فهرست مطالب

نشریه راهبردهای آموزش در علوم پزشکی
سال هفتم شماره 4 (پیاپی 26، مهر و آبان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/11
  • تعداد عناوین: 10
|
  • معصومه دل آرام*، حمیدرضا صادقی گندمانی صفحات 199-205
    اهداف
    استاد مشاور عهده دار هدایت تحصیلی و راهنمایی دانشجویان است و مشاوره توسط وی به دانشجویان در غلبه بر مشکلات آموزشی کمک خواهد کرد. هدف مطالعه حاضر، مقایسه نظرات دانشجویان درباره عملکرد اساتید مشاور، قبل و پس از اجرای طرح استاد مشاور بود.
    روش ها
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی، نظرات 244 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد در نیم سال اول 91-1390 و 92-1391 در مورد عملکرد اساتید مشاور، قبل و پس از اجرای طرح استاد مشاور با استفاده از پرسش نامه محقق ساخته مورد مقایسه قرار گرفت. تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS 16 و آزمون های T زوجی و مجذور کای انجام شد.
    یافته ها
    نظرات دانشجویان در مورد داشتن استاد مشاور و مراجعه به وی، پذیرش وی به عنوان منبع کسب اطلاعات، آگاهی از چگونگی کمک گرفتن از استاد مشاور و تشکیل پرونده تحصیلی و سئوال در مورد ادامه تحصیل، قبل و پس از طرح، تفاوت معنی داری داشت. کنترل و امضای فرم انتخاب واحد، راهنمایی دانشجو در مورد مشکلات شخصی و نقد و بررسی پیشرفت تحصیلی دانشجو، مواردی از عملکرد اساتید مشاور بودند که تفاوت معنی دار داشتند.
    نتیجه گیری
    نظرات دانشجویان پس از اجرای طرح در مورد داشتن استاد مشاور و مراجعه به وی، پذیرش وی به عنوان منبع کسب اطلاعات، آگاهی از چگونگی کمک گرفتن از او و تشکیل پرونده تحصیلی و سئوال در مورد ادامه تحصیل وضعیت بهتری دارد. همچنین کنترل و امضای فرم انتخاب واحد، راهنمایی دانشجو در مورد مشکلات شخصی و نقد و بررسی پیشرفت تحصیلی دانشجو، مواردی از عملکرد اساتید هستند که پس از اجرای طرح بهبود یافته اند.
    کلیدواژگان: دستیاری عمومی، مشاوین، دانشجویان پزشکی، نظر
  • امین باقری کراچی*، عباس عباس پور صفحات 207-214
    اهداف
    ویژگی های محیط تحصیلی دانشگاهی در عصر حاضر به طور بنیادی متفاوت از گذشته است و دانشگاه ها باید به سمت استفاده از مولفه های سازمان چابک حرکت کنند. با توجه به لزوم حرکت دانشگاه ها به سمت چابکی، این پژوهش با هدف بررسی میزان انطباق دانشگاه های دولتی استان فارس با مولفه های سازمان چابک انجام شد.
    روش ها
    این مطالعه توصیفی مقطعی در میان اعضای هیات علمی دانشگاه های دولتی استان فارس به اجرا درآمد و 310 نفر به روش طبقه ای نسبتی انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسش نامه محقق ساخته بود. 116 گویه پرسش نامه براساس 2 طیف لیکرت جداگانه از یک تا 5 نمره گذاری شده و به طور همزمان وضعیت مطلوب و وضعیت موجود را مورد سنجش و اندازه گیری قرار دادند. از آزمون آماری T گروه های همبسته برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین نمرات میزان انطباق دانشگاه ها با مولفه های سازمان چابک در تمام مولفه ها از نظر اعضای هیات علمی کمتر از میانگین فرضی 3 بود (001/0=p). در تمام مولفه های چابکی بین وضعیت مطلوب و وضعیت موجود از نظر اعضای هیات علمی تفاوت معنی دار وجود داشت.
    نتیجه گیری
    دانشگاه های دولتی استان فارس از نظر اعضای هیات علمی آنها فاصله زیادی تا رسیدن به وضعیت مطلوب از نظر داشتن مولفه های سازمان چابک هستند.
