shape.
    Keywords: Red algae, Gracilaria corticata, Morphology, Anatomy, Persian Gulf, Oman Sea
  • M. Orojali, F. Paykan Heyrati, S. Alar Dorafshan, N. Mahboobi Soofiani Pages 71-81
    The sub-lethal effects of water-born Cadmium (Cd) on histopathological changes of gill tissues were investigated on Sterlet, Acipenser ruthenus. In this research, 60 fish (41.69 ± 0.95 g and 23.98 ± 0.14 cm) were randomly distributed in 4 experimental groups, each with 3 replicates. The fish were exposed to different concentrations of Cd for 21 days under semistatic experimental condition as: 0, 16, 32 and 64 μg/L Cd. At the end of the experiment, the gill tissues were fixed in Bouin's solution for histopathological studies. Qualitative and quantitative changes of the gill tissues were analyzed. Several qualitative changes including hyperplasia, hypertrophy of epithelial cells and epithelial edema as well as necrosis, rings and fusion of gill filaments and secondary lamellae were observed in all treated fish including control group. Quantitative analysis based on organ index (Iorg) showed significant increase in histopathological changes in the gill tissues coincided by elevation of Cd concentration in the water. However, there was no significant differences in the organ index between control and 16Cd group.The results of this study demonstrate severe histopathological changes in the gill tissues after exposing to sub-lethal concentration of water-born Cd under experimental condition. The results of this study might be used as a guildline for evaluation of histopahological changes being induced by heavy metals in natural or cultivated environment for sturgeon fish.
    Keywords: Sterlet, Acipenser ruthenus, Cadmium, Histopathology, Gill
  • M. Ghiasi, A. Khosravi, M. Soltani, M. Binaii, I. Sharifpour, H. Ebrahimzadeh Mosavi, A. Bahonar Pages 82-92
    The genus of saprolegnia is one of the most important pathogenic aquatic fungi in farmed and wild fish. In the present study, fungal infected egss were collected from rainbow trout (Oncorhyncus mykiss) and Caspian trout (Salmo trutta caspius). After purification, 16 isolates were obtained (8 isolates from rainbow trout and 8 isolates from Caspian salmon, respectively). The isolates were then coded as R2 – R9 (rainbow trout) and S2 – S9 (Caspian trout).The registered DNA for S. parasitica (ACTT # 200048) and S. diclina (ACTT # 4206) were used and coded as R1 and S1, respectively. Based on the RAPD profile obtained all samples were divided to 3 groups and members of each group had more than 90% similarity among themselves. According to matrix of similarity and reference strains, the isolates were classified as three groups. Therefore, all of isolates in group 1 and 3 were S. parasitica and S. diclina, respectively, and the members of group 2 were known as Saprolegnia sp. The results of thermal resistance assessment showed that the isolates of rainbow trout and Caspian salmon eggs had slow growth in the temperature between 18 – 20 °C. Thus, R2 and S8 isolates had the lowest radial growth compared to other isolates. The isolates categorized in S. parasitica (group 1) created secoundry zoospores but not observed in two other groups. Thus, catenulated gamme was found in 78% and 55.55% isolates of rainbow trout and Caspian trout eggs, respectively. This study indicated that molecular methods were the best methods for identification of Saprolegnia spp. and it could be applied as a supplementary confirming method.
