فهرست مطالب

مطالعات ادبیات تطبیقی - پیاپی 29 (بهار 1393)

نشریه مطالعات ادبیات تطبیقی
پیاپی 29 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/08
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فاطمه مشکی صفحات 7-21
    ادبیات تطبیقی نوعی فعالیت در حوزه نقد ادبی به حساب می آید، که در آن ادبیات در مفهوم کلی مقایسه، و درباره تلاقی آن در دو یا چند فرهنگ و زبان مختلف پژوهش می شود. به تعبیری دیگر موضوع آن بحث درباره «روابط و تاثیرات ادبی» دو ملت است. در واقع ادبیات تطبیقی به طور اساسی از زمانی مطرح شد که ارتباط بین ملت ها گسترش یافت و آثار ادبی هر ملت در سایر ملل ترجمه و استفاده شد. در مقاله حاضر ابتدا از مفاهیم، مبانی و اهمیت این شاخه جدید ادبیات سخن به میان آمده، و سپس در راستای بررسی تطبیقی زندگی نامه، زبان شعری و پاره ای از مضامین مشترک رودکی و بشار را بررسی کرده ایم.
    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، رودکی، بشار، اغراض شعری، مضامین مشترک
  • یحیی معروف، آرمین ستاروند* صفحات 23-41

    اشعار مدحی بخش قابل توجهی از اشعار فارسی و عربی را به خود اختصاص داده اند. مدیحه سرایی به عنوان یکی از گونه های مختلف ادبی بارها مورد توجه شاعران پارسی زبان و عرب زبان در دوره های مختلف قرار گرفته است. عنصری شاعر پارسی گو، و بحتری شاعر عرب زبان، در این عرصه طبع آزمایی کرده اند. بحتری شاعر دربار عباسی، و عنصری شاعر دربار غزنوی، که هر دو به مدح خلفا، سلاطین، وزرا و کارمداران عصر خود پرداخته اند. بین دو شاعر مضامین مشترک و متفاوتی است که تحت تاثیر عوامل محیطی زندگی آن دو به وجود آمده است. این مقاله برآن است تا به این سوال ها پاسخ دهد: هدف از مدح در اشعار دو شاعر چیست؟ آیا هر دو شاعر به مدح شخصیت های اساطیری، باستانی ایران و اکاسره ساسانی پرداخته اند؟ میزان اخلاص در مدح، در شعر دو شاعر در چه مرتبه ای قرار دارد؟ دو شاعر چهره ممدوح خود را چگونه ترسیم کرده اند؟

    کلیدواژگان: مدح، بحتری، عنصری بلخی، ادبیات تطبیقی
  • پریسا مهم کار خیراندیش، محمدرضا محسنی، بهزاد هاشمی صفحات 43-57
    جشن ها تبلور تلاش برای برقراری پیوند در راستای ایجاد عناصر و مفاهیم مشترک میان افراد هستند. این پیوند که در قالب ایجاد زمینه یا گفتمانی مشترک فراهم می شود، می کوشد تا اشخاص با وجود تفاوت در دیدگاه ها، باورها و اندیشه ها، به تعامل، و در صورت امکان، به تفاهم و همدلی برسند. خاستگاه بنیادین جشن ها در دو فرهنگ باختر و خاور تفاوت ها و همانندی هایی با هم دارند که گاهی با موضوعاتی چون اسطوره ها، مقوله آفرینش و اعتقادات ملی پیوند می یابند. در این مقاله در پی آنیم تا فرهنگ عامه و ادبیات شفاهی دو کشور ایران و فرانسه را از رهگذر بررسی جشن های ملی و مذهبی آن و با مقایسه جشن دیوانگان با میرنوروزی، هالووین با خوان نوروزی ووالنتاین با سپندارمذ مورد واکاوی قرار دهیم.
    کلیدواژگان: جشن، فرهنگ عامه، کارناوال، فرهنگ باختر و خاور، گفتمان مشترک
  • مهدی ممتحن، مریم فرخی پور، شیما فرجی فر صفحات 59-86
    زن روی دیگر سکه انسان است؛ رکن خانه هستی و هموارکننده راه زندگی است. انعکاس تصورات و باورهای اجتماعی گذشته پیرامون زن در برخی از آثار ادبی و اشعار شاعران بزرگ در عرصه های ادبیات فارسی و عربی نقش محوری و تعیین کننده ای داشته است. تا آنجا که این شاعران بسیاری از مکنونات و منویات خود را از راه عشق به زن بیان می کرده اند، و بر مسائل معنوی زنان مانند تعلیم و تربیت، آزادی، فضل، قناعت، پرهیزگاری و پاکی، هنر و عرفان و... تاکید بسیاری دارند. این تاکید حاصل تمایز دیدگاه های ادیبان فارسی و عربی معاصر به زن با دیگر دوره هاست و نتیجه اش در بسیاری مسائل معنوی، انسانی و اجتماعی نمایان است. چنانکه در پاره ای موارد، زنان شاعر، زبانی مردانه، تقلیدی و فاقد تشخیص را برای خود برگزیده اند. در مقاله حاضر تلاش می شود دیدگاه های شاعران و اندیشمندان بزرگ معاصر فارسی و تازی در مورد زن بررسی شود.
    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، شعر معاصر فارسی، شعر معاصر تازی، زن
  • حسن اکبری بیرق، رقیه خانمحمدزاده * صفحات 87-106