    کلیدواژگان: دانشگاه، هیات علمی، سازمان ها، سازش
  • نرگس کلانتری، سلمان غفاری* صفحات 215-219
    اهداف
    انگل شناسی یکی از دروس مهم در آموزش دانشجویان پزشکی و پیراپزشکی است. انتخاب روش تدریس مناسب، به یادگیری بهتر فراگیران کمک زیادی خواهد کرد. هدف این مطالعه، بررسی تاثیر مشارکت دانشجویان در آموزش درس انگل شناسی بر میزان یادگیری و رضایت آنها به منظور یافتن روش آموزشی بهتر بود.
    روش ها
    این مطالعه نیمه تجربی در سال 92-1391 روی 58 نفر از دانشجویان سال دوم و سوم کارشناسی علوم آزمایشگاهی ورودی 1389 و 1390 در دانشکده پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی بابل صورت گرفت و ارایه دروس انگل شناسی1و2 با روش سخنرانی و با مشارکت فراگیران در آموزش مقایسه شد. ابزار پژوهش، پرسش نامه محقق ساخته 21سئوالی در رابطه با ارزیابی نگرش دانشجویان در مورد تاثیر روش مذکور در پیشرفت یادگیری دروس بود. تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی و آزمون T استودنت توسط نرم افزار SPSS 18 انجام شد.
    یافته ها
    35 نفر (4/60%) این روش تدریس را بهتر از روش سخنرانی دانستند. 32 نفر (2/55%) از ارایه درس به روش مذکور رضایت داشتند و 33 نفر (9/56%) اجرای آن را در ترم های آتی پیشنهاد نمودند. میانگین نمرات دروس انگل شناسی 1 و 2، با مشارکت و بدون مشارکت فراگیران، اختلاف معنی دار داشت (04/0 p<). فراوانی نمرات کسب شده بالاتر از 16 و 17 در این دروس در روش با مشارکت نسبت به روش بدون مشارکت افزایش یافت.
    نتیجه گیری
    مشارکت دانشجویان در امر تدریس درس انگل شناسی، کیفیت آموزش این درس را بهبود می بخشد. همچنین استفاده از این روش موجب تقویت انگیزه برای یادگیری، شرکت در کلاس، تلاش بیشتر و ارتباط بهتر بین مدرس و دانشجو می شود.
    کلیدواژگان: انگل شناسی، یادگیری، سخنرانی ها، روش ها
  • روح الله باقری مجد*، علیرضا قلعه ای، بهناز مهاجران، ناصر صدقی بوکانی، محمد اصلاحی صفحات 221-227
    اهداف
    توسعه نظام آموزشی در عصر فناوری اطلاعات و ارتباطات یکی از چالش های اصلی سیاستگذاران آموزشی است. یکی از مهم ترین مسایل پیش روی آموزش عالی در ایران، عدم پاسخگویی موثر و کارآمد این سیستم به نیازهای واقعی جامعه در حوزه تولید علم و آموزش است. هدف این پژوهش، ارزیابی میزان پایبندی آموزش حضوری و الکترونیک به اصول تعلیم و تربیت (تحلیل، طراحی، تدوین، اجرا و ارزیابی) از منظر دانشجویان تحصیلات تکمیلی بود.
    روش ها
    این مطالعه پیمایشی در دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه ارومیه در سال 1392 انجام شد. 164 نفر به روش تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار پژوهش، پرسش نامه محقق ساخته دارای 5 شاخص و 66 گویه بود. داده ها به نرم افزار SPSS 18 وارد و با آزمون T تک نمونه ای مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    در میزان عدم رعایت شاخص تحلیل و خرده مقیاس های آن (محتوی، یادگیرنده، اهداف و رسانه) از نظر دانشجویان تحصیلات تکمیلی بین آموزش الکترونیکی و آموزش حضوری اختلاف معنی دار وجود داشت و به غیر از خرده مقیاس رسانه، در بقیه موارد میانگین امتیاز عدم پایبندی در آموزش الکترونیک بیشتر بود. همچنین در میزان عدم رعایت شاخص های طراحی، تدوین، اجرا و ارزیابی بین آموزش الکترونیکی و آموزش حضوری اختلاف معنی دار وجود داشت و در همه موارد میانگین امتیاز عدم پایبندی در آموزش الکترونیک بیشتر بود.
    نتیجه گیری
    از نظر دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه ارومیه، اصول پنجگانه برنامه های تعلیم و تربیت (تحلیل، طراحی، تدوین، اجرا و ارزیابی) در آموزش الکترونیک نسبت به آموزش حضوری کمتر رعایت می شود.