    Keywords: Saprolegnia, Physiological aspects, Molecular identification, Rainbow trout, Caspian trout
  • E. Einollah Gorjipoor, Sajad Nazari Pages 93-106
    A total of 64 specimens of rainbow trout (Onchorhynchus mykiss) from 3 different regions in Iran were collected. About 2-3 g of caudal fin samples were removed from each specimen and preserved in absolute ethyl alcohol and transferred to the genetic laboratory. Genomic DNA was extracted using the phenol-chloroform method and then DNA content and quality was determined using spectrophotometry and agarose gel electrophoresis, respectively. Polymerase Chain Reaction (PCR) of genomic DNA fin samples was carried out using 8 pairs of microsatellite primers. All PCR products were electrophoresed on 6% polyacrylamide gel and stained with silver nitrate. Following the scoring of alleles, all parameters including effective number of alleles, observed and expected heterozygosity, shanon index, Hardy- Weinberg equilibrium test and FST were calculated using AMOVA analysis in the GenAlex and Popgene programs. The results showed that 8 pairs of microsatellite primers were polymorphic. In total, alleles were determined with the range size of 64-280 bp. The locus OtsG 249 had maximum number of allele (9) and loci OtsG 432 and OtsG 474 had minimum number of allele (2). The observed heterozygosity was between 0.869 and 0.916. Hardy- Weinberg departure was observed for most loci from all farms and were disequilibrium. The Fst results showed that maximum FST (0.079) were between farms in Tehran and Yasuj and minimum (0.041) were between farms in Hamadan and Yasuj. Based on the results of AMOVA analysis, significant differences were detected between all farms. The results suggest that the unique genetic variation of rainbow trout in hatchery farms of Iran represents a highly valuable genetic resource and provide useful information for creating a based population in the future breeding programs.
    Keywords: Rainbow trout, Population genetic, Microsatellite, Breeding program
  • N. Kheirabadi, J. Seyfabadi, F. Owfi, A. Mahvari Pages 119-127
    In order to establish a complete list of the hermit crab species in the southern coast of Iran and also determine some of their biological characteristics in the intertidal zones of Hormuz Island, a seasonal sampling collection was conducted in 6 intertidal stations during the years 2010–2011. The 542 collected samples were found to be Clibanarius signatus, which identified in the island. Comparing the samples with the metatypical hermit crab samples in the Zoological Museum, University of Tehran, verified the species. The one ways ANOVA with LSD test showed a significant difference (p < 0.05) in the abundance of the species in some stations, but seasonal changes did not significantly affect the abundance. Male-female sex ratio was 1/52 male: 1 female. Seasonal study of sexes (male, non-ovigerous female, ovigerous female) confirmed that species did not have a particular spawning season, nevertheless the spawning increased in summer. The shell selection behaviors showed that the hermit crab uses the shells of 36 gastropod species (24 genera) for protecting its abdominal section.
    Keywords: Hermit crab, Clibanarius signatus, Hormuz Island, Identification, Shell selection
  • Z. Mazaheri Kohanestani, R. Ghorbani, A. Hajimoradloo, S. Yulghi, A. Hoseini Pages 128-133
    This study investigated the effect of parasite infection with Posthodiplostomum cuticola on fish growth rate in Zaringol Stream in Golestan Province. A total number of 447 fish specimens (173 Capoeta capoeta gracilis, 111 Alburnoides eichwaldii, 131 Paracobitis malapterura, 32 Neogobius fluviatilis) were captured by electrofishing during December 2009 to September 2010. Total number of parasite on fish body was counted by investigating internal organ and surface of skin and branch. Results showed that slope of regression curves and condition factor were significantly lower in infected C. c. gracilis. N. fluviatilis was the most abundant infected fish in Zarringol Stream,. It seems that it's feeding dependence on benthos makes this fish more susceptible to infection by parasite.
    Keywords: Fish, Growth, Posthodiplostomum cuticola, Zaringol Stream, Iran, Fish parasite
  • M. Naderi, P. Zare, E. Azvar, D. Pitassy Pages 134-148
    The new record of a puffer fish “Takifugu oblongus Bloch, 1786” (Tetraodontiformes, Tetraodontidae) is recorded for the first time the muddy shores of the inter-tidal zone of Bandar-e-Abbas city, in the northern Persian Gulf, Iran in March 2011. The morphological features of Takifugu oblongus are described. This species has previously been recorded from Indo-West Pacific, South Africa to Indonesia, Japan, China, and Korea (locality type). This finding considerably extends our knowledge of the distribution of Takifugu oblongus.
    Keywords: Takifugu oblongus, First record, Bandar-e-Abbas city, Persian Gulf, Iran