    صادق هدایت نویسنده و متفکر برجسته در حوزه ادبیات است. از جمله دغدغه های وی توجه به انسان، خودشناسی، مبارزه با جهل و خرافات و به طور کلی واژگون کردن و شناساندن فرهنگی با ارزش های نو است. فردریک نیچه فیلسوف و متفکر آلمانی نیز تاثیرگذارترین فیلسوف قرن در حوزه فرهنگ و توجه به انسان و دستاوردهای آن است. نقطه مشترک فکری هر دو اندیشمند، ساخت فرهنگی نو با پایه ریزی اصول جدید است. سعی نگارندگان در این مقاله بر آن است که بر اساس اصول مطالعات تطبیقی، مبانی فلسفی اخلاق در آثار هدایت را با توجه به فلسفه اخلاق نیچه بررسی نمایند.

    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، اخلاق، فلسفه اخلاق، صادق هدایت، فردریک نیچه
  • حسین آریان، لیلی عباسی منتظری * صفحات 107-128

    عشق یکی از اصول و آموزه های اساسی در جهان بینی عرفانی اکثر عرفاست. بسیاری از آن ها عشق را شرط اساسی در سیر و سلوک برای وصول به حق و رسیدن به معرفت و یقین می دانند. در مکتب مولانا نیز این مساله از جایگاه والایی در رسیدن آدمی به کمال و شناخت ذات احدیت برخوردار است. با توجه به تاثر شدید یونس امره(شاعر عارف ترک) از مکتب و ایدئولوژی مولانا، این مقوله در اشعار وی نیز از اهمیت بسزایی برخوردار گشته و به نقطه محوری در اندیشه و تفکر او تبدیل شده است؛ لذا در این مقاله برآنیم تا به بررسی تطبیقی این مفهوم با استناد به اشعار عرفانی مولانا و یونس امره بپردازیم. در حقیقت هدف ما تحلیل دیدگاه های مشترک و متفاوت هر دو شاعر نسبت به عشق و ماهیت آن است.