    کلیدواژگان: آموزش، تدریس، تحصیلات تکمیلی، ارزیابی برنامه
  • پوران خروشی*، محمدرضا نیلی، احمد عابدی صفحات 229-234
    اهداف
    مفهوم درگیری تحصیلی، از جمله مفاهیمی است که توسط پژوهشگران مختلف در حوزه تعلیم و تربیت به کار برده شده است و پژوهش های اخیر از آن با واژه اشتیاق یادگیری یاد می کنند. پژوهش ها نشان داده اند خودکارآمدی با مولفه های اشتیاق یادگیری مرتبط است. هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه بین اشتیاق عاطفی و شناختی یادگیری با خودکارآمدی دانشجویان بود.
    روش ها
    این پژوهش توصیفی- همبستگی در سال 1391 در اصفهان انجام شد. جامعه پژوهش را 138 نفر دانشجوی نیم سال آخر دوره کارشناسی مرکز آموزش عالی شهید رجایی دانشگاه فرهنگیان اصفهان تشکیل دادند که همگی آنها به روش سرشماری انتخاب شدند. ابزار پژوهش، پرسش نامه راهبردهای انگیزشی برای یادگیری (MSLQ) متشکل از خرده مقیاس های خودکارآمدی، ارزش های درون زاد، اضطراب امتحان، راهبردهای شناختی و یادگیری خودتنظیم بود. تحلیل داده ها با کمک نرم افزار SPSS 16 و با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون چندمتغیری و همزمان و تحلیل واریانس یک راهه انجام شد.
    یافته ها
    رابطه اشتیاق عاطفی و شناختی با مولفه خودکارآمدی براساس رشته تحصیلی دانشجویان، معنی دار نبود (001/0 p>). بین اشتیاق عاطفی و اشتیاق شناختی با خودکارآمدی، رابطه مثبت و معنی دار وجود داشت (001/0 p<). همچنین اشتیاق عاطفی نسبت به اشتیاق شناختی، پیش بینی کننده قوی تری برای خودکارآمدی بود.
    نتیجه گیری
    بین اشتیاق عاطفی و شناختی یادگیری با خودکارآمدی دانشجو- معلمان رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد؛ بدین معنی که با افزایش اشتیاق عاطفی و شناختی، خودکارآمدی افزایش می یابد. همچنین اشتیاق عاطفی یادگیری از قدرت پیش بینی بیشتری برای خودکارآمدی برخوردار است.
    کلیدواژگان: یادگیری، عواطف، اشتیاق، خودکارآمدی
  • اکبر امراهی*، وحید سلطانزاده، غلامرضا اسم حسینی صفحات 235-240
    اهداف
    اعضای هیات علمی دانشگاه ها که مسئولیت تعلیم و تربیت دانشجویان را بر عهده دارند باید از اصول اخلاق آموزشی آگاهی داشته باشند و برای توسعه این اصول در دانشگاه به طور مداوم تلاش نمایند. این پژوهش با هدف بررسی وضعیت اخلاق آموزشی اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ارومیه از دیدگاه دانشجویان انجام شد.
    روش ها
    در این تحقیق توصیفی- پیمایشی در سال 1392، 96 نفر از دانشجویان رشته پرستاری دانشگاه علوم پزشکی ارومیه با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب با حجم به عنوان نمونه برای مطالعه انتخاب شدند که تعیین حجم نمونه نیز با استفاده از فرمول کوکران انجام شد. داده ها با استفاده از پرسش نامه محقق ساخته اخلاق آموزشی جمع آوری شدند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SSPS 16 و به کمک آمار توصیفی و T تک نمونه ای انجام گرفت.
    یافته ها
    میانگین نمرات اخلاق آموزشی اعضای هیات علمی و مولفه های آن شامل اثربخشی محتوای درسی، اثربخشی آموزشی، پرداختن به موضوعات حساس، نداشتن رابطه دوگانه با دانشجویان، ارزش یابی عادلانه، احترام به دانشگاه، احترام به همکاران، رازداری و اهمیت دادن به رشد فکری دانشجویان از دیدگاه دانشجویان پرستاری در سطح نسبتا مطلوب قرار داشت.
    نتیجه گیری
    وضعیت اخلاق آموزشی و مولفه های آن در اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ارومیه از دیدگاه دانشجویان نسبتا مطلوب ارزیابی می شود.