    کلیدواژگان: مولانا، یونس امره، عشق، حقیقی و مجازی
  • زهرا یزدان پناه، آسیه قوامی صفحات 129-151
    ادبیات وقصه های عامیانه می تواند ترکیبی از عناصر مذهبی یا اسطوره ای داشته باشد که به مسائل روزمره زندگی توجه نشان می دهد.مقال حاضر در پی بررسی مقابله ای و تطبیقی داستان کهن «نارنج و ترنج» ایرانی در دو نسخه روایی لارستان و الموت قزوین با اسطوره «آزیریس مصری» با محوریت خدایان نباتی به صورت قهرمانان داستان، و نمادها در هر سه داستان است. برجسته ترین نتایجی که از این پژوهش قابل توجه است عبارت اند از چگونگی زایش، مرگ و رستاخیز قهرمانان داستان، تجلی خدایان نباتی در گیاهان و باور به جاودانگی روح و در نهایت اهمیت پوشش گیاهی به ویژه درخت سدر(کنار) در اسطوره عامیانه لارستانی و اسطوره آزیریس مصری.
    کلیدواژگان: اسطوره، ادبیات عامیانه، نارنج و ترنج، آزیریس، درخت کنار، نماد
  • امید مجد، میروت سلمان صفحات 153-178
    این مقاله به بررسی و مقایسه داستان نویسی نادر ابراهیمی و لینا کیلانی نویسنده بنام سوری، در حوزه ادبیات کودک می پردازد. خلاصه دو داستان «آدم وقتی حرف می زند، چه شکلی می شود؟» از نادر ابراهیمی و «ثوب الدمیه سلمی»(لباس عروسکی به نام سلمی) از لینا کیلانی شرح شده و بر اساس معیارهای طرح شده مورد نقد و بررسی قرار گرفته است. مقاله حاضر از رساله کارشناسی ارشد استخراج شده که طی آن تمام داستان های دو نویسنده بررسی شده اند و نتایج مقاله برگرفته از تمام آثار داستانی آن ها می باشد؛ اما به ضرورت حجم محدود مقاله، فقط یکی از داستان های هر کدام از نویسندگان در این نوشته بررسی شده تا بیانگر روش پژوهش باشند.
    کلیدواژگان: ادبیات کودکان، ادبیات تطبیقی، ایران، سوریه، نادر ابراهیمی، لینا کیلانی
|
  • Fatemeh Moshki Pages 7-21
    Comparative literature is a mode of literary activity in the field of literary criticism. It assumes a general approach to literature and studies literary interaction between different cultures and languages، that is، it treats literary relations and influences among nations. In fact، comparative literature came into being as relations between nations expanded and their literary products were translated and circulated. In the current article، the researchers first treat the status and principles of this innovative branch of literary studies. Then by way of application and comparison the authors study Rudaki and Bashar’s artistic lives، poetic diction، and a number of their common motifs and themes.
    Keywords: Comparative Literature, Rudaki, Bashar, Poetic themes, Common motifs
  • Yahya Maaroof, Armin Sattarvand Pages 23-41

    Panegyric poetry received due attention in both Persian and Arabic. This genre has attracted Persian and Arab poets in different eras. Onsori as a Persian panegyrist and Bohtori as an Arabic counterpart both tried their genius in this genre. Bohtori the Abbasid court poet، and Onsori the poet in Ghaznavi court، both praised the caliphs، sultans، ministers and governors of their age. There are many common and different themes in their poetry which are reflections of their life conditions and environments. This paper is to answer the following questions: 1. what are the purpose of the two poets in their praise? 2. Did both Poets praise the mythological character of the ancient Iran and Sassanid Akaserah? 3. To what extent were they honest in their praise? 4. How did they praise their devotees?