    کلیدواژگان: اخلاق، اعضای هیات علمی پرستاری، دانشجویان پرستاری، علوم پزشکی
  • ژیلا نجف پور*، زهرا گودرزی، فاطمه کشمیری، ابوالقاسم پوررضا صفحات 241-248
    اهداف
    آموزش و پژوهش مبتنی بر ایمنی بیمار، یکی از ابزارهای پیاده سازی و ارتقای ایمنی بیمار در سیستم های سلامت محسوب می شود. مطالعه حاضر با هدف تحلیل وضعیت آموزش و پژوهش مبتنی بر ایمنی بیمار در بیمارستان های منتخب دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شد.
    روش ها
    پژوهش حاضر، توصیفی _تحلیلی است که به صورت مقطعی در سال 1391 در بیمارستان های منتخب دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شد. ابزار مطالعه، پروتکل ارزیابی ایمنی بیمار سازمان جهانی بهداشت بود. جمع آوری اطلاعات از طریق مصاحبه ساختارمند، بررسی مستندات توسط پژوهشگر و تکمیل چک لیست طبق راهنمای آن صورت گرفت. اطلاعات با استفاده از از آزمون های توصیفی و تحلیلی (آزمون T تک نمونه ای و آزمون کروسکال والیس) توسط نرم افزار SPSS 13 تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین کلی امتیاز بیمارستان های مورد مطالعه در آموزش و پژوهش مبتنی بر ایمنی بیمار در حوزه شاخص های اساسی و پیشرفته بر مبنای راهنمای پروتکل، ضعیف بود. در شاخص های اساسی، بیمارستان فارابی، بالاترین و بیمارستان های مرکز طبی کودکان و امام خمینی(ره) پایین ترین امتیاز را کسب کردند. در شاخص های پیشرفته نیز بیمارستان فارابی بالاترین و بیمارستان های رسول اکرم(ص) و شریعتی پایین ترین امتیاز را کسب نمودند. در مجموع، وضعیت کلیه بیمارستان ها در خصوص گزاره های شاخص های آموزش و پژوهش ایمنی بیمار پایین تر از استاندارد طلایی بود.
    نتیجه گیری
    کلیه بیمارستان های مورد مطالعه در خصوص رعایت شاخص های آموزش و پژوهش مبتنی بر ایمنی بیمار در وضعیت ضعیفی قرار دارند و نقاط ضعف شناسایی شده در بیمارستان ها همسان است. بنابراین، تدوین برنامه های جامع آموزشی و انجام پژوهش های کاربردی در زمینه چالش های ایمنی بیمار، ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: بیمارستان ها، پژوهش، ایمنی بیمار، آموزش
  • سهیلا ضیایی* صفحات 249-256
    اهداف
    دانشجویان از ارکان اصلی موثر بر کیفیت آموزش هستند. بررسی استرس آموزش بالینی، بدون درنظرگرفتن استرس های قبلی و سایر متغیرهای موثر بر چگونگی مقابله با استرس، ناقص خواهد بود. لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط استرس آموزش بالینی با استرس رویدادهای زندگی، خودکارآمدی، حمایت اجتماعی، روش های مقابله با استرس و عملکرد تحصیلی دانشجویان مامایی انجام گرفت.
    روش ها
    این مطالعه توصیفی- مقطعی روی 155 دانشجوی مامایی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کازرون در دو سال متوالی 1390 و 1391 انجام شد. ابزار پژوهش، براساس پرسش نامه استرس آموزش بالینی اخوان اکبری، خودکارآمدی عمومی شرر، حمایت اجتماعی ساراسون، مقابله با استرس اندلر و پارکر و استرس رویدادهای زندگی هولمز و راهه تهیه شد. نمره آزمون جامع و تفاوت میان معدل دیپلم و لیسانس، معیار عملکرد بالینی و تحصیلی بود. داده ها توسط نرم افزار 20 SPSS و با استفاده از ضریب همبستگی اسپیرمن و آزمون T مستقل تحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین نمره استرس آموزش بالینی دانشجویان در حد متوسط بود. استرس آموزش بالینی با استرس رویدادهای زندگی، مقابله با استرس و زیرگروه های مقابله اجتنابی و هیجانی همبستگی مثبت و معنی دار داشت. همبستگی بین حیطه تجارب بالینی با عملکرد تحصیلی و عملکرد بالینی مثبت و معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    خودکارآمدی خوب دانشجویان، دسترسی آنها به حمایت اجتماعی مناسب با بیشترین رضایت از آن و استفاده بیشتر آنها از روش مقابله ای حل مساله موجب شده دانشجویان با وجود سابقه استرسی نسبتا بالا، استرس آموزش بالینی را در حد متوسط درک کنند، به طوری که این استرس عملکرد بالینی و تحصیلی آنها را تغییر نداده است.