    Keywords: praise, Bohtori, Onsory Balkhi, Comparative Literature
  • Parisa Mohemkar Kheirandish, Mohammadreza Mohseni, Mohammadreza Mohseni Pages 43-57
    Celebrations mark trying to establish links between individuals and common sense. These links are provided as a shared dialogue between people with different views، beliefs and opinions to interact and reach consensus. National’s celebrations and carnivals have the mythological themes and cultural teachings and thought it for understanding the historical roots and cultures of different nations. Celebrate the iconic figure are often symptoms that are different from European and Asian countries. The origin of the feast of fundamental differences and similarities in the two cultures of East and West that sometimes issues are the myths and beliefs of Creation of national bonds they issue. In this paper، we seek to folklore and oral literature of Iran and France during the national celebration and we analyzed by comparison Mir noroozy with، Halloween with Khane Noroozir and valentin with Sepandar Maz.
    Keywords: festival, Folklore, carnival, western, eastern cultures, common discourse
  • Mehdi Momtahen, Maryam Farrokhi Poor, Shima Faraji Far Pages 59-86
    Woman is another face of human in the world. She is the main section of essence house and the leveler of the life way. The reflection of the past social beliefs and imaginations about woman had a key and determining role in persian and Arabic literature. To extent that most of these poets mentioned their latent and requests by love to woman and they emphasized on women''s spiritual issues such as: education، freedom، bounty، contentment، righteousness، art، mysticism and so on. This emphasis resulted from the differences of the contemporary persian and Arabic scholars to woman compared to other groups and its result is manifested in most spiritual، humanistic and social issues. To extent that in most cases the women poets selected male، imitative and unclear recognition language for themselves. The present study tries to investigate the poets and scholars point of view about woman.
    Keywords: The corresponding literature, the contemporary persian poem, the contemporary, Arabic poem, woman
  • Hassan Akbari Beiragh, Roghayyeh Khanmohammadzadeh Pages 87-106

    Comparison and adapt thought and minds centers that formed in different cultures are in comparative centers and help to understanding and receiving similar thoughts. Sadegh Hedayat is noble writer and scientist n culture. one of the most important his troubles is pay attention to human and self-knowing، fight to ignorance and converting cultural identities. Fridrich Nietzsche،German philosopher is the most efficient philosopher about culture and attention to human. The shared their point is making new culture by clarifying people thoughts and how to behave that is moral. Authors in this paper، have analized moral philosophical bases in Hedayats works according to Nietzsches believes.

    Keywords: Literature Compare, Moral, Ethics, Sadegh Hedayat, Fridrich Nietzsche
  • Hossein Arian, Leili Abbassi Montazeri Pages 107-128

    Love is one of the basic principles and teachings in most mystics'' worldviews. Many of whom take love as the essential condition in the spiritual journey toward the almighty and achieving cognition and certainty. In Rumi''s school of thought this has a lofty position for human being achieving the perfection and cognition of the almighty essence. Because of the high impression of Rumi''s school of thought and ideaology on Yunus Emrah (Turkish mystic poet، this concept has a remarkable significance and has appeared to be a turning point for his thoughts and mentality. Thus، this paper tries to present a comparative study of the concept of love on accounts of the mystical poetry of Rumi and Yunus Emrah. In fact، the goal is to analyze the common and different viewpoints of the two poets towards love and its nature.

  • Zahra Yazdanpanah, Asieh Qavami Pages 129-151
    From the beginning of human creation، tales and stories were emerged. Thus، one of the most popular and important genres of literature is tales and stories belonged to folklore. In fact، when writing was not still invented، tales not only expressed people''s beliefs and traditions but also recorded the history. Nowadays، the social history is sometimes written based on tales. The current study aims at comparing two versions of old Iranian story of Naranj o Toranj in two regions of Iran (Larestan in Fars Province and Almot in Qazvin Province) with Egyptian myth of Osiris and Isis based on literary symbols and heroes as vegetarian gods. The results showed the birth، death، and rebirth of heroes، the importance of flora and cedar tree in Lari myth and Egyptian myth، reappearing of vegetarian gods in plant، and beliefs in eternality of souls.
    Keywords: Myth_Folklore_Naranj o Toranj_Osiris_Cedar Tree_Symbol
  • Omid Majd, Mirot Salman Pages 153-178
    This paper studies and compares the methods of story writing of Nader Ebrahimi and Lina Kilani، the wellknown Syrian writer، in children literature. In the following، this paper explains the abstracts of two stories from Nader Ebrahimi and Lina Kilani (when someone talks، how will be their shape? – cloth of a doll called Selmi respectively) and criticize them based on the mentioned standards. It is noteworthy that this paper derived from a master''s degree dissertation investigating all stories written by both writers، and the results of the paper adopted from all their works. Due to the scope of it، this paper only investigates one work of each writer.
    Keywords: Children Literature, Children Fiction, Comparative Literature, Iran, Syria, Nader Ebrahimi, Lina Kilani