    کلیدواژگان: استرس روان شناختی، خودکارآمدی، حمایت اجتماعی، مامایی
  • رضوان حکیم زاده*، نازیلا آفندیده صفحات 257-264
    اهداف
    یکی از راه های بهبود کیفیت آموزش الکترونیکی، بررسی دیدگاه دانشجویان و مدرسان آن دوره است. این مطالعه با هدف ارزیابی کیفیت دوره الکترونیکی در مقطع کارشناسی ارشد رشته آموزش پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شد.
    روش ها
    این پژوهش توصیفی- مقطعی در سال 91-1390 روی 118 دانشجوی کارشناسی ارشد رشته آموزش پزشکی و 11 مدرس گروه آموزش پزشکی دانشکده پزشکی (پردیس همت) دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شد که تمام این افراد به روش سرشماری وارد مطالعه شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسش نامه محقق ساخته 32سئوالی بود. داده ها در پنج حیطه طراحی آموزشی، تعامل، محتوای دوره، فرصت های یادگیری فردی و ارزش یابی دوره جمع آوری شدند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS 16 و آزمون T مستقل استفاده شد.
    یافته ها
    کیفیت حیطه های محتوای دوره و فرصت های یادگیری فردی در سطح مطلوب، طراحی آموزش و ارزش یابی دوره در سطح نسبتا مطلوب و حیطه تعامل در سطح نامطلوب ارزیابی شد. بین نظرات مدرسان با دانشجویان در مورد کیفیت پنج حیطه تفاوت معنی داری وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    کیفیت دوره یادگیری الکترونیکی در مقطع کارشناسی ارشد رشته آموزش پزشکی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران با توجه به میانگین پنج حیطه مورد ارزیابی در سطح نسبتا مطلوب قرار دارد.
    کلیدواژگان: مطالعات ارزیابی، یادگیری، برنامه اموزشی، آموزش پزشکی
  • بهبود یاری قلی* صفحات 265-272
    اهداف
    توزیع عادلانه امکانات تربیتی در نهادها، از گسترده ترین و بحث برانگیزترین مباحث در حیطه علوم انسانی است. محور اصلی امر تعلیم و تربیت در محیط های آموزشی، معلم است. هدف این مطالعه بررسی تجربه دانشجویان از عدالت اساتید در کلاس های درس بود.
    روش ها
    در پژوهش پدیدارشناسی حاضر 10 مشارکت کننده از میان فارغ التحصیلان دختر و پسر دوره کارشناسی دانشگاه شهیدمدنی آذربایجان و در پاییز سال 1392 به روش نمونه گیری مبتنی بر هدف انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از مصاحبه نیمه ساختاریافته عمیق استفاده شد. مصاحبه شامل 3 مجموعه سئوال در زمینه های تجارب تحصیلی، عدالت در کلاس درس و تجربیات مثبت و منفی در ارتباط با اساتید و عدالت در زمانی بین 30 تا 50 دقیقه بود. تجزیه و تحلیل داده ها براساس روش 7مرحله ای کلایزی انجام شد.
    یافته ها
    10 زیردرون مایه (اداره مشارکتی کلاس؛ جایگاه دانشجویان با استعدادهای متفاوت؛ روابط استاد- دانشجو؛ ثبات رفتاری؛ پذیرش رسالت معلمی و قبول مسئولیت در قبال دانشجویان؛ پیش داوری در زمینه قومیت؛ پیش داوری در زمینه مذهب؛ پیش داوری در زمینه جنسیت؛ کلاس درس اساتید؛ انگیزه برای یادگیری) از بین مفاهیم جزئی استخراج شد. این زیردرون مایه ها در دسته بندی های موضوعی اصلی قرار داده شدند و به این ترتیب 4 درون مایه استخراج شد؛ 1) ساختار روابط استاد با دانشجو؛ 2) ارتباط عدالت استاد با شخصیت؛ 3) ذهنیت قبلی در مورد دانشجویان و 4) تاثیر روحی روانی.
    نتیجه گیری
    دانشجویان از رفتارهای عادلانه یا ناعادلانه اساتید در کلاس درس متاثر می شوند که می تواند در پیشرفت تحصیلی آنها و نگرش آنها به ادامه تحصیل تاثیر منفی یا مثبت بگذارد.
    کلیدواژگان: عدالت اجتماعی، استاد، وضعیت تحصیلی، دانشجویان
|
  • Delaram M. *, Sadeghi Gandomani H.R. Pages 199-205
    Aims
    The advisor is a person who is responsible for students'' academic guidance and counseling with the advisor will help students to overcome educational problems. The aim of present study was to compare students’ viewpoints on academic advisors performance before and after the advisors project.
    Methods
    In this descriptive cross-sectional study، viewpoints of 244 students of Shahrekord University of Medical Sciences on academic advisors performance before and after the advisors project using a researcher-made questionnaire were compared in 2011-12 and 2012-13 first semesters. Data were analyzed with SPSS 16 by paired-T and Chi square tests.
    Findings
    There was a significant difference between students’ viewpoints on having advisor and refer to her، accepting her as a source of information، being aware of how to ask help from the advisor and question about continuing education and filing educational document before and after the project. Of the advisors performance، checking and signing the course selection form، guiding students on personal problems and review the student''s academic progress، were different significantly.
    Conclusion
    Students’ viewpoints is better on having advisor and referring to her، accepting her as a source of information، being aware of how to ask help from the advisor and question about continuing education and filing educational document after the advisors project. Also، of the advisors performance، checking and signing the course selection form، guiding students on personal problems and review the student''s academic progress are improved after the project.
    Keywords: Public Assistance, Consultants, Students, Medical, Comment
  • Bagheri Kerachi A. *, Abbaspour A. Pages 207-214
    Aims
    The present educational environmental features are fundamentally different from the past and universities should move towards using agile organization components. Due to the need to move towards agility for universities، this study aimed to investigate the applicability of the Fars public universities with the agile organization components.
    Methods
    This cross-sectional study was done on the faculty members of the Fars public universities and 310 persons were selected using relative stratified sampling. Data collected by a researcher-made questionnaire. 116 items of the questionnaire were scored based on two separated Likert scale from one to five and assessed the desired situation and the current situation، simultaneously. Data were analyzed by correlated samples T test. Agility in all of the desired state and the current status of faculty members were significantly different.
    Findings
    The scores mean of universities adaptions to the agile organization components was lower than the assumed mean of 3 in all components from faculty members’ view (p=0. 001). There was a significant difference in all agility components between the desired and current status from faculty members’ view.
    Conclusion
    From the faculty members’ view، Fars public universities are far from achieving the desired status regarding agile organization components.
    Keywords: Universities, Faculty, Organizations, Acclimatization
  • Kalantari N., Ghaffari S. * Pages 215-219
    Aims
    Parasitology is one of the important lessons in medical and paramedical students’ education. Selection of appropriate teaching method helps students to learn better. The aim of this study was to investigate the effect of student participation in Parasitology teaching on their learning and satisfaction to find a better training method.
    Methods
    This semi-experimental study was performed in 2012-13 on 58 laboratory sciences students at second and third year (2011 and 2010) in the Department of Paramedical of Babol University of Medical Sciences and parasitology (1 and 2) presentation were compared using lecture and with the participation of students in training. A 21-item researcher-made questionnaire used to assess students'' attitudes regarding the effectiveness of the method in the learning progress. Data were analyzed by SPSS 18 using descriptive statistics and Student-T test.
    Findings
    35 persons (60. 4%) introduced this teaching method better than the lecture method. 32 persons (55. 2%) were satisfied with the method، 33 persons (56. 9%) suggested the method in for future semesters. The mean scores of Parasitology (1 and 2)، showed a significant difference with and without participation of students (p<0. 04). The obtained scores higher than 16 and 17 increased with participation compared to non-participation method.
    Conclusion
    Participation of students in parasitology teaching، will improve teaching quality of this course. Also، using this method leads to motivation to learn، attending classes، more effort and better communication between teacher and student.
    Keywords: Parasitology, Learning, Lectures, Methods
  • Bagheri Majd R. *, Ghaleei A.R., Mohajeran B., Sedghi Bokani N., Eslahi M Pages 221-227
    Aims
    Educational development is one of the main educational policy makers’ challenges in the information and communication technologies era. No effective response to the real needs of society in the field of knowledge and education production is one of the most important issues facing higher education in the Iran. The aim of this study was to evaluate adherence of the face to face and electronic education to the training and education principles (analysis، design، development، implementation and evaluation) from graduate students’ view.
    Methods
    This survey study was done on graduate students of Urmia University. 164 persons were selected by simple randomized method. The research instrument was a researcher-made questionnaire with 5 indices and 66 items. Data were analyzed by SPSS 18 software and one-sample T test.
    Findings
    There was a significant difference between e-learning and face to face education in no compliance of analysis index and its subscales including (content، learner، objectives، and media) from graduate students’ view and except the media subscale، for other cases، the mean score of no adherence to e-learning was higher. Also، there was a significant difference in no compliance of design، development، implementation and evaluation indices between e-learning and face to face education and in all cases the mean score of no compliance in e-learning was higher.
    Conclusion
    The five education programs principals including analysis، design، development، implementation and evaluation are less obeyed in the e-learning education compared with face to face education from Urmia University graduate students’ view.
    Keywords: Education, Teaching, Education, Graduate, Program Evaluation
  • Khoroushi P. *, Nili M.R., Abedi A. Pages 229-234
    Aims
    Educational involvement is one of the concepts employed by different investigators in education and training field and it is considered as learning attitude by recent researches. It has been shown that self-efficacy is associated with learning attitude components. The aim of this study was to investigate the correlation between emotional and cognitive attitude of learning and students self-efficacy.
    Methods
    This descriptive-correlational study was done In Isfahan in 2012. The study was done on 138 final term Bachelor of Science students of the Isfahan Shahid Rajai Higher Education Center of Farhangian University. The subjects were selected by census sampling method. Data collected via Motivated Strategies for Learning Questionnaire (MSLQ) containing self-efficacy، Endogenous values، the exam stress، cognitive strategies and self-regulative learning sub-scales. Data were analyzed using SPSS 16 by Pearson correlation coefficient، multivariate and simultaneous regression and One-way ANOVA tests.
    Findings
    There was no significant correlation between cognitive and emotional attitude and self-efficacy based on students educational field (p>0. 001). There was a significant and positive difference between cognitive and emotional attitude and self-efficacy (p<0. 001). Also، emotional attitude was a stronger predictor for self-efficacy compared with cognitive attitude.
    Conclusion
    There is a positive and significant correlation between learning emotional and cognitive attitude with teachers-students self-efficacy. Self-efficacy increases with emotional and cognitive attitude enhancement. Learning emotional attitude is stronger to predict self-efficacy.
    Keywords: Learning, Emotions, Attitude, Self, efficacy
  • Amrahi A. *, Soltanzadeh V., Esm Hosseini Gh.R. Pages 235-240
    Aims
    Recognition of the effective factors on policy formulation is effective on the policy-making and their administration processes، therefore، this study aimed to recognize the effective factors on educational and technological policies in the uniuversities.
    Methods
    The present descriptive survey was done in 2012-13 at the University of Tehran as the biggest University of Iran and as a reference and mother university as well. 112 persons who were the deputy of school or dean of faculties in last 10 years to the time of study were selected using simple random sampling. Designing the researcher-made questionnaire was done in three phases. Data were analyzed by factor analysis method using LISERL 8. 8 Software and one-sample T test. RMR، CFI، NFI، NNFI، IFI، RMSEA، GFI، RFI and Chi-square were used to assess the fitness of the model.
    Findings
    All components were confirmed regarding factor analysis results. The 6 introduced domains in this study and all of their components had appropriate and acceptable fitness. Based on the appropriate fitness of conceptual model of the study، consistency of the study method was approved with obtained data.
    Conclusion
    Factors affecting the educational and technological policies can be classified in six economic، political، institutional، educational، technological and legal domains.
    Keywords: Ethics, Faculty, Nursing, Students, Nursing, Medicine
  • Najafpour Zh. *, Goudarzi Z., Keshmiri F., Pourreza A Pages 241-248
    Aims
    Education and research based on patient safety are considered as one of the implementing means and patient safety improvement in health systems. This study aimed to analyze the state of education and research based on patient safety in selected hospitals of Tehran University of Medical Sciences.
    Methods
    This descriptive and cross-sectional study was done in selected hospitals of Tehran University of Medical Sciences in 2012. The study tool was World Health Organization patient safety evaluation protocol. Data collected through structured interview، documents reviewed by the researcher، and checklist completion according to the guideline. Data were analyzed using descriptive and analytic (One-sample T test and Kruskal-Wallis test) using SPSS 13.
    Findings
    The total mean score of the hospitals in education and research was weak based on patient safety in the basic and advanced parameters based on the guideline. In the major parameters، Farabi Hospital received the highest score and Children''s Medical Center Hospitals and Imam Khomeini received the lowest score. In the advanced parameters، Farabi Hospital received the highest score and Rasool Akram and Shariati Hospitals received the lowest score. In general، all hospitals regarding statements of patients’ safety research and education parameters were lower than the gold standard.
    Conclusion
    All the studied hospitals regarding education and research based on patient safety parameters are in the poor condition and the identified weak points are same in the hospitals. Therefore، developing educational comprehensive programs and practical researches in the field of patient safety challenges، seems necessary.
    Keywords: Hospitals, Research, Patient Safety, Education
  • Ziaee S. * Pages 249-256
    Aims
    Students are one of the main elements effective on education quality. Investigating clinical training stress، regardless prior stress and other effective factors on how to deal with stress، would be incomplete. This study aimed to investigate the association between life events stress and clinical training stress، self-efficacy، social support، stress coping strategies and academic performance of midwifery students.
    Methods
    This cross-sectional study was done on 155 midwifery students of Kazeroon Islamic Azad University in two consecutive 2011 and 2012 years. The instrument was prepared using AkhavanAkbari’s clinical instruction stress، Sherer’s general self-efficiency، Sarason’s social support and Andler and Parker’s stress coping strategies and Holmes and Rahe’s life events stress questionnaires. The clinical and academic performance criteria were comprehensive test score and difference between Diploma and Bachelor mean. Data were analyzed using SPSS 20 software using T-independent test and Spearman correlation coefficients.
    Findings
    The students’ clinical teaching stress score mean was moderate. Clinical training stress and life event stress، dealing with stress and avoidance and emotional coping subgroups showed a significant and positive correlation. The correlation between clinical experience and academic performance clinical performance was positive and significant.
    Conclusion
    The good students’ self-efficacy، their access to adequate social support with the higher level of satisfaction and the more utilization of problem-solving coping strategy cause students with high stress history understand the clinical training stress moderately so this stress does not change their clinical and educational performance.
    Keywords: Stress, Psychological, Self, Efficacy, Social Support, Midwifery
  • Hakimzadeh R. *, Afandideh N. Pages 257-264
    Aims
    Evaluating the viewpoints of students and teachers is the way to improve quality of E-learning of the course. This study aimed to evaluate the quality of E-learning course at the Masters level of medical education in Tehran University of Medical Sciences.
    Methods
    This cross-sectional study was done on 118 master students of Medical Education and 11 university teacher of Medical Education Department of Medicine School، (Hemmat Pardis) of Tehran University of Medical Sciences in 2011-12 that all subjects were selected by census sampling method. Data collected by a researcher-made questionnaire with 32 questions. Data collected in five domains including instructional design، interactivity، courses content، individual learning opportunities and evaluation of the period. To analyze data، SPSS 16 software using independent T-test was used.
    Findings
    The quality of course content and individual learning opportunities domains were at an optimum level، instructional design and evaluation of the period domains were at the relatively ideal level، and interactivity domain was at the unsatisfactory level. There was no significant difference between the teachers’ and students’ views on the quality of five domains.
    Conclusion
    Quality of e-learning course at the master level of Medical Education of Medicine School of Tehran University of Medical Sciences assessed at a relatively favorable level according to the average of assessed five domains.
    Keywords: Evaluation Studies, Learning, Curriculum, Education, Medical
  • Yarigholi B. * Pages 265-272
    Aims
    Equitable distribution of educational facilities in institutions is the most extensive and controversial topics in humanities. In the educational environments، teacher is the core. The purpose of this study was to explore students'' experiences of university teachers’ justice in the classrooms.
    Methods
    In this phenomenology study 10 participants were selected purposively among boys and girls Bachelor of Science graduate students of Azarbaijan Shahid Madani University in the autumn of 2013. The deep semi-structural interview was done to collect data. The interview consisted 3 set of questions regarding educational experiments، justice in the classroom، and positive and negative experiences to contact with teachers and time justice between 30 to 50 minutes. Data analysis was done based on seven-step Colaizzi''s method.
    Findings
    10 sub-themes (the class participatory governance; students ranking with different talents; university teacher-student relationships; behavioral stability; acceptance of teacher responsibility and responsibility to students; prejudice of religion، gender; the teachers’ class، motivation to learn) were extracted among detailed concepts. These themes were placed on major thematic categories thus 4 themes were extracted; 1) structure of relationship between university teachers and student; 2) the relationship between university teachers’ justice with personality; 3) previous mindset of students، and 4) psychological effects.
    Conclusion
    Fair or unfair university teachers’ behavior affects student in the classroom which can affect their academic achievement and attitude to continue their education، negatively or positively.
    Keywords: Social Justice, Faculty, Educational Status, Student